招聘中
6天前
9天前
9天前
2024-04-13 31 瀏覽
喺旺角行咗一段時間 覺得好熱就入咗商場一上電梯見到呢一間Cafe 就行咗入去 跟住我問店員有咩推薦 佢就介紹咗凍House coffee 俾我 再叫多個三文治 店員仲問我熱食定係凍食跟住就搵位坐低 冇幾耐店員就拎食物同飲品過嚟 蛋治呢就正常發揮 最值得讚係佢哋嘅House coffee 唔會太酸 又有果香味 佢俾Americano濃一啲 跟住問店員 原來係由三款豆 混合埋一齊鍾意飲黑咖啡既要試吓 見到佢哋啲甜品賣相都好靚 跟住問係咪有原個蛋糕賣 跟住店員就話有catalog可以攞返屋企睇 而家買生日蛋糕,又多咗一個品牌選擇 店員很友善解答問題環境方面 有一種好舒適悠閒嘅感覺 仲有一啲畫作掛牆上面 整體感覺很好
喺旺角行咗一段時間 覺得好熱就入咗商場

跟住就搵位坐低 冇幾耐店員就拎食物同飲品過嚟

鍾意飲黑咖啡既要試吓

2023-11-24 172 瀏覽
係繁忙既旺角,竟然比我搵到佢!有時候想同朋友傾下計,hea 一hea ,cafe 就係一個非常之好嘅選擇!係forest 買完波鞋,攰攰地就試一試佢,我入去果陣其實都6點後 ,太晏就無試到佢拿手既咖啡☕️反而比佢粉紅西柚梳打吸引左,整係聽個名都覺得好清新店員好主動介紹優惠我知,原來6點後部分 蛋糕🍰係買一送一,甘抵仲要個拿破崙蛋糕甘靚仔必食啦另外一款呢我就揀咗玫瑰荔枝mousse cake ,,味道超級少女,酸酸甜甜既感覺
係繁忙既旺角,竟然比我搵到佢!

2023-10-18 143 瀏覽
點解放假先嚟打風落雨架大早就3號風球,為了迎接8號打風走落旺角行街,行左入 The Forest 商場玩吓,2樓發現呢間cafe 無人,D cut cake 都幾吸引,仲好非常自助地放在飲品雪櫃裡,其實好想食,但咁坦蕩蕩的自助形式,真心是否太過自助呢? 因為懼怕之前唔知有冇被輕薄過😮😮,又唔知俾幾多人摸過😦😦,所以最後放棄了,只買了2杯凍朱古力咖啡,但估唔到強差人意,又苦又澀,點解大清早的假期都又中伏呀?
點解放假先嚟打風落雨架
2023-10-08
2023-08-16 185 瀏覽
炎熱下午,在旺角人來人往的繁忙街道,想找個地方坐下來喝杯咖啡,吃個點心或小食,稍稍休息一下,走過兩三條街道,發覺咖啡店和茶餐廳等成行成市,大部分都是八、九成滿座,在波鞋街旁邊The Forest的2樓發現這間意大利咖啡店,人不算太多,而店員熱情地向我們介紹並推薦他們的下午茶套餐,$58-78包括鹹或甜點一件和飲料一杯,結果在靠窗位置坐下來,我們兩人要了兩份套餐,分別是蘋果批配Iced Cappuccino和煙肉蘑菇蛋批配特濃朱古力,熱騰騰的蛋批香脆美味,蘋果批的味道適中,沒有過甜,而朱古力飲料混有朱古力碎片,濃滑可口,臨走前更加購一份彩虹Macarons ,可謂滿載而歸。
蘑菇煙肉蛋批
蘋果批的味道適中,沒有過甜,
蘋果批
而朱古力飲料混有朱古力碎片,濃滑可口,
臨走前更加購一份彩虹Macarons ,可謂滿載而歸。
彩虹Macarons
蘑菇煙肉蛋批
蘋果批
彩虹Macarons
2023-07-22 414 瀏覽
天氣悶熱,出街無耐已身水身汗,還是逃進咖啡店避一避暑為妙。這間Caffé Milani 位於「The Forest」2樓,就在波鞋街旁邊,一於休息完再拼搏!餐廳以甜品及咖啡為主,也有少量即叫即熱的鹹點,是個不錯的偷閒加油站。肚空空,容得下四件甜品(咖啡橙香蛋糕、開心果櫻桃慕絲蛋糕、栗子蛋糕 及 開心果吉士牛角包)、壹件鹹點(香草煙肉丹麥酥)及 兩杯咖啡(House Coffee、Cappuccino)。四件甜品水準相當不錯,尤其喜歡「咖啡橙香蛋糕」及「開心果吉士牛角包」,外型獨特的咖啡橙香蛋糕口感綿密細緻,淡淡咖啡、橙香及冧酒香在口中迴盪,不錯吃。外表平平無奇,內裡是大量開心果吉士,加上香脆的開心果粒粒,這個「開心果吉士牛角包」真的很惹味香甜;不過記得盡快食,耐咗就會比吉士浸腍㗎啦。鹹點外皮酥香,中間藏有惹味的香草汁及煙肉,這個「香草煙肉丹麥酥」很滋味。House Coffee 味道稍濃,配甜品;苦與甜的混合就剛剛好。Cappuccino 奶泡綿密、口感香滑,小紙杯內依然拉到個小心形,功夫不錯。食飽飲飽,係時候重新出發啦💪🏼💪🏼💪🏼#咖啡橙香蛋糕 $54#開心果櫻桃慕絲蛋糕 $52#栗

食飽飲飽,係時候重新出發啦💪🏼💪🏼💪🏼

#咖啡橙香蛋糕 $54
#開心果櫻桃慕絲蛋糕 $52
#栗子蛋糕 $54
#香草煙肉丹麥酥 $24
#開心果吉士牛角包 $26
#HouseCoffee $40
#Cappuccino $45

#CafféMilani
地址: 旺角奶路臣街17號The Forest 2樓206號舖
2023-07-08
  • 開心果吉士牛角包
  • HouseCoffee
  • Cappuccino
2023-06-13 215 瀏覽
一早想試下呢間意大利咖啡店,可以係疫情期間逆市開咁多間分店,表現必是不俗。環境清雅,舒適度100分,坐低先了解到,原來咖啡均來自意大利米蘭,咖啡味相比重,但價錢同其他咖啡店差唔多上下。這裡還有各款意大利主廚精心打理的鹹甜點心,我最喜歡的就是牛角酥。相比法式牛角酥,減少牛油但增加雞蛋的配比,外殼鬆脆,內裡蛋香濃郁,好啱我心水。還有很多款都想試下,下次可以約朋友來食下午茶,簡直是咖啡鋪的價錢,五星級酒店下午茶的享受。

• 牛角酥
2023-04-27 161 瀏覽
身為五大受歡迎蛋糕之一,由多層酥皮、吉士忌廉、鮮果同開心果仁製成,層次分明,酥皮酥脆,忌廉軟滑,鮮果鮮甜,開心果仁淡淡堅果香氣,甜美而不膩。意大利烘焙品牌Giovanni Pina源起1920年, 跨越百年,選用源自意大利高質食材製作,務求令客人品嚐正宗意式甜品滋味 🇮🇹。2021年獲得由米蘭舉辦H.O.S.T(歐洲最大的酒店業展會之一)頒發「世界最佳糕點師」獎,全世界僅有十二位糕點大師獲此殊榮 🏅

最近Klook訂Giovanni Pina蛋糕有優惠,咁岩有朋友生日,所以就試左食呢個品牌既蛋糕,可以去Giovanni Pina或Caffe Milani 分店自取!佢地既分店有好多,幾乎遍佈全港九!我揀左旺角Caffe Milani 分店拎🎂Cafe內環境簡潔舒服,有大自然既氣息🌿好適合黎飲杯咖啡、食件cake,慢活一下!✿ ✿ 鮮果吉士千葉酥 (15cm) ✿ ✿ 賣相超級靚,一打開個盒已經聞到好香既奶油味💕有多層酥皮,酥皮好鬆脆,即使放左落雪櫃大半日,都依然保持脆口!中間有兩層吉士忌廉,口感香滑,甜而不膩😚至於面頭鋪滿鮮果,酸酸甜甜夠晒清新🍓蛋糕大大個,好岩4-6人開心sharePS: 除左膠刀同蠟燭,仲提供埋膠叉❣️全部都獨立包裝,感覺好好👍🏻

佢地既分店有好多,幾乎遍佈全港九!
我揀左旺角Caffe Milani 分店拎🎂

Cafe內環境簡潔舒服,有大自然既氣息🌿
好適合黎飲杯咖啡、食件cake,慢活一下!

✿ ✿ 鮮果吉士千葉酥 (15cm) ✿ ✿

2023-04-19
Caffe Milani 這個品牌我一路都有食開,最近發現旺角 The Forest 都開了分店,咁近我真係方便,可以成日順路去買蛋糕和咖啡。電梯上二樓就見到,隔離係 MOS Burger,可能食甜品為主,午市不算太多人。店入面有插畫展又有安靜的自閉位,來工作也不錯。喜歡喝這家店的米蘭咖啡的話,也可以買咖啡豆咖啡粉回家自己沖。滿滿的蛋糕櫃,正宗意大利口味值得一試,鹹食有少量三文治,這天就不見有素食選擇。冬天有栗子和白松露咖啡,口味又幾特別。一個人都可以自己享受下午茶,有三文治有蛋糕也可以食雪糕。店內還有棵小樹,環境幾舒服。Latte HK$45/大這裡的咖啡很有意大利的感覺,入口特別香醇。咖啡可以加錢轉燕麥奶或單品豆。巴斯克芝士蛋糕 HK$45非常芝士的芝士蛋糕,它不是流心那種巴斯克,我覺得口感更像New York Cheesecake。開心果牛角包 HK$26意大利的開心果必須要吃,酥脆的牛角酥內藏香甜的開心果醬,早餐或下午茶再加杯咖啡幸福感滿滿。
店入面有插畫展又有安靜的自閉位,來工作也不錯。
冬天有栗子和白松露咖啡,口味又幾特別。
一個人都可以自己享受下午茶,有三文治有蛋糕也可以食雪糕。
店內還有棵小樹,環境幾舒服。
Latte HK$45/大
巴斯克芝士蛋糕 HK$45
開心果牛角包 HK$26
2022-12-20
1K
2022-11-01 214 瀏覽
Caffé Milani之前見中環都有,而家喺旺角開咗新分店,雖然無熱食,但啲bagel同蛋糕都好唔錯🥯Smoked Salmon Bagel💰$68最鐘意嘅組合,煙三文魚襯包點都好食,仲有紫洋蔥等,食落口感豐富啲🥯Chicken Avo Bagel💰$68雞肉牛油果,非常健康嘅組合,蛋白質豐富,bagel焗熱咗,帶點香脆,成個bagel好有咬口🍎Apple Pie My Way💰$52蘋點批較油酥feel,蘋果饀微酸🍫Hazelnut Chocolate💰$40/tall愛上Hazelnut味道,令朱古力多一種堅果味,好香之餘都唔會太甜☕️Latte💰$40/tall 🚩Caffé Milani (旺角) @caffemilanihk 📍旺角奶路臣街17號The Forest 2樓206號舖

🥯Smoked Salmon Bagel💰$68

🥯Chicken Avo Bagel💰$68

🍎Apple Pie My Way💰$52
蘋點批較油酥feel,蘋果饀微酸

🍫Hazelnut Chocolate💰$40/tall

☕️Latte💰$40/tall

📍旺角奶路臣街17號The Forest 2樓206號舖
2022-10-28
Caffe Milani 呢個品牌出品試過咖啡、蛋糕都幾有水準~ 最新概念選址係旺角The Forest環境開揚,有colourful 打卡牆,仲有本地插畫家Angryangry繪畫以意大利為主題作品!餐廳主打輕食類煙三文魚香草忌廉芝士貝果 $68 用貝果做嘅三文治漢堡罪惡感大大減低,口感chewy 意式吉士牛角包 $26意大利牛角包脹卜卜肥嘟嘟質地鬆軟,清楚食到一層層口感,仲帶香滑吉士醬內餡~蛋糕巴斯克芝士餅 $48 細細個一人份,勁濃郁芝士味!香蘭綠茶牛奶 $45拎上手斑蘭葉香氣撲鼻,飲落唔會太甜!鮮果鮮葉酥 $54千層做得酥脆,吉士忌廉香滑唔膩經典搵拉米蘇$54 同平時食到嘅有點不同,咖啡香氣夠,忌廉芝士順滑,中間有層海綿蛋糕伯爵朱古力慕絲$54伯爵口味嘅出品黎講香氣超濃郁,慕絲做得綿滑亦好似食緊朱古力甘濃郁!純素海鹽咖啡$52 微咸順滑,飲到咖啡香氣,過後亦唔會有帶酸嘅感覺藍花伯爵紅茶 冷泡茶 $40 伯爵香氣突出~

環境開揚,有colourful 打卡牆,

仲有本地插畫家Angryangry繪畫以意大利為主題作品!

餐廳主打輕食類

煙三文魚香草忌廉芝士貝果
用貝果做嘅三文治漢堡罪惡感大大減低,口感chewy

意式吉士牛角包
意大利牛角包脹卜卜肥嘟嘟
質地鬆軟,清楚食到一層層口感,仲帶香滑吉士醬內餡~

蛋糕
巴斯克芝士餅
細細個一人份,勁濃郁芝士味!

香蘭綠茶牛奶
拎上手斑蘭葉香氣撲鼻,飲落唔會太甜!

鮮果鮮葉酥 $54
千層做得酥脆,吉士忌廉香滑唔膩

經典搵拉米蘇

伯爵朱古力慕絲

純素海鹽咖啡
微咸順滑,飲到咖啡香氣,過後亦唔會有帶酸嘅感覺

藍花伯爵紅茶 冷泡茶
伯爵香氣突出~
2022-09-29
2022-10-11 114 瀏覽
️[ Caffè Milani ]係旺角行街行到有啲攰,去咗Caffè Milani係The Forest新開嘅分店食個tea放鬆下😝✿ 意式火腿芝士牛角包🥐 $30焗完後嘅牛角包口感又暖又鬆脆,裡面塗滿香甜嘅蜂蜜芥末,再夾有微鹹而濃郁嘅車打芝士&煙火腿,非常滿足🤤✿ 巴斯克芝士餅 $48焦糖烘燶嘅表面,雪凍咗嘅蛋糕質感緊致香滑,芝士味濃烈🧀🧀✿ 伯爵朱古力慕斯 $54有啖啖嘅Earl grey 味,鐘意Earl grey 嘅朋友要叫嚟試吓!外面係朱古力脆皮😋😋好正阿✿ 手工布朗尼 🍫🍫$68店員話呢個係新產品,用意大利朱古力製成,每盒共5件。布朗尼口感外層微脆,裡面帶濕潤粉糯,加上榛子果仁口感更加豐富。試過唔焗嚟食都好正,店員話焗一焗佢口感會更好👍🏻✿ 熱朱古力咖啡 $40/tall size 間中都有飲開Caffè Milani嘅mocha,咖啡與朱古力味香濃,每次飲都保持到水準。✿ 凍香蘭綠茶牛奶 $45班蘭葉係東南亞常見嘅香料,呢款牛奶特飲口感香甜綿滑,散發獨特嘅香氣。總結🫦位置方便,行街行到攰,不妨係一個好選擇,同朋友坐低飲杯咖啡,食件cake🍰✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
️[ Caffè Milani ]

係旺角行街行到有啲攰,去咗Caffè Milani係
The Forest新開嘅分店食個tea放鬆下😝

✿ 意式火腿芝士牛角包🥐 $30

✿ 巴斯克芝士餅 $48
焦糖烘燶嘅表面,雪凍咗嘅蛋糕質感緊致香滑,芝士味濃烈🧀🧀

✿ 伯爵朱古力慕斯 $54

✿ 手工布朗尼 🍫🍫$68

✿ 熱朱古力咖啡 $40/tall size

✿ 凍香蘭綠茶牛奶 $45

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Caffè Milani
地址:旺角奶路臣街17號The Forest 2樓206號舖
電話:2755 1182
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-10-09 403 瀏覽
意大利頂尖Cafe位於旺角the forest商場2樓的Caffe Milano 終於在旺角開設分店了。Caffe Milano 一向是我最愛的頭三位餐廳,我固然十分喜愛他們的食物,對於餐廳的用餐環境我也是很喜歡的。今天,在旺角女人街附近的鬧市中,也能享受Caffe MIlani 的寧靜環境,與意式格調,真是賞心樂事。首先,我點了牛油果雞肉貝果,煙三文魚忌廉芝士貝果。製作貝果的麵粉煙韌有口感,麵粉內還加入各類穀物,增加營養價值,店員十分細心,加熱後的貝果,還增加香脆口感,確是不錯啊!巴斯克芝士餅亦是我很喜歡的一種芝士蛋糕,這裏的巴斯克芝士餅,味道濃郁,極重芝士味,果然沒有令我失望。至於蜂蜜柚子綠茶蛋糕,內裏的蜂蜜柚子夾心十分特別,好味。藍莓鬆餅及蘋果鬆餅,每一個索價$22 ,十分抵食,所以我每款各叫了一個,鬆餅內的藍莓及蘋果,味道不錯。不得不提的是這裏的冷泡無咖啡因咖啡,咖啡味非常香濃….其實不用多說,這兒的咖啡,一向都是首屈一指的。提子曲奇餅$38,亦是本店的招牌貨,這款小甜餅,原是伴咖啡吃的一種餅食,就是因為受到顧客的青睞,所以餐廳便製作了小包裝,供客人獨立購買。今天,碰巧餐廳的外
意大利頂尖Cafe

今天,碰巧餐廳的外籍經理也在餐廳巡視,經理見我們拍照打卡,便主動幫我們拍照,服務真是十貼心,經理還告訴我提子曲奇餅的小故事呢!

📍Caffé Milani (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 2樓206號舖
2022-10-07 78 瀏覽
新分店位於熱鬧的旺角波鞋街,主打咖啡、甜品和輕食,特意聯乘本地年青藝術家Angryangry繪製以意大利為主題3D 藝術壁畫,風格簡約清新,用上溫暖舒適的木質裝潢,氣氛悠閒輕鬆,絕對是逛街後歇歇腳、飲一杯,歎件甜品,小歇一會的好去處。經典提拉米蘇 ($48)Tiramisu被視為意大利的國民甜品,來到當然要一嚐經典滋味。用了Milani特濃咖啡入饌,配合提拉米蘇忌廉、榛子冧酒、可可粉同海綿蛋糕,散發淡淡迷人酒香與咖啡香氣。百利甜酒朱古力蛋糕 ($48)帶有淡淡酒香,濃郁的朱古力味,再配合海綿蛋糕,微甜不膩。玫瑰牛奶咖啡 ($43)除了漂亮的咖啡拉花之外,還撒上玫瑰花瓣,在香醇咖啡中伴隨清新淡雅的玫瑰香氣。素忌廉海鹽咖啡 ($52)旺角店限定!用純素忌廉製成濃郁幼滑的奶蓋,口感輕盈香滑,鹹味含蓄且沒有一般奶蓋的膩滯感,為追求健康人士及素食者提供更多的選擇。
經典提拉米蘇 ($48)
百利甜酒朱古力蛋糕 ($48)
帶有淡淡酒香,濃郁的朱古力味,再配合海綿蛋糕,微甜不膩。
玫瑰牛奶咖啡 ($43)
素忌廉海鹽咖啡 ($52)
2022-09-29 253 瀏覽
意大利著名咖啡品牌「Caffe Milani」最近喺旺角The Forest都開咗新分店✨旺角店特別聯乘本地年青插畫家Angryangry繪製意大利主題3D藝術壁畫,另外更有街頭畫作藝術長廊,別具特色牛油果雞肉貝果貝果以多穀物製成,口感豐富,更健康!雞肉已去皮,鮮嫩滑溜,雞味香濃~配上牛油果醬、雜錦沙律菜及紅洋蔥,令整體味道及口感更多元化加文火腿香草包三文治Ciabatta外脆內軟,中間夾着Gammon Ham、沙律菜及沙律醬,感覺好fresh,滋味飽肚之選鮮果吉士千葉酥酥皮超新鮮香脆!配上濃濃的吉士醬及新鮮紅桑子,甜度適中,大滿足哦意式蘋果批翻熱後的蘋果批香噴噴,撻皮香脆可口,充滿牛油香!內餡有唔少新鮮蘋果片,肉桂香氣突出,整體甜而不膩純素忌廉海鹽咖啡此乃新店限定特飲~濃厚奶蓋以純素忌廉製成,海鹽有助突出甜味,配上Milani招牌咖啡,素食者必點飲品泡沫咖啡拉花精緻有心思❤️以少量可可粉作點綴,咖啡香濃醇厚

牛油果雞肉貝果

加文火腿香草包三文治

鮮果吉士千葉酥

意式蘋果批

純素忌廉海鹽咖啡

泡沫咖啡

拉花精緻有心思❤️以少量可可粉作點綴,咖啡香濃醇厚