2025-07-25 0 瀏覽
一直以來好想試嘅炸鱔三文治,次次嚟到都冇位,等咗幾個月今日終於食到啦!我就算係平日朝頭早11點幾嚟都係滿晒,所以今次我自己一個人嚟我都訂定位,強烈大家先喺網上訂位。三文治超級好食,無論係舊魚嘅新鮮程度,炸嘅香口程度,同埋塊色都係超級正!仲要加埋佢哋自家製嘅他他醬,真係好正!! 本身好想食埋French Toast,但係呢份三文治實在太飽了之後食唔落….! 下次訂定位同朋友一齊過來先!! 走嘅時候仲買咗好多麵包外賣,仲有鬆餅,全部都好正,黑蒜味嘅Sourdough 好有記憶點,大推! 精靈味道評分 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️精靈環境評分 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️精靈抵食指數 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️精靈服務評分 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️精靈總體評分 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

精靈味道評分 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️
精靈環境評分 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
精靈抵食指數 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️
精靈服務評分 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
精靈總體評分 🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

2025-07-20 255 瀏覽
好耐都冇入過西貢了 今次見有機會去行下開始左食食食的一天CUIT之前有係中環買過洋蔥 sourdough 好食到不得了今次終於有機 會入西貢試一試 不過最好都係要訂位Market Fish Karaage Sandro個炸皮好好味 魚亦都好新鮮 再夾埋個青瓜係非常之清爽 所有 嘢都平衡到下次我應該一個人叫一個食French toast個邊位加埋焦糖煎得好脆 yogurt cream都解膩 係一個 perfect match!! 我覺得美中不足係佢得一塊我唔夠Peanut Sandy原本都冇諗住叫嘢飲但作為一個會齋食花生醬嘅人來講 見到點 可以唔叫 好好飲!香港唔係周圍都有冇後悔! 如果個foam 再厚啲就好了
好耐都冇入過西貢了 今次見有機會去行下開始左食食食的一天

CUIT

Market Fish Karaage Sandro

French toast

Peanut Sandy

2025-07-05
試過呢間既咖啡、朱古力、酸種包、香蕉蛋糕。每樣都好好味,好啱我口味幫襯了一次後每次到西貢都會再幫襯例牌動作就係外賣一個酸種包作平日的早餐買件香蕉蛋糕加杯啡堂食件香蕉蛋糕堂食的話,店員會幫手輕輕焗一焗件蛋至微暖,再配上意大利輕牛油,超好食!如外帶香蕉蛋糕回家食便不知怎的沒在堂食食到的效果,而外帶亦不會配牛油。店子很小,在星期六日均常滿坐,如沒有預先book位都很難憑walk in即時入坐,想幫襯便要早點預約。
試過呢間既咖啡、朱古力、酸種包、香蕉蛋糕。
每樣都好好味,好啱我口味
幫襯了一次後
每次到西貢都會再幫襯
例牌動作就係外賣一個酸種包作平日的早餐
買件香蕉蛋糕加杯啡堂食

呢間西貢Cafe平日嚟都好多人 同朋友仔兩個一開始都要搭枱 隔籬枱走咗先可以坐返另一枱🤣呢度除咗主打嘅酸種麵包之外 都仲有好多曲奇、蛋糕嘅小食~ <Peanut Sandy> $55呢杯咖啡面頭有花生忌廉 撈勻咗白咖啡之後就冇乜花生味 咖啡味偏淡 唔推薦試呢杯🤣<Market Fish Karaage Sando> $150🥪見到每一個人都推介食佢哋嘅炸魚三文治 聽聞係附近海鮮檔新鮮買嚟整~ 嗌呢個三文治就好似開埋盒咁 嚟到先知道係鰻魚/白鱔/龍躉🐟今次呢個係白鱔! 本身唔太鍾意食魚嘅我都覺得好食 白鱔外皮炸得好薄好脆 魚肉嫩滑 食落去一啲腥嘅感覺都冇!炸白鱔配埋清新嘅沙律醬同青瓜 超級Fresh 😋食食下有種似曾相識嘅感覺 原來係似高級版嘅魚柳包🤣 不過食嘅時候要小心 要拎住個碟 啲材料好容易跌落嚟😭個人比較推薦外賣買佢哋嘅Sourdough Baguette🥖 外皮煙韌內裏鬆軟 有淡淡的酸種味返屋企焗熱佢再加Ricotta Cheese/🫐/蜜糖 🍯 超級好食!😆

呢度除咗主打嘅酸種麵包之外 都仲有好多曲奇、蛋糕嘅小食~

<Peanut Sandy> $55
Peanut  Sandy

食食下有種似曾相識嘅感覺 原來係似高級版嘅魚柳包🤣
不過食嘅時候要小心 要拎住個碟 啲材料好容易跌落嚟😭

2025-04-20 1215 瀏覽
兩點幾去到門口室外有張空枱我哋兩個人佢話暫時冇位,要等一個鐘OK,咁我哋等轉頭唔夠四個字就話有張空枱俾我哋返到去,點知係我哋啱啱攞位嘅時候門口嗰張空枱三咁即係本身就有啦咁我哋等呢四個字都唔知係為咩好啦唔緊要,我哋都冇所謂照坐啦叫咗一份三文治,$150份三文治俾人吹奏到好好味點知一放入口同魚柳包冇分別個味真係一模一樣咁滯只不過啲食材可能高級少少但係都唔值$150OK咁去呢啲Cafe梗係Over price 㗎啦我哋都預咗咁俾錢買埋佢嘅環境㗎嘛咁所以我哋都叫咗兩杯咖啡,諗住傾吓偈點知坐唔夠一個鐘,佢就趕我哋走話下一張枱嘅客人到咗真係冇諗過呢啲Cafe會趕人大佬你兩杯咖啡加埋個三文治都幾舊水個零鐘頭你叫人走??我覺得都幾唔合理我真係諗唔到有咩理由要去呢間嘢度食又唔係特别好食
兩點幾去到門口室外有張空枱
我哋兩個人
佢話暫時冇位,要等一個鐘
OK,咁我哋等
轉頭唔夠四個字就話有張空枱俾我哋

返到去,點知係我哋啱啱攞位嘅時候門口嗰張空枱三
咁即係本身就有啦
咁我哋等呢四個字都唔知係為咩好啦唔緊要,我哋都冇所謂
照坐啦

叫咗一份三文治,$150
份三文治俾人吹奏到好好味
但係都唔值$150

咁俾錢買埋佢嘅環境㗎嘛
咁所以我哋都叫咗兩杯咖啡,諗住傾吓偈
點知坐唔夠一個鐘,佢就趕我哋走
話下一張枱嘅客人到咗
真係冇諗過呢啲Cafe會趕人

大佬你兩杯咖啡加埋個三文治都幾舊水個零鐘頭你叫人走??
我覺得都幾唔合理
我真係諗唔到有咩理由要去呢間嘢度食
又唔係特别好食
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2025-04-19 1038 瀏覽
—本身plan一個晏晝食兩間cafe加froyo點知出師不利去到先知店主抱恙冇開(所以去之前可以留意小店ig story)🐟Market Fish Karaage Sando(150)Marker Fish/Tartare/Fine Herb Cucumber Salad一睇個cross section🥪😍就知塊鱔厚身肥美 果然咬落去盡是魚油 將青瓜切成薄片 腍身得嚟堆疊後帶點爽脆加上有herbs調味 唔油膩之餘仲幾清新🍳Caviar & Egg Sando(120)Lumpfish Caviar/Scrambled eggs/Chives/Cream Cheese/Potato因為炸魚三文治太驚艷 魚子醬跟滑蛋薯仔配搭其實都唔錯呢款會跟埋hash brown如果有得單嗌會想加🥜Peanut Sandy(55)White Coffee/Peanut Foam嗰層花生厚泡layer好正仲有bread basket都想試下次嚟可以上網book位不過幾搞笑第一次去cafe搭枱——————————————————CUÍT西貢普通道3A號地舖
本身plan一個晏晝食兩間cafe加froyo
點知出師不利去到先知店主抱恙冇開
(所以去之前可以留意小店ig story)
一睇個cross section🥪😍
就知塊鱔厚身肥美 果然咬落去盡是魚油
將青瓜切成薄片 腍身得嚟堆疊後帶點爽脆
加上有herbs調味 唔油膩之餘仲幾清新
🍳Caviar & Egg Sando(120)
因為炸魚三文治太驚艷
魚子醬跟滑蛋薯仔配搭其實都唔錯
呢款會跟埋hash brown如果有得單嗌會想加
🥜Peanut Sandy(55)
White Coffee/Peanut Foam
嗰層花生厚泡layer好正

仲有bread basket都想試
下次嚟可以上網book位
不過幾搞笑第一次去cafe搭枱
——————————————————
CUÍT
2025-04-19 686 瀏覽
復活節假一點鐘鬆啲慕名去到,walkin攞枱無book 枱ge, 餐廳話都可以攞,等13張枱,預3點幾會有枱,不過無話一定3點幾有枱,要睇實際情況。有枱嘅時候就會打電話俾我哋。咁我哋都覺得OK嘅,咪行吓等吓囉,難得放假入到嚟西貢。兩點幾鐘再去餐廳睇下情況,問佢仲有幾多張枱,佢竟然答我14張,我哋就覆佢話一個鐘頭前係13章點解一個鐘頭後會14張?佢答我其實啲枱”move緊”, 我問佢咩係Move緊佢話係郁緊。。一直郁緊,但都要再等一段時間,就心諗唔緊要啦,還掂有郁,難得入到來西貢,再等下,加上本身都預等到三點幾。結果3點45分都未收到電話,返到去睇,佢話一張枱都無郁過,因為有reservation ge 枱, 人地第一張walkin都等左200幾分鐘。咁我地等左大約180分鐘, 一張枱都無郁過,係咪要破200幾分鐘嘅紀錄?我地行到腳都跛又熱,仲要4點鐘都未食lunch, 你可以話係我地自己揀,但等左成2個幾鐘,換來只係一句”無郁過,因為有reservation ge 枱”, 我覺得好難接受,如果你一開始無諗住俾walkin客入,你可以一早講。咁ge安排你再好食都唔會去。要人留港消費,只有

我地行到腳都跛又熱,仲要4點鐘都未食lunch, 你可以話係我地自己揀,但等左成2個幾鐘,換來只係一句”無郁過,因為有reservation ge 枱”, 我覺得好難接受,如果你一開始無諗住俾walkin客入,你可以一早講。咁ge安排你再好食都唔會去。要人留港消費,只有食物質素,但咁ge安排,點贏?
2025-04-18 559 瀏覽
📍CUÍT 西貢普通道3A號地舖 「炸白鱔三文治」用咗新鮮白鱔,超厚✨炸得外脆內嫩,仲有魚油!😍配上清新爽口嘅切片薄青瓜🥒,中和咗油膩感👍🏻但downside係麵包有因此變腍,做唔到外脆內軟,以麵包主打嘅cafe加上呢個定價係有少少失望🫢另一款seasonal「炸蠔三文治🦪」,蠔十分大隻,新鮮亦炸得幾酥脆💛,但可能因為蠔本身就較漏,呢款即使有青瓜,食到後面都係會有啲漏😣整體而言係有少少失望,可能因為評價同定價好高,係好食同有心機之作但唔算好驚艷,但環境係幾chill,咖啡都好飲🫶🏻可能會再返去試下sourdough~💰人均~$200😋總評分: 7/10  #foodlab灣仔 #foodlab中環
📍CUÍT

💰人均~$200

😋總評分: 7/10

#foodlab灣仔 #foodlab中環
2025-04-11 1069 瀏覽
叫咗個白鱔三文治用白鱔做三文治係比較少有而且個月都覺得好彈牙,好新鮮入邊啲沙律菜都好好味同埋香蕉蛋糕加埋兩杯咖啡四樣嘢$400 味道係OK特別係個香蕉蛋糕上邊有個牛油係感覺非常之新鮮但係真心貴建議過節或者做生日就買嚟慶祝吓
叫咗個白鱔三文治
用白鱔做三文治係比較少有
而且個月都覺得好彈牙,好新鮮
入邊啲沙律菜都好好味

同埋香蕉蛋糕

加埋兩杯咖啡四樣嘢$400
味道係OK
特別係個香蕉蛋糕上邊有個牛油係感覺非常之新鮮
但係真心貴
建議過節或者做生日就買嚟慶祝吓

2025-04-02 1339 瀏覽
平日黃昏時間去到剛好有客人離開,所以我地可以直入。否則應該要等位或請預先訂位。店舖環境唔大,座位唔多,位與位之間有一定距離,所以帶有空間感。$90 Rustic Bread Basket with 3 condiments (French Butter , Nutty Butter , homemade fruit preserves) Sourdough flavour: Honey Rye , Multigrain <先揀3種配料,然後店員會因應你嘅選擇而幫你配搭sourdough嘅味道> 先講配料先。French butter,好~絲~滑~,好易抹有氣孔嘅麵包🥹好上面,鹹同奶味剛好平衡又輕身,完全冇膩感,唔會偏向一方,配上Honey Rye,鹹鹹地又甜甜地,真係一口接一口,呢個配撘,必試!Nutty Butter,果仁味夠,配multigrain sourdough就好似係屋企食咁。Cinnamon apple,有蘋果果粒,肉桂味唔重,應該話呢個醬味道唔重,所以搽上去除左食到蘋果果粒之外,好似冇咩味咁,甚至俾麵包嘅麥果搶左添,唔太夾又唔岩用夾搽麵包。$120 Ca

先講配料先。

$120 Caviar & Egg Sando
嗯,,呢個就ok ge 唔算驚喜
因為我們三個人,店員細心地分三份,值得讚揚!
魚子醬唔腥,唔濃,加埋少少cream cheese??,厚炒蛋餡有薯仔粒粒,食落魚子醬存在感低,好似厚蛋治咁,濕濕地,唔推介啦😞
相反,薯餅令人驚喜,唔係預製,真係店舖出品,homemade,超有薯仔味,外脆內軟,新鮮炸起所以熱辣辣架!

最後最後,我地買左sourdough番屋企添,可以買半個或一個,包切片!!!!!
PS 中環Basehall係有分店買麵包同三文治,甚至有牛油,唔洗排隊等位。
2025-03-21
2025-03-09 1974 瀏覽
作為一個熱愛Sourdough 嘅人,點解會唔嚟試 CUÍT 的Sourdough 呢?西貢平日又真係冇乜機會專登入嚟,前一日啱啱好同朋友plan 咗去西貢行山,所以就即刻book 咗CUÍT,諗住行完山食,不過強烈建議大家真係要book 位,walk in 真係要等一段時間架!!講番正題先~~~CUÍT 坐落比較近海邊,室外位置都比較寛敞,可以係微風中享用美食。室內設計融合咗現代同自然元素,用咗大量木材同綠色植物,營造出一種舒適而放鬆嘅氛圍。大窗戶令陽光灑進來,增添咗明亮感,令人覺得放鬆。職員態度都好友善和專業。他們不單只對菜單了如指掌,。在用餐過程中,職員隨時關心我們嘅需求,仲知道我同朋友係第一次嚟食都會主動介紹,讓整個用餐體驗更加愉快。

講番正題先~~~

French Toast
2025-03-08
10 分鐘 (堂食)
French Toast
2025-03-04 1608 瀏覽
一直想試呢間麵包店,未有時間入去西貢都唔緊要,因為依家係中環仲可以食到😎▪️Salmon Gravlax Sandwich (8.5/10)💲53(Half)半份係手掌心既大細,都真係唔平啊,不過的確係心機之作😳自家製酸種麵包外邊脆身,但非乾身界口,內裡軟熟,帶點輕微既濕潤度,鋪上醃青瓜、香草沙律、炸刺山柑,三文魚用上紅菜頭、橙、芹菜籽同杜松子醃製,食落好香口,私心希望可以再多啲忌廉芝士🥹▪️Cinnamon Apple Sourdough (7.5/10)💲53自己係屋企烘返熱,口感同樣出色,而且酸氣真係好突出,中間充滿肉桂味既蘋果粒,又會甜甜地咁🍎發現自己都係鍾意鹹既多啲,下次想試下薯仔芝士或者蕃茄醬味😌🔎 整體評分(8/10)

Salmon Gravlax Sandwich

🔎 整體評分(8/10)
Salmon Gravlax Sandwich
2025-02-22 1772 瀏覽
This charming bakery-café has quickly become one of my favorite places in Hong Kong. The moment you step inside, you’re greeted by a warm and inviting atmosphere that feels like a home away from home. The rustic decor, with its wooden accents and charming lighting, creates a relaxed vibe perfect for catching up with friends or enjoying a nice meal after water sports . The smell of freshly baked bread wafts through the air, instantly making your mouth water.First up, I had the Ham & Cheese Sandwi

First up, I had the Ham & Cheese Sandwich, which came loaded with Mortadella, Stracciatella, and Scallion Ginger. The sandwich was simple yet satisfying, with the creamy stracciatella complementing the savory mortadella perfectly. The scallion ginger added a nice zing that elevated the flavors. It’s a classic combination done right!
Ham & Cheese Sandwich
Next, I couldn’t resist trying the Avocado Toast topped with Lumpfish Caviar, also served with Potato. The hash brown was a standout! The homemade tartar sauce was the highlight for me—it was rich and creamy, adding depth to the dish.
Avocado Toast
You can really feel the heart and passion behind their dishes. If you're in Sai Kung, make sure to stop by CUÍT for a delightful meal!
2024-06-23
Ham & Cheese Sandwich
Avocado Toast
📍西貢人氣sourdough專門店‼️• 鬆軟french toast🍞 — CUÍT😙·#pigfoodiexhk_西貢#pigfoodiexhk_hk==============================Bookmark咗呢間西貢嘅sourdough cafe好耐,不過一直未有時間去試🙈近排放假得閒啲終於去咗😛cafe位置唔多,最好喺網上book定位就唔洗等啦~—————————————————————-⭐️French Toast $120French Toast 外皮微脆,包體濕潤鬆軟,好似麵包布甸咁😛如果蛋香再濃啲會更喜歡呢~sides配咗yogurt、藍莓粒,酸酸甜甜同個toast好夾!整體唔錯但無特別好驚喜,但有機會都想再嚟試吓淨sourdough~·⭐️Peanut Sandy $55面頭嘅花生cream味道香濃,堅果香突出😛‼️不過同咖啡攪勻之後個味就無咁出🙈———————————————————————賣相:3.8/5味道:4.2/5性價比:3/5推介度:3.5/5———————————————————————📍CUÍT @cuit_hk 西貢普通道3A號地舖
#pigfoodiexhk_西貢

推介度:3.5/5
———————————————————————
📍CUÍT @cuit_hk
2025-02-01 1956 瀏覽
Cuit ge sourdough一向都好食 Apricot & walnut同玉桂味係我嘅心水推介 肉桂卷就正常發揮玉桂味唔算好重 唔係好識到酸種嘅分別🤌雖然$150炸鱔三文治定價有啲進取 但係魚炸得好香脆麵包好食 一定會推介朋友嚟🤰🏻雖然要排隊但每次入西貢都一定要幫襯 highly recommend this hidden gem in Sai Kung!!順帶一提,佢哋而家喺怡和嘅food court Baaeball都有分店