2024-04-13 0 瀏覽
星期日帶狗🐶去此餐廳食早餐, 餐廳外4張枱可以携狗入座🐕星期日早上9:30出面4張枱滿晒, 要登記排隊等入座。馬鞍山可以携寵物餐廳得此, 所以假期都多人,要等15-30分鐘。餐廳入面就多d位, 不太需要等太耐。1)炸魚煎蛋早餐炸魚有些乾又有少少腥, 冇魚味的咖啡唔得, 唔好飲。2)煙肉炒蛋早餐煙肉唔太乾, ok.總評。早餐食物質素普通。5分。<午餐下午茶好像好d.> 服務。 普通。唯一好就是可帶寵物入座, 所以都幾多携狗一起。溫馨提示。 唔係帶寵物的, 可以入餐廳入面坐, 唔駛寵物及主人排隊等咁耐, 得出面4張枱, 假期人多, 要等30mins 以上。謝謝
星期日帶狗🐶去此餐廳食早餐, 餐廳外4張枱可以携狗入座🐕
星期日早上9:30出面4張枱滿晒, 要登記排隊等入座。

餐廳入面就多d位, 不太需要等太耐。

1)炸魚煎蛋早餐
炸魚有些乾又有少少腥, 冇魚味的

咖啡唔得, 唔好飲。

2)煙肉炒蛋早餐
煙肉唔太乾, ok.

總評。
早餐食物質素普通。5分。
<午餐下午茶好像好d.>
服務。 普通。
唯一好就是可帶寵物入座, 所以都幾多携狗一起。

2024-03-29 115 瀏覽
見網上好多人推介,又話好好食又話有海景好chill, 趁長假期就遠征去馬鞍山試吓。大約兩點,等咗5分鐘就有位。喺門口等緊嘅時候周圍望,入面無一張枱坐底係望到海景。就算坐室外,都無海景。由於覺得伏伏地,兩個人點咗兩杯咖啡同兩個甜品就算。。。。☕️焦糖脆脆鮮奶咖啡好難飲!完全冇咖啡嘅味,淡茂茂,得啲奶味👎🏻☕️海鹽榛子鮮奶咖啡都係一樣好難飲!成杯飲品都係偏淡👎🏻🍰芒果熱情果撻唯一好食嘅!酸酸地幾開胃👍🏻🍰雜果班戟味道普通,但無蛋香味。同埋呢個太多蜜糖同香蕉,偏甜👎🏻。。。服務就冇乜特別,冇加一收費。香港好多高質cafe, 呢間真係又唔打卡又唔好食
由於覺得伏伏地,兩個人點咗兩杯咖啡同兩個甜品就算。
。。。
☕️焦糖脆脆鮮奶咖啡
好難飲!完全冇咖啡嘅味,淡茂茂,得啲奶味👎🏻
☕️海鹽榛子鮮奶咖啡
都係一樣好難飲!成杯飲品都係偏淡👎🏻
🍰芒果熱情果撻
唯一好食嘅!酸酸地幾開胃👍🏻
🍰雜果班戟
味道普通,但無蛋香味。同埋呢個太多蜜糖同香蕉,偏甜👎🏻
。。。
服務就冇乜特別,冇加一收費。
香港好多高質cafe, 呢間真係又唔打卡又唔好食

2024-03-29
2024-03-23 110 瀏覽
Casa Cafe & Bistro馬鞍山一間幾受附近街坊歡迎嘅海邊cafe,幾年前已經拜訪過幾次,不過當時覺得質素普通印象一般。今日出開黎馬鞍山唔想周圍搵食咩,所以直接過黎試多次,發覺原來食物質素改善左好多😲而且好多款式選擇!order左個安格斯牛肉burger,牛味勁重而且夠juicy,配埋BBQ醬夠濃味好正,因為我好怕食乾爭爭嘅burger,呢個絕對無投訴👍🏻另外自己都好鐘意食pancake,無論soufflé 定美式嘅熱香餅都唔會錯過,呢度就係美式pancake,份量都大,整得夠熱而且夠蛋香,淋上楓糖漿係幾滿足🤍70%朱古力撻微甜,對於我呢個螞蟻人黎講略嫌太淡🍫不過總括黎講,開業6、7年食物質素一定唔差,而且keep住update新菜式👍🏻- 安格斯牛肉漢堡伴BBQ醬- 美式pancake- 70%朱古力可可撻- Americano- 桂花latteTotal $218
Casa Cafe & Bistro

- Americano
- 桂花latte

Total $218
2024-03-12 88 瀏覽
我哋由大埔大王爺廟跑到呢間餐廳剛剛好11K, 係我哋跑友成日去的早餐店,係海濱長廊附近,環境悠閑舒適,好方便,有戶外座位。必食早餐推介:煙燻三文魚班尼迪蛋牛油果醬伴酸種面包 $88蛋汁撈埋落三文魚同牛油果🥑,味道好夾,酸種面包好鬆軟。CASA全日早餐 $110賣相好豐富同大碟,樣樣都好食。最欣賞係每個餐除咗有飲品外,仲有杯mini橙汁,飲完好開胃呀!附送的咖啡☕️冇拉花,朋友升級其他咖啡,拉花靚,杯杯的花紋都唔同。

必食早餐推介:
煙燻三文魚班尼迪蛋牛油果醬伴酸種面包 $88
蛋汁撈埋落三文魚同牛油果🥑,味道好夾,酸種面包好鬆軟。

CASA全日早餐 $110
賣相好豐富同大碟,樣樣都好食。

最近去了Casa Cafe and bistro,是一間位於海邊的cafe餐廳。雖然是一間Cafe,但閒日午餐都多選擇,無論是食物、環境性價比高,又無加一,可以encore。下午茶食咗個炸啲薯條加咖啡,簡簡單單又一餐,享受吓海邊嘅寧靜。有室外座位,見到有客人帶狗在室外用膳.室內裝潢簡約,今日閒日唔算多人與朋友聚餐談天是一個理想的場所。最後是服務。無加一, 提供小小自助區, 有冷熱水紙巾可自取, 我見好多人踩單車中途你歇一歇,下次踩單車都可以嚟試吓。總結來說,都幾好

有室外座位,見到有客人帶狗在室外用膳.

我見好多人踩單車中途你歇一歇,下次踩單車都可以嚟試吓。

總結來說,都幾好
炸魚薯條
2024-02-12
炸魚薯條
2024-02-04 179 瀏覽
作為一位老顧客,好鐘意Casa既海景,大大個落地玻璃,跑完步可以入嚟坐一下再繼續,係馬鞍山好難得有既餐廳。由他們稍微轉型前到現在,一直抱著支持的心態堂食消費。但可惜今次真係太不愉快,係最後一次食。可能正因為很喜歡,對他們的食物和服務質素大大下降覺得十分失望。首先是飲品。今日一家大細到餐廳吃飯,點了一杯棉棉朱古力給小朋友,以前明顯的拉花現在已沒有了蹤影。理解可能是在職培訓,用較多既棉花糖掩蓋了拉花失敗的作品。味道並沒有太大的影響,但小朋友沒法猜棉花糖下的圖案,少了幾分樂趣。本人點了一位熱cappuccino,最失望之處非他莫屬。奶泡既質感十分糟糕,口感太差,總括來說是一杯特濃咖啡和一杯奶味液體混合而成,拉花失敗更擬似加了些凍奶泡拉了一個網,令人覺得難以置信。其次是食物。老公一直很喜歡Casa的炸魚薯條,今次的表現簡單來講食物是跟著油一起被送上了餐桌,沒有以往清脆的口感,油也沒有被瀝走。為小朋友點了pancake,不過不失卻是令我們最滿意的一道。本人點了牛小排意大利飯,有一句說得很好,「不要跟牛排點全熟的人講道理,因為他還在咬。」,食物素質飄忽不定,使人困惑。最後是服務。Casa一直沒有收

最後是服務。Casa一直沒有收加一服務,因為水杯碟都是自取,落單要出去落。但員工素質好參差,曾向一位短頭髮女生舉手示意想問問題,不斷用手機沒有理會。落單一位白色衣服女生態度很好,雖然語氣平淡但無論是食物落枱還是說話都十分有禮貌,曾看到她不少次,應該是老員工了。另有2位長期在水吧上的女生,未知我們枱的飲品是出於誰的手,以我以往來餐廳的經驗來看,常看到的低馬尾女生應該是在培訓一位新同事。整體而言服務其實不算太差,只是很參差,好既很好,差既好差,環境十分擠逼,可能是為了多些人能入座嗎?門口長開的話不如改回以前的門口,而不是讓客人食風。

前後在Casa應該內用超過30次,呢半年的質素每況越下,希望你地可以有更好的進步,好好利用你們的地理位置優勢,而非變成不在意質素只在乎翻枱率的餐廳。
2024-02-04
2023-12-16 287 瀏覽
位於海澄軒附近一間隱世cafa,景觀環境好舒服,出面一大片海同樹木,絕對可以放鬆一下心情入面裝修簡潔,自助區有芝士粉,Tabasco 等等提供桂花鮮奶咖啡有驚喜,諗緊桂花同咖啡好似唔多襯但原來桂花可以增添清香甜味,又唔會太甜,恰到好處,十分推介casa 焦糖脆脆Affogato雪糕加expresso 配上焦糖增加食感青瓜鮮奶咖啡拉花好靚,咖啡有淡淡青瓜味,幾特別煙燻三文魚 班尼迪蛋 牛油果配酸種麵包麵包軟糯而且大份十分夠飽,配搭牛油果醬及班尼迪蛋十分juicy,火箭菜份量亦剛剛好

入面裝修簡潔,自助區有芝士粉,Tabasco 等等提供

桂花鮮奶咖啡
有驚喜,諗緊桂花同咖啡好似唔多襯
但原來桂花可以增添清香甜味,又唔會太甜,恰到好處,十分推介

casa 焦糖脆脆Affogato
雪糕加expresso 配上焦糖增加食感

青瓜鮮奶咖啡
拉花好靚,咖啡有淡淡青瓜味,幾特別

煙燻三文魚 班尼迪蛋 牛油果配酸種麵包
2023-11-07 270 瀏覽
今次嚟咗casa 食早餐,開始新一天。享受著海風陽光,加杯靚咖啡,簡單慢活,enjoy點餐後付款,一坐低即刻有一杯迷你小果汁炸魚早餐居然係鱈魚,好少餐廳會係鱈魚柳,最特別當然係酸種麵包,配果醬,回味仲有egg Benedict,正確點應該係egg royale 喺muffin嘅包上面是煙三文魚,飽上居然有牛油果醬,令muffin 保持著香脆這間餐廳嘅好處係有戶外嘅座位, 可以畀俾寵物呀狗狗呀一齊同你食早餐,仲可以踩單車來泊喺度慢慢歎個早餐再繼續唯一不足的是餐廳較細,比較壓迫。有高枱位置,但見大部分人都不喜bar 枱,最好換成普通枱椅吧
點餐後付款,一坐低即刻有一杯迷你小果汁

鱈魚早餐
egg Benedict /royale
2023-11-05
$60 (早餐)
鱈魚早餐
2023-10-30 220 瀏覽
看到好評,一直想試試,下午3點幾到達Cafe,客人不多,可以任揀座位,選擇了比較寧靜的位置,店員細心介紹了點餐程序,填妥點餐紙然後到 Cashier 付款,返回座位等待美食。落地玻璃看到窗外景色,餐廳室內布置優雅,角落的特意裝飾以至牆身的文字裝飾,格別清雅舒適。我們點選「燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包」、「原條英式炸魚柳 配薯條」追加小食「炸魷魚圈」。「燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包」$128牛小扒很新鮮,有豐富牛肉味,肉質有嚼口,名不虛傳,真的好味道。「原條英式炸魚柳 配薯條」$88魚柳炸到金黃色,魚柳肉質鮮嫩,初時以為魚類食物未必飽肚,配了炸薯條,份量很足夠。相比主菜,追加的「炸魷魚圈」$25 ,比較硬身,但亦炸得鬆脆。餐廳環境、食物品質、價錢,亦是性價比高,期待再試其他的食物款式。

「燒美國頂級牛小扒 伴酸種麵包」$128

「原條英式炸魚柳 配薯條」$88

2023-09-21
  • 炸魚薯條
  • 燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包
想chill唔使一定入西貢,可以去馬鞍山海濱旁傢西貢🫶🏻環境好舒服,又可以帶狗仔🐶又可以吹海風☺️食物質素仲要很不錯😋😍🤩♥️🐶PET friendly🐶♥️🤩燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包🐮牛小扒肉質好滑嫩,而且油香味濃,非常好味。焦糖洋蔥索哂d汁,煮得恰到好處。而酸種麵包唔會乾身,麵包邊亦都無好硬,呢三樣嘅配搭非常perfect😋🤩美式班戟伴鮮雜果配糖漿🥞打卡一流😍甜味適中,唔會死甜,熱辣辣😋🤩炸魷魚圈完全唔會炸粉多過乜咁,即叫即炸,魷魚圈又係必叫🤞🏻🤩冬陰功大蝦意大利粉🍝呢個真係驚喜,冬陰功味道真係做足俾你,唔係求其整,冬陰功嗰啲味係可以🤩心太軟我至愛,賣相好睇之餘,又要好食嘅甜品🍮🤩綿綿鮮奶朱古力🍫🤩焦糖脆脆朱古力🍫影得👍🏻飲得👍🏻食得👍🏻兩杯野飲都好足料,要棉花糖嘅有棉花糖,要焦糖脆脆嘅,勁多焦糖脆脆😍可以講話冇缺點,唯一缺點就係太full,某程度上佢都係一個甜品咁滯🤣

🤩燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包🐮

🤩美式班戟伴鮮雜果配糖漿🥞
打卡一流😍甜味適中,唔會死甜,熱辣辣😋

🤩炸魷魚圈
完全唔會炸粉多過乜咁,即叫即炸,魷魚圈又係必叫🤞🏻

🤩冬陰功大蝦意大利粉🍝

🤩心太軟
我至愛,賣相好睇之餘,又要好食嘅甜品🍮

🤩綿綿鮮奶朱古力🍫
🤩焦糖脆脆朱古力🍫

• 燒美國頂級牛小扒伴酸種麵包
2023-09-16 122 瀏覽
… 夠香 …夠勁 …夠醇講乜啊 你?小編講緊嘅咪就係…Coffee雪糕 夠香!檸檬Tart 夠勁!Heart太軟 夠醇!今日下午茶時間,踩單車 踩到嚟呢個海濱旁嘅cafe. (海景令人心曠神怡)泊好單車 就入去cafe ~話明係下午茶時間,咁梗係睇 下午茶 甜品 menu先喇。踩咗陣單車係有啲口渴,但見到甜品menu之後,就係想食多啲甜品。一口氣嗌咗 3款甜品 再 加多1杯嘢飲。Coffee雪糕 - 配搭同味道一流。 尤其最初倒入coffee嗰吓更加係99.99%好治癒~檸檬Tart - 味覺上 勁醒神 (酸中帶甜)至於Heart 太軟 - 入口即溶,溫度、味道都啱啱好。每食一口,都停唔到口😋之後 呢杯 綿花糖朱古力,朱古力上嘅每粒綿花(糖) 都錦上添花 🌸感覺weekend 或者節日,如果踩開單車嘅朋友不妨可以試吓~
… 夠香 …夠勁 …夠醇

講乜啊 你?

小編講緊嘅咪就係…

Coffee雪糕 夠香!

檸檬Tart 夠勁!

Heart太軟 夠醇!

泊好單車 就入去cafe ~

話明係下午茶時間,咁梗係睇 下午茶 甜品 menu先喇。

一口氣嗌咗 3款甜品 再 加多1杯嘢飲。

檸檬Tart - 味覺上 勁醒神 (酸中帶甜)

2023-09-03 91 瀏覽
以前幫襯過好幾時,食物無乜特別,就是份量較少,我是唔算大食的女生,一個 main唔係好夠飽。呢間野一向都無乜服務,但勝在馬鞍山呢個沙漠來計算正常好坐的餐廳,所以間中幫襯。但今次真係服務特差,未食飯先食西面,我以後唔會再幫襯。去到有兩張吉枱,一張已經執好,一張未執。前面無客等位,但待應唔比我坐任何一張。我話坐出面無客個張,都唔比,不停唔耐煩的語氣話重覆話“等一陣”成十次。我好聲好氣問“唔好意思,我趕時間,我可以坐出面,去買野食先嗎?” (呢間餐廳是自助去 cashier 買野食和拎餐具的) 待應即時西面升級,寫張票比我企門口等位,再自己走去左廚房拎野食比其他客。其實我只係想食餐午餐啫🤷‍♀️ 因為真係趕時間,我放低左張等位飛,走左去附近大快活食。 價錢平一半,老實說食過呢間野咁多次,佢又唔係真係比附近大快活和 MW cafe好食,真係唔想再幫襯。
2023-09-03
2023-07-07 108 瀏覽
🚩馬鞍山海澄軒🚩今日係馬鞍山行下街想搵個地方食野hea下,點知發現近海旁🌊附近有間cafe, 咩都無諗就入左去。冷氣夠,座位都闊同幾舒服,好岩得閒既大家都可以來chill chill下, 飲住杯咖啡, 帶部電腦💻落黎做下野又得。不過今日見到好多踩單車🚴既人, 中途休息點都係呢到, 坐得食下野休息陣補充體力。☕️LATTE $38☕️Mocha $40🍰檸檬蛋白撻 $40呢個撻偏酸,如果喜歡食酸既人,呢個一定係首選😂酸到口水都出埋🤤🤤🍟脆炸薯條 $42即場整,最鐘意就係食熱辣辣既薯條,食得出佢唔係翻炸既🤤☺️📍 Casa Cafe & Bistro (馬鞍山)🗺️ 馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下4號舖
🚩馬鞍山海澄軒🚩

☕️LATTE $38
☕️Mocha $40
🍰檸檬蛋白撻 $40
🍟脆炸薯條 $42
即場整,最鐘意就係食熱辣辣既薯條,食得出佢唔係翻炸既🤤☺️

📍 Casa Cafe & Bistro (馬鞍山)
🗺️ 馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下4號舖
2023-07-03 163 瀏覽
放假去屋企附近嘅隱世Cafe Hea食,食返個All Day Breakfast 🍳🍳🍳, 靜靜哋放空一切叉下電,位置正正位於海濱長廊及單車徑旁邊 🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️,設有室外座位,可以帶埋隻狗仔 🐶🐶🐶去放電 〽️〽️〽️ ⭐️⭐️⭐️ 美食推介係黑松露雜菌意粉 🍲🍲🍲 All Day Breakfast 幾大份,當中個炒蛋幾好味 🍳🍳🍳 個美國頂級牛小排 · 酸麵包,牛小排煮功ok, 但肉味唔夠👌👌

2023-06-22 81 瀏覽
住喺馬鞍山嘅人,都應該去過casa,佢係唯一一間近海邊嘅餐廳,感覺好chill!放假帶埋女女去Casa食早餐,每個餐都配沙律同埋嘢飲,每人都仲有一杯細橙汁送✅Egg benedict三文魚牛油果麵包,呢個配搭一流🤤✅all day breakfast (chicken) 雞扒肉質好好,一啲都唔韌,麵包仲要係sour dough!阿女都食得好開心✅最鍾意佢內在環境坐得好舒服,好relax!而且價錢唔貴,抵食!

✅Egg benedict三文魚牛油果麵包,呢個配搭一流🤤

早餐