2023-12-04 2205 瀏覽
星期六早上要一大清早到油尖旺區處理多樣事項,未有吃過任何東西的我早已飢腸轆轆,醒來一早有一間人氣店早已收藏很久但一直都未有機會嘗試,這天就要來吃被譽為「世一」的carbonara Revol 卡邦尼煙肉意粉 $138期待已久的carbonara!終於吃到了!不過人太多等候需時,想來吃的要留意~賣相真的吸引到不得了,色澤會偏橙偏黃跟平常吃到的不一樣啊!全因這裡的carbonara是以傳統方法製作,沒有用到忌廉而是用上風乾豬頰肉、厚切煙肉、西芹、洋蔥、香脆煙肉碎、巴馬臣芝士跟日本產【新紀元•曉】日本卵,鹹香味濃烈,未食就已經覺得惹味!風乾豬頰肉跟厚切煙肉切成丁狀,用料得宜,煎至逼出油份再拌意粉去炒,鹹香突出加上肉的油脂,味道、香氣跟口感實在有豐富到整碟意粉~ 而店家在處理蛋汁時也會多費心思,做到滑溜豐厚,再加上置頂的生蛋黃,每一口都吃到濃郁味美的蛋香,將鹹度降低!雖然沒有用到忌廉醬汁但自家秘製高湯來烹調意粉,煮得軟硬適中夠爽彈,掛汁力跟濕潤感也很高~ 這個做法我覺得比起用忌廉汁煮的更愛這款,膩感相對地少,蛋味重也更有特色!不過自己就不太喜歡這個下了蠻多份量的黑胡椒,如果可以不加入太多會好一
Revol 卡邦尼煙肉意粉 $138
期待已久的carbonara!終於吃到了!不過人太多等候需時,想來吃的要留意~賣相真的吸引到不得了,色澤會偏橙偏黃跟平常吃到的不一樣啊!全因這裡的carbonara是以傳統方法製作,沒有用到忌廉而是用上風乾豬頰肉、厚切煙肉、西芹、洋蔥、香脆煙肉碎、巴馬臣芝士跟日本產【新紀元•曉】日本卵,鹹香味濃烈,未食就已經覺得惹味!風乾豬頰肉跟厚切煙肉切成丁狀,用料得宜,煎至逼出油份再拌意粉去炒,鹹香突出加上肉的油脂,味道、香氣跟口感實在有豐富到整碟意粉~ 而店家在處理蛋汁時也會多費心思,做到滑溜豐厚,再加上置頂的生蛋黃,每一口都吃到濃郁味美的蛋香,將鹹度降低!雖然沒有用到忌廉醬汁但自家秘製高湯來烹調意粉,煮得軟硬適中夠爽彈,掛汁力跟濕潤感也很高~ 這個做法我覺得比起用忌廉汁煮的更愛這款,膩感相對地少,蛋味重也更有特色!不過自己就不太喜歡這個下了蠻多份量的黑胡椒,如果可以不加入太多會好一點
Matcha Latte 抹茶鮮奶(山政小山園 松風) $50(熱) $53(凍)
飲品選來由上日本產山政小山園 松風的抹茶粉製成,入口細滑奶味足夠,不過有點失望的是抹茶味比想像中還要淡,不算標青,如果兩隻可以取之平衡就好
店家位於佐敦內街,相對彌敦道這裡的環境清靜得多!儘管如此還是有不少人排隊食用,我就是其中一個咯~ 到訪當日大約在中午12時前來也要等上15分鐘左右才入座,沒想到這麼早就滿座,人氣度相當高!店鋪不算大,裝潢以輕工業風為主,分成戶外跟室內的座席,看起來較逼夾但仍留有相當的空間感;人少天氣又不冷的其實坐室外會比較舒服!食物方面的確能感受到廚師的用心,而且性價比很高,有其他款式的美食也想來試,蠻期待下次的到訪啊!
2023-11-11
諗住問吓carbonara加辣版有幾辣,立即俾人西面,然後答佢自己接受到嘅辣囉。因為佢冇着制服,疑似係老闆娘。如果係老闆娘都咁嘅服務態度,就係真係祝佢快啲執笠。我同朋友討論完佢咁差服務態度,估唔到隔籬枱一坐低,又怨聲四起,又係比老闆娘西面。以為服務態度咁差,係因為生意好所以囂張,可能啲食物好好食。點知carbonara嚟到,又乾,跟住嗌個Cappuccino,泡量極少,估唔到一間Cafe嘅咖啡質素都咁差。真係正所謂貼錢買難受。
2024-03-13 152 瀏覽
之前成日都聽到朋友介紹話呢間嘅卡邦尼好好食,難得今日放假,就專登去試吓。我11點左右去到,原來卡邦尼係lunch set,要11:30先開始有。但係店員都好好,幫我提早落定單,先幫我上咗杯嘢飲先。-卡邦尼意粉隻蛋隻色真係好靚,份量都幾大,有好多料,有好香洋蔥同埋煙肉味,佢啲汁嘅份量啱啱好,唔似出面有啲好多汁果款。而且佢有套餐,包埋美式咖啡都係$111,都幾抵。-而咖啡佢有得揀fruity 定係nutty, 我最後揀咗fruity, 有少少果酸,味道岩岩好👍🏻👍🏻

2024-01-19 475 瀏覽
呢間號稱世一carbonara ge cafe,平時weekend 都要排隊排好耐, 一路都想試。今日終於試到,果然難忘。入去未見到carbonara , 先食到收銀姐姐個黑面。大佬,你塊面咁西,未食意粉都飽晒。講番個意粉,黎到已經得番微暖。個口感好聽叫Al dente, 唔好聽叫好硬,彈性就談不上。啲煙肉都係幾柴。隻蛋黃一整穿左再撈埋啲意粉一齊好漿。食完個意粉個口好乾。一句講晒:過譽,即係overrated。
呢間號稱世一carbonara ge cafe,
平時weekend 都要排隊排好耐, 一路都想試。
今日終於試到,果然難忘。

講番個意粉,黎到已經得番微暖。
啲煙肉都係幾柴。
隻蛋黃一整穿左再撈埋啲意粉一齊好漿。
食完個意粉個口好乾。

一句講晒:過譽,即係overrated。
2024-01-17 361 瀏覽
咖啡有驚喜,入口有花香,口感順滑,餘韻長👍 我食的是地中海沙律,色彩鮮艷,烤鷹嘴豆,有橄欖作點綴,加上芝士,營養豐富,作為輕食午餐,是很好的選擇。 環境不錯,很舒適!
2024-01-17
  • 美式咖啡
非常推介食Brunch,大份到2個人食都得🙆🏻‍♀️👯綠茶latte最令我深刻印象。色澤同滑順的奶泡和濃郁的綠茶味道交融得天衣無縫。比一般的綠茶latte 有一種獨特的清新感,絕對要試下。環境溫馨寧靜,服務態度幾好,而且食物好快到,同朋友食野加傾左2個鐘都無趕人走。
非常推介食Brunch,大份到2個人食都得🙆🏻‍♀️👯

比一般的綠茶latte 有一種獨特的清新感,絕對要試下。

Green tea  latte
Brunch
Green tea  latte
  • Revol精選早餐
2024-01-11 186 瀏覽
今日專登收工去朝聖傳說中100分嘅卡邦尼意粉行入橫街盡頭就會搵到,好彩趕得切6點前食叫左一係卡邦尼意粉同matcha tonic注重只收現金payme唔收卡架每份即整一上枱熱氣滿滿做法冇用忌廉 但將蛋漿攪勻後變成剛剛好嘅汁食落意粉偏硬未必岩每個人口味煙肉咸香味重好正😋份量剛剛好但食到最後有少少膩Matcha tonic 上枱時店員有溫馨提示攪勻後才飲用但唔好大力攪因為下面係氣泡水攪勻後抹茶味太淡變左飲tonic 水為主 少失望
今日專登收工去朝聖傳說中100分嘅卡邦尼意粉

份量剛剛好但食到最後有少少膩

Matcha tonic

攪勻後抹茶味太淡變左飲tonic 水為主 少失望

2024-01-06 222 瀏覽
今日等了40分鐘才入到黎食野飲品叫左杯抹茶鮮奶,朱古力鮮奶咖啡其他食物叫咗卡邦尼意粉,同埋精選早餐食物質素很差!!!精選早餐份量少,而且menu 所講配的多士只是提子麵包,yogurt正常發揮很難會不好吃,然後就只是炒蛋和蕃茄,但卻要118蚊,如果炒蛋要加黑松露炒蛋,仲要加$15。所以完全不值飲品方面,朱古力咖啡也是偏酸。最過份的是抹茶鮮奶!嘗起來就只是一杯鮮奶,完全沒有抹茶味!!他們抹茶粉應該放很少!飲品真的很差!!!整體就算不用排隊也不會來光顧,更何況仲要排40分鐘!
今日等了40分鐘才入到黎食野
飲品叫左杯抹茶鮮奶,朱古力鮮奶咖啡
其他食物叫咗卡邦尼意粉,同埋精選早餐

飲品
真的很差!!!

整體就算不用排隊也不會來光顧,更何況仲要排40分鐘!

2023-12-25 230 瀏覽
呢間cafe見到好多好評,一於係星期日放假走入去試試佢!😝佐敦地鐵站行過去5分鐘左右就到了。裝修型格嘅工業風,位置都吾小,有大枱二人枱都有。仲有outdoor位置🪑🥨Revol 精選早餐1.燒牛肉或煙三文魚,2.水果乳酪杯或 奇亞籽布丁3.香滑炒蛋4.烤莓乾麵包配上車厘茄 見呢個早餐係熱門餐單,果然冇失望,每一個配菜都好新鮮,主菜燒牛肉大約有四至五片,肉質幼嫩,微微燒香嘅香味😋水果乳酪杯,上邊鋪滿提子同藍莓,酸酸甜甜好開胃。🍇🫐🍳香滑炒蛋,炒得好軟綿綿,唔會過熟,蛋味濃郁。炒熟既車厘茄,配上特別嘅醬汁,很不錯。🥗苺乾烘麵包 ,作為一個麵包控,呢個包係好正啊,首先麵包外圍烘得脆,脆得黎入邊都係軟熟,仲要入邊大量嘅果乾,真係想食多幾塊🍓🍝卡邦尼意粉呢款又係熱門菜式,呢個卡邦尼意粉,係我食過應該第一第二名好食既卡邦尼😍意粉一啲都唔膩,每條意粉掛起咗好香濃嘅芝士忌廉醬汁,重點係啲煙肉脆口得來又有少少肥肉!撈埋個蛋黃,一流啊!焙茶鮮奶☕️入口香滑,唔會過甜。有時唔想飲啡,咁可以係一個不錯嘅選擇。
呢間cafe見到好多好評,一於係星期日放假走入去試試佢!😝
佐敦地鐵站行過去5分鐘左右就到了。

裝修型格嘅工業風,位置都吾小,有大枱二人枱都有。
仲有outdoor位置🪑

🥨Revol 精選早餐
1.燒牛肉或煙三文魚,
2.水果乳酪杯或 奇亞籽布丁
3.香滑炒蛋
4.烤莓乾麵包配上車厘茄

見呢個早餐係熱門餐單,果然冇失望,每一個配菜都好新鮮,
主菜燒牛肉大約有四至五片,肉質幼嫩,微微燒香嘅香味😋

水果乳酪杯,上邊鋪滿提子同藍莓,酸酸甜甜好開胃。🍇🫐

🍳香滑炒蛋,炒得好軟綿綿,唔會過熟,蛋味濃郁。

炒熟既車厘茄,配上特別嘅醬汁,很不錯。🥗

苺乾烘麵包 ,作為一個麵包控,呢個包係好正啊,

🍝卡邦尼意粉

焙茶鮮奶☕️
入口香滑,唔會過甜。有時唔想飲啡,咁可以係一個不錯嘅選擇。

2023-11-30 313 瀏覽
光顧了數次的,食物質素不錯,尤其意粉。三文治食材新鮮、用心製作、配搭合宜,但飲品一般。唯每次落單都被戴帽戴眼鏡男職員(疑似店主??)嚇窒,其態度冷漠、語氣晦氣,令顧客感到不被尊重,不敢再光顧!
2023-10-18
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯📍Cafe Revol地址:佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖💰$165/人 (一個人都可以盡興)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯突然好想吃carbonara,星期六大概下午2時,第五次來訪Cafe Revol。今次很幸運不用排隊就入到,平時都會在門外看到一條小人龍。店內有免費Wifi,非繁忙時間不會趕人走,鬧市中chill一chill的小綠洲。卡邦尼煙肉意粉Revol Spaghetti Carbonara $126 (評分:8/10)可以說是這裡的signature之一!這裡是正宗的卡邦尼造法,沒有加忌廉那種。還有滿滿脆脆的煙肉,每一口都充滿蛋香,面頭還有一個超黃蛋黃。如果你鍾意食濃味,你應該會好鍾意^^*Iced Americano $39 (評分:8/10)下單時有兩種豆可選,一款較fruity,一款較nutty。今次選了Artistic,慢慢享受每一口的咖啡餘韻。這裡還有很多特調飲品,之前試過冰搖咖啡 Shakerato,會飲到蜜糖味但整體又好清爽,推薦!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🗺️地區:#tumtum九龍 #tumtum佐敦🔖分類:#
📍Cafe Revol
地址:佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
💰$165/人 (一個人都可以盡興)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

Iced Americano $39 (評分:8/10)
🗺️地區:#tumtum九龍 #tumtum佐敦
🔖分類:#tumtum食評
2023-11-25
  • Carbonara
  • 美式咖啡
2023-11-12 374 瀏覽
有日想食個好食嘅carbonara,search吓附近有冇邊間bookmark咗先~ 於是由油麻地行咗落佐敦試呢間Cafe。呢間之前喺灣仔開過間,當時裝修全黑色都幾型,不過嗰時無試過佢地啲嘢食~ 咖啡 揀咗nutty 嘅熱 #Latte幾香,不過偏少少苦,我鍾意飲奶味重啲#RevolSpaghettiCarbonara 食食下有咸咸地嘅肉,應該係 #風乾豬面頰肉 ,再加脆脆地嘅煙肉,重芝士,幾香~同埋都夠杰身,唔錯,不過都幾漏~星期一下午都幾多人,用餐時間90分鐘,本身諗住星期一唔係咁多人可以坐多陣,點知去到三點幾有人等位,最尾要讓位😂有Lunch set,最尾埋單$114

咖啡 揀咗nutty 嘅熱 #Latte
幾香,不過偏少少苦,我鍾意飲奶味重啲
熱Latte

#RevolSpaghettiCarbonara
Carbonara

有Lunch set,最尾埋單$114
2023-10-30
熱Latte
Carbonara
2023-09-29 607 瀏覽
食物普通,性價比不高,服務態度比平價連鎖店還差。服務員冷口冷面,像我們第一次光顧的顧客,都不清楚原來是自助,但服務員沒有介紹和指示,等了良久沒有人下單,才知道要到收銀排隊落單,及要自助取食具,看見服務員(廚司除外)雖然很清閑,卻沒有殷勤款待客人。感覺食到一肚氣。食物方面,非咖啡飲品水準尤其一般,約$50-60 一杯,若套餐則付差價(即若過$30+,每杯補貼差價),卡邦尼意粉感覺很「漏」和乾。看到食評不錯才惠顧,若想自自在在吃一頓,不是好選擇⋯⋯
2023-09-23 2104 瀏覽
我又繼續四周圍覓食😜嚟到呢間佐敦Cafe叫做Revol cafe,佢嘅位置唔係響大街出面,但由佐敦地鐵站E岀口行過去大概2分鐘就到都幾方便,而且食物好高質超級值得介紹俾大家💛😍佢全場嘅裝修同枱凳都係木同鐵嘅元素,環境係走工業風好型格😎坐喺度嘆番杯咖啡同輕食都幾舒服幾chill😋聽講呢度出名係手工意粉,網上話必點係佢嘅卡邦尼煙肉意粉🍝($108)除咗賣相精緻佢個意粉同出面嘅唔同,feel到係用心去製作!睇返原來佢係用自家熬製嘅上湯去煮意粉,令到啲意粉煙靭又入味!入面嘅煙肉仲係用較特別的風乾豬面頰肉,重點係嗰粒蛋佢仲要用「曉」,唔怪得知咁紅啦!老闆落重本!加上巴馬臣芝士粉濃濃的蛋香同芝士味,creamy 得來唔會覺得好漏,仲感受到老闆嘅誠意!第一道卡邦尼意粉已經令我驚艷,另外一道羽衣甘藍燕麥奶醬意粉+烤大啡菇 🥙($108) 都好正!😍佢用咗羽衣甘藍同燕麥奶取代咗一般嘅青醬,感覺更輕盈和健康,從多咗份燕麥嘅濃稠感;大啡菇超級厚向多汁,我最鍾意食大啡菇!😄🥗秘魯瑪卡牧場($138)第一次食到咁特別嘅的套餐,有啲似全日早餐應該係秘魯版,勁豐富有彼得包、粟米蓉、鷹嘴豆雜菜沙律等等🥗最令到我印象深

勁豐富有彼得包、粟米蓉、鷹嘴豆雜菜沙律等等🥗最令到我印象深刻就係嗰一串墨魚串超級正,唔講我以為係一啲好爽口嘅唔知乜嘢肉,原來係墨魚勁厚身,口感超彈牙,好香好好食😋

我哋仲叫咗一個風乾茄忌廉芝士醬雞肉竹炭包三文治🥪($85)
竹炭包加上慢煮雞肉風乾蕃茄忌廉芝士醬呢個配搭幾新鮮,同埋個賣相都幾特別🥪

食完煮食嚟到甜品啦!🍰

佢呢度最出名就係自家製紅絲絨蛋糕($42)
個個都話嚟呢度一定要食,入面蛋糕深紅色,聽講唔係色素係老闆用天然食材調配出呢個咁靚嘅顏色,而且味道香甜清新唔會覺得好膩,可以再食多一件🍰😛

另外嗰件伯爵茶戚風蛋糕($42)🍰又係好正,
伯爵茶味足夠,而且喺面淋左忌廉芝士醬,仲有啲蘋果乾做裝飾,口感加分☺️

食完呢一餐我真係感受到老闆對食物嗰份執着,同埋滿滿的誠意,冇諗過係一間Cafe可以食到咁高質美味嘅輕食,有機會你一定要來佐敦探訪下呢一間咁有誠意嘅Cafe💛

📌Cafe REVOL💛
佐敦德成街 4-16號富裕臺地下5號舖
2023-09-01
2023-09-11 641 瀏覽
佐敦平時好少有質素嘅西餐,今日黎到cafe revol,我就食到正宗嘅carbonra餐廳carbonara有別於其他餐廳用cream煮成既意粉,餐廳用上海量芝士加上豬面肉及蛋黃,鹹香味十足,意粉亦唔會煮到過淋非常al Dante,午餐亦會配上美式咖啡,令人回味無窮。我哋叫咗牛面肉貓耳朵pasta,貓耳朵牆只會係高級意大利餐廳提供,估唔到一間少少咖啡店都會有,個人亦非常推薦。Cafe REVOL (佐敦)佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖

Cafe REVOL (佐敦)
佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖