2024-02-04 293 瀏覽
中午過去食lunch,全層都冇乜好食,一向鍾意食Coco啲咖喱飯,誰不知?今次係幾個月以來第一次覺得好難食,啲飯已經轉左唔用珍珠米,同大家樂啲飯根本無分別,加上啲米煮過龍好爛。咖喱同之前冇乜大分別,但係配上咁爛嘅飯成件事就差好遠。另外啲炸雞炸到好似蒸雞咁,白lai sai….一啲都唔吹口,日本餐廳連咁簡單嘅karage都做唔好,基本上係完全冇心!唔知係全部分店都係質素下降?定係只有呢間?……總之以後唔會再去呢間

咖喱同之前冇乜大分別,但係配上咁爛嘅飯成件事就差好遠。

2023-06-05 804 瀏覽
今天平日來到Megabox COCO吃午餐,我們兩人選擇了二個餐。第一個是咖喱吉列豬扒蛋包飯。首先,賣相是可以的,幾吸引幾惹味有7小塊的吉列豬扒,吃落很脆口。不過,咖喱就比較有少少甜,可能是他們店舖製作咖喱的小小特色。整體這碟飯一般般,正正常常,吃得過。第二個午餐就是,牛肉炒蛋咖喱湯烏冬他們用咖喱做湯底很好,很濃度,烏冬份量都多。牛肉不太肥。我本人擔心不夠飽,所以另加一個配料就是照燒雞扒,需另加29蚊。可惜,份量比較少吧。

第二個午餐就是,牛肉炒蛋咖喱湯烏冬

2023-06-05
2023-03-09 638 瀏覽
九龍灣MegaBox抵食之選CoCo壹番屋📍九龍灣宏照道38號MegaBox10樓2號舖➰筆者都幾鐘意食日式咖哩,而COCO壹番屋分店多而且味道亦幾好,所以都經常會幫襯。✥吉列豬扒庵列咖喱飯 💲78 ⭐️4.1/5⭐️基本上係每次必點嘅招牌名物,吉列豬扒香脆,庵列嫩滑,配上日式咖哩汁,濃郁滋味,送飯一流。✥漢堡庵列咖哩飯 💲74 ⭐️4/5⭐️友人點咗嘅漢堡扒亦都唔錯,兩大塊份量豐富,入口惹味,同樣以咖哩汁撈飯,好易入口。➿➿➿
九龍灣MegaBox抵食之選

漢堡庵列咖哩飯

➿➿➿
吉列豬扒庵列咖哩飯
漢堡庵列咖哩飯
日本餐廳口味一向多選擇,呢間主打咖喱當然食物主要係奄列飯、白飯同肉類等既變化,一個簡單嘅咖喱蛋包飯無論辣度同飯量都有得自由選擇,少飯仲有得減錢添,不過我比較大食🤣🤌🏻 吉列豬扒奄列咖哩飯豬扒份量唔算好大塊但炸得好香脆,加上咖喱汁食肉質火候岩岩好,唔會韌,而奄列不過不失,雖然都有蛋汁但無乜蛋味,可能比咖喱汁掩蓋咗🤣咖喱汁方面我揀咗標準辣,所以食落嘅辣度都可以接受🚩 CoCo壹番屋 (MegaBox) (九龍灣)九龍灣宏照道38號MegaBox10樓2號舖#addifoodie #addifoodie九龍灣#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #九龍灣 #蛋包飯

🤌🏻 吉列豬扒奄列咖哩飯

咖喱汁方面我揀咗標準辣,所以食落嘅辣度都可以接受

🚩 CoCo壹番屋 (MegaBox) (九龍灣)
九龍灣宏照道38號MegaBox10樓2號舖

#addifoodie #addifoodie九龍灣
2022-11-27
  • 吉列豬扒奄列咖喱飯
2022-06-16 910 瀏覽
💥咖喱可以自選辣度📍COCO 壹番屋|九龍灣📍人均消費 $ 1 X X⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️失覺哂👧🏻竟然話佢無食過COCO👀行開見到有即刻的佢入去💟海鮮咖喱蛋包飯好欣賞佢哋既咖喱可以自己選擇辣定唔辣,第一次食就叫左1️⃣號辣英文已經係middle hot🌶試左又發現唔係真係咁勁(譚仔10小辣勁過佢🤣)叫左海鮮🫶🏻有啲蝦仔、蜆仔同魷魚💗配大量咖喱汁撈飯一流🍛加$21 - 加2個course 加$26 - 加3個course加$31 - 加4個course4種分別係餐飲、餐湯、沙律、雪糕😍 為食👧🏻叫左3個,淨係無試雪糕🍦成餐飯好滿足🥰🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥咖喱可以自選辣度

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-06-02 468 瀏覽
阿女係門口見到兒童餐幅圖兜咖喱有星星,(佢好鍾意星星圖案)係咁話要食所以先入去,見佢幾乖就入去啦其實佢本身想食紅酒牛肉唔想食漢堡嘅,但因為張相得漢堡兒童餐有星星先決定漢堡點知黎到發覺竟然無星星係上面!問店員先知原來呢家已經取消左🥲🥲🥲阿女緊係勁失望,好彩我有其他法寶先無喊雖則話嘢食味道係唔錯重有玩具送,但小朋友食兒童餐個原因可以係好濕碎,一早知無左可唔可以改左張圖先?或者落order 之前通知聲?😮‍💨

阿女緊係勁失望,好彩我有其他法寶先無喊

2022-05-28
2022-01-10 531 瀏覽
去megabox 睇戲,因為時間唔多,本身諗住求其食D野就走。所以去對面foodcorner ,見呢間最入面既日式咖喱飯唔使等位,就入座,求其叫左個咖喱飯,但竟然有驚喜👍🏻♥️呢間店QR code 自助落單,我地叫左咖喱吉列豬扒飯+炸芝士,炸蠔小食飯量仲可以自己選擇要多飯少飯👍🏻👍🏻人性化 咖喱好香甜,而且好多汁,要黎撈飯一流👍🏻炸物都好高質,豬扒juicy ♥️ 炸蠔鮮甜。 值得一推個炸芝士,好邪惡🤤但好好味😋估佢唔到以為門面連鎖式普通咖哩快餐,但味道咁高質素👍🏻值得推薦

飯量仲可以自己選擇要多飯少飯👍🏻👍🏻人性化

咖喱好香甜,而且好多汁,要黎撈飯一流👍🏻

2021-05-13 1261 瀏覽
今日係我第一次食CoCo壹番屋 因為一向對咖喱冇特別大興趣 不過朋友話想食就去試下我哋都嗌咗蛋包飯 分別係鮮菇忌廉奄列咖喱飯同埋炸雞球奄列咖喱飯雖然個名係奄列 但其實係炒蛋 不過更加合我心意!事關啲蛋炒得好靚 半熟有蛋汁 非常好食!論賣相就以鮮菇忌廉奄列咖喱飯更勝一籌 炒蛋上面啲忌廉勁之吸引 而啲炸雞球味道就中規中矩 都唔錯 因為我哋都唔食得辣 所以呢2款唔辣嘅咖喱飯都幾啱我哋食總括嚟講 雖然價錢唔係好平 但味道都算對得住個價嘅 但就唔係好食到想再食多次~
2021-05-07
2020-11-27 930 瀏覽
嚟到MegaBox,阿囡話想睇溜冰,所以揀咗10樓嘅咖喱飯食。我每次都點呢個忌廉蘑菇咖喱蛋包飯,佢真係冇得頂,好creamy同埋好濃味嘅忌廉,但個蛋包住啲飯都可以做到咁滑身,好正!阿女就叫咗個咖喱牛肉烏冬配溫泉蛋,我再加多左錢去就有紫菜湯。我見個洋蔥圈都好特別所以我又order 埋個炸物。個咖喱就對小朋友嚟講相對辣少少,所以佢食咗一半之後,都轉去食溫泉蛋撈飯😂洋蔥圈唔算油膩,仲甜甜地,食多少少都唔覺有罪惡感😅

洋蔥圈唔算油膩,仲甜甜地,食多少少都唔覺有罪惡感😅
2020-11-23 414 瀏覽
叫咗個最傳統嘅吉列豬扒咖喱飯 吉列豬熱辣辣脆脆地幾好食依個飯係有得叫少飯嘅 食唔晒可以叫少啲個醬汁幾濃 係傳統嗰種甜甜地有好少好少辣味嘅咖喱汁 撈埋啲飯食 真係幾好味 如果喺MegaBox諗唔到食咩好可以去一試
2020-04-14 1178 瀏覽
在megabox 吃了 飯 ,但份量實在較少 ,不夠飽。 想吃 第二攤。 選擇了穩穩陣陣的Coco Curry 。這間 咖哩飯有很多選擇 。由於也不是太餓 ,選個沒有肉的咖哩飯吧 。最後點了炸忌廉咖哩飯, 辣度 選了標準 ,即是普通辣度 。也可以加 錢 加 白 飯的分量。好嘢!咖哩飯來了 ,又是那種熟悉的日本咖哩香味 。咖哩汁分量足夠 ,可以 每一口白飯都沾到足夠的醬汁, 而且他的普通辣度,對於我來說剛剛好, 微辣而不太搶口 。 炸忌廉很香脆 ,一碟有兩塊,接近炸忌廉薯餅的味道 ,不過會較為軟和奶香重一些。簡單而又很飽足 的一餐 。吃過後 ,真的很飽了。

簡單而又很飽足 的一餐 。吃過後 ,真的很飽了。
宵夜
2019年11月19日 (星期二) 23°C 環境整潔,餐具乾淨。 由於早上 10:30am 拍攝『My Melody 浪漫閃亮聖誕城』的聖誕節場景 ,特地選擇此餐廳用膳。❤❤ 人數:2人 HK$186 不用等位 菜色包括:焗烤飯、意大利麵、蛋包飯等,『前菜』方面亦增加了一些新品項,可依照個人喜好,自由搭配湯品、沙律、飲料、甜點,組合成多種超值餐點。【 點選任何主餐時,可自由組合】:1) 任選2種 → 加價HK$152) 任選3種 → 加價HK$203) 4種全選 → 加價HK$25【可以挑選喜愛的辣度】:不辣 → 無辣味小辣 → 稍微辣中辣 → 舌尖沾染了些許熱情的感受 忌廉雞肉庵列咖哩飯 (不辣) - 雞肉新鮮,件件大粒,配合超豐富的忌廉,嫩滑的蛋皮包著熱騰騰的飯,再拌著帶微甜的咖哩汁,感覺令人滿足 ❤❤ 唯獨美中不足的是雞肉數量太少了唷 ~【推介之選】❤❤❤ 蜆肉咖哩飯 - 蜆肉新鮮,質感軟腍,味道甜美,配上又濃又多的香辣咖哩,感覺一流!【推介之選】❤❤❤ 迷你沙律 - 配以芝麻醬,酸酸的先來開開胃口。❤ 熱奶茶 - 雖然沒有港式奶茶般濃郁,但味道清甜香滑。《 環 境 》:《
忌廉雞肉庵列咖哩飯 + 蜆肉咖哩飯 + 迷你沙律 + 熱奶茶

忌廉雞肉庵列咖哩飯

2019年11月19日 (星期二) 23°C

環境整潔,餐具乾淨。

人數:2人 HK$186

不用等位

【 點選任何主餐時,可自由組合】:

1) 任選2種 → 加價HK$15

小辣 → 稍微辣

中辣 → 舌尖沾染了些許熱情的感受

蜆肉咖哩飯

迷你沙律

迷你沙律 - 配以芝麻醬,酸酸的先來開開胃口。❤
熱奶茶

熱奶茶 - 雖然沒有港式奶茶般濃郁,但味道清甜香滑。

《 環 境 》:

《 餐 牌 》:

【 溫 馨 提 示 】:

無論任何飯類,拌碟的醬汁都非常多,叫人喜歡 ❤

可依照個人喜好,自由搭配湯品、沙律、飲品及甜點。

可以自由選擇咖哩辣度

無論冷熱飲品都屬低糖,如果甜度不足,需要找侍應添加。
2019-11-19
聖誕節
忌廉雞肉庵列咖哩飯
蜆肉咖哩飯
迷你沙律
熱奶茶
2019-10-27 556 瀏覽
一家大細出街食飯,陪囡囡食鍾意嘅咖哩飯,但係好多人要等位, 好彩出面係溜冰場 等位期間 都算有啲娛樂麵豉湯太過清淡, 直情係水加鹽咁上下杯檸檬茶都太淡, 糖水都係太淡,要落三杯糖水先夠囡囡嘅飯呢個扭紋薯條 有驚喜又香又脆有得意, 三個小朋友一人食一份:呢個炸薯條 雖然冇扭紋薯條咁 香 ,但都好好食竟然大家都鍾意咖哩豬扒飯比銅鑼灣分店做得好食仔仔都好鍾意食呢個兒童餐, 對我嚟講係非常啲出奇嘅,因為我仔仔都好揀飲擇食, 可能係因為個益力多吸引咗佢

麵豉湯太過清淡, 直情係水加鹽咁上下
杯檸檬茶都太淡, 糖水都係太淡,要落三杯糖水先夠

囡囡嘅飯

呢個扭紋薯條 有驚喜又香又脆有得意, 三個小朋友一人食一份

呢個炸薯條 雖然冇扭紋薯條咁 香 ,但都好好食

竟然大家都鍾意咖哩豬扒飯

比銅鑼灣分店做得好食

2019-09-20
2019-10-06 431 瀏覽
今日一個人喺MegaBox嗰度搵食,因為想食啲好熱嘅飯,就走咗去食Coco咖喱屋。之前喺日本都食過依間鋪頭,今次喺香港嘅分店,就揀咗個炒滑蛋嘅咖喱牛肉飯,另外再加左一份香腸。Coco依間鋪頭嘅咖喱飯,係可以好Tailor made的,配料飯量辣度全部可以揀。咖喱香濃,汁底仲有洋蔥煮成。雖然係日式,但唔會好甜咁,加埋牛肉同埋滑蛋,真係超級好送飯。所以明明係飯係冇嗌少飯,可能佢汁太多啦,食一陣就食晒啦!好似唔係好夠喉咁,哈哈。呢個就係食咖喱飯嘅問題,係好送飯,戒緊飯千萬不要來。可能食得太多野,價錢都唔平,或者抱住食西餐嘅感覺去食會好啲。或者偶爾想食依一種咖喱飯嘅,都會黎食下。

呢個就係食咖喱飯嘅問題,係好送飯,戒緊飯千萬不要來。
2019-09-07 379 瀏覽
第一次食Coco 咖喱飯係中學時候,果陣觀塘APM 仲有分店,一個月總會同朋友去一次。因為一般日式咖喱好少有辣度可以選擇,但e間日式咖喱竟然有辣度選擇,滿足曬鍾意食咖喱又鍾意食辣嘅我地 今次叫左個吉列豬扒奄列咖喱飯,3分辣,另外加左$25 轉左set,有沙律,野飲同雪糕,真系好抵。 奄列舖係飯上面,好香好滑,豬扒好鬆軟,配上有d辣度咖喱,成個味道好夾,而且佢d咖喱比得好多,岩曬好鍾意食多汁朋友。見飯檯擺住個香蜜醬,加落d咖喱到一齊食,蜜糖香甜同咖喱香辣mix埋一齊,會食到另外一個唔同感覺咖喱,真係好好味,下次大家真係要試下加落d咖喱到一齊試下

沙律
奄列豬扒咖喱飯