行過囍帖街見到呢間遍佈不同國家嘅餐廳,見到門口嘅雪糕同曲奇好吸引。入到去原來仲有樓上一層,好開揚,環境好舒適。原來除咗甜品,Menu仲有好多款主菜可以揀。可麗餅係必點嘅甜品,揀咗顏色好sharp嘅Double Red, 無論影相同口感味道都好正,pancake薄薄幾層,口感煙靭,加上新鮮士多啤梨.紅係有質數嘅甜品,值得一試。Chocolate Forest 朱古力好香濃,最喜歡食呢種雪糕,好creamy好香滑。Coconut Gelato椰子香味,唔太甜...好味。Pink Lady係士多啤梨奶昔,面層加上軟滑嘅忌廉,Yummy

Coconut Gelato椰子香味,唔太甜...好味。

2021-02-23
  • Double  Red
  • Coconut  Gelato
  • Pink  Lady
  • Chocolate  Forest
2021-02-21 0 瀏覽
又放寬限聚到四人有晚市,冇了六點趕走就可以慢慢食,到利東街吃Crepe, 我印象中crepe是甜的!今次order 了Arancini ball 其實是炸cheese risotto ! 另有Big feast 是醎的美式手撕豬肉crepe, 個沾醬如果是燒烤醬會更好!另外carbonara ok 嘅,偏甜!最好味是puff pizza -the rocket man is 帕爾馬火腿配火箭菜puff 底,puff 好鬆脆好好味!飲品是mango gelato shake , 聽個名已好吸引了! 餐廳環境舒服慢慢嘆
2021-02-18
2021-02-20 0 瀏覽
今日放假去咗灣仔利東街影吓相。影完累累地搵咗呢間餐廳e吓肚先!Crepe Delicious Urban Cafe睇吓個menu 店員推介咗三款Sweet Crepe 比我地。Double Red ,Tea Break 同 Pink Delight。我地心大心細最後叫咗 Pink Delight 😋Pink Delight 見到真係嘩一聲!又靚又吸引未食先興奮!食落有驚喜好少食咁大粒既紅莓有少少酸配埋啲無核荔枝個味道好夾😋堅好味😋😋😋四重芝士菠菜酥皮薄餅薄餅就食得多酥皮薄餅第一次食。估唔到咁好食😋😋😋四重芝士落足料啲芝士流晒出嚟😆朱古力榛子雪糕奶昔😋😋😋熱情果梳打😋😋😋食完仲係門口買咗啲曲奇🍪返屋企食。估佢唔到又幾好食😋下次經開可以再encore 😋
今日放假去咗灣仔利東街影吓相。
影完累累地搵咗呢間餐廳e吓肚先!
Crepe Delicious Urban Cafe

Pink Delight
見到真係嘩一聲!又靚又吸引未食先興奮!

四重芝士菠菜酥皮薄餅
薄餅就食得多酥皮薄餅第一次食。
估唔到咁好食😋😋😋

四重芝士落足料啲芝士流晒出嚟😆

朱古力榛子雪糕奶昔😋😋😋

熱情果梳打😋😋😋

食完仲係門口買咗啲曲奇🍪返屋企食。

估佢唔到又幾好食😋
下次經開可以再encore 😋
  • Pink  Delight
Tea Break Crepes☕️ ($88)依度嘅crepes有好多唔同嘅味道選擇,甜同鹹都有。我揀嘅依款入面有好多紅茶吉士,紅茶味超重,有一種好清新嘅感覺,仲有啲crumbles增加口感。可以自選一球gelato😍,我揀咗Tiramisu味,食落去比一般雪糕煙韌,同crepes好夾。crepes皮又薄又煙韌,一切開有爆漿effect。BBQ Pulled Pork Pizza🐷🍕 ($108)Pizza底係酥皮嚟,酥皮鬆脆而不油膩,上面有好多拉絲水牛芝士同車打芝士,BBQ手撕豬肉煮到好腍,仲有啲好refreshing嘅青椒紅椒,好食!Cappuccino & Latte☕️ ($35)咖啡意想不到嘅高水準,兩杯都有靚靚拉花,咖啡味香濃,入口順滑。
Tea Break Crepes☕️ ($88)

Cappuccino & Latte☕️ ($35)
2021-02-16
  • Tea  Break
  • BBQ  Pulled  Pork  Pizza
2021-02-13 210 瀏覽
臨時有人約lunch, 想只吃輕量,不太飽的,所以選擇了這家。以法式可麗餅為主打菜式的餐廳- (Urban Cafe) Crepe Delicious, 她位於利東街,今日的利東街充滿過年氣氛,到處都掛著紅燈籠。先來一杯hot mocha! 我倆叫了一咸一甜的crepe。咸的是三文魚,甜的Rum酒提子配雪糕。 三文魚crepe 的餅皮是輕輕焗過,微脆,感覺…很得意,因為冇諗過餅皮是微脆的,但原來這樣竟然提升了嗅覺的享受。三文魚crepe ,一切落去,三文魚香味已經滲出。迷底解開:皆因三文魚是包在餅內焗,所以把其香味鎖住,當切開時,香味即刻滲出,好吸引,很想立刻吃一口。吃着,三文魚混在芝士中,咸、香、微脆均勻,美味可口。Rum & raisins crepe ,呢個好味呀!係winter special menu 內的其中一款。雪糕都好creamy ,有nuts及raisins, 又唔知點解唔多溶,相信是奶量比較多,水份相對比較少,所以creamy. Crepe 呢,都是好味的,包了raisin 提子乾及cream,少少焦糖醬在上面。雖然這是個甜點,但不會有過甜的感覺。很多時叫Rum 酒

先來一杯hot mocha!

Rum & raisins crepe ,呢個好味呀!係winter special menu 內的其中一款。雪糕都好creamy ,有nuts及raisins, 又唔知點解唔多溶,相信是奶量比較多,水份相對比較少,所以creamy. Crepe 呢,都是好味的,包了raisin 提子乾及cream,少少焦糖醬在上面。雖然這是個甜點,但不會有過甜的感覺。很多時叫Rum 酒的甜點,未必有rum 味,但這個rum and raisin crepe 就不會令你失望,我有嚐到rum 酒的味道。我倆對這一咸一甜crepe 都相當滿意,仲爭住俾錢 (因為食得開心) 。哈!

Mocha
Rum  and  Raisins
Salmon  crepe
2021-02-11
Mocha
Rum  and  Raisins
Salmon  crepe
繼上次介紹既Café Crêpe,今次呢間同樣係來自加拿大既過江龍法式Crepe專門店。Crêpe Delicious係2017年首次係香港旺角MOKO開店後,係呢家受疫情影響逆市情況下,再係灣仔利東街開左間佔地千呎同樓高兩層既Urban Café。呢間Crêpe餐廳主打人氣鹹甜法式可麗餅、酥皮薄餅、牛油果蟹餅、拉花咖啡等,甜品方面仲有手工意式雪糕、Gelato奶昔等。人氣既crepe有焦蘋肉桂甜薄餅、紅茶甜薄餅同日本北海道帶子鹹可麗餅等。-1️⃣ Winter Butterfly💰98(👅: 8/10)呢一款Winter Butterfly飄雪冬蝶係冬日限定既crepe黎,今年只係係20201210-20210131提供,但經我發現其實佢同紅粉佳人幾相似,分別係Winter Butterfly貴10蚊,多左幾個用白朱古力做成既蝴蝶,係玫瑰味嘅crepe同用日本既桃肉,而紅粉佳人係桃味既crepe用荔枝肉。大家都係有紅桑子果肉、紅桑子醬、白朱古力碎。最特別應該就係幾隻蝴蝶,有睇過相堂食擺碟會更靚。Crêpe Delicious既所有crepe都係即叫即整,為求保持餅皮軟熟,原材料都係新鮮入

White  butterfly

Crêpe Delicious既所有crepe都係即叫即整,為求保持餅皮軟熟,原材料都係新鮮入口,班戟漿都係直接由加拿大進口。呢間crepe既法式薄餅,我覺得係比cafe crepe煙韌,無論係切個下定食個下,唔知係咪因為我唔係dine in 係買外賣係街食,煙韌到好難切得完整一舊。呢種煙韌係好定唔好就好睇個人口味,不過厚薄算適中,不會話煎得過脆、燶或老。
White  butterfly

餡料豐富佈滿左成個crepe,食落食到蛋味但會比個玫瑰cream搶左,玫瑰cream味道好出因為幾甜下,果肉幾甜幾新鮮,紅桑子同桃果肉既甜味唔會互搶幾夾。
2️⃣Tuttie Fruttie 💰88(👅: 7.5/10)
Tuttie  Fruttie

當日問店員推介邊兩種多人叫,佢就推介左black & white 同tuttie frutti,所以就叫左tuttie frutti黎試。
呢個Tuttie Fruttie表面係士多啤梨同朱古力醬,內面係充滿切片相香蕉同士多啤梨果肉,同埋充滿左Nutella榛子醬。
Tuttie  Fruttie

榛子醬基本上每啖都食到,味道好濃好出,果肉食落同樣係足料同新鮮。
清新多汁帶微酸,可平衡薄餅的甜膩,簡單配搭卻已是令人百吃不厭。
係一個簡單配搭既生果crepe,食落係清新同juciy,士多啤梨既酸稍微平衡下crepe甜膩,如果好鍾意榛子醬會愛上。

🌟薄餅同Café Crêpe有分別,而味道如果好鍾意生果類應該會鍾意Crêpe Delicious,我覺得唔算話好驚喜既味道,係簡單配搭但好食,我更鍾意Café Crêpe因為佢個apple crumble crepe好出色。
除左可以係餐廳堂食之外,呢家仲有外賣自取服務,係各網上外賣平台。而因為疲情關係,呢家外賣都有7折優惠。
👅味道: 8/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: $104 (服務費: NA)
2021-01-30
  • Tuttie  frutti
  • Winter  butterfly
2021-02-09 100 瀏覽
今日同男朋友齊齊放下午假,我地去左食early dinner,食我鍾意既可麗餅。四重芝士菠菜酥皮薄餅有驚喜,以千層酥皮為餅底,食落十分香酥鬆脆又唔油膩。我係鍾意食厚批既人,所以呢個好岩我口味。鹹可麗餅揀咗美式手撕豬肉,包住份量十足既手撕豬,仲有洋蔥、紅椒同青椒。餅皮微甜煙韌。 甜可麗餅揀咗雙紅吉士$88,再加$38要一球Nutella gelato。擺盤色彩鮮艷,以吉士醬為餡料,搭配士多啤梨同紅莓,好吸引。Nutella gelato既味就係食緊金莎甘,好味道。
四重芝士菠菜酥皮薄餅

我係鍾意食厚批既人,所以呢個好岩我口味。
美式手撕豬肉
美式手撕豬肉

雙紅吉士加Nutella gelato
雙紅吉士加Nutella gelato
2021-02-09
四重芝士菠菜酥皮薄餅
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥞 𝑃𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡 𝑃𝑢𝑓𝑓 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑟𝑦 @ 🌟 Crêpe Delicious (Urban Cafe)《👽食神大媽食甜品》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Rum and Raisin Crepe HKD 98🥞BBQ Pulled Pork Puff Pizza HKD 108 🍕.👽 大媽最鐘意嘅甜品絕對係CREPE,鹹嘅甜嘅,通通都鐘意!😋 而繼疏乎厘班戟嘅熱潮之外,呢一兩年亦吹起一陣CREPE風,越開越多食CREPE專門店。對大媽黎講絕對係開心事 😝 之前同大家介紹過另一間主要市場參與者,今次就同大家介紹起利東街新開數月嘅分店,呢呢間除咗甜品以外仲會有非常多嘅正規西餐廳菜式。最遺憾嘅就係因為有晚市禁堂食嘅限聚令,但係大媽下午又未食得落飯,實在冇辦法消滅主菜,只能淺嘗甜品。下次一定要黎食埋晚飯。😩.👽 大媽今次試咗冬日限定嘅冧酒提子口味,哇啲酒味好濃,餅皮唔會過眼,真係超級好味,尤其是個雪糕,絕對奶味濃郁,仲要價錢唔過百,算係良心價㗎啦以香港同級餐廳計。.另外就試咗佢有手指公推介嘅酥皮披薩,其實會覺得似係食緊一個酥皮盒多個食PIZ

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Rum and Raisin Crepe HKD 98🥞

Rum and Raisin Crepe

另外就試咗佢有手指公推介嘅酥皮披薩,其實會覺得似係食緊一個酥皮盒多個食PIZZA 😂 都幾有創意,單呢款就略嫌調味唔係好足夠,不過酥皮做得好靚個DOUGH搓得好好,夠多層鬆脆。可以一試,但係唔及甜點咁驚艷。

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

📍 灣仔皇后大道東200號利東街地下G26及F26A號舖
☎️ +(852)2617-7880

BBQ Pulled Pork Puff Pizza
本港餐飲業因新冠肺炎疫情影響生意,但亦有食肆逆市開店。法式可麗餅專門店品牌Crêpe Delicious宣布,將版圖擴展至港島區,於灣仔利東街開設新店。新店樓高兩層,佔地1,219平方呎,內設50個座位。該餐廳下層設有雲石吧檯及餐桌位置,上層則以紅白藍的配色,打造成法式小酒館,並配上霓虹光管字句及來自丹麥的簡約設計傢飾。其預料,將成為香港最新的打卡熱點。餐廳近入口位置設置了高枱,主要供吃輕食或雪糕的食客使用。餐廳內部則設有一般餐桌,色調用上搶眼的紅白配搭。自製雪糕雪葩低脂低卡 每日輪流供應灣仔店開業後,推出多款新菜式,包括鹹可麗餅「美式手撕豬肉」(售價118元);小食「水牛芝士蕃茄沙律」(售價108元)丶「意式炸芝士燉飯球」(售價88元)丶「經典意式肉丸」(售價88元)丶「牛油果蟹餅」(售價108元)等。另外,餐廳還設有自家製的手工意式雪糕及雪葩,更聲稱以新鮮食材製作,低脂、低卡路里,如雪糕和雪葩視乎不同口味,分別含95至125卡路里,及125至155卡路里。每天將輪流供應超過20款不同口味的手工意式雪糕及雪葩。

自製雪糕雪葩低脂低卡 每日輪流供應

2021-01-30 158 瀏覽
今日去港島區 就特登黎左呢間食 都幾大間 有兩層 我地兩個人食左4樣野意大利炸芝士燉飯 $88Total 6粒 隻醬系黑松露沙律醬啖啖都系黑松露味 炸球入面系risotto幾特別 不過味道正常 冇話好特別🐱美式手撕豬肉crepe $118呢個超惹味 甜甜地 豬肉份量多 豬肉配左一隻燒烤醬 又幾夾 好食😋 呢個皮比較煙韌冇咁濕 不過價錢貴左少少 瑪格麗特 $88呢個pizza 酥皮底 唔油 脆身 中間有切片蕃茄面有芝士 好足料 食落似食緊d有厚度既野食 又拉絲 呢個讚 焦蘋肉桂crepe $88呢個一流牙 酸酸甜甜 皮比較薄 皮乾身 中間全部都系蘋果 仲配有蛋黃醬 又抵食又好食😋兩個食左$420 略嫌貴左少少🤏
意大利炸芝士燉飯 $88
焦蘋肉桂crepe $88
兩個食左$420 略嫌貴左少少🤏

2021-01-30
2021-01-16 370 瀏覽
曾經在法國的Avenue des Champs-Élysées買過一件crêpe,即叫即製,香香的crêpe包著滿滿的朱古力醬,邊吃邊散步,好寫意。香港可以吃crêpe唔少,今次選擇咗利東街的店,雖然來自加拿大,但連班戟漿都係由加拿大入口,裝潢亦好舒適,仲有影相好靚的雲石檯。本人鍾意食士多啤梨,朋友鍾意食Oreo,一於自製個套餐set。Cookies & cream $78crêpe面層有3塊可愛嘅mini Oreo,邊邊都有忌廉同Oreo餅碎,食食下忍唔住揭開塊餅皮,係滿滿嘅Oreo碎呀!加埋滑溜嘅忌廉,整體唔會過甜。OREO Joy $58都係有mini Oreo裝飾增加可愛度,入口都唔會太甜,配埋個crêpe,Oreo控必點!
Double Red $78切片嘅士多啤梨、紅莓配雲呢拿吉士醬同士多啤梨醬,賣相好吸引。餅皮帶韌性但有蛋香,同另一款唔同風格。Pink Lady $58呢杯略嫌太甜,士多啤梨味都唔係太真實,士多啤梨粉絲表示少少失望。The Cheesy $78呢度除咗甜點仲有鹹食,呢個薯條鋪滿芝士同肉醬,上桌時熱辣辣,食到停唔到口!
整體來講好滿意,不過大家要預時間排隊,

Cookies & cream , OREO Joy

Cookies & cream $78

OREO Joy $58

Double Red, Pink Lady

Double Red $78
Pink Lady

Pink Lady $58

The Cheesy $78

整體來講好滿意,不過大家要預時間排隊,下次會想試下鹹crêpe,相信會有驚喜。

Double Red
Cookies & cream , OREO Joy

Double Red
  • Cookies & cream
2021-01-15 22 瀏覽
Pre-Christmas lunch去了吃這間😄🎄朋友介紹下到這間試試。忘記拍下餐牌😅,不過價錢都有點貴,但現在因為限聚令和堂食時間關係,有7折,不知道7折會做到幾時㗎!我們叫了蟹肉千層,帶子Risotto,pizza和兩份可麗餅,一份叫Winter Butterfly 和另一份Tea Break ,食物和飲品都不錯,係價錢貴了一點,7折後就比較合理😁,坐位分隔和服務也可以,整體不錯,會再去的。
Pre-Christmas lunch去了吃這間😄🎄
朋友介紹下到這間試試。
Tea  Break
Winter  Butterfly
2020-12-23
Crepe Delicious灣仔利東街新店,有別以往可麗餅專門店,以Urban Cafe全新概念店進駐,除了一系列招牌法式鹹甜可麗餅,新增了超吸引的Gelato🍨意式手工雪糕店舖前的雪糕櫃show off式展示各種自家製口味😍 (忘了拍照😔) 然後再用gelato做出邪惡😈milkshake😈 真的無法抗拒☺️我認輸了!整杯KO😆意式雪糕奶昔 特濃朱古力🍫(L) 士多啤梨🍓(R) 紅酒慢煮牛頰面配薯蓉 牛的面豬登肉就是特別軟淋 而且好入味😋 主菜推介牛油果蟹餅 🍅🦀🥑perfect match 前菜推介美式手撕豬肉可麗餅 特別鹹味可麗餅🐷爆餡量的手撕豬焦蘋肉桂可麗餅 全新口味🍎喜歡蘋果批的可以一試

意式雪糕奶昔 特濃朱古力🍫(L) 士多啤梨🍓(R)

牛油果蟹餅 🍅🦀🥑perfect match 前菜推介

美式手撕豬肉可麗餅 特別鹹味可麗餅🐷爆餡量的手撕豬

焦蘋肉桂可麗餅 全新口味🍎喜歡蘋果批的可以一試
2020-12-26 478 瀏覽
今日天氣很好,聖誕節來了利東街行下,發現好多好野食!其中一間係我一睇就想食既crepe!之前叫了幾項野食都十分滿意,十分推介,無論甜點或鹹點都很好味。必定會再來!
2020-12-10 209 瀏覽
約了好友聚聚,佢介紹了呢間法式甜品店(都有鹹點)利東街內,店面有美式快餐店feel,無訂位等了5分鐘入座,有地下及一樓,我哋上咗一樓靠牆一個二人位,上落嘅樓梯都幾窄,樓上都係行鮮艷橙紅色牆+膠椅,桌面+地板是水泥色,不會過份刺眼,桌椅都幾迫,我哋與旁邊嘅四人枱之間走道都要側身過!食物選擇比預期多,我哋兩個唔太肚餓,兩個鹹+一份甜點就好了,店員有禮斯文,耐心解釋因甜點要預時間起,所以叫我哋落單落埋,佢哋會因應我哋鹹食進度預翻時間比廚房,唔使我哋等太耐,窩心!Americano($32)有點北歐感覺嘅杯,黑咖啡很濃,入口炭燒味太重,太苦了(對我來講)Yo! Margherita(88)瑪格麗特,木板餐盤,長方形pizza較少見,批底很脆,較少煙韌感,芝士味很濃,可以拉絲,蕃茄及菠菜增加pizza鮮嫩多汁口感,好味Truffle World($128)黑松露野菌長通粉,很香很濃嘅松露味,長通粉彈牙,松露忌廉包裹通粉,加上鮮菇,及灑在上面嘅芝士片極香濃,好味Tea break($88)雪糕有得揀,我哋揀咗榛子味,擺盤靚,薄餅煙韌,有蜜糖、榛子醬忌廉,夾雜榛子🌰碎,口感層次及味道層次都好,goo
約了好友聚聚,佢介紹了呢間法式甜品店(都有鹹點)利東街內,

Tea break($88)雪糕有得揀,我哋揀咗榛子味,擺盤靚,薄餅煙韌,有蜜糖、榛子醬忌廉,夾雜榛子🌰碎,口感層次及味道層次都好,good👍🏼

店員雖然略cool,需要時都有窩心提議,因桌面細,店員會留意進度,勤快收碟!

人少少聚會剛好

2020-10-26