話說難得今日放假,諗住早D起身去嘆杯茶食個靚早餐啦。之前行過呢間炮台山coffeelin 都覺得環境幾靚,仲有outdoor area,感覺都幾chill,啱晒放假嘅心情!我哋叫咗杯Hojicha Latte 同 Piccolo ,店員都好有心思畫咗個^_^在杯蓋上面。 Latte 味道正常,冇乜特別。入到最後杯底嘅Hojicha 粉係好似未溶咁。食物方面我就睇佢哋IG 介紹嘅 Prosciutto crudo and fontina cheese toast, carrot salad $78 ,講真,真係覺得幅相嘅賣相幾靚先點呢一個。我明白,有時真係唔可以太過相信官方網站嘅野。我地坐室外,所以店員都用外賣餐具放食物。但總點係明明Menu 寫有carrot salad ,就連幅相都有,但偏偏我嗰份就完全見唔到carrot嘅蹤影🫨所以我好奇心拎返份三文治入去問店員:我🙋🏻:其實係咪應該有個carrot沙律嘅呢? 店員💁🏻‍♀️:係 ~ Errr~ 係有嘅 (店員有少少無助咁、不過又冇Offer返俾我)我🙋🏻: Hmm 即係有定冇?店員💁🏻‍♀️: Err …有嘅,不過係好少 、真係好少 (

我明白,有時真係唔可以太過相信官方網站嘅野。

所以我好奇心拎返份三文治入去問店員:

我🙋🏻:其實係咪應該有個carrot沙律嘅呢?
我🙋🏻: Hmm 即係有定冇?
店員💁🏻‍♀️: Err …有嘅,不過係好少 、真係好少 (想打發我走咁)
我🙋🏻: 咁唔該加返

最終,係有加返,但完全冇heart ,真係求其得兩條😅 求其到一個點!
講到尾、其實都唔係多與少嘅問題,少你就唔俾?但你本身Menu有寫Carrot Salad, 幅圖又有仲要點睇都唔止兩片啦。

但點解你出來效果係可以完全冇,而答案係因為好少就想可以skip? 🤷‍♀️

其實如果店員第一個反應係承認「落少咗配料」並願意「加番」,就Ok 啦!🤔
$100 (早餐)
4天前 0 瀏覽
週六早上沒有排隊的客人只得三位。基本上餐廳裝修雅致,但開放式廚房噪音極大。侍應放下餐牌及QR code沒講一句就走了。看到餐牌及手機程式內有egg benedict ,但沒有講解有咩食材。 問清楚個侍應,佢叫我睇手機程式裏面的圖片,我跟他說圖片未能確定有什麼食材,她才向廚房查詢。聽到幾位菲籍女士的對話,有egg,spinach, hollandaise sauce 我心想,即只有基本材料。侍應走來回覆我,她轉述菠菜、蛋、醬汁三樣嘢。 完全未能復述醬汁名稱。基本上因為員工的質素已經唔想再試這間餐廳。如果是茶餐廳我就會調低期望,如想做到高檔意大利餐廳,員工的質素不能配合。
週六早上沒有排隊的客人只得三位。
基本上餐廳裝修雅致,但開放式廚房噪音極大。

侍應放下餐牌及QR code沒講一句就走了。
問清楚個侍應,佢叫我睇手機程式裏面的圖片,

基本上因為員工的質素已經唔想再試這間餐廳。
2024-05-22 67 瀏覽
上個月到訪呢間新cafe, 本身都冇特別期望,只係試下新嘢。 我地選擇左indoor 餐枱,一坐底已感覺到冷氣極大風,向侍應要求調細啲風。侍應見狀回應一字:哦之後過左三分鐘仍然感到好大風,環顧四周沒有侍應,於是行出去收銀搵另一位職員要求較細啲冷氣。於是見侍應一行三人一齊入去某間房度較細個冷氣,今次個冷氣先真係細咗。感恩。食物方面,整體食物感覺好普通。食咗個肉醬意粉,以男性嚟講份量應該係啱啱好唔肚餓,呢個價錢嚟講絕對可以有更好選擇。咖啡方面,叫咗杯Espresso,不過不失。感覺呢間Cafe某程度反映緊整體香港餐廳嘅服務態度價錢同食物質素。

咖啡方面,叫咗杯Espresso,不過不失。

終於到訪了意式咖啡店 Coffeelin 在炮台山的新分店.ᐟ.ᐟ (其實也有一段時間了吧哈哈)  餐廳的空間很大 有分左右兩個用餐區 位置挺多的 室內裝潢以他們品牌的綠色為主 加上各種材質和pattern作搭配 感覺很豐富繽紛✨  當天試了他們的﹝salmon tartare 🐟 ﹞ ﹝tagliatelle with beef ragu🍝 ﹞ 個人覺得味道還好~ tagliatelle有點硬~ salmon tartare的sauce很開胃!~(˘▾˘~)  另外當然少不了羅馬名物﹝maritozzo﹞ 沒想過回香港後還能吃到心心念念的maritozzo! 份量比我想像中大~ whipped cream 加上雲呢拿籽感覺很香很厚實但他們的soft bun口感感覺有點粗糙 沒有軟綿綿的感覺 整個變成是忌廉檳而不是italian pastries的feel (›´-`‹ )

(其實也有一段時間了吧哈哈)

餐廳的空間很大 有分左右兩個用餐區 位置挺多的
室內裝潢以他們品牌的綠色為主
加上各種材質和pattern作搭配 感覺很豐富繽紛✨
Salmon Tartare
tagliatelle with beef ragu🍝

Maritozzo

另外當然少不了羅馬名物﹝maritozzo﹞
沒想過回香港後還能吃到心心念念的maritozzo!
但他們的soft bun口感感覺有點粗糙 沒有軟綿綿的感覺

2024-05-01
2024-03-21 599 瀏覽
近期頗驚喜嘅新cafe!Coffeelin第四間分店座落於北角油街實現對面,歐陸式設計樓底高夠闊落,而且更設有outdoor位置!好鐘意呢度嘅tiramisu,係入口比較soft同creamy,咖啡味重酒味相對較弱,不過整體唔會太甜幾好食👍🏻 - Autumn gnocchi with pumpkin cream, roast mushrooms, chestnuts and truffle- Griso coffee tiramisu- Iced black- Hojicha latte

- Griso coffee tiramisu

- Iced black

- Hojicha latte

2024-01-17
2024-03-07 608 瀏覽
砲台山很少有精緻的西餐廳有早餐吃,這間新開的cafe吸引了我們去試試,可惜有些失望:1. 咖啡選了extra hot也不是太熱;2. 奶不能另上;3. 早餐卻沒有english breakfast tea;早餐沒有set,但order食物,飲品半價,我們點選的食物味道ok👍除了麵包比較硬😅清水要自己取;order要自己QR落;埋單自己出counter,卻要收10% service charge! 結帳早餐每位百多元,其實價錢可以接受,但有待改善
1. 咖啡選了extra hot也不是太熱;
2. 奶不能另上;
$120 (早餐)
2024-02-18 820 瀏覽
炮台山好多cafe見呢間新開 裝修唔錯 就入嚟試吓嗌咗一個意粉同一杯signature coffee可惜意粉平凡 sauce嫌略稀 有啲失望$60 signature coffee 同樣沒有驚喜 淡淡的咖啡味 唔會想再飲同區cafe有更好嘅選擇 下次唔會再黎
炮台山好多cafe
見呢間新開 裝修唔錯 就入嚟試吓
嗌咗一個意粉同一杯signature coffee
可惜意粉平凡 sauce嫌略稀 有啲失望
同區cafe有更好嘅選擇 下次唔會再黎
2024-02-06 699 瀏覽
非常之失望,諗住試吓新嘢,點知三個主菜都👎🏻,三個主菜,包括一個意粉,一個燒春雞,一個煎魚(非常細塊)加三杯飲品,超六百,附近大把更好的😔,試一次已經好夠😞除咗咖啡,真係無乜嘢係OK的,自助斟水,自助埋單..
2024-02-05
2024-02-01 586 瀏覽
Lunch 叫咗兩碟pasta,一款係strozzapreti ($138),送上嗰陣已經凍咗半碟,淨低中間仲係熱😥。而且冇menu寫嘅腸仔,只係有啲煙肉碎😟。而且pasta味道好淡,冇醬冇乜味😖。另一款係gnocchi($128),食落似一粒粒芋圓浸淋咗,麵粉質地好粉,唔係平時食開嘅煙煙韌韌。唯一可以接受係嗰醬都係creamy🤣。上面嗰碟賣成百多元,性價比不高,唔會再食🤧🤧🤧🤧🤧。

上面嗰碟賣成百多元,性價比不高,唔會再食🤧🤧🤧🤧🤧。
2024-01-11
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ到訪過ʜᴀᴘᴘʏᴠᴀʟʟᴇʏ, ᴡᴀɴ ᴄʜᴀɪ分店新店選址於炮台山位置剛好附近亦有不時再訪的數間ᴄᴀғᴇ令炮台山一區變得越來越多選擇店舖採用一貫復古風格主打深綠色及啡木色裝飾天花位置的油畫非常漂亮窗口位置剛好望著一排「油街實現」的紅磚牆再配合當日斜斜的日照自然光透過落地玻璃滲入室內令人非常放鬆☀️店舖設有戶外座位(ᴘs:我比較喜歡坐於室內的環境)店舖內有一個半開放式廚房見早午晚均有不同菜式食物方面比起另外分店有更多的選擇☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ - sᴏᴇ $47ᴇᴛɪᴏᴘɪᴀ sɪᴅᴀᴍᴏ(ᴄʟᴇᴍᴇɴᴛɪɴᴇ, ɢʀᴀᴘᴇs, ʏᴇʟʟᴏᴡ ғʀᴜɪᴛ)@coffeelin_hkᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ (ғᴏʀᴛʀᴇss ʜɪʟʟ)📍ɢ/ғ, ɴᴏ. 228 ᴇʟᴇᴄᴛʀɪᴄ ʀᴏᴀᴅ, ғᴏʀᴛʀᴇss ʜɪʟʟ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

ᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ

到訪過ʜᴀᴘᴘʏᴠᴀʟʟᴇʏ, ᴡᴀɴ ᴄʜᴀɪ分店
新店選址於炮台山位置

再配合當日斜斜的日照
自然光透過落地玻璃滲入室內
令人非常放鬆☀️

店舖設有戶外座位
(ᴘs:我比較喜歡坐於室內的環境)

店舖內有一個半開放式廚房
見早午晚均有不同菜式
食物方面比起另外分店有更多的選擇

☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ - sᴏᴇ $47
ᴇᴛɪᴏᴘɪᴀ sɪᴅᴀᴍᴏ

@coffeelin_hk

ᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ (ғᴏʀᴛʀᴇss ʜɪʟʟ)
ᴄᴏғғᴇᴇʟɪɴ 對大家不陌生.最近係炮台山開第四間分店.地方開揚.保留一貫主色調.室內室外都有設計嘅小心思新店除左有更多選擇既飽類做早餐.同時提供意大利主食🍝~廚房及咖啡吧以半開放式設計.遲啲會有Cocktails提供.夜晚氣氛應該不錯🍸咖啡豆用上米蘭 Griso ~ special drink ᴍᴏʀɴɪɴɢ ᴄᴀʟʟ☕️ 清新輕盈順滑口感~配埋簡單既 Avocado Toast 同Mortadella Sandwich🥯🥐🥪完全係令滿足既早餐.順帶一提甜品意大利Maritozzi Cream Buns太早去未必食到🥹唯有留待下一次😙.ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ sᴇᴛ➿ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢs ᴏɴ sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ʙʀᴜsᴄʜᴇᴛᴛᴀ➿ʀᴏsᴇᴛᴛᴀ ᴡɪᴛʜ ᴍᴏʀᴛᴀᴅᴇʟʟᴀ ᴀɴᴅ ᴛʀᴜғғʟᴇ sᴛʀᴀᴄᴄɪᴀᴛᴇʟʟᴀ..(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison👩‍🍳  整體味道: 8/10 💸 性價比: 8/10 📸  打卡指數: 7/10 🤵🏼  環境服務: 8/10 🤔  推薦指數: 8/10
Morning call
💸 性價比: 8/10
📸  打卡指數: 7/10
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 8/10
$100 (早餐)
Morning call
2024-01-14 269 瀏覽
呢度有室外同內既位, 一個人黎坐Bar枱都係一個唔錯既選擇,😉 呢度同其他分店一樣都會有鹹食同甜食, 三點令去到都有唔少野賣曬, 甜品都只係得返兩款🤫Espresso Tonic🥃($55)咖啡聞落好香用左偏Fruity既咖啡豆去沖, 飲落酸酸地配返件蛋糕就完美喇😎Traditional Neapolitan Rum Babà🍰($58)呢款流行係意大利既甜品係圓筒形蛋糕上面加入Rum酒糖漿, 所以蛋糕既質感會比較濕潤帶微微Rum既香氣, 蛋糕質感鬆軟有口感, 再配上輕盈企身既忌廉同莓果成個配搭酸酸甜甜唔會覺得油膩😍呢度既室外座位會比室內既Chill, 因為座位分開得比較散, 仲可以帶埋寵物一齊黎😉

Espresso Tonic🥃($55)

2024-01-14
2024-01-14 229 瀏覽
叫左五款食物:兩種所謂手工意粉 一款:上枱是 plain 長偏意粉 有少少綠粉 加 4小舊少少既肉。咩味都冇 ,勁似齋烚。一款: 上枱都是 plain 特別形狀既條狀 有番啲味 。個汁似湖仔味 唔知係咩但兩款都係凍嘅意粉 🫤🫤🫤 叫職員將第二碟未點食加番熱。第三款是菠菜湯 用一個西班牙🇪🇸tapa兜裝住,上邊有幾粒麵包糠 。個顏色十分之森林綠。 應該係好足料嘅菠菜。 望落去似菠菜加橄欖油。上邊裙一個圈thick cream. 味道好青草既菠菜味。 第四款是 三文魚刺身粒粒沙律 出來個賣相都可以 ,另配個陳醋比我哋倒。 原來就係刺身加青蘋果粒粒。 原本諗住落少少陳醋掉下味,點知比我落晒啲陳醋,如果唔係真係冇味。第五款是 Tiramisu 一個透明杯裝咁樣嘅 佢嘅做法比較Soft cream啲嘅 甜度都適中咖啡味夠濃 係最好食㗎。總結: 依家去新餐廳呢唔會影相先㗎啦,費事唔好食免費幫佢宣傳。 通常第二次令我返轉頭先再影相post出嚟。雖然尼間是試業階段 但友人話佢有幾間分店西營盤跑馬地灣仔 都有。 裝修好抌本囉張枱啊啲燈飾啊掛畫好 會吸引到人打卡 同排隊 。但虛有其表左啲 叫得餐廳最吸引
叫左五款食物:

兩種所謂手工意粉
但兩款都係凍嘅意粉 🫤🫤🫤
叫職員將第二碟未點食加番熱。

第三款是菠菜湯 用一個西班牙🇪🇸tapa兜裝住,

總結:
但虛有其表左啲 叫得餐廳最吸引到人同埋長期幫襯都係真係要食物個味道 。

附近居民上

2024-01-14
  • Tiramisu
2024-01-14 187 瀏覽
滿心期待,裝修數月,裝修華麗,環境優美。服務員滿口流利南亞英語,服務有待改善。餐牌簡潔,早餐只有五樣選擇。點餐時,五樣有兩樣賣晒,其餘三樣無法選擇,唯有點選咖啡。咖啡杯美觀,咖啡唔夠熱,咖啡淡如水。縱觀環境優美,裝修華麗,但食物一般,只有「伏」字,應該冇下次。
滿心期待,裝修數月,裝修華麗,環境優美。
服務員滿口流利南亞英語,服務有待改善。
咖啡杯美觀,咖啡唔夠熱,咖啡淡如水。
咖啡
2024-01-09 270 瀏覽
Coffeelin 來到了人傑地靈嘅炮台山!😸(來自街坊堅定嘅眼神😎)Store Front 喺陽光之下好美呢☀️比起西營盤、跑馬地同灣仔店新店唔單只地方闊落格調亦變得成熟優雅小酒館Vibe Chill Chill der一排靠窗嘅座位正正對住百年紅磚屋「油街實現」另外加添咗一份淡淡嘅文化氣息🏡Signature 流線型鏡面新店一樣有裝設特別喜歡佢天花嘅圖案設計沉穩墨綠主色以外加咗啲活潑感餐點方面今次新店請嚟咗米芝蓮星級意籍廚師主理🇮🇹相信餐單會有更多種類同變化非常期待😚🔖 Latte House Blend 為得獎配方豆(巴西、洪都拉斯、秘魯)帶堅果、朱古力風味謝謝Barista 妹妹送上美美拉花😚
Coffeelin 來到了人傑地靈嘅炮台山!😸
(來自街坊堅定嘅眼神😎)
Store Front 喺陽光之下好美呢☀️

比起西營盤、跑馬地同灣仔店
新店唔單只地方闊落

格調亦變得成熟優雅
小酒館Vibe Chill Chill der

一排靠窗嘅座位正正對住百年紅磚屋「油街實現」
另外加添咗一份淡淡嘅文化氣息🏡

相信餐單會有更多種類同變化
非常期待😚

🔖 Latte
House Blend 為得獎配方豆
(巴西、洪都拉斯、秘魯)
帶堅果、朱古力風味
謝謝Barista 妹妹送上美美拉花😚