Chalet

2021-06-03 562 瀏覽
Chalet荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪 (8咪半對面)今日黎左呢間好有驚喜既西餐廳,成日搭車都會經過見到,終於都有機會試下。。餐廳位置就係青山公路近愉景新城既對面,如果地鐵站行過黎都係幾分鐘好方便入到黎餐廳好歐陸式既感覺,好似去左歐洲d小鎮入面既小木屋咁好舒服,而且員工既服務態度好好又有禮貌,非常殷勤,值得一讚見到meun入面選擇都幾多,不過我地決定叫兩份set dinner, 貪佢除左有主菜之外,仲有齊晒麵包,餐湯,頭盤同埋甜品,夠晒豐富先上濃郁既蕃茄湯,配埋熱辣辣嘅餐包就啱曬我,而頭盤方面我就比較鐘意半熟吞拿魚,自己第一次試呢個食法,原來都幾特別,口感一流。。而法式肝醬食落好creamy, 配埋脆片食就最夾,唔會太漏鴨腿烤得恰到好處,皮脆肉嫩,而鴨肉保持住肉汁,絕對唔會覺得太乾,口感一流。。而伴碟既配菜,除左望見靚之外,食落都唔錯架,主要係芒果肉同橙肉,食完覺得好開胃呀頂級封門柳好重牛肉味,而且唔會太多筋,我地就揀左5成熟,覺得岩岩好,因為好怕牛肉太熟會好韌,值得推介最尾當然要食埋豐富既甜品啦,今日係麵包布甸,望見已經覺得吸引,食落仲要係熱熱地架,好正
Chalet

蕃茄濃湯

法式肝醬配脆片 半熟吞拿魚配三文魚子

是日甜品

蕃茄濃湯
法式肝醬配脆片 半熟吞拿魚配三文魚子
是日甜品
一直知道荃灣有家木系設計的餐廳🛖,適逢剛好要到荃灣,就決定來潮聖一下。一進餐廳,內裡相當有格調看看餐牌,也有不少特色西餐,款款也想試想了一陣子,就叫了以下菜式:Set Dinner $338🎃南瓜湯相當creamy的南瓜湯,很香濃很細滑,而且淡淡南瓜味,配上煙韌的麵包,份外滋味。🇫🇷法式肝醬配脆片很欣賞它用了脆片代替餅乾,因為餅乾較飽肚,而脆片的好處是小小的份量,承托着法式肝醬,變相令肝醬的味道更突出!而肝醬鹹香得來也很滑,為味蕾帶來驚喜。🦆法式油封鴨腿配鴨胸,🥭🍊芒果香橙莎莎很驚喜的一道菜式!鴨腿煮得很軟腍,用刀輕易就𠝹開了!一嚐發現外脆內軟,廚師絕對烹調得恰到好處;鴨胸的肉質相對結實一點,同樣也很美味。由於鴨是鹹的,所以有芒果香燈莎莎來伴碟,甜甜的水果很Fresh,一鹹一甜,簡直一絕!🍞🍮是日甜品-麵包布甸麵包布甸雖然只是一小塊,可是也很飽肚,麵包的質感配襯布甸的味道,甜甜的味道令人大滿足。🦀法國麵包蟹燴意大利飯 $248Creamy得來也蟹感十足!除了蟹味濃郁、每啖飯都有蟹肉外,麵包蟹也是很美味!即使不用鉗,也嚐到了鮮甜的蟹肉。它配上芝士脆餅和條條芝士絲🧀,增加了鹹味和口感。整體

一進餐廳,內裡相當有格調

看看餐牌,也有不少特色西餐,款款也想試

想了一陣子,就叫了以下菜式:

Set Dinner $338

🎃南瓜湯

🇫🇷法式肝醬配脆片

🦆法式油封鴨腿配鴨胸,🥭🍊芒果香橙莎莎

🍞🍮是日甜品-麵包布甸

🦀法國麵包蟹燴意大利飯 $248

整體來說,環境裝修已經很加分,而食物質素亦令人驚喜😋!服務態度亦令人很舒服,除了每碟菜很緊貼地上餐外,店員也很有禮貌,所以很值得推薦呢!😉
  • 法式油封鴨腿配鴨胸 芒果香橙莎莎
2021-05-07 1658 瀏覽
友人補祝我嘅生日飯,相約左依間,原來大家都係第一次食。不過位置就唔近MTR,好彩等巴士途中俾我地發現有架小巴可以直到,唔駛怕站站停有排先到。Menu上有Dinner Set,雖然包soup, Appetizers, Main course 同Dessert,但係款式唔太吸引,所以我地決定單叫。Oyster $198 (Half dozen)真係要讚下依個生蠔,隻隻鮮甜唔腥,有蠔味,飲埋d蠔水仲正。有3個醬汁俾我地點~Lobster Bisque龍蝦湯$68湯里有幾粒龍蝦,好香濃French Edible Crab Risotto 法國麵包蟹燴意大利飯$248我當初以為係成隻麵包蟹蓋俾埋 (畢竟麵包蟹最好食係個蟹蓋),點知見到都諗住中伏。不過食落係好好食嫁,個三角型以為普通餅乾,點知係好濃嘅芝士脆餅,忍唔住食晒成塊。意大利飯有好重嘅蟹creamy,食落又唔會太漏,雖然冇蟹蓋但都有蟹腳,我好滿意依個飯。Roasted Spanish Suckling Pig 傳統西班牙烤乳豬 $298睇相以為份量好少,點知食落其實好夠。烤乳豬個皮唔似我地廣東咁脆卜卜,係有點韌嘅,不過係正常。乳豬 里面D肉

Oyster $198 (Half dozen)
真係要讚下依個生蠔,隻隻鮮甜唔腥,有蠔味,飲埋d蠔水仲正。
有3個醬汁俾我地點~
Lobster Bisque龍蝦湯$68
湯里有幾粒龍蝦,好香濃
睇相以為份量好少,點知食落其實好夠。
烤乳豬個皮唔似我地廣東咁脆卜卜,係有點韌嘅,不過係正常。
乳豬 里面D肉唔嚡,都算幾滑,配埋西式醬汁更惹味。
依個叫Girl's Generation $68
我一心以為杯野會好all pink,點知個杯咁攪鬼,真係好過癮。
最後order 個Chocolate Molten Cake with Vanilla Cream 朱古力心太軟配雲呢拿雪糕  $68
可能友人order時話生日隻,所以特別寫左個生日朱古力俾我,謝謝友人~

雖則地點有點唔方便而且價格上偏貴,但係食物質素係唔錯的,而且星期五晚市差不多全滿,所以我諗應該係質素好吸引好多人黎食~
2021-04-30
今次去嘅依間西餐廳係以小木屋做主題,裏面嘅座位都幾多,而且環境坐得幾舒服!如果想慶祝生日嘅話,佢地嘅甜品可以畫碟嫁,仲有煙霧效果,想製造驚喜嘅話就啱曬💕**********<白酒忌廉煮青口配麵脆片> $118每次見到青口都好想叫,而今次都唔例外!白酒味唔算好明顯但忌廉味就好濃郁,青口滑嫩又厚肉🤤醬汁夠杰身所以麵包好容易掛到汁,佢地嘅麵包同平時食過嘅唔一樣,係扁身酥脆煙韌嘅質地,好鍾意依種口感🍞**********<Set Dinner> $388🔸是日餐湯🔸半熟呑拿魚伴三文魚籽🔸阿拉斯加黑鱈魚配帶子昆布湯🔸是日甜品set dinner雖然比其他西餐廳貴少少,但其實包左餐湯、前菜、主菜同甜品,計返比單點抵食,重點係成個set嘅食物都好高質,所以係值得推薦嫁👍🏻前菜呑拿魚外熟內生,加上三文魚籽及沙律醬,帶點fusion幾好食🐟之後就叫左魚做主菜,本身有諗過叫韓牛封門柳,不過見依道主菜好似特別啲,真係無令我失望啊🤩帶子同埋黑鱈魚香煎後,再配上昆布湯,用湯匙可以𠝹出一片片嘅魚肉,肉質好滑溜,真係好有驚喜😍而甜品係自家製麵包布丁,以set dinner嘅甜品黎講平

<白酒忌廉煮青口配麵脆片> $118

<Set Dinner> $388
🔸是日餐湯
🔸半熟呑拿魚伴三文魚籽
🔸阿拉斯加黑鱈魚配帶子昆布湯
🔸是日甜品

甜品係自家製麵包布丁,以set dinner嘅甜品黎講平時比較少見,感覺有比心思,而且唔會好甜,男仔都啱食🍮

<Refreshing> $68
飲品叫左杯mocktail,晚上六至九點係happy hour所以價錢會平啲,用左新鮮西柚汁及檸檬汁加上蘇打水,因為加左碎冰去打,好似飲極都飲唔完咁🍹
2021-04-29 1307 瀏覽
平常夜晚,和先生來到位於愉景新城對面的酒吧餐廳『CHALET』用膳,平日經常路過,今晚正好一試。❣️餐廳分為兩部分, 比較光猛的街景座位和燈光柔和的室內酒吧空間,餐牌內沙律,芝士薯條,牛扒,羊架,什至乳豬都有,晚餐,當然要點返個晚市套餐吧~❣️先生選了這款帶主菜和甜品的晚市套餐。✨❣️晚市套餐 $338🎯頭盤:法式鵝肝配脆片鵝肝醬是我最喜歡的法國美食之一, 雖然較為肥膩,卻有種讓人不能自拔的魔法,食完好想再買多幾罐。這款鵝肝醬香味濃郁,質地結實,入口順滑口感不錯,配的脆片也夠薄夠脆。❣️🎯法式油封鴨腿配鴨胸, 芒果香橙莎莎先生點的鴨腿鴨胸用黑色圓盤盛載,賣相香艷,配上不同顏色的小花,擺盤盡見心思,鴨髀經高溫油炸,外皮極其甘香酥脆,肉質呈粉紅色,醃製得鹹甜適中,非常可口,而切件的鴨胸沒有炸過, 外皮軟淋,又是另一番風味。❣️食過鴨肉後,輪到伴碟的芒果香橙莎莎上場,混入醋汁的果肉,入口酸甜醒胃,剛好可以化解炸鴨脾的油膩感,細節之處盡顯心思。❣️🎯煙燻帶子海膽意粉 $268碟面擺滿橙紅色的魚子,什是漂亮,帶子經煎香再煙燻,入口特別香甜且帶煙燻過的香味,意粉混合海膽和魚子強強組合,鮮味得難以形容,想像不到

先生選了這款帶主菜和甜品的晚市套餐。✨

❣️晚市套餐 $338

是日餐湯~

🎯頭盤:法式鵝肝配脆片
鵝肝醬是我最喜歡的法國美食之一,

🎯法式油封鴨腿配鴨胸, 芒果香橙莎莎

🎯煙燻帶子海膽意粉 $268
碟面擺滿橙紅色的魚子,什是漂亮,帶子經煎香再煙燻,入口特別香甜且帶煙燻過的香味,意粉混合海膽和魚子強強組合,鮮味得難以形容,想像不到廚師到底用了多少海膽,才能有這種嫩滑鮮香效果,一下子就食至清碟。❣️

煙燻帶子海膽意粉

『CHALET』的食物質素真的很出色,尤其主菜部份,我是非常欣賞的。餐廳環境舒適,男侍應風度翩翩,讓人想一去再去,希望餐廳能多做優惠,因為真係好想多食幾次那碟海膽意粉。❣️

溫馨提示:
餐廳不提供清水,
只提供樽裝的收費有汽/無汽水。❣️
是日餐湯~
2021-06-10 0 瀏覽
呢一間係荃灣人氣超高既餐廳,一直都on list 想去試下🤤 今日就book左位去試一試😍餐廳裝飾非常有心思,以木為主, 微暗既燈光令到氣氛十分有格調❤️ 職員服務周到我地兩個人就Order 左一個Set Dinner +一個Main course 去shareSoup of the day甘筍湯十分creamy 香甜, 忌廉令湯既味道更豐富Appetizer 半熟吞吞拿魚伴三文魚子Tuna Tataki w/ Salmon Roe將切片既Tuna 兩面輕煎 魚肉特別可口, 配上三文魚子一同進食,鮮甜美味Main Course 頂級韓流封門柳Korean Hanger Steak我最喜歡 Medium rare 既Steak ,餐廳將呢一款高級封門柳熟度煮得岩岩好😍🤤 肉質軟腍而且味道濃郁,所以唔需要太多調味已經很美味*Mains*傳統西班牙烤乳豬Roasted Spanish Suckling Pig$308 乳豬外皮酥脆,切的時候還能聽到碎裂的聲音🤤🤤肉質細嫩Signature CocktailIce Lavender Tea$88呢一款cocktail 味道非常特別,酸酸甜甜,非常

Soup of the day
甘筍湯

十分creamy 香甜, 忌廉令湯既味道更豐富

Appetizer

Korean Hanger Steak

*Mains*
傳統西班牙烤乳豬
Roasted Spanish Suckling Pig

乳豬外皮酥脆,切的時候還能聽到碎裂的聲音🤤🤤肉質細嫩

Signature Cocktail
Ice Lavender Tea

呢一款cocktail 味道非常特別,酸酸甜甜,非常開胃
*Happy Hour From 6PM - 9PM.

Dessert
意式燉奶

燉奶吃起來滑順可口,有著濃醇奶香,令整餐飯非常完滿
2021-06-08 0 瀏覽
店名Chalet意指瑞士的小木屋 隱約滲透出瑞士的愜意 與餐廳裝潢互相襯托🌿皮革梳化 石磚牆壁以及垂吊的綠色植物等 均予人舒服恬靜之感 格調典雅別緻.多道菜式中較喜愛這道黑毛豬鞍 肉質扎實 厚度十足 微微透出肉汁 配上焦糖蘋果蓉 大大減低了油膩感🍖鱈魚相比之下雖味道較淡而且份量少 魚肉火候則掌握得不錯 肉質嫩滑 外皮煎得香脆帶油脂感 加上帶子 露筍和昆布湯的點綴 整體感覺清新🐟.以荃灣區來説這裏的食物性價比低 但環境 食物賣相和服務則不錯 加上餐廳充滿渡假氛圍 不失為一個與朋友慶祝或足膝詳談的地方🥂
荃灣友又有好推介😎 #高質西餐 開咗係荃灣幾年都仲keep到水準,講緊係可以食周年慶生日飯,今次都係第一次去食晏,果然冇令人失望。澳洲穀飼西冷牛扒 $142難得見到咁厚切嘅西冷🤩🤩Medium 牛味好濃 食得出原汁原味係高質嘅味道👍🏻寶雲酥焗羊架 $138上碟見到有3件即刻:「嘩!咁多嘅🤣」有別於普通羊架 依個表面多咗層脆脆酥仲要加咗少少🤏芥末醬吊一吊味🥰 正!6款 set lunch:牛扒羊架豬鞍雞扒意粉素食有哂套餐包埋餐湯麵包餐飲🔆🔆星期一至五 免加一🔆🔆是日蔬菜湯多料到呢 嚇親我🤣🤣配湯嘅麵包烘到暖暖脆脆☀️就係杯餐飲細杯咗啲 篤檸檬茶都有啲難整體真係好有水準 唔止食物服務好好有禮又溫柔嗰日坐角落頭位都冇被忽視有機會會嚟食晚飯試吓佢哋嘅生蠔🦪 飲返杯酒🍸
荃灣友又有好推介😎 #高質西餐

澳洲穀飼西冷牛扒 $142
難得見到咁厚切嘅西冷🤩🤩
Medium 牛味好濃 食得出原汁原味
係高質嘅味道👍🏻

寶雲酥焗羊架 $138
上碟見到有3件即刻:「嘩!咁多嘅🤣」
有別於普通羊架 依個表面多咗層脆脆酥
仲要加咗少少🤏芥末醬吊一吊味🥰 正!

6款 set lunch:牛扒羊架豬鞍雞扒意粉素食有哂

• 餐湯
  • 澳洲穀飼西冷牛扒
  • 寶雲酥焗羊架
2021-05-30 81 瀏覽
日日經過都以為係酒吧,原來係一間口碑唔錯的多樣式西餐廳,今日突登去荃灣試下食個午餐,發覺都唔錯。午餐set lunch算幾平宜,一百多元包括壹個餐湯,麵包及餐飲。如果加$48餐湯可以改為龍蝦湯,確係值得,因為農蝦湯正好多,味道濃郁。主菜選咗羊架及牛扒,ok兩樣都唔錯幾滿意,而且份量十足,羊架三大件幾乎食唔哂。最欣賞係杯latte 咖啡,香夾滑,好好飲。整體餐廳服務幾好,環境坐位都舒適,平平哋午餐,2個人三佰幾,抵食。
Set Lunch
Set Lunch
  • 龍蝦湯
2021-05-28 0 瀏覽
屋企人生日生蠔 $198 (Half dozen)入口略鮮甜,不過唔夠肥美,aftertaste有少少海水味未去到腥,唔差,叫得過‧甘筍南瓜湯配餐包餐包做得似酥皮抵讚,南瓜湯合格有餘。半熟吞拿魚伴魚子(頭盤)新鮮,沙律醬+魚子配Tuna 幾搭 味道幾好 正常發揮 tuna半熟岩岩好。頂級韓牛封門柳 (主菜)$428叫左5成熟,煎得岩岩好,有兩個汁(mustard/紅酒汁?),肉味唔太濃,依個價位份量少左d。法式油封鴨腿鴨胸 (主菜)$338鴨腿香,煮到用叉都可以撕開。味道普通。傳統西德烤乳豬 $308伴碟既薯蓉唔錯,豬皮都脆口,肉唔多,咸左d。一般。法國麵包蟹燴意大利飯$ 248份量唔多,蟹味都有,蟹肉唔算好多,有兩隻蟹鉗/芝士脆餅On Top,都Creamy。帝王蟹餅配蛋黃芥末醬$98蟹肉多,蟹味濃,幾好。餐廳環境尚算合格,不過燈光太暗,光線唔平衡,影相有難度。奶凍 (甜品)奶味重 幾好 唔會死甜飲品: Passion 偏甜 份量少 不過打卡唔錯服務員態度友善 會介紹下菜色 換左兩次碟,餐廳會準備左生日Dessert (要叫人頭main course)‧總結:食物只屬一般不過擺盤就好
屋企人生日
生蠔 $198 (Half dozen)
甘筍南瓜湯配餐包
餐包做得似酥皮抵讚,南瓜湯合格有餘。
頂級韓牛封門柳 (主菜)$428
法式油封鴨腿鴨胸 (主菜)$338
鴨腿香,煮到用叉都可以撕開。味道普通。
傳統西德烤乳豬 $308
伴碟既薯蓉唔錯,豬皮都脆口,肉唔多,咸左d。一般。
法國麵包蟹燴意大利飯$ 248
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬$98
蟹肉多,蟹味濃,幾好。

餐廳環境尚算合格,不過燈光太暗,光線唔平衡,影相有難度。

奶凍 (甜品)
奶味重 幾好 唔會死甜
飲品: Passion 偏甜 份量少 不過打卡唔錯

總結:食物只屬一般不過擺盤就好用心,價錢偏貴。

味道: 4.8/10
服務: 8/10
環境: 7.3/10
性價比:4/10
衛生:8/10
推介:3.5/10
法式油封鴨腿鴨胸
生蠔(Half dozen)
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬
甘筍南瓜湯配餐包
法國麵包蟹燴意大利飯
Passion
傳統西德烤乳豬
2021-05-28
法國麵包蟹燴意大利飯
2021-05-28 58 瀏覽
Chalet,一間位於路邊既小木屋🏡門面幾低調,入面就別有洞天,環境幽暗,配上音樂又幾有feel🎶~Set dinner跟埋湯、前菜同主菜。☑️Soup of the day: 甘筍湯口感creamy,甘筍味唔算太重,較容易入口☺️~☑️Tuna Tataki w/ Salmon Roe魚肉有4片,微溫,肉質軟嫩,三文魚子鮮甜,感覺幾fresh😉☑️Alaska Black Cod w/ Scallop Sea Tangle Soup ($388)魚肉火候唔錯,嫩滑唔乾,亦有油脂感👍🏻帶子有2大粒,煎得香口😋仲有昆布湯同露筍點綴,整體清新~☑️Dessert: 麵包布甸賣相精緻,布甸吸滿牛奶,入口軟綿🍮☑️Roasted Spanish Suckling Pig ($308)乳豬有4大舊,非常大方😍外皮超級香脆,肥瘦適中,超級邪惡🤤伴碟仲有啲紅菜頭(?)解溜,幾貼心😛整體黎講,餐廳食物賣相用心,味道唔錯,環境仲幾浪漫添🌹相信幾適合情侶黎慶祝!👩🏻‍❤️‍👨🏻

Set dinner跟埋湯、前菜同主菜。
☑️Soup of the day: 甘筍湯
口感creamy,甘筍味唔算太重,較容易入口☺️~

☑️Tuna Tataki w/ Salmon Roe
Tuna Tataki w/ Salmon Roe

☑️Dessert: 麵包布甸
賣相精緻,布甸吸滿牛奶,入口軟綿🍮

乳豬有4大舊,非常大方😍

今晚同寶寶差唔多時間收工❣️就諗住一齊食埋晚飯先返去☺️行嚟行去都唔知食乜嘢好,因為平時lunch喺附近食,去來去去都係嗰幾間🙈行行吓喺天橋上面見到一個好光嘅白燈招牌「CHALET」😲係我哋好耐之前慶祝嗰時食過嘅西餐廳呀🤩所以一個巧合之下,今晚我哋再次黎到呢間對住愉景新城➕公路嘅小木屋🏡西餐廳💕入面環境同外面好唔同🤩餐廳入面嘅裝飾➕擺設都有好有森林feel❣️坐喺入面食嘢幾relax🥰可以忘卻一整天嘅工作煩惱😆餐廳入面嘅服務員個個都着得好整齊、好醒目😎❗️而且服務態度都超好❣️飲品menu 外殼好似個釀酒木桶咁😆好靚好特別👍🏻今晚嗌左個一個Pasta➕一個main❣️另外一人嗌左杯嘢飲❗️🍹煙燻帶子海膽意粉 $268見到有得加錢要side dish❣️就加咗+$38 要多個甜薯條☺️真係即叫即炸🤩上到枱仲係熱辣辣、超級香脆🥳因為係甜薯,所以本身仲帶有少少甜味,甜甜地香脆可口,我哋未食嘢已經食咗半兜😆意粉有三粒帶子➕海量三文魚籽😍至於海膽喺邊呢?海膽就煮埋喺意粉入面,同啲意粉二合為一🌟濃郁嘅海膽味融入每條意粉🤤太鮮甜了❗️成個意粉嘅味道都好濃郁好 creamy🥰再加埋啲鹹香鮮味嘅三文魚子,真係味蕾大爆發呀🙈
今晚同寶寶差唔多時間收工❣️
就諗住一齊食埋晚飯先返去☺️
行嚟行去都唔知食乜嘢好,
因為平時lunch喺附近食,
去來去去都係嗰幾間🙈

煙燻帶子海膽意粉 $268

見到有得加錢要side dish❣️
就加咗+$38 要多個甜薯條☺️
真係即叫即炸🤩

上到枱仲係熱辣辣、超級香脆🥳
因為係甜薯,所以本身仲帶有少少甜味,
甜甜地香脆可口,我哋未食嘢已經食咗半兜😆
意粉有三粒帶子➕海量三文魚籽😍
至於海膽喺邊呢?
海膽就煮埋喺意粉入面,
同啲意粉二合為一🌟
濃郁嘅海膽味融入每條意粉🤤

太鮮甜了❗️
成個意粉嘅味道都好濃郁好 creamy🥰
再加埋啲鹹香鮮味嘅三文魚子,
真係味蕾大爆發呀🙈
意粉生熟掌握得好好,
唔會有發脹感同時有咬口,質感💯❗️
食到尾差啲同寶寶爭食呀🙈🤣
🍽
傳統西班牙烤乳豬 $308

碟底先塗上一層薄薄嘅carrot puree(紅蘿蔔泥)🌟
仲好靚咁加咗幾粒果實喺面點綴下👍🏻
廚師真係有心機👏🏻
見到碟嘢未食已經開心咗😆
寶寶切俾我食嘅時候,
我聽到非常清脆嘅脆皮聲🥳
可見乳豬皮有幾脆😂

豬肉嘅肉質軟腍嫩滑得來仲好實在,
絕對唔係煮耐咗果啲爛肉嘅感覺😏
咬落去果下真係非常有驚喜💕
好耐冇食過質感咁完美嘅燒豬👍🏻
再點埋餐廳嘅秘製酸辣燒汁,
少少酸味中和下啲肉膩感,
真係一個好完美嘅配搭❣️❣️❣️
中間仲有酸甜味嘅紅菜頭,
當然都係用嚟鮮膩啦😆
話說脆皮同豬肉中間都有一浸仔肥肉㗎🤫
但如果唔係半肥瘦,啲肉質又點會咁好食呢😜
🤫🤫其實嗌嘅時候係覺得有啲貴,
不過食完之後覺得廚師咁俾心機整,
真係絕對值呢個價㗎❗️

Grapefruit juice $48

Hoegaarden $62

不得不讚一下兩位男職員服務態度都非常之專業❣️
知我哋兩個dish share食,
除咗好基本地每人俾一個share碟之外,
仲等我哋食完一樣,先再上另一樣俾我哋👍🏻
話說我哋食完一碟之後,
職員仲幫我哋換過隻碟食第二個dish😳
雖然食西餐都係應該咁食,
但其實依家大部份餐廳都唔會咁樣幫你換過隻碟來食另一個dish喇🙈
所以今餐我係非常滿意嘅☺️
下次同朋友/同事慶祝生日都會推薦大家來呢度試下🥳
2021-05-26
  • 煙燻帶子海膽意粉
  • 西班牙烤乳豬
2021-05-27 34 瀏覽
第一次黎呢間小木屋 環境好舒服! 首先嚟咗個南瓜湯配麵包。之後點左一個蟹肉餅,成個蟹肉餅有外脆內軟嘅感覺,檸檬汁配襯住啖啖的蟹肉,超好味。另外左白酒忌廉煮青口配麵脆片,個忌廉味好濃 但又唔會遮住左個白酒味,而且青口夠滑,d肉又有咬感,配埋呢個扁身酥脆煙韌嘅麵包,簡直係一流。主菜叫咗個牛扒配龍蝦,牛扒肉味濃郁,中間仲係好粉嫩,肉汁鮮嫩。至於個魚就比較淡,成個汁都係冇咩味咁,而且魚都唔係滑身嗰種,所以就普普通通啦。生日係有驚喜嘅,佢話碟都畫得咁唔錯,所以呢個係有加分嘅。
2021-04-17
  • 帝王蟹餅配蛋黃芥末醬
2021-05-25 9 瀏覽
話說呢間店的位置對於唔係住附近嘅人來講唔算大路。如果唔係朋友推介然後帶我去,就唔會揾呢間去食。叫中午set,我叫咗個 龍蝦汁軟殻蟹risotto ,一次過滿足晒我幾個鐘意嘅食物。無乜特別期望底下覺得勁好味。飯有咬囗但又唔會太稔c al dpin8。涚軟殼蟹夠香。而龍蝦汁令個飯入口更香,香出十陪啦我覺得,味道又如。餸湯個麵包,焗到勁跪,勁好味,送烫tot Carlton of叫咗杯菠蘿汁,幾好幾好。一共一百一十幾蚊一位,食物高質,俾得過😂😂

叫咗杯菠蘿汁,幾好幾好。
一共一百一十幾蚊一位,食物高質,俾得過😂😂