2024-05-01 303 瀏覽
行到累了,搵個地方坐低食個cake 🍰飲杯🍵嘢。 又一城Cova係一個唔錯嘅地方,它環境清幽,可以和朋友靜靜地傾吓偈chill吓。 而且佢嘅蛋糕質素穩定,味道亦好。我選了Cova經典必食嘅蛋糕 Mango Cream Dome 及一杯 Hot Chocoolate。Mango Cream Dome 頂面鋪滿海綿蛋糕碎和一粒新鮮芒果肉點綴。鬆軟濕潤嘅海綿蛋糕夾雜着牛奶味濃嘅滑溜忌廉和新鮮芒果肉,甜而不膩,味道清新,令人想繼續添食👍😌。Hot Chocolate香濃嘅朱古力配上Mango Cream Dome,真係好好味, 冇得輸哦!整體嚟講,又一城Cova不失為一個好去處, 環境清靜,侍應服務態度不錯,食物質素亦好。

Mango Cream Dome
2024-04-27
Mango Cream Dome
2023-10-03 658 瀏覽
COVA 架經典二人下午茶套餐一直都想試下,岩岩撞正好友生日月份😊 所以就來左~今次book左又一城店,一來近返我地,而且又一地分店D位好似闊落D。來到佢地安排左一張4人台俾我地,好開心!COVA架甜品一直都係好出色,第一次試佢個tea set都係覺得好好味架,最鍾意都係個環境同埋坐得舒服!!!同朋友仔都覺得整體都係好味架,A3和牛熱烘三文治可能我地掛住影相,到食架時候已經晤熱了,應該熱架時候會更好味~最鍾意係佢個紅菜頭醃三文魚配魚子醬,十分之出色,三文魚極之新鮮加埋個魚子醬真係無得輸,好想encore 呢味~其他食物都係響水準之內,食開呢間甜品架當然都晤會陌生 😊COVA 經典二人下午茶套餐有以下 : 鹹點A3和牛熱烘三文治海蝦凱撒沙律杯紅菜頭醃三文魚配魚子醬鵝肝慕絲窩夫筒甜點經典意大利芝士甜品杯鮮果撻忌廉泡芙COVA 朱古力鬆餅配凝脂忌廉及果醬飲品咖啡或茶

其他食物都係響水準之內,食開呢間甜品架當然都晤會陌生 😊

COVA 經典二人下午茶套餐有以下 :

鬆餅配凝脂忌廉及果醬

飲品
咖啡或茶
2022-10-14 1514 瀏覽
上次同屋企人買咗一個七吋芒果忌廉蛋糕,今次去開又一城,決定再買來食,不用名堂,只為喜歡。今次買咗一個五吋蛋糕,依然咁好食,不過唔知係咪因為尺寸不同,感覺今次忌廉比七吋蛋糕稍為漏少少。不過下次有機會亦會再食。心目中排第一的芒果忌廉蛋糕。
外賣自取
2021-11-10 2431 瀏覽
由於有兩張一百元現金券, 所以就會買個蛋糕食。第一次買cova的蛋糕食,價錢冇想像中咁貴(可能有現金卷的關係)。 買咗一個紅桑子絲絨蛋糕,顏色好靚。 紅桑子食落酸微微,蛋糕好鬆軟, d cream好滑好香,而且又吾甜。 配合紅桑子一齊食真係好夾。
✬ᴄᴏᴠᴀ✬.𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 💰528/2.🔅先來兩個熱辣辣嘅𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦,好味唔鬆又唔會太實,搽晒𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘫𝘢𝘮來食😍。🔅茶飲我地要左 #darjeelingtea 𝘢𝘯𝘥 #jasminetea 🔅然後主角出場啦🥳一個神秘盒子裏面裝住一件件迷你可愛嘅咸點 &甜點, 咸點主角係件和牛🥪,雖然🐮超迷你,但好厚身😁,甜點係件tiramisu略嫌甜左些少🥲,整體唔錯,但間唔中食下好啦,都幾貴🥲
✬ᴄᴏᴠᴀ✬
𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 💰528/2

🔅然後主角出場啦🥳

2021-09-05
2021-05-15 1978 瀏覽
Cova 芒果蛋糕係招牌鎮店之寶,忌廉軟滑,芒果清甜;紅桑子蛋糕微酸,刺激味蕾,二者都從不讓人失望。反而一件小小的榛子蛋糕,卻令人喜出望外,果仁味回甘,不甜不膩,餅底鬆化,榛子爽脆,值得推介👍
2021-05-11
2020-09-29 2892 瀏覽
試左呢間COVA原來呢間餐廳歷史悠久喔,1817年係米蘭開的了入到去又幾靚個晚我地冇BOOK位, 18:30先開始比人入,當時未有咩人 , 但後黎都坐滿了,估唔到都幾多人幫襯我揀左前菜係自助沙律bar, 所以又可以任食沙律喔, 三文魚, 火腿個類野我鍾意將d野自己放到好似人地上菜咁~ 嘻嘻, 可能食得多左呢類野, 已經有d習慣左, 唔覺特別好味了,正常地令我食得哂咁湯~影出黎有點醜, 但係個味好好的, 是濃厚的龍蝦湯仔~~主菜我點了帶子蒜油意粉帶子好味的, 但其他整體異常一般d意粉應該係自家整,所以食落特別唔爽lol, 好痴口, 其實係食慣現成機整的先唔識欣賞自家的而且蒜油好淡, 唔夠惹味個牛排呢,係西冷,對於牛排呢, 有時都係撞手神,rib eye 同和牛 可能比較易想像到係咩口感, 但有d餐廳唔係serve呢類的話, 就完全諗唔到出到後好冇食了例如就咁比產地,就唔懂了呢塊叫澳洲牛, 也可以有年生日試佢地的蛋糕蛋白餅超級好食
試左呢間COVA
原來呢間餐廳歷史悠久喔,1817年係米蘭開的了
入到去又幾靚
我鍾意將d野自己放到好似人地上菜咁~

湯~
影出黎有點醜, 但係個味好好的, 是濃厚的龍蝦湯仔~~
主菜我點了帶子蒜油意粉

帶子好味的, 但其他整體異常一般
而且蒜油好淡, 唔夠惹味
個牛排呢,係西冷,
對於牛排呢, 有時都係撞手神,
例如就咁比產地,就唔懂了
呢塊叫澳洲牛, 也可以
有年生日試佢地的蛋糕
蛋白餅超級好食
2019-08-25 3138 瀏覽
啲人經常會講去cova high tea ,其實我覺得係tea ,唔係high ,首先tea time 係無得book位,要walk in 去排隊,入到去樓底好矮,檯好密,waiter講野好大聲,隔離檯嘅對話亦聽得非常清楚,點了朱古力蛋糕,朱古力味好濃幾好味,friend 點了三文治,都幾好食,不過份量唔多唔夠飽
2019-07-20
2019-08-24 1762 瀏覽
第一次接觸cova 是同朋友去tea 食cova的蛋糕,它地有tea set 的蛋糕精美又好味今日老闆請我地食cake就買了cova回來我二話不選當然係選左朱古力味的蛋糕朱古力味濃郁又不會太甜,最重要係冇nuts朱古力迷必點除了朱古力選擇外,還有mango、blue berry、coffee、strawberry 等等的味道。。。任君選擇設有堂食/外賣服務除了一件件的cake外,cova還有售一個個的生日蛋糕
蛋糕精美又好味

今日老闆請我地食cake就買了cova回來
我二話不選當然係選左朱古力味的蛋糕
朱古力味濃郁又不會太甜,最重要係冇nuts
朱古力迷必點

設有堂食/外賣服務

除了一件件的cake外,cova還有售一個個的生日蛋糕

2018-08-02 3041 瀏覽
星期六,和中學時代的老師相聚,三個人食"high" tea最好不過, 於是選了這間餐廳我和朋友幸好早了15分鐘來,排得比較前,接近三時已經打蛇餅tea buffet三時入座,五時半完結. 有 鹹點和甜品任君選擇 三文治,各款包點,pizza都好味。甜品當然唔少得各款蛋糕和撻真係致肥都要努力吃蛋糕實在美味特別是燕麥蛋糕意想不到地好味,感覺健康又可以大快朵頤其他如栗子蛋糕,朱古力蛋糕也是很鬆軟可口。tea buffet包兩杯飲品,開始時先飲果汁,尾聲飲杯熱茶,完全是完美配搭坐得舒服,悠閒慢慢吃各款茶點,實在不錯

我和朋友幸好早了15分鐘來,排得比較前,接近三時已經打蛇餅

三文治,各款包點,pizza都好味。
甜品當然唔少得各款蛋糕和撻
真係致肥都要努力吃
蛋糕實在美味
特別是燕麥蛋糕意想不到地好味,感覺健康又可以大快朵頤
其他如栗子蛋糕,朱古力蛋糕也是很鬆軟可口。

坐得舒服,悠閒慢慢吃各款茶點,實在不錯
2018-07-28