Corner 18

餐廳: Corner 18
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
資訊:

資訊:

2020-10-15 2526 瀏覽
第2次來到天后這家店吃自助晚餐。十分喜歡這店的安排, 全部疫情期間使用點餐紙然後食物經過精美擺盤後送上來。這裏晚上非常便宜,384元已經包加一,特選海鮮和魚生,沙律,甜品,餐湯任吃。另外還有一款主菜可以選擇。首先送上來的海鮮和魚生拼盤絕對是亮點。松葉蟹腳非常新鮮,內裏蟹肉鮮甜。凍蝦和青口也不錯。三文魚和吞拿魚十分肥美。這個海鮮拼盤我吃了最少四盤。餐湯是西蘭花忌廉湯,湯底非常濃郁忌廉味重,配上特選的餐包實在滿足。沙律選了雜菜天婦羅和南瓜藜麥沙律。雜菜天婦來絕對非常驚喜。炸粉不厚點上天婦羅醤實在非常好吃。這個天婦羅比外面很多日本餐廳做得更加好。南瓜藜麥沙律則是一般,可能我並不喜歡吃南瓜吧。意粉也是任吃,但實在吃不了那麼多指點了碎牛肉芝士長通粉。這個意粉做得比較一般。是整個自助餐中最不好吃的一款。煮菜點了黃油雞,配上火箭菜味道做得不錯,但是雞肉有點嚡,應該是雞肉冰藏得太久。甜品點了提拉米蘇,水果拼盤和movenpick冰淇淋。提拉米蘇奶味太重做得一般。個人最喜歡還是吃冰淇淋。最後這裏服務非常好,服務員很有耐性解釋每一點食物。這餐廳絕對可以再來。

2020-10-14
2020-09-06 2688 瀏覽
今天來到天后的如心銅鑼灣海景酒店1樓的corner 18吃午飯。這實在是水准非常不錯的散點自助餐,絕對有很大惊喜。由於疫情關系,只提供散點,前菜沙拉+湯+甜品都是任吃,主菜可以點兩款,但絕對是夠吃了。因為餐廳還送了一份蠔皇鮑魚炆香菇和冰鎮海鮮(也可以選刺身拼盤)。蠔皇鮑魚炆香菇味道不錯,鮑魚雖然比較小,但鮑魚和花菇都很爽口。冰鎮海鮮實在不錯,份量不多但海鮮很新鮮。青口東風螺凍蝦帶子都冰凍清涼可口。沙律點了三文魚茴香沙律和燒南瓜藜麥沙律,兩個擺盤都很漂亮,三文魚沙律最惊喜反而是醤汁,甜甜的香橙醤完全吊起三文魚的新鮮。反而燒南瓜沙律。雖然口感很清新,但味道只屬中規中矩。另外西湯是蘑菇忌廉湯,配上面包拼盤放在湯上蠻好吃的。特別喜歡吃一塊像蛋糕的麵包感覺很鬆口。主菜點了五成熟的炭燒肉眼扒配黑醋汁,這個肉眼扒實在好吃,肉身又嫩又富牛肉味,加上芥末醬還有點點血汁真的讓我驚喜。另外還點了香煎鯛魚柳配地中海汁,這個也非常好吃煎得很香脆口感很不錯。最後甜品點了水果拼盤,提拉米蘇,苹果金寶和哈根達斯雪糕。提拉米蘇真的做的不錯,但最驚喜還是苹果金寶,實在很好吃。另外這裏的橙汁紅茶和咖啡都是免費任喝,只需25

另外這裏的橙汁紅茶和咖啡都是免費任喝,只需258元包加一性價比實在非常高。加上非常好的服務和全場落地玻璃照射陽光入來的環境,在這裏吃午餐實在最高享受。
2020-09-05
  • 香煎鯛魚柳配地中海汁
  • 炭燒肉眼扒配黑醋汁
  • 提拉米蘇
  • 苹果金寶
  • 冰镇海鲜
2020-08-17 3076 瀏覽
禁堂食令使餐飲業界雪上加霜,作為過氣餐飲從業員,眼見一個又一個兄弟嗌救命,又或是已不幸戰死沙場,感受特別深。可以的話,盡可能叫外賣,幫得幾多得幾多。近期買外賣,多半是支持小店,或係朋友開設的餐廳,酒店反而比較少,如心銅鑼灣海景酒店,印象中是第一間。翻閱酒店的外賣餐單,你會發現價錢實在便宜得嚇人。炒粉麵飯餐盒加罐汽水,六十八蚊起;散點菜單全日六折優惠;包頭盤主菜加甜品的套餐,即使是食扒或羊架,兩舊水有找。是晚叫左兩個套餐,加些少散點,帶回去與家人慢慢嘆。頭盤的巴馬火腿,肥瘦有致,咸香軟熟,與甜美多汁的哈密瓜,從來是天作之合。話時話,以往頗抗拒外賣既筆者 (堂食主義者),應係係首次帶呢款冷盤回家吃的。凱撒沙律勝在新鮮,羅馬生菜片片爽脆,仲有麵包粒及芝士碎,最重要是附有靈魂的鯷魚醬,正宗。另外點了龍蝦湯,味道濃郁,還有蠻多的細嫩龍蝦肉在內,有水準。素來認為這裡的意粉水準不俗,因而主菜選了海鮮意大利麵。雖不是手造,可幸意粉口感仍彈牙,還有帶子、大蝦、青口等海鮮,非常豐富,我無揀錯。炭燒美國豬扒是相對較遜色的一項,肉質稍嫌嚡口,連骨的部位要好一些,反而墊底的三色椒,我吃了不少。燒羊架的賣相靚仔,

可以的話,盡可能叫外賣,幫得幾多得幾多。

燒羊架的賣相靚仔,用手拿起枝骨來齒就最好。肉質鬆化,羊羶味適可而止,醮上芥末或是薄荷醬,美味。底下的什菇及薯仔,亦絕不是茄喱啡。
估唔到,跟餐的甜點Tiramisu,外賣之賣相如此美觀,同時做得濕潤可口,我想Encore。

偶爾一餐酒店級的高質外賣,足夠開心一整天。

消費金額滿$300 (折扣後)可杗指定住宅免費送貨,包括柏傲山、景愉居、傲龍軒、龍景花園、飛龍台、僑興大廈、明德樓、柏景臺一及二座、華園、維景台及海景軒...
2020-08-09 2608 瀏覽
日復日的外賣日子、家附近的食肆也重覆了不知好幾回,有夠悶!假期一於食好啲,為自己加加油!外賣自取、六折優惠,心動不如快快行動。蘑菇湯($113)~掀蓋時仍溫熱,經微波爐稍一加持後蘑菇香更現,質感细滑;如添加一些粒狀較大的菇菌相信口感會更佳。意大利雜菜湯($113)~意料之內的橙紅色雜菜湯沒出現,反而是草綠色的,這個湯以大量的蔬菜打成蓉,而且有很香的羅勒味;較蘑菇湯更出色。水牛芝士番茄意大利黑醋汁($158)~雜色番茄色彩也繽紛,甜酸度不一,用黑醋珠是個不錯的點子;醋汁不會到處溜,加埋Mozzarella ,不就是我最喜愛的組合嗎?烤蘆筍伴炒滑蛋($138)~炒蛋仍保留一點汁液,口感香滑,伴碟的蘆筍及沙律菜亦討好,其中以蘆筍最出色,軟嫩鮮甜,好吃!既然大費周章尋味,少不得以美酒作陪襯,紅就當然配羊、白當然襯地中海風的鱸魚了。香煎意大利鱸魚柳配地中海汁($315)~開餐一刻、魚皮依然香脆,鹹香的黑橄欖和酸香的番茄;混和出惹味開胃的地中海風,搭外脆內軟的魚肉非常滋味!烤紐西蘭羊架配黑松露醬($388)~羊架向來是我的所愛,尤其是來自澳紐的羊,鮮得來又不過羶,正合我口味;羊架
外賣自取、六折優惠,心動不如快快行動。

蘑菇湯($113)~
蘑菇湯

意大利雜菜湯($113)~
意大利雜菜湯

水牛芝士番茄意大利黑醋汁($158)~
水牛芝士番茄意大利黑醋汁

烤蘆筍伴炒滑蛋($138)~
烤蘆筍伴炒滑蛋

香煎意大利鱸魚柳配地中海汁($315)~
香煎意大利鱸魚柳配地中海汁

烤紐西蘭羊架配黑松露醬($388)~
羊架向來是我的所愛,尤其是來自澳紐的羊,鮮得來又不過羶,正合我口味;羊架一客三件,肉味濃且腍滑、油潤細膩,黑松露蘑菇醬令食味層次更豐;個人覺得隨餐附送的芥末醬及薄荷醬就有點無用武之地了。
烤紐西蘭羊架配黑松露醬

烤蘆筍伴炒滑蛋
香煎意大利鱸魚柳配地中海汁
烤紐西蘭羊架配黑松露醬
2020-06-14 4425 瀏覽
今時今日半自助餐不算什麼新鮮事!也是前菜、甜品在Buffet Line任取任吃然後每位得到一份主菜!到今天我竟然發現有間酒店在6月份起推出了真正任吃的半自助餐,皆因連主菜也是無限量任點任吃還要是意式風味,每晚更有多達6款有質素的主菜選擇真是坊間少有! 不賣關子了說的正是如心銅鑼灣海景酒店內的Corner 18在6月份推出的意式半自助餐,這半自助晚餐更有高達55折優惠呢。步進餐廳便見到原隻24個月的巴馬火腿整晚源源不絕的供應,我這個火腿迷見到已經開心到不得了! 有風乾火腿少不了哈密瓜的伴襯吧!但熟悉我的朋友當然知道我最愛配什麼生果來享用啦!跟著有凍肉拼盤、意式海鮮沙律、薯仔沙律、烤雜菜、水牛芝士、華都夫沙律、南瓜、凱撒沙律等這些現成沙律。 不喜歡受束縛的朋友可以自己組合心水前菜,配料選擇有火箭菜、羽衣甘藍、BB菠菜、青瓜、車厘茄、醃製蔬菜、藜麥、鷹咀豆、粟米、橄欖、紅菜頭,還有我勁推介超正的乳酪醬。 餐包也有數款選擇愛澱粉質的朋友可開心了!加上牛油和餐湯直頭Fine Dining般的排場哈哈哈...... 而是日餐湯椰菜花湯看上去挺滑溜稍後要試試先! 繼

而是日餐湯椰菜花湯看上去挺滑溜稍後要試試先!

繼續往後走到甜品區位置!首先有自助班戟機不過就沒甚配料供應,可以自行加生果和雪糕應該也很好味道。

之後有小杯的燕麥、意式奶凍、Tiramisu、芒果慕絲和一些小切餅等甜點。

我最喜歡的生果有原隻的亦有切件的選擇,如火龍果、菠蘿和西瓜等已足夠滿足到我的要求!

雪糕供應Häagen-Dazs品牌的4款口味,包括有綠茶、朱古力、夏威夷果仁和士多啤梨味。

轉個背面還有自助咖啡、茶水位置,客人可以隨便自斟自飲暢快耶!

如果有朋友仔喜歡喝汽水、啤酒或餐酒,也可加錢享用而且有買一送一優惠呢!

除了Buffet Line食物和主菜任吃外每位客人都會得到冰鎮海鮮乙客,我們這盤是6人份量內裡有鱈場蟹腳、藍青口、海蝦、鮮蜆及海螺質素相當不俗呢!尤其是鱈場蟹腳鹹鮮多汁肉又嫩好味道。

生果是我吃自助餐不能少的一項重要食物,而且有菠蘿我已經心滿意足何況還有火龍果真係好開心喔!

吃過生果後便到前菜有齊我最喜歡吃的食物,如菠蘿配巴馬火腿、軟滑煙三文魚、還有我至愛的火箭菜,配上乳酪汁享用健康又好味道。

椰菜花湯果然沒令我失望口感滑溜之餘香氣亦濃!

喝罷餐湯我們點的主菜亦陸續上檯!人多掃餐牌是常識吧哈哈!!我先品嚐炭燒豬扒配紅酒汁賣相粉嫩軟熟的豬扒挺吸引,我更吃了帶骨的位置肉質確鬆軟亦夠Juicy不錯!

香煎龍脷柳配白酒汁煎得香口亦沒腥味但比較重口味了點點,但喜歡它有不少烤雜菜墊底成件事健康得多!

燒春雞配露絲瑪莉汁是我至喜歡的一味!皮香肉嫩的春雞吃下口感很好,沒有濃濃的醬汁蓋掩雞香,只有幽幽芳香的露絲瑪莉汁陪襯已經很滋味,這份一定要Encore喔!!

吃牛的好朋友可嚐炭燒肉眼扒配黑醋汁和肉醬意粉,聽聞後者超級好味道喜歡吃肉醬意粉的朋友一定要試喇!

而野菌意大利飯亦烹得挺為吸引,米粒吸湯程度恰到好處一般大眾也易於接受這口感,野菌香氣亦盛學朋友仔話齋如果多點Parmesan Cheese會更加討人歡喜!

甜品我沒有品嚐好友吃的那碟給大家好好欣賞吧!
2020-06-08
2020-11-20 0 瀏覽
如心銅鑼灣海景酒店推出咗「龍蝦海鮮薈自助晚餐」, 每人有半隻炭燒新鮮波士頓龍蝦🦞, 好滿足既一餐😋! 呢度既服務質素真係相當高, 值得一讚👍🏻!呢個自助晚餐啱哂一眾海鮮迷! 主打新鮮波士頓龍蝦及多款冰鎮海鮮, 有鱈場蟹腳、麵包蟹、 紐西蘭青口及翡翠螺等等, 款款鮮味十足! 超級食物沙律吧 - 包括各式意大利水欖、藜麥等多種超級食物。炭燒新鮮波士頓龍蝦 - 好厚肉, 肉質爽彈, 有炭燒香, 好新鮮。搖鈴環節設有堂剪原隻意式燒乳豬, 乳豬皮燒得夠香脆, 肉質肥嫩。必試: 廚師即煮手工意粉🍝, 可自選醬汁及配料。手工意粉款式多, 我揀咗墨魚汁意粉配龍蝦汁。意粉有彈牙既口感, 充分吸收到龍蝦汁既濃味。甜品方面, 除咗有小蛋糕、中式糖水、水果等等之外, 仲有Mövenpick雪糕😍🍦!

呢度既服務質素真係相當高, 值得一讚👍🏻!

2020-11-20
  • 冰鎮海鮮
  • 沙律吧
2020-11-17 0 瀏覽
Very disappointed about the dinner buffet. The food were totally different from the website. I found that was a trap!! Very bad taste, less choices that I never seen, food came very slow, the service was poor. That was the first bad experience with dinner buffet that I had.
2020-11-11 0 瀏覽
這種濃郁的味道真不可思議,和極有嚼勁的面搭配起來,讓人不禁想要一口接一口...這是我第一次吃到這種味道,這道菜有著前所未有的新鮮味,溫潤的甜味,讓整盤菜更顯出奧妙....過熟柿子自然樸實的甜味,跟蔬菜的味道十分搭配,將青椒肉絲的嫩與脆襯託的更為出色,呈現出完美的青椒肉絲我未試過食咁好食既野(正評引伏)

我未試過食咁好食既野(正評引伏)
2020-11-04 368 瀏覽
Corner 18 (天后)天后英皇道18號如心銅鑼灣海景酒店1樓🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼😃今次就去咗銅鑼灣如心海景酒店😄食自助餐見到網上有尊享6折優惠,每位客人更可獲贈「炭燒新鮮波士頓龍蝦」一客🦞非常吸引❤️最吸引☺️👧🏻是見到超過30款配料的沙律吧🥗🥗包括各式意大利橄欖、雅枝竹、紅菜頭及羽衣甘藍等多種superfood,沙律醬汁也差不多有10款供客人選擇😃海鮮冷盤方面有:鱈場蟹腳/麵包蟹/翡翠螺/海蝦/青口翡翠螺大部份都好大粒非常新鮮😄😄☺️熱盤方面:有中湯/熱湯😁👦🏻👧🏻覺得蘑菇湯非常有驚喜,湯底好濃郁🍄🍄另設有專人即製意粉🍝可自選龍蝦或帶子,海鮮等配料甜品款式選擇較少,不過主打是Movenpick雪糕🍦任食🍦當晚有朱古力/雲呢拿/曲奇焦糖口味😁😁👦🏻👧🏻總共食左4-5杯🤣🤣🤣😍
Corner 18 (天后)
天后英皇道18號如心銅鑼灣海景酒店1樓
🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼
😃今次就去咗銅鑼灣如心海景酒店😄食自助餐

海鮮冷盤方面有:鱈場蟹腳/麵包蟹/翡翠螺/海蝦/青口

翡翠螺大部份都好大粒非常新鮮😄😄☺️
另設有專人即製意粉🍝可自選龍蝦或帶子,海鮮等配料
甜品款式選擇較少,
不過主打是Movenpick雪糕🍦任食🍦
當晚有朱古力/雲呢拿/曲奇焦糖口味😁😁
👦🏻👧🏻總共食左4-5杯🤣🤣🤣😍
  • 沙律吧
2020-11-01 259 瀏覽
疫情中開始放寬限聚令,好多自助餐都full booking, 突然間想食都唔知去邊度食好。 見佢有6折,又話有「龍蝦海鮮薈」咁,諗住試吓啦,點知咁少野食,好似去左酒樓,食蒸魚,炸子雞,炸魚咖哩😥海鮮好快比人攞完,得長腳蟹係好食,魚生一早放係啲火腿隔離,無食過🙈每人有半隻龍蝦,可惜係炭燒,太大陣煙味,同埋細隻左少少😖甜品有豆腐花同涼粉😂仲有Movenpick 雪糕細杯裝🤪服務幾好,雖然有人唔帶口罩出去挾野食都無人話,不過係果啲人嘅問題,唔關餐廳事🤗

甜品有豆腐花同涼粉😂仲有Movenpick 雪糕細杯裝🤪

2020-11-01
因為有如心酒店嘅couple!好幾間今日都無位咪試吓尼間!仲要比其他如心酒店貴自助晚餐6:30-9:30PM!差不多6:30PM入座仲有少量位!服務一般!不過有個女侍應幾好禮貌!麵包蟹~超多膏!應該係全埸值回票價嘅食物埸腳蟹~好咸中湯~麻麻地!熱盤~牛,魚,雞!麻麻地雪糕movenpick
2020-10-24 456 瀏覽
今日去咗海洋公園玩,攰攰地,就近係如心海景酒店食個休閒自在晚餐😊真係未試過咁休閒去食自助晚餐,平時的自助餐都要自己出去取食物,由於疫情關係,暫停自取服務,轉左由服務員直接送餐,喜歡吃什麼,只需take order,服務員就會為你送上,客人只需舒舒服服咁坐喺度等食就可以了👍👍👍必食的海鮮拼盤,款式任君選擇,而今次我嗌左青口、長腳蟹、凍蝦都幾新鮮,因為唔使自取,由服務員送上,感覺特別鮮甜特別好味😋每台附送的新鮮麵包🥯有三種口味芝麻包、法包、蕃茄餐包我個人都喜歡牛油配麵包,餐前食少少麵包,感覺都幾正長腳蟹實在太好味了😋決定再encore,話明依家係自助餐,當然是任叫任食的啦🤣仲有呢兩款係食自助餐的主食,每個客人都可以order一款主菜,我哋嗌左燒春雞&鱸魚,啱晒大人小朋友口味隻燒春雞好嫩滑好Juicy,魷魚就皮脆肉滑👍👍👍由於有小朋友喺度的關係,我哋一嚟到就叫咗甜品同雪糕啦雪糕都係杯裝雪糕,因為獨立的杯裝雪糕我比較衛生,你仲有幾隻口味可以選擇㗎有士多啤梨🍓、朱古力🍫、咖啡、果仁等口味呢個係buffet嘅特色小食燒全乳豬,每位客人都可以出去自取一分,新鮮熱辣辣燒出嚟嘅乳豬,塊皮超趣超好味😋食飽
海鮮拼盤
每台附送的新鮮麵包🥯
有三種口味芝麻包、法包、蕃茄餐包
我個人都喜歡牛油配麵包,餐前食少少麵包,感覺都幾正
長腳蟹實在太好味了😋
決定再encore,話明依家係自助餐,當然是任叫任食的啦🤣
隻燒春雞好嫩滑好Juicy,魷魚就皮脆肉滑👍👍👍
由於有小朋友喺度的關係,我哋一嚟到就叫咗甜品同雪糕啦
有士多啤梨🍓、朱古力🍫、咖啡、果仁等口味
呢個係buffet嘅特色小食
食飽飽當然要飲番杯檸茶嚟消滯啦🤣
服務員都好窩心的服務,獨立一壺紅茶+精緻的茶杯+新鮮的檸檬🍋
絕對能沖出一杯五星級的檸檬茶🤣🤣🤣
就咁開開心心的自助晚餐就咁完結啦
2020-10-17
今晚的晚餐以剔紙方式無限任點前菜、湯品、海鮮、刺身、甜品再加一度自選總廚推介主菜及暢飲冰凍橙汁✌🏻😋。熱辣鬆軟意式麵包盤配滑滑牛油及油醋汁,正!接住上就係剌身海鮮盤;鱈場蟹腳鮮甜仲有濃厚海水味,三文魚、吞拿魚、鯛魚剌身厚切又新鮮👍🏻🥗爽脆凱撒沙律、迷人巴馬火腿配蜜瓜🥰是日餐湯~濃滑蘑菇湯。六款主菜當中,我揀咗🌟炭燒澳洲羊配炒雜菌佐迷迭香汁🌟炭烤出肉質鬆化的澳洲羊扒,迷迭香跟羊確係最佳拍檔,味道調配恰到好處,肉腍菇爽好滋味💯😋+$108 任飲氣泡酒、紅白酒,支Soligo Prosecco 口感饱满果味清新,而Santa Carolina Premio Red柔滑順喉易入口👏🏻👏🏻總結係Corner18 呢餐十分抵食👍🏻整體食物質素好好,加上用餐環境舒適,令到整個用餐體驗好輕鬆好滿足☺️。
今晚的晚餐以剔紙方式無限任點前菜、湯品、海鮮、刺身甜品再加一度自選總廚推介主菜及暢飲冰凍橙汁✌🏻😋。
熱辣鬆軟意式麵包盤配滑滑牛油及油醋汁,正!
🥗爽脆凱撒沙律、迷人巴馬火腿配蜜瓜🥰
是日餐湯~濃滑蘑菇湯。
六款主菜當中,我揀咗
🌟炭燒澳洲羊配炒雜菌佐迷迭香汁🌟
+$108 任飲氣泡酒、紅白酒,
總結係Corner18 呢餐十分抵食👍🏻
2020-10-03 496 瀏覽
疫情開始好轉,加上中秋假期,難得假期都有六折優惠,馬上訂座試一試。一黎到,其實似食緊西餐咁,只是要剔紙落order叫食物,全程唔駛離開個座位,都食得幾舒服一開始會先上海鲜拼盘連刺身,面包都係按人數俾,無得refill 嘅,前菜冷盘,湯品同甜品任叫任食,主菜自選兩款,基本上食完都夠晒飽肚食物質素中上水平,略嫌蟹腳還有少許雪味,青口本身淡味,主菜豬扒質感偏實,其他還是不錯的