提前同屋企人慶祝父親節,竟然搵到間好食又好有故事既西班牙餐廳。 佢地用香港既一d風味、材料黎去做返西班牙經典Tapas。 酒類吾多但都揀的吾錯,好襯d食物。佢地仲好細心介紹每道菜,又按照你點既菜、心情、天氣去推薦返邊支酒岩你。 我地四個人岩岩好可以點曬兩款one-bite,幾乎每台都至少點其中一款,肯定係必點。海膽魚子薯仔蛋餅海膽鮮甜,好新鮮。 薯仔蛋餅就經典西班牙tapas,佢地雞蛋皮煎到好香,裡面仲可以保持濕潤。調味岩岩好張海膽既鮮甜味帶出黎。A5和牛他他鵝肝油炸鬼呢個菜就帶返去巴塞la flauta食既鵝肝牛扒麵包片既回憶。 佢哋用油炸鬼黎代替左麵包片,外鬆內軟好香。A5和牛做他他又真係唔同,唔會好似平時食生肉既感覺,有油香又有口感,用左少少藤椒油黎帶個A5牛味正。 鵝肝入口即化,一啖過,好多層次,但係可以融合埋一齊。 Starter就點左蕃茄他他同帶子,西班牙餐廳肯定要點有蕃茄做主題既菜蕃茄他他配Gin Tonic啫喱 有驚喜本來以為好似d普通撈大蕃茄,點知真系好似牛肉他他甘既口感,原來係張蕃茄肉風干過所以好似肉既口感,佢又配埋新鮮蕃茄帶返d清新。最正係個Gin Tonic啫喱

蕃茄他他配Gin Tonic啫喱 有驚喜
本來以為好似d普通撈大蕃茄,點知真系好似牛肉他他甘既口感,原來係張蕃茄肉風干過所以好似肉既口感,佢又配埋新鮮蕃茄帶返d清新。最正係個Gin Tonic啫喱,自己啫落去,成功味道加曬分,最緊要又靚。

帶子刺身配西班牙涷湯
凍湯既蔬菜甜味,清新帶返帶子既鮮味,仲因為夏天配左個橙油。一啖落去又有海水的鮮甜,蕃茄同其他蔬菜既清新,仲要橙油既搭配好match。

Tapas 就點左兩個好靚又好食既一菇三味同埋八爪魚

一菇三味
佢係三款菇,每款菇都吾同調味同做法。一上菜啊媽就話好似個鳥巢好靚。 最上面係炸金針菇,炸都好似菇味薯條。另外一款係pickle左,仲有係用蒜佢炒香佢。中間比只蛋黃你撈混佢,成個配搭好match,又有蛋香,吾同既菇既口感。

八爪魚
黑白薯蓉原來係墨汁同parsley 牛油口味,八爪魚熟度岩岩好 吾會太淋又有口感,仲好香。配左d魚肉脆片好特別。

主食就點左馬有魚一夜干 (今晚最愛)同埋巴斯克蔥油三黃雞(呢個就媽咪最愛)

必須點呢條魚,佢一夜干之後魚味好濃郁,肉又扎實d口感煎完仲好食,魚都可以皮脆肉嫩。再配埋個白菜魚湯,成道菜秒清。

三黃雞,啊媽話齋食雞有雞味,係對呢道菜最高評價。 汁多就肯定啦,配左個甜甜地既蔥油醬同埋煙燻醬好好食。

主食就點左黑毛豬叉燒西班牙燴飯,好正d飯吸曬d汁,好香蕃茄味。黑毛豬做叉燒好奢侈啊,但真系好好食,肥瘦適中仲好香甜。

甜品好好味,隔離檯都話如果淨係賣甜品都爆硬。水果酒雪葩,紅酒底濃郁水果味,又好清新,簡直比今餐完美結局。

帶子西班牙涷湯
  • Xo醬八爪魚黑白薯蓉
  • 馬有魚一夜干白菜魚湯
  • 黑毛豬叉燒西班牙燴飯
2025-06-13 0 瀏覽
服務態度良好,價錢合適,食品質素美味。最喜歡A5和牛鹅肝配油炸鬼有特色,前菜海胆墨魚仔蛋餅回味無窮。最特別是帶子加西班牙凍汤,墨魚炒麵,黑毛豬炒飯,甜品芝士蛋糕及雪葩超正。
2025-06-12
5 分鐘 (堂食)
2025-06-13 68 瀏覽
偶然經過中環的Cruce 店,原来是在香港新開的西班牙菜館。自去年遊吃過西班牙後,不期然再懷舊西班牙菜式。餐前先來脆鱼片+西班牙醬料是此店特别造的,若不是店員講解,我誤以為是炸蝦片。😅我胆固醇高吃藥,敢想不敢食鹅肝數十年。店員推荐的《A5和牛鹅肝他他+藤椒+迷你油炸鬼》,和牛馥鬱,香煎的鹅肝具有獨特的口感,軟嫩香濃,與和牛配搭,非常美味,再加上的熟識的油条,賣相色香味出奇,此款是必食的,最少要吃一件。《海膽,黑鱼子,西班牙薯仔蛋餅》,海膽雖入口即化但舌頭仍慢慢地感受海鲜味,黑鱼子在口中鲜甜爆炸,齒頰留香,再加上熟識的西班牙式薯仔蛋餅,無與倫比,此款也是必食,最少要吃一件。《馬友一夜乾,本地沙白,goldfinch白菜鱼湯》,沙白鲜甜,畧煎的鱼在艷绿的鱼菜湯,非常非常美味誘人開胃吃光。所以此款也是必食的款式。《避風塘蝦膠鱿鱼,西班牙墨汁短麵》,很特别煮法有别於以往吃過的墨汁麵。巴斯克葱油雞,肉嫩不錯,我個人喜欢濃味,若加濃一些更加好。此外,《西班牙蒜油红蝦》和《黑毛豬叉燒西班牙飯》不錯也有4/5分。友人也有飲红酒白酒。特别問店員有関菜式有别於我以往在西班牙吃過的菜式,店員解釋將西班牙式特

自去年遊吃過西班牙後,不期然再懷舊西班牙菜式。

巴斯克葱油雞,肉嫩不錯,我個人喜欢濃味,若加濃一些更加好。

特别問店員有関菜式有别於我以往在西班牙吃過的菜式,店員解釋將西班牙式特别揉合香港人的口味例如油条,葱油雞,避風塘煮法等等出奇配搭。

今次晚餐滿意,下次會來再試其他款式。
中環新店嚐鮮!Cruce西班牙Tapas必點「馬友一夜干」鮮味爆擊😋我地食夜市,menu選擇勁豐富,廿幾款選擇,同朋友試勻大半菜單。強推「馬友一夜干」老闆話選用本地沙白肥美鮮甜,白菜魚湯濃郁,靈魂在於風乾一夜的馬友魚!風乾濃縮魚鮮,魚肉彈牙帶發酵香氣,表皮微煎酥脆,鮮上加鮮,配白酒好絕!🐟👌🏻店內限量霞多麗,年產先500支,帶檸檬奶油香,後調柑橘微酸,同海鮮Tapas超夾。老闆話之後午市有「this this paella」兩鎹飯套餐又幾抵食,值得一試。🥳

馬友一夜干
蒜油紅蝦
2025-06-04
馬友一夜干
蒜油紅蝦
  • 三菇一味
  • 八爪魚腳
2025-06-08 53 瀏覽
中環新開既tapas bar fusion 香港style 一定要試下,好得意and意想不到好好食呀🍽️scallop capaccio 好鮮甜 mixed with 西班牙signature凍湯sauce,好freah唔錯Threadfin fish & clams,聽chef講呢個係佢既signature dish,真係超級好食,sauce好香 魚非常之嫩Three Yellow Chicken 蔥油雞烤雞超級鮮嫩多汁,加上秘制西式蔥油sauce 好特別又好食😋Stuffed Squid Black Fideua西班牙傳統既短麵,口感好特別呀,烤得香香脆脆吸埋d墨魚汁,正!仲有dd避風塘炸脆,符合hk fusion gimmick哈哈Sangria Sorbet西班牙水果酒做既sorbet 第一次食,好refresh 推薦今次冇試paella,下次一定要再黎食

Three Yellow Chicken 蔥油雞

Stuffed Squid Black Fideua

Sangria Sorbet

今次冇試paella,下次一定要再黎食
Scallop  capaccio
Threadfin  Fish  and  clams