2022-10-03 284 瀏覽
牛奶啡啡 $45Latte好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭{這款咖啡用既咖啡豆 果味好香 停留在口腔既果香味時間很長 咖啡入口感覺細滑 經過既朋友仔可以試下}☕☕☕☕☕
牛奶啡啡 $45
Latte

好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭
☕☕☕☕☕
2022-04-19 394 瀏覽
復活節假期難得與老朋友見面總是談話不停,累了決定來到咖啡店CR2 by cupping room稍作休息。-首次惠顧,咖啡店位於雅蘭中心,易找,外觀設計摩登時尚中帶幽默,白色配亮銀色,重點係有謝曬皮畫家壁畫,與咖啡店本身單調色系截然不同,嚴肅卻富有趣味性。-咖啡店開放式設計,設有少量座位,入座率0%,客人主要以外賣為主。當時只有一個職員負責,態度友善。咖啡店飲品定價合理,另有賣蛋糕,冇食。-抹茶椰子咖啡 $50 (凍)屬於咖啡店同少有嘅選擇同配搭。抹茶椰子咖啡有兩個明顯顏色的分層,底部係綠色,上面係咖啡色。飲用咖啡前店員細心提醒請攪拌均勻先飲,攪拌後變成淺鴨綠色。抹茶同咖啡兩者互相平衡,椰子味比想像中濃,味道最突出,咖啡味相對較淡,唔酸,甜苦之間拿捏得幾好,三者組合好夾,甜度適中。如果係為飲咖啡而揀咗呢個應該會失望,但整體而言都幾好。-凍焙茶拿鐵 $50友人話好飲。-雖然咖啡店位於旺區商場,用餐位置唔算多人流,美中不足係全數座位為吧枱櫈,坐得唔舒服。性價比正常,希望下次試其他。
抹茶椰子咖啡 $50 (凍)
如果係為飲咖啡而揀咗呢個應該會失望,但整體而言都幾好。
凍焙茶拿鐵 $50
友人話好飲。
抹茶椰子咖啡
抹茶椰子咖啡
2022-01-22 338 瀏覽
🔻Pastry Combo $48本身淨係諗住叫Dirty,但見到佢有pastry combo set,$48包一杯飲品&一件甜品,就加左件Mini Tiramisu Cheesecake🤔做咖啡偏酸,味道唔太啱我口味😳Chheesecake嘅酸味同浸左咖啡酒嘅蛋糕唔係太夾,而且蛋糕仲有啲出水嘅情況😳真係唔建議叫呢款甜品🤧-👅食後感:如果鍾意偏酸嘅咖啡可以試試,但我就應該冇下次了🤭-👀個人喜愛度:4/10🛒回訪可能:❌-🚩CR² By Cupping Room (雅蘭中心) (旺角)旺角彌敦道號639號雅蘭中心地下Kiosk 4

🔻Pastry Combo $48
👅食後感:如果鍾意偏酸嘅咖啡可以試試,但我就應該冇下次了🤭
👀個人喜愛度:4/10
🛒回訪可能:❌
旺角彌敦道號639號雅蘭中心地下Kiosk 4

杯Dirty 成杯都係奶水、收$42蚊!侍應冇禮貌、黑面!剩係做外賣、不知所謂的咖啡!唔該專業小小啦!唔想做咪唔好做咯!侮辱了咖啡!破壞我的心情!成杯都係奶白色叫Dirty. 垃圾垃圾⋯⋯

2021-09-07 333 瀏覽
旺角美食攻略 人氣CAFE分店 霓虹燈打卡位好易認!Cupping Room係近年新興咖啡廳品牌 已經有不少分店 其中今次介紹係旺角分店主打精品咖啡 仲有限定產品供應 鐘意飲咖啡應該試一試Coco Chanel新店推出無酒精版自家製咖啡 椰子漿 抹茶混合唔飲喝酒的朋友都可以試試 未飲已經先打卡 分層分色好靚!店內有提供主食 咖哩定食 炭燒雞扒咖哩定食豚角煮咖哩定食  鹿兒島一口和牛咖哩定食 日式風味便當另供應飛碟三文治系列 有牛油果花生醬雞肉 日本櫻花蝦玉子燒 慢煮燒烤醬手撕豬肉 及日式咖哩吞拿魚等餡料口味另一主打就係巴斯克蛋糕同小蛋糕都係每日新鮮烘焙出爐CR² by Cupping Room - Grand Plaza地址: Kiosk 4-5, G/F, Grand Plaza, 625-639 Nathan Rd, Mong Kok評分7/10平均消費$100
旺角美食攻略
人氣CAFE分店 霓虹燈打卡位好易認!
主打精品咖啡 仲有限定產品供應 鐘意飲咖啡應該試一試
另一主打就係巴斯克蛋糕同小蛋糕都係每日新鮮烘焙出爐

評分7/10
平均消費$100
2021-07-23 331 瀏覽
Cupping Room is a popular brand of coffee shops. Starting as only one, there are now several locations throughout Hong Kong offering more high quality coffee for those that want something other than Starbucks. But now they have created a new concept. What about those that want a more Starbucks type drink? Enter CR2.Located in a mall in Mong Kok, it's like your typical mall kiosk eatery. They have a few seats for dining in. They have various items to eat such as cake, pastries and sandwiches.Menu

Menu is in English and Chinese.  There is no 10% service charge. You order and pay at the cashier. And if you do dine in, they'll bring the food and drinks to you.

Originally I wanted ice cream but they apparently discontinued it.  So, my next option was a drink. I decided on the Coco Chanel ($50). Matcha, expresso with coconut milk. The coconut milk wasn't very strong so I could hardly taste it. The coffee part was quite good and the matcha was a thick paste so you had to mix it up. After mixing it, it was quite good.

The drink was pretty good but for $50 it was a bit expensive as the size was super small. At least I had a $20 coupon from the mall's app to use so I had a discount.
2021-07-18
用餐優惠
優惠券
2021-06-07 295 瀏覽
If a contemporary kiosk serving artisanal beverages is what you’re looking for, this is the one - perhaps not the place for extensive study sessions, but certainly one for winding down and some classy instagrammable shots 🥂〘 Dirty 〙What appears to be a regular range of coffee choices is never regular considering cupping room always has tricks up their sleeves!Boasting unique acidity in a fruity sourness, slight sweetness and a perfectly thin body, dirty (even if it comes in half cups) is bound t

〘 Dirty 〙
Boasting unique acidity in a fruity sourness, slight sweetness and a perfectly thin body, dirty (even if it comes in half cups) is bound to satisfy ☕️

〘 Lotus Caramel Croissant 〙
In terms of variety, the array was not the most impressive - yet they make up with their quality puff pastry!
Amongst the basque burnt cheesecakes, flaky Danish pastry and beautifully browned toast, the caramel croissant caught the eye with its dash of scarlet - and with its buttery aroma and sweet lotus spread, proved it simply did not disappoint 🥐
2021-05-08 269 瀏覽
🍵Motcha latte($48): 奶泡心心雖然畫得靚,但奶泡偏薄加上打發時間唔夠,奶泡好快散😮。抹茶味正常,可以再濃啲,同埋可以甜少少🤏🏻。打卡ok,稱不上特別好飲。PS 用濕紙巾一抹枱,紙巾上滿是塵😵味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅速度:🔅🔅(5🔅為滿分)

PS 用濕紙巾一抹枱,紙巾上滿是塵😵

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅
速度:🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-04-27 269 瀏覽
試過灣仔Cupping Room感覺唔錯,今日就嚟試下佢旗下輕食、grab & go加精品咖啡嘅CR² By Cupping Room!單order一杯咖啡都$4X,佢個飛碟三文治套餐包一杯$42飲品都只係$48堅係抵!我揀左牛油果花生醬雞肉飛碟,補多$3差價試埋骯髒系列嘅Dirty Chocolate。花生醬配牛油果都係第一次,花生醬味重過牛油果好多,加埋雞肉感覺好搞笑~個人都係鐘意比較common嘅牛油果雞肉飛碟多D哈哈!Dirty Chocolate將熱espresso底同凍牛奶融合,塗一層朱古力漿係杯入面十分有層次感,咖啡好濃奶香味、口感幼滑而唔會好甜。試左同事少少咖哩五花腩肉,腩肉尚算肥美,配甜而微辣嘅厚身日式咖哩汁都唔錯。Order時先知牛角包軟雪糕冇得賣有D失望,但見到個甜品/蛋糕櫃又比佢吸引左,搞到我地臨走都買左個榛子醬牛角包做下午茶/宵夜!食到中心會發現個牛角包裹面都有榛子醬,超邪惡但超滿足~

牛油果花生醬雞肉飛碟  +  Dirty  Chocolate

牛油果花生醬雞肉飛碟

牛油果花生醬雞肉飛碟
Dirty  Chocolate
榛子醬牛角包
2021-04-01 230 瀏覽
想食好味的芝士蛋糕,無需要周圍搵喇,旺角地鐵E出口,雅蘭中心地面,夠方便了吧 😆 這裡竟然開了 Cupping Room,以後想食人氣焗巴斯克芝士蛋糕不用鑽進橫街小巷了😉 .蛋糕芝士味濃郁,Earl Grey茶味又好出,吃每一口都是幸福感 💗 香滑的質感,令人不惜暫時擱置減肥計劃,都要食哂。我很醜,但我很有內涵 😇咖哩吞拿魚菠菜吐司本來沒甚期望,因為$50一個套餐包飲品,等於半賣半送,但想不到吐司也如此出色,絕對唔hea😃 至於朱古力咖啡,可能我平時少飲,朱古力味覺得唔係太出,咖啡味查濃。我較愛甜,所以這杯咖啡於我略嫌苦了一點,但愛喝咖啡的或許會喜歡。整體我都好滿意,雖然dirty chocolate味道偏苦,但已經有一個甜入心的芝士蛋糕,所以中和了。.🍰 格雷百爵茶芝士蛋糕 $48🧇 咖哩吞拿魚菠菜吐司 $48☕ 骯髒朱古力 (吐司餐加$3)

🍰 格雷百爵茶芝士蛋糕 $48
🧇 咖哩吞拿魚菠菜吐司 $48
☕ 骯髒朱古力 (吐司餐加$3)
📍Cupping Room旗下輕食cafe‼️ • 特色飛碟三文治🛸🥪·=============================Cr2 位於旺角雅蘭中心,係cupping room旗下嘅cafe,主要走輕食路線😆亦有人氣basque cheesecake售賣!店舖採用開放式設計,感覺舒適😋前排同朋友去開旺角就去嘆咗個下午茶🤪------------------------------⭐️日本櫻花蝦玉子燒飛碟三文治 $48 (8/10)呢款係店員推介!😋玉子燒好厚身,味道甜甜哋,口感嫩滑濕潤,蛋香濃郁🥰中間仲加咗蛋黃醬令味道更豐富,好正!💖------------------------------⭐️日式咖啡吞拿魚飛碟三文治 $48 (7.7/10)三文治烘得香脆,略帶牛油香😝入面放滿咖哩吞拿魚餡,一咬落去就爆曬出嚟🙈🤣吞拿魚口感濕潤,幾有鹹香,如果咖哩味再濃郁啲會更惹味!🤩------------------------------⭐️椰子抹茶咖啡 $50 (8.2/10)呢杯幾有驚喜‼️口感順滑,咖啡香濃,抹茶回甘頗強,後勁滲出椰子嘅清幽嘅甜味🙈層次好豐富!----------------

=============================
⭐️日本櫻花蝦玉子燒飛碟三文治 $48 (8/10)

⭐️日式咖啡吞拿魚飛碟三文治 $48 (7.7/10)
⭐️椰子抹茶咖啡 $50 (8.2/10)

⭐️cr2朱古力 $48 (7.4/10)

朱古力香醇濃郁,味道係偏苦甜,飲完成杯都唔會覺得甜膩👍
⭐️伯爵茶玫瑰蛋糕 $42 (6.8/10)

伯爵茶蛋糕體味道清幽,後滲出玫瑰花香~惟蛋糕texture較厚實,唔夠濕潤🙈
整體嚟講飛碟三文治味道唔錯,用嚟做下午茶一流‼️飲品方面就推介椰子抹茶咖啡😝去開旺角嘅不妨試下~
賣相:7.6/10
地址:旺角彌敦道號639號雅蘭中心地下Kiosk 4
前往方法:旺角站E2出口

• 椰子抹茶咖啡
2021-03-14 74 瀏覽
行過路過,差d錯過依間位於雅蘭地下的咖啡店裝修低調,差點就行過左一如以往點了Latte咖啡豆是偏Nutty的,少苦可接受奶泡比較薄身,整體普通近排試多左依類型咖啡店真的沒有一間咖啡豆是香香的會令我吸多兩啖店鋪空氣看來還是去返其他小店好....總括黎講不太突出,看食評應該特色咖啡比較吸引呢以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
行過路過,差d錯過
依間位於雅蘭地下的咖啡店
裝修低調,差點就行過左

一如以往點了Latte

咖啡豆是偏Nutty的,少苦可接受
奶泡比較薄身,整體普通
近排試多左依類型咖啡店
真的沒有一間咖啡豆是香香的
會令我吸多兩啖店鋪空氣

看來還是去返其他小店好....

總括黎講不太突出,看食評應該特色咖啡比較吸引呢

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

2021-03-11 74 瀏覽
今日喺旺角行街見到雅蘭中心新開咗間cafe☕️ 除咗有便當仲有而家大受歡迎嘅LA Vina 招牌巴斯克芝士蛋糕 😍😍 甜品控一定要試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🍛咖哩雞扒便當🍱一打開個便當就覺得好colourful😍😍 有溏心蛋、蕃茄粒🍅、紅蘿蔔條🥕、翠肉瓜同雞扒😛另外個咖哩汁係分開上 好貼心❤️👍🏻 雞扒好嫩滑 有啲照燒汁喺面 咖哩汁偏日式 但係甜得黎又有少少辣🤣 撈飯食一流😋😋🍰伯爵茶巴斯克芝士蛋糕終於試到 LA Vina 嘅巴斯克芝士蛋糕🥰 好香佛手柑味😆 cheesecake 入口幼滑 質感唔會好實 完全係我至愛❤️ 而且唔會太甜同膩👍🏻👍🏻 一個人都食得晒一個🤣🍑蜜桃丹麥酥酥餅好香脆 好靚嘅蜂巢狀 咬落去脆卜卜😛 蜜桃都夠甜 底層有吉士醬 好夾😆 個人認為可以再甜啲🥰🍫Dirty Chocolate 第一次飲dirty 嘅朱古力版🤣 上層係熱咖啡☕️ 下層係凍朱古力🍫 但係又冇mocha咁濃朱古力味 撈埋一齊飲幾特別🤣 🍦咖啡軟雪糕見到好多人都叫咗呢個雪糕打卡🤣 真係幾靚 同埋好大支😆😆 軟雪糕係咖啡味 上面仲有咖啡粉 咖啡控必試😋 而且個cone係牛角包🥐好特別👍🏻

🍛咖哩雞扒便當🍱

🍰伯爵茶巴斯克芝士蛋糕

🍑蜜桃丹麥酥

🍫Dirty Chocolate

🍦咖啡軟雪糕
2021-03-05 98 瀏覽
約咗朋友去大角咀食飯,未夠時間,所以過咗嚟雅蘭中心試吓Cupping Room姊妹店。位於地下樓層,採用開放式設計,仲有謝曬皮的畫作做牆身,好有玩味設計感。除咗咖啡之外,有三文治、La Vina招牌蛋糕、Pastry,主打輕食。《檸檬罌粟籽蛋糕 $38》聽人講到La Vina蛋糕好好食,特別係Burnt Cheesecake,今次反而試咗其中一樣最鍾意的Lemon Poppyseed Cake。賣相精美,灑上糖霜同小菊花,檸檬香好突出,亦有Poppyseed脆脆地口感,不過質地乾得黎好鬆散,食落好多碎碎,整體有d失望。《士多啤梨丹麥酥 $28》朋友話不錯,酥皮鬆脆,內裏軟熟,加埋甜甜地的Custard同士多啤梨,《Espresso Fizz $48》Espresso混入Sparkling Water,平時鐘意飲Iced Americano的你應該不會失望。口感爽涼但唔會太多Caffeine,有一種飲緊可樂的爽快感。

《檸檬罌粟籽蛋糕 $38》

《士多啤梨丹麥酥 $28》

《Espresso Fizz $48》
2021-03-01 89 瀏覽
🎈CR² By Cupping Room 🔍旺角彌敦道號639號雅蘭中心地下Kiosk 4-----Cupping Room一向係👶🏻B仔好中意嘅coffee shop,鍾意嘅程度係幾乎佢哋每開新店,都會想去朝聖一下。-早前食過係中環嘅Doubleshot by Cupping Room,一試難忘,不過因為嗰間分店係行高檔路線嘅關係,價錢偏貴成日食荷包會頂唔住,而呢間CR² by Cupping Room ,就係佢哋首間坐落九龍區嘅分店,除咗咖啡之外,亦有售蛋糕、咖啡雪糕牛角包同飛碟,平時仲會有午市套餐,價錢比較親民,店內嘅座位唔多,但就有知名插畫家謝曬皮嘅鮮艷壁畫俾大家打下卡🤳。咖啡質素一如其他line嘅Cupping Room般高質,✨Cold brew black sugar latte 16oz ($48)以自家冷萃咖啡取替 Espresso,口感輕薄清新,吞落口會先嘗到淡淡黑糖味,啡味則緊接而黎,冷萃咖啡與黑糖混合味道竟有少少似台式茶飲,幾特別,適合飯後飽膩又眼訓時候來一杯。除咗杯黑糖咖啡,👶🏻B仔仲order咗✨Coco Chanel($50)Cupping Room 嘅擁
🎈CR² By Cupping Room
🔍旺角彌敦道號639號雅蘭中心地下Kiosk 4
-----

除咗杯黑糖咖啡,👶🏻B仔仲order咗✨Coco Chanel($50)Cupping Room 嘅擁躉們應該對呢杯之前喺Doubleshot by Cupping Room 大賣嘅雞尾酒唔陌生。而今次喺CR² by Cupping Room賣嘅就係佢嘅冇酒精版本。☕️咖啡、🥥椰漿、🍵抹茶同🥛牛奶雖混合埋一齊,但每一啖飲落到依然感覺到層層分明,幼滑濃郁,不過呢杯就相對上面嘅冷萃咖啡飽肚,比較適合早餐時間飲。

甜食方面,推介大家試下🍠紫薯吉士牛角($38),先不論味道,淨係外貌已經非常引人入勝,酥酥脆脆嘅🥐牛角包,喺店員幫忙加熱之後,牛油香更顯得出,配以朱古力topping,番薯及紫薯餡,好食得黎,甜度幾自然。

如果唔想食甜食,仲可以揀飛碟🥪三文治,呢個系列一共有四款,包括係🥑牛油果花生醬雞肉、日本櫻花蝦玉子燒、 🐷慢煮燒烤醬手撕豬肉同日式咖哩吞拿魚,B仔就試咗牛油果花生醬雞肉,一咬落去大量🧀芝士爆出嚟,鹹鹹香香,非常邪惡,食一舊就可以為一朝早提供滿滿能量。

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻