2020-05-26 340 瀏覽
星期五跟幾位女生嘆下午茶, 一進店內就看出是為女生而設的餐廳,平日下午人流也不少,已早早坐滿了8成,還好朋友預約了想坐的花花角位,果然美美的。如有指定位置喜好的朋友,可預先打電話查詢留座啊!細心的朋友也一早預定了下午茶餐,所以也沒煩惱要吃什麼。侍應把所有甜咸點一一送上,連同透明飾盒拼湊一起很吸睛,果然是很了解少女的喜好。店員再三叮囑要先吃掉雪糕,所以待相機吃完就馬上動口,一口吃下甜甜ruby chocolate味道,造型美美,味道印象卻不深刻點了一壺花茶及兩壺水果茶,味道確實是水果茶比較突出,但以持續性來說,花茶就比較耐喝,因果茶泡開後有點苦澀味。英式鬆餅帶點果香,很不錯。咸點中比較印象深刻的是黑松露芝士魚籽撻。味道突出,蝦甜筒及三文魚酸忌廉撻就比較普通,是可預想到的味道。甜點幾款都做得挺美的,咸蛋泡芙挺特別,味道亦見特式。其他甜點不算太甜,味道不錯,但不深刻。總括而言:環境:整家餐廳設計以粉紅色為主,偏向女性食客,每個位置都見設計特色,絕對是呃like 好地方。座位舒適食物:食物擺設見心思,跟餐廳主題切合,食物分量比較適合女生,味道跟環境比較,還是環境優勝,味道能再有特色會更好服務:

總括而言:
服務:回應需求快速,有禮
2020-05-15
2020-05-07 1644 瀏覽
今天相約了女性好友到尖沙咀逛街用膳,朋友說從網上看見一間餐廳不論食物及環境均很是吸引,而且午市正做買一送一的優惠,於是我們便在此用膳。餐廳裝潢以粉紅色為主調,背景有一面花花牆壁,十分適合用作拍照,而座位舒適寬闊,配上柔和的黃燈,感覺休閒和諧,在場可見有不少女士拍照留念呢。黑松露忌廉蘑菇湯黑松露忌廉蘑菇湯用料十足,每口均有充足菇粒,味道鮮香嫩滑,黑松露的獨特氣味在口腔中散發,味道香醇濃郁,口感稠密緻滑。香烤比目魚除了有主角比目魚,配料還有杏鮑菇、野菌,比目魚外皮烤得酥脆香口,魚肉雪白鮮甜,嫩滑多汁,配上味道鹹甜的照燒汁,更可突出魚肉的鮮味,杏鮑菇及野菌味道清香獨特,口感飽滿煙韌,鮮嫩彈牙。香桃烏龍果茶果茶中加入新鮮生果,入口味道帶有水果原本的清香鮮甜,亦有烏龍茶的清爽鮮醇,兩者味道相配,恰到好處,而且飲用後更可享用水果。朋友點選了玫瑰茉莉果茶以及熱帶果園,玫瑰茉莉果茶上桌時帶有馥郁的花香,以及清淡的水果香氣,氣味清新。熱帶果園外貌精美吸引,以芒果粒、芒果熱情果慕絲、椰子、法式芒果糖製成,氣味清爽香甜,芒果香氣濃郁。整體而言,餐廳裝潢夢幻,舒適衛生,食物精美吸引,味道出色可口,十分適合女士
黑松露忌廉蘑菇湯
香桃烏龍果茶

整體而言,餐廳裝潢夢幻,舒適衛生,食物精美吸引,味道出色可口,十分適合女士到此拍照,是與朋友吃西餐及糕點的好地方。
20200304🌧️Wednesday🍄與友人午餐後🍽️往商場逛逛🛍️感覺雙腳疲態🤗路經K11Musea地下, 被粉紅色茶花吸晴👁️坐低後Ordered Afternoon Tea Set 紅寶石朱古力下午茶套餐,名字好吸引,所以沒有睇其他Menu, 當Waiter 放上幾個透明盒有點兒失望🤦‍♀️首先Scone, 只是放上個盒蓋上面,不是放上碟子上面,有點兒不衛生,Scone 不夠熱,這是敗筆🙅‍♀️第二,紅寶石朱古力雪糕🍦 雖然已通知這個是雪糕 🙏但是可否考慮晚一點上,我與朋友眼見雪糕一滴一滴,滴落個盒蓋面,要自己動手抹乾淨盒蓋。食材真是一般, 衛生意識很低 , 服務態度中規中矩 ,一次已足夠🙏🙏
20200304🌧️Wednesday🍄
黑松露芝士及魚籽撻
煙三文魚及酸忌廉撻
2020-03-04
2020-02-22 4706 瀏覽
兩位無薪假人士表示久久也沒有外出,剛巧與我同一無薪日的閨密決定外出午膳,享受見面之餘也享受得外出走走的時光每次進入K11 Musea 就像走進了雲呢拿迷宮般在香氣中迷失,行了數圈才找到Muse Edition 區域,走進該區遠處便能看到左邊那耀目粉紅少女餐廳,午市餐牌及下午茶餐牌均放在門口供參考,旁邊還放了數張圓枱,從外張望已看到那幅令人心動的花花牆身!粉紅雲石枱、粉紅餐紙襯托金色餐具及金色邊玻璃杯,是必定會讓少女心動的配搭,我倆看著那無限可擊的餐具與用具都心花怒放午餐主要提供兩款餐牌,其中一款餐牌為午市套餐,套餐有前茶、主菜及餐飲,加$40更可享用甜品令一款餐牌為主餐牌,內裡有各式各樣食品包括湯及沙律、小食、三文治、主菜、素麵、飯及意粉。我倆對每款食物的精美擺盆甚為好奇,在花多眼亂情況下點選了一個午市套餐及主菜一款當服務員呈上飲品時我倆不禁讚嘆一聲,來自藍蝶花的天然粉藍色夠夢幻,更與雲石粉紅碟非常合襯,配上金匙羹確實少女中不失一點高雅。拿鐵溫度屬室溫,厚厚一層輕型既綿密的泡沫覆蓋在表面,下層則是奶與忌廉混合的味道,喝著喝著感覺似曾相識,彷如早上那杯令人心曠神怡的牛奶,可惜未能嚐出藍蝶

藍蝶花香芋拿鐵

服務員呈上飲品時我倆不禁讚嘆一聲,來自藍蝶花的天然粉藍色夠夢幻,更與雲石粉紅碟非常合襯,配上金匙羹確實少女中不失一點高雅。拿鐵溫度屬室溫,厚厚一層輕型既綿密的泡沫覆蓋在表面,下層則是奶與忌廉混合的味道,喝著喝著感覺似曾相識,彷如早上那杯令人心曠神怡的牛奶,可惜未能嚐出藍蝶花獨有的草青味
玫瑰茉莉果茶

另點了果茶一客,玻璃茶壺清晰可見內裡有一顆玫瑰花、數片雪梨片及檸檬片,清新的茉莉花茶中有少許檸檬及果酸,其後帶有雪梨清甜,絕對能解膩而不甜溜。良久不見的我們談天說地了整個中午,服務員也不時添加熱水至壺中,沒有趕著交還餐枱之意。
等待美食期間,餐廳通往戶外之側門經常打開,強烈寒風不時來襲,服務員每次在我們還未察覺時已趕緊上前關門,令我倆什至所有食客都不會受寒風影響用餐,在這個不能生病的時期確實頗貼心的舉動
溫泉蛋配松露炸金針菇

不久前菜呈上,可見溫泉蛋放於炸金針菇上,並灑上洋蔥絲及黑松露片,先把滾動的溫泉蛋挫破並與炸金針菇撈勻,香濃蛋液包裹酥脆得入口即碎的金針菇,令已粉碎的炸金針菇再次因蛋液聚合,既有香濃酥炸菇味又有蛋鮮味,加上松露香氣令菇味更突出更惹味

慢煮和牛牛小排
主菜和牛牛小排大約4件並放在蕃薯蓉上,還插上兩片芝士脆片,牛小排肉質軟腍容易切開,經慢煮後比起炆更可保留到肉質彈性,和牛在口中有稍稍溶化情況,加上牛肉醬汁包裹整件牛小排令口感更順滑,配上帶甜蕃薯蓉可令口感變得更輕型,若配上濃郁芝士脆片則令整體更惹味
香烤比目魚

額外點選之比目魚也隨即送上,精美的擺盆令食物充滿藝術與仙氣,比目魚放在正中央,覆蓋著燒杏鮑菇及茶樹菇,比目魚魚皮燒後十分脆身,魚肉尚算嫩滑但未能充分鎖住水份所以較乾身,魚扒沒有經任何調味或醃製,更能品嚐到魚鮮味而不腥,而燒杏鮑菇及茶樹菇質感較煙韌
仲夏野莓
特意到來甜品當然不能錯過,在五款甜品中選擇了以粉紅色為主的野莓味甜品。精緻的放在大圓碟一角,粉紅色圓柱體原來是士多啤利雪糕,配上士多啤利生果、醬及綠色海綿蛋糕,味道雖則不算特別,但色調與配搭非常合襯

被粉紅色與花花包圍了一整個下午確實是一件幸福的事,不僅裝橫、餐具及用具充滿少女氣息,連每道菜的擺設與色調亦花盡心思,服務亦貼心有禮,與閨密來聊天打卡的確是不錯之選!
2020-02-17
玫瑰茉莉果茶
溫泉蛋配松露炸金針菇
仲夏野莓
  • 藍蝶花香芋拿鐵
2020-01-29 3290 瀏覽
忙裡偷閒趁今天來一個久違了的High Tea,相約友人到K11 Musea內的Camellia,以山茶花為主題的餐廳,粉紅色的店子,夢幻之感,深受不少女士歡迎呢,因此,訂位最好,book了2位 Tea Time,適逢佳節有聖誕樹。裝潢以粉紅為主,金色配襯,粉紅色坐位、雲石枱,感覺貴氣,鮮艷觸目的山茶花牆,用上9999朵深淺不同的山茶花而成,猶如置身粉紅色花海,果然是打卡之選。餐廳主打的紅寶石朱古力下午茶,我地今次就係為呢個而來,紅寶石朱古力,天然的粉紅色,不含色素,安心食用。紅寶石朱古力下午茶套餐,$398(2人)。三文治及小食:煙三文魚及酸忌廉撻黑松露芝士及魚籽撻迷你蝦脆筒甜點:紅寶石朱古力三文治紅寶石朱古力雪糕黑莓紅寶石朱古力鹹蛋泡芙傳統法式貝蛋糕自家製英式鬆餅果醬及紅寶石朱古力醬包兩杯飲品。山茶花拿鐵,粉紅色的賣相,心形的拉花,實在太靚了~味道香甜。藍蝶花香芋拿鐵,友人的,粉藍色一樣都好美。用3個六角形玻璃首飾盒盛載精緻的茶點,感覺高雅。紅寶石朱古力雪糕,店員提議呢個優先食,因怕快溶,玫瑰造型的粉紅色雪糕,賣相美麗,入口有清新的莓果香味。煙三文魚及酸忌廉撻,之後食鹹點,煙三文魚份

紅寶石朱古力下午茶套餐,$398(2人)。

紅寶石朱古力下午茶套餐,$398(2人)。

三文治及小食:

自家製英式鬆餅
果醬及紅寶石朱古力醬

包兩杯飲品。

山茶花拿鐵/ 藍蝶花香芋拿鐵

藍蝶花香芋拿鐵,友人的,粉藍色一樣都好美。

用3個六角形玻璃首飾盒盛載精緻的茶點,感覺高雅。

紅寶石朱古力雪糕

煙三文魚及酸忌廉撻/ 黑松露芝士及魚籽撻

煙三文魚及酸忌廉撻,之後食鹹點,煙三文魚份量適中,有微微的煙香味,撻底鬆化,酸酸甜甜的味道幾清新。
黑松露芝士及魚籽撻,感覺高貴,黑色撻底酥脆,黑松露芝士味道香濃,口感幼滑,配上魚籽的鮮味香口十足。

迷你蝦脆筒

迷你蝦脆筒,賣相幾似雪糕,筒脆蝦肉爽口。

自家製英式鬆餅 果醬及紅寶石朱古力醬

自家製英式鬆餅,果醬是紅莓味,有不少果肉,微微的酸,清新之感,紅寶石朱古力醬,粉紅色好靚,但偏甜呢。
紅寶石朱古力三文治/黑莓紅寶石朱古力/ 鹹蛋泡芙 /傳統法式貝蛋糕

鹹蛋泡芙,鹹蛋竟然出現係呢個tea到,甜中帶鹹的味道,估唔到呢個配搭夾到。
黑莓紅寶石朱古力,賣相十分精緻,朱古力入口幼滑,黑莓味突出,酸酸甜甜的果香味,清新美味。
傳統法式貝蛋糕,口感鬆軟香牛油味。

紅寶石朱古力三文治,朱古力餅鬆化,厚身的紅寶石朱古力內餡,都幾甜的。

食物正常水準,賣相滿分,山茶花主題有特色,坐得幾舒服,價格合理,服務有禮貌,打卡之選呢。

紅寶石朱古力下午茶套餐,$398(2人)
星期一至日 14:30-18:00

之後出外行下,那日的天色,密集恐懼人仕.......。
6天前 0 瀏覽
今日係daddy mami既結婚30週年既大日子,同佢地黎左K11 MUSEA間camellia, 一間粉紅色主題餐廳。入店職員就同我地講今日海膽,三文魚,和牛都冇,得返明太子!十級掃興!嬲!海鮮濃湯 $68龍蝦湯底,加止有小小海鮮,都唔錯。但比較濃味!明太子薄餅 $78味道一般,有芝士,蝦同明太子,但分量就比較小,唔係好夠食。明太子釀雞翼 $98雞翼尖個位有骨之外,成舊都無骨又辣辣地幾惹味,好好食。香炸比目魚 $168魚好滑,而且有D菇做配菜,味道真係唔錯,唯獨份量唔係好夠。煎香茅脆皮豬扒 $168豬扒還好,味道比起其他真係差咁D。慢煮和牛牛小扒 $238牛小扒係最好食,好淋,好好味。個底係南瓜醬,好fresh好好味。三式藜麥壽司卷 $118藜麥壽司感覺上幾高纖,三款味道,芒果味都算fresh,幾特別,但唔係好夠食。日本明太子素麵 $148有溫泉蛋、蟹肉薯餅同櫻花蝦,個麵淋左小小,但湯同麵都幾好味,鹹淡岩岩好。蝦天婦羅素麵 $128湯底係龍蝦湯,呢一個麵比起明太子冇咁淋,天婦羅有3隻,仲有秋葵同淮山。Apple Rose $88 (真心嬲!)差唔多成舊水,但係細份到咁,嗰一舊雪糕係一

海鮮濃湯 $68
龍蝦湯底,加止有小小海鮮,都唔錯。但比較濃味!

明太子薄餅 $78
味道一般,有芝士,蝦同明太子,但分量就比較小,唔係好夠食。

明太子釀雞翼 $98
雞翼尖個位有骨之外,成舊都無骨又辣辣地幾惹味,好好食。

香炸比目魚 $168
魚好滑,而且有D菇做配菜,味道真係唔錯,唯獨份量唔係好夠。

煎香茅脆皮豬扒 $168
豬扒還好,味道比起其他真係差咁D。

慢煮和牛牛小扒 $238

三式藜麥壽司卷 $118

日本明太子素麵 $148

蝦天婦羅素麵 $128

Apple Rose $88
(真心嬲!)差唔多成舊水,但係細份到咁,嗰一舊雪糕係一個女仔食都嫌佢太細啖,係真係一啖過就食唔完!講真我好嬲!

overall黎講味道都唔錯,不過全部都好細份,cp值真係唔太高,同埋啲甜品的確打卡幾靚,但真係好細份,如果純粹想黎影相打卡係OK嘅,但黎食飯嘅話一啲都唔推介!
2020-05-24
紀念日
2020-05-28 25 瀏覽
之前經過呢間餐廳已經覺得個環境好舒服終於有機會入去試吓!.Lunch set包前菜、主菜及餐飲Starter有三個選項今次揀咗黑松露配溫泉蛋整碟前菜好重黑松露味😍配上炸金菇絲 口感一流!.主菜有五個選項今次揀咗慢煮和牛牛小排🌟牛肉好軟身 配上南瓜蓉及芝士脆片真係好正ahhhhhh!!!😍😍.餐飲方面有好多選擇 包括茶或咖啡今次試吓佢哋嘅玫瑰茉莉花茶🍵茶壺下配有蠟燭座 保持茶嘅溫度整個用膳過程好舒服 環境同服務都一流加上裝修好有少女風 用餐當日都見到唔少KOL喺度打卡🤣.🚨重點係!🚨而家午市時段lunch set有買一送一優惠!😍😍😍😍但必須經OpenRice訂枱先有呢個優惠😆呢間餐廳翻炒指數極高!📍 Camellia (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
之前經過呢間餐廳已經覺得個環境好舒服
終於有機會入去試吓!
Lunch set包前菜、主菜及餐飲
Starter有三個選項
今次揀咗黑松露配溫泉蛋
整碟前菜好重黑松露味😍
配上炸金菇絲 口感一流!
主菜有五個選項
用餐當日都見到唔少KOL喺度打卡🤣
🚨重點係!🚨
而家午市時段lunch set有買一送一優惠!😍😍😍😍
但必須經OpenRice訂枱先有呢個優惠😆
呢間餐廳翻炒指數極高!
📍 Camellia (尖沙咀)
玫瑰茉莉花茶
黑松露溫泉蛋
玫瑰茉莉花茶
黑松露溫泉蛋
  • 溫泉蛋配松露炸金針菇
2020-05-21 9 瀏覽
近來工作較忙,臨急先揾餐廳同閨蜜慶祝生日,上網揾左一陣,好快就比呢間餐廳既飾物盒下午茶吸引,由於層架式食過太多,今次都想換下新風格,比新驚喜朋友。雲石餐枱同粉紅色梳化加埋後面滿滿既茶花,少女心爆錶,加埋飾物盒襯托鹹甜點打卡一流。至於食物質素方面,本人覺得最好味既鹹點係迷你蝦脆筒,蝦味濃郁,作為小食加分,一人得一個實在太少。鹹點算係幾出色,三文魚小撻同黑松露魚子醬撻都值得回味。不過精緻甜食方面就不過不失,無大驚喜,比較普通。另外book位既時候唔記得要求order坐花花牆前,影人像相無咁靚,如果慶生大家可以先order。飲品方面,本身我想飲下普通茶飲就算,但生日既朋友想試下紙醉金迷,就額外加比佢,呢個反而幾suprised,好fresh同有d乳酪味,好想飲多幾啖,不過杯野係佢既,我就唯有試過就算啦。呢間餐廳慶祝生日唔錯,會同你畫碟,同送蠟燭,不錯不錯!
2020-05-14
精緻紅寶石朱古力下午茶
  • 紅寶石朱古力下午茶,紙碎金迷
2020-05-12 52 瀏覽
疫情驟緩,終於可以約朋友見面,補回她的2月生日。經Openrice 訂了Camellia 下次茶時段!想不到客人不算少,接近坐滿了有山茶花牆那邊,我只好退而求其次坐在卡位(鳥籠)那邊。由於尚有半小時才到下午茶時段,我們先點了脆皮蝦三文治醫肚!蝦肉好厚,炸得香脆,肉質彈牙,好好味!薯條亦熱辣辣,好香脆,很美味!和朋友各點了熱情果草莓花茶,花茶壺未喝已驚艷,壺蓋的小鳥設計很優雅!熱情果味不濃,反而草案味更突然,甜度適中,滿意。最後是重頭戲「紅寶石朱古力下午茶套裝」,訂座時見備可以揀選生日,但沒有寫明要有什麼配合,結果tea set上來時,真的寫了Happy Birthday!Tea set 8成是甜點,大部分味道普通,但賣相真的很美,特別是花形「紅寶石朱古力雪糕」!這兒的環境較想像中遜色,我坐的卡座比較迫,男士應該坐得辛苦,服務員不知是否人數太少,每次想召喚服務員都很難找到人,而且態度也只是普通,食物反而不錯!

炸蝦三文治

草莓熱情果花茶

紅寶石下午茶

2020-04-20
炸蝦三文治
草莓熱情果花茶
2020-05-11 118 瀏覽
見呢間餐廳又粉紅又花花咁好少女同埋MENU都多野食所以一行四人訂左18:30 我先係OPENRICE預約左, 再打電話去confirm booking同餐廳講左想佢安排我地到時坐花花牆前面嘅位, 哥哥仔話ok 無問題 去到個陣, 明明花花牆前面好多空位, 但係帶位姐姐就帶我地去左無花花牆個度,最後係我自己再主動REQUEST 先有得坐 一坐底睇MENU, 個侍應姐姐又話無三文魚, 無和牛定食, 同無海膽, 都幾掃興🙁咁都有少少唔開心啦 媽咪同呀妹本身好想食三文魚同佢個海膽飯 😢點知兩樣都無哂….少左咁多野揀…咁就抱怨同侍應姐姐講左句… “咁快就咁多野都無哂嘅”🥺點知侍應姐姐開口唔係講唔好意思, 反而理直氣壯咁話: "今日咩節日你都知架啦…."😒爸爸: "係囉, 正正因為今日咩節日所以你地更加要有囉"🙂侍應姐姐聽到都無聲出, 你地明知母親節唔係應該更加準備充足咩? 我都唔明餐廳個logic🙄 好啦, 因為餐廳無乜選擇嘅關係…我地叫左好多明太子..... 最後, 侍應姐姐原來漏左杯香桃烏龍茶, 我地等極都無,直到我地問先知佢無落到….. 呢餐食左$1000多啲, 老實講, 好唔抵食. 食

最後係我自己再主動REQUEST 先有得坐

點知兩樣都無哂….少左咁多野揀…
咁就抱怨同侍應姐姐講左句…

“咁快就咁多野都無哂嘅”🥺

點知侍應姐姐開口唔係講唔好意思, 反而理直氣壯咁話:

"今日咩節日你都知架啦…."😒

爸爸: "係囉, 正正因為今日咩節日所以你地更加要有囉"🙂

好啦, 因為餐廳無乜選擇嘅關係…
我地叫左好多明太子.....
明太子雞翼

明太子蝦PIZZA
明太子素冷麵
香茅脆豬扒
比目魚
三色壽司卷
少女時代同紙醉金迷
熱帶果園

呢餐食左$1000多啲, 老實講, 好唔抵食. 食物份量過少, 食物味道唔係出色, 服務一般

我估爸爸應該唔夠食, 媽媽都唔係好滿意

而我….成餐飯都問自己點解要帶佢地嚟食…係我食過最後悔嘅母親節飯. 下次唔好貪餐廳靚.完
2020-05-10
母親節
明太子雞翼
  • 明太子釀雞翼
2020-05-07 127 瀏覽
位於K11 Musea 嘅Camellia 從開店以來就吸引好多人打卡。的確整間店用上粉紅配金色的裝潢是女生很愛的色調點了兩個甜品仲夏果園$88,由🥭芒果熱情果慕絲作主調,配以椰絲🥥菠蘿🍍粒同食用花🌸,賣相無menu張相咁精緻,不過影相出黎都呃得下人📸味道真的很普通我相信以我bb班的廚藝都會整得到另外點了法式西多士,賣相唔出眾,但反而比較好味😋西多士口感鬆化,配上焦化的雪糕,冷熱交融,比平常配牛油🧈更為吸引😋這杯粉紅公主🍹延續餐廳粉紅色嘅格調,賣相的確符合少女心💕但逃不過似藥水味的問題果茶就不過不失吧。#K11Musea #Camellia #甜品 #打卡 #dessert

點了兩個甜品

我相信以我bb班的廚藝都會整得到

果茶就不過不失吧。

2020-05-01 146 瀏覽
上網睇到介紹呢間嘅Afternoon Tea第一眼就比個花花牆吸引左!全間店粉紅色好夢幻💗預訂枱時我特意預留角落頭圓枱位置。我認為呢個角落頭位係全店打卡最好嘅地方🥰準時到達,但由於指定個張枱未埋單所以要稍等,等左大約十分鐘外面望入去見到成幅花花牆已經心心眼😍就係為左呢個位打卡而來🙈💗由於訂枱時已經預訂左afternoon tea set, 所以坐低左只需要點飲品。飲品選擇有果茶,傳統茶,咖啡同低咖啡因拿鐵。選擇頗多但部份需加錢Tea Set 以六角形盒盛載,而非傳統嘅三層tea set, 幾特別,好精緻👍🏻但個人認為雪糕同所有食物一齊上唔夠細心,變相要先食雪糕為”頭盤”,感覺有點怪⋯另外,放Scones係盒面上,個人不太喜歡。因為始終覺得盒面唔係一個盛載食物嘅器皿,比我感覺唔衛生 (心入面諗: 乾唔乾淨架🤨)味道方面,整體我覺得唔錯三款鹹點都幾好味,但稍嫌個撻有啲淋身甜點方面 我鍾意佢唔太甜,有berries味酸酸甜甜個人比較欣賞Scones 配上homemade mixed berry jam & ruby chocolate dips! 好味!酸酸甜甜又唔膩👍🏻飲品我點左抹茶拿鐵味

準時到達,但由於指定個張枱未埋單所以要稍等,等左大約十分鐘

外面望入去見到成幅花花牆已經心心眼😍

就係為左呢個位打卡而來🙈💗

Afternoon  Tea  Set
Afternoon  Tea  Set

味道方面,整體我覺得唔錯
三款鹹點都幾好味,但稍嫌個撻有啲淋身
甜點方面 我鍾意佢唔太甜,有berries味酸酸甜甜
飲品我點左抹茶拿鐵
味道較淡,抹茶味唔夠 奶味太重

整體嚟講,Tea set $398 for 2, 包兩杯飲品價錢唔算貴,但稍嫌份量有啲小,唔太夠飽😅但無論餐廳環境 枱凳 餐具 都好靚好夢幻,我覺得好適合同三五知己/ 閨蜜一齊嚟,而且花花牆影相真係好靚😂 值得再嚟!
成日聽人講,啱打卡嘅地方多數唔好食,但我今次就搵到間兩節兼得嘅餐廳!那就是位於K11 Musea嘅!呢度以粉紅山茶花為主題,成間餐廳布滿唔同粉色系嘅山茶花,加上雲石餐枱,顏值超高!另外,佢哋主打和洋輕食,食物唔油唔膩,水準高質,感覺個餐單真喺為女仔而設😍​其中,我最鍾意佢嘅明太子雞翼,咬開入面係滿滿嘅明太子!雞翼烤得金香,真係好好味!而明太子素麵個樣普普通通,但估唔到好好味,奶油味湯底,一點都唔膩,同櫻花蝦伴在一起,食上口好開胃!至於飲品方面,我最愛紙醉金迷,一飲上口,一陣清新嘅果香就滲透口腔,入面有芒果果粒同菠蘿果肉,口感豐富,加上「炎夏聖品」拉西,仲有一點碎冰的清涼感,令人忍不住一口接著一口!分享一下嘅室內照,據官方講,餐廳布置咗9,999 朵不同粉色系嘅山茶花,配上黑拱門、金邊拱窗,配合雲石餐枱、唔同色調嘅粉紅色桌椅及梳化,非常有格調。
明太子釀雞翼

2020-03-04
明太子釀雞翼
日本明太子素麵
紙醉金迷
朋友係要見既👭同女仔去嘆下午茶一於揀間充滿粉紅少女心既Cafe山茶花砌成既粉紅花牆🌸岩晒打卡影相📸️我同朋友都影左好耐先正式開始食tea啊!.叫咗✨紅寶石朱古力下午茶 $398/2人最啱2個朋友仔食!甜品同埋鹹食放係首飾盒入面☺️賣相好夢幻好靚 又係相機食先嘅甜點啊!鹹食方面有✨煙三文魚撻、黑松露芝士魚籽Tart😍好好味啊 黑松露味道好濃郁!值得一讚迷你蝦脆卷 好脆口!沾沙律醬更加好味啊🥰🥰仲有六款英式糕點 屬於甜點!賣相最靚嘅一定係玫瑰花🌹 係玫瑰士多啤梨味嘅雪糕 口感順滑唔會太甜👍🏻👍🏻.Camellia📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
朋友係要見既👭同女仔去嘆下午茶
一於揀間充滿粉紅少女心既Cafe
山茶花砌成既粉紅花牆🌸岩晒打卡影相📸️
我同朋友都影左好耐先正式開始食tea啊!
叫咗✨紅寶石朱古力下午茶 $398/2人
最啱2個朋友仔食!
甜品同埋鹹食放係首飾盒入面☺️賣相好夢幻好靚
又係相機食先嘅甜點啊!
鹹食方面有✨煙三文魚撻、黑松露芝士魚籽Tart😍好好味啊
黑松露味道好濃郁!值得一讚
迷你蝦脆卷 好脆口!沾沙律醬更加好味啊🥰🥰

仲有六款英式糕點 屬於甜點!
Camellia