2024-01-21 506 瀏覽
本身打算食𝖯𝗂𝗓𝗓𝖺但原來要五點開發現附近有間𝖢𝖺𝖿𝖾咁就坐低飲杯咖啡食件𝖢𝖺𝖪𝖾我叫咗杯𝖲𝗂𝗀𝗇𝗎𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾 𝖢𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾 𝖬𝗂𝗌𝗍𝗒 𝖿𝗈𝗋𝖾𝗌𝗍味道偏𝖭𝗎𝗍𝗍𝗒 但就好一般件芝士蛋糕仲要唔係我中個隻仲要係檸檬芝士蛋糕總括來說呢間嘢係無咩好特別
本身打算食𝖯𝗂𝗓𝗓𝖺但原來要五點開
仲要係檸檬芝士蛋糕
總括來說呢間嘢係無咩好特別
2024-01-20
2023-09-12 381 瀏覽
之前係灣仔分店試過正餐,意粉同咖啡都表現不錯。今日黎到跑馬地就一於嘆番杯咖啡同食件cake😋跑馬地分店行復古懷舊路線,有上下層,下層座位唔多,樓底極高,空間感十足,適合同三五知己坐低閒聊!到訪個日仲撞到明星同朋友黎飲野添!😂🍰Basque Burnt Cheesecake高身大件,芝士味🧀️重,口感細膩順滑。外層實淨,中間夾心層半流心,消濟同減低重乳酪帶黎既負擔☺️唔會太過乾,保留到芝士蛋糕獨有既濕潤度,唔錯唔錯!甜度適中,同苦澀甘香既咖啡☕️一齊享用最合襯!📍Coffeelin跑馬地昌明街8號地舖

🍰Basque Burnt Cheesecake

📍Coffeelin
跑馬地昌明街8號地舖
2023-08-11 1027 瀏覽
距離萬聖節還有數天,跑馬地洋溢着一片節日氣氛,可愛的小嘩鬼挨家挨戶討糖果,商戶們紛紛響應。區內的睦鄰關係真令人羨慕,真可惜我不是跑馬地街坊(笑)。那天本想拜訪Little Napoli,奈何店家太有性格,尋味要吃點苦頭。瞥見街角綠調咖啡店,佇立在斜巷之上,早就慕名這家的咖香了。本身不太喜歡水管粉,但其他已經賣完,只有Duck Ragu($128)可選。這道屬重口味意粉,香口惹味微辣,較大眾的味道,未有令人印象深刻。芝士薯條($63)是老麥風幼身薯條,但凡新鮮薯條加上芝士,都不會令人失望的。咖啡和特飲選擇眾多,簡約的White($40)並不簡單,唯美的拉花足見實力,啡味偏向Nutty十分喜歡。店家寵物友善以外,對小朋友都很親切,在萬聖節可見一斑。年輕的男店員笑容可恭,歡迎可愛的娃鬼們Treat or thicks,難得可以感受萬聖節氣氛,那就欣然接受比刻的喧鬧。甜點看起來不錯,但當天沒有試,埋下再訪的伏線。希望下次試到Little Napoli,也許順道過來喝啡?
咖啡和特飲選擇眾多,簡約的White($40)並不簡單唯美的拉花足見實力,啡味偏向Nutty十分喜歡。
White
2022-10-20
2023-07-24 664 瀏覽
週二請咗假充當柴可夫,陪同家人睇醫生及遠赴新界探望舅父。忙咗一個早上,眼見只剩九個字食晏就要揸長途車車,所以就勞煩蕃薯uncle喺跑馬地搵定位兼點埋野食黎個快速午餐,結果就試咗「Coffeelin」。位於昌明街斜路頂嘅咖啡室座位不多,只有門口幾張散枱,不過樓底勁高。合共由兩人打理:男主外,負責樓面工作、管理水吧同收銀。女廚師則主內。雖然名為咖啡店,架上最多嘅明顯係酒樽。原來每日最旺場係下午歡樂時光,指定飲品買一送一,標價為$88/杯,即平均$44/杯,講真唔算特別優惠。另外有一點好奇怪,貼於門外上下兩個牌寫上嘅歡樂時間不一,所以唔知係一點定兩點開波,可歡樂到八點。或許跑馬地少人飲啤酒,歡樂酒牌上並冇啤酒選擇。散點餐牌有三頁之多。另外黑板上仲有幾款是日推介項目。Caesar Salad($88):細佬都係第一次要用刀食凱撒沙律,因為主材羅馬生菜係成樖就咁一開二,喺面灑上脆卜卜嘅麵包碎粒及火腿薄片雖可添上咸香,食落都算爽脆,不過新派得黎感覺有點兒馬虎而已。Italian Omelette($78):意式奄列煎煮時間控制得恰到好處,賣相金黃,無奈餡料偏少,且淡而無味,唔係咁啱自己口味。Tru
,結果就試咗「Coffeelin」。
合共由兩人打理:男主外,負責樓面工作、管理水吧同收銀。
廚師則主內。
雖然名為咖啡店,架上最多嘅明顯係酒樽
或許跑馬地少人飲啤酒,歡樂酒牌上並冇啤酒選擇
散點餐牌有三頁之多。
另外黑板上仲有幾款是日推介項目。
Caesar Salad
,唔係咁啱自己口味。
Italian Omelette
Truffle Mushroom($128):意粉粒粒煙韌軟彈,菇粒都好清潤,個人只係略嫌菜式嘅蒜蓉松露調味過份輕手,食落落過份清淡,唔夠香濃。
Truffle Mushroom
跑馬地小店「Coffeelin」環境企理,西餐菜式尚算簡單不油膩,可惜令小肥頗為反感嘅就係黑面哥哥仔所發出嘅負能量,搞到用餐後心情都灰埋
,情緒咖啡屋絕非人人接受到。
2023-07-18
2023-06-13 521 瀏覽
偏遠酒吧餐廳,地點似乎只考慮招待跑馬地區內客為主,到咗電車總站仲要再行5-10分鐘。。。價錢同港島市區睇齊,Mocktail $68起,Cocktail $88起,紅白酒約$90杯Virgin Mojito薄荷、青檸、梳打水、糖水薄荷味道出,唯青檸汁非常重手,味道偏酸Antipasti $ 88意式頭盤,有多士、火腿、橄欖同芝士釀燈籠椒,非常豐富,餸酒一流Caesar Salad $ 88非一般擺盤,少有切半上碟嘅凱撒沙律,非常特別,亦非常新鮮爽脆,凱撒沙律醬偏少,但羅馬生菜本身已經好甜,加上烘脆嘅麵包糠代替脆包粒,更加脆同好食,口感特別Mushroom Truffle Gnocchi $ 128一上枱已經聞到濃郁黑松露同雜菌香氣,味道偏鹹少少,菇菌味重,薯糰唔夠煙韌,煎香咗但未夠脆,可以接受Basque Cheese Cake $ 53大大件,芝士味濃,邊位硬啲,個心非常幼滑,唔太甜,完美嘅句號地點太遠,試一次就夠😅 食物款式唔多,但價錢係正常合理,飲品反偏貴,不過酒吧主打酒水可以理解。
Virgin Mojito
薄荷、青檸、梳打水、糖水
薄荷味道出,唯青檸汁非常重手,味道偏酸

Antipasti $ 88

Caesar Salad $ 88

Basque Cheese Cake $ 53

2023-06-11
用餐優惠
優惠券
2023-03-05 656 瀏覽
🌞星期日約左朋友行下港島徑,出發前去跑馬地慢活嘆個lunch先。Coffeelin無論店裏店外都好吸睛👀🍝Duck Ragu 水管粉彈牙、鴨肉分量足、偏辣但很惹味🥪 Tridente Toastie 三文治烤得很香脆、夾住ham、茄子🍆、芝士🧀加pesto醬☕️ Flat white 🍰 HV Tiramisu Topping 加上藍苺果肉同醬,令tiramisu口感更豐富。總結:店內舒適、店外打卡一流、價錢合理、味道不錯👍🏻。跑馬地慢活好地方,期待下次試試晚餐!😊

🍝Duck Ragu
水管粉彈牙、鴨肉分量足、偏辣但很惹味
Duck  Ragu

🥪 Tridente Toastie
三文治烤得很香脆、夾住ham、茄子🍆、芝士🧀加pesto醬
Tridenete  Tostie

Duck  Ragu
Tridenete  Tostie
Flat  White
2022-11-18 361 瀏覽
見到呢間餐廳有幾多好評,而且啲相都好似幾吸引咁!走過去試吓啦😎裝修環境都幾好😍係一間好有情調嘅小店價錢亦都適中,座位舒服👍🏻前菜沙律揀左🥗🥙BURRATA PROSCIUTTO SALAD,入面都係我最鍾意嘅嘢食,而且個菜好香好新鮮🥰 Parma Ham數量又多,夾住黎食一啲都唔咸😋!AVOCADO ECG CROSTINI香滑炒蛋加上秘制醬汁再加上脆卜卜既麵包😛HV CROSTINI呢個麵面頭係有幾條魚, 好似沙甸魚既味道, 出面未食過, 可一試!TRUFFLE MUSHROOM好香黑松露味, 底層係好似薯仔粒, 口感好獨特!! 😊 驚喜位係有bartender八點前嚟到仲有happy hour買一送一!!

裝修環境都幾好😍係一間好有情調嘅小店

!

TRUFFLE MUSHROOM
好香黑松露味, 底層係好似薯仔粒, 口感好獨特!! 😊

2022-11-17 247 瀏覽
見到呢間餐廳有幾多好評,而且啲相都好似幾吸引咁!走過去試吓啦😎裝修環境都幾好😍係一間好有情調嘅小店價錢亦都適中,座位舒服👍🏻前菜沙律揀左🥗🥙BURRATA PROSCIUTTO SALAD,入面都係我最鍾意嘅嘢食,而且個菜好香好新鮮🥰 Parma Ham數量又多,夾住黎食一啲都唔咸😋!AVOCADO ECG CROSTINI香滑炒蛋加上秘制醬汁再加上脆卜卜既麵包😛HV CROSTINI呢個麵面頭係有幾條魚, 好似沙甸魚既味道, 出面未食過, 可一試!TRUFFLE MUSHROOM好香黑松露味, 底層係好似薯仔粒, 口感好獨特!! 😊 驚喜位係有bartender八點前嚟到仲有happy hour買一送一!!環境及Menu
裝修環境都幾好😍係一間好有情調嘅小店

TRUFFLE MUSHROOM
好香黑松露味, 底層係好似薯仔粒, 口感好獨特!! 😊

環境及Menu
2022-11-17 178 瀏覽
友人介紹跑馬地有一間性價比甚高的意菜,而且食物質素頗高,我當然要去試吓啦!餐廳裝修甚有格調,燈光柔和,令人心情放鬆!Gallia Toastie$55~帶淡淡甜味的芝士溶入烘底三文治,配咸香火腿,口感豐富,芝士味香濃,很美味。Duck Ragu$128~油封鴨肉十分香滑,配酸酸辣辣的大管麵,十分香濃惹味。NDUJA and RAPINI$128烤西洋菜心脆嫩多汁,清香爽口, 配彈牙,煙韌,有嚼勁的短捲麵,每條麵條也沾滿紅酒汁,很滋味。Mojito$78~淡淡rum酒味配上薄荷葉和檸檬汁,十分清新!Sours$78~Vodka, Bourbon酒配檸汁,好fresh好開胃!

餐廳裝修甚有格調,燈光柔和,令人心情放鬆!

Gallia Toastie$55~

Duck Ragu$128~

油封鴨肉十分香滑,配酸酸辣辣的大管麵,十分香濃
惹味。

NDUJA and RAPINI$128

Mojito$78~

淡淡rum酒味配上薄荷葉和檸檬汁,十分清新!

Sours$78~
Vodka, Bourbon酒配檸汁,好fresh好開胃!

• DuckRagu
  • NDUJAANDRAPINI
2022-11-16 125 瀏覽
Weekend 同朋友嚟到跑馬地,搵到呢間好好型格嘅cafe - coffeelin. Appetizer 揀咗呢個Antipasti $98,火腿薄薄一片,帶有鹹香得呢味道唔會過重,配olive同stuffed pepper, 味道非常有層次,用嚟送酒一流。Tridente toastie $55 芝士味香濃,醬汁調配恰到好處,呢個toast嘅香脆度更係非常出眾!Truffle mushroom $128 呢道主角一上檯,陣陣truffle嘅特殊香氣四溢,配搭口感柔軟嘅gnocco,啖啖馥郁滋味。呢度嘅飲品同甜品同樣出色,店主不時推出特飲,今日呢個pineapple tonic味道好清新,tiramisu $68 咖啡同酒味好香,basque burnt cheesecake $53 芝士細緻順滑。

2022-11-15 101 瀏覽
之前去過coffeelin西營盤分店坐得好舒服,今次就去左另一間分店,環境仲闊絡舒服😍 呢間分店有埋意粉食,好高質!✨Truffle Mushroom($128)✨Duck Ragu($128)✨Parmesan Truffle Fries($63)✨HV Tiramisu($68)✨Pour Over($68)✨Dirty($40)首先介紹左呢兩款意粉先😍 有松露蘑菇意粉,係一粒粒薯仔波嘅意粉,好煙韌有咬口超鍾意!另外松露野菌都炒得好香🤤另一款鴨肉長通粉,肉醬味道超濃郁,而且通粉都幾有咬口。薯條都好值得試😍 大大碗幼薯條上面舖滿巴馬臣芝士碎,加上呢個松露醬同脆薯條,超滿足!食到好飽朋友仲話想叫多個甜品,揀左Tiramisu,會配少少藍莓醬酸酸甜甜,入面cream就好滑,而且咖啡味同酒味夾得恰到好處~今次我哋叫咗dirty同Pour over🫶🏻 係Columbia既豆,飲落有Citrus, cane sugar既味道~After taste就係茶既甘香,幾特別,推介!❤

✨Truffle Mushroom($128)
✨Duck Ragu($128)
✨Parmesan Truffle Fries($63)
✨HV Tiramisu($68)
✨Pour Over($68)
✨Dirty($40)

這家在跑馬地小店真的令人眼前一亮!外形顏色/設計都令你很想進入窺探究竟店內燈光柔和浪漫氛圍滿滿,店內店外都很適合打卡呢不要以為這只是一家咖啡店,裡面還設有吧台,有bartender為你調製特色cocktail/mocktail🍸晚上不供應咖啡,就來happy hour吧!食物menu簡約,想吃甚麼一目了然🍝Truffle Mushroom 菇片加上松露,蒜香,吃起來超香的,而且煮得剛好,口感飽滿又juicy!小小的馬鈴薯糰比我平日吃過的較細少,外面乾身,煮得香口,吃起來口感還是QQ的,令人吃過不停🍝Duck Ragu鴨肉通粉煮得較為濕潤,蕃茄香的汁醬,酸酸甜甜,每顆通粉都沾有鴨肉汁醬,口感煮得彈牙適中!🥤由於不喝酒,又想喝有氣飲品,點了 YuZu Soda, 淡淡柚香,很清新的飲品!🍹朋友點的Cocktail- Shiso Fizz粉紅色的外觀看似溫柔,喝下去是多麼的清新又衝擊😂 店裡還有其他吸引的小食,輕食及甜品供應,下次要再來chill一下呢!而且價錢來說,在跑馬地地區是還可以的!
這家在跑馬地小店真的令人眼前一亮!
外形顏色/設計都令你很想進入窺探究竟
店內燈光柔和浪漫氛圍滿滿,店內店外都很適合打卡呢
晚上不供應咖啡,就來happy hour吧!
食物menu簡約,想吃甚麼一目了然

🍝Truffle Mushroom

🍝Duck Ragu

🍹朋友點的Cocktail- Shiso Fizz
粉紅色的外觀看似溫柔,喝下去是多麼的清新又衝擊😂

而且價錢來說,在跑馬地地區是還可以的!
2022-11-02 49 瀏覽
A day in Happy Valley好喜歡這裡 要不是那麼遠 我會經常來🥹這家 @coffeelin_hk 除了咖啡還有酒🥂裝潢太美了。❤️Parmesan truffle friesHighly recommend for fries loverTruffle taste沒有太重,平日不愛truffle味的我也喜歡。Croissant plus非常鬆化的牛角包🥐super yum yum!!!We need some dessert for sureLemon cake很有驚喜,樣子好像很乾🤭其實蛋糕軟綿綿很好吃的。Hendricks super tonic
A day in Happy Valley
好喜歡這裡 要不是那麼遠 我會經常來🥹
這家 @coffeelin_hk 除了咖啡還有酒🥂
裝潢太美了。❤️

Parmesan truffle fries

Croissant plus
非常鬆化的牛角包🥐super yum yum!!!

We need some dessert for sure
Lemon cake很有驚喜,樣子好像很乾🤭
其實蛋糕軟綿綿很好吃的。

Hendricks super tonic
2022-11-02 53 瀏覽
鋪頭有兩層,地下層數座位唔多,可以同三五知己靜靜地咁傾計☺️ 裏面既裝修都有少少懷舊氣派Avocado Egg Crostini牛油果、滑蛋、加上酵母面包係好好嘅配搭,味道唔錯☺️HV MEATBALLS豬牛既meatballs配上濃濃既蕃茄醬非常入味,面仲有啲芝士做點綴😋😋 肉質都食到粒粒肉醉,唔會壓得太實!DUCK RAGU紅酒味鴨肉長通粉非常易入口,每一啖都好滿足😆HV TiramisuTiramisu超級好食😋,味好濃,仲有一層層鬆軟既蛋糕🍰☺️

Avocado Egg Crostini
牛油果、滑蛋、加上酵母面包係好好嘅配搭,味道唔錯☺️

HV MEATBALLS

DUCK RAGU
紅酒味鴨肉長通粉非常易入口,每一啖都好滿足😆

HV Tiramisu
今日同朋友嚟到跑馬地高尚地段嘅Cafe☕️如果同另一半黎都應該幾浪漫,因為氣氛好好枱面只係有一盞小燈好驚喜嘅係竟然會有Bartender😍😍我叫咗Aperol Spritz,係有氣嘅果味酒,好香都好易入口。🥪RIVA SANDWICH,好香嘅芝士味,同埋個麵包好香小麥味😗 而且烘得好脆口感倍增😙TRUFFLE MUSHROOM🧆 一上台就聞到好香黑松露味,啲菇下面係一粒粒好似小薯仔咁樣🤪 咬落去好煙韌,喺出邊未試過食呢一種~ 真係可以一試😝😝Menu

今日同朋友嚟到跑馬地高尚地段嘅Cafe☕️
如果同另一半黎都應該幾浪漫,因為氣氛好好枱面只係有一盞小燈

好驚喜嘅係竟然會有Bartender😍😍

Menu