3天前 0 瀏覽
假期同朋友去左愉景灣玩,晚上去左酒店附近嘅一間墨西哥餐廳Cali-Mex Bar & Grill晚餐,餐廳菜式充滿墨西哥特色,更多是一間酒吧,好多外國人去飲酒,我Order左墨西哥風味肉眼扒,濃厚的肉汁,配有墨西哥飯及黑豆沙律及辣味燒洋蔥,一個人的份量似乎有點多了,朋友order捲餅,餡料可以選牛,豬或雞,我朋友就揀左雞,捲餅是一塊薄薄的餅皮再包住墨西哥飯及雞肉,配菜是墨西哥脆脆及牛油果醬🥑,另外我地仲加左6隻炸雞翼,兩個人食到非常之飽,我地兩個今次冇飲啤酒,飲左杯雜果賓治同青檸梳打,感覺又特別又夠飽,很滿足的一餐☺️
6天前 0 瀏覽
已想不到在愉景灣較偏僻的地方都可以食到高質墨西哥菜!我哋四個人叫咗一個American BBQ Platter 同埋一個Guacamole with Corn chips ,仲有一個傳統墨西哥沙律,整體都好好食。先講個platter,好夠食亦都好juicy,冇諗過會咁豐富!👍🏼諗住分享拼盤通常啲份量都會細啲,但係佢畀做好足料如果係四個女仔食我諗都已經飽😂 牛扒真係完全做到五成熟😍裏面做鎖住啲肉汁粉紅色肉質。豬肋骨就正正常常。迷你漢堡好出色,因為一咬落去啲肉質爆曬出呢,仲有煙肉同芝士,一啲都唔hea。個沙律個汁好開胃,但係唔記得影相😂最後四個人大約二百零蚊,滿足的走!
American BBQ Platter
2022-05-22
American BBQ Platter
2021-12-12 516 瀏覽
2021年12月12日 今日天氣好好又係我TONY哥同老婆大人四圍去尋找美食日子 今日去遠啲 愉景灣啦 因為咁大個仔都未入過去行下 於是就由青衣城坐東涌線去到欣澳站 再轉巴士坐20分鐘便入到愉景灣北落車入去廣場行下先 地方唔夠赤柱大 見到有個沙灘 又入去行吓 原來好多工人姐姐喺度扎營 行咗半個鐘 有啲肚餓 入到廣場見到呢間頗多人食 於是便坐扺叫個炸魚薯條 一杯生啤 一杯芒果奶昔 先談個炸魚先⋯⋯我一用叉拮來食已經散哂‼️未試過食咁差嘅怍魚,而薯條⋯⋯m記好食過佢好多⋯⋯杯奶昔呢?唉 只飲到奶味而冇芒果味‼️以上埋單$348,上址食店d職員比我感覺係冇禮貌‼️‼️下次請我都唔會去食呢間野🔥🔥🔥🔥
2021-10-09 797 瀏覽
Friday night 來到這裡,見到呢間餐廳都幾多人,又有每日廚師精選,於是入去試試😋來到美式墨西哥餐飯,梗係叫一份牛扒食下啦,另外也叫了一份墨西哥自家製千層麵。上菜時仲附有一份大薯條+墨西哥脆片配牛油果沙沙,唔清楚是那一道菜附送,總之就大快朵頤啦😙...Mexican Lasagna 墨西哥自家製千層麵: 大量芝士&蕃茄肉醬,鍾意濃味同芝士就啱哂..Rib eyes 肉眼扒:唔會失準之選😆

Rib eyes 肉眼扒:唔會失準之選😆
Mexican Lasagna & Rib eyes
Mexican Lasagna 墨西哥自家製千層麵
Mexican Lasagna 墨西哥自家製千層麵
2021-09-01 587 瀏覽
愉景灣的晚上餐廳比想像中少人可能因為大多數住酒店嘅人都會係酒店食自助餐反而餐廳就多本身喺愉景灣住嘅人食脆餅好好食脆卜卜牛肉餡 真係好多肉 好足料Burger包皮好脆裏面嗰塊漢堡肉 好多汁成個包冇得頂雞翼都係正常味道杯Cocktail都好好飲
愉景灣的晚上

成個包冇得頂

雞翼都係正常味道

杯Cocktail都好好飲
2021-07-14 709 瀏覽
今天和友人們一起去愉景灣玩一天,中午時,我們去了這間墨西哥菜的餐廳。我們三個人叫了一個分享拼盤,有墨西哥薄餅,表皮香脆,入面有芝士和雜菜,清新但又不乏香濃芝士味。另外,有墨西哥夾餅,這個大力推薦,中間的炸魚,炸得金黃香脆,魚肉十分嫩口,入面有一些酸酸甜甜的配菜,還有惹味的千島醬。分享拼盤還有一個自家製千層麵,這個千層麵十分有驚喜,入面的肉醬十分香濃,千層麵焗得恰到好處,十分滋味。最後,還有一個脆片配沙沙醬,這個友人們十分喜歡,牛油果沙沙醬和脆片配合得天衣無縫,簡直絕配!
分享拼盤

2021-01-03
分享拼盤
2021-05-30 666 瀏覽
冇乜嘢都唔會專登去愉景灣,特別係而家呢個時勢,宜家呢個氣候,真係熱到一個點🥵不過因為好朋友兼前同事結婚,咁又唔同講法喇。好似大鄉里出城咁舟車勞頓,不過整體上又比我想像中快,可能前後一個鐘頭鬆啲已經可以由觀塘去到愉景灣。由屋企轉小巴落觀塘轉地鐵去欣澳再轉Shuttle Bus去到愉景灣。大汗踏細汗,不過又因為天公做美,令到成件事都好靚。不論係個天啦、個景啦 ,最緊要梗係一對主角啦。約咗3:00觀禮之後就等到食晚飯,中間呢個時段除咗周圍行吓睇吓之外,就梗係搵個地方chill下Hea下啦, 難得去到一個背山面海嘅地方, 人煙稀少, 真係好似離開咗香港咁, 喺附近求其搵咗間飲嘢嘅地方. 呢度好有氣氛,好多外籍人士。大家都唔係為左食嘢而係諗住hea 下chill 下。由一開始四個人一路坐下等吓真係越多人,就好似我哋舊公司團聚一樣。每人嗌咗一支唔知咩味嘅手工啤酒🍻大家share嚟試吓,最終我自己一支都飲唔晒已經滿面通紅,酒量真係差🤪氣氛好好,我哋四個人一台,都分開坐左三台,外籍侍應服務好好,我哋不斷要求影相佢都冇托手踭,仲好專業添!

去愉景灣玩, 我地多數都係食西餐, 因為太有渡假風, 最適合嘆住海風食個burger飲杯啤酒!今次去了 #愉景北商場 吃午餐, 選了Cali-mex bar & grill 餐廳~ (唔使等位添)主打墨西哥菜~~我地點左好多唔同野食個人大推Grilled Chicken Quesadilla ( #烤雞肉墨西哥薄餅 )好大份, 比pizza更香脆可口!100%澳洲雞胸肉, 醃製48小時後再慢煮, 手撕雞肉, 再混勻秘製辣醬汁及其他配菜, 好好食!Mr. Beefy #牛肉漢堡有安格斯牛扒 (200g)、蕃茄、生菜、酸瓜及漢堡醬Big Mexican All Day Breakfast #精選早餐呢個都好抵食, 上檯超大份, 有脆煙肉、西班牙辣肉腸、牛油果、酸種多士、黑豆及莎莎醬另外, 佢地仲有kids menu添!選了一份意粉同小型burger, 原來都比想像中大份!!!來多支菠蘿汽水, 不錯!但, 需要提一提, 服務一般, 覺得佢地唔係好夠人手,無論點菜、出菜、refill水、比餐具都好好好好慢,同有出錯菜情況發生, 需改善!
去愉景灣玩, 我地多數都係食西餐,
因為太有渡假風, 最適合嘆住海風食個burger飲杯啤酒!
今次去了 #愉景北商場 吃午餐,
主打墨西哥菜~~
我地點左好多唔同野食
100%澳洲雞胸肉, 醃製48小時後再慢煮, 手撕雞肉,
再混勻秘製辣醬汁及其他配菜, 好好食!
Mr. Beefy #牛肉漢堡
有安格斯牛扒 (200g)、蕃茄、生菜、酸瓜及漢堡醬
呢個都好抵食, 上檯超大份,
有脆煙肉、西班牙辣肉腸、牛油果、酸種多士、黑豆及莎莎醬

另外, 佢地仲有kids menu添!
選了一份意粉同小型burger,
原來都比想像中大份!!!
來多支菠蘿汽水, 不錯!

但, 需要提一提, 服務一般, 覺得佢地唔係好夠人手,
無論點菜、出菜、refill水、比餐具都好好好好慢,
同有出錯菜情況發生, 需改善!
2021-03-01 829 瀏覽
周末到愉景灣走走, 除了要試花花cafe之外, lunch並沒有一個實際想法要吃什麼, 打算走到哪吃到哪! 剛好在愉景灣著名的教堂的旁邊有一間吃美式菜式, 既然來到愉景灣就來一點渡假感覺, 彷如回到夏威夷一般, 在室外用餐! 我們order了beef burger with fries和蕃茄海鮮意粉, 意粉都不大驚喜, 正正常常, 反而想推薦漢堡, 首先用料十足, 有厚切漢堡排、生菜、芝士、洋蔥及蕃茄, 清新可口! 旁邊的配菜薯條也是粗生了, 很滋味!
2021-02-14
2020-12-20 823 瀏覽
🇭🇰 < < Cali-Mex Bar & Grill > > 驚喜墨西哥菜🇲🇽💰 [ ~$101-200]👯 [ ~15-20mins ]📍 ______________________________1️⃣[ 墨西哥烤蝦肉卷 ]ʜᴋᴅ 178✍🏻充滿驚喜感嘅烤蝦肉卷🫔冇諗過一入口竟然係辣辣地,非常香口再配上三種唔同嘅醬汁- 番茄醬、酸奶油、牛油果醬令到大蝦口感非常惹味,再夾埋墨西哥薄餅簡直食唔停口,簡直係100分嘅組合🙌🏻🌟推薦指數:8/102️⃣[ 墨西哥自家製千層麵 ]ʜᴋᴅ 138✍🏻呢個千層麵嘅皮底可以揀粟米餅或者麵粉薄餅小編今次揀咗麵粉薄餅,份量超級大一上碟熱辣辣,香噴噴嘅芝士味,味道濃郁😍超級邪惡,但係好滿足🥰🌟推薦指數:8/103️⃣[ 墨西哥捲餅 ] ʜᴋᴅ88✍🏻由於本身小編好鍾意食Burrito 所以帶着充滿期待嘅心去食~~出到嚟嘅口感小編麻麻哋味道偏淡,飯量有啲多食食吓有啲似食飯團⋯整體來講,調味可以再濃d,配料唔夠突出🌟推薦指數:6.5/10______________________________🥑整體嚟講🥚入到去間餐廳已經有一種
💰 [ ~$101-200]
👯 [ ~15-20mins ]
📍 [愉景灣愉景北商場地下G12號舖]

1️⃣[ 墨西哥烤蝦肉卷 ]ʜᴋᴅ 178
✍🏻充滿驚喜感嘅烤蝦肉卷🫔
冇諗過一入口竟然係辣辣地,非常香口
再配上三種唔同嘅醬汁- 番茄醬、酸奶油、牛油果醬
令到大蝦口感非常惹味,再夾埋墨西哥薄餅
簡直食唔停口,簡直係100分嘅組合🙌🏻
🌟推薦指數:8/10

2️⃣[ 墨西哥自家製千層麵 ]ʜᴋᴅ 138
✍🏻呢個千層麵嘅皮底可以揀粟米餅或者麵粉薄餅
小編今次揀咗麵粉薄餅,份量超級大
一上碟熱辣辣,香噴噴嘅芝士味,味道濃郁😍
超級邪惡,但係好滿足🥰
🌟推薦指數:8/10

3️⃣[ 墨西哥捲餅 ] ʜᴋᴅ88
✍🏻由於本身小編好鍾意食Burrito
所以帶着充滿期待嘅心去食~~
出到嚟嘅口感小編麻麻哋
味道偏淡,飯量有啲多食食吓有啲似食飯團⋯
整體來講,調味可以再濃d,配料唔夠突出
🌟推薦指數:6.5/10

🥑整體嚟講🥚
入到去間餐廳已經有一種墨西哥風情🤤
裝修背景音樂都好有feel~
而且食物選擇多樣性

Burrito
墨西哥蝦肉卷
墨西哥自家製千層麵
2020-12-04 633 瀏覽
難得假期,點知激到一肚氣😤 唯有暫時離開 #酒店 出去冷靜吓,周圍影吓相、再搵啲好嘢食😉 我哋呢晚揀咗 Cali-Mex Bar & Grill 食晚餐🍽 當時室外嘅位置已經坐滿人,我哋只好坐入餐廳裏面。心多多嘅我哋,樣樣都想試😚 呢次我最快手,要咗份Fish Sliders(類似 #魚柳漢堡包 嘅食物)、Mac & Cheese(#芝士通心粉),最後朋友仔再加咗個 Shrimp Fajitas(#炒蝦仁夾西班牙薄餅)... 份量應該啱啱好😉 Fish Sliders做得非常好,魚柳口感鬆化,漢堡包身唔會太大,配合得好好🤤 不過Mac & Cheese做得比較乾身,我覺得質素只係一般🤪 但係個Shrimp Fajitas又真係幾惹味,廚師以 #西班牙菜式 嘅做法,味道辣辣地再配以三種唔同嘅 #醬汁,一次過將 #大蝦 同其他 #配料 包入 #西班牙薄餅 裡面,味道調配得好好,搞到我忍唔住食咗兩件... 好為食呀😅#餐廳員工 清一色外藉男士,個個都好有笑容、好有街坊嘅感覺😃 加上食物價錢都算合理,如果大家去開 #愉景灣 可以嚟試吓喎😚

2020-11-30
2020-05-19 756 瀏覽
Please don't order the Mac and cheese. We ordered it at 7:45 at night and it took over 45 minutes for Mac and cheese, the steak tasted OK but it was 248 dollars, outragous. Will never come back, probably rather eat shit. Just come here if you have a whole day to waste. Plz don't come here. I am literally begging you. Don't waste your hard earnt money, you will get better food at Mc Donald's. Mind you that I would put a negative star if I could for the value of money.
2020-02-17 689 瀏覽
放工去左愉景灣覓食今次去左愉景北商場個邊晚上愉景灣特別寧靜,人流寥寥可數唔知食咩好,就入左呢間餐廳上網再睇,原來係全港都有唔少分店餐廳內不斷播放球賽⚽應該可以吸引唔少外國人士用餐選擇都算多樣,可能員工人數不多每次示意要服務,都等得比較耐先有人過黎牛扒配龍蝦尾 (10oz) $298加左 $48 add a side 我地揀左炸薯條🍟龍蝦尾size 好細,但真係啖啖肉牛扒份量十足,但沒有煮得太岀色炸薯條,完全沒有味道,感覺快餐店比它更好味炸雞翼 $68可以揀 Crispy Cajun 或者 Smokey Hot BBQ我地揀左後者一份4隻,價錢比較貴除左外層有少許辣粉外,肉質無味香濃芝士焗通粉 $68正正常常,不會太肥膩有少許失望的晚餐可能去墨西哥餐廳要點墨西哥菜🤷‍♀
放工去左愉景灣覓食
今次去左愉景北商場個邊
晚上愉景灣特別寧靜,人流寥寥可數
唔知食咩好,就入左呢間餐廳
上網再睇,原來係全港都有唔少分店
餐廳內不斷播放球賽⚽
應該可以吸引唔少外國人士用餐
選擇都算多樣,可能員工人數不多
每次示意要服務,都等得比較耐先有人過黎

牛扒配龍蝦尾 (10oz) $298
加左 $48 add a side
我地揀左炸薯條🍟
龍蝦尾size 好細,但真係啖啖肉
牛扒份量十足,但沒有煮得太岀色
炸薯條,完全沒有味道,感覺快餐店比它更好味

炸雞翼 $68
我地揀左後者
一份4隻,價錢比較貴
除左外層有少許辣粉外,肉質無味

香濃芝士焗通粉 $68
正正常常,不會太肥膩

有少許失望的晚餐
可能去墨西哥餐廳要點墨西哥菜🤷‍♀
2019-11-20
2019-08-19 563 瀏覽
I've been to a few Cali-Mex in other places. This one has the unbelievably poorest CS.Food: It was great overall (except the spinach - not fresh, too chewy and has a weird taste).CS: We were a big group and they don't have a big table so we split into 2 tables and ordered separately. When we are in the middle of enjoying our meal, they said "You took the other table's dish." But the fact was, the waiter put it on our table, we didn't exchange our food at all.Let that be misunderstanding? blaming

Let that be misunderstanding? blaming?

Ok. My 1 year old son spitted at the end. And guess what? They told ME to wipe the mess. Fine. But they just gave me 2 tissues. I asked for more. They gave me 2 more.

So, if you want to be blamed for no reason and clean up the mess made by your kids - go there to enjoy such experience.

Not even McDonald's will treat me like that. FULLSTOP.
2019-08-18
2019-05-28 803 瀏覽
是咁的~女朋友仔一直都話想去愉景灣行去 咁今次終於抽到時間去喇 既然夜晚有野做梗係晏就食愉景灣嘅餐廳啦 入黎嘅交通都唔算好方便搞左一輪我地就決定喺愉景灣北呢邊落車 一入到黎其實都兩點咁濟咁咪食左野先行囉 一行入愉景灣北商場就見到呢間Cali-Mex 其實好耐以前已經有朋友介紹話我食呢間 而我多年都從一個墨西哥朋友口中得知墨西哥菜有幾特別 所以一直想試呢間 今次咁啱入到咁遠都有呢間 就一於帶埋女朋友仔去試下d特色外國菜啦~餐廳職員主要都係外國人為主 雖然唔知其他分店點 但呢間就好符合愉景灣呢到咁充滿異國風情~不過餐牌中英對照嘅所以都唔洗驚唔知果樣係咩黎咁我地就叫左一份Burrito Bowl一份Burrito一份Taco一份迷你burger呢幾款野食Burrito Bowl中文譯墨西哥碗 睇圖果陣唔覺 上到枱先發現原來係有飯嫁諗住係類似沙律嘅野tim咁呢到好多野食都可以自選要咩肉 呢個我叫左燒雞因為我覺得燒雞配沙律幾match(雖然佢唔係沙律)其實佢係一碗好乾身嘅燴飯 一d黑豆 沙律菜 烤雞 蕃茄粒 仲有一pat乳酪 唔好以為好怪其實墨西哥菜慣常會有一pat乳酪之類嘅野俾你撈黎食 聽落好

不過餐牌中英對照嘅所以都唔洗驚唔知果樣係咩黎

)其實佢係一碗好乾身嘅燴飯 一d黑豆 沙律菜 烤雞 蕃茄粒 仲有一pat乳酪 唔好以為好怪其實墨西哥菜慣常會有一pat乳酪之類嘅野俾你撈黎食 聽落好似好伏 但撈勻後其實好match好好味 烤雞都好多舊 香得黎唔會太鞋口 整體味道好好 而且份量好足夠 非常大碗

Burritos其實啫係墨西哥捲餅 係其中一樣食墨西哥菜必食嘅野 一樣都係可以自選要咩料 今次叫左安格斯牛扒 不過因為今餐叫太多野食所以冇食到 拎走左留番俾女朋友仔第二日食lunch 佢feedback番話牛肉好好食 入面仲加左芝士令個味道好香 不過佢個人唔係太鐘意d豆 而墨西哥菜一般黎講都會好多豆 佢就話太多豆就搞到扣左d分 不過我諗如果鐘意食豆嘅人應該會俾好高分

迷你burger 細細個仲有三款肉揀 我就叫左豬 唔好睇佢紅卜卜以為好辣但其實只係好少辣同埋係有蕃茄嘅香味 所以個豬應該係搵過新鮮茄汁去煮過 豬肉絲唔會太粗所以唔好鞋口又有肉汁
正呀
不過呢樣一定要襯上枱即刻食 因為個餡嘅汁好多 好快會浸林左burger底層個塊包 影響左個口感同埋拎起嘅時候有d論盡咁

最後就係Taco 啫係墨西哥脆片 呢樣亦係墨西哥菜嘅代表 餐廳係可以選擇用咩係包住入面d料 我就揀左粟米脆片 (因為覺得正宗d嘛)咁今次揀左炸魚 個炸魚即叫即炸炸得啱啱好 肉質都好嫩唔係d cheap野 不過覺得佢個sauce可以落多少少 佢個sauce係類似千島醬嘅咪 同個炸魚都好夾 增加多一層嘅味道

餐廳呢到環境好好 愉景灣又相對清靜 咁正嘅環境就叫左杯Tequila爽下
順帶一提 其本上所有菜式侍應都會叫你揀辣度咁由於我女朋友唔食得辣加上唔知墨西哥菜嘅辣係有幾勁 所以我地全部都走左辣 但個豬burger都會有微微嘅辣 但果個真係唔辣唔好食嘅
整體而言 墨西哥菜唔可以話係好大眾化 但我同女朋友就覺得好好食 叫左咁多野價錢都係四百蚊多d 唔算話貴嘅但質素好好 真心推薦大家一試

(呢間餐廳張單記得要keep住 去番愉景灣D-deck果邊可以換番免費船飛出番中環嫁)