2021-05-08 196 瀏覽
第一次試這家餐廳的早餐,招待的侍應很有禮貌,第一印象已加分。坐下之後發現位子比較凍遂要求轉位,侍應原本說位子已滿,提議替我調整冷氣的温度,我答應了,1分鐘後她說可以安排調位,看到她們以客為本的態度👍我叫了一客煙三文魚牛油果醬班尼迪,我想把多士轉為牛角飽,侍應說不可以,原來多士是墊底的,難怪不能轉🤣賣相已經得漂亮,即使上面有生菜及番茄,但多士仍是脆的,煙三文魚有少少煙燻味不太鹹,加上蔬菜味道剛好,benedict和齋啡就中規中矩,完餐後沒有被催促離開。雖然是半自助形式,整體上感覺非常良好、好 chill。
雖然是半自助形式,整體上感覺非常良好、好 chill。
煙三文魚牛油果醬班尼迪
煙三文魚牛油果醬班尼迪
4K
2019-09-08 1372 瀏覽
7月中,開始留意團購賣嘅月餅,見到呢間話”由曾任職半島酒店嘉麟樓製餅師主理,香港奶皇月餅原創重要班底之一”製造嘅奶黃月餅,又見到有芝士月餅咁新穎,咁買3盒,夠分俾家人,一人兩個兩款口味.佢一盒$228.00有6件. 攞返屋企時,店員話,芝士月餅雪凍後食會更滑更好味;如屋企冇焗爐爐暖奶黃月餅.可以用白鑊烘熱兩面.我先試室溫芝士月餅,食到芝士起粒,餡同外皮分離,食到淡淡清香嘅奶黃味,芝士味唔覺.味道:2分而室溫奶黃月餅呢,食到細粒鹹蛋黃,唔細滑.味道:2分烘熱食就軟綿綿,餡料漿返一堆,細滑少少.味道:5分最後,食雪凍嘅芝士月餅,切開睇,情況同烘熱返嘅奶黃月餅一樣,餡料同月餅皮黐返一齊,食落,味道冇變,不過口感係比室溫好啲嘅.味道: 3分

芝士,奶黃雙色月餅

我先試室溫芝士月餅,
室溫芝士月餅
室溫芝士月餅
味道:2分

而室溫奶黃月餅呢,
室溫奶黃月餅
室溫奶黃月餅
食到細粒鹹蛋黃,唔細滑.
味道:2分

烘熱食
烘熱嘅奶黃月餅
就軟綿綿,餡料漿返一堆,
細滑少少.

味道:5分

芝士月餅
食落,味道冇變,不過口感係比室溫好啲嘅.
味道: 3分
4 分鐘 (外賣自取)
$76 (其他)
用餐優惠
團購
2019-06-18 852 瀏覽
現在比較少去馬鞍山,這天和男人想走動一下,行完馬鞍山公園在附近亂走,竟然看到這間有輕食的麵包店,剛好有點累有點渴,便進去坐坐。這裡座位不多,但走累了坐下來還是蠻舒服的。這裡的麵包選擇不少,價錢也很合理。蛋糕看起來也很吸引。還有糖果、果醬和果乾呢。100%天然即打果昔,最對我口味。雖說是麵包店加輕食店,但沒來想過會有這麼多選擇,而且價錢也不貴。走了那麼久也真的口渴,健康一點,要了2杯果昔。左邊是藍莓、香蕉、草莓、覆盤子、藍葡萄、乳清蛋白奶和豌豆蛋白,看著也覺豐富,實際上喝下去是莓味較重,沒有假糖味,啖啖莓香中帶微酸加點點甜,感覺醒神開胃。右邊是香蕉、羽衣甘藍、芒果及香茅,我本人是超喜歡羽衣甘藍獨特的草青味,加上淡淡的香茅味,還有芒果和香蕉的甜,整體感覺很清新自然。麻醬手撕雞漬物雜菜沙律 $48比我想像中大份,如果平日我應該可以當午餐,手撕雞的量絕對不少,而且口感不粗糙,麻醬的份量亦恰到好處,加上漬物及新鮮雜菜,感覺清爽輕盈。蜜糖芥末芝士熱狗 $34男人很喜歡吃熱狗,這裡的熱狗烘到外面香口,內裡尚算保持鬆軟,滿滿的蜜糖芥末醬混合溶了的芝士,邪惡但美味,而且熱狗腸夠大條,腸皮脆卜卜,咬開後裡

這裡座位不多,但走累了坐下來還是蠻舒服的。

這裡的麵包選擇不少,價錢也很合理。

蛋糕看起來也很吸引。

還有糖果、果醬和果乾呢。

100%天然即打果昔,最對我口味。

走了那麼久也真的口渴,健康一點,要了2杯果昔。

麻醬手撕雞漬物雜菜沙律 $48

蜜糖芥末芝士熱狗 $34
男人很喜歡吃熱狗,這裡的熱狗烘到外面香口,內裡尚算保持鬆軟,滿滿的蜜糖芥末醬混合溶了的芝士,邪惡但美味,而且熱狗腸夠大條,腸皮脆卜卜,咬開後裡面的肉不會太鹹,好味道。

蟹棒配松葉蟹黃醬吐司 $28

吐司烤到很香,沒有過燶過乾硬,松葉蟹黃醬帶淡淡蟹香又不會腥。
雖然只是蟹棒,但這個蟹棒的口感很好,味道亦不錯。

說是輕食,最後還是吃得飽飽的,決定再去散散步,享受一下出汗的感覺。
2019-05-25 713 瀏覽
今日天氣好好,同女朋友出去郊遊!我地渣車去馬鞍山踩單車,開始時想食個brunch先,就search到呢間bakery cafe我地就咁泊低架車係出面,因為望到,抄牌就隨時走得有啲面包幾特別,但我地冇試我地點左兩份多士雙重芝士流心蛋火腿多士,一切開真係流心架!黑松露雜菌芝士多士,黑松露味一局起好香,已經切好左4小塊,方便食,都十分足料ice latte好靚,咖啡味濃!海鹽焦糖咖啡☕️拉花好靚,海馬一隻焦糖唔會太甜,好滿意!佢仲有好多面包,凍飲買,見到好多踩單車既人入黎買呢個corner仲好靚添!
今日天氣好好,同女朋友出去郊遊!

我地就咁泊低架車係出面,因為望到,抄牌就隨時走得

有啲面包幾特別,但我地冇試

我地點左兩份多士

雙重芝士流心蛋火腿多士,一切開真係流心架!

ice latte好靚,咖啡味濃!

海鹽焦糖咖啡☕️拉花好靚,海馬一隻
焦糖唔會太甜,好滿意!

佢仲有好多面包,凍飲買,見到好多踩單車既人入黎買

呢個corner仲好靚添!

2019-05-24 590 瀏覽
地理位置唔算偏,地鐵站行去8-10分鐘到,有地方坐既bakery,地方細但幾骨緻。煙鴨胸菠蘿漬物潛艇堡份量岩岩好飽肚,可以當早餐又可以當下午茶,個包都頗大個,但唔乾身唔黏牙,煙鴨胸切得比較大舊,菠蘿正正常常,唔會得幾舊,夾埋沙律黎食清清地幾開胃。麻醬手撕雞漬物雜菜沙律麻醬十分開胃!酸酸甜甜,係好食既日式麻醬,同手撕雞係好好既配搭,做沙律既蔬菜尚算新鮮,份量頗多,早餐黎講好足夠。玫瑰普洱因為怕濟就冇要到咖啡要左杯熱既玫瑰普洱茶,本來見到係用茶包黎浸有小小失望,但原來茶包裏面真係有玫瑰花,飲落好香玫瑰味,有驚喜。香橙青檸蜜糖寒天波梳打有點五分係俾個杯既,佢唔係用普通餐廳會既膠或者玻璃杯,係用印有自己餐廳名既外賣透明膠杯,design幾靚。飲落陣味既配搭幾新奇,唔太甜,但唔係幾飲得慣個味,可以一試既。

2019-05-24
早餐
2019-05-18 362 瀏覽
週末假日總是要離開港島綫走進大西北,今日又去了馬鞍山運動起來。做完運動,又點少得尋找美食的好地方。途經海澄軒發覺有一所小cafe.有小朋友特意前來買麵包,不知道是否那麼好吃呢?店內餐牌上的種類並不多,以輕食為主。除了吐司、熱狗、三文治之外,都會有冷熱飲品的選擇。蟹棒配松葉蟹黃醬吐司 $28吐司經過烘焙過外層相當鬆脆,頂層的蟹棒烘焙得恰到好處,連同松葉蟹黃蛋白醬同吃,份外滋味。蜜糖芥末芝士熱狗 $34吃過吐司後,估不到蜜糖芥末芝士熱狗也同樣出色。熱狗一樣烘焙過來,熱狗腸熱騰騰並配合蜜糖芥末醬,相當吸引又美味。朱古力鮮奶咖啡 $35以為會是一杯普通的咖啡,估不到有所驚喜。咖啡一上桌相當吸晴,有海馬的拉花可見其功架,味道方面滿帶朱古力略帶甜味。白桃玫瑰寒天波梳打 $32夏日炎炎又點少得梳打特飲,白桃梳打顏色相當美麗配合少許玫瑰花,清涼又有快感,甜度不高值得一試。

蟹棒配松葉蟹黃醬吐司 $28

蜜糖芥末芝士熱狗 $34

朱古力鮮奶咖啡 $35

白桃玫瑰寒天波梳打 $32
2019-05-05
2019-05-13 120 瀏覽
馬鞍山附近嘅海濱長廊真係好舒服,小妹閒時都會自己一個人來走走。而行到咁上下肚餓自然少不了覓食。呢間開係酒店下嘅小店就係一個唔錯嘅選擇。小店雖小,但除了各款麵包之外,仲有小蛋糕、吐司、沙拉同手作曲奇等食品供選擇。---今次小妹就點了「黑松露雜菌吐司」配以玫瑰鮮奶咖啡。面包好鬆軟,芝士非常非常之多,當中嘅菇菌食得出係另外蒸煮過去了菇嘅草腥味再制作。再配上少少的香草及黑松露調味。味道岩岩好。玫瑰鮮奶咖啡當中用上好幾朵玫瑰花調制而成。奶味非常香濃,只可惜整體有少少偏甜。當中嘅玫瑰花拉花真係非常用心。「OREO曲奇忌廉卷」($18 )價錢非常便宜,而且味道不會太甜。Oreo分量都好足,蛋糕中心滿滿都要Oreo ,建議先將蛋糕切開將oreo與cream 混合塗上蛋糕再食。

---

今次小妹就點了「黑松露雜菌吐司」配以玫瑰鮮奶咖啡。

再配上少少的香草及黑松露調味。味道岩岩好。

當中嘅玫瑰花拉花真係非常用心。

2019-05-05 87 瀏覽
Casa Bakery 位於馬鞍山海澄軒,雖然唔算近港鐵站,但就非常近海濱長廊,作為周末踩單車中的一個補給站著實非常不錯,而且食物選擇都是輕宜健康之選,唔會太heavy, 絕對適合健康人士之選。餐廳地方唔算太大,但有一系列落地玻璃望街景,都算坐得寫意。-黑松露雜菌雙重芝士吐司(配炒蛋及三文魚雜菜沙律)蛋白質非常豐富的餐單,最適合運動前後增加肌肉。雜菌雙重芝士吐司即叫即焗,吐司焗得外脆內軟,芝士仲可以拉絲tim,正!雜菌有點點黑松露的點綴,層次感得以提升。炒蛋炒得嫩滑,而且份量也頗多,食後勁有滿足感。三文魚沙律,沙律菜新鮮爽口,配上陳醋,清新宜人。-玫瑰鮮奶咖啡跟餐加12蚊就可以轉手沖咖啡,抵飲。咖啡豆果香味滿,牛奶熱度剛好,加上玫瑰的香氣,正好為自己差差電。-麻醬手撕雞漬物潛艇堡麻醬手撕雞,簡單清新,雞肉唔會煮的過麵包有烘焙過,唔會凍冰冰。自家製的漬物清新酸甜開胃。-白桃玫瑰寒天波梳打白桃梳打唔會過甜,寒天波波有咬口,卻比珍珠低卡路理,飲落清新涼快。
Casa Bakery 位於馬鞍山海澄軒,
雖然唔算近港鐵站,但就非常近海濱長廊,

作為周末踩單車中的一個補給站著實非常不錯,
而且食物選擇都是輕宜健康之選,唔會太heavy,

絕對適合健康人士之選。

餐廳地方唔算太大,

但有一系列落地玻璃望街景,都算坐得寫意。
黑松露雜菌雙重芝士吐司

(配炒蛋及三文魚雜菜沙律)
蛋白質非常豐富的餐單,最適合運動前後增加肌肉。

黑松露雜菌雙重芝士吐司

雜菌有點點黑松露的點綴,層次感得以提升。
炒蛋炒得嫩滑,而且份量也頗多,
黑松露雜菌雙重芝士吐司

食後勁有滿足感。
黑松露雜菌雙重芝士吐司

三文魚沙律,沙律菜新鮮爽口,配上陳醋,清新宜人。

麻醬手撕雞漬物潛艇堡

麻醬手撕雞,簡單清新,雞肉唔會煮的過麵包有烘焙過,
唔會凍冰冰。自家製的漬物清新酸甜開胃。

2019-05-04 89 瀏覽
在馬鞍山食早餐選擇實在不多,大部分都是連鎖店或茶餐廳,難得發現附近開了一家走cafe風格麵包店,立即拉著朋友試試餐廳位於酒店地下,十分光猛雅緻點了蜜糖芥茉醬配三文魚加蕃茄片火箭菜,麵包是厚厚的,烘得外脆內軟,面層鋪滿三文魚及芥茉醬,入口十分香濃,加上芥茉醬微甜的滋味,十分特別,值得一試!煙三文魚炒蛋吐司亦十分高水準,炒蛋炒得香滑,還加上少許香草,配上三文魚吃,贊!蜜糖芥末芝士熱狗分量極大,店子更細心地以芝士綑著腸烹調,入口極香!咖啡亦十分有水準,我點了一杯海鹽焦糖咖啡,飲落有淡淡咸味,配上濃濃的焦糖咖啡,出奇地極之配合無論環境或食物,這間麵包店都值得一試!

餐廳位於酒店地下,十分光猛雅緻

無論環境或食物,這間麵包店都值得一試!
$70 (早餐)
2019-05-03 561 瀏覽
今天難得跟舊同事見面,於是約了她來到這間麵包店食,同事初初以為為何要買麵包食咁慘,但到了麵包店她發現並不是咁簡單!麵包店位於馬鞍山海濱附近,只有bar枱,這裡有即叫即製的輕食,如三文治、沙律等。茄汁芥末經典芝士熱狗($34),好耐冇食過熱狗啦,這裡的熱狗用上芝士包,鬆軟香口,熱狗腸中間會有芝士流出,食的時候要小心!配上勁多茄汁芥末,非常惹味!蜜糖芥末醬配三文魚三文治($42),淨看這份三文治就知道是一份幾健康的三文治,蕃茄和火箭菜非常鮮甜,而且蕃茄是厚切,蜜糖芥末醬唔會太多,搶了三文魚的味道,夠清新呢!黑松露什菌吐司($42),黑松露味都幾出,多士夠脆,而芝士是可以拉絲的!海鹽焦糖鮮奶咖啡($35)及沖繩黑糖鮮奶咖啡($35),兩者飲落都好滑,唔會好甜!食完麵包再飲咖啡爽呀!能夠在馬鞍山海濱附近食到咁好食既輕食,實在太滿足了!
茄汁芥末經典芝士熱狗

蜜糖芥末醬配三文魚
黑松露什菌吐司

能夠在馬鞍山海濱附近食到咁好食既輕食,實在太滿足了!
2019-04-30
茄汁芥末經典芝士熱狗
蜜糖芥末醬配三文魚
黑松露什菌吐司
  • 蜜糖芥末醬配三文魚三文治
2019-05-01 96 瀏覽
友人介紹馬鞍山近海邊有間麵包店嘅輕食唔錯,今次經過附近就去食個lunch。友人點咗千島醬吞拿魚粟米雙重芝士吐司,跟餐仲有炒蛋同埋三文魚雜菜沙律。吐司烤得香脆,上面鋪咗一層吞拿魚粟米再淋上芝士同千島醬,味道酸酸甜甜幾好。我就點咗煙三文魚漬物雜菜沙律,沙律菜新鮮爽脆好清新,配埋酸酸地嘅漬物同沙律醬好清新開胃。洛神甜梅茶冰涼味道酸。白桃玫瑰寒天波梳打顏色好少女,味道甜甜地有花香味,入面仲有寒天晶球增加口感。呢間輕食嘅份量質素都唔錯,好適合減肥節食人仕。

洛神甜梅茶冰涼味道酸。

呢間輕食嘅份量質素都唔錯,好適合減肥節食人仕。
2019-05-01 69 瀏覽
—Grab some cookies or bread before you go黑松露醬意大利雜菌雙重芝士吐司($42)整起個陣 聞到好香松露同菇味厚實多士嗦哂d菇汁煙三文魚漬物雜菜沙律($48)可惜酸蘿蔔賣哂 但份量畀得慷慨 每啖沙津都可以有塊煙三文魚夾埋一齊食紫薯鮮奶($32)標榜日本純紫薯粉調配轉咗少甜 牛奶和紫薯比例剛剛好有淡淡自然嘅紫薯香 唔會太濃太heavy👍鮮奶朱古力($32)睇到靚靚拉花心情自然好出奇地唔太甜 飲落幾舒服——————————Casa Bakery馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下1號舖
黑松露醬意大利雜菌雙重芝士吐司($42)
整起個陣 聞到好香松露同菇味
厚實多士嗦哂d菇汁
煙三文魚漬物雜菜沙律($48)
可惜酸蘿蔔賣哂 但份量畀得慷慨
每啖沙津都可以有塊煙三文魚夾埋一齊食
紫薯鮮奶($32)
標榜日本純紫薯粉調配
轉咗少甜 牛奶和紫薯比例剛剛好
有淡淡自然嘅紫薯香 唔會太濃太heavy👍
鮮奶朱古力($32)
睇到靚靚拉花心情自然好
出奇地唔太甜 飲落幾舒服
——————————
Casa Bakery
馬鞍山鞍駿街29號海澄軒地下1號舖
2019-04-30
下午茶
2019-04-28 74 瀏覽
今日同女友黎馬鞍山海濱散步但作為食家既我,梗係要整返個下午茶啦環境都唔錯麵包都好吸引仲有唔同既野賣好多款唔同既多士,三文治,好吸引不過今日唔太肚餓,下次一定叫煙三文魚沙律沙律菜好新鮮,咬落去好爽口而且成碟份量都唔少,好夠食煙三文魚都幾新鮮,而且有陣陣既煙燻香味手撕雞沙律手撕雞同沙律呢個配搭比較少見但又估唔到咁夾喎沙律菜依然新鮮爽口手撕雞份量都唔少,食極都仲有黑森林蛋糕好抵食既一個黑森林蛋糕只售18蚊依家連美心果D都唔止呢個價而且味道都唔錯,真係邊到搵芒果班戟芒果好足料,而且班戟皮夠晒薄同埋入面好CREAMY又唔會太甜飲品方面都唔錯,我地叫左個白桃寒天梳打同埋紫薯LATTE
今日同女友黎馬鞍山海濱散步
但作為食家既我,梗係要整返個下午茶啦
環境都唔錯
麵包都好吸引
仲有唔同既野賣
好多款唔同既多士,三文治,好吸引
不過今日唔太肚餓,下次一定叫
煙三文魚沙律
沙律菜好新鮮,咬落去好爽口
而且成碟份量都唔少,好夠食
煙三文魚都幾新鮮,而且有陣陣既煙燻香味
手撕雞沙律
手撕雞同沙律呢個配搭比較少見
但又估唔到咁夾喎
沙律菜依然新鮮爽口
手撕雞份量都唔少,食極都仲有
黑森林蛋糕
好抵食既一個黑森林蛋糕
只售18蚊
依家連美心果D都唔止呢個價
而且味道都唔錯,真係邊到搵
芒果班戟
芒果好足料,而且班戟皮夠晒薄
同埋入面好CREAMY又唔會太甜
飲品方面都唔錯,我地叫左個白桃寒天梳打同埋紫薯LATTE
2019-04-24
2019-04-27 57 瀏覽
估唔到馬鞍山呢個地方都有一間地方舒適,食物又好唔錯嘅Cafe!!今日朝早試咗佢哋嘅早餐,點了黑松露雜菌雙重芝士吐司和牛角包配炒蛋及煙三文魚雜菜沙律,飲品方面,點了海鹽焦糖咖啡同埋紫薯鮮奶,最後唔夠喉,再加點了蜜糖芥末熱狗!食物有外表之餘亦有內涵,牛角包和熱狗的包都鬆脆內軟,炒蛋非常滑,而且還有蛋汁,沙律菜亦很新鮮。飲品方面,本身以為焦糖咖啡會比較甜,但喝起來有淡淡的海鹽和焦糖的味道,味道多了層次,很好飲!紫薯鮮奶的紫薯份量也不少,紫薯跟鮮奶的味道很夾,而且也不會很甜!總括來說,值得再來!

總括來說,值得再來!
2019-04-25 61 瀏覽
忙忙碌碌的人生,時時刻刻為銀行戶口的數字上升,奉獻左自己ㄧ生,但為左生存亦只好世界低頭,工作到有時,飯都未必可以好好食,為左方便,加上自己中意就約埋同事ㄧ齊叫網上外賣平台 外賣麵包,我地揀左Casa bakery,種類多又好食,這個店家貼心的有用網上外賣平台作外送服務,足不出戶也享受到這般美食,大家也不妨一試1.芥末芝士熱狗芥未醬汁較濃,就是很ㄧ般的熱狗,配上ㄧ杯牛奶咖啡,當作午飯相當恰當2.苿莉綠茶 桂圓红棗我地加點左兩杯茶,茉莉綠茶有淡淡優香,而桂圓紅棗則較甜和養生,不喝冷飲這些都不錯3.麻醬手撕雞漬物潛艇寶這有驚豔到我,因為味道較淡,但亦不減美味程度,因為雞肉與醬和包配合得恰到好處,當作早餐或下午茶亦是個不錯既選擇

1.芥末芝士熱狗

2.苿莉綠茶 桂圓红棗