2021-09-08 187 瀏覽
Check in Taipei@Soho荷里活道37號就咁講街名好陌生如果話係中環電梯第三條落大館嗰層對面馬路就係大家會唔會熟悉好多🗺·大大「我愛台妹」的霓虹光管招牌十分搶眼😆餐廳以藍色作為主調裝修簡約有bar枱、有二人及四人枱Size不大但勝在間隔好令空間感足夠·餐具設計都別具心思唯獨有改善空間係餐具有日式、台式、中式不太統一有失餐廳的格調·我哋點咗1️⃣(凍)珍珠奶茶走甜真正的走甜,正不過珍珠同飲筒嘅size不配合成日卡住飲得不方便可以改善下2️⃣(熱)薑汁撞奶甜度適中薑奶balance 3️⃣糖心蛋滷肉飯唔好睇個碗咁細個飯都有一碗白飯咁多適合一般女士嘅份量鋪面嘅滷肉夠熱同埋香口可惜個份量對男士來講就唔夠飽4️⃣招牌牛肉刀削麵3塊厚切牛𦟌真材實料牛肉湯底夠濃又不肥膩讚5️⃣芝士黑松露醬蛋餅賣相吸引但芝士凍咗就黐住晒食得唔方便可以參考中國點心炸兩嘅方法切開一嚿嚿方便食客6️⃣芝士奶蓋烏龍茶蛋糕我個人就好喜歡Tiramisu質地嘅蛋糕不過對一般人嚟講應該creamy質感薄返少少應該幾好味芝士奶蓋(咸甜)同烏龍茶味(甘苦)蛋糕10分配合好有特色值得一試7️⃣(追加)牛乳豬軟骨寬粉絲因為第一張單嘅滷肉飯太細碗所以追加
Check in Taipei@Soho

大大「我愛台妹」的霓虹光管招牌
十分搶眼😆
餐廳以藍色作為主調
裝修簡約
有bar枱、有二人及四人枱
Size不大但勝在間隔好

衛生程度理想👌🏻
二人承惠646
2021-09-07
2021-09-05 210 瀏覽
想不到閒日晚上八點到都有人排隊,人氣度高。等了大約三張枱,我們二人坐吧枱幾舒服,旁邊有座位可以放袋。餐廳吧枱乾淨整齊,感覺衛生。手繪雙色鹽酥雞 | $88一邊是黑松露醬,一邊是柚子醬。個人比較喜歡柚子醬,味道酸比較解膩。鹽酥雞炸得香脆,雞肉嫩滑。髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 | $85甜食的蛋餅,被它的賣相吸引,是不錯的打卡菜。蛋餅包著滿滿的芋泥,不算太甜。畫碟的醬料中有煉奶,覺得不夠甜可以再點些。招牌牛肉麵 | $108牛肉煮得腍又入味,雞蛋半溏心。可以選刀削麵或拉麵,我們選擇了刀削麵,刀削麵有口感又不會過厚身,果然無揀錯。牛肉湯味道鹹味適中,清甜不肥膩。明太子甜不辣 | $68炸得不油膩,充滿了明太子的味道,可以一食再食。

手繪雙色鹽酥雞 | $88

髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 | $85
甜食的蛋餅,被它的賣相吸引,是不錯的打卡菜。

招牌牛肉麵 | $108

明太子甜不辣 | $68
炸得不油膩,充滿了明太子的味道,可以一食再食。
2021-09-01
  • 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
  • 招牌牛肉麵
  • 明太子甜不辣
  • 雙色鹽酥雞
2021-08-11 1654 瀏覽
請了半日假睇醫生,順道約好友吃個午飯再去,為方便好友工作地點,就決定中環附近吃。好友在中環半山區附近工作,她說有間台灣餐廳挺不錯,話帶我去試試。餐廳格局幾摩登,用上紫色霓虹燈寫上「我愛台妹」,玩味感十足。而且長型Bar枱非常吸睛,夜晚可以變身成酒吧,晚飯直落一應俱全。綠豆沙牛奶綠豆沙有清熱解暑功效,綠豆沙牛奶有著綿密濃郁的口感,打得很細緻,飲落滑順,濃郁的綠豆香氣加上香滑的乳香,微甜不膩非常爽口。雙色鹽酥雞加入黑松露醬的黑醬與用柚子調記的黃色醬汁,2款味道各有特色,黑松露味道香濃,濃厚滋味,而柚子醬汁清新芳香,可以減低油膩感,配上香酥炸雞,特別惹味倍增。招牌牛肉麵先試一口湯,用上純牛骨煮成,味道濃郁鮮甜,而且有陣陣藥材香氣,牛肉採用半筋半肉的牛𦟌位置,口感嫩滑彈牙,充滿濃厚牛味,之後再加入店家秘製辣牛油,辣牛油用上牛脂肪及十五種香料辣椒製作,在熱湯裏漫漫溶化,令湯底味道變得濃郁豐富,完全有台灣牛肉麵感覺。溏心蛋魯肉飯肥瘦豬肉比例剛剛好,滷肉份量非常多,色澤均勻,飯粒分明、魯肉香帶甜,吃起來清爽不油膩,滷味濃厚,而溏心蛋蛋香味濃,蛋黃呈半流心狀態,有滷水香味,非常滋味。

綠豆沙牛奶

雙色鹽酥雞

招牌牛肉麵

溏心蛋魯肉飯

• 招牌牛肉麵
  • 溏心蛋魯肉飯
2021-07-21 2202 瀏覽
出街遇上打風落雨,就即刻改變路線,變成和朋友找家餐廳避雨加吹水了。在OPENRICE見到這家店蠻熱門的,就來個台式小吃甜品當下午茶吧。明太子甜不辣,平常吃到的甜不辣多是關東煮形式的,第一次吃到煎炸形式的,比較香口,明太子醬鹹鮮的味道很點睛,提升了整個味道。髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅,紫薯粉和鹹蛋黃相間,色彩繽紛,賣相很不錯。蛋餅裡包裹著軟滑的芋泥,芋頭味沒有期待中重,好在味道也不會太甜,再配上一些鹹蛋黃,有種鹹鹹甜甜的味道,很多變。若是喜歡重口味,還有煉奶蘸醬可以加上去,那麼鹹甜的味道會更突出。奶奶麻糬配黑芝麻,看起來平平無奇,確是最驚喜的發現,冰冰涼涼的口感,入口嫩滑即化的美妙,就像是雪糕和啫喱的綜合體,反正一點都不像我認知中的麻糬,因為根本不需要咀嚼。香濃的牛奶味,拌上黑芝麻,再分割成小塊小塊易入口的形狀,一口一粒滿嘴冰涼和香甜,好好吃啊。伯爵茶凍QQ芋圓,材料豐富,包括雙色芋圓、珍珠、綠豆、伯爵茶凍、愛玉,滿滿當當一大碗。除了綠豆,雖然其他都是QQ彈彈的口感,但層次感不同,夏天吃碗這個真的很開心。相對來說甜品比小食更為出色,值得回頭,店內還有其他主食可以再找機會來試試。
明太子甜不辣
奶奶麻糬配黑芝麻
伯爵茶凍QQ芋圓
2021-07-19
明太子甜不辣
奶奶麻糬配黑芝麻
伯爵茶凍QQ芋圓
2021-07-21 1493 瀏覽
疫情之後已經好耐冇去旅行啦,真係好掛住台灣。之前上網見到呢間餐廳有鮮奶麻薯,掛念台灣菜嘅我就走咗過嚟食啦。不過原來鮮奶麻薯係每日限定嘅,八點嚟到嘅時候原來已經賣晒,等我下次早啲過嚟試吓先。不過呢度仲有好多好吸引嘅台灣菜,不枉此行。酸辣牛肉麵 $118有得揀刀削麵定係寬粉絲,呢款我哋就揀咗刀削麵。刀削麵食落彈牙。呢個麵嘅湯底唔會好辣,但酸辣香十足。仲有得任加呢度嘅辣牛油,加完之後,個湯嘅味道更加香濃咗。牛肉有三大片,已經煮到好軟淋,食落都有牛肉香。黑蒜牛肉麵 $118呢款黑蒜牛肉麵上面有一大羹蒜泥,加入湯底之後,蒜香極濃,啱晒鍾意食蒜味嘅人。呢款嘅面底我哋揀咗款粉絲,寬粉先望落好似多過刀削麵,食落唔會太硬,感覺係幾容易消化嘅,同個湯底亦都好夾。雙色鹽酥雞 $88相識鹽酥雞係有兩種醬料,分別係柚子醬同埋黑松露醬,醬料嘅份量亦都好多,夠沾滿晒所有鹽酥雞有餘。呢款雞比起一般鹽酥雞大件好多,望落好似韓式炸雞咁,但當一食落去,就知道係鹽酥雞嘅味道,感覺都好特別。雞肉亦都好滑嫩,好味。下次一定要早啲過嚟試到鮮奶麻糬先!

酸辣牛肉麵 $118

黑蒜牛肉麵 $118

雙色鹽酥雞 $88

下次一定要早啲過嚟試到鮮奶麻糬先!
2021-07-19
2021-09-12 0 瀏覽
今日下午同朋友聚舊想在蘇豪附近下午茶談一談天,回想起很掛念著台灣的人和事;我們兩位珍珠奶茶控便想起這地方落腳了。這裏可以舒適地喝一杯茶和吃一口台灣的地道美食, 真是賞心樂事。店員親切地介紹台灣的美食給我們, 我們選擇了雙色鹽酥雞和火焰原條鰻魚蛋餅。雙色鹽酥雞十分地度,大大件而且炸得香脆肉嫩。最特別的是有兩種特制醬汁“黑松露”和”柚子”口味。 黑松露香味濃郁, 濃濃的黑松露的味道。 我就比較喜歡柚子味, 甜酸酸的十分清新及醒胃。火焰原條鰻魚蛋餅, 肥美的鰻魚最有九吋長, 店員為我們火焰一下表面上的芝士, 令賣相更加吸引。 鰻魚入口即溶, 配上香濃的蛋餅 、木魚絲及粟米。 口感特別層次分明。最後我們order了兩杯地道的珍珠奶茶及玫瑰珍珠奶茶, 珍珠不會太甜又煙韌, 十分好喝。 這樣我們便消磨了一整個下午,十分滿足。

2021-09-11 0 瀏覽
話說想食呢間大熱台菜好耐,但實在太受歡迎每日都爆場😆今日的起心肝夜少少嚟,終於食到喇!😘店內裝修好fusion,有格調又有bar枱,menu上嘅創意調酒都非常吸引👍🏻奶奶麻糬(黑芝麻)($75)••••••限量發售必食嘅奶奶麻糬🤤有得玩又有得食🤗兩隻筷子交叉將麻糬沾滿黑芝麻粉,再分成一粒粒,食落凍冰冰,好新奇,唔使點咬都好似會溶化咁🤣另外黑芝麻粉極之濃郁,沙沙炒香嘅芝麻中和麻糬的甜。伯爵茶凍QQ芋圓($68)••••••伯爵茶凍令人驚喜!唔好睇少呢粒橙啡色茶凍,好驚艷😳小小不粒爆出甘香伯爵茶味,好回甘而且好新奇❤️珍珠軟糯Q彈,浸過糖水愛玉果凍有韌勁、有彈性番薯及紫薯芋圓都吃到原味,煙韌彈牙台式肉鬆榨菜蛋餅($68)••••••賣相顏色好靚🥰呢⼀款鹹味蛋餅,蛋皮香濃夠薄,肉鬆乾身,榨菜唔會太鹹,面頭醬汁添加濕潤感,配合埋一齊十分唔錯😌明太子甜不辣($68)••••••一定要嗌台灣人嘅平民美食之一!最鍾意甜不辣嘅煙韌口感😍油炸鮮甜厚實乾香酥脆嘅魚漿💯 鹹中帶辣明太子醬無疑係錦上添花💮黑蒜牛肉麵(寬粉絲)($118)••••••絕對係被菜單上,全碗黑色外形嘅圖片吸引😙問過店員後得知,一定要點

奶奶麻糬(黑芝麻)($75)
••••••

伯爵茶凍QQ芋圓($68)
••••••

珍珠軟糯Q彈,浸過糖水
愛玉果凍有韌勁、有彈性
番薯及紫薯芋圓都吃到原味,煙韌彈牙

台式肉鬆榨菜蛋餅($68)
••••••

明太子甜不辣($68)
••••••

黑蒜牛肉麵(寬粉絲)($118)
••••••
絕對係被菜單上,全碗黑色外形嘅圖片吸引😙問過店員後得知,一定要點透明嘅寬粉絲先有全黑效果喔😇
上枱的確好吸睛,之後就傳來陣陣嘅蒜香😛難怪啦,黑蒜湯底上面仲有一坨蒜泥🤣真係蒜香十足。牛肉超軟淋,溏心蛋高質,色澤味道都讚👍🏻百頁豆腐彈牙索湯,然而寬粉偏淋,咬口較弱。湯底除蒜味外,調味偏清淡,建議自行加入枱面樽「辣牛油」😜絕對增加風味層次。

溏心蛋魯肉飯($55)
••••••
冇令人失望嘅珍珠米,魯肉肥瘦參半,小小一碗充滿家鄉台灣味🥺
2021-09-10 0 瀏覽
同朋友到中環大館參觀,離開嘅時候準備喺附近搵嘢食,難得見到沒有長長的人龍,當然要把握機會入去食啦。想試好耐,不過星期六日都見到有很長的人龍。高吧枱位置很舒適,與朋友點了糖心蛋滷肉飯$55 ,細細碗,味道很好,滷肉切到細細粒,可以試更多唔同嘅嘢食。 黑蒜牛肉麵轉刀削麵$118,最令人驚喜的是蟲草花是炸香果的,脆卜卜,還有口感特別的豆腐,牛肉非常非常軟身,很可口。刀削麵彈牙,配上湯底真是完美,無可挑剔。骯髒芋泥鹹蛋黃蛋餅$85奶奶麻薯 加Oreo $95

想試好耐,不過星期六日都見到有很長的人龍。

骯髒芋泥鹹蛋黃蛋餅$85

奶奶麻薯 加Oreo $95

• 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
  • 黑蒜牛肉麵
  • 薯泥起司松露蛋餅
  • 溏心蛋魯肉飯
2021-09-04 0 瀏覽
已經兩年無離開過香港,實在太想念,今次去到主力吃台灣菜的check in taipei,幻想去一轉台北吧台灣涼菜很多,點了一份櫻花蝦烏醋茄子,非常喜歡此菜的醬汁,甜甜酸酸,配上茄子味道好夾,加上一堆櫻花蝦,好香口雙色鹽酥雞,一客7件,每件都夠厚夠大件,完全餃到酥脆效果,再沾上兩邊的汁醬,黑松露醬及柚子醬,後者較為喜歡,好開胃,令人一口接一口麻婆豆腐手工餃,手工餃夾著麻婆豆腐醬一起吃,沒有辣,沒有太乾身,但是多一種口感,每粒餃子都好飽滿伯爵茶凍凍QQ芋圓,芋圓,珍珠,絕對能代表台灣甜品,所以配料都是帶口感的,煙煙韌韌,又帶一點飽肚感,兩個人分享一配,份量剛剛好Peach oolong highball,除左珍珠奶茶外,點了一杯帶酒精cocktail ,以烏龍茶作茶底的cocktail ,絕對不能錯過該店的打卡位,最餐廳的最盡頭

該店的打卡位,最餐廳的最盡頭

• 手繪雙色鹽酥雞
多數食台灣野都係傳統裝修主打古早味呢間食氣台灣餐廳就係酒吧格局 主打新派台灣菜同時亦有傳統元素見到餐廳有唔少霓虹燈裝飾 同埋都有啲特色mocktail台式肉鬆榨菜蛋餅 $68好有古早味嘅蛋餅 內層夾住豐富肉鬆及榨菜 味道酸酸 肉鬆綿密 蛋香十足再以燒汁及美乃滋突出味道招牌牛肉麵 $108可以揀刀削麵或粉絲 我地揀咗刀削麵刀削麵粗身有口感 微微煙韌彈牙 同時湯頭好重牛骨味 清甜又香牛肉係牛𦟌 大大塊亦好軟諗雙色鹽酥雞 $88好大舊嘅鹽酥雞配上兩種醬汁 分別係柚子醬同黑松露醬柚子醬清新 甜甜酸酸夠開胃 黑松露醬帶淡淡松露香 以蛋黃醬作基底Oreo奶奶麻糬 $85麻糬用木薯粉整而唔係糯米粉 並無糯米糍嘅癡牙同濟食落好Q彈好軟 好滑溜 同時亦夠冰涼 配上Oreo好夾

多數食台灣野都係傳統裝修主打古早味

Oreo奶奶麻糬 $85
麻糬用木薯粉整而唔係糯米粉 並無糯米糍嘅癡牙同濟
食落好Q彈好軟 好滑溜 同時亦夠冰涼 配上Oreo好夾
2021-08-31 4 瀏覽
當大家極度想念台灣的時候,非常幸運地遇到這家台式餐廳,餐廳理念是讓人立刻飛往台北,盡享地道美食。位置方便,位於中環半山電梯下,佈置非常吸睛,令我們決心一試。餐廳座位寬敞,坐得舒服,適合三五知己或情侶來共聚晚餐,聊一個晚上。美食來了,先來個黑蒜牛肉麵。非常喜愛它的刀削麵底,麵身煙韌有厚度,配上黑蒜湯底十分有口感。牛肉厚身肉味重,份量也不少,二人分享剛剛好又可以嘗試更多美食。值得一讚是有一團新鮮磨碎的蒜蓉,讓你自由選擇份量加入湯底,惹味十足。接著有創新的菜式,髒髒芋泥鹹蛋蛋餅。有別於經典蛋餅,加入了港人最愛的芋泥,每塊都鹹鹹甜甜,吃不停口,沾上煉奶及鹹蛋碎,口感新鮮又滿足。之後還有手繪雙色鹽酥雞。兩款醬汁如手繪畫般塗在碟上,外觀吸引之餘更可以有味蕾雙重衝擊。鹽酥雞體積巨型,香脆可口,肉質鬆軟,不會過乾而有口感,自由沾上各款醬汁更能保持新鮮感。小吃還有炸地瓜薯條,即叫即炸,新鮮香脆,地瓜條十分香甜,每條又長又厚,十分搶手。最後有我們期待已久的Oreo奶奶麻糬。好玩又好味,先吃掉完原塊Oreo,再將奶團不斷沾上餅乾碎碎,再分成小塊,自由決定每塊大小。奶糬甜度不高,奶味濃厚,配上Oreo也不會太

最後有我們期待已久的Oreo奶奶麻糬。好玩又好味,先吃掉完原塊Oreo,再將奶團不斷沾上餅乾碎碎,再分成小塊,自由決定每塊大小。奶糬甜度不高,奶味濃厚,配上Oreo也不會太甜,作為甜品一流。
這裡餐飲都很有特色,叫了杯玫瑰奶茶加黑糖珍珠,茶味香濃,玫瑰花香,是不錯的選擇。
2021-08-31 8 瀏覽
今日同朋友係中環食晚飯,去咗食呢間人氣度相當高嘅「Check in Taipei」😋我哋去到餐廳嘅時候大概8點,當時仲有好多人排隊等緊,果然唔可以睇小!我哋揀咗以下幾樣嘢:櫻花蝦胡醋茄子($48):我自己好鍾意食茄子,加上個汁酸酸甜甜,非常開胃!招牌牛肉麵($108):麵可以揀刀削麵或者寬粉絲,我哋揀咗刀削麵,煙煙unun好有口感!溏心蛋魯肉飯($55):魯肉好香,食落唔會有好肥膩嘅感覺,反而愈食愈想食!髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅($85):呢個蛋餅非常有蛋味,加上厚厚同好香嘅芋泥,身為芋泥控嘅我非常鍾意!鮮芭樂苦瓜汁($58):苦瓜汁唔係好多地方有得飲,呢度仲有幾款揀,養生嘅我當然要叫返杯!

我哋揀咗以下幾樣嘢:

2021-08-28 12 瀏覽
想回到台北! 試著讓故事繼續!我真係太太太耐冇返過台北了, 開始出現幻覺唯有只能去食D好味既台北菜頂頂引先CHECK IN TAIPEI就係我好鐘意食既一間台菜今次去同上次去有D唔同, 冇記錯應該係裝修左, 感覺再舒服左入面既環境都仲係好舒服, 傾計一流牛肉面-$108個牛係濃味, 好正, 牛肉好嫩又厚身, 味道同口感都俱佳而我地都好鐘意個刀削麵, 又粗身又煙靭, 又可以掛到湯, 我地都超鐘意鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵-$158D個係創意菜式, 我地都好想試, 所以叫左, 蟹肉係出奇地多, 而且都幾重蟹味, 撈味一流, 而麻婆醬掛面好正, 勁開胃, 豆腐同麵都好勁, 我地都幾鐘意佢D個創意明太子甜不辣-$68甜不辣去親台灣都會不停咁食, 係香港唔多見到, D度既甜不辣遇上左明太子, 真心估唔到D兩樣我都鐘意既野夾埋一齊, 係有種魔法既味道, 好好味總結好好味, 每人都係百幾蚊落到樓, 但懷念台灣時我一定會再黎
唯有只能去食D好味既台北菜頂頂引先
CHECK IN TAIPEI就係我好鐘意食既一間台菜
入面既環境都仲係好舒服, 傾計一流

牛肉面-$108
個牛係濃味, 好正, 牛肉好嫩又厚身, 味道同口感都俱佳

鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵-$158

明太子甜不辣-$68
2021-08-24
2021-08-28 8 瀏覽
同朋友gathering想搵間坐得舒服又好味的台灣餐廳(冇計太掛住台灣美食了!), 決定試下呢間check-in Taipei.環境唔迫,坐得好舒服,仲有bar枱,好新式台灣餐廳的感覺。一黎叫左兩杯白苦瓜飲品,check-in Taipei 號稱自己苦瓜汁大王,我地叫左苦瓜蘋果同苦瓜芭樂,台灣夜市感覺返哂黎!少冰(幾乎冇冰), 百份百純果汁,唔似有啲餐廳勁多冰dilute 哂個味。苦瓜同芭樂味道好夾好清新!招牌牛肉麵先講牛肉,有三塊,每塊都厚度十足,牛味亦好足。刀削麵好有咬口好煙韌,唔會因為浸係湯耐而變淋。湯,係呢碗牛肉麵的靈魂,我成碗飲哂!有藥材味但不會太濃,炸蒜味令個湯層次昇華,不愧為招牌,下次都一定會再encore !手繪雙色鹽酥雞實物真係同menu 圖100%一樣。雞係大大件的,每一舊都炸得好juicy, 咬落去係有肉汁流出嚟,並冇誇張!雙色係指黑松露&柚子,原來雞同柚子係咁撘的,有種新式鹽酥雞食法的感覺。髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅實物比圖片吸引200%!我同朋友都係芋泥控,差啲未尖叫出來。味道好複雜,有鹹蛋的香味同鹹味,但芋泥的甜芋味並冇被蓋住。芋泥好甜好滑,餡好足夠!另外師傅手勢好

環境唔迫,坐得好舒服,仲有bar枱,好新式台灣餐廳的感覺。

招牌牛肉麵
先講牛肉,有三塊,每塊都厚度十足,牛味亦好足。
刀削麵好有咬口好煙韌,唔會因為浸係湯耐而變淋。

手繪雙色鹽酥雞

髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
味道好複雜,有鹹蛋的香味同鹹味,但芋泥的甜芋味並冇被蓋住。
芋泥好甜好滑,餡好足夠!
另外師傅手勢好好,每一舊夾起都冇散開,大滿足!