2020-12-14 1253 瀏覽
平時係觀塘區返工既朋友,都會覺得呢區係一個擠逼既地方。咁唔知 Lunchtime 既時間,你又會唔會想搵個空間感夠d既地方去 relax 一下呢?呢間餐廳平時只會做⚠️中午12點至下午3點⚠️,所以好適合喺附近返工既朋友黎食~~~呢個炸池魚係新鮮炸 幾好食!!!   另外,如果大家中意飲橙啡,可以試下!!! 不過記得要搞均先飲~~~~酸酸地既咖啡,幾特別~~橙味又唔係太重,balance到咖啡同橙之間既味道!!!聽講平時唔止炸野,重有好多其他野食都係正,所以下次一定要黎試~~~~~💛Chroma Cafe + Kitchen💛📍地址:觀塘興業街19號明生工業大廈8樓(港鐵觀塘站 B1 出口, 步行約6分鐘)📞電話號碼:23412638⏳營業時間:星期一至日 12:00 - 15:00公眾假期全日休息
平時係觀塘區返工既朋友,都會覺得呢區係一個擠逼既地方。

呢個炸池魚係新鮮炸 幾好食!!!

炸豬扒

雞軟骨丸子

💛Chroma Cafe + Kitchen💛
📍地址:觀塘興業街19號明生工業大廈8樓
(港鐵觀塘站 B1 出口, 步行約6分鐘)
📞電話號碼:23412638
⏳營業時間:
星期一至日 12:00 - 15:00
公眾假期全日休息
2020-12-03
炸豬扒
  • 橙啡
有位朋友勁鍾意孤嗎嘅南蠻三文魚漬,諗住跟佢見識下點知未到兩點去到已經賣哂勁傷心!原來真係好受歡迎嫁所以先要早早去先有,不過唔緊要佢每日定食都有唔同選擇嘅!我就選擇咗柚子汁煮牛筋定食,果然柚子味好濃係刺激食欲嘅味道,而牛筋已經煮到非常軟好似啫喱咁,唔好睇碗細細其實牛筋都算比得多!而跟餐嘅炸雞係皮薄又多汁,令人食指大動!至於抹茶拿鐵靚到上枱前店員問可唔可以借嚟影相,飲落去係奶味偏重多啲,都唔錯!呢到嘅環境好,空間夠闊絡又主要以木色為裝修主調,係一個可以令人舒服食飯嘅地方!

柚子汁煮牛筋

而跟餐嘅炸雞係皮薄又多汁,令人食指大動!

抹茶拿鐵

柚子汁煮牛筋
抹茶拿鐵
2020-10-18 796 瀏覽
又係疫情暫緩…可由4人放寬至8人用膳,我地再試新餐廳吖。睇左Openrice內介紹,此餐廳裝修好有特色,有畫室及畫具賣,感覺充滿藝術氣息。我地訂好位去到餐廳,點知…一進餐廳內感覺全白色牆身,內有幾張長木枱及長木椅,無咩特別裝修的樣子。我地仲以為入錯餐廳,行番出門外,打番餐廳電話,講我地訂左位但搵唔到呢間餐廳位置。除後有仕應行出餐廳門外話…係呢度吖,你地無搵錯。感覺奇怪我地問…點解餐廳裝修同openrice介紹的不同,仕應話因為疫情關閉左畫室的部份,而且部份裝飾都移除咗,所以先覺得簡約咗啫。講番食物方便,選擇唔多,分量比較少,女仕們還可以。而味道方便係好味的。午間定食:菜式可五選二前菜:梅漬車里茄沙律菜式:三文魚腩蠻漬 + 藜麥南瓜煮 主食:山形縣土生米飲品:凍檸檬茶由於餐廳都係“借食”為主,餐提供的飯分量唔多,但如果唔夠食係可以添飯嘅。可能光顧人數唔係太多人啦,我地都叫左幾次添飯及飲品需要加糖水,仕應們都不怕我地麻煩,行出行入左3至4次。服務態度非常好。

午間定食:菜式可五選二

三文魚腩蠻漬+藜麥南瓜煮

2020-06-24
三文魚腩蠻漬+藜麥南瓜煮
2020-09-25 923 瀏覽
直入主題:來之前請三思,要有足夠時間等足個半鐘都未必有得食,兼面對脾氣不太好會突然發晦氣的店員。之前有食過兩三次,覺得味道不錯,加上環境舒適,所以抱著做長期客仔心態再來光顧,點知就中伏了...餐廳採用先結帳後取食物模式,我與同事望完餐牌選好食物,準備付款時才被告知我們選的食物都沒有供應,當天只供應兩個指定套餐。店內絲毫沒有告示,我們取餐牌時店員也沒有提醒,試問誰會知道店內的供應?不過店員用疫情影響作原因,我們都選擇理解。點完餐,坐下等待取餐,原來才是惡夢的開始。由近一點等到兩點多,依然未有食物。最後等了近個半鐘才出了部分同事的套餐。以為見到署光終於可以安心食飯,誰知下一份餐點竟然是給了比我們遲來的客人(更氣的是下位客人叫的套餐與我們一樣,畢竟只有兩款可以選擇)?!我們出去詢問為什麼等了個多小時仍未有準備好食物,店員(或者老闆?)竟然突然發脾氣:「你哋等唔切就退錢啦」大佬等了個多小時,禮貌地詢問為何仍未有食物,第一回應竟然是發脾氣?店內客人不多,餐牌選擇少,仍然不能管理餐廳是應該好好反省,而不是發脾氣吧?最後同事當然是憤怒離場,已上餐點的人草草食完走人。作為其中一位拿到餐點的不幸人士,悲

作為其中一位拿到餐點的不幸人士,悲慘地發現等了個半鐘的食物竟然是冷的,咖喱調味不錯可惜已經變冷,炸豬扒同樣因為變冷令肥膏部分及炸皮難以入口。連我本來最喜歡吃的日本米飯,也因為變冷而失去本來的香味和口感。個幾小時的等待,還不足以將飯餸弄熱嗎

店員的情緒確實是嚇怕了我們,又試問有那一位打工仔會有個多小時的時間等他們準備食物...絕對不會有下次,亦希望睇到這篇文的你可三思
2020-09-24
2020-07-06 2367 瀏覽
當我哋太耐無得去旅行,唯有係食物上去填補一下。呢間未搬鋪之前我一直去試,但係都未有機會,今次近左,又剛新開,即去。用日本米,有驚喜,正!門口張枱仔有傳單,可以睇下啱唔啱先呢份係我比較早嘅時間去食,75元,按星期幾,每日有唔同。我發現係觀塘新開嘅餐廳實在太睇少觀塘返工嘅人,一放飯係爆多人,其實呢間餐廳已經好多位,但屬於早放個批嘅我表示趕得切有位。我食嘅係紅茶豚同埋紙藏雞槌,紅茶豚係要讚,味道幾特別,唔會好濃,肉味好出,而且都幾林。雞槌係乾左啲同上菜時已經凍哂。朋友其中一個餸係藜麥南瓜煮,佢話食左呢個好味同好飽。
當我哋太耐無得去旅行,唯有係食物上去填補一下。

門口張枱仔有傳單,可以睇下啱唔啱先

呢份係我比較早嘅時間去食,75元,按星期幾,每日有唔同。

朋友其中一個餸係藜麥南瓜煮,佢話食左呢個好味同好飽。

2020-06-28 917 瀏覽
假日嘗試試業中的餐廳依間餐廳距離小巴/巴士站唔遠,所以唔需要行好耐。入到店內,感覺好舒適嘅環境,聽店員講依間餐廳係6月先重開試業,所以同以前嘅Menu唔同,已經唔係多國菜。原來餐廳星期日係限定會有個咖啡師為你介紹咖啡豆,再由你自己去選擇想飲邊隻咖啡豆,當咖啡師磨好你簡左嘅咖啡豆後,會再比你去聞下啲咖啡粉嘅味道,再係你面前沖比你如果想試下咖啡師即沖咖啡,就加$25選擇限定手沖精品咖啡☕️食物方面,佢會有前菜沙律🥗,另外有五選二的餸,當中我簡左豬軟骨同雞軟骨丸子,而飯方面餐廳選用左日本米;我朋友就簡左牛筯同雞鎚。味道方面都唔錯,份量方面對我黎講飲埋個咖啡就岩岩好。
假日嘗試試業中的餐廳

2020-06-28
2019-07-08 1790 瀏覽
難得去觀塘半日遊👻就試左朋友推介,話好好食既cafe‼️佢係工廈入面,一半係cafe☕️另一邊就賣畫具👩🏻‍🎨呢款必試😋個醬汁好濃好濃既蝦味🍤有d似龍蝦汁🦞超好味❤️大蝦幾彈牙,不過得三隻🙈好彩有大量既櫻花蝦所以都唔會dry😂扁意粉煮得岩岩好,係我至愛既al dente💯唯一唔好就係整體偏咸左少少,係重口味之選🤪•🐔白味噌雞肉忌廉Rigatoni(7.5/10) 💰$88雞肉既分量好多,水準正常😂醬汁一樣做得好好,原來味噌同忌廉超夾😍平時餐廳好少會有rigatoni,但我個人就覺得煮得硬左少少🤔無左彈牙個種感覺🙈•🍴跟餐有餐湯、甜品同飲品湯係椰菜花湯🥦幾特別👏🏻甜品係Brownie,整得好濃朱古力味🍫有餅店既水準😍但真係迷你左少少,唔夠喉🙈•我係年三十晏畫去,得幾檯人🤔環境超舒服,可以慢慢傾下計❤️overall係間好高質既cafe👍🏻
🌸櫻花蝦大蝦忌廉扁意粉

🐔白味噌雞肉忌廉Rigatoni(7.5/10) 💰$88

🍴跟餐有餐湯、甜品同飲品

🌸櫻花蝦大蝦忌廉扁意粉
  • 意粉
2019-06-17 988 瀏覽
觀塘搵食記,知道觀塘好多上樓嘅唔同餐廳,而且亦都開咗好多文青嘅cafe,呢間cafe好得意後面係好多賣唔同嘅顏料,而且顏料都有好多唔同選擇,鍾意畫畫嘅人真係好適合喺度買材料。另外,餐廳嘅前面就係好多唔同嘅座位,你可以當cafe咁坐,可以享受午餐。午餐非常之抵,大概七八十蚊左右。叫咗個帶子意粉,帶子都幾大粒,而且幾好食。意粉調味非常好,個醬汁好creamy,仲有啲菇做配菜。午餐仲包沙律,沙律菜新鮮,而且份量都唔少,另外仲有湯,湯都幾好飲。估唔到仲有飲品及甜品,甜品雖然細細件,但係過下口癮都不錯。

估唔到仲有飲品及甜品甜品雖然細細件,但係過下口癮都不錯。
今日同女朋友食lunch 想揾個靜啲嘅地方 就去左尼間食尼度環境都幾舒服 枱同枱之間都隔得幾開👍🏼仲有好多畫畫嘅野賣🎨 好artistic😂因為係自助形式 所以要自己出去嗌同攞野食Lunch set係Soup+Main+Drink+Dessert嘅combination 好豐富🤤南瓜湯中規中矩🤔我嗌左明太子忌廉汁帶子意粉 明太子唔會太鹹🤔忌廉汁好creamy 帶子都大粒嘅 不過得兩粒 咁就岩岩好一人一粒啦😈😂份量just fit👍🏼加多杯熱latte 咖啡味同奶都好香 好飲👍🏼 女朋友就嗌左蟹肉蟹膏意大利飯🦀未食已經好香蟹味🤤真係幾多蟹肉 啲飯煮得剛剛好仲好creamy👍🏼我哋唔係好大食 但係覺得份量可以再多啲🙈加杯凍latte 咖啡味同奶都好香 加左冰都唔淡 正!!!!!👍🏼甜品就係朱古力蛋糕同brownie🍫細細舊但係賣相幾好 唔會覺得好cheap嘅感覺🤔我地都覺得brownie好食啲🙈
今日同女朋友食lunch 想揾個靜啲嘅地方 就去左尼間食

Latte
蟹肉蟹膏意大利飯
Iced  Latte
2019-03-11 842 瀏覽
成日聽同事講觀塘工廈嘅餐廳好多都唔錯🙆🏻今次終於有機會去試下同事介紹嘅Chroma🤓2點去到都有唔少人Lunch Set仲會有埋soup☕ and dessert🍰今次試咗🦀Crab Roe and Meat Risotto $108蟹味好濃郁😋 Risotto🥣好Creamy有咬口今日個湯係🍅蕃茄湯 飲落好fresh仲好多配料😼甜品係Chocolate Carrot Cake🥧細細舊啱啱好餐廳隔離係畫室🎨 望住食嘢好有feel 即刻覺得自己文青咗😹而且呢度樓底好高 好闊落坐得好舒服🤗🤗
成日聽同事講觀塘工廈嘅餐廳好多都唔錯🙆🏻
Crab Roe and Meat Risotto
Crab Roe and Meat Risotto

而且呢度樓底好高 好闊落坐得好舒服🤗🤗
2019-01-19
Chroma Cafe + Kitchen (觀塘)餐廳🍴位於觀塘工業大廈,環境十分舒適,而後面係賣畫具的地方,用具非常齊全!Canvas,oil,acyrlic,油畫刀等等應有盡有,作為藝術🎨系學生表示發掘到好地方!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️慢煮豬肩肉配bbq蕃茄汁扁意粉⚜️豬肩肉整碎左再配上蕃茄汁,非常好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)! 味道好夾,而且又不會太漏,贊!.⚜️香煎帶子配明太子忌廉汁長通粉⚜️帶子不至於煎得熟透,唔會乾爭爭,而且明太子白汁都好好食🥰 加左$8要杯鮮奶咖啡,味道好入口之餘飲到底都仲有個拉花,滿足曬味覺同視覺嘅享受!—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常推薦啊! !(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).📌Chroma Cafe + Kitchen (觀塘)觀塘興業街19號明生工業大廈8樓
Chroma Cafe + Kitchen (觀塘)

慢煮豬肩肉配蕃茄汁扁意粉

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
非常推薦啊! !(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
📌Chroma Cafe + Kitchen (觀塘)
觀塘興業街19號明生工業大廈8樓
用餐優惠
試食活動
慢煮豬肩肉配蕃茄汁扁意粉
香煎帶子配明太子忌廉汁長通粉
2019-01-22 645 瀏覽
黎到觀塘,聽朋友推介去左chromacafekitchen試下。CAFE係工廈入面,出面仲寫住左只限員工去食。兩點鐘去到,有好多吉位,張枱好大,坐得幾舒服﹗收銀位置可以睇到餐牌,叫左個香帶子配明太子忌廉汁意粉$98,加$8飲洋甘菊香草茶。餐廳採取自助形式,自己去拎食物。Lunchset個餐盤設計幾靚﹗包括有餐湯、意粉、甜品同熱飲。香帶子配明太子忌廉汁:意粉拌埋濃郁忌廉汁,唔會好濟yummy~食物質素中上,環境一流。Café地方寬敞,可以俾三五成群同朋友吹水又得,或者自己靜靜地一個坐低睇下書都得。身處其中,可以午後享受片刻寧靜,等我遠離煩囂~

兩點鐘去到,有好多吉位,張枱好大,坐得幾舒服﹗

Lunchset個餐盤設計幾靚﹗

包括有餐湯、意粉、甜品同熱飲。

食物質素中上,環境一流。

身處其中,可以午後享受片刻寧靜,等我遠離煩囂~
2018-12-19
2018-12-20 789 瀏覽
因工作的關係又要提早食個early dinner選擇了在附近的ChromaChroma 除了是間café 亦是個賣畫具的地方觀塘的café 真的常常都令人有驚喜 時間尚早的關係 Café 沒有很多人 而且好寧靜Set 有餐湯及甜品是日餐湯是磨菇湯 好香的野菌味 而且有咬口 香煎帶子配明太子忌廉汁意粉 $98意粉煮到剛剛好 帶子有兩大粒 好鮮味配料有一些菇 再配咸咸香香的明太子忌廉汁 真的不錯 還有一小件的chocolate carrot cake不大不小 剛剛好兩啖食完是滿足的 另加$12 Rose Latte 🌹 Rose Latte 份量都大 但偏甜不過都難以掩蓋咖啡的苦澀味 見Café 有Promotion 買三送一Lunch 叫埋同事黎一齊食又再抵D 喇要靜靜地食個Lunch. 這裡也是個不錯的選擇呀
因工作的關係又要提早食個early dinner

要靜靜地食個Lunch. 這裡也是個不錯的選擇呀
2018-12-12
  • 香煎帶子配明太子忌廉汁意粉
2018-12-11 482 瀏覽
今日來左間文青氣息cafe,全店裝修簡約,有部分係賣畫畫用品,感覺好悠閒。lunch set 有意粉,湯,甜品和飲品。試左明太子忌廉汁帶子意粉配蘑菇湯,個汁甜甜地好香忌廉味,帶子適中食落美味,蘑菇湯好creamy,總括食物質素吾錯。撞岩下午時間冇咩人,可以慢慢飲杯咖啡享受慢活時光。
撞岩下午時間冇咩人,可以慢慢飲杯咖啡享受慢活時光。
2018-12-09 347 瀏覽
工廈既新發現~位於興業街,一條比較小人去既街,個度既一個工業大廈,樓上既一個小畫室入面既餐廳~cafe旁邊賣畫具(仲會有學生學畫畫),簡直係畫室ft餐廳。環境好舒服,係度食野,個人都會有藝術氣息d?!🤣行過一圈,入面賣既畫畫用品都多同唔同款式都有,都係有心機既~叫左個黑松露雜菌通粉,味道唔錯,個湯好稠身,幾好😋最意料不到既係杯americano,好飲☺,好香好nutty,偏酸但又有小小焦糖味但我鍾意😎下次再黎呢個咁有特色既地方食野先~😍
工廈既新發現~
位於興業街,一條比較小人去既街,個度既
一個工業大廈,樓上既一個小畫室入面既餐廳~

環境好舒服,係度食野,個人都會有藝術氣息d?!🤣

叫左個黑松露雜菌通粉,味道唔錯,個湯好稠身,幾好😋
下次再黎呢個咁有特色既地方食野先~😍