餐廳: can‧teen (太子大廈)
資訊:

2024-03-09 355 瀏覽
我今日約同好友去中環行街,順道去位於中環遮打道10號太子大廈3樓309-313A號舖的美心快餐食午餐。我點左個ETZ 單拼味餐2客$126,2客單拼味餐是义燒飯及香妃雞飯,餐飲係紅豆冰2杯。簡單的午餐,食完再去行街。

2024-01-24 402 瀏覽
Can.Teen at Prince's Building in Central is definitely one of my go-to fast food spots.  Today, my friend and I tried their BBQ pork rice with Taiwanese minced pork sauce and it is simply irresistible, it is the best comfort food,  and the best budget choice near this location. Also, we tried the fish ball noodles are also outstanding, with tender and flavorful fish balls.  It should also be noted that you can enjoy a 5% discount on takeaways by using the "Eatizen" mobile app, greatly recommend this fast food restaurant.
2024-01-16
外賣自取
2023-12-05 471 瀏覽
好耐無去買午餐外賣,今日諗唔到食乜,諗住近近地唔想行就上網落單自取,去到已經可以攞得,返到公司一路食都唔見有蝦,諗住喺底,點知食完成個飯真係一隻蝦仔都無.... 咁大個集團.... 以後唔再去....
以後唔再去....
外賣自取
2023-08-18 852 瀏覽
出餐位深灰色衫2位肥經理,一男一女,成日好想同你地講,每次客人問你地攞咩,無論幾簡單嘅要求都好(例如:走膠袋,走餐具等)你地都日日俾說話客聽,死好多細胞架,何必呢?我黎食快餐店明白唔係酒店質素,附近獨市無選擇下,食物質素每況越下都算,仲要老奉俾你地發泄!太子大廈幾時先肯轉餐廳呀?

太子大廈幾時先肯轉餐廳呀?
粟米肉粒叉燒飯
2023-04-08 1434 瀏覽
美好的一天 從早餐開始💁🏻‍♀️✨慢煮雞胸配有機乾果燕麥乳酪罐頭茄汁豆正常發揮雞胸原先有蘑菇汁(我走汁)肉質嫩口咬落有肉汁 唔會好乾好柴皮原味乳酪有少少酸酸地 無乜甜味內裏除咗有乾果 仲有莓jam係底☺️撈埋一齊食啱啱好唔會話好甜同埋都幾大杯下食完已經好夠飽溫馨提示💁🏻‍♀️ 呢個餐唔係成日都有,但一見到就一定會叫黎食❤️另外環境服務方面都好OK,唯一要彈下係個超洗腦音樂真心有點煩同嘈,希望可以細聲啲🤯
美好的一天 從早餐開始💁🏻‍♀️

✨慢煮雞胸配有機乾果燕麥乳酪
罐頭茄汁豆正常發揮
雞胸原先有蘑菇汁(我走汁)
肉質嫩口咬落有肉汁 唔會好乾好柴皮

原味乳酪有少少酸酸地 無乜甜味
內裏除咗有乾果 仲有莓jam係底☺️
撈埋一齊食啱啱好唔會話好甜
同埋都幾大杯下食完已經好夠飽

快靚正黯然銷魂飯進駐蘭桂坊🥳⭐️連鎖快餐店 can.teen 第 4 間分店進駐蘭桂坊地段,啱晒中環返工嘅OL同我😍⭐️除咗滿足香港人飲食上講求「快、抵、好味」嘅要求外,亦喺菜式同口味上入手,加入港式回憶同健康等元素,務求令大家一試難忘👍🏼⭐️新店限定仲有一大賣點,就係CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列🔥1️⃣皇牌黯然銷魂飯 $59皇牌黯然銷魂飯主打軟嫩焦香嘅叉燒,配搭煎至脆邊嘅流心蛋加埋特製豉油,撈飯一流🤤跟飯仲伴有油菜,,夠晒健康😄2️⃣招牌海南雞飯 $69招牌海南雞飯配上油飯加萵筍絲,油飯油香而不油膩,雞肉嫩滑,雞皮夠彈,萵筍絲清爽可口,再配上足料中湯,好滿足💯3️⃣白咖喱豬扒飯 $65白咖喱豬扒飯配上鬆軟嘅吉列豬扒,入口香脆,再點白咖喱汁一齊撈飯食,令人食慾大開,食晒成個飯都唔覺得heavy😬新店地址:中環德己立街 1-13 號世紀廣場地下高層 A 號舖@can.teen.official @maximshongkong#canteenhk #泰式 #皇牌黯然銷魂飯 #蘭桂坊 #雙餸飯 #藜麥飯 #世紀廣場
快靚正黯然銷魂飯進駐蘭桂坊🥳

1️⃣皇牌黯然銷魂飯 $59
跟飯仲伴有油菜,,夠晒健康😄

2️⃣招牌海南雞飯 $69

3️⃣白咖喱豬扒飯 $65

• 黯然銷魂飯
  • 白咖喱豬扒飯
2022-12-08 950 瀏覽
今天吃完特價$38 的黯然銷魂反,义燒很好味,肥瘦適中,隻蛋就夾了-小片蛋殼,希望廚房大佬打蛋小心點,否則吃下去會非常冇癮,整體價格略貴,既然同美心MX 同類又同一集團,應該加多一點優惠,今天繁忙時間好少人,冇人人知。

2022-10-07 1148 瀏覽
系中環算系OK的早餐今日趕住去大會堂,一早去中環食完早餐至開工,朋友話太子大廈附近的canteen比較方便。佢系太子三樓,位置系比較麻煩,但去到睇到環境幾舒服,一定比美心MX,或者大家樂好;8點幾去到,已經好多人排隊,但好在仲有位,都幾乾淨。防疫都系機器不斷自動講要掃安心出行。早餐($41)-沙嗲牛肉出前一丁(3分) - 沙嗲系比較辣,但都算有香味, - 牛肉就幾”鞋”,無乜牛肉味,件數算多。 - 一丁就比較”淋”,落麻油都好似吾同自己買果D 一丁咁香。咖啡- 以快餐店來講算中上,有香味。
系中環算系OK的早餐

防疫都系機器不斷自動講要掃安心出行。

早餐($41)
-沙嗲牛肉出前一丁(3分)
- 沙嗲系比較辣,但都算有香味,
- 牛肉就幾”鞋”,無乜牛肉味,件數算多。

咖啡
- 以快餐店來講算中上,有香味。
2022-10-07
$40 (早餐)
2022-09-26 719 瀏覽
我覺得這間東西很好食,及又快捷又方便,但是缺點就比較麻麻地;是因為,我諗住想用點餐機處來點餐,但是不知道點樣用,同埋我有個會員app來點餐,但是不知道點解用不到;所以我就為有用櫃面點餐吃中午餐。
2022-01-14 1539 瀏覽
如圖所示,大家都見到個兩餸,兩個餸少得可憐,可以揀嘅得嘅餸都已經算少。點知佢份量仲少,差啲唔夠食,食晒個餸都食唔晒個飯。完全唔明白點解會仲存在到咁耐。真係唔會有下次又貴又少又唔好食。
又貴又少又唔好食。
2021-04-14 2650 瀏覽
以前都食過好幾次唔差,但今次食真係嚇親,以後都唔會再來。點左個油雞加燒肉飯,但個燒肉全部都係肥膏,幾乎一點瘦肉都無。我最後一個都無食,個廚師咁都夠膽俾客人食,我完全唔明咩心態,仲要唔係一兩舊係咁,係全部都係咁。好嬲,以後唔會幫襯!
以前都食過好幾次唔差,但今次食真係嚇親,以後都唔會再來。
2021-03-01 1620 瀏覽
今日幫襯買咗個蕃茄薯仔排骨湯通粉配火腿煎蛋。附送餐包一個,好似飛機嗰啲咁。有幾個月冇幫襯過冇諗過質素差咗咁多。餐牌種類少咗,價錢維持喺大約四十幾蚊一個早餐。個蕃茄湯通粉咩味都冇,似清水煲蕃茄加兩粒鹽兩粒糖,仲要係嚴重唔夠鹹。排骨冇味似煲完湯嘅豬肉,鞋到爆 , 大佬而家我唔係食減肥餐呀。 個碗細到好似茶記啲例湯咁, 成個通粉係夾硬塞入去,湯嚴重不足。不過咁講啲湯咁難飲,多同少都算啦。其實咁冇心做,不如執咗佢算啦,唔好霸住個位。冇諗過食完個早餐完全覺得今日係bad morning 。真係食唔落 ......浪費時間金錢。

浪費時間金錢。
2020-01-17 2897 瀏覽
每一日都要食飯,所以今日食飯嘅時候就黎到canteen。每一去到12點45分開始就會越來越多人,所以我一般12:30左右落到黎。今日揀咗香菇畫雞同埋肉餅。因為特別想食肉。肉餅都係有少少林得滯,今日嘅香菇就得一塊。不過勝在夠快,味道都正常。

2020-01-17 344 瀏覽
又到食飯時間,雖然你嗰隻好多次,但係好似之前睇過,味道唔錯,好快食得,加埋價錢都合理。今日就揀咗椒鹽豬扒同埋雞。一個幫一個心,送飯都幾夾。不過椒鹽豬扒就可以再吵得乾身啲,而家咬落去啲粉就諗左。

2020-01-02 353 瀏覽
又到食飯時間,之前試過一次canteen,覺得真係唔錯,講個會再嚟,今日就食第二餐。今日嚟睇吓揀咩餸?都幾多嘢揀喎,我叫咗蕃茄牛同埋炸雞。一樣份量夠,出餐快,味道都好。 食第二次,感想係人都幾多下,如果係多個兩個人食多數都要等吓位。