2025-05-29 3740 瀏覽
今日同朋友係AIRSIDE shopping, 行完搵好野食, 見到呢間餐廳有期間限定的特別餐牌好吸引, 即刻入去試下~入到去發覺餐廳都好大, 裝備有格調, 播住歌感覺好relax, 仲要咁岩見到呢到出名的外藉廚師Jay McCarthy 擔任客席主廚,佢會同食客交流下和介紹菜式的煮法和用料, 好nice!*Flat Iron Tartare with Smoked Oyster Aioli包括有牛板腱他他、煙蠔大蒜蛋黃醬、烏斯特醬鹽、烤酸種麵包, 牛板腱他他食落好新鮮, 牛味濃郁, 配搭蛋黃醬更滑溜, 放上麵包一齊食, 好夾*Dry Aged US Pork Loin乾式熟成豬柳方法, 係嚴格控制溫度和濕度的環境,將肉品熟成至少10日,務求令肉質更加柔嫩,肉味倍見突出, 所以食落肉質好嫩滑和軟腍, 配埋松露忌廉汁,更香口美味*Smoked US Beef Brisket煙燻牛胸腩以低溫慢燻煮成, 肉質食落非常軟腍又帶點煙燻味, 味道香濃*Cowboy Cheese Cake with Candied Pecans呢款甜品有驚喜, 牛仔芝士蛋糕質地係屬於鬆軟綿密那種, 配搭香滑拖肥雪糕

*Dry Aged US Pork Loin

*Smoked US Beef Brisket

呢款甜品有驚喜, 牛仔芝士蛋糕質地係屬於鬆軟綿密那種, 配搭香滑拖肥雪糕,加上百蘭地糖脆, 爆谷, 核桃, 口感非常有層次和豐富。

*Ribeye Fat Washed Old Fashioned ~ 將牛排油脂的煙薰感加入威士忌,再加上冰和橙酒,酒味濃郁和特別

*Piggy Paloma ~ 飲落好清新
2025-05-04
位於啟德ᴀɪʀꜱɪᴅᴇ的西餐廳。自從新一段的啟德海濱花園開放後,由於是次開放的段落毗鄰維港,可飽覽維港景色,因此明顯前去啟德的人流也變多了,而貪新鮮的我當然也是去湊熱鬧的其中一份子了。.當天和朋友閒逛完後,才發現原來在這附近默默地開了很多新餐廳。而其中這一間的西餐廳,每次經過都被門口的麵包所吸引到;便決定不如就試試這間了。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆  ❅ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ᴍᴀᴄ & ᴄʜᴇꜱꜱᴇ $198焗龍蝦芝士通心粉味道豐富,層次分明。軟滑的通心粉吸收了龍蝦和芝士的精華,口感奶香濃郁加上微焦的芝士,更添香氣;龍蝦未算大隻,但肉質細緻,為整道菜增添了高級感。.❅ ꜱᴜᴄᴋʟɪɴɢ ᴘɪɢ $288身為乳豬達人(?,看到餐牌上有乳豬便立即秒選。乳豬比想像中大隻,上菜時有哇了一聲,以這個價錢這個份量,在似樣ᴅ的西餐廳,算是超級划算了。乳豬外脆內嫩,入口脆卜卜,爽脆不油;肉質也夠嫩滑,整體鹹香惹味。.❅ ꜱᴛɪᴄᴋʏ ᴛᴏꜰꜰᴇᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $85這是一款經典英式甜點。濃郁的焦糖醬搭配濕潤及天然甜味的棗泥,入口帶有淡淡果香;  拖肥香氣未見突出,甜度適中;
由於是次開放的段落毗鄰維港,可飽覽維港景色,
因此明顯前去啟德的人流也變多了,
而貪新鮮的我當然也是去湊熱鬧的其中一份子了。
當天和朋友閒逛完後,
才發現原來在這附近默默地開了很多新餐廳。
而其中這一間的西餐廳,每次經過都被門口的麵包所吸引到;
便決定不如就試試這間了。

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

❅ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ᴍᴀᴄ & ᴄʜᴇꜱꜱᴇ $198
焗龍蝦芝士通心粉味道豐富,層次分明。
龍蝦未算大隻,但肉質細緻,為整道菜增添了高級感。

❅ ꜱᴜᴄᴋʟɪɴɢ ᴘɪɢ $288
身為乳豬達人(?,看到餐牌上有乳豬便立即秒選。
乳豬比想像中大隻,上菜時有哇了一聲,
以這個價錢這個份量,在似樣ᴅ的西餐廳,算是超級划算了。
乳豬外脆內嫩,入口脆卜卜,爽脆不油;
肉質也夠嫩滑,整體鹹香惹味。

❅ ꜱᴛɪᴄᴋʏ ᴛᴏꜰꜰᴇᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $85
這是一款經典英式甜點。
濃郁的焦糖醬搭配濕潤及天然甜味的棗泥,入口帶有淡淡果香;
拖肥香氣未見突出,甜度適中;
而蛋糕配上雲呢拿雪糕,增添清爽感,甜而不膩。

❅ ʜᴏᴜꜱᴇ ꜱᴀɴɢʀɪᴀ $72
餐廳自製的ꜱᴀɴɢʀɪᴀ,果香與酒香平衡,清爽解膩。
2025-07-30 93 瀏覽
Got a breakfast there. Many aspects on which I wasn't happy.One staff was very rude and removed a bottle of tap water while we spent for 3 or 4 people.Layout is awkward with bar table left for having breakast so we sit on the restaurant area because lower tables were occupied.Coffee was small and taste was very light.Bakeries have been reheated in microwave making them soft and not crusty at all, also I think the taste of some other food got mixed with the vanilla tart I picked.Cinnamon danish w
Got a breakfast there.

Cinnamon danish was tasteless and just topped with cinnamon so very light taste of it.
Bagel came plain regular and they asked us to pay for a small portion of jam... 👎

On the positive side:
place is clean with nice light during the day, they have a lot of variety for danish and bakery,
the price is reasonable enough,
almond croissant was good
2025-07-27
$200 (早餐)
  • almond croissant
今次嚟到啟德AIRSIDE嘅 Chef’s Cuts Restaurant & Bakery,環境好精緻,有開放式酒吧、🍴歐式裝修元素🍷 中央酒吧位超吸睛 中間圓形酒吧🍷 🌆 大片玻璃窗景觀開揚 食物飲品都好有驚喜!🔥兩款全新特調雞尾酒:
🔹Rose Plum Tale
Vodka+蕃石榴+玫瑰+自家醃話梅米酒
口感清甜,玫瑰花香好chill,話梅酸酸甜甜,啱晒夏天飲,生津解渴~🔸Golden Bloom
Whiskey+Peach+Martini Bianco+自家製菊花茶
菊花香氣滿滿,淡淡蜜糖蘋果味,飲落好清爽,仲有少少回甘🦪生蠔買9送3!大大隻又鮮甜好抵食🥹
我哋叫咗每款4隻試:
🇫🇷法國生蠔 $58/1
🇦🇺澳洲生蠔 $55/1
🇮🇪愛爾蘭生蠔 $55/1
款款都夠新鮮大大隻🦪🦪,海水味濃郁又唔腥,配埋檸檬🍋汁同紅醋超match飲品仲有限定8折,Happy Hour都可以嚟chill一chill!🍝北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵
超足料!海膽醬好香濃,麵條掛汁一流,帶子鮮甜彈牙,仲有粒粒蟹籽滿滿鮮味~

🔥兩款全新特調雞尾酒:
🔹Rose Plum Tale
Vodka+蕃石榴+玫瑰+自家醃話梅米酒
🔸Golden Bloom
菊花香氣滿滿,淡淡蜜糖蘋果味,飲落好清爽,仲有少少回甘
🦪生蠔買9送3!大大隻又鮮甜好抵食🥹
我哋叫咗每款4隻試:
🇫🇷法國生蠔 $58/1
🇦🇺澳洲生蠔 $55/1
🇮🇪愛爾蘭生蠔 $55/1

🍝北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵

2025-06-14 1988 瀏覽
第二次來這餐廳,環境氣氛還是不錯,當然晚上情調更濃烈,如燭光晚餐。餐廳坐落在啟德站的Airside, 近期啟德主場館,啟德體藝館,有球賽,謝霆鋒演唱會,中年好聲音3的決賽,讓更多觀眾前來這商場用餐,平日七點後,都有不少訂座。星期五六日,會更多客人,建議提早訂座。今次同朋友食個生日Tea, 朋友都好滿意,飲品還有Happy hour 呢🍹🍹😍#Chef's Cuts Restaurant & Bakery #Airside #啟德美食 #香港餐廳 #打卡餐廳 #香港西餐#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkyummyfood

2025-06-12
$327.5
慶祝紀念
生日
  • 北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵
德州廚神Jay McCarthy擅長烹調各種美食,尤其牛肉菜式🐮5月1至5月16日分別於中環街市,黃竹坑THE SOUTHSIDE,啟德AIRSIDE同埋同食客見面😆可以一睹廚神風采~✿ 蕃茄西班牙辣肉腸燴牛肩胛肉小排 $108自己都幾中意食辣肉腸,mix埋青椒🫑蕃茄🍅薯仔🥔材料豐富,辣肉腸刺激味蕾🔥牛肩胛肉小排油脂分佈均勻,同時不失牛肉味。✿ 乾式熟成美國豬柳、蘆筍、煙肉醬、榛子、松露忌廉汁 $228吾知原來豬柳都有dry-aged😳豬柳口感實在🐷表面有榛子碎🌰使得口感十足,煙肉醬🥓同松露忌廉汁混合鹹香明顯,層次豐富而不膩。✿ 招牌辣肉腸·海蝦香料燴飯 $188蕃茄汁燴飯🍅同樣系辣肉腸,仲有甜椒 辣椒🌶️使得燴飯味道相對濃郁,蕃茄味重,香辣刺激味蕾。海蝦新鮮爽口🦐✿ Lychee Punch $76有荔枝 蘋果汁🍎石榴糖漿,味道香甜。✿ 牛仔芝士餅|核桃|拖肥雪糕|百蘭地糖脆 $78冇諗過甜品都系chef諗嘅😳cheesecake芝味濃郁🧀配以核桃 拖肥雪糕 糖脆香脆得黎又組合得好好👍🏼

✿ 蕃茄西班牙辣肉腸燴牛肩胛肉小排 $108

✿ 招牌辣肉腸·海蝦香料燴飯 $188

✿ Lychee Punch $76
有荔枝 蘋果汁🍎石榴糖漿,味道香甜。

✿ 牛仔芝士餅|核桃|拖肥雪糕|百蘭地糖脆 $78
2025-05-04
🔥德州廚神Jay McCarthy駕到香港!👨‍🍳美國德州廚神ChefJay McCarthy黎左香港!@chefscutshk 推出期間限定菜單,帶來正宗美國西南部風味! 這位國際大獎得主以創新煙燻料理聞名,即日起至到5月16號指定分店推出廚神主廚餐單!Chef JayMcCarthy 更會親身去到 Chef's Cuts 各分店!餐廳設計融合工業風與復古元素,挑高空間搭配昏黃燈光,營造時尚又充滿格調的用餐氛圍,完美提升用餐體驗。✨ 頭盤推薦:
1️⃣ 牛板腿他他、煙蠔大蒜蛋黃醬、烏斯特醬鹽、烤酸種麵包 ($168)
新鮮牛肉配煙燻蠔大蒜蛋黃醬、烏斯特醬鹽和烤酸種麵包,牛肉鮮香濃郁,強烈推薦必點!
2️⃣ 蕃茄西班牙辣肉腸燴牛肩胛肉小排 ($108)
牛肩胛肉燉得軟腍入味,搭配蕃茄西班牙辣肉腸,風味濃郁,超滿足!🍖 主菜精選:
1️⃣ Smoked U.S. Beef Brisket($268) 煙燻美國牛胸腩、蒜香薯蓉、甘筍、迷你椰菜、咖啡燒汁。低溫煙燻牛胸腩肉質鬆嫩,配蒜香薯蓉、迷你椰菜和咖啡燒汁,微甘風味滲透肉中
2️⃣ Dry Aged U.S. Pork Loin($228)乾式熟成美園豬
🔥德州廚神Jay McCarthy駕到香港!

✨ 頭盤推薦:

2️⃣ 蕃茄西班牙辣肉腸燴牛肩胛肉小排 ($108)

🍖 主菜精選:

乾式熟成美園豬柳、蘆筍、煙肉醬、榛子、松露忌廉汁。嫩滑多汁的豬柳搭配松露忌廉汁和煙肉醬,香氣撲鼻,佐以炒薯仔、蘆筍和榛子,口感軟腍
2025-04-30 1551 瀏覽
同朋友慶祝生日想食好啲,又交通方便,就試吓呢間。藜麥水果沙律:好普通,去馬莎都買到嘅質素八爪魚腸+薯仔小食:D八爪魚腸唔太鮮味,反而個薯仔就幾好食。青口cream sauce :好食,青口都滑,同夠鮮,反而個sauce 就濃D三個人食唔夠點多個帶子墨魚汁意粉:帶仔都係大,但冇乜味,意粉太冧。麻麻甜品:兩個脆脆薄片加雪糕:普通。得個甜字檸檬撻就有D味,但唔係出色反而cocktail 就夠酒,一杯Bellini 桃味夠,mojito 都可以。好鐘意咁多薄荷葉。
同朋友慶祝生日
想食好啲,又交通方便,就試吓呢間。
藜麥水果沙律:好普通,去馬莎都買到嘅質素
三個人食唔夠
點多個帶子墨魚汁意粉:帶仔都係大,但冇乜味,意粉太冧。麻麻
甜品:兩個
脆脆薄片加雪糕:普通。得個甜字
檸檬撻就有D味,但唔係出色
2025-04-16 1262 瀏覽
星期六用餐 。之前已經經電話訂座訂左12點幾 有幾位小朋友之後去到個餐廳有好多位 徧徧就係唔安排沙發位俾我 之後我問侍應話俾人訂左 但係去到我走啲沙發位都係冇客坐 根本就冇人訂 就點都唔俾人坐
星期六用餐 。之前已經經電話訂座
訂左12點幾 有幾位小朋友
之後去到個餐廳有好多位 徧徧就係唔安排沙發位俾我
之後我問侍應話俾人訂左
但係去到我走啲沙發位都係冇客坐

根本就冇人訂 就點都唔俾人坐

2025-03-19 2270 瀏覽
其實之前也吃過中環和黃金海岸店,餐廳主打地中海風格西餐,唔止有西班牙tapas 、sangria,乾式熟成牛扒都有, 海鮮方面更不可錯過生蠔吧,有不少產地直送生蠔,氣氛服務好,在啟德是獨一無二的存在。分別點了Beef Burger和Scallops Ink Spaghetti兩款主菜,墨魚汁意粉鮮味十足用上北海道帶子,再配上香濃海膽醬,比起墨魚汁吃得更優雅,還有三文魚籽點綴Burger的安格斯漢堡煎得很焦香,厚度也是有誠意,牛油香和新鮮多汁蕃茄,配上cocktail sangria 也是絕配,餐廳氣氛佳,很適合小酌一杯

• 北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵
2025-03-17 2327 瀏覽
今天在Airside看見一間新的餐廳很像很吸引就進去嚐一嚐。煙三文魚,海蝦,半熟蛋沙律黑醋加上煙三文魚及蝦,食料都是新鮮的。加上不同的生果及蔬菜,是一道醒胃的前菜。乾式熟成黑安格斯肉眼扒,薯條,什菇,香草牛油 300g我們下單的時候要求五成熟,牛扒質地不錯,入口鬆軟加上香草牛油及香菇的配搭。味道很好,牛扒有炭燒的味道很不錯的選擇。北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵三粒大的帶子,加上墨汁意粉味道很好,但海膽醬不是太多吃不到這款食材,可能份量太少的關係。但這個主菜調味配搭得是不錯的。帶子多幾粒會更好。因為二人分享晚餐,侍應生會在新一道菜前為我們更換新碟,這個是一個我很欣賞的地方。#小數怕長計 #慳家 #優惠 #著數 #小師奶 #美食

煙三文魚,海蝦,半熟蛋沙律

乾式熟成黑安格斯肉眼扒,薯條,什菇,香草牛油 300g

北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵

#小數怕長計 #慳家 #優惠 #著數 #小師奶 #美食

2025-03-15 2081 瀏覽
最近喺Airside商場嘅Chef Cut西餐廳試咗佢哋嘅lunch set,真係一個唔錯嘅體驗!餐廳應該有5000尺咁大,商樓底場光好,仲有個private area 可以包場。佢獨特的工業風裝修,融合了金屬、混凝土和木材等元素,有個好靚嘅bar area 好適合打卡。門口就係琳琅滿目的bakery,我樣樣都想食!前菜揀咗蕃茄多士同南瓜湯嚟。蕃茄酸甜開胃,清新又有層次感。南瓜湯就濃得嚟唔會太膩,入口暖笠笠。首先試咗個炸蝦芝士漢堡同薯條,蝦肉鮮嫩彈牙,配上濃郁嘅芝士,咬落去真係好滿足。漢堡包烘得夠鬆軟,唔會太乾。薯條外脆內軟,份量都好夠,食完好滿足。而美國黑安格斯西冷牛扒配薯條。牛扒煎得啱啱好,肉質嫩滑多汁。整體嚟講,Chef Cut嘅食物質素好穩定,環境又舒適,服務態度都唔錯,係Airside食西餐嘅一個好選擇,最緊張環境真係好大好舒服,可以坐成日,推薦畀鍾意西餐嘅朋友!

2025-03-06 1889 瀏覽
今次到訪位於Airside 嘅Chef Cut’s❤️ 同中環分店裝橫類近,型格又雅緻👍 吧枱座尤其吸引😚 窗外一片城景,開揚又美觀😎 前菜㨂咗一客牙買加煙燻烤雞夾餅🤭 薄脆嘅烤餅上堆滿山一樣高嘅配菜😚 包括有雞肉、南瓜、牛油果、芝士等😍 食落口感層次好豐富😚 開胃又清新之選👍 主食㨂咗職員推薦嘅招牌辣肉腸海蝦香料燴飯😎 燴飯入口濃稠惹味,辛香刺激😆 加埋辣肉腸真係勁正✅ 頂端嘅海蝦大大隻好鮮美,食落彈牙又可口,真係勁正❤️ 甜品㨂咗一件檸檬柚子撻🥰 甜品擺盤好靚😍 打卡一流😋 果撻入口酸酸甜甜,清新不膩❤️ 配搭香滑冰涼嘅雲呢拿雪糕,以及醇香可口嘅白朱古力,真係令人回味無窮😚

午餐
2025-03-06 1504 瀏覽
今日同朋友去咗AIRSIDE行街,順便搵咗間西餐廳食飯。餐廳環境真係好有氣氛,燈光柔和,好有情調,啱晒情侶約會🥰餐廳嘅食物選擇都幾多,仲有大量既cocktail 同mocktail, 紅白酒揀,happy hour 時段仲有8折👍慢煮黑豚斧頭扒:呢個真係正!斧頭扒係厚切但肉質好嫩,慢煮嘅關係,仲好JUICY。配埋個蘋果青醬,有清新既感覺。仲有個酸忌廉薯仔,薯仔煮得啱啱好,酸忌廉嘅味道同黑豚好夾,整體好有層次感😍和牛芝士漢堡配薯條:個漢堡包皮脆內軟,和牛肉餅好juicy,咬落去仲充滿肉汁,芝士味濃郁,配埋新鮮嘅蕃茄,口感豐富。薯條炸得金黃香脆,點埋茄汁真係停唔到口😆呢間餐廳無論環境定食物都幾高質,下次再嚟AIRSIDE行街,一定會再幫襯🥳
2025-02-25
2025-03-05 1503 瀏覽
Chef’s Cuts Restaurant & Bakery地址:啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L201號舖啟德靚靚高質西餐廳😍😍行啟德新商場Airside經過見到,一睇門口已經覺得餐廳好有氣氛,格調,環境燈光柔和,營造一種浪漫情懷格調👍👍非常適合情侶過黎享受一番🤭而餐廳侍應服務非常到位,主動過黎介紹餐牌,當要點餐既時候,亦會好快過黎serve,好耐無遇到咁有態度,服務既餐廳侍應啦!👍呢點值得讚!我地兩個人,叫咗一碟斧頭扒,一個薄餅,最後加多咗個甜品,食得相當滿足😋😋Slow Cooked Pork Tomahawk 慢煮黑豚斧頭扒,蘋果青醬,酸忌廉薯仔慢煮黑豚斧頭扒肉質鮮嫩多汁,搭配清新的蘋果青醬,層次豐富。酸忌廉薯仔綿密滑順,與豬肉既口感平衡,整體口感細膩👍Spanish Coca Bread Plaza煙燻火腿羊奶芝士西班牙薄餅 份量好多,而且個薄餅係即刻整,新鮮得黎,個餅底又熱又脆,真係好好味!Passion Fruit Caipirinha入面有Cachaca, Lime, Sugar, Passion FruitSticky Toffee Pudding Date拖肥
地址:啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L201號舖

Slow Cooked Pork Tomahawk
慢煮黑豚斧頭扒,蘋果青醬,酸忌廉薯仔

Spanish Coca Bread Plaza
煙燻火腿羊奶芝士西班牙薄餅

Passion Fruit Caipirinha

Sticky Toffee Pudding Date
拖肥布甸蛋糕,干棗,雲呢拿雪糕
拖肥布甸蛋糕真係第一次食,口感濕潤綿密,干棗的天然甜味與濃郁的拖肥醬好夾!帶來豐富的層次感,搭配雲呢拿雪糕,冷熱交織,平衡了甜膩感