2024-03-31 164 瀏覽
黎到中大,一定要黎和聲cafe。尤其是黃昏時間,坐到室外,睇住吐露港既海景日落,特別浪漫!主打推介食雪糕,佢全部都用movenpick雪糕,奶味香濃,質感幼滑。推介!
2024-01-05 424 瀏覽
🍴上個星期朝早六點,行過一家Cafe,內心話:點解唔試吓!叫咗幾樣嘢嚟解饞。第一樣係啲「黃金芝士多士」呢!我話你知,疊起嚟厚嘅芝士似金字塔咁,咬落去彈牙得嚟滋味十足,啖啖都係情意結,真係想話聲得意!😋再嚟個「醬燒豬扒意粉」,豬扒做得啱啱好,啖啖肉感,醬汁濃郁得嚟唔會過於鹹膩,配意粉隻叫做齊齊夾夾,食落開心過過山車。最鬼咁掂嘅當然係「奶油菠蘿包」!菠蘿包頂部嘅餅皮香脆,層層透着蜜糖甜意,一咬落去,奶油喺放係牙縫,簡直係想喺座位度跳起舞嚟。👯‍♂️最後,飲品我就嚟個「冰凍檸檬茶」,夠晒酸涼,重點係茶味夠喉,回甘順滑,飲完個人都提提吓精神咗!總評,呢家Cafe既實惠又好味,下次仲要搵朋友一齊嚟嘆!👌🎉😄

2023-09-20 616 瀏覽
朋友开车上来,风景不错,餐厅也算安静,价钱算是公道,贝果🥯是烤过的,配菜也都新鲜,酱汁是柠檬味的很清爽,之后叫了冰淇淋,可惜对我来说太甜了,不过总之很不错的餐厅了,有机会还会来

今日Lunch 去左中大一間坐擁吐露港海景的Cafe — Cafe Tolo,呢間餐廳好chill,戶外位置可以望到吐露港,周末黎的話可以坐喺度可以hea好耐。肉醬熱狗 ($58)熱狗都大隻,目測超過20 CM。熱狗有芥末醬、沙律醬同肉醬,肉醬反而係最突出,其他兩個醬唔會太搶味,個味道好balance,個包有烘過,軟!整體好食~!沙律菜都唔少,好fresh,食完好滿足!黑糖珍珠鮮奶咖啡 (跟餐$16)呢間野D咖啡不嬲都好飲,好香。第一次飲有珍珠的咖啡,原來咁樣配搭好夾,珍珠超煙韌,略嫌黑糖味唔夠。佢的甜品,例如雪糕窩夫都好出名,但每次食完正餐已經好飽,有機會一定要試下!以下係我的評分(滿分為5分):味道:5分環境:5分服務:4分價錢:3分推薦程度:4.5分Cafe Tolo 網址: https://s.openrice.com/QrbS0emWB00~uKZISBA 地址: 沙田香港中文大學和聲書院地下(綠化庭園側) 電話: 68407894
肉醬熱狗
肉醬熱狗 ($58)
黑糖珍珠鮮奶咖啡
黑糖珍珠鮮奶咖啡 (跟餐$16)

以下係我的評分(滿分為5分):

味道:5分
環境:5分
服務:4分
價錢:3分
推薦程度:4.5分
Cafe Tolo
地址: 沙田香港中文大學和聲書院地下(綠化庭園側)
電話: 68407894
2023-04-26
肉醬熱狗
黑糖珍珠鮮奶咖啡
2023-05-03 579 瀏覽
這間位於中文大學的餐廳有戶外座位,眺望吐露港的景色,十分舒服寫意。今天來這裏渡過了一個悠閒的下午!餐廳供應各種西式食品和飲品,我叫了一個芝士蛋bagel,bagel 軟綿綿,十分美味,芝士半溶的狀態加上蛋,我十分喜歡。沙律菜也很大碟,而且10分新鮮醬汁也很好味,配沙律菜吃有一份清新的感覺。只是$62還包了飲品,飲品很有特色,還包了各種花茶我叫了這一個果味花茶淡淡的果味清香戀戀的花茶,令人有舒緩的感覺朋友叫了窩夫all day breakfast。很多地方都過百元,這個只是$68包了飲品,絕對是💯🥰窩夫做得十分香脆,加上三文魚生果茹汁豆,大🈵️足美景美食🎉🎉Yeah

美景美食🎉🎉Yeah
2023-03-18 652 瀏覽
今日去中文大學探朋友仔,朋友介紹我去和聲附近有一間西餐廳,佢話嗰度風景好靚好啦行遠少少去到真係覺得嘩咗一聲,佢個風景真係好迷人,二話不說即刻搵位,我同朋友要咗兩個餐,因為價錢實在太平完全唔使考慮,叫左我最愛的All day, 打卡影相超靚,我哋每人飲番杯黑咖啡睇吓神,非常之滿意,見都好多人嚟食,應該都好好口碑啦,價錢仲要係超值添,可以話係性價比極高,出面冇可能係呢個價錢,仲有一個咁靚嘅環境,我哋坐咗都好耐吓,完全唔會比侍應趕走,坐到唔願走希望下次再嚟嘅時候,我會再嚟呢間餐廳。
希望下次再嚟嘅時候,我會再嚟呢間餐廳。
依間空中cafe位於中大和聲書院,地理位置得天獨厚,可以飽覽吐露港海景,遇上藍天白雲嘅日子真係好舒服好chill🌤️💙加上係大學餐廳,價錢自然比出面餐廳抵好多,仲好好食tim!真係忍唔住講句中大同學仔好幸福🫰🏻極力推薦去試試,仲可以順便欣賞下山城嘅風景!🍯🍌🧇 蜂蜜脆脆香蕉窩夫 $𝟠𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)窩夫一來到已經心心眼,份量好大同賣相好靚。窩夫外脆內軟外,配合焦糖脆脆、香蕉、蜜糖、朱古力醬同movenpick雲尼拿雪糕,食落有好多層次,滿滿幸福感🫶🏻🍫🥤 奇趣魔鬼奶昔 $𝟜𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)朱古力香蕉奶昔,個人覺得太甜但朋友好滿意。🥛 竹炭黑芝麻珍珠鮮奶 $𝟛𝟡 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)黑芝麻愛好者表示黑芝麻同鮮奶嘅比例剛剛好,珍珠份量好多,好好飲。

🍯🍌🧇 蜂蜜脆脆香蕉窩夫 $𝟠𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)

🍫🥤 奇趣魔鬼奶昔 $𝟜𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)
朱古力香蕉奶昔,個人覺得太甜但朋友好滿意。

🥛 竹炭黑芝麻珍珠鮮奶 $𝟛𝟡 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
蜂蜜脆脆香蕉窩夫 、奇趣魔鬼奶昔 、竹炭黑芝麻珍珠鮮奶
2023-01-18
蜂蜜脆脆香蕉窩夫 、奇趣魔鬼奶昔 、竹炭黑芝麻珍珠鮮奶
  • 竹炭黑芝麻珍珠鮮奶
  • 蜂蜜脆脆香蕉窩夫
每日嘅邪惡食物quota不多,只能點一味了,揀咗waffle + Vanilla Ice Creamwaffle 好味,唔係其他地方嘅怪/整色整水/添加味,係原汁原味的雞蛋味呀,我好喜歡,而且脆得嚟又唔會過火/燶,雪糕係Movenpick絕不遜色。仲有喎,對住呢個咁優美舒適嘅環境,坐喺度絕對係一件賞心樂事啦!喂喂,你睇下個牌嘅Honey Crispy Banana Wafee w/ Ice Cream同埋Affogate,係咪好想試呢?!hahaha,待續...
甜蜜窩夫伴雪糕

hahaha,待續...
2023-02-10
  • 窩夫伴雪糕
2022-10-20 648 瀏覽
中大有處好Chill 的地方, 室內是細細間的CAFÉ, 室外就比較廣闊, 有太陽傘預備作擋太陽之用😎☀️叫左個All Day Breakfast with Waffle, 個薯蓉好食,Waffle 有點硬, 盛惠$68😁望住個靚景幻想自己放緊假去旅行😎

望住個靚景幻想自己放緊假去旅行😎

👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️⭐️喺中大入面自駕遊,喺伍宜孫書院嗰個無敵海景度見到對面和聲書院對海平台,知道有間Cafe,即刻揸車過嚟。地方細細,但係裝修光猛,坐得好舒服之餘,食物啱晒心境年輕同埋身體健康嘅人,(因為好多甜品)。👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️只係嗌咗嘢飲,因為其實冇乜quota。👰🏻‍♀️白桃冰茶椰果沙冰 $36白桃肉同椰果份量都非常充足,晏晝飲嘅時候份外refreshing。🤵🏻‍♂️和聲水果皇茶 $26揀咗少甜,更加感受到果味,非常清新,令人心曠神怡。IG@eateat.couple #tea #cafe #cuhk #hkfood #hkfoodie #foodhk #hkfoodies #hkfoodblogger #foodblogger #igblogger #hkblogger #hkkol #hkigblogger #hkfoodlover #kolhk #foodbloggerhk #foodig #hkigfood
👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️⭐️

👰🏻‍♀️白桃冰茶椰果沙冰 $36

🤵🏻‍♂️和聲水果皇茶 $26

揀咗少甜,更加感受到果味,非常清新,令人心曠神怡。
白桃冰茶椰果沙冰 & 和聲水果皇茶

2022-08-13
白桃冰茶椰果沙冰 & 和聲水果皇茶
2022-07-07 502 瀏覽
呢度絕對係一個減壓勝地,這裏有很舒服的戶外藤椅,有咖啡,有movenpick 雪糕,仲有美景,坐在這裏慢慢嘆啡,和朋友聊天,或是在此做吓嘢、寫吓嘢、畫吓畫,享受一下慢活的生活!
2022-06-24 339 瀏覽
🐮牛魔王伴雪糕 $52🧇甜蜜蜜窩夫伴雪糕 $48Tolo係和聲入面,望住吐露港食都真係幾chill💁🏼‍♀️記得我Year 1既時候成日都落去食,和聲卡有八折超抵😌牛角包質感比較腍,但牛油味都幾香🧈朱古力醬+Oreo+朱古力雪糕,無得輸🍫窩夫就不過不失啦,但勝在份量充足,仲配Movenpick雪糕🍦
🐮牛魔王伴雪糕 $52
🧇甜蜜蜜窩夫伴雪糕 $48

2022-05-27 387 瀏覽
身為中大人 畢業前先食過一次cafe tolo少shame🎓喺中大嚟講呢個價錢唔算平 但對比出面有靚景outdoor位再加moverpick雪糕 就真係好抵食🆚.📌Baileys心太軟伴雪糕 $82 ($62)佢有原味同Baileys味 分別就係多左面頭兩枝Baileys唧唧🥃心太軟唔甜仲要幾濃苦 而且面頭脆卜卜 蛋糕又唔會好乾 中間就好軟滑 甜而不漏🥰再加埋個百利甜酒 唔錯喎💕原本跟甜品嘅雪糕口味話係:朱古力, 雲呢拿同士多啤梨味🍦揀咗朱古力雪糕 moverpick無可挑剔啦 朱古力夠甘苦 仲有朱古力碎碎🍫另外再追加法式焦糖燉蛋味雪糕 +$20 就係甜甜地嘅焦糖味🍮.📌牛魔王伴雪糕 $72 ($52)呢個賣相冇得輸啦 勁邪惡🤩除左兩球雪糕 仲灑滑Oreo 碎同朱古力醬 再加埋忌廉同Oreo曲奇🍪牛角包唔算好酥脆 不過幾香牛油味🥐呢款就揀左雲呢拿雪糕再追加埋冧酒提子味🍇凍冰冰嘅雪糕再加埋微暖嘅牛角包 冰火嘅口感🧊🔥.📌甜蜜窩夫伴雪糕 $68 ($48)嚟到點都要試下招牌窩夫🧇食落似格仔餅 成舊都軟淋淋 但個蛋香味都重🥚如果烘得再脆身啲就perfect💯有朱古力醬同埋焦糖醬可以揀😛雪糕就

📌Baileys心太軟伴雪糕 $82 ($62)
Baileys心太軟伴雪糕

📌牛魔王伴雪糕 $72 ($52)
牛魔王伴雪糕

📌甜蜜窩夫伴雪糕 $68 ($48)
嚟到點都要試下招牌窩夫🧇食落似格仔餅 成舊都軟淋淋 但個蛋香味都重🥚如果烘得再脆身啲就perfect💯有朱古力醬同埋焦糖醬可以揀😛雪糕就揀咗士多啤梨味 好酸 莓味好濃 唔係士多啤梨奶嗰款咁甜🍓再追加左意大利奶凍味 呢款第一次食 佢就係野莓牛奶味🥛

📌奶皇流心牛角酥 $14
呢個有驚喜 首先價錢好平🤑切開真係有流心喎😍好似流心奶黃月餅咁🥮可能因為呢款面頭冇雪糕 所以幾酥脆喎 牛油味都濃🧈中間嘅流心都做得唔錯 鹹蛋黃味都幾香😋

📌冷香甘檸草本茶 $20
飲落真係好養生嘅味道🤣好有薄荷嘅清爽 然後就係甘草嘅回甘後勁🌿
冷香甘檸草本茶

📌Iced Mocha $32
呢個就正常發揮🍫☕️
Iced Mocha
牛魔王伴雪糕
冷香甘檸草本茶
Iced Mocha
【中大52蚊3球movenpick😋芝士肉醬墨西哥脆片】中大Cafe Tolo好抵食movenpick雪糕,大大球,3球$52!! 算多味另外芝士肉醬墨西哥脆片$42nachos不錯wo脆片係芝士nachos,我中意3球雪糕大大球,抵到爆風景又靚,又chill,又唔限時✏✏✏✏✏✏✏👅味道:9/10🌌環境:9.5/10👍🏻推薦:9/10 ______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作______________________________@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!_____________________
【中大52蚊3球movenpick😋芝士肉醬墨西哥脆片】

中大Cafe Tolo好抵食movenpick雪糕,

大大球,3球$52!! 算多味

芝士肉醬墨西哥脆片

另外芝士肉醬墨西哥脆片$42
芝士肉醬墨西哥脆片

nachos不錯wo
脆片係芝士nachos,我中意

3球雪糕大大球,抵到爆

風景又靚,又chill,又唔限時

✏✏✏✏✏✏✏

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

(📍沙田) Cafe Tolo
沙田香港中文大學和聲書院地下(綠化庭園側)
  • 芝士肉醬墨西哥脆片
  • movenpick
今個星期又双叒去了中大lunch🤣🥰 (中大真是個好地方🥺) 同事今次介紹我去了和聲書院地下的Cafe! 因為它們出了新menu😛 就打算去試一下~-Cafe有室外和室內位置 室外正正就是面向中大獨有的山景~ 天氣好的話坐在室外曬曬太陽吹吹風 超舒服🍃 來到重點 Cafe的招牌菜式是窩夫🌟 而我就選了全日早餐🤪 價錢超級實惠! $68就包括了整份ADB和咖啡🎉🥳 不用$70就有這樣的享受😋🔻🔻🔻🔻🔻✨All Day Breakfast (Waffle) ($68) 🧇超豐富又多元化的All day🥰有窩夫、沙律、三文魚、薯蓉 還有水果🍉🍍 誠意滿分! 窩夫新鮮出爐 都幾脆身~ 想表白它的薯蓉 上面還另加了自家製肉醬💖 好有心思!!-✨Rose Latte ☕️而飲品方面亦很多選擇! 見到有rose latte就二話不說點了 玫瑰味都幾突出 上面還加了玫瑰花瓣碎🤣🌹這個價錢和質素很滿意呢~😘-🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:🌕🌕🌕🌕🌑🔸價錢:🌕🌑🌑🌑🌑🔸服務:🌕🌕🌕🌑🌑🔸回頭度:🌕🌕🌕🌕🌗🔸等候時間:🌑🌑🌑🌑🌑 -📍 Cafe Tolo (沙田)🗺 沙田香港中文大學和聲書院地下(綠化庭園側)

🔻🔻🔻🔻🔻

✨Rose Latte ☕️

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸價錢:🌕🌑🌑🌑🌑
🔸服務:🌕🌕🌕🌑🌑
🔸回頭度:🌕🌕🌕🌕🌗
🔸等候時間:🌑🌑🌑🌑🌑
📍 Cafe Tolo (沙田)
🗺 沙田香港中文大學和聲書院地下(綠化庭園側)