咖啡真心唔好飲,可以話係難飲。等咗半個鐘以上的食物很普通...杯咖啡都等至凍埋...Big breakfast 好麻麻,腸仔鹹,丸真係唔好食...蛋堡壘都好一般,失望...

2018-11-22 365 瀏覽
話說不嬲都聽朋友講話九龍城有間食brunch嘅叫Chicken and Egg。openrice極都冇,google原來係 chicken “n“ egg。今日行開呢頭就同朋友食返個lunch,每人$88 ,佢哋個set叫做SMS,原來係沙律,主菜,半菜嘅英文acronym。其實自己不嬲都好鍾意食雞同埋蛋,譬如親子丼飯。之前朋友話食brunch咁一定聯想到有雞蛋啦,諗住有scrambled eggs 呀omlette呀,燒春雞等。今日滿心歡喜來試,最後帶着失望離開。餐廳地址喺打鼓嶺道,近九龍城寨公園嗰邊,唔係特別易搵。唔知係唔係已經開咗一段時間,裝修同現場環境都有點舊的感覺。而且可能今日天氣頗熱,好多烏蠅,店內服務員的態度亦不是很親切,整體感覺不良好。set lunch上之前先上自家製麵包,我欣賞佢哋自家製嘅誠意,但係出品確係麻麻哋。個包冇食哂,全因諗住轉頭食佢main course 的chicken,點知一上菜嘅時候發現隻雞都真係幾細隻隻雞,點知一上菜嘅時候發現隻雞都真係幾細份。跟餐的餐湯是蔬菜清雞湯,大概有一shot多少少的份量,未到良好,䁔胃。然後沙律普普通通,佢又要放喺個咁細嘅

set lunch上之前先上自家製麵包,我欣賞佢哋自家製嘅誠意,但係出品確係麻麻哋。個包冇食哂,全因諗住轉頭食佢main course 的chicken,點知一上菜嘅時候發現隻雞都真係幾細隻隻雞,點知一上菜嘅時候發現隻雞都真係幾細份。跟餐的餐湯是蔬菜清雞湯,大概有一shot多少少的份量,未到良好,䁔胃。然後沙律普普通通,佢又要放喺個咁細嘅碗仔裏面,碗仔又要再迫埋喺已經有雞,薯蓉,清湯嘅碟上面,用餐時都幾難斯斯文文咁用刀叉去食。

唔好計個自家製嘅餐包,成餐飯最難食嘅竟然係用來做鋪頭名嘅烤雞,亦即係呢度嘅signature item,完全唔係d咩正野可以做鎮店之寶,舊雞又細隻好乾,雞中翼因此像雞翼尖,但係燒得又唔香。gravy加薯蓉都好dd。叫咗杯凍咖啡,好飲過茶餐廳嘅,連鎖式咖啡店嘅質素。唔知係咪自己對鋪頭名改得好,同埋朋友話呢度食brunch okay,本身期望太高,絕對唔係食餐安樂brunch嘅地方。

不過講返句公道說話$88 ,環境正常,食個西餐嘅lunch算可以接受,亦都睇得出佢好多嘢都係有心思嘅,可惜執行得好一般。
88 set lunch
2018-03-11 1130 瀏覽
去過兩次。首次去,周末竟然得兩個人,唔使所以入去食。當然事必有因。泊車喺同一條街,坐門口,惡老闆娘俾menu,我哋順道話泊咗車喺附近,問老闆娘今日有冇見警察抄牌呀?其實只係問下同打開話題,全個九龍城泊街,都預咗一見警察就衝出去拎車。惡老闆娘即時上身:「我唔會睇你哋架車㗎喎,你哋自己睇住啦!抄咗唔關我事。」即時愕然,我哋冇任何意思叫佢睇住架車。點菜問惡老闆娘有咩推介,佢望住我哋好似我哋問咗個好蠢嘅問題咁。hea答「睇你哋鍾意啦」食物講真,蛋係ok,但其他好普通。薯角無乜味、蛋汁少,唔夠點兩塊麵包,食晒個蛋,要乾哽全所有薯角、包同煙肉。個湯唔好飲、雞嚡、蛋ok。
去過兩次。

首次去,周末竟然得兩個人,唔使所以入去食。
當然事必有因。

泊車喺同一條街,坐門口,
其實只係問下同打開話題,
全個九龍城泊街,都預咗一見警察就衝出去拎車。

即時愕然,我哋冇任何意思叫佢睇住架車。

點菜
問惡老闆娘有咩推介,佢望住我哋好似我哋問咗個好蠢嘅問題咁。
hea答「睇你哋鍾意啦」

食物
講真,蛋係ok,但其他好普通。

堡壘蛋

個湯唔好飲、雞嚡、蛋ok。
燒雞
題外話/補充資料: 後話:第二次去冇成功食飯,某下午去佢門照開燈又照開,一入去就俾惡老闆娘兇神惡殺大鬧:「我哋休息呀!」,嚇到我哋即時走,不會再去。
2018-02-09 702 瀏覽
I seldom go to Kowloon City for a meal, but this time one of my mates wanted to try the cute eggs plain there, so we embarked on a journey for the chicken and eggs (literally).The signature eggs plain was neat and comfy, soft-baked eggs with a bacon crust. The dish comes with some freshly made potato wedges and toasts for oozy dippy enjoyment.The roasted chicken were a bit too charry on the skin, however the taste and texture were nice for a roasted chicken, not as good as a fresh chicken though

The roasted chicken were a bit too charry on the skin, however the taste and texture were nice for a roasted chicken, not as good as a fresh chicken though.
2017-08-08 1351 瀏覽
招牌蛋堡壘 ($68)今次嚟到依間係九龍城既小店佢地位置比較隱蔽所以唔係好多人發現到雖然係感,但佢地食物即質素一啲都唔輸蝕!佢地既雞同蛋都係由澳洲入口架食得出味道的確係唔同啲!如果大家想搵個靜啲既地方可以食個tea , 傾下計 , 忙裏偷閒一下依到就啱曬喇The egg burger is pretty nice, ingredients come from Australia which makes the egg taste soooo good and so rich.P.S.佢地營業時間係12-9記得要9點前去呀!

招牌蛋堡壘 ($68)
今次嚟到依間係九龍城既小店
佢地位置比較隱蔽
所以唔係好多人發現到
雖然係感,但佢地食物即質素一啲都唔輸蝕!
佢地既雞同蛋都係由澳洲入口架
食得出味道的確係唔同啲!
如果大家想搵個靜啲既地方
可以食個tea , 傾下計 , 忙裏偷閒一下
依到就啱曬喇
P.S.佢地營業時間係12-9
記得要9點前去呀!
2017-03-12 1743 瀏覽
餐廳以蛋及烤雞做主題,所以非常明確是賣雞和雞蛋。而裝修以美式retro復古風為主,木製品與紅磚加上鐵皮雞圖案的裝飾品,很配合店名,環境是可以的。餐廳一大賣點是雞隻貨源來自澳洲,標明是由人道飼養,無激素及無抗生素,非常健康。而食法就只有一種,就是烤。烤雞的份量可以點選1/4隻、1/2隻或是一整隻。看似很專門吧!我們點選了1/2隻原味烤雞,以黑椒調味,上枱時是香噴噴的,皮薄但是乾脆的,雞本身不算肥,沒有太多油脂,不知是我們太晚吃飯,雞在玻璃櫃太久了的關係,味道不太好吃,肉質不但不是嫩滑的,還有點雪雞的 「霉味」質感,很失望!另點沙律,是ok新鮮,普普通通的。飯後甜品點了 Dessert Combo, 名叫 Angel Medley ,又是普普通通的。杏仁橙旦糕超甜。焦糖燉旦,不是差,但是不太好味。心太軟的朱古力味很rich,算是全晚最佳之作。所有食物的賣相都是不錯的,但是味道總是差了一點點的。會否再惠顧? 我是很有保留的。

2017-02-02 1511 瀏覽
初五7點半去到一個人都冇,最後多2個人黎食,朋友推介就照入去試下……最後差$280話好抵又吾係,味道都吾差既,試下都okHouse roasted chicken 原味烤雞 $88…沒有講到咁差喎,食落都滑但味吾叫好濃,皮有黑椒味幾香,應該係春雞,所以份量偏少。Egg royale 三文魚溜心蛋 $78…黎到比三文魚吸引了,溜心蛋蛋味好出,有淡淡醋味原來係令到蛋白更挺身,三文魚味道不錯。但薯角吾得,食落冇咩薯仔好似炸左幾次咁。Linguine carbonara 卡邦尼意粉 $85...芝士控必試,留到個面已經有燒過的芝士,之後和雞蛋混一起都幾香,而意粉增加滑度不錯,菇配菜都吾少,但要快食,因為多芝士之後係好杰身。

2017-02-01
是日我們一家大細(5大1小,爺爺嫲嫲外母老婆和我+BB)到呢間店打算食午餐,之前曾食過一兩次,覺得環境唔錯,價錢係貴,但屬九龍城一帶小數類似的店,故再去幫襯下。這店標榜着有機烤雞,之前試過,其實又乾又鞋又無味,所以之後只係叫意粉吃,貪佢環境唔錯和有egg benedict 之類及西式沙律。佢地的服務態度卻極差,經常面黑又懶理。尋日經歷了一生從未見過,相信以後也遇不到的可怕對待。嫲嫲在十二時等店開門(剛泊車在店側),一位店舖女士面黑黑話“小姐你行開D啦,你阻住我開铺!(其實有客人一早在店外等開門幫襯,應該感到高興吧?),入店內後,問佢有乜野食?佢話你自己睇放地下塊黑板!之後因為老人家的腰不好,要求佢可否換後面2張有靠背的椅,(其實當時店內完全無客人),她面已很黑,我地都有講唔該。後來,一位穿西裝中年男士入座,她殷勤接待,又將menu 放在眼前,又話有午餐,很明顯她對待不同的客人有不同的準則,接待態度很不一樣,於是我地就問她為何不告訴我們有午餐,她大力將午餐黑板牌放我們檯上,然後發脾氣又擺走,說“我唔會遷就你地,你地唔鍾意就走!"跟着就話自己脾氣有問題,命令我地離開,不做我們生意!! 爺爺

嫲嫲在十二時等店開門(剛泊車在店側),一位店舖女士面黑黑話“小姐你行開D啦,你阻住我開铺!(其實有客人一早在店外等開門幫襯,應該感到高興吧?),入店內後,問佢有乜野食?佢話你自己睇放地下塊黑板!之後因為老人家的腰不好,要求佢可否換後面2張有靠背的椅,(其實當時店內完全無客人),她面已很黑,我地都有講唔該。後來,一位穿西裝中年男士入座,她殷勤接待,又將menu 放在眼前,又話有午餐,很明顯她對待不同的客人有不同的準則,接待態度很不一樣,於是我地就問她為何不告訴我們有午餐,她大力將午餐黑板牌放我們檯上,然後發脾氣又擺走,說“我唔會遷就你地,你地唔鍾意就走!"跟着就話自己脾氣有問題,命令我地離開,不做我們生意!! 爺爺好言相對,算吧,諗住嗰時我地帶着bb, 爺爺嫲嫲外婆,有老有幼,就話讓我地留低吧,她仍堅持叫我地走!她說我地之前曾光顧過三次,每次都帶给俾佢好多麻煩!嘩!咁記仇,三次都記得?(今次應該係過去一年內第三次)乜大事呀?勉強記得,第一次,卅多度熱等45分位,我們曾問她可否讓一位抱BB在店內一小角位置坐着等,第二次,曾請她換2張有背椅子,因為老人家腰痛,今次第三次,我們同樣都很有禮貌(其實我地的要求都不太過份吧?),值得大發脾氣趕我們離開嗎? 值得咁記仇嗎?這是服務性行業,應該咁對客人嗎?她說是自己情绪有問題,但仍堅持趕我地離開。我覺得她係一心揀客!同埋佢的情緒確係有問題。
大家想貼錢受氣無端被人鬧,食得又貴又一般嗎?!可以試下,百年一遇……
2015-10-08 3590 瀏覽
有雞先定有蛋先?講起九龍城,多數第一時間都會係諗起泰國菜同糖水,原來九龍城都會有精緻嘅小店,仲要係主打雞同唔同煮法嘅蛋添,即刻去試試先!司令點左招牌嘅烤雞、Eggs Benedict同Carbonara😋 烤雞雖然係招牌之一,但烤雞司令覺得太乾啦,肉亦唔算好嫩,呢個位有少少失望呢。不過有得再加醬汁,配上醬汁食就加返分嘅。Eggs Benedict 配上煙肉食真係好滋味,流出黎嘅蛋汁仲可以配多士一齊食或者點薯條,蛋真係出色過雞呢!而壓軸嘅Carbonara就最令人驚喜,個汁好濃好香,芝味滿分又唔會好膩,推介!不過留意返呀,意粉類冇寫係餐牌上,司令都係問侍應先知有咩意粉可以簡,千其唔好走寶記得問侍應啦。以後去九龍城就唔止食泰菜同糖水啦,都可以試下呢啲小店,轉換下口味啦!

有雞先定有蛋先?

2015-07-30 3846 瀏覽
Always wanted to dine here but no chance . Finally got a free lunchtime to try it out Chicken was juicy , not dry as expected for roasted chicken, the portion is big enough. Worth going back again
Worth going back again
  • 燒雞
2015-07-01 665 瀏覽
裝修幾好,幾有風味。野食有賣相,就淨係得個賣相主打雞,雞皮乾,雞肉好
裝修幾好,幾有風味。
野食有賣相,就淨係得個賣相
主打雞,雞皮乾,雞肉好[鞋]冇水份。
招牌雞蛋堡,煙肉圍蛋,ok正常味道,薯角就咁炸,冇加味。
每個人口味不同,只是這家店不適合我。
烤雞
蛋堡
2015-07-01
用餐優惠
試食活動
1K
2015-06-16 2916 瀏覽
係九龍城搵食,多數都係泰國菜、牛肉餅等,今次試下西餐廳,以雞蛋為主的店子呀。小小的店子,紅磚牆身、木枱椅、不修飾的地板及太陽燈,有小屋的溫暖感覺。雞的飾物。雞先定蛋先,是餐牌呀。正能量,$38,是橙、薑及菠蘿而成,橙味較濃,味道酸酸地。清綠,$38,是青蘋果、青瓜、芹菜、菠菜及青檸而成,芹菜味好濃烈。烤南瓜沙律,$65,本身一般南瓜,但照試下,凍食的南瓜味道香甜,火箭菜沙律感覺清新。招牌蛋堡壘,$72,有蛋堡壘、薯角及多士,份量豐富。蛋堡壘是煙肉圍成圈,好似個碗咁,盛載3隻雞蛋而成,好多蛋汁,用來伴多士及薯仔食都幾好味呀。除左蛋之外,雞都係招牌貨,但太飽了,下次有機先再試呀。
雞的飾物。
雞先定蛋先,是餐牌呀。
正能量,$38,是橙、薑及菠蘿而成,橙味較濃,味道酸酸地。
招牌蛋堡壘,$72,有蛋堡壘、薯角及多士,份量豐富。

除左蛋之外,雞都係招牌貨,但太飽了,下次有機先再試呀。

2015-05-30 2703 瀏覽
試吓呢間標榜採用澳洲雞隻嘅餐廳星期六大概1:30黎到 岩岩好唔使等枱不過要注意 3點會closed落場3個人叫左:合桃菠菜沙律 $65合桃脆卜卜好香 配上意大利陳醋汁 幾開胃招牌蛋堡壘 $72呢個真係好正!用煙肉包住三粒半熟蛋配上麵包同埋薯角薯角好飽滿 熱辣辣 加埋蛋汁 堅係正!原味烤雞 1/2 $125主角出場 單純地用黑椒同鹽黎燒 簡簡單單個雞味好出。雞係juicy既 皮好脆同埋無脂肪!配埋個牛骨燒汁 好夾!記得點黎食 雞胸唔會太乾 不過略嫌脾位既肉太腍。體上都好好味 尤其個蛋真係無得彈!值得去吃!
試吓呢間標榜採用澳洲雞隻嘅餐廳
合桃菠菜沙律 $65
合桃脆卜卜好香 配上意大利陳醋汁 幾開胃
呢個真係好正!用煙肉包住三粒半熟蛋配上麵包同埋薯角
蛋汁加薯角
薯角好飽滿 熱辣辣 加埋蛋汁 堅係正!
原味烤雞 1/2 $125

雞胸唔會太乾 不過略嫌脾位既肉太腍。
原味烤雞 1/2 $125
牛骨燒汁 同雞肉好夾
體上都好好味 尤其個蛋真係無得彈!值得去吃!
2015-05-28 2189 瀏覽
上次經過呢度食唔到, 因為佢收9點, 今次早左少少啱啱仲有得食haha, 一入門口已經好大陣雞味la.首先叫了杯Detoxer, 成份有紅菜頭, 蘋果和紅蘿蔔, 好fresh.服務員話個weekly special 嘅燒雞得返半隻雞配honey mustard. 我地就點了呢個. 另外還點了大早餐.雞肶超滑, 連雞皮都無乜脂肪.調味料味不重, 主要是食物的鮮味, 連薯條都完全唔油.食物ok, 而呢度又標榜健康, 雞係用organic嘅雞, 想食雞時可以再去食. 不過健康食物好似往往會同濃味惹味無乜關係, 可能因為少左油同鹽, 始終味道會無咁出.

雞肶超滑, 連雞皮都無乜脂肪.
調味料味不重, 主要是食物的鮮味, 連薯條都完全唔油.

唔知點解同呢個朋友每次約食飯都係去九龍城,其實我已經來過2次!所以對這裏都比較有信心。今次我們點了一個沙律,兩份不同味道的燒雞半隻。沙律係南瓜火箭菜沙律,我個人鍾意食南瓜亦鍾意食火箭菜,所以這個配搭我非常喜歡,南瓜亦很香甜,而且加上沙律油及醋,再帶一點點的酸,味道配合得剛剛好。燒雞則點了Honey mustard和Mexician每款半隻。先講Mexician,加左辣椒粉同香料一齊烤,所以就咁食都有辣辣地既感覺,不會太濃烈,這個辣度都可以接受。另外,旁邊配有辣醬,如果加埋呢個辣醬就會有點辣啦!Honey mustard烤雞本身冇咩味,全靠旁邊兩個醬汁,一個好似燒烤汁甜甜地,另外一個就係芥茉漿,我覺得唔加芥茉漿只係加燒汁會比較好食。不過,整體而言今次嘅烤雞燒得比較乾,唔夠嫩滑亦唔夠Juicy! 所以只係一般!

2015-05-13