周末早上懶洋洋的,當我同朋友行到這間藏身於街角的店,真心有種「遇見寶藏」的感覺。🤩一入去,就被那份溫暖的裝潢吸引,彷彿進入了個小小的世外桃源。我哋決定坐喺室內,因為外面陰陰地,怕佢一會兒落雨。朋友推介必試佢哋嘅紫薯latte。杯咖啡送上嗰刻,真係被美到——頂上的拉花同現灑嘅紫薯粉,係社交媒體滿分無疑啦!咖啡口味得嚟唔係太重,紫薯的香甜恰到好處,一啖飲落去真係紓壓到。😍而我哋另一個驚喜,就係這份看似普通嘅芝士鮮茄焗意粉。大塊豬扒賣相吸引,芝士就不用多講,經典組合嘛!但意粉...哇,夠彈夠爽,好似係特別為我哋而煮咁,香草(或者係薄荷?)嘅加入,令到呢碟平常嘅意粉都變成了一道驚喜滿滿嘅菜式。雙手推薦啊!😋整體來講,這趟「味蕾上的異國旅行」真係值得,不單只是食物,連店內氛圍同服務都係頂級,絕對係個好地方放鬆心情,享受悠閒時光。朋友下次再約,我肯定即刻話YES!🫶🏻

2023-10-15 811 瀏覽
繼續相約昔日戰友見面~ 這次來到葵涌石籬,一個陪隨我超過三分一人生的地方,雖然這個老舊社區以傳統的港式食物為主,不過這邊還是有性價比高的cafe和葵食,這天就來回味一下昔日的時光飛驛牛漢堡扒&太陽蛋配蜜糖芥末/ 黑椒汁 意/飯 $88店家自開業以來午餐定必會有一款是和牛漢堡配煎蛋的,差別在於產地來源而已~ 這天到訪的是供應飛驛牛啊~ 完全是高級的感覺!意粉看似份量很少但夠飽肚,入口軟硬度適中,略有調味;煎蛋是我最愛的燶邊及半熟蛋黃,飛驛牛漢堡煎得甘香沒過火,肉汁鮮嫩可口,牛味亦重,蜜糖芥末醬汁有減走油膩感起了點睛的作用,整個味道就剛剛好了!西班牙豬扒 & 蛋飯配洋蔥汁 意/飯 $65這款對我來說應該是店家的招牌或皇牌吧!當年初嚐這個時真的有被它的賣相嚇一跳~ 大如面盤的豬扒,口感仍保持肉嫩多汁豬味濃郁,醃得剛好不會過份;再放上外脆內流心的煎蛋及醬汁,是下飯一流的一款!蒜香雜菌炒意粉 $65想來點簡單的,可以跟朋友一樣點來蒜香雜菌炒意粉,濃烈的蒜香跟冬菇、雞脾菇、秀珍菇等菇菌的香氣,配上爽口彈牙的意粉,口感豐富不會覺得單調不好吃!提醒大家店家的所有午餐都已奉送有一杯伯爵茶,想喝點特別的但
飛驛牛漢堡扒&太陽蛋配蜜糖芥末/ 黑椒汁 意/飯 $88

西班牙豬扒 & 蛋飯配洋蔥汁 意/飯 $65
蒜香雜菌炒意粉 $65
提醒大家店家的所有午餐都已奉送有一杯伯爵茶,想喝點特別的但可以多付大約廿塊錢就有一杯signature drinks,相對其他餐廳便宜的!午餐款式蠻多且性價比偏高,所以每到中午時份店家就會人頭湧湧啊~ 往時在附近工作想與一班好同事結伴到此吃午飯也要靠緣份!
店家處於葵涌石籬區,位置可以說是不好找只有附近居住或在這邊上班的朋友知道,景色幾近欠奉,只有工廠跟住宅;但走進店內就如進入另一個空間似的,裝潢以木系為主,屬於簡約舒適的概念,以畫作、乾花和擺設等裝飾店面,開放式的煮食區再到連接鋪外的吧檯,鋪面不大,座位也稍為逼狹一點但又難得地充斥著悠閑自在的氛圍,正好讓到訪的客人在繁忙中能夠在此放鬆心情
2023-10-11
2023-09-25 424 瀏覽
雖然呢間咖啡店係一個鳥不生蛋嘅地方但係其實一到午餐時間真係會人頭湧湧招牌芝士蕃茄焗豬扒飯$75建議一定要加隻太陽蛋$5真係幾好食嘅,太陽蛋煎到個底有少少燶邊,而且生熟程度啱啱好。個豬扒都有成兩個手掌咁大,芝士份量好充足仲可以拉𢇁,而蕃茄醬都密鋪平面。吉列豬扒咖喱飯/意粉 $75呢個個樣就有少少Hea底建議個咖喱可以再配上多啲薯仔或者紅蘿蔔,會令人開心啲。而且個意粉份量都比較細,可能男士會唔太飽。但係值得一讚嘅係啲咖啡都幾好飲但係如果跟餐要飲咖啡要加20至$30 Vanilla latte+$24Matcha latte +$30我會期望喺和宜合道呢個租金比較相對便宜嘅地方,可以食到價錢比較相宜嘅食物。
雖然呢間咖啡店係一個鳥不生蛋嘅地方

但係值得一讚嘅係啲咖啡都幾好飲
但係如果跟餐要飲咖啡要加20至$30

Vanilla latte+$24

Matcha latte +$30

咁啱係附近幫朋友手,意外見到呢間超隱世ᴄᴀғᴇ,因為發覺呢頭嘅都算係舊區工廠區,一係就係護理中心個啲🫣 食咗幾日茶記同大快活,竟然俾我搵到間ᴄᴀғᴇ,可以靜靜哋食下飯,ᴄʜɪʟʟ到爆炸🤭手寫ᴍᴇɴᴜ好有心思👍🏻仲有自助嘅飲水區✨吉列豬扒配飯 🐽本身想試下推介嘅吉列豬頸肉,因為平時食開嘅都係碳燒豬頸肉,不過最後都係揀咗吉列豬扒🫠 但無後悔嘅,因為吉列豬扒好大塊😬一啲都唔薄嫁,係啖啖肉,口感一流✨ᴍᴀɴɢᴏ sᴏᴅᴀ 🥭不過不失嘅 sᴏᴅᴀ~ 唔會死甜,又有芒果味,超多ʙᴜʙʙʟᴇ🙈 下次要揀啡嚟飲,如果唔係朝早已經飲咗杯一定會嗌🥹 因為呢個環境嘆啡一流👍🏻場內嘅裝修好精緻好靚💓仲俾我見到有ᴄʜᴀʀɢᴇsᴘᴏᴛ 就算ʜᴇᴀ到無電都唔洗怕了🤫餐廳好易搵,停車場隔離,大斜路下面就係了🙌🏻

手寫ᴍᴇɴᴜ好有心思👍🏻

仲有自助嘅飲水區✨

吉列豬扒配飯 🐽

一啲都唔薄嫁,係啖啖肉,口感一流✨

ᴍᴀɴɢᴏ sᴏᴅᴀ 🥭

場內嘅裝修好精緻好靚💓

餐廳好易搵,停車場隔離,大斜路下面就係了🙌🏻
2023-09-08 289 瀏覽
葵涌人對Cozy Cafe第一印象一定係佢嘅隱世,地點唔易搵㗎,不過嚟到就知道值得,因為佢有世界最完美嘅焗豬扒飯!Cozy Cafe嘅豬扒,由老闆親自醃製,帶骨豬扒,肥瘦適中,煎完嫩滑多汁,放上珍珠米煮嘅飯,加上秘製醬汁同芝士烤焗,灑上香草再上碟。葵涌隱世Cafe,除咗形容Cozy Cafe嘅地理位置之外,Cozy Cafe仲會俾到你一種休閒寧靜嘅感覺,曾經試過午餐落大雨又無遮,坐喺佢嘅吧枱,望出面嘅滂沱大雨,飲杯咖啡,真係好chill!Cozy Cafe選用嘅咖啡豆係老闆親自烘焙嘅House blend 咖啡,客人可以預訂佢哋出品嘅機沖或者手沖咖啡豆,自行沖出Cozy Cafe的咖啡味道!曾經問老闆點解產品都親自製作?老闆話因為要保持高品質!老闆嘅堅持✊,相信就係呢間隱世小店一直客似雲來嘅原因!

曾經問老闆點解產品都親自製作?老闆話因為要保持高品質!

老闆嘅堅持✊,相信就係呢間隱世小店一直客似雲來嘅原因!
焗豬扒飯
House  blend  coffee
Latte
青檸梳打,牛奶咖啡
2023-09-01 157 瀏覽
偷得浮生半日聞,今日約左朋友係葵涌嘅party room玩,玩之前醫下肚仔去Cafe食啲野,就入左去呢間隱世Cafe試下😋🍵green tea latte $48 奶味濃,抹茶香,可以慢慢品嘗,真係好寫意☕️americano $33 咖啡味就夠濃夠醒神,有煙燻味同橡木味,零酸味,好岩我嘅口味🍰cheese cake $48 芝士味好濃郁好Rich,蛋糕口感細密,配咖啡一流📍葵涌打磚坪街1-25號寶星中心地下5號舖 - Cozy Cafe

Searching for places to eat in Kennedy Town and this place popped up. I do not normally provide reviews but I feel compelled as the unique colored decoration and food were absolutely exquisite!Tiramisu croffleThis may be the best tiramisu I have ever had. The cream is soft while the tiramisu croffle remains it’s unique mouthfeel~CioppinoThe dish is exceptionally yummy. The taste is quite dimensional and the warmth of this dish is well prepared. You must not miss the soup of this dish when you ha

Tiramisu croffle

Cioppino

The dish is exceptionally yummy. The taste is quite dimensional and the warmth of this dish is well prepared. You must not miss the soup of this dish when you had the mussels!

Guacamole

The chef by his talented cooking gift reissued the original taste of Guacamole. I can tell you the sauce is the secret bomb for taste 😋! I cannot help having more until the sauce ran out!

Ciopinno

This is an amazing food experience and I had good memories several times here. I love the cozy deco, vibe and service at Coze Cafe. The chef has a gift! He is also very friendly with the guests and always takes care to offer the best quality! I highly recommend this place🤓👍🏻
2023-08-25
2023-07-26 266 瀏覽
星期五放假,當然要去平常去不到的隱世Cafe,而今次我選擇了位於葵涌的Cozy Cafe,雖然位置比較偏僻,但絕對值得一試。幸好我12點半已到,因為1點左右經已滿座😆 吉列豬頸肉飯配咖喱汁 $83驟眼看真的以為是豬扒,而且跟平常一片片的不一樣,這裡的是豬頸肉扒,非常厚實,薄薄的炸粉包著肉質鮮嫩的豬頸肉,炸得恰到好處,啖啖肉,還可保留到肉汁,口感一流。👍西班牙豬扒 & 蛋飯配洋蔥汁 $65肉質鮮嫩的大大塊豬扒,上枱時真的嚇了一跳😂還有外脆內流心的煎蛋配軟硬度適中的白飯一流。Dirty (跟餐加$20)很特別,開頭有點咸,之後濃濃的咖啡味會慢慢滲透出來Mocha (跟餐加$25)拉花很有心思,咖啡味偏濃,不會太甜,喜歡。

吉列豬頸肉飯配咖喱汁 $83

西班牙豬扒 & 蛋飯配洋蔥汁 $65

Dirty (跟餐加$20)
很特別,開頭有點咸,之後濃濃的咖啡味會慢慢滲透出來

Mocha (跟餐加$25)
拉花很有心思,咖啡味偏濃,不會太甜,喜歡。
2023-07-21
  • 吉列豬頸肉飯配咖喱汁
2023-07-20 216 瀏覽
葵涌區宜個小區打滾多年的我,芝士焗豬扒飯🍽嚟講,Cozy 係絕對冇得輸,初初食Cozy 已經俾宜到d木系裝修吸引住,入到舖完全覺得自己根本係一個文青,我同同事都係獨孤一味,叫芝士焗豬扒飯,每次食都要扣底,因為個塊豬扒真係勁大塊,係大過塊面,芝士又勁多🧀🧀,全葵涌最好味焗豬扒飯係實至名歸,員工又親切,另外建議可以試埋咖啡,我最愛係宜到凍mocha🥤,當然啦熱同凍都好飲,宜家日日都34~5度🥵🥵,熱飲搞唔掂,IceIce😍😍
2023-07-10 198 瀏覽
係葵涌區有好多間隱世cafe, Cozy就係其中一間就好似社區之中一個寫意既角落咁舒服,寫意,有一種獨特既品位西班牙豬扒&蛋 配洋蔥汁 跟意粉 $65Ice Green Tea Latte (跟餐) $31Lunch set既款式種類豐富,有飯有意粉,輕盈既有沙律,非常彈性而今次揀既西班牙豬扒就大大塊豬扒,都佔滿左成隻碟啦口感爽口彈牙,非常好食配既蛋好似好啱配飯,或者下次黎再揀飯啦跟餐飲品揀左Green Tea Latte,就算係ice既green tea latte都一樣有個花係上面,雖然同拉花唔同,但已經好有心思啦味道都好香濃抹茶味,同奶味,正
係葵涌區有好多間隱世cafe, Cozy就係其中一間
就好似社區之中一個寫意既角落咁
舒服,寫意,有一種獨特既品位

西班牙豬扒&蛋 配洋蔥汁 跟意粉 $65
Ice Green Tea Latte (跟餐) $31
而今次揀既西班牙豬扒就大大塊豬扒,都佔滿左成隻碟啦
口感爽口彈牙,非常好食
配既蛋好似好啱配飯,或者下次黎再揀飯啦

味道都好香濃抹茶味,同奶味,正
西班牙豬扒&蛋
抹茶拿鐵
西班牙豬扒&蛋
抹茶拿鐵
2023-05-21 515 瀏覽
我最近去了一家很舒適的咖啡館,名字叫做Cozy Cafe,讓我感到非常放鬆和舒適。Cozy Cafe位於葵涌打磚坪街寶星中心地下,可以享受美好的英式早餐及下午茶時光。他們的餐點提供了很多選擇,從輕食到甜點都有。我點了他們的炸豬排三明治和紫薯latte,兩者都非常美味,而且份量十足。三明治的麵包非常鬆軟,配料有番茄、新鮮椰菜,配上美味蕃茄醬,讓人口感愉悅。此外,他們的latte也非常值得一試,紫薯latte 奶味香濃,不會太甜,非常美味。最後,我要說一下Cozy Cafe的環境。這裡的裝潢非常舒適,氛圍也很放鬆。他們的座位很舒服,讓人可以放鬆身心,享受咖啡和食物的美好。此外,他們還有一個兩坐位的户外位置,讓客人可以在陽光下享受美好的下午時光。整個咖啡館都非常整潔,讓人感到非常舒適和放心。總的來說,我非常喜歡Cozy Cafe。他們的咖啡和食物都非常美味,而且環境非常舒適和放鬆。如果你正在尋找一個可以放鬆身心,享受美好下午茶時光的地方,Cozy Cafe絕對是一個值得一試的地方。

2023-05-21
$68 (早餐)
  • 豬扒三文治
  • 紫薯latte
2023-02-17 886 瀏覽
依間比較隱蔽嘅文青味cafe,食物即叫即整,所以需時,適合慢活嘅人,環境裝修感覺舒服,門口位好適合打卡,食物質素幾好,這個飛驒和牛肉質不錯,內裡有汁,唔會乾爭爭,選咗蜜糖芥末這個醬汁,夾埋啲意粉食,都幾夾,撈埋啲蛋黃食仲正,另外加錢要埋自選蛋糕及飲品,選了巴斯克芝士蛋糕及抹茶拿鐵,蛋糕軟硬適中,size偏細,做飯後甜品剛剛好,抹茶拿鐵都幾滑,服務也不錯,整體來講ok.#打卡#cafe#午餐#lunch#和牛#egg#漢堡#蛋#意粉#spaghetti#cake#蛋糕#甜品#latte#greentea#カフェ#ケーキ#ラッテ#葵涌
2023-01-14 728 瀏覽
❇️位置/環境雖然Cafe既位置係打磚坪街,確實唔係好近地鐵站但係Cafe嘅環境十分值得嚟每一個角落嘅裝修都超級文青,完完全全俾你休息仲可以有書俾你慢慢睇吓,唔會趕時間.❇️文青閣商舖入面擺咗少量嘅頭飾,應該係同手作小店合作另外仲好窩心咁又準備尿袋俾大家.🍴All Day breakfast 入面包括炒蛋,腸仔,沙律菜,薯餅,麵包食材簡單,但係味道唔錯.☕️咖啡跟Set係$20叫左杯靚靚Mocha, 朱古力美同咖啡味平衡得幾好另外個花紋都拉得超靚❤️
❇️位置/環境
雖然Cafe既位置係打磚坪街,確實唔係好近地鐵站
但係Cafe嘅環境十分值得嚟
每一個角落嘅裝修都超級文青,完完全全俾你休息
仲可以有書俾你慢慢睇吓,唔會趕時間
❇️文青閣
商舖入面擺咗少量嘅頭飾,應該係同手作小店合作
另外仲好窩心咁又準備尿袋俾大家
🍴All Day breakfast
入面包括炒蛋,腸仔,沙律菜,薯餅,麵包
食材簡單,但係味道唔錯
☕️咖啡跟Set係$20
叫左杯靚靚Mocha, 朱古力美同咖啡味平衡得幾好
另外個花紋都拉得超靚❤️
2022-12-16 615 瀏覽
🍁必試超嫩、超巨豬排的「焗豬扒飯」❗️🍁終於是不多人、可以好好坐的悠閒日系cafe☕️▪️Iced Chocolate +$20朱古力是不錯喝的!通常在咖啡廳喝到的可能都不會甜,都是純用朱古力粉沖的,其他餐廳又可能會很稀。但這個是有甜味,有巧克力味🍫,又有很美的拉花🥰(不過喝過最好喝的朱古力是自己做的😎🤓▪️西班牙豬扒&蛋 配黑椒汁意粉 $60[黑椒汁/洋蔥汁/蜜糖芥末汁]豬扒真的很大🤩菜色看似很茶餐廳,但口味完全不一樣!意粉是義式義大利麵!然後醬汁也不錯,不會過多勾芡、油,蠻好吃的😋▪️芝士茄汁豬扒焗飯 $65豬扒又大又嫩🥹❤️真的有驚喜!上面起司撲滿滿(希望我的撲滿也可以像這個起司一樣🐷🥲💸)飯就比較少~—————
🍁必試超嫩、超巨豬排的「焗豬扒飯」❗️
🍁終於是不多人、可以好好坐的悠閒日系cafe☕️

▪️Iced Chocolate +$20

▪️西班牙豬扒&蛋 配黑椒汁意粉 $60
[黑椒汁/洋蔥汁/蜜糖芥末汁]

▪️芝士茄汁豬扒焗飯 $65
豬扒又大又嫩🥹❤️真的有驚喜!
—————
2022-06-17 1666 瀏覽
同男友晨早流流等部車維修,好想揾個地方飲杯啡醒下🥱open rice check下,見到響附近有間cafe,一於行去。其實沿途都係啲舊樓士多,唔似會有間咁文青嘅cafe,響猶豫之際就見到11點幾,完全包場狀態,佢有一張枱outdoor,不過天色睇嚟會落雨,所以都係坐indoor。早上餐牌只有3個選擇,所以叫左個all day breakfast 同黑松露炒蛋多士,嘢食係即時用心制作,所以都等左一陣間嘅但見到個早餐就知道等都係應該嘅,好靚仔下,牛奶炒蛋好滑,薯餅脆香嘅,而多士烘到又薄又脆,沙律係用日式胡麻醬,腸仔就應該係台灣腸松露炒蛋好香,不過啲蛋整淋左本身應該脆身嘅多士,所以都ok啦,無乜驚喜位,但味道都唔錯嘅埋尾2杯咖啡都唔錯,尤其杯dirty, 隻杯夠凍,expresso同奶層次分明,雖然我不是專家,但男朋友都有讚杯啡係用心之作,整體都感覺良好🤭🫶🏻
11點幾,完全包場狀態
All  day  breakfast
,沙律係用日式胡麻醬,腸仔就應該係台灣腸

黑松露炒蛋多士
Caramel macchiato
Dirty
,整體都感覺良好🤭🫶🏻
Dirty