2025-06-18 411 瀏覽
同家人食自助晚餐,若餐廳有大量海鮮及多款甜品的都是我首選。這裡提供大量頂級本地海鮮,是吃得到的鮮,定能滿足海鮮愛好者。巨大竹簍裡是清蒸新鮮龍蝦和蒜蓉粉絲扇貝,龍蝦膏尤其軟滑甘香,龍蝦肉爽彈鮮甜;扇貝鮮甜美味。而冰鎮海鮮區就像海鮮市集一樣,有鮑魚、瀨尿蝦、琵琶蝦、麵包蟹、三點蟹、海螺、蝦、蜆等,琳琅滿目,鮮美滋味,吃這麼多次琵琶蝦,還是第一次有膏的呢﹗一系列熱食海鮮,分別有糯米蒸花蟹、避風塘炒羅氏蝦、惹味川醬炒海鮮、陣陣酒香的茅台醉蝦、鮮辣泰式冬蔭功煮螺、酸辣得宜的酸菜海鱸魚等,全部都必食﹗在不遠處看到像海味店擺放的花膠櫃,原來是翡翠鮑汁炆花膠 ,大大片花膠炆得軟腍入味,又是無限供應,女士們至愛。再來蟹肉花膠燴麵,想直接當作花膠羹吃掉呢﹗敲鐘時間是燉湯出爐啦﹗六月份是花膠五指毛桃燉瘦肉湯,最適合這時節飲用﹗在這區還有鮑魚雞粥,另有提供老火湯及西湯,而甜品區那邊也有美顏花膠杏仁茶啊﹗日式料理區一邊也非常吸眼球,三文魚子隨意加,滿瀉的丼飯,幸福感滿滿;各款口味的玉子燒、壽司、多款鮮美刺身、天婦羅及料理。旁邊有新鮮爽甜沙律菜、芝士拼盤及凍肉拼盤。一系列西式美食,分別有烤牛肉、烤德國腸、蔬菜薯菜

再來蟹肉花膠燴麵,想直接當作花膠羹吃掉呢﹗

旁邊有新鮮爽甜沙律菜、芝士拼盤及凍肉拼盤。

一系列西式美食,分別有烤牛肉、烤德國腸、蔬菜薯菜、煎鴨胸配香橙燒汁、烤羊腿、焗芝士意大利雲吞等等。

飽滿的蝦餃及用料十足的燒賣,及有叉燒油雞燒鴨等燒味。

今次較為特別的,是這中東菜美食區,平日比較少機會吃到的,這晚可以每款試少少,各款口味的鷹咀豆泥、茄子泥、芝士紅菜頭、葡萄葉、羊膝飯、雞卷等等。

日系甜品區讓人看到心花怒放,多款抹茶口味甜點,抹茶黑芝麻蛋糕、抹茶Tiramisu、咖啡泡芙、芝士蛋糕、抹茶撻、朱古力撻、柑橘寒天、大福、草莓卷、馬卡龍等等,還有低調高手的雞蛋仔格仔餅、窩夫、雪糕、水果粒、巧克力塊等等,甜品愛好者絕不能錯過。

自助飲品區有特式飲品,另每位也奉送一杯奶茶/咖啡/檸茶/檸水。
2025-06-11
2025-03-24 6067 瀏覽
日本美食, 認真無人不愛! 尤其今年應該不會去日本, Café Too的東瀛風味之旅, 確實能一解相思之苦.  這天的準備好好的胃口去迎接超長的buffet line!!   有好多美食都超吸引!!! 例如自製三文魚籽丼, 新鮮現切吞拿魚、也有油脂豐腴的大拖羅、中拖羅及赤身.  三文魚籽可無限添加, 好震憾!! 非常鮮甜!和牛壽喜燒, 有豆腐、秋葵、京蔥、娃娃菜, 全部都入味, 甜度剛剛好!日式串燒, 例如鯖魚、鯛魚、雞軟骨、雞腎, 而本地白鱔更獲得超多讚.  喜歡天婦羅的話, 這裏也不缺. 清酒煮蜆隻隻都脹卜卜、多料的粟米豆腐海皇羹及蟹粥, 真的是….最緊要有個大的胃口! 朋友端來的吉列和牛震憾味蕾!!!! 外脆內軟, 肉質仍然嫩滑, 會多吃幾件~  鮮甜刺身, 肥美油潤的大拖羅, 又有每天兩款空運原條鮮魚, 當晚的是深海池魚、金目鯛, 讓人口水直流.    藍鰭金槍魚、鮟鱇魚肝、油甘魚、三文魚等, 必定能滿足喜歡吃魚的你.連鮟康魚肝也有!!!海鮮方面, 清蒸龍蝦及蒜蓉蒸, 兩款都好好味, 肉厚多膏又鮮甜, 是回本之選!凍鎮海鮮也極受歡迎! 麵包蟹、花蟹、沙白、海蝦, 長腳蟹, 瀨尿

連鮟康魚肝也有!!!
凍鎮海鮮也極受歡迎! 麵包蟹、花蟹、沙白、海蝦, 長腳蟹, 瀨尿蝦都有!
一系列中西式美食, 例如中式熱葷有栗板海參煲、蝦餃燒賣、咖喱魚、椰汁香芋雞煲、豉油雞、蜜汁叉燒及燒鴨, 極多選擇.
燉湯成為了我吃自助餐的其中一個重要item, 印象中好像只有一輪, 是晚的粟米栗子腰果赤小豆馬蹄燉瘦肉, 補腎去濕, 非常適合春天.
食肉獸大快朵頤~ 香煎鴨胸蜜糖芥末汁、烤羊架配燒汁、意大利雲吞配忌廉汁、烤雞烤牛肋骨.

麵包那區也有頭盤, 例如蟹肉沙律、烤蝦小米沙律、魷魚青口沙律等, 一些side例如乳酪醬, 好好味!
大家記得去這邊啊~ 因為再行過少少就是自助飲品區.  三款mocktail之餘亦可自製珍珠奶茶bubble tea.
甜品區以櫻花點綴, 抹茶麻糬撻、黑芝麻榛果蛋糕、焙茶咖啡泡芙、芒果大福、 百利甜酒tiramisu等都係我的心水.

其餘的甜品有焙茶蛋糕、焦糖餅乾布朗尼、朱古力撻、烏龍茶士多啤梨卷、北海道芝士蛋糕、抹茶黑芝麻蛋糕等.
低調高手雞蛋仔, 即整特別香脆好味, 每粒雞蛋仔中間都不會空心或過脆, 就是想吃這款~
6款Gelato, 款款都俘虜了我!!!  雲呢拿、牛奶朱古力、鐵觀音, 我最喜歡冧酒提子、泰式奶茶、焙茶!!
自助晚餐, 成人每位由HK$828至HK$888, 供應期由2月20日至5月10日
2025-03-13
  • 吉列和牛
  • 清酒煮蜆
  • 燒本地白鱔
  • 自製三文魚籽丼
向來熱愛日本料理嘅我,今晚去咗港島香格里拉酒店 café TOO,全新推出東瀛風味自助餐,無限供應三文魚籽、新鮮現切吞拿魚、和牛壽喜燒、冰鎮海鮮、新鮮蒸龍蝦、豐富甜品等,食得我滿心歡喜!🔹無限三文魚籽自助餐其中一大亮點就係無限供應嘅三文魚籽,食客可以隨意搭配蒸白飯,自製獨特三文魚籽丼,有得食又有得玩,每一碗都可以根據自己嘅喜好來調配,感受日本料理獨特嘅濃郁風味。🔹新鮮現切吞拿魚廚師以精湛技術現場切割新鮮吞拿魚,從大拖羅到中拖羅,再到赤身,配合辣吞拿魚沙律,味道更加昇華,真係一場視覺同味覺嘅雙重享受。🔹新鮮出爐麵包Corner無論係軟麵包捲、硬麵包捲定係法國長棍麵包、芝士蒜蓉麵包或者皮塔餅,款款新鮮出爐,香氣四溢,麵包控如我超滿足。🔹奢華和牛鐵板燒鐘意濃郁風味嘅朋友,一定要試和牛壽喜燒同和牛鐵板燒,味道醇厚,肉質滑嫩,配上各式日式串燒如燒雞肉串、鯖魚、鯛魚等,真係令人回味無窮。🔹新鮮壽司壽司櫃有多款新鮮魚生,金槍魚、三文魚、鰤魚等各種選擇應有盡有,更有每日新鮮空運到港嘅獨特日本魚種!壽司方面,有吞拿魚、蟹棒、多汁和牛等,盡情滿足味蕾。🔹特色招牌菜café TOO 仲有幾道特色招牌菜值得一

🔹無限三文魚籽

🔹新鮮現切吞拿魚

🔹新鮮出爐麵包Corner

🔹奢華和牛鐵板燒

🔹新鮮壽司

🔹特色招牌菜
café TOO 仲有幾道特色招牌菜值得一試,例如鰻魚茶碗蒸,加入海苔同毛豆,口感獨特。而玉子燒則配上北寄貝沙拉、海藻同芝士,絕對係一個味覺盛宴。

🔹西式頭盤
選擇相當豐富,包括煙三文魚、凍火腿同風乾火腿等,仲有多款芝士可供選擇,無論係芝士迷定係肉類愛好者,都可以搵到自己嘅心水美食。

🔹冰鎮海鮮
絕對係食客最期待嘅環節,花蟹、海蝦、半殼青口等新鮮海鮮,無論係搭配醬汁定係單吃,可以大快朵頤地盡情享用。

🔹龍蝦
無限量供應新鮮蒸龍蝦,提供清蒸及蒜蓉蒸兩種口味,保留活龍蝦鮮美彈牙口感。

🔹中式熱葷
有香港人最愛嘅燒味,例如豉油雞、蜜汁叉燒、燒鵝等,配以XO海鮮炆伊麵同椰汁香芋雞煲,令人食指大動。

🔹海帶蒸海鮮
細膩口感充分展現新鮮食材嘅美味,加上傳統烹飪技術,有驚喜。

🔹西式美食
提供烤雞、燒牛肋骨、香煎鴨胸等選擇,樣樣都香氣四溢。

🔹日式熱食
日式熱食當然唔可以少~有炸吉列和牛、天婦羅同和牛壽喜燒,必試炸吉列和牛,外皮薄脆酥香,色澤粉嫩,保留和牛鮮嫩肉汁,油花分佈均勻,肉味濃郁。

🔹甜品
甜品區亦係另一個亮點,提供六款口味Gelato、各式各樣蛋糕,如黑芝麻榛果蛋糕、北海道芝士蛋糕、柚子士多啤梨蛋糕、百利甜酒提拉米蘇、烏龍茶士多啤梨卷、焙茶蛋糕及焦糖餅乾布朗尼等,仲有低調高手嘅雞蛋仔同夾餅,無限享用,真係甜品控福音!

🔹飲品
可選Fruit Punch、Grapefruit Lime & Lemon Tea、Orange Juice等,每一款都香甜可口,清新又解渴。

cafe TOO ✨
📍香港金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉7樓
今年的父親節,遇上颱風蝴蝶,不知道大家有沒有與父親外出慶祝?  雖然,父親節對我的意義早已不一樣,但也是家人相聚的好時機,今年,我們預早約同家人來到香格里拉的 cafe TOO 慶祝一番!  當日雖然是平日,但食客也不少,高峰時,幾乎滿座。幸好食物無間斷補上,想吃甚麼都無需等候太久!今期 cafe TOO推出海洋盛宴海鮮自助晚餐,主打生猛海鮮,包括龍蝦、蜆、海螺、蝦、花蟹等,選擇琳琅滿目。 驚喜的是,揭開巨大竹簍,有清蒸龍蝦和蒜蓉粉絲帶子,兩款都是我的最愛!  日式美食,除了三文魚、吞拿魚、甜蝦等刺身,還有無限供應的三文魚籽丼,口感彈牙,味道鮮鹹,絕不能錯過。另外,玉子燒方面也有數款提供,顏色金黃,口感柔嫩順滑,特別喜愛當中的芝士味,透出咸香芝味,絕對是完美組合。女士們,當然必食招牌菜式 - 翡翠鮑汁慢火煨製花膠,豐腴的花膠充滿豐富膠原蛋白,搭配冬菇、小棠菜,以及濃郁醬汁,相當矜貴。  而我還試了茅台醉蝦,蝦肉相當爽脆,但卻在沒有心理準備下,嘗到濃濃的酒味,實在有點意料之外!還有原盅五指毛桃燉湯,相當足料,滿載椰子香,還具有補脾健胃、增強免疫力等功效,難怪大受歡迎!值得一提的是餐廳提供

值得一提的是餐廳提供多款清真美食,備有清真認證,由於發現時已很飽了,所以我只選了當中的食材來嘗嘗,紅菜頭、茄子乳酪,入口夠香帶微辣,相當獨特。
完美作結,當然是享用精緻甜品。cafe TOO 的甜品款式多,外型精美,沒有第二個胃真的無法嘗盡呢!
2025-06-16 0 瀏覽
有去過港島香格里拉食自助餐既朋友相信都了解到,佢哋既海鮮環節好吸引,不過今期仲誇張,因為有個加強版既海鮮美食坊主題,海鮮迷萬勿錯過。點樣誇張法? 即刻同大家睇下。單是凍海鮮,已有鮑魚、琵琶蝦、麵包蟹、三點蟹、翡翠螺、海蝦、蜆等等,陣容相當強勁,細食既朋友,可能食完個冰鎮海鮮已經飽左。兩大竹簍內,就是熱氣騰騰的蒸龍蝦,以及帶子。前者清蒸,保留龍蝦之原味,吃起來啖啖肉,又夠嫩口。帶子以常見的蒜茸粉絲去蒸,肯定好吃。熱葷都是處處海鮮蹤影,譬如有惹味既避風塘炒羅氏蝦,火辣的泰式冬蔭功煮螺,我最愛既糯米蒸花蟹等等,菜式有辣有唔辣,任君選擇。見到個放滿花膠既玻璃櫃,即時雙眼發光。秘製翡翠鮑汁慢火煨製花膠,店員會細心地逐一幫客人分好,醬汁濃郁,花膠質感爽滑,自助餐食到呢個水準,抵讚!朋友拿了一碗蟹肉花膠撈粗,細食既我,怎樣也要淺嚐一口。畢竟如此奢華的自助餐粉麵檔,實屬罕見。自助餐既魚,多半清蒸做法,迎合大眾口味。估唔到有酸菜海鱸魚食,我歡喜。壽司刺身檔口,平時我好大機會會略過,但今次停下了腳步,為的是那無限添加的三文魚籽丼,自行將海量的三文魚籽注入吞拿魚蓉丼內,非常之療癒。除左勁豐富的海鮮外,呢度既
點樣誇張法? 即刻同大家睇下。
見到個放滿花膠既玻璃櫃,即時雙眼發光。
除左勁豐富的海鮮外,呢度既燒味都唔弱,叉燒是半肥瘦,入口鬆軟。油雞同埋燒鴨,睇個樣已好吸引。
請師傅幫手切兩塊燒牛筋骨,來滿足食肉獸既筆者。唔使多解釋,帶骨的部位肯定更精彩。
今期更加加入了清真認證專區,又紅菜頭,又茄子又蔬菜卷咁,好緊貼市場喎!
甜品從來是這裡的強項之一,各式蛋糕既精緻又美味,款式仲要包羅萬有。朱古力蛋糕、芝士撻、杯子蛋糕,每樣一件半件,甜胃都已夠滿足。
當然,仲有跟低調高手大街小食合作既夾餅和雞蛋仔,與泰昌餅家合作既蛋撻,都是不容錯過的。
母親節過後,又到父親節,大家諗到去邊到慶祝未? 其實最重要係一家人食得開開心心,無須左遷右就,想食乜就食乜就最好,如果有老有小,就更加要多完化,仲要無須限時限刻,座位又逼到死,對嗎? 上次介紹過港島香格里拉Cafe Too 自助餐,就算不是節日,係家陣既環境下,都可以全場爆滿,就知道有幾吸引。 場中有個大缸,內裡是新鮮游水龍蝦,轉頭就成了即蒸開邊龍蝦,仲要free flow,就睇你可以食到幾多隻。 同一個位,有粉絲清蒸扇貝,堅大隻,如果粉絲可以多些小仲好。 而係原先鐵板燒位有鮑汁花膠冬菇任食,單係食勻幾樣,已經回了一半位,當然,花膠不單啱女士,老人家都好滋補。 海鮮熱食海鮮已經吸引,凍海鮮仲豐富,有琵琶蝦、鮑魚、扇貝、沙白、花蟹、青口、海蝦咖啡蟹以及翡翠螺。 陣容係香港自助餐中實屬罕見,真心建議食鮑魚,軟熟彈牙的口感無得輸。 加上鮮甜的花蟹肉,又真係好正。 刺身有吞拿魚、三文魚、油甘魚及鯛魚,看似種類較少,但質素真係好好,尤其是不帶絲毫雪味,質地軟熟,好味。 隱藏食品大家可以試下三文魚籽配魚生飯。 壽司類有和牛壽司、甜蝦壽司、北寄貝壽司、吞拿魚壽司及三文魚壽司。 玉子燒朋友大讚的玉子燒
母親節過後,又到父親節,大家諗到去邊到慶祝未?

同一個位,有粉絲清蒸扇貝,堅大隻,如果粉絲可以多些小仲好。

海鮮

加上鮮甜的花蟹肉,又真係好正。

刺身

隱藏食品大家可以試下三文魚籽配魚生飯

玉子燒

朋友大讚的玉子燒,既香又軟。

另外,仲有章魚小丸子及唐揚雞塊

清真區

自從上次係九龍香格里拉試過佢地既清真菜,又真係有點驚喜。

當然,擺得陣就一定要有認證,Cafe Too大大張Halal Kitchen Restaurant證書放係度,予人有信心。

扁豆湯煮得好濃稠綿滑,豆香四溢,不錯。

阿拉伯羊肉飯把原隻羊脾烤好,飯粒內有腰果及葡萄乾,大家可按喜好,把羊肉弄碎,混和飯粒一齊食。

雞肉沙威瑪卷餅吃起來一點都不覺乾身。

另外仲有重口味的辣椒素醬蝦、煎雞及烤牛肉串,很有中東風味。

另一邊的清真沙律相信好多人都未食過,但真心建議大家試下,的確好特別,因為所有食材都非貴價貨,但食落又有意想不到的質感及風味。

Taboula salad

混和了歐芹、薄荷葉、蕃茄、洋蔥絲、檸檬汁及橄欖油,單睇食材已知健康。

Beetroot salad

簡單的紅菜頭配以芝士,很豐富的維他命B12及鐵質,功效多多。

Stuffed Vine leaves

葡萄葉包是當中最不顯眼的食物,主要是用葡萄葉包裹香料、米飯、蔬菜及肉末,但比例及用料各有不同,好有特色。

Garlic dip

以蒜頭打成泡沫形狀,內裡加入了乳酪及紅椒粉,吃起來沒有蒜頭刺鼻的感覺,少少辛香好味。

Motabel eggplant

完全看不出茄子的端倪,把茄子褪皮再弄成絲,混和其他配料,令人很有驚喜。

其他菜色有Fattosh salad 、Mahamara

、Hummus classic、Truffel hummus及Beetroot hummus,基本上全都試了,但如果有詳細介紹會更好。

熱葷

茅台醉蝦

肉質爽彈,有酒香,不錯,最好有太太幫手剝殼就仲開心。

泰式冬陰功煮螺

都幾辣下,而且要拎上手起肉。

蝦餃燒賣

有中菜廳當然是自家出品,話時話,如果係夏宮食一籠蝦餃,點都要一百幾十啦,難怪每次一refill,都是最快消失。

雪菜火鴨絲炆米

絕對是其中一款有驚喜的菜色,尤其是米粉乾身而入味,似乎比火鴨絲更吸引。

糯米蒸花蟹

重點係盡吸蟹汁的糯米飯,蟹肉反而可以輕輕帶過。

其他熱葷有煎鴨胸配香橙燒汁、烤羊髀配燒汁、川醬炒海鮮、海鮮醬炆腩肉、酸菜魚、三鮮炒芥蘭、意大利薯丸配忌廉汁及天婦羅

湯麵區

除了正常的湯麵配豬骨湯及雞湯外,可能大家都忽略了花膠蟹肉撈粗

不過就要切記叮囑師傅把麵淥得較生,因為太熟就會有梘水味。

燒味

自家製燒鵝、豉油雞及叉燒,有埋白飯仲好。

湯品
燉湯是五指毛桃花膠上肉湯,火喉足,香味濃,入口醇,必飲。

另外有家庭湯水合桃蟲草花煲糖排及綿滑的椰菜花忌廉湯
又有海皇冬瓜羹,玻璃芡不太重。

Carving Station

有烤牛肋骨及烤德國香腸。

芝士、沙律及Cold Cut

芝士有St.Maure、Cheddar及Camembert

又有莎樂美腸、煙燻三文魚、德國肉腸及DIY沙律吧

甜品

甜品可說是其中一個亮點。

雪糕有焙茶、日式綠茶、櫻花紅豆、牛奶士多啤梨、雲呢拿以及朱古力

氹氹轉的甜品區,又是餐廳強項,充滿了日式風情。

屈指一數,不計雪糕及港式甜品,已有抹茶黑芝麻蛋糕、柚子士多啤梨蛋糕、北海道芝士蛋糕、焙茶咖啡泡芙、抹茶tiramisu、櫻花車厘子卷、草莓大福、綠茶紅豆大福、抹茶戚風蛋糕、芝士撻、抹茶撻、蜜柑寒天及馬卡龍 (有咖啡紅桑子及抹茶味)

個人就一向喜歡 tiramisu及蜜柑寒天,但不知各位甜品控想食邊款?

雞蛋仔同夾餅是越做越好,加上一球雪糕更是必食。

飲品

大堂一角,有五款已預先調好的飲品,包括了Ice Favoured Coffee、Fresh Made Lemonade、Ice Milk Tea、Tripical Juice以及Grapefruit, Lime & Lemon Tea

啱啱三個人用左網上平台買二送一優惠($18xx), 買咗香格里拉Cafe TOO嘅自助餐優惠過來食…. 以前公司慶功等等,通常都來依間食多,但近依四五年就冇乜吖… 再光顧都有少少唔同左….我記得好耐之前橙汁嗰啲飲品呢,要另外收錢,宜家已經變咗自助形式,同埋有壽喜燒⋯⋯佢個龍蝦唔係太大隻,但係蒸得好出色好食,初初都有排隊的人龍,好快之後就已經沒有了⋯⋯其他熱食各類嘢就正正常常,刺身都唔錯不過冇帶子,唯一失色係雪糕,佢個雪糕display櫃係冇野嘅,要問佢同埋只得四種雪糕選擇好似有點孤寒的感覺,不過唔知係咪佢個雪糕櫃壞咗…整體來說都ok….

整體來說都ok….
2025-06-02
2025-06-09 1177 瀏覽
呢一期海鮮主題dinner buffet好似係星期五先開始,星期六晚即刻同屋企人去咗食,wow真係好高質好好食。平時我哋食開grand hyatt,但係真係去得太多次,所以試返shangrila(港島,唔好去錯九龍嗰間)下次都會嚟返呢度🤤今晚攞得最多應該係拖羅,象拔蚌刺身&磯煮鮑魚燒味都幾難食下雪糕食咗7球肥死但又忍唔到😂有焙茶芝麻菠蘿椰子綠茶紅豆等雞蛋仔窩夫係同低調高手合作嘅,好似好出名但之前冇幫襯過,不過其實冇特別蛋糕大福正常啦,蛋撻新鮮焗超好食,係泰昌餅家,細細個成日喺中環買😍記得上次嚟飲品係另外加錢,不過今次嚟就係包埋,有果汁fruit punch泰式奶茶等,仲可以自己加果凍個D表弟表妹好鍾意kids corner🤣🍿🍗🍝有mac n cheese,chicken nuggetbtw我媽咪好似用咗AE白金卡有八五折+lunch平好多,但係冇呢啲海鮮,要試就是晚餐
今晚攞得最多應該係拖羅,象拔蚌刺身&磯煮鮑魚
燒味都幾難食下
雪糕食咗7球肥死但又忍唔到😂有焙茶芝麻菠蘿椰子綠茶紅豆等
btw我媽咪好似用咗AE白金卡有八五折
+lunch平好多,但係冇呢啲海鮮,要試就是晚餐
2025-06-07
  • 拖羅刺身
  • 烤牛肋骨
  • 蒸龍蝦
2025-05-14 1112 瀏覽
港島香格里拉嘅cafe TOO晚餐buffet真係國際美食嘅盛宴!十個烹飪站提供多國菜式,選擇多到令人眼花撩亂!海鮮區係亮點,波士頓龍蝦、蟹腳同生蠔新鮮肥美,刺身如三文魚同吞拿魚入口即化,鮮甜無比。即煮站有烤和牛,肉質嫩滑Juicy,切得啱啱好,仲有小籠包同泰式沙律,味道正宗。甜品區更係天堂,Häagen-Dazs雪糕八款口味、朱古力噴泉同精緻蛋糕,款款都好食!服務態度一流,服務員親切有禮,隨時幫手清碟、加飲品,效率高又貼心。環境寬敞明亮,設計現代,坐得舒服,氣氛輕鬆。雖然價錢偏高(約HK$948/人,視乎日子),但食物質素同服務真心值回票價!想喺金鐘食高質buffet,cafe TOO絕對係頂級選擇,食完真想即刻再book位!
2025-04-29 943 瀏覽
環境:一步入呢間餐廳,好明顯第一感覺已經係佢超賣左,加台加到爆,食客/員工都寸步難行,台與台之間距離重近過我自己係屋企食飯。服務:咁大量食客來講,員工不足,好多檔口見人埋去唔係即刻有員工招呼到,收碟方面員工服務還好。食物質素:1,魚生切切下就變左角切求其,保持唔到水準。                          2,蒸鱸魚食左咁耐擺到以為係凍食,居然睇住佢攞入去蒸翻熱攞出來擺返原位,超肉酸,後尾大家都甜品時間嘅時候佢係有蒸條全新出來嘅,但就完全唔理解時間上嘅安排囉。                       3,擺 D新鮮嘅龍蝦係度誤導食客以為蒸龍蝦係用新鮮龍蝦,其實只係蒸 D 雪藏凍龍蝦比你食。                      4,全場無食物特別,根本唔係好似D 網路紅人講到咁跨,我覺得最好食只係雞蛋仔。最後我給予評語係:此餐廳影響了該酒店品牌,質素對不起此價錢,係我食過第二差嘅自助餐,永不用再幫襯。(食評只代表本人用餐後感覺,不代表其他任何食客感受)
食物質素:1,魚生切切下就變左角切求其,保持唔到水準。
吞拿魚刺身
蒸鱸魚
2025-04-24
慶祝紀念
紀念日
  • 雞蛋仔
2025-04-11 1265 瀏覽
去過佢地晚市自助餐😉座位好寬落,職員態度好好,就算我地用coupon佢地都好有禮貌😂食自助餐最緊多款,有自由。呢間有好多食物選擇,尤其有新鮮海鮮,質素唔錯。食物都refill得好快。

近年香港的自助餐,競爭的確好大,稍微欠話題性、吸引力或性價比的,隨時得小貓三四隻,場面冷清。不過港島香格里拉的 Cafe Too 就差不多每晚都爆場,無他,單係回本位已經夠大家飽到一個點,更何況價錢更係相當親民。仲有小朋友專屬餐具提供,夠窩心了吧。今次主打日本菜,用“東瀛風味之旅”帶大家用味覺返“鄉下”。講返價錢最實際, 自助餐供應期由即日起至5月10日:星期一至四成人$828/位星期五至日、公眾假期及前夕$888/位(12位或以上可享八折優惠)香格裡拉會會員 星期一至日成人75折會員同行小童半價優惠論到回本位,一定係任食新鮮波士頓龍,仲要有清蒸及蒜蓉蒸兩種口味,源源不絕供應,完全無空窗期,真係好少見。另一個追加回本位就係和牛壽喜燒,用上了飛驒牛的西冷及肉眼部位,肉質嫩滑可口,牛魔王就最開心,而且伴菜煮得勁稔又入味,必食。能夠啖啖肉食松葉蟹肉配蟹籽,係咪好幸福呢?最令人意想不到是吉列和牛,外層微微脆,而咬落非常鬆軟,中間肉質嫣紅,有種fine dining 的質素。海鮮本身已經有清蒸龍蝦,但凍食海鮮陣容依然有水準。有沙白、花蟹、海蝦、青口、麵包蟹、蟹爪、瀨尿蝦及扇貝,前後加埋有10款,
仲有小朋友專屬餐具提供,夠窩心了吧。

今次主打日本菜,用“東瀛風味之旅”帶大家用味覺返“鄉下”。

講返價錢最實際, 自助餐供應期由即日起至5月10日:
星期一至四成人$828/位
星期五至日、公眾假期及前夕$888/位
(12位或以上可享八折優惠)
香格裡拉會會員 星期一至日成人75折會員同行小童半價優惠

論到回本位,一定係任食新鮮波士頓龍,仲要有
能夠啖啖肉食松葉蟹肉配蟹籽,係咪好幸福呢?

海鮮

本身已經有清蒸龍蝦,但凍食海鮮陣容依然有水準。
有沙白、花蟹、海蝦、青口、麵包蟹、蟹爪、瀨尿蝦及扇貝,前後加埋有10款,而且解凍好好,沒討厭的雪味,尤其是花蟹及瀨尿蝦肉質清甜,好味。

刺身

每晚即切藍鰭金槍魚有齊赤身、中拖羅及大拖羅,吸引度爆燈。
其他刺身北寄貝、三文魚、甜蝦、吞拿魚同油甘魚,又係解凍處理得好好。

熱葷

蟹粥

放係一處毫不顯眼的位置,但有驚喜,粥底開花米,綿滑又鮮甜,蟹汁都溶入粥內。
板栗海參煲

既養顏又惹味。
避風塘炒龍蝦

辣辣地刺激食慾。
加上清酒煮蜆、意大利雲吞配忌廉汁 、香煎鴨胸蜜糖芥末汁同烤羊架配燒汁,熱葷都好多種類。

另外,仲有燒椰菜配水瓜柳牛油汁、三鮮炒芥蘭、蒜香骨、雞油花雕焗海鱸、昆布蒸海鮮以及蝦餃燒賣
個人就會覺得蒸海鱸帶酒香同好滑。

燒味

雖然沒有了一樂燒鵝的加持,但鵝油炒飯依舊有水準,不單有鵝油的臊香,飯粒亦乾身。
又有鹵水蛋及豆腐、豉油雞、燒鵝及叉燒,全是自家製出品,畢竟夏宮是米芝蓮一星,當然是不能小覷。
炸天婦羅

即炸的天婦羅,以蔬菜為主,南瓜、薯仔、冬菇及雜菜餅油份都瀝得清。

Carving Station

喜歡食肉的,不妨來一件烤牛肋骨。
串燒

至於烤白鱔、鯖魚、雞腎及免治雞肉串,用來送啤酒無得輸。

湯品

燉湯是每天不同,但火喉就真係好足。

其他幾款湯品,中式有粟米豆腐海皇羹同 沙參玉竹百合煲唐排,好有家庭湯水feel。

西湯就只有忌廉甘筍湯,飲落都好甜滑。

Salad

想清清味蕾,可以食下沙律,有魷魚青口沙律、蟹肉沙律、希臘沙律及鷹嘴豆泥
日式小食

餐廳很衛生地把章魚小丸子、鰻魚、茶碗蒸及吉列炸蝦餅擺放在保溫櫃內。

海鮮丼飯玉子豆腐

麵檔

如果想來點澱粉質,大可來碗麵食。

單是菜蔬已經有生菜 、油麥菜、菜心及金菇之類,肉類與丸類有叉燒、墨魚丸、豬肉丸、魚片、牛丸、魷魚、海蝦同青口,配上生麵、粗麵、幼麵、上海麵及瀨粉,又幾豐富。

Cold Cut

煙三文魚、莎樂美腸及意式豬肉腸

芝士

Emmental、Camembert及St. Maure

Bread

Homemade 麵包有蒜蓉法式麵包、意大利香草和芝士麵包 、迷你法式長棍麵包 、牛油麵包及Laugen。

甜品

Gelato雪糕有Rum酒提子、香草、泰式奶茶、檸檬吉士、焙茶以及哈密瓜,味道都幾特別。
整個甜品區依然保留了‘’低調高手‘’的雞蛋仔同格仔餅,加配雪糕又是另一款食法。
其他甜品有黑糖花生大福 、朱古力撻、抹茶戚風蛋糕、蜜柑寒天、焙茶咖啡泡芙、macaron、抹茶磨薯撻、焙茶蛋糕、焦糖餅乾brownie、朱古力鳥結、烏龍茶士多啤梨卷、柚子士多啤梨蛋糕 、柑橘蛋糕、北海道芝士蛋糕、抹茶黑芝麻蛋糕 以及Baileys Tiramisu。

飲品

珍珠奶茶及特飲依然是飲品主力,Fruit Punch、Orange Juice、Bubble Tea都滿有特色。

所以話Cafe Too好爆場實在有佢原因。

第一次去cafe too食自助餐,去之前對佢好有期待,畢竟係五星級酒店入面嘅自助餐,諗住點都唔會差得去邊結果全晚食過嘅嘢,只有幾樣可以用OK黎形容,包括蒸龍蝦、和牛薄燒、拖羅刺身、雞蛋仔其他食物嘅質素,低於正常餐廳嘅水平,大部份嘅肉肉質都好柴好乾,放完入口食都吞唔落要吐返出嚟。食物選擇唔多亦都唔好食,甜品望落精緻但係試咗幾款都唔覺得有一樣係特別好食嘅唯一好嘅地方,就係生日會送完整一個蛋糕俾你帶走,蛋糕係忌廉海綿水果蛋糕總結就係冇下次,以佢咁嘅價錢,坐落五星級酒店,淨係可以講失望兩隻字,用平一半嘅價錢去食日式放題,食物嘅質素絕對好過cafe too

2025-03-14 2625 瀏覽
彈丸之地的香港,去年訪日遊客竟達268.35萬人次,是南韓、中國、台灣及美國以外的第5大市場;可見香港人是多麼喜歡去日本的了,喜歡去自然也會喜歡日本的美食;我當然也不例外,所以當知道金鐘的#cafeToo 推出這個「東瀛風味之旅」自助餐,我便立即相約朋友來試試。🤗今次自助餐以東瀛美食為主,刺身自然少不了,其中一大特色就是讓食客享用餐廳提供無限的三文魚籽,搭配魚生飯自製成三文魚籽丼;晶瑩剔透的三文魚籽,摻透著濃郁的醬油香味,味道鮮美;配上清淡的魚生飯,味道剛剛好,脆卜卜口感極佳,非常滿足。😍每晚大廚更會以精湛的技術,新鮮現切吞拿魚,食客可同時享用到吞拿魚的不同部位(大拖羅、中拖羅和赤身);要知道在日本餐廳吃上一碟大拖羅或中拖羅要多少錢,真係食番幾碟,回本不是沒有可能。🤔唔想要咁單調,還可配上辣吞拿魚、鮟鱇魚肝、油甘魚、三文魚、鯛魚及每朝捕獲並空運抵港的兩種獨特日本魚種(今日係鯛魚和深海池魚,只限晚市供應),必定能滿足大家的口味。壽司方面則能品嚐到中華沙律、八爪魚及各式壽司卷物,和牛壽司可能係最吸引大衆的目光。冰鎮海鮮是最易回本的,也是大衆最期望的,今晚有花蟹、沙白、海蝦、半殼青口、麵包蟹

冰鎮海鮮是最易回本的,也是大衆最期望的,今晚有花蟹、沙白、海蝦、半殼青口、麵包蟹、海螺及瀨尿蝦,原來每樣拿少少已一大碟了。

自己最喜歡這裏無限量供應的新鮮蒸龍蝦,有清蒸及蒜蓉蒸兩款口味,肉質細嫩鮮甜,容易令人忍不住吃多幾隻。

今晚中式熱葷也有多款選擇,包括XO海鮮炆伊麵、椰汁香芋雞煲、蝦餃、燒賣、咖喱魚、板栗海參煲、清補涼、豉油雞、蜜汁叉燒、燒鵝、三鮮炒芥蘭、清酒煮蜆、粟米豆腐海皇羹、雞油花雕焗海鱸及避風塘龍蝦鉗等。

西式美食也有不少選擇,分別有燒雞、烤牛肋骨、烤雜菜、忌廉甘筍湯、意大利雲吞、烤羊架、燒椰菜及香煎鴨胸。

日式美食自然也是今次的重點內容,這吉列和牛,粉嫩的色澤,單看表面已非常誘人;天婦羅、蟹粥、海帶蒸海鮮及和牛壽喜燒,每一樣也非常吸引。

串燒區有蒲燒本地白鱔、免治雞肉串、烤雞串、雞腎、鯖魚及雞翼,自己最喜歡當中的白鱔,肉厚油潤又肥美,非常好吃。

甜品區有海量的選擇,每一款拿一件,也要放上好幾碟,都咪話唔誇張。

今次的雪糕改用Gelato,食落更香滑又健康,當中包括有雲呢拿、牛奶朱古力、鐵觀音、焙茶、泰式奶茶及冧酒提子六款口味,當中最喜歡牛奶朱古力及焙茶二款。

雞蛋仔和夾餅是必吃甜點之一,當然新鮮剛整好是最香脆又好味的。

這兒的凍飲比較特別,不是一般的果汁或汽水,而是以生果混合而成的飲料,包括Fruit Punch、Grapefruit Lime & Lemon Tea、Orange Juice及Bubble Tea,每一款味道也非常香甜及帶果香,非常好喝。

每晚7:15pm也會響起音樂,也是告訴你,這盅「粟米腰果栗子赤小豆馬蹄燉瘦肉湯」出爐的時間,新鮮熱辣,香甜又滋潤。

東瀛風味之旅自助晚餐收費為:
星期一至四 $828/位,
星期五至日、公衆假期及前夕 $888/位,
12位或以上可享8折優惠,香格里拉會會員星期一至日成人75折。
會員同行小童半價優惠,由即日起至5月10日供應。

#CafeToo #港島香格里拉
#東瀛風味之旅
#日本三文魚籽

cafe TOO(香港)
地址: 香港金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉7樓
  • 雪糕
  • 原盅燉烏雞湯
  • Dinner Buffet
  • 自助餐
上次跟友人談論 Comfort Food 的話題,首先 Comfort Food 通常是指個人日常百吃不厭、亦帶有一點慰藉心靈功效的食物。大家都認為拿旅行後回港最最最想吃的東西,作為設定個人 Comfort Food 是適合不過。可是有一個國家的食物,即使經過半個月的旅程,大家仍是會念念不忘,Comfort Food 效應似乎不奏效。結論是朋友圈中常稱返家鄉的日本,正是 Comfort Food 效應不管用的國家。即使怎樣壓抑,每隔一段時間,吃個狠狠的日本菜,才叫快樂。這次「Cafe Too」的日本主題自助餐的確快狠爽地對正下藥,一次過吃盡心思思的日本食物,焦點非無限供應的三文魚籽莫屬,做到要幾多自己話事,製作三文魚籽丼和海鮮丼無上限。而我個人另一焦點是朝捕空運到港的兩款精選日本魚刺身,果然當晚的鯛魚和深海池魚,連同震撼的吞拿魚,即切的赤身、中拖羅和大拖羅,絕非一般自助餐質素,新鮮好吃!當然亦有其他熱門刺身,如甜蝦、帆立貝、北寄貝和三文魚等選擇。琳琅滿目的壽司,還有即製的和牛創意手卷,喜歡壽司的朋友必定能大快朵頤。而我則急不及待挑選雜錦串燒和吉列和牛。鯖魚、鰻魚、雞臀、雞翼、雞軟骨、免

而我則急不及待挑選雜錦串燒和吉列和牛。
鯖魚、鰻魚、雞臀、雞翼、雞軟骨、免治雞肉串等串燒,個人極力推介鮮嫩彈牙的鰻魚串燒。而吸睛的吉列和牛是我 No. 1 至愛,外皮酥脆、內層脂香澎湃,齒脥留香的美味。
和牛粉有福了,和牛壽喜燒既擁有肥美和牛之餘,亦有大量吸收了香甜醬汁的秋葵、大蔥、金菇菜和娃娃菜,在邪惡中找到平衡的配搭,怎能不愛!
黃金金黃的天婦羅,以小量製作,入口外脆內嫩,清爽而不油,我愛天婦羅蝦!
若然未夠滿足的話,大可試試邪惡的胺康魚肝、海苔毛豆鰻魚茶碗蒸、北寄貝沙律和鰹魚芝士玉子燒等,款式多到吃不消。
除了日式焦點食物,多款凍海鮮依舊不缺。
多款沙律中,記得記得要試蟹肉沙律。

我較喜歡熱海鮮,特別是強壯臂彎下的蒜蓉味新鮮蒸龍蝦, 吃過三文魚籽海鮮丼後慢慢品嚐!
突然間鈴聲響起,大家紛紛離開餐桌,原來是老火燉湯出場的時刻。 假如愛西不愛中的話,可選擇忌廉甘筍湯。除此還有清寶涼和粟米豆腐海鮮羹,各具吸引力!
飲湯不忘麵包,牛油麵包、迷你法式長棍麵包、勞根包、意大利香草芝士麵包和蒜蓉法式麵包。然而麵包又不離芝士,湯、麵包、芝士形成一個大循環,永遠吃不完似的!
烤雞、烤牛肋骨、烤雜菜、烤羊架和香煎鴨胸蜜糖芥末汁,均叫我流口水。
胃納有限,熱盤眾多,我的策略是避風塘炒龍蝦和板栗海參煲優先,清酒煮蜆、雞油花雕焗海鱸、燒鵝及燒味等放後。
別忘記自助飲品專區,齊集多款果汁、雜果賓治、原味、芋頭及蜜瓜珍珠奶茶,個人更對多種健康蔬菜愛不惜口。
量一下胃納空間,差不多便該吃甜品,色彩繽紛的蛋糕認真豐富。
令我神魂顛倒的始終是港式雞蛋仔和格仔餅配自家製雪糕!
蛋撻是要八點先出場,勿切注意啊!

暫不返家鄉,「CafeToo」的日本主題自助餐足以滿足日式美食的味蕾!

港島香格里拉 Cafe Too 自助晚餐:
星期一至四:每位 HK$828