2021-08-25 79 瀏覽
沙田新城市廣場開業不久的Cafe Library 門內門外都非常熱鬧,排隊中人人都在打咭點來個合照。蟹盛樂($145)這道菜不其然想起日本旅行!蟹盛樂其實是蟹肉、大閘蟹粉、蟹柳、芝士焗釀蟹蓋,還有兩個飽滿結實的炸蟹鉗和滋味蠔仔飯,蟹蓋餡料入口creamy,蟹鉗爽口彈牙,打碎的廣島蠔融會於珍珠米中,啖啖香濃。巴馬風乾火腿薄餅($128)是我喜愛的薄身餅底,火腿咸香味濃,簡單的配料就已足夠。馬介休炸芝士薯波($78)內裏有薯蓉、巴火腿、豬肉、車打芝士和馬介休,外層香脆,內裏軟糯又有魚香,伴口蜜糖法式芥末醬同吃。青花瓷奶蓋($45)顏色漂亮,有如青花瓷的色彩展現眼前,當中的菠蘿奶味都很出,鮮甜味美。草莓茉莉奶蓋茶($45)奶蓋鹹鹹香香襯托草莓沙冰和茉莉花茶,層次感很好,味道也是。菠蘿窩夫伴雪糕($78)菠蘿大熱,選這個實在不錯。窩夫鬆軟配上菠蘿吉士醬和鮮菠蘿同吃,伴以Movenpick雪糕,超正。

蟹盛樂($145)

巴馬風乾火腿薄餅($128)
是我喜愛的薄身餅底,火腿咸香味濃,簡單的配料就已足夠。

馬介休炸芝士薯波($78)

青花瓷奶蓋($45)

草莓茉莉奶蓋茶($45)
奶蓋鹹鹹香香襯托草莓沙冰和茉莉花茶,層次感很好,味道也是。

菠蘿窩夫伴雪糕($78)
2021-08-25 67 瀏覽
成日經過呢間粉紅cafe,今日終於試到了😍🔖西班牙海鮮燉飯💰138作為呢到嘅招牌菜,嚟到當然要試下啦😋果然無令人失望!海鮮配搭都幾豐富,有三文魚、帶子、蝦同魷魚🦑個汁吸收哂啲海鮮嘅精華,但又唔會太重口味😇💫推薦指數: 8/10​​🔖馬介休炸芝士薯波💰78即叫即炸,金黃香脆😚馬介休帶有少少鹹香味,再加埋拉絲芝士綿密嘅薯蓉,飽都要試下😆💫推薦指數: 9/10​​🔖胡麻菠菜帶子卷💰88雖然個賣相可以好少少,但其實佢都好好食😋帶子夠哂彈牙🤓而個醬汁除咗有胡麻香之外,仲帶有檸檬嘅清香添🍋💫推薦指數: 8.5/10​​🔖招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及綿花糖 (半份)💰88呢個打卡真係一流啊📸巨型天藍色綿花糖,下面就載住雜果麻糬窩夫同雪糕🥰窩夫熱辣辣脆脆地,蛋香味同牛油味都唔錯😍入面煙韌嘅麻糬絕對係加哂分🤩呢個價錢有呢個賣相同質素,好推介!💫推薦指數: 10/10​​🔖百香果香橙烏龍💰38成個配搭都好清新開胃,夏天飲特別啱🤣💫推薦指數: 8/10​​
成日經過呢間粉紅cafe,今日終於試到了😍

🔖西班牙海鮮燉飯

💫推薦指數: 9/10​​

🔖胡麻菠菜帶子卷
💰88
💫推薦指數: 8.5/10​​

🔖招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及綿花糖 (半份)
💰88
💫推薦指數: 10/10​​

🔖百香果香橙烏龍
💰38
成個配搭都好清新開胃,夏天飲特別啱🤣
💫推薦指數: 8/10​​
2021-08-25 36 瀏覽
聽講沙田新城市廣場新開左間Cafe,梗係第一時間試新嘢啦! cafe 以粉色做主題, 好少女😍門口仲有白雲打卡位食物主打fushion菜, 選擇亦多, 小食, 意粉, 飯, pizza , burger, sharing plates,甜品都有! 啱哂姊妹gathering🥰<香茅炸雞翼>一黎到就覺得好香,擺盤都好靚 。雞翼炸到啱啱熟,食落好香香茅味, 皮脆肉嫩,如果鹹多少少更好。<吉列夾心豬柳鬆餅漢堡>漢堡最上層同底層同一般嘅漢堡唔同,以鬆餅取代左傳統面包,味道帶有少少甜味,好特別。中層係邪惡嘅吉列夾心豬柳,芝士味濃郁。伴碟嘅沙律菜配以柚子汁,味道清新開胃。<泰式酥皮香辣欖油蒜片意大利面>一黎到俾佢嚇親,因為個酥皮成塊碟咁大,以為會食唔晒。好彩切開裏面嘅意粉係一人份量。酥皮口感鬆脆,意粉蒜味香濃,味道偏辣,但唔算好辣,都幾開胃。<蜜桃柚子茉莉茶><貴妃荔枝茉莉茶>原本我地係想試下奶蓋飲品,可惜已經賣晒可能係因為店內飲品做緊外買一送一🥲最後我地叫左水果茶蜜桃柚子茉莉茶同貴妃荔枝茉莉茶本身茶味比較濃,唔太甜,

聽講沙田新城市廣場新開左間Cafe,梗係第一時間試新嘢啦!

cafe 以粉色做主題, 好少女😍門口仲有白雲打卡位

啱哂姊妹gathering🥰

<香茅炸雞翼>

<吉列夾心豬柳鬆餅漢堡>

<泰式酥皮香辣欖油蒜片意大利面>

<蜜桃柚子茉莉茶>
<貴妃荔枝茉莉茶>

原本我地係想試下奶蓋飲品,可惜已經賣晒
可能係因為店內飲品做緊外買一送一🥲
最後我地叫左水果茶
蜜桃柚子茉莉茶同貴妃荔枝茉莉茶本身茶味比較濃,唔太甜,本身味道已經啱啱好,所以唔建議叫少甜。

<招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕及棉花糖-half portion>

雪糕有雲尼拿,朱古力同士多啤梨三種味道選擇,我地今次揀左士多啤梨。麻糬窩夫口感煙韌,配埋士多啤梨雪糕,酸酸甜甜咁,一啲都唔會膩。
原來係底下仲有海棉蛋糕😳意外地海棉蛋糕都係好食嘅,口感超鬆軟!

P.S. 餐廳落單係QR code自助落單,但可能果度收得唔係咁好,個落單程式load得好慢,最後我地係直接同staff 落單。如果餐廳內有wifi應該會好啲。

🙋🏻‍♀️整體黎講,餐廳環境舒適,服務唔錯,員工有禮,菜式創新,睇得又食得,下次再黎沙田可以再encore試埋其他嘢食😋
2021-08-24 85 瀏覽
歡迎來到粉紅色世界!全間店都係粉紅色少女心大爆發!門口有個打咭位!食品都好igable試咗一個set lunch同幾乎每枱都會點的招牌甜品🌿鮮蝦香蒜油意大利麵$118 -餐湯,甜品,轉招牌奶蓋水果茶+$20意粉彈牙,味道唔錯,不過好細份,跟餐蛋糕唔好食,水果茶與台式飲品店相比,好一般,無乜茶味又無乜水果味。🌿招牌雜果麻糬窩夫配雪糕棉花糖$98主要都係打下卡,味道普通當日棉花糖都係粉紅色的其他食評見到有粉藍色窩夫都有煙韌感,旁邊加入海棉蛋糕就有啲扣分了😔
歡迎來到粉紅色世界!

全間店都係粉紅色
少女心大爆發!
門口有個打咭位!
食品都好igable

試咗一個set lunch
同幾乎每枱都會點的招牌甜品

🌿鮮蝦香蒜油意大利麵$118
-餐湯,甜品,轉招牌奶蓋水果茶+$20
意粉彈牙,味道唔錯,不過好細份,
跟餐蛋糕唔好食,水果茶與台式飲品店相比,
好一般,無乜茶味又無乜水果味。

🌿招牌雜果麻糬窩夫配雪糕棉花糖$98
主要都係打下卡,味道普通
當日棉花糖都係粉紅色的
其他食評見到有粉藍色
窩夫都有煙韌感,
旁邊加入海棉蛋糕就有啲扣分了😔

2021-08-21 444 瀏覽
特別喜歡粉紅色裝修的餐廳,因為自己很喜愛粉紅色,這間餐廳請以粉紅色設計。牆上掛上了法國藝術家的畫,藝術感強。這餐廳的豬仔骨配薯條,豬仔骨十分juicy ,很有驚喜,配上薯條分量十足。飲品方面,除了咖啡和茶外有各種特色飲品。這次選擇了水果茶,水果茶比較甜,茶味尚算適中。整體而言,這店以fusion 為主,是間有特色的cafe。

整體而言,這店以fusion 為主,是間有特色的cafe。
2021-08-02
2021-08-21 34 瀏覽
今日突登約埋朋友仔,諗住開學前聚餐一下,我地5:30到,因時間太早未有餓感,所以我哋就行下晏啲再返去。大概6:15返到,開始要排隊,我哋等左20分鐘左右終於可以入坐!看相片,值得一試!
看相片,值得一試!
2021-08-21 142 瀏覽
上次光顧已覺其菜式配搭特別, 是次見其Lunch Set有冬蔭功的菜式, 一於入座。Lunch Set $98 + 10%1) 是日餐湯: 煙肉椰菜花湯2) 主菜: 冬蔭功魷魚圈青口意粉3) 甜品: 紅絲絨蛋糕4) 是日精選果茶: 芒果綠茶 (少冰)煙肉椰菜花湯質感濃郁, 稠密適中, 煙肉入口鹹香, 味道不錯。冬蔭功魷魚圈青口意粉賣相雖然有點雜亂, 但味道真的不錯。冬蔭功濃郁, 辣味迅速充滿口腔, 意粉彈牙掛汁, 清爽不膩不糊口。青口軟綿不硬, 與平日吃的扁平實淨那種, 更喜歡這種。魷魚圈, 青瓜, 車厘茄和菇菌爽口, 唯椰菜仔煮得過腍, 而且部份檸檬葉較硬, 影響口感。紅絲絨蛋糕質感軟綿濕潤, 味道不錯。芒果綠茶綠茶味重, 芒果味不足, 有柴口感覺。對於上次光顧遇到的問題, 特別是隔板沒有穏固好而掉下碰到客人, 於這次光顧見已改善, 只是員工對是日餐湯和果茶仍然不熟, 未能即時回答。上回食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%B0%91%E5%A5%B3%E5%BF%83%E6%BB%BF%E6%BB%BF-e41048

Lunch Set

Lunch Set $98 + 10%
1) 是日餐湯: 煙肉椰菜花湯
2) 主菜: 冬蔭功魷魚圈青口意粉
3) 甜品: 紅絲絨蛋糕
4) 是日精選果茶: 芒果綠茶 (少冰)

紅絲絨蛋糕

紅絲絨蛋糕質感軟綿濕潤, 味道不錯。
是日精選果茶: 芒果綠茶 (少冰)

芒果綠茶綠茶味重, 芒果味不足, 有柴口感覺。

上回食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%B0%91%E5%A5%B3%E5%BF%83%E6%BB%BF%E6%BB%BF-e4104863
2021-08-06
$107.8 (午餐)
Lunch Set
  • 是日餐湯:煙肉椰菜花湯
2021-08-20 99 瀏覽
朋友share咗呢間咁粉嫩嘅cafe, 就決定一齊去試☺️ 呢間cafe喺新城市嘅7樓, 一搭電梯就睇到, 好易搵! 唔洗點等就入啡去啦🥳cafe入面都係粉嫩系, 個bar枱好chill好靚呀!見到好多人食呢個棉花糖, 但我地就決定試吓其他甜品😂先嚟嘅係個主菜 P5. 牛肋條龍蝦汁意大利粉($138), portion 俠, 好明顯食到龍蝦味, 牛肋條都算煮得軟, 整體水準ok☺️然後黎個T6. 胡麻菠菜帶子卷($88), 好新奇嘅配搭! 食落好得意☺️最後係甜品S4. 抺茶蕨餅杯, 有3舊蕨餅, 一大舊雲呢拿嘅雪糕, 上面仲有一槐餅同埋小小水果, 成仲事好refresh, 好ig friendly. 綠茶味唔會太濃太苦👍🏻^Black coffee整體水準唔錯! 好岩少女心嘅人打卡, 啲dish都好靚, 味道唔錯

cafe入面都係粉嫩系, 個bar枱好chill好靚呀!

見到好多人食呢個棉花糖, 但我地就決定試吓其他甜品😂

^Black coffee
• 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙻𝚒𝚋𝚛𝚊𝚛𝚢 𝚋𝚢 𝙴𝚜𝚙𝚞𝚖𝚊 •🐿全間餐廳以粉紅色為主調 吸引咗唔少女仔去打卡影相📸️如果目的係打卡影相 可以預早book位 上次去安排到卡位位置用QR Code落單 睇到有咩賣哂 亦即時睇到叫咗幾多錢野食方面偏打卡 望落好似好好食 但實際上......-🥘西班牙式海鮮燉飯 💰$158腦海中既燉飯會係濕濕地 每粒飯都會有汁既味但呢個燉飯就世界級 乾爭爭又無味 只係好普通染咗黃色既飯海鮮有三文魚扒、大蝦、帶子、魷魚圈 味道都係偏普通係我食過最差既海鮮燉飯 仲要唔熱 好失望🥲-🦞牛肋肉龍蝦汁意大利麵 💰$138牛肋肉咬落淋身 唔會話太多筋 牛既份量都多覺得龍蝦汁如果再濃啲會正啲 不過整體味道唔差既-🍟脆炸黑松露醬芝士薯條 💰$58份量不過不失 用厚切薯條 仲會有啲薯仔皮黑松露醬另外用兜仔裝黎點 芝士就灑上薯條上面只能夠話好一般 正正常常 可以唔試( ・᷄ὢ・᷅ )- 🍮🧇伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖 (𝙷𝚊𝚕𝚏) 💰$98有一半既食客都會叫呢道打卡甜品 因為棉花糖真係好吸睛但都溶得好快 所以要打卡就快 如果唔係就成枱痴立立啦窩夫只有半小份 伯爵茶既元素只係係窩夫上面加pa

• 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙻𝚒𝚋𝚛𝚊𝚛𝚢 𝚋𝚢 𝙴𝚜𝚙𝚞𝚖𝚊 •
🐿

全間餐廳以粉紅色為主調 吸引咗唔少女仔去打卡影相📸️
用QR Code落單 睇到有咩賣哂 亦即時睇到叫咗幾多錢
野食方面偏打卡 望落好似好好食 但實際上......
西班牙式海鮮燉飯

🥘西班牙式海鮮燉飯 💰$158
腦海中既燉飯會係濕濕地 每粒飯都會有汁既味
但呢個燉飯就世界級 乾爭爭又無味 只係好普通染咗黃色既飯
海鮮有三文魚扒、大蝦、帶子、魷魚圈 味道都係偏普通
係我食過最差既海鮮燉飯 仲要唔熱 好失望🥲

脆炸黑松露醬芝士薯條

🍟脆炸黑松露醬芝士薯條 💰$58
份量不過不失 用厚切薯條 仲會有啲薯仔皮
黑松露醬另外用兜仔裝黎點 芝士就灑上薯條上面
只能夠話好一般 正正常常 可以唔試( ・᷄ὢ・᷅ )

有一半既食客都會叫呢道打卡甜品 因為棉花糖真係好吸睛
但都溶得好快 所以要打卡就快 如果唔係就成枱痴立立啦
窩夫只有半小份 伯爵茶既元素只係係窩夫上面加pat醬
而窩夫係一啲味都無 伯爵茶醬又甜到漏 無茶香味
唔知係咪棉花糖同伯爵茶醬都好甜 搞到焦糖布丁都好甜
雪糕係MÖVENPICK 可以自己揀味道 今次揀咗雲尼拿
卡里認證只限打卡既食品 完全唔建議叫( ・᷄ὢ・᷅ )
青花瓷奶蓋

牛肋肉龍蝦汁意大利麵
青花瓷奶蓋
西柚茉莉奶蓋茶
2021-08-18 74 瀏覽
仲用緊不可降解的膠飲管,完全不重視環保!Cafe Library 一日整咁多飲品,可以想像有多少浪費。其他餐廳就算要用飲管也會用可降解的,希望Cafe Library在這一方面可以改善。我叫了一碟義大利粉,其實味道不差,但跟餐的冰茶真係好難飲,有很濃的罐頭桃的味道,可能想逼你加錢叫凍飲。同樣跟餐的蛋糕都好差,好heavy,冇好食嘅地方。其他野食同服務都OK,好明顯係一間打卡多於食野嘅餐廳,應該唔會再去。
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : 9.5/10服務: 9.2/10味道: 9.4/10影相: 9.2/10性價比 : 9/10回頭率 : 9.3/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖繼上一回合,去左呢間人氣超高嘅粉紅Cafe朝聖可能因為岩岩開業不久想飲佢既奶蓋系列可惜暫時未有供應而一直心有不甘😂短期之內,必定再次回歸🙆‍♀️.©木魚花海鮮薄餅 $1180.1cm厚嘅超薄批表面鋪滿材料有鮮蝦仁,蕃茄仔,魷魚圈,帶子等芝士為底,燒至金黃脆香入口除左feel到卜卜脆嘅芝士香更帶少少芥末味添😍加上木魚絲,增添吾少風味😎.©馬介休炸芝士薯波 $78好似乒乓波咁大粒😂外層香口吾再講~內裡係軟綿綿嘅薯蓉屋係外脆內軟呀🙆‍♀️加上濃濃嘅芝士香可以蘸少少隨送嘅果醬甜甜地又酸酸地,Balance 到膩感🥰.©菠蘿窩夫伴雪糕 $78千挑萬選之下終於揀左呢個熱帶風夏嘅菠蘿窩夫~窩夫外脆內鬆軟最特別嘅係中間仲有菠蘿肉添!配上菠蘿醬,草莓,藍莓等果香味濃厚💕另外隨伴嘅Movenpick雪糕有四款味可以揀架😎.©招牌水果奶蓋茶。荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶 $42建議用匙羹𢳂奶蓋黎食水果奶蓋,果香味突出,亦相對更酸酸
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
環境 : 9.5/10
服務: 9.2/10
味道: 9.4/10
影相: 9.2/10
性價比 : 9/10
回頭率 : 9.3/10
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
繼上一回合,去左呢間人氣超高嘅粉紅Cafe朝聖
可能因為岩岩開業不久
想飲佢既奶蓋系列
可惜暫時未有供應而一直心有不甘😂
短期之內,必定再次回歸🙆‍♀️

©木魚花海鮮薄餅 $118
0.1cm厚嘅超薄批
表面鋪滿材料
有鮮蝦仁,蕃茄仔,魷魚圈,帶子等
芝士為底,燒至金黃脆香
入口除左feel到卜卜脆嘅芝士香
更帶少少芥末味添😍
加上木魚絲,增添吾少風味😎

©馬介休炸芝士薯波 $78
好似乒乓波咁大粒😂
外層香口吾再講~
內裡係軟綿綿嘅薯蓉
屋係外脆內軟呀🙆‍♀️
加上濃濃嘅芝士香
可以蘸少少隨送嘅果醬
甜甜地又酸酸地,Balance 到膩感🥰

©菠蘿窩夫伴雪糕 $78
千挑萬選之下
終於揀左呢個熱帶風夏嘅菠蘿窩夫~
窩夫外脆內鬆軟
最特別嘅係中間仲有菠蘿肉添!
配上菠蘿醬,草莓,藍莓等
果香味濃厚💕
另外隨伴嘅Movenpick雪糕
有四款味可以揀架😎

©招牌水果奶蓋茶。荔枝蜜桃烏龍奶蓋茶 $42
建議用匙羹𢳂奶蓋黎食
水果奶蓋,果香味突出,亦相對更酸酸甜甜
烏龍奶蓋,甜中帶茶香回甘
更適合吾太好甜嘅人🙆‍♀️

2021-07-29
星期六去咗沙田行街,嚟到新城市一期七樓嘅食肆樓層覓食,行兩行就見到「Cafe Library by Espuma」。現場有好多人等緊,不過我仍然好想食。雖然我係小新,但同時亦係一名港女,所以見到啲粉紅色嘅嘢都會有少少心動😘。餐廳其實任何時刻都好多人,但三點鐘已經叫做好少少,我哋等咗大約廿分鐘就入得,而且仲有幸坐卡位。店裡店外都係一片粉紅色💕,男友人表示頂唔順,但我就覺得打卡一流。慢煮加利西亞風味八爪魚伴泡菜薯蓉($98),呢個係西班牙小菜Tapas,份量幾多,食落相當開胃。🐙慢煮八爪魚片冇一般白灼咁熟,所以口感更為煙韌同軟身,唔似𡁻緊香口膠。底部嘅泡菜薯蓉同八爪魚好夾,味道同樣酸酸辣辣。第一次食混入咗爽脆泡菜嘅薯蓉,估唔到係咁正🥔。三文魚西西里魷魚辣茄汁長通粉($118),本身對呢碟Pasta冇乜期望🍝,純粹想填飽肚。菜式入面嘅材料全部都係大路嘢,但出奇地每一樣都處理得好好。🍅辣茄汁絕對係精華所在,味道濃郁,酸辣味適中,每粒長通粉都掛滿汁,好Juicy。🐟三文魚亦都唔錯,魚件夠厚夠大塊,魚皮煎得好香,魚肉就好滑。流心玉子雞捲冷天使麵($108),呢碟麵同我幻想中好唔同🙈,佢富有自家特色
慢煮加利西亞風味八爪魚伴泡菜薯蓉
三文魚西西里魷魚辣茄汁長通粉
流心玉子雞捲冷天使麵
流心玉子雞捲
流心玉子雞捲冷天使麵($108),呢碟麵同我幻想中好唔同🙈,佢富有自家特色,係Fusion菜!雞捲好特別,去骨雞肉入面塞咗玉子,諗落佢其實係親子丼啲Friend。調味用上花生醬🥜,幾搭調,但難免都係有啲漏,或者用麻醬會較好。天使麵麵條幼身,口感彈牙,而且條條分明,無漿住成餅,原來用佢嚟做冷麵(室溫)都OK喎。
伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖
伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖($95),餐牌上有好多款甜品都好吸引,正當苦惱緊食乜之際,見到隔離枱食緊一大嚿棉花糖,我就決定跟佢!呢個甜品不得了😍,粉紅色嘅棉花糖好吸睛,而且係久違嘅味道,好耐無食過喇🍭。
伯爵茶焦糖布丁窩夫配雪糕及棉花糖
棉花糖下低收埋咗好多寶物,包括四小件窩夫、水果、Movenpick雲呢拿雪糕同焦糖布丁,勁豐富。🧇窩夫微脆有蛋糕香,而上面啡色嗰啲係伯爵茶吉士,頗濃味的。🍮焦糖布丁甜甜的,好重蛋香。食咗咁多甜嘢食返啲水果中和下,啱哂。
招牌水果奶蓋茶
招牌水果奶蓋茶($42),🍎🍊水果茶好深色,唔太透明,以熱情果味最強。我嗌咗少甜,但仍然偏甜,要埋奶蓋都係多兩蚊就唔好嘥。
總括嚟講,其實食食下我已經醒返起佢應該係Espuma嘅姐妹店,之前食就覺得還好啦,但今餐覺得好有驚喜😋👍。每樣菜式都令我哋好滿意,佢將東南亞特色融入咗喺西班牙菜入面,就連男友人都話鍾意咗呢間Pink Pink店!再者,呢度價錢合理,服務良好,值得推介🌟。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供大家參考。
2021-07-10
20 分鐘 (堂食)
慢煮加利西亞風味八爪魚伴泡菜薯蓉
三文魚西西里魷魚辣茄汁長通粉
流心玉子雞捲冷天使麵
2021-08-15 88 瀏覽
星期日約左好朋友去沙田新開既Cafe library 打卡,Cafe Library 同我之前幾鐘意食既西班牙餐廳Espuma 係姊妹店,但風格完全唔一樣,成間舖粉紅色好靚呀😍加百利亞風味八爪魚伴泡菜薯蓉($98)係menu 見到覺得幾特別既前菜,八爪魚口感鮮香非常有嚼勁,最正係薯蓉入面有醒胃既泡菜,估唔到兩者會咁夾慢煮西班牙橡果黑毛豬柳珍珠麵($115)英文叫Pork Me Baby 😂研究緊餐牌既時間朋友問我咩係珍珠麵真係考起我,Google 完發現fregola原來係意大利南部既傳統意粉, 睇落一粒粒同quinoa 幾似,加埋沙律菜,栗米,磨菇等非常豐富,不過最出色一定係黑毛豬柳,肉質細嫩充滿橡果香味,肉味濃郁💯抹茶紅豆麻糬窩夫加上三選一口味既Movenpick 雪糕(巧克力/雲呢拿/士多啤梨)窩夫外脆內軟,上來的時候微溫,加上生果酸酸甜甜,食完都唔會太濟

2021-07-25
2021-08-15 48 瀏覽
沙田新開打卡店💕🤩,少女心完美爆發💁‍♀️🌋 成間店都係粉紅色😆可能好多人細細個都有諗過可唔可以輕輕摙下天上面軟綿綿嘅雲🤭呢度個門口就有啲可觸及嘅雲嘅擺設☁️遊走喺中間真係好治癒🤭比佢吸引咗所以一於試下。 去骨海南雞西班牙式燉飯🍲$98海南雞比我嘅印象係好東方嘅食物😂但個飯底係好似平時西班牙海鮮飯咁🤣咁樣配搭都都幾得意。 吉列夾心豬柳鬆餅漢堡🍔$88呢個漢堡都好特別🤭因為我唔係好鍾意平時漢堡個2片包🍞佢轉咗做鬆餅都幾香幾好味,仲有啲芝麻香🍔吉列豬柳炸得幾香😂切開中間仲有流心芝士同火腿🧀,唔錯。 胡麻菠菜帶子卷🥬$88聽個名好似好西式咁,但唔知係咪佢每個餸都想有fusion嘅感覺🥗佢咬落係有啲酒樓中菜嘅味道,加埋啲日式嘅汁,真係幾得意。 茉莉奶蓋茶🍹$32同手搖飲品鋪賣嘅差唔多🤭茶清而帶茉莉香😋奶蓋輕柔帶甜奶香。 天使奶凍🍧$48比想像中大個🤩奶香十足,仲有唔少莓🥰🤓酸酸甜甜幾好食,而且味道都充足少女心。
沙田新開打卡店💕🤩,少女心完美爆發💁‍♀️🌋

去骨海南雞西班牙式燉飯🍲$98

吉列夾心豬柳鬆餅漢堡🍔$88

胡麻菠菜帶子卷🥬$88

茉莉奶蓋茶🍹$32
同手搖飲品鋪賣嘅差唔多🤭茶清而帶茉莉香😋奶蓋輕柔帶甜奶香。

天使奶凍🍧$48

2021-08-15 51 瀏覽
裝修以粉紅色系為主調,時尚品味,牆上掛滿法籍視覺藝術家Eugénie Palaric SmBl的作品,營造藝術氛圍;從入口、用餐區、酒吧、甚至通往洗手間的走廊都經過精心佈置,視覺效果豐富,將每個角落營造拍照打卡點。食物一般,沒什麼特別,抱住打卡心態吧!