星期五晚上去光顧cova的晚餐, 客人太多但是店面人手不足,服務真係好鬼慢。食物價錢是偏貴,份量也很細。去這間餐廳主要是食他們的新裝修。食物味道和菜式選擇是很普通的,不過不失吧!俾這個價錢來吃西餐,不算是抵食,只能說是合格啦,食客不要期望過高。是晚點了一個斧头牛扒和肉酱千层面。兩個燕麥蛋糕。肉醬千層面味道很好,只是賣相很肉酸有待進步。斧头牛扒味道也不錯但是栗米伴碟配菜好怪味!!!!!甜品蛋糕味道也不錯👍🏻
肉醬千層面
燕麥蛋糕
肉醬千層面
金碧輝煌既貴氣包裝👸濃郁既朱古力mousse蛋糕🍫真係太太太好味啦🥰❤️❤️❤️朱古力味唔會太甜,應該係用左黑朱古力,配上酸溜溜的雜莓🍒實在太夾太好味啦😍✨而且價錢唔貴,半磅都係二百幾蚊,適合2-6個人食😋

金碧輝煌既貴氣包裝👸

2020-10-18
2020-10-13 477 瀏覽
今日行到六點幾冇嘢做,就入咗去Cova度食嘢啦。叫咗兩杯嘢飲,其實都幾好飲嘅,又坐得幾舒服,而且人又唔多。飲完野之後就叫晚餐食啦,前菜係Parma ham加個沙律,就好似張相一樣咁一般。主菜叫咗個千層闊條麵,味道不錯,但係就份量較少。另外仲叫咗個黑松露蛋意粉,呢個份量就多少少啦,其實都好似唔係好夠食咁。嘢飲就叫咗兩杯茶,都幾好飲嘅。最後其實可以加錢叫甜品,但飲埋茶就覺得都夠飽喎,就冇叫到啦。下次再嚟嘅時候就會再試甜品啦!
今日行到六點幾冇嘢做,就入咗去Cova度食嘢啦。

叫咗兩杯嘢飲,其實都幾好飲嘅,又坐得幾舒服,而且人又唔多。

嘢飲就叫咗兩杯茶,都幾好飲嘅。

2020-09-22 1597 瀏覽
在尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場的Cova Ristorante & Caffe買了一個蛋糕,當晚接近七點半,款式已經不太多,五個中選出紅桑子味蛋糕$238,再加$12寫生日牌。近期很喜歡到 Cova買蛋糕,賣相精美吸引,味道唔錯,有品質保征。蛋糕鮮紅色的賣相,食落唔會太甜,忌廉好軟滑又香,紅桑子味道酸酸地,兩者配合得很好。今次還送了一張$50 coupon,留代下次用。Cova Ristorante & Caffe (海港城)地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G315號舖

今次還送了一張$50 coupon,留代下次用。

Cova Ristorante & Caffe (海港城)

紅桑子味蛋糕$238

2020-09-18
紅桑子味蛋糕$238
2020-09-02 2527 瀏覽
連續兩年阿女生日,都指定食呢間嘅紅桑梅味蛋糕,成個蛋糕紅卜卜好意頭,簡單得來又好食,切開蛋糕入邊啲cream夾雜着一啲紅桑梅肉,酸酸甜甜好醒胃,最重要係啲cream不太厚,食咗唔會有咁重嘅罪惡感,而蛋糕面就簡單的灑上大量鮮紅色蛋糕碎去做裝飾,最後放上幾粒新鮮紅桑做點綴,成個蛋糕簡單得來又不失高貴
2020-09-01
外賣自取
$400 (其他)
2020-08-11 4163 瀏覽
-ᴄᴏᴠᴀ ᴘᴀsᴛɪᴄᴄᴇʀɪᴀ & ᴄᴏɴғᴇᴛᴛᴇʀɪᴀᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ🍮🍭🧁-好耐無出去餐廳食野 今日老公放假終於陪我去食tea😍今次去位於尖沙咀海港城嘅cova 食tea🧁-(5粒⭐️為滿分)1. Afternoon tea set for 2 $488 ⭐️⭐️⭐️Tea set嘅種類比較少 上面2層嘅咸食係一樣個人認為咸點好少 味道一般🤭但佢地嘅鬆餅做得幾好食 好鬆軟唔會好硬Cova嘅蛋糕甜點好出名 賣相亦做得好靚我覺得tiramisu 蛋糕仔勁靚勁吸引果然味道係所有甜點入面最好嘅其他嘅甜點都略為太甜🥺Tea set連兩杯飲品 我地都係點ice mocha 味道不錯 唔會太苦亦唔會太甜 仲會附送糖漿俾嚐甜啲嘅朋友-整體來說 有d失望 食物嘅賣相同味道都係一般以依個價錢黎講有更多更好嘅選擇唯一係服務態度幾好👍🏻-📍 Cova Ristorante & Caffe (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G315號舖🚇:尖沙咀a1出口
ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ🍮🍭🧁
好耐無出去餐廳食野 今日老公放假終於陪我去食tea😍
今次去位於尖沙咀海港城嘅cova 食tea🧁
(5粒⭐️為滿分)
Tea set嘅種類比較少 上面2層嘅咸食係一樣
唯一係服務態度幾好👍🏻
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G315號舖
🚇:尖沙咀a1出口
2020-08-01 2906 瀏覽
午市而家開放返俾大家食晏今日就同朋友嚟咗Cova食set lunch店舖都做得好足準備量完體溫 門口仲放咗支消毒搓手液俾食客用睇咗一陣Menu我哋兩個都叫咗3 courses之前一直都好鍾意佢哋既antipasto而家疫情關係就變咗佢哋serve而唔係喺buffet corner拎基本上平時有嘅都已經拎咗俾我哋員工好好仲話如果唔夠仲可以叫佢哋另外加最鐘意佢哋嘅salami同salmon Parma ham & melon 亦都好fresh主菜就叫咗海鮮意粉意粉煮得啱啱好 賣相精美味道好香又唔會膩仲有好多海鮮鋪咗係面其實食完個main已經好飽但係都忍唔住叫咗個signature oatmeal cake同朋友share
午市而家開放返俾大家食晏

賣相精美
味道好香又唔會膩
仲有好多海鮮鋪咗係面
其實食完個main已經好飽

呢間意大利餐廳,係度開咗好耐啦。佢嘅蛋糕好出名,間唔中會有人請食呢間出品嘅生日蛋糕,但入嚟食正餐,真係第一次呀。午餐,有前菜、主菜、咖啡或茶,價錢由HK$258~HK$368,另收加一服務費。炭燒澳洲安格斯牛扒伴火箭菜蕃茄沙律 (HK$348)牛扒好厚切,本身點了3成熟,但上枱時變咗5/6成熟,好彩肉質好腍,調味也不錯。蒜香龍蝦扁意粉 (半隻) (HK$368)餐牌話有半隻龍蝦,但係看着碟面,又好似只有一隻鉗嘅份量。意粉醬汁有點辣,只係一般般。前菜:意式精選頭盤切片凍肉,幾多款式,味道也不錯,啱食😋Latte旋流形嘅拉花,好特別呀,味道不錯👍🏻Mango Cream Dome (+HK$68)三層戚風蛋糕,中間有芒果和忌廉。好大件,滿滿芒果味道,芒果味嘅戚風蛋糕軟綿綿,忌廉香滑,多芒果粒,好味😋

麵包

炭燒澳洲安格斯牛扒伴火箭菜蕃茄沙律 (HK$348)

炭燒澳洲安格斯牛扒伴火箭菜蕃茄沙律

蒜香龍蝦扁意粉 (半隻) (HK$368)

蒜香龍蝦扁意粉 (半隻)

前菜:意式精選頭盤
切片凍肉,幾多款式,味道也不錯,啱食😋

意式精選頭盤

Latte
旋流形嘅拉花,好特別呀,味道不錯👍🏻

Latte

Mango Cream Dome (+HK$68)

Mango Cream Dome

2020-07-23
麵包
意式精選頭盤
Mango Cream Dome
  • Mango  Cream  Dome
2020-07-14 2034 瀏覽
好喜歡Cova𥚃既裝潢格局,經典雅緻的感覺。今日帶左朋友黎食晏😊Antipasto + 主菜👍Antipasto任吃自助沙律吧🤩可惜疫情關係沒有了自助餐型式😳😳改為了單點型式,不過還是可以無限添食☺️三款麵包🥯有硬身扭紋脆條、方形脆片同埋麥包🥯煙三文魚,沙拿美腸,哈蜜瓜火腿片等等,一大片完整的煙三文魚,煙燻味道確實美味,係高質既煙三文魚🥰🥰濃味沙拿美腸好正,最好食係Parma Ham Melon,哈蜜瓜真係好甜美,配上火腿片,嗰種火腿既油脂真係好香濃😙主菜嗌左香煎鱸魚,表面微微香煎過,魚肉好滑身,伴碟既蕃茄,薯蓉真心好食🥰🥰嗌左凍Cappuccino,咖啡濃度,入口幼滑香濃☺️

三款麵包🥯有硬身扭紋脆條、方形脆片同埋麥包🥯

嗌左凍Cappuccino,咖啡濃度,入口幼滑香濃☺️

2020-07-09
2020-07-13 1625 瀏覽
喺海港城行經見到Cova, 見到可以用商場嘅優惠券,每$100可以減$50 ,就入去睇睇啦!最鍾意食Cova mango cake ,生日蛋糕既不二之選,見到有件裝,全部都係$45一件,mini fruit tart $20一件,而6件 mini fruit tart$108 為咗善用啲優惠券,最終揀咗兩件$45的件裝蛋糕($90), 12件mini fruit tart ($216)總共:$306可以用三張coupon B,即係我只需要付現金$156其實如果想買多啲都可以嘅佢另外有一隻優惠券,係唔會使用$1500可以減$500,但我純粹係想過吓口癮,就買少少食下由於天氣熱嘅關係,返到屋企mini fruit tart有少少溶,即刻放落去雪櫃冷藏,跟住再取出享用,tart 皮都沒有軟化,也是很脆!mini fruit tart同mango cake 都好好味,連麻麻哋甜點的老公,也享用了很多!

總共:$306

可以用三張coupon B,即係我只需要付現金$156

Mini  tart

外賣自取
  • Mango mixed fruits cream dome
2020-07-03 1105 瀏覽
Cova嘅蛋糕從來冇令我失望過,所以朋友生日我都一定會去你間蛋糕舖買。我最鍾意食嘅係tiramisu意大利芝士蛋糕,連唔食甜品嘅媽咪都大讚,佢嘅蛋糕唔會太甜,好香咖啡味同埋芝士味,食落去好有層次感,加上佢嘅蛋糕底厚薄適中,連埋可可粉加埋一齊真係好夾。貼心小貼士如果說喺雪櫃攞出嚟嘅話,一定要攤一陣先好食,如果唔係嘅話個蛋糕會好實,咁就食唔到軟綿綿嘅芝士蛋糕㗎啦!順帶一提店員嘅服務都唔錯,因為當時同朋友諗咗好耐個名牌上面寫咩都未諗到,店員都好有耐性亦都俾咗啲建議我哋可以寫咗Happy birthday先,話我地知剩返嘅位仲可以寫幾多字
Cova嘅蛋糕從來冇令我失望過,
所以朋友生日我都一定會去你間蛋糕舖買。
我最鍾意食嘅係tiramisu意大利芝士蛋糕,
連唔食甜品嘅媽咪都大讚,
佢嘅蛋糕唔會太甜,
好香咖啡味同埋芝士味,
食落去好有層次感,
加上佢嘅蛋糕底厚薄適中,
連埋可可粉加埋一齊真係好夾。

貼心小貼士如果說喺雪櫃攞出嚟嘅話,
一定要攤一陣先好食,
如果唔係嘅話個蛋糕會好實,
咁就食唔到軟綿綿嘅芝士蛋糕㗎啦!

順帶一提店員嘅服務都唔錯,
因為當時同朋友諗咗好耐個名牌上面寫咩都未諗到,
話我地知剩返嘅位仲可以寫幾多字
2020-04-30
  • 意大利芝士蛋糕
2020-05-24 4029 瀏覽
Cova一直是我喜歡的蛋糕。如果不是过生日,平时吃的话就可以选择我这种小蛋糕。这种不是切片的,但做成一个mini蛋糕的样子,真的是特别精致。每一小件蛋糕都是💰45~【芒果蛋糕】松软的蛋糕外层铺满了绵密的蛋糕碎,丰富了口感。数了一下里面大概有三层芒果果肉,用量十足,每一层再伴有奶油。口感上,保留了芒果原有的一点点微酸和清甜,芒果控必食!而且如果你去Cova想不到吃什么口味的蛋糕,选这个当家花旦准没错。【巧克力慕斯】蛋糕上面是一层厚厚巧克力酱,还铺满了水果,有草莓🍓蓝莓等~一看到这个蛋糕的时候就已经被吸引了!中间的巧克力慕斯不是特别甜,但上层始终是厚厚的巧克力酱,放在一起还是会偏甜。我对巧克力一般般,所以如果爱吃巧克力的话应该就不怕啦~【燕麦蛋糕】近几年燕麦有点风靡啊~什么燕麦奶 燕麦咖啡啊都好好喝。以至于我现在看到燕麦的产品就很有好感!蛋糕上层慢慢铺上了燕麦,中间了点缀了一颗莓果~因为每一口都能吃到燕麦,让我有一种在吃早餐的感觉中间也是慕斯的口感,这款就不会甜哦~
【芒果蛋糕】

【巧克力慕斯】

【燕麦蛋糕】
中间也是慕斯的口感,这款就不会甜哦~
2020-05-03 3663 瀏覽
We were lucky to get the last available table without a booking. We were first time there and we found that the ambient of the restaurant was pleasant. We ordered their transitional tea set for two. The food was great, but we think that the portion could be slightly bigger. The coffee was excellent. Nonetheless, it would be good if Cova would have offered us refill for the coffee. A cup of hot coffee would last no more than half an hour!
2020-04-22 3856 瀏覽
set lunch menu 沒有很多選擇,但都夠迎合不同喜好。之前lunch有前菜自助餐,現在疫情沒有把前菜放出來,但廚房把前菜做了拼盤,都十分豐富,同事吃了一碟不夠還可以encore.海鮮意大利面材料十分豐盛好味,牛肉千層面 和煎豬扒都ok, 餐飲点了熱朱帶走返工司慢慢嘆,好正。
2020-03-23 3626 瀏覽
I have to confess that my favorite food in COVA has always been bread tray. Seriouly, I love it. I know, they never change the bread choice. but yes. I never tired of the bread.We have 5 choice of bread tonight. white, wheat, biscuit, cheese twist and salty.The set comes with some generous amount of ham and salad already. Something I really appreciate COVA is that they choose quality meat/heat/veggie/cheese even for salad. We didnt expect that much of the ham so we order cesar salad as well. Als

We didnt expect that much of the ham so we order cesar salad as well. Also a nice choice. Our second thought is that this is not necessary.

Pumpkin soup. This pumpkin soup is not too creamy which is nice because we dont have the full and rich feeling. so we can continued to enjoy our next dish.

Scallops linguine. This is one of the best dish for tonight. The scalop is so firm (means freash?)  It has that buttery taste and delicate texture. the Linguine is cooked to al dente.

Beef 1.2kg
Wow its so giant, so hearty. Its also one of the best tasting beef too. The only down side is that its a bit cooked.