2020-06-07 303 瀏覽
幾年間去過好幾次食野同飲咖啡,質素都可接受,昨日星期六再去叫左杯latte,拉花唔錯,但味道略為偏苦,友人叫左杯手沖gesha,重花香蜜味,但有少許怪味,似舊左既味道,而上野飲時間適中,不需久等。服務不過不失,帶位既女職員盡責,入座時會一輪咀講明用餐時間、疫情其間要注意衛生及賣晒既菜式,走時會同你講多謝及拜拜,不過佢同每檯客人講野既聲線偏大及機械化,而同廚房職員相方講野聲量都大,亦包含四字真言,對個人而言本想去興鬆下飲下野,但職員既聲量都帶黎點壓迫感,或者去得既都只能自在有得食同飲野,但想要休閒飲杯野就建議另覓他處。

2020-05-31 4175 瀏覽
There is a long queue outside the cafe despite being 3pm in a saturday afternoon. Yet, this cafe definitely worths the wait, which only took us 15 minutes after all. The cafe is decorated in a chill and modern style with pretty lights. We sat outdoor to enjoy some fresh air after the rain. Revol Special🍝Spaghetti Carbonara🥓($96) - best traditional authentic carbonara in Hong Kong with pancetta😋 Why is it authentic? It is because the use of cheese and egg yolk instead of cream or white sauce in t

Revol  Special  Spaghetti  Carbonara

- best traditional authentic carbonara in Hong Kong with pancetta😋 Why is it authentic? It is because the use of cheese and egg yolk instead of cream or white sauce in the carbonara can reveal the understanding of a cafe towards pasta (There are loads of cafe not making authentic pasta in Hong Kong. ) Moreover, Hong Kong versions usually use bacon stripes only so I really appreciate the use of pancetta here💛

Edinburgh  Cottage

Edinburgh Cottage🍳($135)
- great mix of pork belly, good quality sausages & meshed peas for the crispy toast🍞 A very filling all day breakfast together with large portion of scrambled egg, mushrooms, tomato, asparagus tips and salad🥗

Very authentic coffee is also served:
Rose  Coffee  Latte

Rose Cafe Latte🌹($43)
- great coffee beans and flavour, not only having the taste of artificial syrup!

Hojicha  Latte

Hojicha Latte🍵($42)
- This is quite special and can’t be find in many coffee shop. Only milk and hojicha powder is used without any coffee inside. The taste of hojicha is mild and I would prefer a bit stronger flavour personally.
15 分鐘 (堂食)
Rose  Coffee  Latte
Hojicha  Latte
  • Carbonara
  • 經典卡邦尼煙肉意粉
  • 玫瑰鮮奶咖啡
  • 卡邦尼煙肉意粉
2020-05-30 382 瀏覽
🔸香草豬肋骨配薯菜+花茶 $85豬肋骨有成4條 點香草汁好味同埋佢本新都好入味 又冧薯仔同沙律🥗都好味 最鍾意個沙律醬.🔸日式培茶 $42日式培茶拉花貓貓好得意😉不過人多 所以等左好耐先到😅
🔸香草豬肋骨配薯菜+花茶 $85

日式培茶拉花貓貓好得意😉
不過人多 所以等左好耐先到😅
2020-05-24
2020-05-26 368 瀏覽
呢間係佐敦嘅人氣Cafe ,成日都座無虛席,終於有機會試吓佢嘅食物,果然高質👍🏻食物質素係絕對會令人回頭😎不過建議閑日去,如果唔係都真係幾多人😅63.5C Egg Benedict with Smoked Salmon and Avocado - 真心覺得好好味,我覺得係我喺香港Cafe食過Top3 好味嘅Egg Benedict 🤤 慢煮蛋煮得剛剛好,好療癒嘅流心效果,蛋香幼滑!配上煙三文魚同牛油果,蛋醬調味剛剛好,一啲都唔膩!必食👍🏻Bagel Sandwiches 🥯 可以揀兩款餡料,今次揀了煙三文魚同牛肉🤤 本人食bagel年資尚淺,冇太多嘅比較。不過呢個bagel 我覺得好好食,包好煙韌,餡料好豐富唔會太鹹!所以都係會encore😎咖啡☕️就貫徹有水準!唔食嘢都可以嘆杯咖啡😬

咖啡☕️就貫徹有水準!唔食嘢都可以嘆杯咖啡😬

2020-05-24 863 瀏覽
佐敦恒豐酒店後面既內街,有一間人氣💛咖啡店,咖啡店走工業風,門外已經有種好rough既感覺,用上portafilter作門柄,格外型格Revol精選早餐精選早餐:煙三文魚,水果乳酪杯,香滑炒蛋,烤麵包,藜麥我最愛塊烤麵包,配埋蕃茄洋蔥藜麥一齊食,酸酸甜甜,味道好夾又好食,水果乳酪杯亦都非常不錯牛油果沙律牛油果既份量一d都唔少,配以nachos 伴碟,將原本顏色同味道都比較單調既牛油果沙律變得更有色彩,更有口感Flat White咖啡豆有fruity & nutty卑大家選擇,兩杯都揀了nutty,兩杯都咖啡味香濃,但奶泡既部份,一飲就分辨到牛油果沙律個杯係較出色,成杯口感非常細滑,奶泡亦相對地打得較好好似餐廳牆上joker既名句:Why so serious? 香港人暫時將憂愁眼睛,憂愁面孔,憂愁內心拋棄吧!Grab a coffee and take a break!

Revol精選早餐
精選早餐:煙三文魚,水果乳酪杯,香滑炒蛋,烤麵包,藜麥

Flat White
Flat  White

Flat  white

Flat  White
Flat  white
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍳 ℝ𝕖𝕧𝕠𝕝 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 HKD88 & 🥚 𝕊𝕠𝕦𝕤 𝕍𝕚𝕕𝕖 𝔹𝕖𝕟𝕖𝕕𝕚𝕔𝕥 𝔼𝕘𝕘𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕊𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 HKD98 @ 🌟 Cafe REVOL《👽食神大媽食BRUNCH》⠀.⠀😋 精選套餐內容:⠀Smoked Salmon, Fruit Yogurt Cup, Scrambled Egg with Black Truffle, Toast with Cream Cheese, and Quinoa⠀.⠀📷 店內燈光全強烈黃光,有可能影響照片呈現之顏色。.⠀👽 大媽認為呢間絕對系隱世好味cafe,幫襯過佢地好多次,用一句說話總結對呢間小店嘅欣賞就系「最普通嘅食物都可以出品with a twist」。例如呢個三文魚班尼迪克蛋,一般人都唔會用慢煮嘅方法去處理;又或者佢嘅精選套餐,一般唔會有奇亞籽布丁,但佢會花呢類小心思比客人好多唔同嘅選擇同體驗。.⠀📍 佐敦德成街4-16號富裕台地下5號鋪⠀☎️ +(852)3702-0170.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
😋 精選套餐內容:⠀

.⠀
📷 店內燈光全強烈黃光,有可能影響照片呈現之顏色。
.⠀

Sous  Vide  Benedict  Eggs  with  Smoked  Salmon  and  Avocado

📍 佐敦德成街4-16號富裕台地下5號鋪⠀
☎️ +(852)3702-0170

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
❤️ 歡迎報料 ❤️
💯 最真實的美食吃播點評
香港🇭🇰 台灣 🇹🇼 澳門🇲🇴 泰國🇹🇭 日本🇯🇵 英國🇬🇧
👽 美食紀錄|真實點評|酒店實測|旅遊休閒|心理諮詢|外星人忠實粉絲 🛸

2020-05-12 477 瀏覽
咖啡控可以去一試🙈因為有勁多種特調既咖啡~簡到我眼都花埋👁 除佐咖啡甜品之外,仲有allday,輕食同主餐可以食🙆🏼‍♀️ 鐘意飲佢地啲咖啡仲可以幫襯佢地買咖啡豆同咖啡沖煮工具🧰 .Cheese cake 🍰 $40是日蛋糕黎🙆🏼‍♀️ 有芝士蛋糕既細膩口感之餘有陣酸酸地既檸檬味,好似益力多😂.伊莎貝 $50聽個名係咪好特別🤭其實係凍抹茶咖啡😍 隻色勁靚🥰 攪下攪下就變佐淡綠色~ 飲落咖啡味幾香濃但抹茶味唔算好重🤔.晨曦 $43成杯香檳咁😂 其實個底係加佐蜜糖~ 咖啡既苦澀味再帶出蜜糖既甜味 特別得黎又幾好飲🥰

Cheese cake 🍰 $40
Cheese cake

伊莎貝 $50
伊莎貝

晨曦 $43
晨曦

2020-05-03 514 瀏覽
星期六約了朋友去佐敦Revol Tea Time! 去到的時候,已經有一條人龍站在門口,我們大約等了45分鐘😅先有得入座Revol特式卡邦尼煙肉意粉 $96很多人推介這個意粉,果然與平時吃的卡邦尼不一樣,不會太重忌廉白汁,相反蛋黃味更香更濃!煙三文魚果醬及煙肉蛋沙律配法包 $70這個法包又有意外驚喜,煙肉蛋沙律有少少像呑拿魚醬,但有不一樣的,比較香滑的!牛油果醬加上檸檬汁,很清新的!加上法包很脆,配上這兩個醬汁,好好吃😋😋😋冰搖咖啡 $48即是Double Espresso with Honey! 想不到竟然用香檳杯盛載double expresso🤣真的很chill

Revol特式卡邦尼煙肉意粉 $96

煙三文魚果醬及煙肉蛋沙律配法包 $70

冰搖咖啡 $48
即是Double Espresso with Honey!
1936 瀏覽
2020-05-02
  • Carbonara
2020-04-26 505 瀏覽
入店自己一個想搵個地方坐低慢慢食,於是就入左黎。不過我同另外兩位客人係門口等左一陣都冇店員走出黎幫我地探熱。之後見其中一位客人主動走入去搵店員,先有人幫我地探熱同帶位。如果店員可以多D留意門口位置有冇人,更加主動叫客人入店探熱就好啦。環境入到店就係工業風,裝修幾有特式。枱同枱之間都有膠板隔住,感覺夠曬安全而且坐得都幾舒服,坐位都闊落,岩曬自己一個坐低慢慢食。落單到落單啦,本身想叫花香柚子綠茶既,不過岩岩好賣曬,而我又唔多飲咖啡,就諗住唔要飲品。不過旁邊店員聽到,就主動問我要唔要柚子水加玫瑰,感覺好細心呀。開餐!我落完order唔洗1分鐘就已經有飲品送到。雖然係水,但感覺唔淡,柚子都幾甜,而且都幾香玫瑰味。(如果下次menu有柚子玫瑰水就好啦)之後再等唔夠5分鐘,意粉都送到。意粉唔會好淋咁,好有咬口而且有好多菇同黑松露,好足料,而且味道幾香。
入店

而且坐得都幾舒服,坐位都闊落,岩曬自己一個坐低慢慢食。

落單

開餐!

之後再等唔夠5分鐘,意粉都送到。意粉唔會好淋咁,好有咬口
而且有好多菇同黑松露,好足料,而且味道幾香。
黑松露雜菌忌廉意粉
2020-04-24
5 分鐘 (堂食)
黑松露雜菌忌廉意粉
2020-04-25 544 瀏覽
一直都知道佐敦有好多cafe今次呢間Cafe Revol仲要已經bookmark左年幾今次終於有機會食到🤩🤩🤩只係唔諗過佢既人氣高到2:45去到都係full仲要有好多人排隊買takeaway🙈🙈Cafe陳設簡潔係工業風位置都好舒服我地叫左一個special breakfast同埋bagel sandwichbreakfast系列有yoghurt有sourdough有scrambled egg 但係$94好似唔算好抵咖啡flat white拉花好穩izabel嗰個朋友試左話其實係有少少似matcha frap🤣
一直都知道佐敦有好多cafe

但係$94好似唔算好抵

咖啡
flat white拉花好穩
Revol  Special  Breakfast
Bagel  Sandwich  -  Smoked  Salmon
flat  white
izabel
2020-04-18
15 分鐘 (堂食)
2020-04-25 304 瀏覽
呢間都算係我成日會幫襯嘅coffee shop!.[#支持黃店] ☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟶咖啡豆分Fruity & nutty😆飲lattle嘅時候,我個人比較鍾意nutty,呢間嘅咖啡超香口,飲落都好滑,同埋唔會有苦嘅味道😻拉花超靚,平時有機會會拉到獨角獸添,真係好靚,打卡一流✨📸.☕️ sɪɴɢʟᴇ ᴏʀɪɢɪɴ ᴇxᴘʀᴇssᴏ ᴛᴀsᴛɪɴɢ sᴇᴛ $𝟼𝟶(ᴘɪᴄᴏʟᴏ + sɪɴɢʟᴇ ᴏʀɪɢɪɴ ᴇxᴘʀᴇssᴏ)呢個Single origin就冇得揀,飲落似Nutty,有果酸香味,唔苦仲甜甜地🤩太心急,飲咗個expresso添🤣🤣.超細心的一間coffee shop,入去會幫你量體溫,仲比消毒酒精搓手液你消毒
呢間都算係我成日會幫襯嘅coffee shop!
[#支持黃店] ☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟶
2020-04-12 436 瀏覽
呢間位於佐敦的小店,系系恒豐酒店後面的個條小巷,平日下午茶時間又估唔到都幾多人wor! 大家都可以帶住電腦,來呢到食件cake!👍🏻 我地今次就分別試左3樣嘢,每樣都唔錯😛 首先就系牛油果蟹肉toast😋 睇圖都見到蟹肉勁多,而每邊toast都有1/4個牛油果,真系落足料😚 蟹肉鮮甜,一來已經好香😍 而件多士就略嫌偏硬唔脆,但麥味好香,夾埋牛油果就會變得易入口啲,如果唔系佢都幾乾🙈 仲加上上面有小小車厘茄,令個多士多左一種酸酸地的感覺,冇咁漏😀之後就系佢地好出名的紅絲絨蛋糕!其實我食完都答唔出紅絲絨系咩味🤪 只知道佢影出來好靚!味道就係普通糖霜蛋糕,一層比較濕潤口感實啲既海綿蛋糕同一層cream cheese咁夾住🤤 cream cheese的味都冇好特出,所以整體就係甜甜地的蛋糕🤭 另一個系檸檬muffin🍋 呢個都有同一問題就系比較硬同粗糙,好實在的鬆餅🤨 但入口好清新的檸檬味,一啲都唔會過甜🤤 入面仲有一粒粒的罌粟籽,增加口感!所以整體我覺得除左啲嘢偏硬,其他都ok的,可以去chill下💛

2020-04-12 300 瀏覽
上次淨係嚟試過咖啡 見到野食都好似好吸引 一定要揾機會再嚟試吓呢日終於同朋友嚟食過brunch🍴◽Classic spaghetti carbonara◾Revol special breakfast◽Sweet potato latte◾Piccolo cafe latteCarbonara係我食嘅 而我嘅重點都係講佢 其實我係有啲失望嘅… 首先賣相/香味/味道都無問題 仲幾好 問題在於意粉偏硬 嗰種偏硬唔係al-dente有咬口 而係食完會"un"胃嘅 因為走咗之後我個胃的確係有啲唔舒服嘅😐我希望呢一次係咁啱廚師失手 因為好多人都真心大讚 當日我出story都有人特登reply我話呢個意粉好好食 聽完我嘅分享仲叫我比多次機會佢😂Ok no problem!失手一兩次 人之常情但盡量避免 要再爭氣💪🏻💛🎗️最後 outdoor/indoor都坐過喇 間舖真係簡單得嚟好鬼靚💕價錢又唔貴 得閒過嚟chill吓都係一個唔錯嘅選擇
呢日終於同朋友嚟食過brunch🍴
◽Classic spaghetti carbonara
◾Revol special breakfast
◽Sweet potato latte
◾Piccolo cafe latte
失手一兩次 人之常情但盡量避免 要再爭氣
💪🏻💛🎗️

2020-04-10 250 瀏覽
晨⃣ 曦⃣𝒸𝒶𝒻𝑒 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒 𝓂𝒶𝒸𝒸𝒽𝒾𝒶𝓉𝑜 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒽𝑜𝓃𝑒𝓎..🎗thisisnotchampagne第一次用香檳杯飲咖啡😛第一次試呢個組合🤣呢間嘅咖啡係偏酸所以加埋蜜糖嘅酸整體都係帶酸體驗幾特別😛
晨⃣ 曦⃣
整體都係帶酸
體驗幾特別😛
2020-04-03
2020-04-09 334 瀏覽
地點: 佐敦由大西北,我又出返市區喇!呢間都係人氣💛咖啡店,我見好多人,中午坐滿哂。裝修係走工業風,水泥牆及地,木台,暗黃色嘅燈光,我最鍾意門口戶外有張長高台,坐係出便可以好chill 咁望住條街飲咖啡😌😌 因為唔太肚餓,我已係叫左個好輕盈嘅小食。煙三文魚牛油果醬配煙肉蛋沙律及法包($70):香脆既法包塗上三文魚牛油果醬,回味無窮,只係分量太少😂😂 原來唔夠食🤷🏽‍♀️ 。生薑鮮奶咖啡($42): 咖啡飲出淡淡薑味。未試佢哋既主菜,唯有下次再試~下次下次,下次大概可以~~~😌😌😌
地點: 佐敦

生薑鮮奶咖啡($42): 咖啡飲出淡淡薑味。

未試佢哋既主菜,唯有下次再試~下次下次,下次大概可以~~~

午餐