2021-06-01 1002 瀏覽
每次行過K11 musea都見倒呢間餐廳好靚,好多人等位,今次早啲book位,終於有機會試倒啦。Green Tea Latte呢度嘅飲品好出名,今次叫左來自丸久小山園嘅抹茶拿鐵,果然無令我失望。面頭一層嘅抹茶粉同泡沫超濃厚,加埋下面嘅鮮奶同抹茶都好幼滑,每一啖都有濃濃嘅抹茶泡加幼滑拿鐵mix埋一齊,正啊!Deep Fried Squid Donut呢個炸魷魚嘅前菜有驚喜,首先炸得唔油又夠脆已經好難得,仲要內涵除左魷魚,仲有蟹柳同其他海鮮撈埋一齊,幾好味。Carbonara呢個carbonara同出面食倒嘅好唔同,呢個幾乎無cream,滿滿蛋黃嘅汁,簡直係gym友恩物!蛋黃汁仲有好香嘅煙肉味,大廚都完全不吝嗇佢嘅材料,有好多煙肉同菇,好特別嘅一道菜。Bella Nutella with Strawberries呢個toast上面有我最鍾意嘅Nutella同士多啤梨,啱曬鍾意甜品嘅我!仲有少少錦花糖,係幸福嘅感覺!除左野食,舖入面仲有好多藝術品可以買,買嘢加shopping一次搞掂,正啊🥰

Green Tea Latte

Deep Fried Squid Donut

Carbonara

• 卡邦尼培根意粉
  • Green Tea Latte
  • Bella Nutella with Strawberries
尖沙咀K11 Musea商場有唔少靚靚餐廳,睇落都好精緻,呢一間用藝術來做主題嘅餐廳我就一直都好想試,餐廳用咗藍色白色為主調,入邊亦放咗好多著名藝術家嘅作品同商品,餐飲上邊都有運用到唔同嘅藝術元素。疫情之下餐廳入邊枱面相隔距離好足夠,坐得好舒服,清潔得好乾淨夠晒光猛。當晚大概係夜晚八點全場差唔多滿座。我哋二人叫咗一個Dinner Set另加飲品。🔸DINNER SET $328超甜蕃茄沙律配堅果-清新柚子醋超級精美啊!仲有食用花作裝飾,好有美感🌸我仲食埋粒花仔添😆🔹香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉美美的賣相,厚厚嘅魚柳。特別想講嘅係佢哋嘅米型粉煮得好有特色,食落去以為係飯,原來喺粉~味道好簡單但係好有新鮮感,佢有薄薄嘅蒜片,仲有蜆肉粒,清香嘅海鮮味道加埋淡淡嘅蒜香~係高貴嘅味道~呢一道我十分喜歡!🔸Artsy Print(Set)Choco Based係令人飲得好開心嘅叮噹Printing凍朱古力😍靚到唔捨得飲!🔹Picocolo晚餐仲跟埋甜品~呢一個係Blueberry Cheesecake!好香濃嘅芝士味,加上酸酸甜甜嘅新鮮藍莓醬,好滿足嘅一餐😋呢間餐廳評價好高分,環境食物同服務都非常
尖沙咀K11 Musea商場有唔少靚靚餐廳,
睇落都好精緻,
呢一間用藝術來做主題嘅餐廳我就一直都好想試,
餐廳用咗藍色白色為主調,
入邊亦放咗好多著名藝術家嘅作品同商品,
餐飲上邊都有運用到唔同嘅藝術元素。

疫情之下餐廳入邊枱面相隔距離好足夠,
坐得好舒服,
清潔得好乾淨夠晒光猛。
當晚大概係夜晚八點全場差唔多滿座。
我哋二人叫咗一個Dinner Set另加飲品。

🔸DINNER SET $328

超甜蕃茄沙律配堅果-清新柚子醋

超級精美啊!
仲有食用花作裝飾,好有美感🌸
我仲食埋粒花仔添😆

🔹香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉

美美的賣相,厚厚嘅魚柳。
特別想講嘅係佢哋嘅米型粉煮得好有特色,
食落去以為係飯,原來喺粉~
味道好簡單但係好有新鮮感,
佢有薄薄嘅蒜片,仲有蜆肉粒,
清香嘅海鮮味道加埋淡淡嘅蒜香~
係高貴嘅味道~呢一道我十分喜歡!

🔸Artsy Print(Set)
Choco Based

係令人飲得好開心嘅叮噹Printing凍朱古力😍
靚到唔捨得飲!

🔹Picocolo

晚餐仲跟埋甜品
呢一個係Blueberry Cheesecake!
好香濃嘅芝士味,
加上酸酸甜甜嘅新鮮藍莓醬,
好滿足嘅一餐😋

呢間餐廳評價好高分,
環境食物同服務都非常之好👍❤️
  • Artsy Print Chocolate
之前見朋友去西環間Lex coffee試過杯print coffee☕️真係好靚好精緻,不過西環咁遠一直都未有機會去; 反而喺K11 Musea開既「Curator by Lex Cafe」 就腳又方便,今次帶埋阿囡去嘆個下午茶, 終於有機會試到依杯 #打印咖啡, 而且仲可以將我地個樣print埋上去,飲埋落肚,真係夠晒特別🤩結合藝術與美食,入到去好似去左Art gallery咁, 四周洋溢着藝術感, 擺放左 #村上隆、#草間彌生、#奈良美智 三位日籍藝術家既作品,件件價值不菲,藝術既野我真係唔識,但同樣可感受藝術和美食結合。🐙慢煮西班牙八爪魚慢煮左既八爪魚都仲幾生,保留左煙韌口感,配合沙律菜同特製醬汁都幾fresh, 作為前菜唔錯🦐大蝦意粉即係香草茄醬linguine,簡單但係好fresh, 蕃茄味香甜唔酸,個扁意粉又夠岩岩好,唔會overcook, 有口感。大蝦已去殼食得方便,新鮮彈牙又鮮味,都幾好味。🍓草莓榛子朱古力麵飽就係俾佢七彩繽紛嘅色彩吸引咗,於意式麵飽上加上榛子朱古力醬、棉花糖、新鮮草莓、鮮接骨木花、食用花等,完全就係一件藝術品,用來打咭就岩晒,作為下午茶甜品都幾清新又特別

🐙慢煮西班牙八爪魚

🦐大蝦意粉

🍓草莓榛子朱古力麵飽
就係俾佢七彩繽紛嘅色彩吸引咗,於意式麵飽上加上榛子朱古力醬、棉花糖、新鮮草莓、鮮接骨木花、食用花等,完全就係一件藝術品,用來打咭就岩晒,作為下午茶甜品都幾清新又特別。

🍹飲品都係呢度嘅重點之一,我哋點左三杯特飲:
☕️Astry Print Coffee
作為signature coffee,梗係有佢嘅賣點,可以㨂圖片打印,亦可以AirDrop自己嘅相片比佢哋打印出嚟,飲品就有凍咖啡或者凍朱古力底可以揀。我就用咗我同阿囡嘅合照去打印,整出嚟好精緻冇走樣,真係好得意又有紀念性,打咭一流。而我揀左朱古力比囡囡, 佢對於飲自己同媽媽落肚大感興奮😂

🍊繽紛橙香氣泡水
即香橙梳打,咁繽紛既顏色係令人精神為之一振,飲落有清新橙香,味道偏淡,無糖漿既死甜,好解渇。

🍵Green Tea Latte
來到日系Art Gallery, 梗係要嘆返杯日式
抹茶,回味下遊京都的點滴。茶與奶香調和融合,清甜又帶微澀回甘味,相當有水準。

融合藝術與美食,即使如我對藝術沒有太多研究,村上隆的彩色花花pattern總不會陌生🌸,破格又帶絢爛色彩的風格,帶給平凡日子一點繽紛色彩🌈。
2021-04-07
2021-04-20 572 瀏覽
今日終於食到呢間開飯熱店嘅堂食☺️揀平日夜晚去好明智,避免排隊/人群✌🏻好鍾意呢間餐廳嘅氛圍,白燈加雲石枱令人感覺雪白清潔,玻璃櫥櫃入邊有不同展品,牆身掛左各款繪畫,村上隆嘅作品同成間餐廳嘅設計都融合得好好,佈置亦非常適合打卡📷!靠近牆嗰邊設有梳化椅🛋,整個環境都令人坐得舒服😌招牌莎樂美腸薄餅🍕$78啱啱焗出嚟非常香口!餅皮、肉腸都做到好薄,仲有一層芝士🧀大蝦🍤意粉🍝 $178蕃茄汁香濃,啲蝦都好爽口元氣精華 $98個奄列令我諗起酒店早餐個廚師問你奄列想配咩料😆蛋可以煎得香滑一啲!另建議多士同蛋可能分開擺會好啲,避免多士被熟蛋整到林晒~不過就係因為擺埋一齊先夠靚🤔應該就係呢間餐廳對於藝術嘅執着吧!朱古力☕️ $49因為夜晚冇揀到咖啡,選擇左朱古力。味道非常香濃,而且個杯都好有藝術風采!餐廳主要sell藝術,連佢嘅食物都有藝術嘅元素。餐具、擺碟、菜名等。食物質素不錯,不過主要係提供輕食嘅份量,啱女士們多啲👯‍♀️相信好多人同我一樣都係為打卡慕名而來😁

招牌莎樂美腸薄餅🍕$78
啱啱焗出嚟非常香口!餅皮、肉腸都做到好薄,仲有一層芝士🧀

大蝦🍤意粉🍝 $178
蕃茄汁香濃,啲蝦都好爽口

元氣精華 $98

朱古力☕️ $49

2021-04-13 3044 瀏覽
《精緻美食藝術館🎨》———————————————-#CURATORbyLEXCafé🌹️-又嚟到呢間位於K11 Musea嘅藝術Cafe,完全係港女至愛呀😍上次食咗佢個signature下午茶,超適合同閏密嚟chill吓打卡,今次就嚟食晚餐,同男朋友仔拍下拖~-餐廳依舊充滿藝術氣色,櫥櫃同牆壁上仍然擺滿早前推出嘅村上隆、草間彌生、奈良美智等日本當代藝術家嘅作品同擺設,向大師作品致敬,好期待睇佢下期會同咩brand crossover😚-講返嘢食,港女就梗係要食招牌墨西哥式煎蛋all day breakfast ,太陽蛋煎得好靚,配埋搽上牛油果醬嘅麵包好夾~另外叫咗個卡邦尼培根意粉,沾滿蛋汁再撈埋帕馬森芝士味道香濃😋-嚟到又點可以唔飲佢嘅特色飲品,呢款朱古力冰磚牛奶特飲混合莓果相當特別,熱牛奶撞落大大舊嘅朱古力冰磚,令佢慢慢溶化,唔止打卡一流,加埋莓果嘅口感層次亦十分豐富🤩-⭐參考價錢︰Carbonara Reimagined: $158Curator Huevos Rancheros: $98Ginger Lemobgrass Tea: $58Lex Drink - Mixed Ber
《精緻美食藝術館🎨》
———————————————-
#CURATORbyLEXCafé🌹
️-
⭐參考價錢︰
Carbonara Reimagined: $158
Curator Huevos Rancheros: $98
Ginger Lemobgrass Tea: $58
Lex Drink - Mixed Berries: $88
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$225
📍 CURATOR by LEX Café︰ 尖沙咀梳士巴利道18號 Victoria Dockside K11 MUSEA B113C號舖
⏱ 星期一至日 11:00-21:00
☎️ 2117 1066
#抵deal尖沙咀 #hkgoodeal尖沙咀 #hkgoodeal
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #foodie #hkfoodblogger #hkfoodbloggers #foodiehk #hkfoodporn #foodporn #hkfoodlover #foodlover #hkig #hkigers #hkblogger #hkfoodstagram #foodstagram #852 #香港 #香港美食 #香港人 #尖沙咀美食
2021-04-12
真係超級鍾意呢間藝術咖啡館!首先餐廳裝修非常靚,入面掛咗好多見當代潮流藝術家嘅作品,例如草間彌生、劉野、村上隆、kaws等等,個感覺就好似走咗入一間畫廊咁,除咗畫之外店舖入面仲有figure,潮流商品等等,未叫嘢食只係觀感上都已經非常滿足。講吓食物,同朋友兩個去食分別叫咗大蝦意粉,莎樂美腸薄餅,波隆那肉醬通心粉,以及兩杯print coffee。首先一上係份pizza,一放到上枱香味已經出晒嚟,呢隻味同我之前喺歐洲嘅正宗Pizza店聞嘅係一模一樣!Pizza十分脆口,芝士香濃,同啲腸好夾,覺得呢個係必試!大蝦意粉又係好出色,啲醬調得啱啱好,蕃茄味唔會太酸亦唔會太鹹,味道拿捏得好好,而且啲蝦係又新鮮又彈牙。最後個肉醬通心粉就正正常常冇乜特別。所以個人比較推薦Pizza同埋大蝦意粉。最後不得不提嘅係佢嗰杯咖啡,之前見到好多人po相都係揀咗村上隆同埋梵高嘅畫,當然我都唔執輸揀咗呢兩個。店員同我哋講其實可以自己揀任何相,甚至可以用自己啲相印上去杯咖啡度,不過始終覺得怪怪的xd當然佢哋本身都可能有啲範本,最後印出嚟個效果真係超級靚!望到完全係心心樣,唔捨得飲咗佢,所以影左勁耐相!杯嘢飲覺底可以揀

最後不得不提嘅係佢嗰杯咖啡,之前見到好多人po相都係揀咗村上隆同埋梵高嘅畫,當然我都唔執輸揀咗呢兩個。店員同我哋講其實可以自己揀任何相,甚至可以用自己啲相印上去杯咖啡度,不過始終覺得怪怪的xd當然佢哋本身都可能有啲範本,最後印出嚟個效果真係超級靚!望到完全係心心樣,唔捨得飲咗佢,所以影左勁耐相!杯嘢飲覺底可以揀咖啡或者朱古力,雖然70幾蚊一杯咖啡聽落有啲貴,但加埋啲圖案真係好鍾意,70幾蚊買到快樂,我又覺得好抵喎!haha
  • 大蝦意粉
  • 藝術打印咖啡
  • 招牌莎樂美腸薄餅
2021-05-31 0 瀏覽
今次去左間出名既打卡cafe, 試試係咩味道🤣 不過今次因為唔係好肚餓,所以就無試到好多野食,主要都係飲佢杯咖啡同只係食左個沙律🤭藝術打印咖啡Artsy Print Coffee $108當見到實物咖啡☕️有驚喜係佢個還原度好高!!仲好似話可以自己簡圖(但係我無試)只係叫返村上隆系列,而且拉個花都幾好手勢,飲到底都依然保持到個圖案!CURATOR Art & Café 📍梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B113C號舖#藝術打印咖啡#artsyprintcoffee#coffee#cafe#hongkongcafe#k11#k11musea#chill

今次去左間出名既打卡cafe, 試試係咩味道🤣

藝術打印咖啡Artsy Print Coffee $108
當見到實物咖啡☕️有驚喜係佢個還原度好高!!

CURATOR Art & Café

藝術打印咖啡
藝術打印咖啡
🥗頭盤:超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋 🐠主菜:香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉 🍰甜品:自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕 ☕️飲品:honey lime 🫖homemade cold brew $60 叫咗個dinner set $328,頭盤沙律好多菜,既清新又開胃,三文魚扒好多肉,唔會乾身,鬆軟而唔會易散,米粒香滑。慕絲蛋糕上面嘅花紋好別緻🌺,食上口香甜,質感結實。呢個dinner set美中不足嘅係冇咗好啱打卡嘅artsy print coffee🥲。 店內燈光好光猛,二人坐四人枱幾舒服,牆上有好多村上隆嘅壁畫🖼,可愛得來令人望到都覺得開心。門邊就有藝術品同裝飾品售賣。 📍 CURATOR Art & Café - 尖沙咀K11 Musea B113C號舖 📮Follow @fm.feed ➡ to discover more appetizing foods

🥗頭盤:超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋
🐠主菜:香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉
🍰甜品:自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕
☕️飲品:honey lime
🫖homemade cold brew $60

2021-05-06
2021-05-28 0 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5近年很喜歡到K-11 musea,商場藝術氣質濃厚,餐廳品牌也很有特色,那天到訪趣味性高、水準不俗,而且兼容小型禮品角落的𝙲𝚄𝚁𝙰𝚃𝙾𝚁 𝙰𝚛𝚝 & 𝙲𝚊𝚏é,來一躺饞咀之旅~ 😋 (聞說它的下午茶套餐價錢合理,味道也不錯,已是我的to-eat-list)💋 藝術打印朱古力 ($88)平常愛熱飲的我,想要一試特色打印飲品,但因打印物料不可用於熱飲上,最後只可點了唯一選擇的凍朱古力🍫。自家用藍牙把想要打印出來的相片傳給餐廳,不消一會,那美極的飲品就送到眼前;老實說它是我喝過最最最昂貴的一杯朱古力,但確也是我遇過最最最美味的朱古力!!👏🏻👏🏻👏🏻 微冷的溫度,甘甜的味道,再帶著點點香滑的餘韻,就是上等的滋味 👍🏻 值得一試再試~💋 藝術打印咖啡 ($88)同樣地,老公說這杯凍咖啡是他喝過之中數一數二的美味 👍🏻 那份質感、平衡、深度和風味,也是非常上乘,令人回味~
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 藝術打印朱古力 ($88)

💋 藝術打印咖啡 ($88)
2021-05-10
  • 藝術打印咖啡
  • 藝術打印朱古力
2021-05-26 102 瀏覽
位於K11 Musea的打卡熱點,今次終於有機會會一會佢。Date左靚女共進晚餐吹水,當然要book定位。皆因餐廳座位不多,唔少人想walk-in都失望而回。Curator 藝術氣息高,有名畫、擺設可供欣賞同購買。 座位間隔唔密集,所以都算安靜,係一個傾計既好地方。今次我坐既座位唔太靚所以無影環境相,Let's focus on the food.Coffee & Chocolate:恕我覺得普通 反正醉翁之意只在打卡,right?Tuna Tataki Nicoise Salad:呢個沙律不錯 Tuna少根易咬開分量亦算充足分數:4/5酥脆雞錘配水牛芝士醬:唔夠味亦唔夠香口 分數:2/5Rigatoni Bolognese:通粉口感偏硬 味道剛剛好分數:3/5服務:4/5總分:3/5如果dining menu無update, 我唔會再黎食dinner啦。不過都有興趣試佢地既tea set。
位於K11 Musea的打卡熱點,今次終於有機會會一會佢

Date左靚女共進晚餐吹水,當然要book定位。
皆因餐廳座位不多,唔少人想walk-in都失望而回。

Coffee & Chocolate:
恕我覺得普通 反正醉翁之意只在打卡,right?

Tuna Tataki Nicoise Salad:

分數:3/5

Rigatoni Bolognese

服務:4/5
總分:3/5

不過都有興趣試佢地既tea set。
2021-05-25 36 瀏覽
CURATOR作為藝術咖啡店,除左飲咖啡食野之外,當然仲放置左好多藝術品同埋商品,包括殿堂級藝術家草間彌生、奈良美智、村上隆、KAWS等⋯⋯佢地嘅作品相信好多人都唔陌生,係度食野完全感受到被藝術包圍嘅氣息!☺️◾️酥脆雞錘配水牛芝士醬 • $58雞錘炸完之後酥脆之餘仍然保留到肉汁,起左啲肉食起上黎好方便🤤◾️招牌沙樂美腸薄餅 • $78餅底比較薄,好似餅乾所以好脆,係我鍾意嘅口感,不過食多幾啖覺得鹹左少少🤫◾️元氣精華 • $98麵包放上車厘茄炒滑蛋、芝士腸、煙肉、酸青瓜,呢個配搭點會唔好食😋不過好似食緊早餐🤣◾️Venchi朱古力 • $49因為我鍾意比較濃嘅朱古力,呢道嘅朱古力就偏淡左少少🥲◾️Tiramisu • $68 有驚喜嘅一款甜品!手指餅浸透濃縮咖啡,微苦但香醇,忌廉厚重香滑~見到咁多人都有點果然係值得推薦🤤

◾️酥脆雞錘配水牛芝士醬 • $58

◾️招牌沙樂美腸薄餅 • $78

◾️元氣精華 • $98

◾️Venchi朱古力 • $49
因為我鍾意比較濃嘅朱古力,呢道嘅朱古力就偏淡左少少🥲

◾️Tiramisu • $68
  • 意式提拉米蘇
✨#慶祝餐廳推介 - Curator by Lex Art Cafe✨#makeawish_tst#makeawish_cafe#makeawish_afternoontea去完尖沙咀行街想食tea?介紹大家去到最近嘅K11 Musea Curator by Lex Art Cafe食件Cake🍰嘆埋藝術拉花咖啡☕️令你嘅藝術氣息同氣質Level up⬆️⬆️//Menu of the day💋🍵丸久小茶園 抹茶拿鐵 Greentea Latte by Marukyu-koyamaen ($49)☕️Venchi 朱古力 Venchi chocolate ($49)🍰意式提拉米蘇 Signature Lex Cafe Tiramisu ($68)人均消費:$83/head 👯‍♀️慶祝指數:💛💛💛💛抵食指數:💰💰💰回頭率:👀👀👀👀👀(5分為最高分)//📍Curator by Lex Art Cafe地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B113C號舖.

#makeawish_tst
#makeawish_cafe
#makeawish_afternoontea

去完尖沙咀行街想食tea?
食件Cake🍰嘆埋藝術拉花咖啡☕️
令你嘅藝術氣息同氣質Level up⬆️⬆️

Menu of the day💋
🍵丸久小茶園 抹茶拿鐵

☕️Venchi 朱古力
Venchi chocolate ($49)

🍰意式提拉米蘇

人均消費:$83/head 👯‍♀️
慶祝指數:💛💛💛💛
抵食指數:💰💰💰
回頭率:👀👀👀👀👀
(5分為最高分)

📍Curator by Lex Art Cafe
地址:尖沙咀梳士巴利道18號
2021-05-01
  • 意式提拉米蘇
  • Green Tea Latte
2021-05-25 46 瀏覽
星期五晚放工,約朋友去尖沙咀食飯就最方便,食完又可以行下。我地今次揀左K11 Musea入面既藝術咖啡店。8點黎到岩岩好唔洗等位,但15分鐘後就要等了。呢到坐位唔算多,建議打黎book左位先🙂.睇睇個menu先~有dinner set, $328 per person, 岩哂唔想諗既你☺️.先講下呢個柚子醋沙律,佢為前菜真係好開胃,沙律菜新鮮,蕃茄同橙都好甜,岩哂做前菜開下胃先☺️.呢個三文魚扒配米型粉,相對地會飽肚啲。舊三文魚煎得好香,蘿蔔同蘆筍都煮得岩岩好,唔會太老。個米型粉就煮得好冧,有啲糊狀既感覺,同埋味道都好淡,所以要配埋三文魚一齊食,平衡番🙂.嗌左杯朱古力同latte,拉花都好靚,拉左隻天鵝同蝸牛出黎。如果唔想飲印花print既咖啡,都可以試下啲拉花咖啡,味道都很不錯🙂.最後食埋cheesecake甜品就完美🙂cheesecake配百香果汁,感覺新鮮,可以中和下膩的感覺。

呢排香港嘅藝術氣氛好濃厚去完Art Basel 同 Art Central 要一條龍食嘢都要感受藝術氣氛依間嘅餐廳裝修就好似一個策展人準備咗一個畫展,顧客除咗可以欣賞擺喺餐廳一啲村上隆,奈良美智同Kaws 當代頂尖嘅藝術家嘅精品,佢哋每一期都會有唔同嘅畫作掛喺間餐廳裏面,大家係品嚐美食嘅時候都可以細心欣賞畫作。食物同飲品我哋嗌左呢幾樣野Linguine Aglio E Olio $158 Linguine唔需要講咁多,只需要用一個英文詞彙形容, that is *Al Dente* ,意粉彈牙,煮得剛剛好。Breakfast Essentials $98Breakfast essentials 個包加蛋加埋啲腸,味道好夾,感覺好清新。Chicken lollipops $68 雞炸得好香,皮亦都唔會話好油膩,入面啲肉係好Juicy, 唔會好乾身。Blood Orange Black Tea $78 茶好清香,有一種淡淡嘅感覺,當你食完意粉同埋啲雞,飲番一杯 Black Tea, 冇得輸。當你食緊野嘅時候,仲有會變色嘅燈光,打落去藝術精品上,人哋置身於一個藝術展當中,而你就係展中的一張枱
呢排香港嘅藝術氣氛好濃厚
去完Art Basel 同 Art Central
要一條龍食嘢都要感受藝術氣氛

食物同飲品我哋嗌左呢幾樣野

Linguine Aglio E Olio $158

Breakfast Essentials $98

Chicken lollipops $68

Blood Orange Black Tea $78

當你食緊野嘅時候,仲有會變色嘅燈光,打落去藝術精品上,人哋置身於一個藝術展當中,而你就係展中的一張枱與藝術品嘅作者一起品嚐枱上嘅食物,再欣賞周圍嘅畫作,人生一大樂也!

2021-05-23 41 瀏覽
參觀完商場藝術品後,經過這間餐廳裝飾好靚,店內以藍白色為主調,放滿了村上隆、草間彌生、奈良美智等三位日本大師級作品,裡裡外外充滿藝術色彩,決定吃個藝術晚餐!第一次嘗試,我揀了set dinner超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋原個去皮蕃茄,新鮮爽甜,沙律菜新鮮爽甜,配上松子仁,香甜蜜柑,柚子醋令人更開胃。香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉三文魚煎得魚皮脆,魚肉嫩滑無腥味,鑽石米型粉口感帶點煙韌,忌廉令醬汁更香滑,伴有爽甜蘆筍,清新。藍莓芝士蛋糕芝士味濃郁,口感幼滑,配上熱情果醬,清甜醒胃。糯米釀雞翼芝士味撲鼻,嫩滑無骨雞翼,釀有香辣糯米飯,香糯又蠚味,芝士令味道更濃郁。嘆杯咖啡️,為晚餐劃上完美句號~

第一次嘗試,我揀了set dinner

超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋

香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉

藍莓芝士蛋糕
芝士味濃郁,口感幼滑,配上熱情果醬,清甜醒胃。

糯米釀雞翼

嘆杯咖啡️,為晚餐劃上完美句號~

2021-05-21