2022-03-15 402 瀏覽
今次係第一次喺OpenRice寫食評,因為呢間餐廳實在太差!今日第一次試呢一間快餐店,諗住裝修OK,睇餐牌啲嘢食幾吸引,就試咗紅酒燴牛面肉飯,覺得非常嘥錢後悔,大家樂都好食過佢。1. 咁啱牛面肉賣晒變咗牛尾,我係第一次食又硬又痴牙嘅牛尾,仲要係非常之油淋淋!食到痴晒牙之餘,甚至有啲係完全咬唔開!2. 打開個盒,啲汁呢?紅酒會牛味啲汁係精華,但係打開竟然冇汁!3. 加咗錢要燉湯,首先嗰盒係非常之難打開,幾經辛苦之後打開咗,啲湯係聲,你完全飲唔出咩味,剩係得腥味,同雪味,仲要係非常之油!我自己喺中環返工返咗好多年,上至6星酒店,下至巷仔茶餐廳都會食,就算唐記包點,大家樂,都冇咁差,仲要價錢係人哋起碼一個Double,下次送俾我都唔會食!

2022-03-15
10 分鐘 (堂食)
2022-02-09 260 瀏覽
今日同公司同事係IFC港鐵站附近,發現左一間外賣,好好味!仲要即焗即煮嫁囉!佢除左賣相極好,味道都極好!我就叫左個「意式香草肉丸意粉」嘩,芝士勁多囉!份量好足,而我同事呢,就鐘意食日式野,咁佢就叫左個「日式蒲燒鰻魚便當」條鰻魚都好大塊,仲有配菜,飯量好足嫁!+$8 有咖啡奶茶檸檬茶,+$12仲有特免飲品tim.不過值得一題,佢仲有三交治牙,果汁,麵包同蛋糕買,下次特就試下佢個早餐set先!而定無晚市,可以買下外賣回家食!
佢除左賣相極好,味道都極好!
+$8 有咖啡奶茶檸檬茶,+$12仲有特免飲品tim.
而定無晚市,可以買下外賣回家食!
2022-01-25
最近疫情比較嚴重,所以跟老公去買外帶回家吃好了(。・ω・)ノ゙中午時段去位於中環港鐵站外的Chopsticks Fork n Knife Express位置十分方便,一出港鐵站便到了。我們首選是日式蒲燒鰻魚飯便當,鰻魚超入味超好吃!!而且配菜相當豐富,甜蛋好好吃呀!!三色椒和小蕃茄十分健康。溫泉蛋卡邦尼意粉的醬汁好濃郁呢~超Creamy!!將溫泉蛋搗爛再混合火腿和意粉一起吃,超~好~吃!荔枝梳打100分!而且裡面還有一顆甜甜的荔枝肉!熱情果梳打味道比較清新,老公說與鰻魚飯很搭配呢!Chopsticks Fork n Knife Express果然是疫情期間的外帶首選🤤

最近疫情比較嚴重,
所以跟老公去買外帶回家吃好了(。・ω・)ノ゙

位置十分方便,
一出港鐵站便到了。

我們首選是日式蒲燒鰻魚飯便當,
鰻魚超入味超好吃!!
而且配菜相當豐富,
甜蛋好好吃呀!!
三色椒和小蕃茄十分健康。

溫泉蛋卡邦尼意粉的醬汁好濃郁呢~
超Creamy!!
將溫泉蛋搗爛再混合火腿和意粉一起吃,
超~好~吃!

荔枝梳打100分!
而且裡面還有一顆甜甜的荔枝肉!
熱情果梳打味道比較清新,
老公說與鰻魚飯很搭配呢!
果然是疫情期間的外帶首選🤤
2022-01-17 170 瀏覽
中環上班族一定明白午飯時段餐廳一位難求,唔想等位同人迫唯有叫外賣啦,香港站上蓋新開一間專營外賣既fusion 菜,選擇夠多唔怕悶。店內有即製熱食,亦有已製好的熱食放於保温櫃供選擇,中西日韓都齊晒。韓式泡菜豬肉便當 $78外賣擺盤精美又夠熱辣辣,份量亦很充足。前菜有齊泡菜、黃瓜片及蛋卷,豬肉片片厚薄適中啖啖肉,味道不會太辣,白飯面舖滿飯素夠誠意。粟米忌廉湯 $18忌廉湯較杰身,內含粒粒粟米,如稀少少會更美味。即磨咖啡隨餐附送熱飲,味道正常。

韓式泡菜豬肉便當 $78
韓式泡菜豬肉便當

粟米忌廉湯 $18
忌廉湯較杰身,內含粒粒粟米,如稀少少會更美味。
粟米忌廉湯

即磨咖啡
隨餐附送熱飲,味道正常。
2022-01-12
5 分鐘 (堂食)
韓式泡菜豬肉便當
粟米忌廉湯
2022-01-15 125 瀏覽
宜家疫情嚴重 都唔主張堂食打工仔最啱就係晏晝買嘢食返公司食啱啱先留意香港港鐵站入面開左呢間 @cfk_express 入面都幾多嘢食除咗有grab and go 嘅 ready made food 仲有即叫即整嘅餐當日我大約1:20去到千層麵 海南雞飯 韓式泡菜豬肉便當 都已經賣晒健康啲我就同我order 左香蒜菠菜蜆肉意粉個餐仲要跟送嘢飲 我仲叫咗凍檸茶返到公司打開熱辣辣 蒜香味極濃佢個麵係普通意粉粗度份量非常多 女仔食會食唔晒 炒得都算乾身嘅 但係個底其實都係有啲汁蜆肉數量都好多 食極都仲有味道方面 唔會太濃味 雖然好香但係而家食落都算清淡檸檬茶就正常下次有機會真係好想試海南雞飯🥰
宜家疫情嚴重 都唔主張堂食
雖然好香但係而家食落都算清淡
檸檬茶就正常
下次有機會真係好想試海南雞飯🥰
2022-01-11 476 瀏覽
在第五波疫情下,不想在餐廳吃飯,就叫外賣。今日中午約朋友在IFC的平台花園一邊吃一邊欣賞維港靚景。位置:在香港站的地下,近B出口的位置,一粥麵的旁邊。環境:有一個寬敞的大堂擺放雪櫃、麵包架和蛋糕櫃,門口設置了其餐牌架,中庭是收銀櫃,所有物品整齊,一目了然。服務:只提供外賣,沒有堂食,不但有熟食、還有麵包和蛋糕可提供選擇,食物多元化。午市:1點到店門口,已經有不少人正等待外賣,而且有些想吃的午餐都賣完了。紅酒燴牛面肉配白飯$72無論是牛肉或白飯,份量都很多,牛肉不但又大又厚,肉質燉得非常軟嫩,快要入口即化,亦調味十足,並帶有濃厚牛味,伴有少許切碎的三色椒醬汁,用來撈飯是挺好吃,但醬汁略少,不夠撈飯。椰香葡汁焗豬扒飯$68事前已準備一盒盒飯,只需下單即焗,而上手的時候的確是暖烘烘,一打開蓋就散發出濃郁的椰香,豬扒亦細心地已切成一條條,肉質結實不柴,而且有大量的芝士葡汁來撈飯,配料有薯仔和甘筍等蔬菜,味道一流,值得推介。檸檬紅茶(熱)$8朋友點叫的熱茶,有兩片檸檬。即磨咖啡(熱)味道及得上普通西餐店的咖啡,不會覺得苦澀。

位置:在香港站的地下,近B出口的位置,一粥麵的旁邊。

環境:有一個寬敞的大堂擺放雪櫃、
麵包架和

紅酒燴牛面肉配白飯$72
無論是牛肉或白飯,份量都很多,牛肉不但又大又厚,

椰香葡汁焗豬扒飯$68
配料有薯仔和甘筍等蔬菜,味道一流,值得推介。

檸檬紅茶(熱)$8
朋友點叫的熱茶,有兩片檸檬。

即磨咖啡(熱)
味道及得上普通西餐店的咖啡,不會覺得苦澀。
2022-01-10
5 分鐘 (堂食)
  • 椰香葡汁焗豬扒飯
2022-01-07 64 瀏覽
禁堂食措施下,外賣係打工仔必然嘅選擇,今日同朋友就食咗呢一間叫外賣,發現外賣都可以好高質素。🤓🤓韓式泡菜豬肉便當😍前排經過都未見到佢有依個韓式便當☺️佢嘅韓式便當係有幾格,分別有甜辣醬炒豬肉、泡菜、雞蛋卷同埋少少菜!仲係加咗日本飯漬碎,甜辣醬炒豬肉嘅份量都好多,豬肉係半肥瘦非常有口感👍🏻泡菜辣度適宜,送飯非常正🤤甜蛋質感都好厚實,好滿足嘅午餐!海南雞飯😋非常鮮味可口,雞肉非常滑,仲配搭左幾種點海南雞嘅漲了,令雞肉嘅味道更加提升。雞飯好香,但係又唔會好油,仲配埋蔬菜🥬🤩分量十足。我哋仲加左15蚊要是日西湯,個日的湯係南瓜忌廉湯,聽到覺得非常吸引,飲落口好creamy,仲好有南瓜味👍🏻份量都好大碗,可以同朋友share❤️唔夠蔬菜嘅,加$5仲有份沙律😚😚😚

韓式泡菜豬肉便當😍

海南雞飯😋

2022-01-07 81 瀏覽
中環係一個商業既地區,每逢到午餐放飯既時候,四周圍都大排長龍,而CFK express係一個唔錯既選擇,食物即焗即製,種類又多選擇,有沙律、湯、飲品、小食等等,對於香港人急促既步伐,呢個係唔錯既選擇。椰香葡汁豬扒即製焗飯 $68焗飯一共有3款醬汁選擇,有意式蕃茄香草醬、泰式青咖哩汁和椰香葡汁,可選配飯或者意粉,而我就選擇左椰香葡汁焗豬扒飯,原先諗住揀意式蕃茄香草醬,可惜今日SOLD OUT左,可能太搶手,只好下次再試吧,講開焗飯,焗飯即叫即製,拎上手既時候十分熱,一開蓋就散發出好濃既椰香,豬扒好嫩滑,而且葡汁送飯一流,配料方面有芝士和紅蘿蔔,每一啖都充滿芝士口感,十分邪惡,另左我加配18蚊有是日西式濃湯,今日既湯係南瓜忌廉湯,餐湯份量都幾大碗,2個人飲會比較適合,味道方面,好濃郁既南瓜味,材料方面都幾足料,跟著我再加配8蚊凍檸檬茶,加配(熱/凍)即磨咖啡/紅茶/汽水都只係加8蚊。

椰香葡汁豬扒即製焗飯 $68

2022-01-03
10 分鐘 (外賣自取)
2022-01-07 53 瀏覽
喺中環食晏,其實真係多人到好似打仗咁。今日唔想出去同人逼,所以決定買返公司慢慢食。喺地鐵站呢間外賣店都幾熱鬧,但係勝在出餐超快,選擇嘅種類都唔少。買完之後先發現,如果想更加快,可以買啲pack好左嘅午餐,一攞完俾錢就行得。我自己揀左個鰻魚便當,我覺得個飯量都真係多,滿滿的一大格。而個鰻魚汁唔會太甜,幾好食,餸飯一流。而同事原本揀左溫泉蛋卡邦尼意粉,但係出錯左個香蒜菠菜蜆肉意粉。外賣嘅嘢冇仇報,不過好彩一打開都真係好香,味道都唔錯,意粉都夠彈牙。嘢飲我地揀左百香果梳打同埋荔枝梳打,梳打本身無糖,係靠水果糖漿,所以份量岩岩好令到甜度都岩岩好。荔枝梳打入邊仲有好大粒荔枝肉,唔錯。

2022-01-05
2022-01-06 52 瀏覽
響中環返工食Lunch係非常頭痕嘅事,因為真係好多人好難搵位,今日唔想出街食,就去買個外賣先,Chopsticks Fork n Knife Express 見佢開咗一段時間我都未食過,今日就試吓啦,地點都好方便就喺機鐵站上一層。睇吓餐牌有咩好食先,見到有幾樣野我都好想食,例如海南雞飯,即製焗飯,意粉,同埋竟然有我最鍾意食嘅鰻魚飯,咁當然唔需要考慮啦。▪️日式蒲燒鰻魚飯 $86 (Set )▪️荔枝梳打 鰻魚飯加$8就可以普通飲品升級梳打系列,真係好抵飲👍🏻👍🏻👍🏻🍱鰻魚飯超級大盒,外賣盒設計非常好,分開咗四格,分別有鰻魚,米飯加上飯素,青瓜片小蕃茄紅黃椒,玉子日本蘿蔔同埋酸薑,非常豐富,重點係鰻魚大大件,厚肉多汁,充滿燒汁香,配飯真係一流,另外配菜都非常好味。🥤荔枝梳打都非常唔錯,又清甜嘅荔枝味但又唔太甜,仲有大大粒嘅荔枝肉,好飲👍🏻✨必須回訪的外賣店✨✨下次一定要試海南雞飯✨

▪️日式蒲燒鰻魚飯 $86 (Set )
▪️荔枝梳打

✨必須回訪的外賣店✨
✨下次一定要試海南雞飯✨
2022-01-06 29 瀏覽
香港站開左呢間新嘅外賣店平時都有唔少人買,今日唔想出去食就買一個飯盒返去食。菜單款式咩類型都有,中西日韓式都有得揀,我揀左韓式泡菜豬肉便當,因為係即整,所以要等一等,如果想快可以揀熱櫃上pack好嘅飯盒。見到個飯盒size都幾大,打開果然唔錯,唔止有泡菜豬肉,仲有少少新鮮蔬菜,另外仲有玉子同泡菜,都幾豐富。泡菜豬肉少少辣,但甜甜地,連埋洋蔥同甘荀絲一齊少,配飯一流,而且豬肉片唔算太肥,食落味道亦幾開胃。咁樣$78連埋飲品,都只係貴快餐店飯盒少少,但以質素嚟講就抵食好多~

2022-01-06 41 瀏覽
Chopsticks Fork n Knife Express老公網購,要幫佢喺港鐵香港站交收,搞到冇時間坐低食午飯!唯有喺特快外賣店買飯盒,攞上去佢寫字樓一齊食。外賣店個名又筷子又刀叉咁,餐牌果然中西合璧!如果超級趕時間,可以買Grab and Go預先包裝食物,有西餅包類,亦有熱辣辣食物,邊個話趕時間就要食得差?我反而覺得佢哋嘅Made to Order焗飯意粉幾好,主菜醬汁都可以自由配搭。老公同我都鍾意牛肉,最後選擇係:紅酒配牛面肉飯打孖上!套餐連白飯餐飲俾$86,喺中環地區,價錢算係合理㗎啦!燴牛肉粒好入味,肉地柔軟,醬汁撈飯食幾開胃,飯嘅分量充足,老公都話食得飽!荔枝梳打顏色淡,其實味道唔錯,又香又甜又夠氣!地址:中環港鐵香港站HOK55號舖

地址:中環港鐵香港站HOK55號舖
2021-12-31 94 瀏覽
一個懶洋洋的中午,上班時帶著的一點倦意又有點肚子餓,想吃點東西,這個外賣店就是最理想又方便的一個位置,當你想吃東西的時候,在我眼前的一個美食外賣,除夕的中午,就吃一個溫暖又熱情的午餐,提早祝福大家新年快樂身體健康🥰————————溫泉蛋卡邦尼意粉:溫泉蛋夠哂warm,意粉的煙靭度口感剛剛好,豐富的芝士和煙肉配合了溫泉蛋讓人吃出一份溫暖的陽光感覺🌞—————————熱情果梳打:吃完了這溫暖的意粉後,再來一杯熱情果梳打,熱情的感覺再次暖在我的心窩上,這就是我一個除夕的午餐🥣—————————除夕中午暖在心….2022更開心❤️其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-

————————
溫泉蛋卡邦尼意粉:

—————————
熱情果梳打:

—————————
除夕中午暖在心….2022更開心❤️
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-
2021-12-30 141 瀏覽
位於香港地鐵站香港站同中環非常近好適合食午餐和早餐行1分鐘就到達了屬於快餐形式有好多種選擇亦都有飯有面我哋今日特別嗌咗意大利麵 唔好以為去小小的其實分量十足好飽 佢哋嘅香味同埋白汁都調校得10分好唔需要等好耐 超級快捷同埋佢哋亦都有中餐選擇例如係招牌海南雞飯有免費飲品 大約80至$90價錢香港站嘅價錢來講算係適中我見到都好多人的所以大家記住要排隊等候啊雖然環境細細但係應有盡有有好多唔同嘅美食俾大家選擇 想方便快捷建議大家去
位於香港地鐵站香港站同中環非常近好適合食午餐和早餐
行1分鐘就到達了屬於快餐形式
有好多種選擇亦都有飯有面
同埋佢哋亦都有中餐選擇例如係招牌海南雞飯
有免費飲品 大約80至$90價錢
香港站嘅價錢來講算係適中
我見到都好多人的所以大家記住要排隊等候啊
[#central] [#hforcantonfood] Finally got the chance to act like a normal 中環打工仔post show! Tried a quick takeaway meal at Chopsticks Fork n Knife Express at Hong Kong Station. I chose the Braised Red Wine Beef Cheek with Rice 紅酒燴牛面肉配白飯 and added a Chinese soup.The beef cheek was unexpectedly tender (真係好腍), portion was very generous (both for the beef and rice), very suitable and satisfying for a big eater like me! Yet would be better if the sauce can be a little bit richer.I was so lucky to get th

I was so lucky to get the last Chinese soup on that that. The daily soup on that day was Dried Blaze Mushroom and Sliced Conch Soup with Pork Shank 姬松茸螺頭燉豬展湯. Promise me you must order their Chinese soup. It was not MSG Soup 味精湯, not salty, just right, and surprisingly there were lots of ingredients 湯渣 inside, you can see the big pork shank there, there was also fair portion of chicken and conch!! Overall this was very fulfilling and at a fair price and if you can't think of what to eat at Central this can definitely be on your list.