2021-11-17 472 瀏覽
位於銅鑼灣樓上鋪,餐廳都唔算細,員工服務幾好,晚餐時段去都坐滿咁制。是次叫了晚市套餐,包沙律,湯,主菜,甜品和飲品。沙律是慢煮雞胸,唔會硬,加上酸酸的黑醋汁幾開胃,湯就正常發揮,主菜叫了慢煮豬鞍和海膽意粉。豬鞍肉質算juicy同偏淋,炸薯粒整得好食!而海膽意粉就真係蓋上好多海膽,都算新鮮既,但個人覺得太dry,因為沒有其他餸配搭,食落比較滯。最後甜品有驚喜,加錢叫了一件basque cheesecake,食落前半部分有小小流心,而整個口感都偏軟身,幾好食。panna cotta 亦意料之外地好食,配上雪糕,唔會好甜而且個口感幾滑,值得一讚。最後價錢其實的確唔算平,但都可以一試既。

最後價錢其實的確唔算平,但都可以一試既。
2021-11-05
2021-10-24 886 瀏覽
星期日黎銅鑼灣行街,lunch決定食呢間bookmark咗一段時間嘅cafe☺️ 幸好我和朋友1點左右到唔洗排隊~極濃海膽意粉 ($156) 海膽意粉呢個價錢算幾抵😍上面仲有大大塊海膽😆慢煮安格斯封門柳溫泉扁意粉 ($126)牛味濃郁,而且煮得夠嫩☺️Lunch Set 仲包埋餐湯添😆

極濃海膽意粉 ($156)
海膽意粉呢個價錢算幾抵😍上面仲有大大塊海膽😆

慢煮安格斯封門柳溫泉扁意粉 ($126)
牛味濃郁,而且煮得夠嫩☺️

Lunch Set 仲包埋餐湯添😆

2021-10-24 528 瀏覽
約咗朋友去銅鑼灣行街,就睇吓附近有咩好食,見到呢間cafe唔錯,就去咗試吓!Lunch menu好多嘢都好吸引今次就試咗極濃海膽扁意粉同慢煮安格斯封門柳溫泉蛋扁意粉!前者味道唔錯,不過乾咗少少,唔夠濕潤。封門柳煮得好perfect好嫩,牛味濃郁,每啖意粉都食到香味,配埋温泉蛋就錦上添花💛小店用心,又冇加一,值得再encore

💛小店用心,又冇加一,值得再encore

2021-10-15 618 瀏覽
☕️Coffever🍝雖然最近我都好少堂食但上星期有事要出城就去咗銅鑼灣嘅coffever醫下肚呢間cafe係樓上鋪嚟都非常隱世入店前要先洗手同量體溫嘅亦有隔板喺位同位之間果然衞生做得好足咁我就先上網做咗功課發現佢嘅慢煮安格斯牛肉溫泉蛋意粉係0差評所以專程要試試先果然係無令我失望餐前附送粟米湯好足料好味道慢煮牛無肥膏都十分嫩滑唔鞋(๑•̥̥̥́ω•̀ू๑)仲好有牛味唔會一d味都無不過因為係慢煮所以熟度大約係5成如果唔鐘意食半熟肉嘅朋友仔就未必啱食啦不過都可以試下佢個慢煮手撕豬都相當多好評再配埋個唔算多汁嘅意粉呢個意粉可以話係好適合減肥中嘅朋友們有蛋白質少脂肪之餘仲低GI自我感覺非常良好ˉ̶̡̭̭ ( ´͈ ᗨ `͈ ) ˉ̶̡̭̭另外飲咗earl grey latte都相當特別咖啡味中帶有茶香飲完好醒神呢~好期待之後可以帶腦細去試下~
☕️Coffever🍝

發現佢嘅慢煮安格斯牛肉溫泉蛋意粉係0差評
所以專程要試試先
果然係無令我失望
餐前附送粟米湯好足料好味道
慢煮牛無肥膏都十分嫩滑唔鞋(๑•̥̥̥́ω•̀ू๑)
仲好有牛味唔會一d味都無
有蛋白質少脂肪之餘仲低GI
另外飲咗earl grey latte都相當特別
咖啡味中帶有茶香
飲完好醒神呢~
好期待之後可以帶腦細去試下~
第一次寫食評揀左好鍾意嘅樓上cafe Coffever黎寫。呢1,2年黎其實都幫襯過好多次,原因好簡單,就係啲野好食,質素穩定,價錢又合理。今年生日我指定要食呢間,因為轉左新menu後都左未有機會再黎試過。最推介:慢煮安格斯封門柳炸薯粒佐阿根廷青醬封門柳幾乎次次黎都會食,肉質非常好,好林好好食,望落好似比較生,但其實食落完全唔會,配埋酸酸地嘅青醬食落refreshing啲開胃啲,極力推介!一個set有齊沙律,湯,主菜,飲品同奶凍,仲要樣樣野都有心做,一定再有好多個下次❤️

最推介:慢煮安格斯封門柳炸薯粒佐阿根廷青醬

奶凍
Dirty
  • 慢煮安格斯封門柳(12oz)伴薯蓉佐阿根廷青醬
  • 伯爵茶奶凍
Bookmark左呢間銅鑼灣小店超耐!好多人都大讚佢嘅慢煮安格斯封門柳意粉!而佢最近仲推岀左海膽意粉!即刻心心眼左~樓上cafe 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙫𝙚𝙧 細細間,座位唔算好多,weekend就最好book定位啦~ 夜晚黎到,set dinner選擇唔算好多,不過就有齊前菜、餐湯、主菜、甜品、飲品,份量十足~𝙎𝙚𝙩 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇🐣慢煮雞胸沙律雞胸肉質相當軟腍,入口香草味濃郁。𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅🥔椰菜花濃湯椰菜花濃湯比想像中富鹹香,有粒粒薯仔增添口感。ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒🐮慢煮安格斯封門柳 (10oz) • 炸薯棗 • 阿根廷青醬 $288基本上個個嚟到都會嗌封門柳!厚切封門柳望落好紅好生,但又唔會有血水滲出。肉質柔軟好有咬口,略嫌牛味偏淡 ,勝在醬汁味道唔會太重而蓋過牛香。當日黎到無晒炸薯棗,以炸薯條取代,香脆飽滿富鹹香。🌊極濃海膽扁意粉 $220完全係為左呢碟意粉而黎!見到每條意粉都裹滿海膽醬汁,仲有大大塊炙熱海膽舖面,真係流晒口水!麵條軟硬適中,可惜單食意粉 海膽味比想像中淡,有小小失望。(究竟係咪我太重口味?!) 不過舖面嘅海膽落得毫不手軟,毫無腥臭味。將面頭成塊海

𝙎𝙚𝙩 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧

𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇

🐣慢煮雞胸沙律
慢煮雞胸沙律

雞胸肉質相當軟腍,入口香草味濃郁。

𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅

🥔椰菜花濃湯
椰菜花濃湯

椰菜花濃湯比想像中富鹹香,有粒粒薯仔增添口感。

ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒

慢煮安格斯封門柳 (10oz) • 炸薯棗 • 阿根廷青醬

🌊極濃海膽扁意粉 $220
極濃海膽扁意粉

完全係為左呢碟意粉而黎!見到每條意粉都裹滿海膽醬汁,仲有大大塊炙熱海膽舖面,真係流晒口水!麵條軟硬適中,可惜單食意粉 海膽味比想像中淡,有小小失望。(究竟係咪我太重口味?!) 不過舖面嘅海膽落得毫不手軟,毫無腥臭味。將面頭成塊海膽撈幾條意粉一齊食 就真係有極濃嘅感覺~

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉

🍯Hojicha chiffon +$25 (單點 $40)
Hojicha chiffon

戚風蛋糕淋滿伯爵茶cream。蛋糕濕潤有彈性,忌廉軟滑,望落色水唔算好深,但焙茶香氣又幾突岀,屬大眾濃度,略嫌甜度偏高左啲。

ℬ𝑒𝓋𝑒𝓇𝒶𝑔𝑒

🍹Earl Grey Elderflower Soda +$15 (單點 $42)
Earl Grey Elderflower Soda
當伯爵茶遇上接骨木花,係Edo提子軟糖~ 童年嘅味道呀~

整體嚟講,慢煮安格斯封門柳同極濃海膽扁意粉無想像中咁驚艷,究竟係咪我太重口味?! 不過有機會都想lunch再去試下個慢煮安格斯封門柳扁意粉配温泉蛋。為封門柳平反!同埋意粉價錢都只係一百頭,又舖滿牛肉,好似幾抵食呢~
2021-09-09 849 瀏覽
銅鑼灣樓上cafe黎講佢review好好,所以weekend黎試下。門口其實有d難搵,預左假日一定多人,黎到職員寫底名同電話,就叫我地係門口等,但舊樓既走廊係無冷氣既,所以好熱好熱咁等左30分鐘左右,終於入座。點左all day breakfast同慢煮手撕豬溫泉蛋扁意粉全部野食份量十足,仲要配個粟米濃湯,好夠飽🐖要點名讚個bagel, 因為唔多地方跟bagel,而且bagel黎到仲好熱好脆🥰cold brew飲得多,所以今次試下新野😋本來唔太鍾意espresso tonic,但呢杯熱情果好香仲甜甜地,成件事好清新🌿 天氣熱辣辣好岩飲🧊

全部野食份量十足,仲要配個粟米濃湯,好夠飽🐖

cold brew飲得多,所以今次試下新野😋
Passion  Fruit  Coffee  Fizz
2021-08-07
  • 48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
過往喺OpenRice搜尋銅鑼灣樓上Cafe嘅時候,經常見到食家們分享Coffever嘅好評,一直放在心;到訪之後,終明白點解得到咁多讚賞😉午市時間嚟到,全場滿座,好彩早兩日訂咗位😁叫了一份set lunch「炙燒北海道帶子刺身蒜香原條明太子扁意粉」,帶子鮮甜彈牙,明太子份量多,掛滿意粉,滿口鹹香,好好食😋餐飲配咗杯espresso tonic,又靚又好飲☕️員工們態度友善;地方不大,座位不多,人氣高,建議預先訂位☎️

Espresso  Tonice
Espresso  Tonice
今次小編要介紹既呢間樓上cafe食物質素係比好多餐廳都高😋 (其實小編係短短半個月內都已經幫襯左兩次🙊) 餐廳環境比較細,座位數量並唔多,不過好好彩地兩次都去都唔洗等好耐😛 如果大家想去最好book定位就萬無一失啦😆 而今次小編係dinner去既~🌟 慢煮安格斯封門牛柳12oz伴炸薯粒佐阿根廷青醬 ($288)果然佢既招牌咁出名係名不虛傳既,因為佢既牛柳真係非常軟糯唔會韌,好易就可以咬開😋 而且牛味都好香🐮絕對值得encore😆 而伴碟既炸薯粒都份量好足好脆口,外脆內軟👍🏻🌟 煙三文魚黑松露意粉 ($172)意粉賣相好靚仔,煙三文魚花砌得好實淨好靚仔,份量都有好多💕 意粉方面個醬汁係好creamy,黑松露味好濃,啱曬小編呢個黑松露怪😚 而且每條意粉都好掛汁夠曬味😉🌟 餐湯&雞胸沙律 (跟餐)Dinner set會跟返湯、沙律、甜品同飲品😙 湯應該係每日都唔同既,而小編當日既粟米湯都正常發揮🌽🌟 Ice Latte / Ice Chocolate (+$15)凍朱古力賣相就唔錯啦,不過朱古力味就比較淡🥲整體係比較重奶味。反而小編之後再訪飲mocha既朱古力味就濃好多🤣🌟 巴斯克芝士蛋糕/

🌟 煙三文魚黑松露意粉 ($172)

🌟 餐湯&雞胸沙律 (跟餐)

🌟 巴斯克芝士蛋糕/焙茶戚風蛋糕(+$25)
跟餐本來係奶凍,小編就兩個餐都加錢叫左是日蛋糕🍰 巴斯克芝士味濃,味道有陣焦糖既香味~ 而焙茶戚風非常有驚喜!唔好睇佢cream既顏色咁淺色,其實茶味真係好濃烈,絕對係蛋糕既精粹🥰 戚風蛋糕本身偏甜少少,但配埋個cream反而中和左,甜而不膩👍🏻

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:🌕🌕🌕🌖🌑
2021-08-12 587 瀏覽
Coffever ☕️☕️☕️銅鑼灣高質樓上Cafe平時行街如果唔識路根本就唔會發覺到有呢一間隱世Cafe好彩之前有朋友帶我過嚟食就即刻驚艷咗我首先呢間係小店 座位本身就唔多疫情前期唔book位根本就冇得Walk in有一次我放平日先至好好彩咁有位坐呢度以慢煮封門柳而聞名 (我覺得啦)牛有牛味 仲要超嫩滑值得Encore唔食牛既朋友可以食下慢煮手撕豬再配個份量岩岩好嘅意粉簡直係完美既Dayoff值得一讚嘅係服務態度超好簡直收到無微不至嘅照顧又會問我哋使唔使俾個兜我哋放袋上菜嘅時候又會介紹呢個食物係點樣煮令到客人唔會唔知頭唔知路食完就走會知道呢一個係點樣煮出嚟用咗幾耐時間等等近門口個櫃仲有啲手沖咖啡掛耳包賣個店員喺百忙之中都會過嚟介紹一下真係超級細心
Coffever ☕️☕️☕️

首先呢間係小店 座位本身就唔多
疫情前期唔book位根本就冇得Walk in
有一次我放平日
先至好好彩咁有位坐

呢度以慢煮封門柳而聞名 (我覺得啦)
牛有牛味 仲要超嫩滑

近門口個櫃仲有啲手沖咖啡掛耳包賣
個店員喺百忙之中都會過嚟介紹一下
真係超級細心
2021-08-03 573 瀏覽
睇完openrice既相係為左牛而黎食完之後就變心了🤭✨明太子忌廉帶子意粉 $85呢個係超級出色係勁勁勁creamy!飽肚感出晒嚟😄(本人口頭禪:好似冇食過野落肚)✨慢煮安格斯封門柳扁意粉配溫泉蛋$126牛的確唔錯 但除左蛋汁外味道就不夠了(汁控🙌🏻)*本身個日menu冇呢個 係包黎落單時店員問轉意粉ok?包賣晒即時開心晒🤡飲品:✨✨Dirty✨✨$40✨✨pink salt toffee latte ✨$46個名夠晒特別同只有熱喔
睇完openrice既相係為左牛而黎
食完之後就變心了🤭

✨明太子忌廉帶子意粉 $85
呢個係超級出色
係勁勁勁creamy!
飽肚感出晒嚟😄
(本人口頭禪:好似冇食過野落肚)
✨慢煮安格斯封門柳扁意粉配溫泉蛋

飲品:

✨✨Dirty✨✨$40
✨✨pink salt toffee latte ✨$46
個名夠晒特別同只有熱喔
有次夜晚上到嚟無位☹️今次中午嚟之前打上嚟問吓staff先~ 咁啱有位😚餐廳仲有埋洗手間幾方便~🍣🍝煙三文魚黑松露忌廉扁意粉🐖🍝 48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉慢煮煙燻手撕豬值得一讚🌟幾入味份量足 配溫泉蛋個味幾平衡~☕️ Flat White (Hot) $38

🍣🍝煙三文魚黑松露忌廉扁意粉

🐖🍝 48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
慢煮煙燻手撕豬值得一讚🌟幾入味份量足 配溫泉蛋個味幾平衡~

☕️ Flat White (Hot) $38

2021-07-09 802 瀏覽
友人介紹說這這間樓上咖啡店很好吃,所以便約我來這間店吃午飯。看看餐牌,Set Lunch有數個選擇。在飲品方面,我點了Dirty,友人點了American。我第一次飲Dirty,熱Expresso加凍牛奶,端出來時覺得好靚,白色溝啡色,可以打卡呃link。喝了一口,又熱又凍,最後變成暖暖的,估不到原來都幾好飲。餐湯是磨菇湯,每一啖都有磨菇粒,很有質感,可惜只得兩三羹,份量比較少。在主菜方面,我點了「煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉」,溫泉蛋加入扁意粉,令扁意粉變得很嫩滑。煙燻手撕豬鹹鹹地,加上淡淡的扁意粉,味道十分配合!友人點了「煙三文魚檸檬刁草忌廉扁意粉」,她大讚味道清新,洽到好處。值得一提,店內環境舒適,店員非常有禮,令人吃得十分開懷,暫時忘卻煩憂!

看看餐牌,Set Lunch有數個選擇。

2021-07-09
  • 煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
  • 煙三文魚檸檬刁草忌廉扁意粉
  • Dirty
2021-07-09 692 瀏覽
一路都bookmark左好多Cafe想去 呢間都想試好耐 最近又見到有人食左話好高質 係時候要去試下 見有得打電話訂位 咁就當然book左位先 我地係平日星期四晏晝兩點幾去到餐廳 餐廳當時係冇客 可能咁岩過左食飯時間 店員就俾我地自己揀坐邊 我地叫左兩個意粉 叫lunch會送返一個西式濃湯 今日既湯係蘑菇湯 細細碗 好好味 意粉揀左一個係慢煮安格斯封門柳扁意粉伴溫泉蛋 呢個應該係呢間Cafe必叫既 一上到枱未食已經覺得好吸引 封門柳擺滿晒係意粉上面 份量有好多 有十舊以上 望落好粉嫩 中間仲有隻溫泉蛋 封門柳食落好香牛肉味 好淋身 溫泉蛋撈埋啲意粉食好好味另一個意粉係炙燒北海道帶子刺身蒜香原條明太子扁意粉 賣相又係好令 有兩大舊刺身既帶子 仲有條明太子 帶子食落好鮮甜 明太子撈埋啲意粉黎食 食落鹹鹹地 好Creamy 成個配搭好夾整體黎講 食物好高質 價錢合理 最值得一讚係店員既服務好好 全部都係後生仔黎 值得一試

慢煮安格斯封門柳扁意粉伴溫泉蛋
慢煮安格斯封門柳扁意粉伴溫泉蛋
2021-06-29 716 瀏覽
之前成日見到有朋友嚟飲,今日終於嚟到銅鑼灣有機會試吓。其實真係有少少難搵路上黎,但個個朋友都讚,所以都決定試試!一入門口,已經有洗手間俾你洗手,非常注意衛生。由於係平日嘅下午茶時間,所以就唔係好多人,可以自由揀位坐。揀左喺窗邊位置高枱望街境,感覺好舒服。一向只係鍾意熱咖啡,不過朋友推薦過expresso tonic 好正,今日天氣咁熱所以就試左呢杯凍飲。咖啡拎黎嘅時候店員有介紹點樣去品嚐,非常之細心。而杯咖啡都好驚喜,無稔過咁match! 靜靜地喺度嘆杯咖啡過一個舒服嘅下午,感覺好慢活。下次會試埋佢嘅野食!

Expresso  tonic

Expresso  tonic