Corner 18

餐廳: Corner 18
優惠: 食飯可賺里兼用里?立即訂枱吧!
用「里數加現金」付款,最高可賺$4=3里。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員每次賺取「亞洲萬里通」里數之消費上限為HKD10,000。
  • 會員凡於國泰夥伴餐廳用膳,每消費HKD4即可賺1里數。
  • 渣打國泰Mastercard®持卡人憑卡於夥伴餐廳簽賬消費,除可享基本餐飲類別之合資格簽賬HKD4=1里數獎賞及餐膳里賞HKD4=1里數獎賞外,於星期五、六及日的餐飲簽賬更可賺取額外HKD4=1里數獎賞("聯營信用卡餐飲簽賬里賞"),合共獲享HKD4=3里數。
  • 通過交易賺取里數時,不可使用與夥伴餐廳有關的其他推廣或折扣優惠。請於惠顧前先向有關餐廳查詢。
  • 賺取的里數(包括餐膳里賞及渣打國泰Mastercard餐飲簽賬里賞)將於認可餐膳消費交易後7個工作天內存入會員的賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
資訊:

資訊:

老公以積分換領半自助午餐禮劵2位, 可是禮劵只能在平日享用, 所以特地請假. 就因為禮劵是免費的, 所以對半自助午餐没有任何期望.  提前來到餐廳, 大量座位任君選擇. 為了避開刺眼的陽光, 即是UV,  最後選擇接近自助區的內堂座位.  就座後, 先看主菜MENU. 自助區有煙三文魚和刺身三文魚, 所以先剔除比目魚, 又不想要雞和蝦意粉, 更不想要龍蝦汁RISOTTO, 最後選擇美國極黑豬扒. 下單後, 先去看看自助區有什麼好東西.    中西餐湯  滑滑的甘筍湯帶微微的薑味, 可以祛除甘筍的青/腥味. 凍冰冰系列   刺身無食到.   凍海鮮  蜆夠甜, 大蝦一般, 青口無食到. 而老公回報, 青口鮮甜, 並非肉質霉霉的貨色.   特色沙律和凍肉盤, 蛋批. 很喜歡油潤的煙三文魚, 配檸檬汁和刁草汁, 正.  熱盤  PIZZA, 包包, 烤雜菜, 但最喜歡炸魚. 炸魚表層炸皮不太厚, 不會刮傷牙肉, 而且魚肉軟綿綿, 容易咀嚼.    炭燒美國極黑豬扒配薯蓉伴芥末籽汁   大大的碟子中, 帶骨的豬扒早已變薄片豬扒. 先把伴碟香草刮出灑在豬扒上, 再分成小件慢慢享用.  豬扒變成薄
就因為禮劵是免費的, 所以對半自助午餐没有任何期望.
提前來到餐廳, 大量座位任君選擇.
就座後, 先看主菜MENU.
自助區有煙三文魚和刺身三文魚, 所以先剔除比目魚,
又不想要雞和蝦意粉, 更不想要龍蝦汁RISOTTO,
最後選擇美國極黑豬扒.
下單後, 先去看看自助區有什麼好東西.
甘筍湯
中西餐湯
滑滑的甘筍湯帶微微的薑味, 可以祛除甘筍的青/腥味.

凍冰冰系列
刺身無食到.
凍海鮮
蜆夠甜, 大蝦一般, 青口無食到.
而老公回報, 青口鮮甜, 並非肉質霉霉的貨色.
特色沙律和凍肉盤, 蛋批.
很喜歡油潤的煙三文魚, 配檸檬汁和刁草汁, 正.
熱盤
PIZZA, 包包, 烤雜菜, 但最喜歡炸魚.
炭燒美國極黑豬扒配薯蓉伴芥末籽汁
大大的碟子中, 帶骨的豬扒早已變薄片豬扒.
先把伴碟香草刮出灑在豬扒上, 再分成小件慢慢享用.
炭燒美國極黑豬扒配薯蓉伴芥末籽汁
豬扒變成薄片, 肉質纖維變短了, 所以口感軟綿綿, 加上肉質嫩滑, 不乾柴, 至少自己咬到囉!
炭燒的焦香和淡淡的芥末香, 没有蓋過豬肉的原味.
消滅了豬扒和薯蓉, 意猶未盡, 再去自助區取來薯條和沙律.
來到中段, 炸薯條放置了一段時間,
雖然變得凍冰冰, 但外層依然香脆, 中間薯肉軟綿綿,
而且鹽花不多, 很喜歡這個炸薯條.

再到甜品系列
有PANCAKE, 生果粒粒, 蛋糕和各款甜品.
雪糕  MOVENPICK的雪櫃放著H雪糕!!!
很喜歡麵包布甸軟綿綿!
心形酥餅不太硬, 又不算太甜, 很喜歡這口感和味道, 又多取几件.
最後來一杯熱茶作為完美的句號.
因為聽到隔離枱客人講 : D咖啡味道有D燶!
甘筍湯
2021-10-07 0 瀏覽
偷得浮生半日閒;政府發放第二期消費劵,約埋好友黎Corner 18食半自助午餐,傾足兩個半鐘!每位$298,會員有七折,埋單每人$230。步入酒店大堂有職員微笑點頭;餐廳幾位職員細心熱誠,積極殷勤。除主菜外,都勝過觀塘Forte…陽光燦爛的星期三,餐廳只有幾枱客…食物選擇不太多,但以此價錢,已是超值了。

2021-10-03 575 瀏覽
雖然不太多選擇,但勝在食得飽又坐得舒服😌吹水一流又紅酒白酒香檳飲無幾多間buffet 用6百幾有得飲到飽飽的-主菜就普通左,如果可以不用4人分享才有牛奶會更加好😅-其車好想食窩夫同班戟,但甜品bar一直都無人,都唔知揾邊個整番熱d窩夫🧇有得睇無得食🥲🥲🥲🥲-推介:蘑菇忌廉湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 朱力芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 香檳🍾️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
雖然不太多選擇,但勝在食得飽
又坐得舒服😌吹水一流
又紅酒白酒香檳飲
無幾多間buffet 用6百幾有得飲到飽飽的

主菜就普通左,如果可以不用4人分享才有牛奶會更加好😅
推介:蘑菇忌廉湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
朱力芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
香檳🍾️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-01 552 瀏覽
長假前夕,同friend開開心心食番餐Semi Buffet,主菜粉量迷你,預我地留番個肚食自助餐食物沙律款式一般,唔可以太高要求海鮮冷盤無特別影,有凍蟹,不過賣相見唔到人,費事影湯有中湯同西湯,個中湯係蘿白湯,味道都足料,唔似多味精。西湯係白湯,無特別飲。熱盤叫做有肉有炸物有菜咁,有焗蠔,出貨量唔多,我出去取果陣剛剛無哂,特別感謝樓面經理幫我問廚房refill 情況同專程夾幾件俾我地。甜品係蛋糕,Tiramisu果類,質素一般無特別。有夾餅同pancake,一批批整定自己夾,可惜已經凍哂。另一個甜品回本位係movenpick 雪糕任食,三隻味Waiter好好,我地假期前夕包香濱任飲,我地飲完一杯好快就幫我地refill。埋單有30% off,每位計埋加一$500有找,唔難訂位。Openrice話做85折,經理俾左個七折我地,如果對食物唔高要求,靜靜地食番餐都OK。

主菜粉量迷你,預我地留番個肚食自助餐食物

沙律款式一般,唔可以太高要求

海鮮冷盤無特別影,有凍蟹,不過賣相見唔到人,費事影

2021-09-30
2021-10-01 331 瀏覽
榴槤控就要睇下!銅鑼灣如心酒店Corner18 推左出外賣自取榴槤主題下午茶「榴槤薈萃」下午茶(HKD 528/2pp)啲賣相好精緻,視覺與味覺俱全,又適合打卡!榴槤慕絲蛋糕,就加上金箔作點綴,食完啲榴槤味仲係口徘徊左好耐💥下午茶少又點少得鬆餅,配有傳統奶油忌廉,而我就第一次配D197榴槤肉做的果蓉一齊食,好好食仲有以下既鹹點同甜點:D24榴槤班戟榴槤慕絲蛋糕榴槤蝶豆花意式奶凍榴槤竹炭蛋卷24個月伊比利亞火腿配D197貓山王煙三文魚碎蛋三文治菲達芝士南瓜藜麥撻蟹肉芒果多士意大利火腿車打芝士卷原味鬆餅配奶油忌廉及D197榴槤蓉仲有更兩個茶包☺️俾你消滯

「榴槤薈萃」下午茶(HKD 528/2pp)
啲賣相好精緻,視覺與味覺俱全,又適合打卡!

仲有以下既鹹點同甜點:
原味鬆餅配奶油忌廉及D197榴槤蓉

仲有更兩個茶包☺️俾你消滯
外賣自取
2021-09-27 448 瀏覽
上周未 因為要到天后書局取教科書,順道與丈夫到 Corner 18 食午餐 (原來是 semi-brunch buffet)。職員 (四眼哥哥) 隨即介紹主食 menu,非常熱情及有禮貌。食物種類不多:有凍海鮮、沙律、刺身、Parma Ham;另外熟食有中西式餐湯,、pizza,、肉丸、炸魚柳、炸雞塊等另有 egg benedict主食 Menu:甜品種類不多,有麵包布丁、Tiramisu、蝴蝶酥等雪糕是 movenpick嘅雲尼拿、士多啤梨及朱古力我倆坐到 2:30pm,全場只有幾枱,約20人。整體食物ok,環境不錯。價錢 $398 (有7折),不過折後都覺得價錢有點貴 😅

食物種類不多:
有凍海鮮、沙律、刺身、Parma Ham;

另有 egg benedict

主食 Menu:

甜品種類不多,有麵包布丁、Tiramisu、蝴蝶酥等

雪糕是 movenpick嘅雲尼拿、士多啤梨及朱古力

我倆坐到 2:30pm,全場只有幾枱,約20人。

整體食物ok,環境不錯。
價錢 $398 (有7折),不過折後都覺得價錢有點貴 😅

2021-09-25
$318.4
2021-09-23 397 瀏覽
之前去過食lunch buffet,今次試試dinner semi-buffet。Main course選了香煎挪威三文魚柳配茴香伴香橙汁。三文魚柳皮很香脆,肉質感適中,香橙汁不酸,很不錯。另一款main course選了炭燒伊比利亞黑毛豬配松露薯蓉伴芥末籽汁。肉質很韌,很失望。喜歡薑粒甘筍湯,薑味頗重。黑色麵包比較硬,另一款麵包味道不錯。可惜拿破崙甜品被人拿完後再没有出現。P. S. 不算很多人,空間算寬敞。侍應服務態度良好。不過等了main course超過45分鐘,可以食semi-buffet一邊等。

可惜拿破崙甜品被人拿完後再没有出現。

2021-09-20 378 瀏覽
銅鑼灣如心酒店最近推出左個新既afternoon tea set,鐘意打卡既我地梗係即刻book枱食啦Corner 18 初秋果溢下午茶tea set配合返秋天,準備左宜個季節時令水果既野食。見到d食物個樣好精緻,梗係要打返幾張卡先啦甜品方面有:日式白桃慕絲蛋糕- 微甜好香香印提子香檳啫喱- 見到香印提子就心心眼,香檳啫喱酒香味濃郁如心士多啤梨卷- 質感鬆軟焗咖啡撻- 唔好咖啡既我地覺得聞落都幾香,好在唔會太苦新鮮提子鬆餅- 焗得好鬆化鹹點方面就有:24個月巴馬火腿配韓國南水梨- 香甜既南水梨同pama ham既鹹香原來都幾夾烤布里芝士配無花果- 芝士鹹味加無花果甜味原來都唔錯喎蟹肉芒果多士- 最喜愛之一,多蟹肉芒果肉,味道鮮甜煙三文魚碎蛋牛角酥- 經典組合一定冇錯意大利火腿車打芝士卷- 好colorful飲品方面既Or Tea原來係香港品牌。成個teaset 都充滿新鮮果味,唔會太甜膩。除左堂食,個tea set仲可以外賣自取!去到十月尾咋😋 。。Corner 18天后英皇道18號銅鑼灣如心酒店1樓。。

Corner 18 初秋果溢下午茶

甜品方面有:

日式白桃慕絲蛋糕
- 微甜好香

香印提子香檳啫喱
- 見到香印提子就心心眼,香檳啫喱酒香味濃郁

如心士多啤梨卷
- 質感鬆軟

焗咖啡撻
- 唔好咖啡既我地覺得聞落都幾香,好在唔會太苦

新鮮提子鬆餅
- 焗得好鬆化

鹹點方面就有:

24個月巴馬火腿配韓國南水梨
- 香甜既南水梨同pama ham既鹹香原來都幾夾

烤布里芝士配無花果
- 芝士鹹味加無花果甜味原來都唔錯喎

蟹肉芒果多士
- 最喜愛之一,多蟹肉芒果肉,味道鮮甜

煙三文魚碎蛋牛角酥
- 經典組合一定冇錯

意大利火腿車打芝士卷
- 好colorful

飲品方面既Or Tea原來係香港品牌。

Corner 18
天后英皇道18號銅鑼灣如心酒店1樓

2021-09-12 564 瀏覽
近排想食水果下午茶 見到銅鑼灣如心酒店做緊初秋果溢下午茶 好似幾正咁🤤所以就一於去試吓 唔知好唔好食呢😚👅 初秋果溢下午茶 $468(兩位)鹹點大部份鹹點都幾好味 好啱小編口味🙈👅 蟹肉芒果多士呢個係女小編最推介嘅‼️佢嘅蟹肉份量好多 芒果幾清新 成件事好fresh😋👅24個月巴馬火腿配韓國南水梨呢個係男小編最推介嘅😛巴馬火腿幾有鹹香肉質幾幼滑 再配埋南水梨 食落幾襯🥰👅烤布利芝士配無花果佢嘅芝士鹹鹹哋 同有少少甜味嘅無花果幾夾🤫👅煙三文魚碎蛋牛角酥呢個係女小編另一個推介嘅😚牛角酥牛油味幾香 再配埋煙三文魚同蛋 好好味🤤👅意大利火腿車打芝士卷 食落嘅感覺同火腿芝士三文治差唔多 都唔錯😝甜點成日都覺得下午茶嘅甜點好伏 淨係好睇唔好食🤣但係呢度嘅甜點竟然都唔錯🤩👅香印提子香檳啫喱呢個係男女小編最推介嘅‼️香印一向都係高質嘅提子 提子幾大粒爽彈😋啫喱食落香檳味好突出 幾清新🙈👅如心士多啤梨卷食落甜甜地 蛋糕整得好軟熟 幾好食🥰👅日式白桃慕絲蛋糕食落唔會太甜 慕絲幾滑😛不過白桃慕絲就略嫌白桃味未夠突出👅焗咖啡撻咖啡味好重 不過唔會太苦 撻幾鬆脆 幾好味🤤 👅新鮮提子鬆餅 質地正正常常 偏乾不過都幾

👅 初秋果溢下午茶 $468(兩位)

鹹點

👅新鮮提子鬆餅
質地正正常常 偏乾不過都幾鬆化😚

飲品
呢度嘅茶係用咗Or tea 嘅品牌 飲落都唔錯🥰

總括嚟講 呢度嘅甜點同鹹點都整得幾精緻 啱晒打卡📸食落都幾好食😋同埋呢度坐得好舒服 啱晒一班閨蜜嚟傾偈 仲有服務都好好 好符合酒店級嘅水準🥰大家不妨嚟呢度試吓佢哋嘅下午茶😝

😋 好味:8.34/10
🤑 價錢:7.99/10
🤗 服務:8.23/10
😝 環境:8.12/10
😚 衞生:7.89/10
🤩 整體:8.31/10
2021-09-07 1077 瀏覽
今天生日,會員有吃一送一半自助餐優惠,與家人到corner18吃晚餐。 雖然晚上只有十多人,但食物質素真是很意外、很驚喜,水準很高。 沙律菜已有接近20款選擇,最啱我喜歡吃沙律菜。主菜我選了紅酒燴牛肋骨,嚐到廚師的用心,端來的碟仍是暖暖的,牛肋肉大大件,入囗即融。 甜品有意外的驚喜:拿破崙、蝴蝶酥、麵包布甸、芝士蛋糕..... 樣樣好味,還有不可錯過的movenpick雪糕。 實在不明白這麼好的自助餐,只有十多人,希望這篇食評能夠吸引更多人去食,更加希望廚師你看到這篇文章衷心的稱讚。(若果少人吃而結業就太可惜了, 所以的起心肝寫這篇文章)
2021-09-07
優惠券
  • 甜品
  • 冰鎮海鮮
  • 海鮮拼盤
  • 沙律吧
2021-09-03 483 瀏覽
本身為咗呢間有海景下午茶而嚟不過個日其他事轉咗去一樓 俾返85折優惠咁~都算滿意呢個安排環境一定無咁靚 但位置都算寬敞 而且易去飲品叫iced latte 做得不錯😚咸點款式較普通 整體都算好食🤍紅菜頭魷魚唔會有好重草青味 配搭幾新鮮✨比較impressive係牛油果三文魚toast會想encore個煙三文魚!鬆餅 clotted cream同jam嘅份量超大方😌甜品黎講 真係食到我有啲頭痕😵‍💫先不提放太耐可能影響到味道有3款都係差唔多係一樣款嘅朱古力mousse顏色唔同 內餡一樣 感覺差咗啲誠意😢甚至有一款食落有一種朱古力金幣嘅味我食到最後有啲滯放棄咗但都有一款比較好食 長方形款個個比較有層次感 有酸甜同crunchy嘅口感但白朱古力同熱情果兩者嘅味太突出 反而唔太夾 整體黎講 價錢地點同咸點其實我都滿意 甚至覺得cp值幾高唯獨甜品真係影響晒個下午茶體驗😵‍💫
本身為咗呢間有海景下午茶而嚟
不過個日其他事轉咗去一樓 俾返85折優惠咁~
都算滿意呢個安排
環境一定無咁靚 但位置都算寬敞 而且易去
飲品叫iced latte 做得不錯😚
咸點款式較普通 整體都算好食🤍
紅菜頭魷魚唔會有好重草青味 配搭幾新鮮✨
比較impressive係牛油果三文魚toast
會想encore個煙三文魚!
鬆餅 clotted cream同jam嘅份量超大方😌
但白朱古力同熱情果兩者嘅味太突出 反而唔太夾
整體黎講 價錢地點同咸點其實我都滿意
甚至覺得cp值幾高
唯獨甜品真係影響晒個下午茶體驗😵‍💫
主菜上菜慢兼難食,冷盤得細細隻蝦,超細隻蜆,及正常青口,沙律菜,甜品仲衰,得四,五款,超難食,有movenpick雪糕,雪櫃唔夠凍,攞完即溶,食快餐店仲好過呢間,勿上當,勿上當,超難食,超難食🤮🤮🤮🤮🤮🤮
2021-08-31
2021-08-31 571 瀏覽
This has been my second time to Corner 18. The service was very good. I felt warmth and hospitality. The menu for semi-buffet was attractive. The food was well treated and served. I liked the dessert much. The refill was immediate. Everything was nice. I would try the third time.
2021-08-30 293 瀏覽
Food were just average. Took some a la carte dishes. Red prawn pasta- I love the red prawn 😋 fresh & yummy. The pasta was too softM5 wagyu - was just okay, prefer stronger flavourBurrata cheese w/ tomatoes- yummy😋😋Foie gras w/ toasted bread, figs and ham- good combination, sweet/ sour fruit pair with greasy foie grasDessert platter from buffet- not good 😂Price: ard $500 pp for dinner

Price: ard $500 pp for dinner
2021-08-22 568 瀏覽
打電話訂個陣問左話有面包蟹。去到個侍應話呢排都無蟹! 厄人!只有蝦, 青口, 蜆同螺!送嘅刺身份量少都算, 仲要超級唔新鮮!超級失望!熱盤有三至四款, 味道尚可。主菜叫左西班牙飯、 黑毛豬同牛扒。西班牙飯超難食到唔識形容。 黑毛豬有d難咬, 牛扒燶到要切去d邊先食到。甜品好少選擇, 幸好有即整窩夫crepe好味。雪糕有三款味, 朱古力、雲呢那、士多啤梨, 選擇唔多。由於食物實在太唔吸引, 連相都唔想影。唯一好處係坐位寬敞 ,但唔夠冷氣。生日買一送一都覺得唔值!唔會有下次!
送嘅刺身份量少都算, 仲要超級唔新鮮!
超級失望!
熱盤有三至四款, 味道尚可。
甜品好少選擇, 幸好有即整窩夫crepe好味。
雪糕有三款味, 朱古力、雲呢那、士多啤梨, 選擇唔多。
由於食物實在太唔吸引, 連相都唔想影。
唯一好處係坐位寬敞 ,但唔夠冷氣。
生日買一送一都覺得唔值!唔會有下次!