2017-11-05 822 瀏覽
Nice place for a drink with some choice for foods and drinks including some alcohol drinks too . not bad will come again ..
2017-10-23 645 瀏覽
想搵個地方可以同朋友坐耐d傾計食飯 就book左呢間cafe試下記得佢既黑松露帶子意大利飯幾出名 所以叫左個set 有餐湯餐包同餐飲個湯係南瓜湯 幾好飲 亦夠熱 不過不失估唔到個包會係芝士煙肉既多士 比起就咁蒜蓉包有誠意得多 而個飯偏硬身 我個人比較鐘意煮到軟身既risotto 個黑松露汁的確做得唔錯 同出面西餐食到既差唔多水準而帶子就好大粒 肉質彈牙 不錯另外單點左個卡邦尼煙肉扁意粉 醬汁好creamy好好味 意粉既軟硬剛好 配料煙肉同磨菇都唔少成碟份量唔大 岩晒我地呢d鐘意食又怕肥既女仔 煙肉芝士焗大啡菇每次食西餐都會叫既小食 而呢間既都做得唔錯夠多芝士同煙肉 同埋個菇都好多汁 唔會焗到乾晒初初頭半個鐘都係全場得我地 以為唔會成晚只係做我地生意咪好靜好尷尬 之後開始多人仲坐滿左呢到地方唔大 裝修擺設幾復古 同朋友傾計聚舊既好地方
餐湯餐包

2017-10-19
餐湯餐包
黑松露帶子飯
煙肉芝士焗大啡菇
這是一次普通的二人朋友聚會我們點了一個價值$158的Dinner set包一份主菜(單點$98), 一碗餐湯加蒜蓉包和一杯$38的飲料另外單點了一份主菜和一個小食Dinner set 的餐飲我們點了花茶(單點$58)因為我們看到點價值高於$38的餐飲只需補差價就可以了所以我們以為只需加$20就可以點花茶用餐過程一直都很愉快直至結賬的時候我們發現賬單比我們預計的多出了幾十塊於是我們就想查看賬單問過明白職員才告訴我們花茶並不包括餐飲之內,要額外點的這時我們才發現是我們看漏眼了當時我們有點無奈但還是結賬離開了後來愈想愈覺得有種被騙的感覺職員就算落單時不跟我們說清楚花茶不包括餐飲之內也是不是應該告訴我們還有一杯餐飲未點呢?我們現在是以單點價$58點了花茶以$158點了一份dinner set而我們得到的只有一份單點$98的主菜和餐湯加餐包換言之餐湯加餐包價值$60?總之食物ok 環境ok 就是感覺被騙了感受很差,不會再來了😞
這是一次普通的二人朋友聚會
我們點了一個價值$158的Dinner set
另外單點了一份主菜和一個小食
Dinner set 的餐飲我們點了花茶(單點$58)
因為我們看到點價值高於$38的餐飲只需補差價就可以了
所以我們以為只需加$20就可以點花茶
用餐過程一直都很愉快
直至結賬的時候
我們發現賬單比我們預計的多出了幾十塊
於是我們就想查看賬單問過明白
職員才告訴我們花茶並不包括餐飲之內,要額外點的
這時我們才發現是我們看漏眼了
當時我們有點無奈
但還是結賬離開了
後來愈想愈覺得有種被騙的感覺
職員就算落單時不跟我們說清楚花茶不包括餐飲之內
也是不是應該告訴我們還有一杯餐飲未點呢?
我們現在是以單點價$58點了花茶
以$158點了一份dinner set
而我們得到的只有一份單點$98的主菜和餐湯加餐包
換言之餐湯加餐包價值$60?
總之
食物ok 環境ok 就是感覺被騙了
感受很差,不會再來了😞
2017-08-09
2017-07-11 673 瀏覽
難得朋友係外國番黎,當然簡間坐得舒服既cafe瘋狂吹水啦!今次就簡左呢間,我個人好滿意呢間cafe並唔大,當日只有2 位負責人,但鋪頭裝修得幾靚,整體好乾淨我點左個卡邦尼意粉set超濃既黑松味,一d都唔苦,超creamy! 另外個多士都妹脆口,送湯簡直一流呢個卡邦尼真係不得了!個蛋黃好流心,撈埋d意粉食有好香既蛋味。意粉好chewy, sauce夠杰,唔會水汪汪,令到每條意粉都沾到sauce, 夾埋d煙肉食真係一流chapter既英文歌超對我地胃口,我同朋友都坐得好開心會再光顧。

我點左個卡邦尼意粉set
黑松露湯配煙肉多士

卡邦尼

chapter既英文歌超對我地胃口,我同朋友都坐得好開心
會再光顧。
黑松露湯配煙肉多士
卡邦尼
2017-06-16 2463 瀏覽
依日準時放工約左個好早放工既朋友食飯。搵左間上樓Cafe, 好簡約,好舒服,最正係我地坐低時,陽光仲係玻璃窗射入黎,依種感覺真係幾爽。我地兩個叫左2個set dinner share。先黎杯free fruit mix soda, 我揀左 水蜜桃和巨峰提子😘杯水蜜桃巨峰提子梳打顏色好透心涼,少少甜,我又叫左少冰,岩晒女仔夏天飲😘是日餐湯係南瓜湯,其實我會叫佢做南瓜洋蔥湯~鮮黃色既南瓜湯入面,有好多好林既洋蔥,令到個湯甜d,又有咬口😋隔離片芝士多士,超級脆,又唔硬。D芝士係咬一口都可以拉長食個隻,好煙靭,富彈性😬主菜黎勒,卡邦尼意粉上有隻生蛋黃,攪混之後超滑又creamy.意粉靭度岩岩好😁黑松露帶子意大利飯,濃郁既黑松露香。加上超大粒帶子,仲有磨菇片,整個配搭好好。不過我個人鍾意食軟飯,正宗既意大利飯唔係我杯茶,但朋友就食晒😜由於我地雞啄唔斷,所以係到坐左4個幾鍾,由天光傾到天黑,我地再叫多杯飲品。我仍然係叫free fruit mix 裡面既水蜜桃同巨峰提子,但要黑茶。雖然叫黑茶,但一d 都唔苦,仲有水果甜味😘
依日準時放工約左個好早放工既朋友食飯。

我地兩個叫左2個set dinner share。

是日餐湯係南瓜湯,其實我會叫佢做南瓜洋蔥湯~
隔離片芝士多士,超級脆,又唔硬。
D芝士係咬一口都可以拉長食個隻,好煙靭,富彈性😬
意粉靭度岩岩好😁

黑松露帶子意大利飯,濃郁既黑松露香。
雖然叫黑茶,但一d 都唔苦,仲有水果甜味😘
2017-06-15
  • Free  fruit  mix  drinks
  • 芝士多士
  • 卡邦尼意粉
2017-06-15 295 瀏覽
With just two staff working, the service was quick and the food is tasty. The portion size looks small but it's filling and satisfying~ I ordered the scallop and mushroom spaghetti with black truffle sauce.
Scallop and Mushroom Spaghetti with Black Truffle Sauce
2017-05-19 400 瀏覽
一般諗起旺角嘅樓上cafe都係頹。。。今晚有朋友見議試呢間,於是我地book左枱試下。電話book好快有人聽,我地遲左幾個字都無吹我地。佢有set dinner,會有湯同煙肉芝士多士,梳打或茶。價錢都幾合理。由於我唔太餓,所以決定散叫。我食左個煙三文魚菠菜扁意粉。好食👍🏼足料,個汁都有煙肉。個汁都有誠意,唔係hea整。花茶係茉莉玫瑰,味遠較偏淡。叫左個雞亦share。有三款口味,孜然/蜜糖/蒜。由於佢每樣得反1-2隻,結果三個味都食哂。雞亦真係有marinate,入味👍🏼唔係純碎搽上面。
一般諗起旺角嘅樓上cafe都係頹。。。
由於我唔太餓,所以決定散叫。
花茶係茉莉玫瑰,味遠較偏淡。
2017-05-19
2017-05-01 456 瀏覽
同幾個fd 見到openrice d 好評所以嚟試下, 因為呢間大廈好多cafe 所以嚟過知道路, 但其實係金太郎隔離好似後巷咁既位入。重點嚟喇,一上到去已經好有美式bar feel, 木系我好鐘意, d 擺設同畫都好有玩味。食物鍾意飲綠茶,所以叫左綠茶latte,好好飲,好濃茶香, 下次嚟再encore !! 朋友叫左果黑松露飯但冇影相, 比人食哂, 好得,黑松露味好香之後待應走出嚟問我地d 野好唔好食, 傾計先知原來佢係老闆哈哈,2位老闆辛苦籌備,原來裝修都係佢地自己整, 佩服

食物
小食拼盤
綠茶latte

2017-04-29
小食拼盤
2017-04-01 515 瀏覽
收工之後⋯當然想去搵食啦🤘🏼之前係openrice見到依間Cafe已經想試,所以同個朋友就去試下la,地址唔難搵,八點左右去到,滿座但好彩唔使等位,因為最後一張枱比我地坐咗啦餐廳地方好細,人手好少,食物大約要等20分鐘左右啦,可能我去嗰日比較多人。我哋叫咗一個set dinner,但係因為個餐湯賣晒,所以就轉左薯角,下次有機會好想試吓嗰個湯另外就叫咗兩個小吃,一個係必食芝士焗蘑菇,一個小食拼盤。真心推介依個焗蘑菇好好食👍🏼個餐我哋就叫左依個白汁煙肉意粉,個雞蛋係要撈勻佢先至再食嘅,個味道唔錯。飲品我哋叫咗士多啤梨朱古力奶昔,其實就覺得一般般,因為係比較唔凍,唔凍嘅奶昔有少少怪,飲品有少少失望。但係我見餐牌其實有花茶既飲品,下次有機會會再試吓。

另外就叫咗兩個小吃,一個係必食芝士焗蘑菇,一個小食拼盤。
真心推介依個焗蘑菇好好食👍🏼
2017-03-27 528 瀏覽
第一次係黎同女朋友食見個餐廳名幾特別, 網上又讚環境同服務好,又見新開就放馬一試!仲膽粗粗打電話問下老闆可唔可以有特別服務(幫手起餐碟寫個祝福字句)點知老闆即刻話好,非常nice! (最後我都額外比tips 兩位🙇🏻🙇🏻🙇🏻)去到睇到兩個老闆真係親力親為 ,好有heart! 食物方面明顯有擺心思既!叫左一個餐,包左主菜,芝士煙肉多士小食同埋餐湯,個餐既波菜湯幾好!冇味精另外兩個意粉,都超出預期地好! 比起一般cafe黎得有熱誠只係大家注意需要bk位 , 整體黎講絕對值得一試!
第一次係黎同女朋友食

去到睇到兩個老闆真係親力親為 ,好有heart!

食物方面明顯有擺心思既!
另外兩個意粉,都超出預期地好! 比起一般cafe黎得有熱誠
只係大家注意需要bk位 , 整體黎講絕對值得一試!

包場搞私人 Party , 本身對旺角既樓上 cafe 食物準冇咩期待,但呢度既飲品同野食竟然顛覆過去既印象。水果茶既水果新鮮,似乎係即日採購,士多啤梨味濃,溝埋特別調較既紅茶,好味過 D 字開頭個間 Cafe 既人造水果味多多聲。飲到士多啤梨曾經係田野間搖曳既自由,真係任何用餐時間都好適合既茶,用小蠟燭坐熱住冬天唔驚凍左,暖笠笠。綠茶 latte 仲係保留苦苦地既綠茶味,欣賞,最憎飲到甜到漏既綠茶野。炸物拼盤,有魚柳,咖哩角,腸仔等,炸得香脆,濃厚既紅果味中和左呢度既油膩。雞翼有蜜糖, 香蒜等味道,因為事先醃左好入味,個皮焦焦既地方最惹味。焗芝士啡菇,好香既芝士味,咬落啖啖肉,可惜我唔中意沙律醬,睇得出有用心配搭配料,加左啲煙肉。菇新鮮冇臭味。黑松露意大利飯,粒粒飯都被包上忌廉汁,奶油同黑松露香味到天衣無縫。值得一提呢度所以 pasta 煮到 al dende 既口感確係唔講得笑。p.s. 呢度包場超抵玩

p.s. 呢度包場超抵玩
  • 帶子黑松露意粉
  • 水果茶
2017-03-16 406 瀏覽
地方小小 環境不錯 旺角樓上cafe來說 食物屬於優質😋先來喝個菜湯. 吃件多士.湯味清. 可惜不夠熱. 來到時已經凍了. 否則應該會更好味.重點的三道主菜到了.又係你啦 carbonara 與蛋黃配合得天衣無縫. 而且個麵質選得不錯. 麵亦煮得剛剛好另外又點小得黑松露❤️一黎到已經好香好香黑松露味. 而且味道good!!每款再加上兩粒 煎得靚仔既帶子相反 小食方面 雞翼底部煎得小小燶. 亦不夠入味. 最後配上一杯水蜜桃紅茶👍🏼
地方小小 環境不錯 旺角樓上cafe來說 食物屬於優質😋
先來喝個菜湯. 吃件多士.

重點的三道主菜到了.

又係你啦 carbonara
每款再加上兩粒 煎得靚仔既帶子
相反 小食方面 雞翼底部煎得小小燶. 亦不夠入味.
最後配上一杯水蜜桃紅茶👍🏼
旺角文青Cafe新選擇✨✨卡邦尼煙肉扁意粉是這裡的招牌菜🍝,雞蛋非常搶鏡🍳,忌廉汁和煙肉味道和諧,扁意粉淋度恰到好處,而且份量多,性價比高之貨色是也😋😋👍🏻👍🏻------------------------------原來登打士街的一邊也開了不少文青格調的Cafe,Chapter 1就是其一。木色的裝潢,懷舊的格調,不俗的食物,適合(偽)文青消磨之地。------------------------------Chloe的後話:原來兩位老闆是年輕新晉的創業家,年紀輕輕便勇敢追夢去🙆🏻🙆🏻。他們很有誠意,Cafe是他們準備了兩年的心血。在此祝他們有個豐盛的第一章。🙂🙂Leila的後話:我的拍檔是一等一的水怪,我不過是遲到了一陣子,一踏入咖啡店的格局已經兩位老闆和她在開小組討論😂😂😂由租金、入貨、營銷、到各類競爭者⋯⋯喂,老闆,剛認識不要這麼掏心掏肺,會給怪姐姐帶走的!在喧鬧的旺角街頭,有此寧靜一隅的樓上cafe,也是與好友共聚的好地方☕️。Chapter 1 Cafe的黑松露帶子意大利飯味道不俗!😋😋帶子用料大粒而鮮味,意大利飯非常creamy,性價比高👍🏻👍🏻Cafe 有向窗吧枱,即使
旺角文青Cafe新選擇✨✨
卡邦尼煙肉扁意粉
Cafe 有向窗吧枱,即使一個人的時候,也可以看著街景享受獨處時光。
----------------------------
黑松露帶子意大利飯$96
黑松露帶子意大利飯
黑松露帶子意大利飯
2017-03-09 320 瀏覽
旺角很多很伏的樓上cafe,這次找到間好的,環境及食物都不錯!餐廳只有兩人落手落腳落單煮餐,不過態度很親切,而且速度也可接受~點了兩款晚餐一款小食。Carbonara上有一隻蛋黃,撈勻後味道剛好夠蛋香,汁收得夠乾身,意粉Al dante,吃起來份量也不少,若煙肉香能更突出就更好了。澱粉質不嫌多,另點了煙三文魚多士,味道不過不失。另一款帶子黑松露意大利飯,特別推介!帶子表面煎得香脆內裡不會過熟,飯滲出陣陣松露香口感煙韌,比較濕潤未算很正宗,但味道的確不錯!亦很享受餐配的自家製南瓜湯,極濃郁香滑。唯獨是選擇的Orea Milkshake實在是太甜(建議大家可試試問問可否小甜),不然就更加圓滿了。

澱粉質不嫌多,另點了煙三文魚多士,味道不過不失。

• 帶子黑松露意大利飯
2017-02-25 489 瀏覽
好耐無黎過旺角食飯 咁岩有間新開既cafe好想試下 因為係年輕老闆創業 當然要支持下啦!大廈入口有啲隱蔽 上到去一出𨋢已有有小佈置 有心思👍🏾睇完menu覺得set dinner好抵食 另外再加左幾個小食是日餐湯同蒜蓉牛油多士 (set dinner)餐湯好好味 唔會blend到所有材料無哂仲有少少咬口 多士咸左少少!Carbonara 👍🏾👍🏾👍🏾誠意之作 賣相吸引 新鮮既蛋黃撈暈d意粉之後令到個稀稠度岩岩好 每一啖都有磨菇同煙肉👍🏾份量都好足料!一個set dinner HKD128有湯有意粉有野飲真係好抵!加左HKD25叫多一個薯角 新鮮即炸 份量超多!!!蜜糖雞翼 HKD40外皮香脆 如果蜜糖再多d會好味d 但入面無乜咸味👍🏾👍🏾芝士煙肉焗大啡菇 HKD58超級多芝士係面 切開唔會乾爭爭 沙律醬酸酸地中和左芝士既膩 所有野岩岩好而且好多煙肉洋蔥好香好夾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾水果茶 HKD58酸酸甜甜 好開胃 茶唔會太澀口 兩個人share岩岩好👍🏾👍🏾全晚都full house兩位老闆都好忙但依然好nice會出黎傾下計 好有heart💪🏼野食環境真係物超所值 加油努力!

大廈入口有啲隱蔽 上到去一出𨋢已有有小佈置 有心思👍🏾
是日餐湯同蒜蓉牛油多士 (set dinner)
Carbonara 👍🏾👍🏾👍🏾

加左HKD25叫多一個薯角
新鮮即炸 份量超多!!!
蜜糖雞翼 HKD40
外皮香脆 如果蜜糖再多d會好味d 但入面無乜咸味👍🏾👍🏾
芝士煙肉焗大啡菇 HKD58
水果茶 HKD58
酸酸甜甜 好開胃 茶唔會太澀口
兩個人share岩岩好👍🏾👍🏾
野食環境真係物超所值 加油努力!
2017-02-24
  • 芝士煙肉焗大啡菇