完全是長在我審美上的 Aussie Cafe!! 🤎🤍→ → → beige x Ivory white周圍盡是打卡位 📸!即使是星期日也不算太多人! (跟隔離大館的人潮有強烈對比xd) 推薦 炸雞和 Smootie 是必點的 🔥𓏸 Crispy Gee | 145Signature dish 🫶🏻💯希臘乳酪炸雞 超 好 食 雞皮炸得超脆口 x 雞肉嫩滑炸雞底下是 🥑牛油果x croffle 🥐 x 自家製辣蛋黃醬 超惹味! p.s. 味道和賣相相比當時在 Brisbane 食過的 fried chicken benny 更加出色!| 是有還原 Aussie style 甚至更加出色! 尤其是合乎香港人口味🤣𓏸 Croissant French extra croffle | 108Croffle x 雲呢拿雪糕 x 自家製海鹽焦糖醬 x 燕麥脆脆片有三大塊 croffle! 擺盤是超美的!切下去是聽到 crunchy 聲音還是炸雞 croffle 更加出色! 𓏸 Avo Berry | 65Avocado, kale, strawberry, yogurt, milk牛油果 x 羽衣
完全是長在我審美上的 Aussie Cafe!! 🤎🤍
→ → → beige x Ivory white
周圍盡是打卡位 📸!
推薦 炸雞和 Smootie 是必點的 🔥

𓏸 Crispy Gee | 145
Signature dish 🫶🏻💯
希臘乳酪炸雞 超 好 食
雞皮炸得超脆口 x 雞肉嫩滑

有三大塊 croffle! 擺盤是超美的!
切下去是聽到 crunchy 聲音
還是炸雞 croffle 更加出色!

𓏸 Avo Berry | 65
牛油果 x 羽衣甘藍 x 士多啤梨 x 乳酪 x 牛奶
口感夠 Rich! 加入 yogurt 後更像印度的 Lassi ?? 整體上味道更加甜,但原材料上來看是有更加輕盈健康 🧘🏻‍♀️

𓏸 Flash Green | 65
牛油果 x 羽衣甘藍 x 菠蘿 x 蘋果 x 香蕉 x 青瓜 x 檸檬 x 薄荷
追求清新推薦這杯! 更喜歡這杯 ~
味道比起 avo berry 更清甜
而且入口是有咬到少少香蕉粒增添口感!!
不要被 Flash Green 這個名字嚇到
是沒有草青味的!
2024-07-07
  • Flash Green
當大部份嘅𝙲𝚊𝚏𝚎都淨係開早午市嘅時間,有埋晚市嘅就更加深得打工一族嘅喜愛喇😎 早排黎到中環半山區「𝙲𝚘𝚜𝚑𝚊」食晚市,除左地點旺中帶靜好岩傾偈,晚市仲有牛扒加薯條任食添😍🤤 最啱收工約埋知己邊食邊傾🍴《 𝙰𝚞𝚜𝚜𝚒𝚌 𝙿𝚛𝚎𝚖𝚒𝚞𝚖 𝙰𝚗𝚐𝚞𝚜 𝚁𝚒𝚋 𝙴𝚢𝚎 + 𝙰𝚞𝚜𝚜𝚒𝚌 𝚆𝚊𝚐𝚢𝚞 𝚁𝚒𝚋 𝙴𝚢𝚎 𝚠/ 𝚏𝚛𝚎𝚎𝚏𝚕𝚘𝚠 𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 》 𝟸𝚙𝚙𝚕 𝟺.𝟻 / 𝟻一次過可以試晒餐廳最推薦嘅兩款牛扒,份量好大好過癮🤤 和牛肉質細嫩,油脂相對較多,分布均衡👍🏻 𝙰𝚗𝚐𝚞𝚜就牛味較突出,口感紮實😋 店家預先將牛扒切好,方便分享,配搭鹽、黑胡椒同 𝚖𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍 都有提升牛肉鮮味嘅效果😎👍🏻除咗牛扒之外,另一個重頭炮就係薯條吃到飽🍟 即炸嘅薯條熱辣辣,再加上獨家由牛骨磨成,再加埋焦糖調製而成嘅味粉真係會越食越開胃!😍《 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙷𝚒𝚕𝚕 》 $62 4 / 5《 𝚂𝚞𝚙𝚎𝚛 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 》 $62 4 / 5兩款乳酪都用上左比較健康嘅𝙶𝚛𝚎𝚎𝚔 𝚈𝚘𝚞𝚐𝚞𝚛𝚝,飲落會比較清新同帶酸味,反而好岩中和番牛扒嘅油膩,而且果肉都好清甜😋整體夜晚嘅氛圍好𝚁𝚎𝚕𝚊

一次過可以試晒餐廳最推薦嘅兩款牛扒,份量好大好過癮🤤

《 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙷𝚒𝚕𝚕 》 $62 4 / 5

整體夜晚嘅氛圍好𝚁𝚎𝚕𝚊𝚡同埋店員服務好親切,好有賓至如歸嘅感覺👍🏻 野食又唔錯,值得支持😋
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
2024-09-03 219 瀏覽
▪️ Simon Egg Sourdough ▪️ $130 + Avocado $25用酸種麵包做底,加咗牛油果(要加錢嘅),整體口感好豐富。酸種麵包外層烤得好脆,但裡面仲係好柔軟。雞蛋煎得啱啱好,蛋黃流心,配埋牛油果嘅滑順口感,真係一流!每一啖都感受到食材夠新鮮,真係好滿足。▫️ Croissant French ▫️ $108牛角包窩夫整得好鬆脆,裡面仲保留咗牛角包應有嘅層次感。面頭有層焦糖,甜中帶少少苦,為成個甜品增添咗多重口感。再配埋香草雪糕一齊食,熱窩夫配凍雪糕,對比好鮮明,甜而唔膩,真係好正!舔脷指數:7/10 😁📍 COSHA中環伊利近街61號地舖
Simon Egg Sourdough

Simon Egg Sourdough
Croissant French
  • Croissant  French
2024-08-27 347 瀏覽
之前見到唔少人推薦呢間位於中環伊利近街嘅cafe見到好多人會係日間黎lunch/brunch到左夜晚佢地menu同樣精緻同用心Mushies Creamy Chicken5 types of mushrooms cream sauce l chicken thigh l spinach l roasted onion以5種蘑菇調製嘅蘑菇忌廉汁超濃厚 滿滿蘑菇充滿菌香之餘仲有波菜同洋蔥嘅甜味配搭無骨雞腿 肉質嫩滑又啖啖肉上層仲加入少少芝士令味道更濃郁Spicy VodkatoniRigatoni l vodka l chilli cream sauce l parmesan l crispy bacon伏特加意粉係香港唔算常見材料雖然簡單 但味道就一d都唔平凡將伏特加伴以辣蕃茄忌廉汁。巴馬臣芝士。脆煙肉味道鹹香又充滿辣勁 伏特加更將蕃茄鮮味提升 同時風味更濃厚粗管意粉口感彈牙 意粉上嘅坑紋令意粉更掛汁Earl Grey Chocolate充滿濃香伯爵茶及朱古力香氣伯爵茶更為濃厚嘅朱古力帶出一陣清香感入口香滑又唔會過甜Wakey CaramelCaramel blend l dates l
之前見到唔少人推薦呢間位於中環伊利近街嘅cafe

配搭無骨雞腿 肉質嫩滑又啖啖肉
上層仲加入少少芝士令味道更濃郁

伏特加意粉係香港唔算常見
材料雖然簡單 但味道就一d都唔平凡
將伏特加伴以辣蕃茄忌廉汁。巴馬臣芝士。脆煙肉
味道鹹香又充滿辣勁
伏特加更將蕃茄鮮味提升 同時風味更濃厚
粗管意粉口感彈牙 意粉上嘅坑紋令意粉更掛汁

Earl Grey Chocolate
充滿濃香伯爵茶及朱古力香氣
伯爵茶更為濃厚嘅朱古力帶出一陣清香感
入口香滑又唔會過甜

Wakey Caramel
Caramel blend l dates l milk l banana l yogurt l coffee
店內有各款唔同口味嘅smoothie
今次就揀左杯比較邪惡嘅焦糖香蕉咖啡smoothie
Smoothie質感好厚身又香滑
味道充滿香蕉同棗天然甜味
後帶咖啡香氣同焦糖甘香
Spicy Vodkatoni
難得上星期平日放假,阿叔決定要me time一吓,中環做完瑜伽後就一個人嚟到呢間位於中半山嘅咖啡店下午茶。🍗Crispy Gee ($145) 翻睇大家嘅社交平台分享,差唔多人人嚟到都食佢。超大塊嘅炸雞扒、加上上層嘅水波蛋、下層嘅牛油果牛角包窩夫,簡直係集天使與魔鬼於一身。面對住咁嘅賣相,身為外貌協會會員嘅阿叔我都抵抗唔到呢份誘惑!炸至外皮金黃色嘅炸雞扒超大塊,勁厚切,佢雖然外層酥脆,但入邊雞肉就依然保持嫩滑,肉汁又多。食之前,記得沾埋蛋汁,加埋少少牛油果同埋牛角包窩夫一齊食,非常惹味,極度邪惡。笑!🍹Lychee Tango ($65)食得咁濃味,當然最好配番呢杯以荔枝、芒果、菠蘿、香蕉同埋乳酪打勻嘅smoothies,味道夠晒清新,更加可以中和番炸雞扒嘅油膩感。

🍗Crispy Gee ($145)

🍹Lychee Tango ($65)
2024-08-19 367 瀏覽
好姊妹約中環食lunch要打咭又要好味喎我哋一去到呢間咖啡店嘅時候可能仲係早店內冇乜人差唔多到lunch time嘅時候就已經坐滿呢度有好多款smoothies 揀Good Day 3.0 超豐富 ~澳洲風All DayBreakfast $149 + $25我而家三文魚Crispy Gee 無得輸 $145 炸雞超大塊皮好脆雞肉好Juicy好好味,麵包可以揀Sourdough或者croffle, 仲有隻流心蛋,成件事超邪惡又滿足😌Lychee Tango - $65 荔枝味勁香Espresso Tonic ~ $52 夏天飲咖啡一定揀,佢哋既espresso 同tonic 好夾唯一我哋坐近門口,佢哋隻門係趟門,見到嗰個客人都係推😂😂😂
好姊妹約中環食lunch
要打咭又要好味喎
我哋一去到呢間咖啡店嘅時候
可能仲係早
店內冇乜人
差唔多到lunch time嘅時候就已經坐滿
呢度有好多款smoothies 揀

Lychee Tango - $65 荔枝味勁香

唯一我哋坐近門口,佢哋隻門係趟門,見到嗰個客人都係推😂😂😂

外賣送餐
  • Crispy Gee
  • Good Day 3.0
2024-08-14 370 瀏覽
中環半山的高質澳式cafe環境很chill 食物的出品也相當不錯~- Crispy Gee超出色的厚炸雞扒 外皮香脆 內裡雞肉juicy再搭配蘸上了牛油果的croffle 惹味卻又不油膩 十分推薦!!!- Cosha Bowl喜歡健康口味的朋友 Cosha Bowl是個不錯的選擇 新鮮的巴西莓配上雜果和燕麥片 口感酸甜開胃- Smoothies兩杯smoothies 都很不錯Flash Green口味清新 Mango Hill則果味香甜.📍中環伊利近街61號地舖
中環半山的高質澳式cafe
環境很chill 食物的出品也
相當不錯~

- Crispy Gee
超出色的厚炸雞扒 外皮香脆 內裡雞肉juicy
再搭配蘸上了牛油果的croffle
惹味卻又不油膩 十分推薦!!!

- Cosha Bowl

📍中環伊利近街61號地舖
2024-08-11
  • Crispy Gee
2024-08-12 389 瀏覽
坐落於半山Soho區,少有會做埋晚市既澳式cafe,整體環境氛圍充滿了溫暖的色調,好relax同溫馨既感覺,好適合放工後約埋朋友chill下🫶🏻🍄‍🟫Mushroom Truffle Pasta想講一上台已經聞到好濃郁既松露香, 粗管粉口感啱啱好😋唔會太淋, 每條都掛滿醬汁, 好正 👍🏻🥩10oz Angus Rib Eye with Fries 表面焦香,五成熟岩岩好,肉嫩多汁,特別是帶油脂的部位,油香的加成令肉眼更濃郁,配搭不同總類既調味料(鹽/黑胡椒/芥辣)帶來更高層次既體驗😍⚪️Whitesunday (Tropical Fruit,Coconut Milk,Kale,Yogurt,Banana)棷香濃郁,口感绵滑,加上热带水果同香蕉既天然甜味, 非常健康🥰🥑Flash Green (Avo,Kale,Pineapple,Apple,Banana,Cucumber,Lemon,Mint)另一健康選擇,加入檸檬同薄荷,清新怡人♥️

🍄‍🟫Mushroom Truffle Pasta

另一健康選擇,加入檸檬同薄荷,清新怡人♥️

2024-08-08 181 瀏覽
呢間位於半山區嘅靚靚Cafe,好受日本、韓國遊客歡迎🛫!裏面環境用咗粉色系裝修,好靚、好啱打卡⭐️。而且連嘢食嘅擺盤都有講究,食嘢之前,首先有視覺嘅享受。.🐔Crispy Gee ($145)呢度嘅炸雞真係好出色!出面外皮好酥脆,而且雞扒大大塊,好滿足👅。其他配料嘅份量都好多,超多嘅牛油果配埋窩夫好正✌🏻。.🍝Spicy Vodkatoni ($128)通心意粉吸收晒醬汁嘅味道,蕃茄蓉配埋辣蕃茄忌廉汁味道好豐富😋,而且辣度適中,好香口。再加埋芝士,同埋脆口嘅煙肉🥓,好食。.🍦All Day Brekkie ($63)好重燕麥嘅香味,口感綿密濃郁,配埋雲呢拿乳酪奶、香蕉等等材料打成🍌,感覺自然香濃。.🍍Lychee Tango ($65)味道豐富得嚟夠清新!將幾種生果嘅香味,配埋乳酪打勻之後🥛,每啖都飲得出唔同生果嘅層次。
🐔Crispy Gee ($145)
🍝Spicy Vodkatoni ($128)
🍦All Day Brekkie ($63)
🍍Lychee Tango ($65)
2024-08-03
2024-08-01 241 瀏覽
Cosha in Central is a hidden gem that offers one of the coziest cafe experiences in Hong Kong. From the moment you step inside, you are greeted by a warm and inviting atmosphere, complete with lovely decor and a quiet, relaxing ambiance. The menu features a variety of food and drink options, but their coffee is a standout.During my visit, I was particularly impressed with the quality of the coffee, which was rich and flavorful. The cafe’s decor and peaceful environment make it an ideal spot for

During my visit, I was particularly impressed with the quality of the coffee, which was rich and flavorful. The cafe’s decor and peaceful environment make it an ideal spot for a leisurely coffee break or a relaxed meal. Whether you’re looking to catch up with friends or simply enjoy some quiet time, Cosha is the perfect destination.

If you’re exploring Central and in need of a cozy spot to unwind, Cosha is definitely worth a visit. It’s a delightful addition to the area and a must-try for coffee lovers.
2024-07-31 474 瀏覽
以澳式早午餐作招徠的 COSHA 咖啡店,到了晚上則會搖身一變,成為氣氛溫馨的餐廳小店,星期五六更會提供各款牛扒選擇,為週末添上愉快氣氛。10oz Angus Rib Eye with Fries 嚴選來自澳洲的安格斯肉眼,肉味濃郁,簡單以鹽及黑胡椒調味及煎過後,恰好的三分熟能好好感受肉眼的鮮嫩多汁。Mushies Creamy Chicken 以滑嫩雞件配搭以五種菇菌熬製而成的忌廉醬汁,口感滑順,香氣四溢。飲品方面,Flash Green 以牛油果、羽衣甘藍等多種超級食物調製而成,加入菠蘿及香蕉增添天然甜味,清爽解膩,適合飯後來一杯作完美結尾。By day, COSHA serves up an irresistible Aussie brunch. By night, it transforms into a cozy restaurant with an inviting atmosphere.Sourced from Australia, this Angus rib eye is rich in flavor. Seasoned simply with salt and bl
Mushies Creamy Chicken
By day, COSHA serves up an irresistible Aussie brunch. By night, it transforms into a cozy restaurant with an inviting atmosphere.Sourced from Australia, this Angus rib eye is rich in flavor. Seasoned simply with salt and black pepper, and cooked to a perfect medium-rare, it's juicy and tender in every bite. Mushies Creamy Chicken features tender chicken pieces paired with a creamy sauce made from five types of mushrooms, which is so smooth, aromatic, and absolutely delicious.
10oz Angus Rib Eye with Fries
✍︎︎🐔Crispy Gee🥐 $145希臘乳酪炸雞|水波蛋|牛油果|自家製辣蛋黃醬可自由揀選牛角包窩夫/酸種麵包🥑UFO 🥞$139牛油果|蛋黄|煙肉|酸種麵包|菲達芝士|火箭菜|蕃茄|柚子醋|香脆煙肉🥬Flash Green🥤 $65Avo | kale | pineapple | apple | banana | cucumber | lemon | mint🫐AVO Berry🥤 $65Avocado | kale | strawberry | yogurt | milk ❥••••••••••••••••••••••••••••••🔎Cosha 中環伊利近街61號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

🥬Flash Green🥤 $65

🫐AVO Berry🥤 $65

🔎Cosha
中環伊利近街61號地舖
近排再訪咗呢間主打澳洲Style Brunch嘅Cafe🐨 佢哋嘅菜式賣相靚得嚟又有水準,真係值得喺咁熱嘅天氣都行上嚟半山🤣我哋試咗店員推介嘅新菜式Mushroom Bruschetta ($120)🍄‍🟫 紅蔥蒜香蘑菇炒到好香口,仲有香脆金菇口感好得意,啲蘑菇有一種魔力令人食唔停口🤤Crispy Gee ($145) 🐥 上次嚟已經試過佢哋嘅炸雞,今次覺得炸雞更香脆,而且炸完肉質依然juicy!配上牛油果Croffle,Croffle牛油味特別香好正🥐 值得一讚嘅係兩款菜式嘅水波蛋都煮到啱啱好,一切開係流心🍳Fairy Berry ($62)🫐一飲落去有雜莓加上yogurt嘅酸甜味,仲有雜莓籽嘅口感真材實料,整體甜度啱啱好😋Whitsunday ($65)🥥 呢杯味道就再清新啲,因為用上椰子、Tropical Fruits、香蕉同羽衣甘藍等材料,就算係smoothie 飲完都唔會覺得好滯好飽!呢度嘅裝修用上奶油色調好舒適,而且食物有水準,係我會一再回訪嘅cafe😋
值得一讚嘅係兩款菜式嘅水波蛋都煮到啱啱好,一切開係流心🍳
Mushroom Bruschetta
Mushroom Bruschetta
2024-07-25 266 瀏覽
呢度既裝修有種好柔和舒服既感覺, 食物選擇都幾豐富特別, 除左酒之外, 夜晚仲會提供冇咖啡因既咖啡添😍Smoked Salmon Salad 🥗($129)挪威煙燻鮭魚, 羽衣甘藍, 青瓜, 蘿蔔, 石榴, 帕瑪森起司整成一個好似花圈咁既擺盤相當吸睛, 成個沙律都好清爽,好啱呢啲咁熱既天氣食😌Mushies Creamy Chicken 🐓($170)用左5種蘑菇去整既奶油醬佈滿係雞髀肉度, 另外仲有菠菜同烤洋蔥, 菇味好濃郁配雞好好食😋Peppermint/ Hibiscus Apple Tea 🍎($50)蘋果茶既味好出一啲都唔假, 食完咁豐富既晚餐飲返杯會有消滯解膩既效果😎呢度既環境暗暗地幾有情調, 食物都幾出色, 服務態度好好🤩

Smoked Salmon Salad 🥗($129)

呢度既環境暗暗地幾有情調, 食物都幾出色, 服務態度好好🤩
2024-07-20
估唔到中環半山附近有咁正咁高質嘅cafe。。經過門口嘅時侯發現已經有一堆人係到排緊隊。本身都想試下而間cafe好耐所以平時唔鍾意排隊嘅我都硬著頭皮排落去!我就嗌左個Crispy Gee,黎到嘅時侯令我好驚訝,實物睇個炸雞扒原來咁厚咁大份,差唔多手掌咁大嘅雞扒。下面配一塊sourdough bread 同牛油果,上面就有一個水波蛋,切開佢等d蛋黃汁流落去外脆內軟嘅雞扒,除左視覺之外味蕾上亦都受到10000點衝激!!成件事好夾咬落口亦都超級正,令我一口接著一口我朋友就嗌左個Good Day 3.0,佢就類似出面cafe賣嘅 all day breakfast咁,但而份個感覺就比較澎湃同豐富得多。每樣items嘅調味都做得啱啱好,唔會搶左各自嘅風頭。旁邊仲有半個牛油果同 lemon 俾你自己配埋 salad 一齊食,可以自由配搭。因為食嘅時侯係聖誕節日子附近,所以有而杯比較特別嘅 matcha飲品。杯牛奶入面擺左個用抹茶整嘅聖誕榭造型冰塊,可以keep住杯牛奶凍之餘又唔會溝淡左成杯飲品。配埋佢個杯要自己倒落去嘅手打抹茶落去,成件事儀式感滿滿。飲落口好正,味道啱啱好唔會太甜而且飲到抹茶個種苦苦
估唔到中環半山附近有咁正咁高質嘅cafe。。
Good Day 3.0
配埋佢個杯要自己倒落去嘅手打抹茶落去,成件事儀式感滿滿。

飲落口好正,味道啱啱好唔會太甜而且飲到抹茶個種苦苦地嘅味道,配住炸雞食非常解膩!!
2023-12-25
Good Day 3.0