2022-05-26 288 瀏覽
長沙灣好多小店,今次喺一條小巷發掘到一間隱世cafe,食物高質又可以打卡,想推介一下🔔老闆兼大廚好好人,會出黎同客人傾下計炙燒吞拿魚🐟($88)💕誠意推介真係好好食,又唔會腥,好考廚師功夫,估唔到小小cafe都有咁嘅質素風乾巴馬火腿🥓伴哈蜜瓜🍈($98)💕靚靚擺盤,哈蜜瓜都好甜,巴馬火腿同沙律都好出色,一碟前菜已經睇到餐廳用心慢煮加拿大豬鞍🐷($168)💕豬鞍都有啲擺盤,慢煮豬鞍肉質唔錯燒美國安格斯封門牛柳🐮($198)💕封門柳肉質夠林,係我最愛嘅部位🥰火喉剛好,有咬口之餘又唔會鞋口阿根廷紅蝦🦐扁意粉($118)💕紅蝦係半熟火炙過的,扁意粉有咬口,份量不少椰子🥥雪葩($68)💕椰子外形,香濃椰奶味雪葩,值得推介菠蘿🍍雪葩($68)菠蘿外形,雪葩酸酸甜甜,充滿菠蘿汁香味蝶豆花玫瑰荔枝梳打($48)藍色蝶豆花梳打特飲,加埋冰感覺好夢幻,荔枝味仲有荔枝果肉,消暑一流味道 🌕🌕🌕🌕🌗抵食 🌕🌕🌕🌕🌗環境 🌕🌕🌕🌕🌗打卡 🌕🌕🌕🌕🌗推介 🌕🌕🌕🌕🌕

🔔老闆兼大廚好好人,會出黎同客人傾下計

炙燒吞拿魚🐟($88)💕

風乾巴馬火腿🥓伴哈蜜瓜🍈($98)💕

慢煮加拿大豬鞍🐷($168)💕
豬鞍都有啲擺盤,慢煮豬鞍肉質唔錯

燒美國安格斯封門牛柳🐮($198)💕

阿根廷紅蝦🦐扁意粉($118)💕
紅蝦係半熟火炙過的,扁意粉有咬口,份量不少

椰子🥥雪葩($68)💕
椰子外形,香濃椰奶味雪葩,值得推介

菠蘿🍍雪葩($68)
菠蘿外形,雪葩酸酸甜甜,充滿菠蘿汁香味

蝶豆花玫瑰荔枝梳打($48)

味道 🌕🌕🌕🌕🌗
抵食 🌕🌕🌕🌕🌗
環境 🌕🌕🌕🌕🌗
打卡 🌕🌕🌕🌕🌗
推介 🌕🌕🌕🌕🌕
2022-05-06
2022-06-23 0 瀏覽
成日都覺得café無好野食,淨係for 打卡用,但係呢間又唔同,環境幾舒服之外,食物質素都唔差架!一入去見Café 雖然唔係好大,但就掛滿左油畫,一路坐係到欣賞畫作,慢慢嘆野飲都幾chill架~香蒜蟹肉意粉蟹肉同蟹籽份量都幾多,食落去加埋爆炒過既香蒜,除左增加左口感之外,其實都幾惹味架! 雖然意粉用橄欖油炒過,見到意粉都係令身,但食落又唔覺油膩同肥,反而岩岩好。而份量係下午茶既關係,所以都比較輕食,女仔食既份量就都差唔多飽啦熱抹茶latte先講拉花係心心,好靚啊!!!抹茶味唔算太甘苦,即使唔係抹茶控都唔會覺得難入口,而且佢D抹茶粉都係融合得好好,無一粒粒痴埋既狀態!覺得都可以一試!餐廳好有小店感覺,再坐係到他他條條咁睇下書食下野,真係幾Chill 架!

香蒜蟹肉意粉

熱抹茶latte
2022-06-23 0 瀏覽
多謝係荔枝角返工嘅朋友請我到呢間店鋪食好西。店舖細細哋只有十多個座位,但用心去裝飾,感覺優雅舒適!食物款式同名稱好似幾有大餐廳嘅風範,試過先知芒果蟹籽蟹肉沙律🥗先來一個多種新鮮沙律菜、香甜芒果,加上脆卜卜蟹籽同蟹肉混合嘅沙律,顏色鮮艷、口感爽脆清新,份量吾少呀!士多啤梨益力多奶昔🍹🍹士多啤梨同益力多都幾夾,味道酸酸甜甜。卡邦尼扁意粉🍝cut開流心蛋,蛋醬慢慢流出,趁熱混和芝士粉同意粉,掛上醬汁嘅意粉順滑、煙韌有蛋香味。慢煮加拿大豬鞍🥩多過一個小時慢煮,再微煎嘅豬鞍肉腍多汁,加上美味醬汁,味道吾錯。三層朱古力蛋糕🍰餐後食埋個甜品,大滿足!估唔到細小店舖一間,食物質素高,擺設有心思,真有驚喜
多謝係荔枝角返工嘅朋友請我到呢間店鋪食好西。

店舖細細哋只有十多個座位,但用心去裝飾,感覺優雅舒適!

食物款式同名稱好似幾有大餐廳嘅風範,試過先知

芒果蟹籽蟹肉沙律🥗
士多啤梨益力多奶昔🍹🍹
士多啤梨同益力多都幾夾,味道酸酸甜甜。

卡邦尼扁意粉🍝

慢煮加拿大豬鞍🥩
三層朱古力蛋糕🍰
餐後食埋個甜品,大滿足!

估唔到細小店舖一間,食物質素高,擺設有心思,真有驚喜
2022-06-19 0 瀏覽
友人生日,所以相約一大班朋友慶生,cafe 是壽星揀的,話超高質所以要帶我地一齊再去品嘗😋Cafe 細細,佈置簡單舒適,但位處橫街,所以真係唔多起眼,原本以為cafe 都係食輕食,無特別期待,但原來好高質,食物根本唔係係一般cafe 會提供的菜式,所以好驚喜好開心❤️🔸炙燒吞拿魚,呢個超好味,炙燒過的吞拿魚更加肥美🔸燒豬頸肉🔸煎大蝦,肉質彈牙,啖啖肉🔸帶子刺身薄片,酸酸地好開胃🔸炸單骨雞翼,好惹味😋🔸芒果蟹籽蟹肉沙律🔸黑松露野菌意大利飯🔸tiramisu 及朱古力蛋糕整體是一間溫馨的小cafe, 食物水準高,服務欣勤
🔸炙燒吞拿魚,呢個超好味,炙燒過的吞拿魚更加肥美
🔸燒豬頸肉
🔸煎大蝦,肉質彈牙,啖啖肉
🔸帶子刺身薄片,酸酸地好開胃
🔸炸單骨雞翼,好惹味😋
🔸芒果蟹籽蟹肉沙律
🔸黑松露野菌意大利飯
🔸tiramisu 及朱古力蛋糕

整體是一間溫馨的小cafe, 食物水準高,服務欣勤

2022-06-18 0 瀏覽
陪朋友係呢間餐廳附近交收,等咗好耐個客終於到咗,企到攰攰哋,入咗呢間餐廳唞一唞嘆個輕盈小食!燈光柔和,牆上壁畫配合主打木係裝設,行文青feel,幾優雅舒適。飲食有咖啡、花茶、各種口味latte同奶昔等多種選擇!而甜品都有六、七種款式!士多啤梨益力多奶昔🍓🍹炎炎夏日飲杯士多啤梨配益力多打出來嘅粉嫰夢幻奶昔,冰凍透心又吾會太甜,Coool炸薯條配黑松露🥔🍟薯條炸得金黃,灑上黑松露沙律醬外,頂部仲有黑松露,味道鹹香甘脆,食到吾停得手!見到呢個朱古力甜品都好似幾正,可惜朱古力吾係朋友杯茶,唯有下次同個朱古力控朋友來食,順利食個餐添😜!

士多啤梨益力多奶昔🍓🍹

炸薯條配黑松露🥔🍟

2022-06-17 0 瀏覽
長沙灣悠閑cafe今日去咗荔枝角行經明愛醫院出開見到新餐廳🍴 灰色水泥牆格調幾好feel ,入去食野先🫡門外有隻三色浪浪好似招財貓咁慵懶訓喺到, 就招左我入去啦🤣★香蒜蟹肉扁意粉 🍝 $88每次見到食用花放喺任何食物上面都已經覺得好靚好似特別好食咁🤣有蟹肉同蟹子同蕃茄仔,每咬一啖都有蟹子爆開嘅咬口😋真係每啖意粉都有蟹肉🫶🏻扁意粉亦煮得相當好★蝶豆花荔枝梳打(跟餐半價)🔮紫婆色+🌸姣粉紅色啊✨最愛🫶🏻味道一般啦,但放喺枱好靚🤣由落order>出餐快>收錢>掛畫👍🏻每樣野都啱啱好✨而且我個鐘數下午Tea time,我坐坐下坐到另一枱客走後,好似我包咗場咁自己放空happy hea 🤣所有野都完美,食完門口外又玩下貓咪😽我過左個悠閑嘅下午
長沙灣悠閑cafe

★香蒜蟹肉扁意粉 🍝 $88

★蝶豆花荔枝梳打(跟餐半價)
🔮紫婆色+🌸姣粉紅色啊✨最愛🫶🏻
味道一般啦,但放喺枱好靚🤣

嚟到荔枝角工廈林立嘅地方,真係開咗唔少隱世小店。今日去咗mcl戲院後面兩個街口嘅呢間 Cafè Lab食晚飯(要點好食嘅東西來療癒monday blue)。先來一份炙燒吞拿魚,賣相已經先聲奪人,係有fine dining嘅格調,而味道都絕對襯得起個樣。呢度要先講個汁——芥末沙律醬,就係點綴係圓周個啲,味道因為有芥末作為hint,所以就咁食口感都唔會好重。吞拿魚本身都有酸香嘅汁(似有黑醋嘅酸甜),就咁食係清香開胃的,所以一嚟就先食咗幾件,之後再蘸番沙律醬食係多咗一重不膩嘅厚實感,兩種配搭各有千秋!🎏接住就係主食——香蒜蟹肉扁意粉(其實還有蟹籽)。我自己好中意pasta亦中意煮pasta,個人覺得無醬汁基底嘅pasta要煮得好食係有難度的;而呢一份意粉嘅味道好豐富,蒜、洋蔥、蟹籽、蟹肉仲有輕輕嘅cream sauce提起咗味,口感唔會重/膩,加上蟹籽同埋切成細粒嘅蒜好有咬口,層次感亦好好,蟹肉嘅份量亦好慷慨,係package得好好嘅味道。🍝飲品就點咗杯脆焦糖咖啡,好有wow factor,真係同 creme brulee一樣燒咗層焦糖crust喺杯面,不論打卡還是品嚐嘅角度都好healin

飲品就點咗杯脆焦糖咖啡,好有wow factor,真係同 creme brulee一樣燒咗層焦糖crust喺杯面,不論打卡還是品嚐嘅角度都好healing。聽店員講,因為呢杯嘅焦糖唔係用糖漿,所以唔會係死甜,而敲碎脆片再食一口,係有砂糖嘅脆口的。飲完呢杯,我當我食埋甜品了!☕️

最後講埋環境,呢度行文青風裝修,而店外都無噪音滋擾到用餐體驗,係適合坐一整個下晝喝杯咖啡再看看書嘅vibe,又或者就咁坐喺度慢慢食個飯都好舒服。

吞拿魚配芥末沙律醬
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

香蒜蟹肉蟹籽意粉
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

望到餐牌仲有好多款式,bookmark定搵日再嚟🫶🏽
2022-06-13
2022-06-10 24 瀏覽
喺長沙灣嘅呢一間Cafe係家庭小店風 價錢相當之抵食!嗌咗個燒法國春雞半隻 $80都唔使就有半隻燒春雞 仲有薯條同沙律🥗🍟份量十足!燒雞外皮燒到脆卜卜 雞肉肉質嫩滑多汁 而且仲好入味🐔
2022-06-09 32 瀏覽
荔枝角cafe間間都排晒長龍 真係等到腳仔軟 今次行多幾步喺長沙灣一條小巷發掘到一間隱世cafe😘😘😘餐廳不大 行清新雅緻路線 擺放左唔少亁花同壁畫 比人既感覺親近大自然 簡單得嚟非常舒服 予人一種温馨感覺 野食既質素真心高質 真係好值得大家行多兩步過去試下😇😇😇黑松露薯條 薯條又香又脆 上面有超多黑松露醬 上枱已經聞到好香🙂🙂🙂燒美國安格斯封門牛柳 封門柳肉質新嫩 廚師煮嘅時候火喉啱啱好 咬落juicy唔韌 外層偏向有少少炭燒既感覺 😉😉😉香煎原條盲曹魚 好大條 外皮煎到好香 魚肉又嫩滑多汁 配上白酒忌廉洋蔥汁會好正好開胃 加埋檸檬汁好清新不油膩😎😎😎 阿根廷紅蝦扁意粉 火炙過嘅紅蝦肉質爽口 扁意粉掛汁 份量又多 🥰🥰🥰三層朱古力蛋糕好重可可味 好似食緊朱古力咁 上面放咗啲珍珠好靚😋😋😋
黑松露薯條
火炙過嘅紅蝦肉質爽口 扁意粉掛汁 份量又多 🥰🥰🥰
三層朱古力蛋糕
好重可可味 好似食緊朱古力咁 上面放咗啲珍珠好靚😋😋😋
2022-06-07 30 瀏覽
荔枝角 長沙灣一直有好多隱世cafe 聽朋友提起過這間cafe 今晚特地去吃晚餐 店內行木系清新路線,牆上掛有乾花同畫作,比人既感覺都幾舒服簡單得嚟有家庭小店嘅感覺😇😇😇 主廚用心煮食 食物幾高質 人流唔多價格相宜 大家多多支持🥰🥰🥰黑松露薯條薯條熱辣辣 聞到陣陣黑松露既味道😝😝😝燒美國安格斯封門牛柳係我最愛嘅部位 封門柳肉質夠林 火喉剛好 有咬口唔會韌 外層烤得好香 有少少炭燒既感覺😍😍😍香煎原條盲曹魚呢一個主菜有驚喜 外皮煎香左 魚肉焗得非常嫩滑  本身以為白酒忌廉洋蔥汁會好油膩 點知完全唔會 加咗檸檬汁洋蔥仲好開胃 好清新好好食😉😉😉阿根廷紅蝦扁意粉半熟紅蝦火炙過 扁意粉有咬口 好掛汁 份量好多😎😎😎三層朱古力蛋糕唔會太甜 重朱古力味 上面嘅珍珠好靚😁😁😁
黑松露薯條
薯條熱辣辣 聞到陣陣黑松露既味道😝😝😝
燒美國安格斯封門牛柳
香煎原條盲曹魚
阿根廷紅蝦扁意粉
半熟紅蝦火炙過 扁意粉有咬口 好掛汁 份量好多😎😎😎
三層朱古力蛋糕
唔會太甜 重朱古力味 上面嘅珍珠好靚😁😁😁
【荔枝角真.隱世高質咖啡店😽】/////荔枝角cafe間間都排晒長龍 真係等到腳仔軟🥹行多幾步 發現到近長沙灣有間人流唔多 食物幾高質嘅cafe💭環境擺放左唔少亁花同壁畫💐🌼簡單得嚟有家庭小店嘅感覺 店員上菜速度真係會因應每一檯客人食嘅時間而調整 美食同服務都係一種享受😚👉🏻燒法國春雞半隻配薯條及沙律 ($78)春雞有半隻但份量係會夠兩個人食😝雞肉肉質鮮嫩又多汁 雞胸位置都唔會鞋口 醃得非常惹味〰️薯條落左少少鹽去調味 而沙律都屬於正常發揮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)👉🏻香蒜蟹肉扁意粉 ($88)呢款意粉好足料!!有滿滿嘅蟹籽同蟹肉做配料 蒜香同黑椒味較重 意粉幾掛汁一啲都唔膩🥰👉🏻芝麻牛奶 (跟餐+$20)飲芝麻牛奶就好似食緊芝麻糊🤭牛奶味會出啲 芝麻味重番少少會更好~———-📍Cafè Lab (長沙灣)長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈 地下3號舖
【荔枝角真.隱世高質咖啡店😽】
/////

👉🏻燒法國春雞半隻配薯條及沙律 ($78)

👉🏻香蒜蟹肉扁意粉 ($88)

👉🏻芝麻牛奶 (跟餐+$20)
———-
📍Cafè Lab (長沙灣)
長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈 地下3號舖
2022-05-07
Cafe Lab 主廚用心煮食,食物誇啦啦💓,套餐價格相宜👍,大家多多支持呢!昨日跟友人來晚膳,幾乎包場,全晚只有2枱客人😵‍💫.慢煮加拿大豬鞍,推介👍👍👍 粉嫩的肉經過慢煮1.5小時而成,再用細火煎香,每一片都惹味十足。.我們另點了一個晚餐,黑松露野菌意大利飯,貌似普通,但絕不欺場,每粒飯都鎖緊了野菌汁,黑松露味道亦很特出。雜菜沙律,不過不失。套餐最抵是飲品任選,包括特飲。另外,甜品可以減$10。這個set,真的超值!.甜品,我們點了法式焦糖燉蛋,這是唯一令我們有少許失望的,蛋非常滑,cream都重。不過,略嫌雲尼拿味欠奉,而且質感偏厚實,未能做到入口即溶的口感。但我跟朋友都覺得不錯的了。.至於我們點的兩杯飲品,質素有保證。這間店絕對可以encore..🐽慢煮加拿大豬鞍 $168🍄主菜+沙律+飲品 $118(主菜:黑松露野菌意大利飯)(飲品:熱焙茶牛奶)🍮法式焦糖燉蛋 $28🥛熱芝麻牛奶 $18
至於我們點的兩杯飲品,質素有保證。
這間店絕對可以encore.
🐽慢煮加拿大豬鞍 $168

🍄主菜+沙律+飲品 $118
(主菜:黑松露野菌意大利飯)
(飲品:熱焙茶牛奶)

🍮法式焦糖燉蛋 $28

🥛熱芝麻牛奶 $18

2022-05-14 40 瀏覽
聽朋友提起過這間cafe, 今晚特地去吃晚餐。見到店內裝修幾清新雅緻,有親近大自然,樹木的感覺,非常舒服。首先來的是小食:炸單骨雞中翼($58)單骨雞翼非常方便食用,味道酸酸甜甜地都幾特別。然後上的是主菜:燒美國安格斯封門牛柳($218)不得不說真的非常好吃,肉質很鮮嫩,完全不覺得韌,入口即溶。而且它燒得很香口,肉味又很重,個汁又好入味,真的很好吃。佢配菜的蘿蔔挺爽口,仲有薯蓉好creamy, 同牛柳一齊食好夾。飲品我叫左:洋甘菊奶綠($46)我其實都係第一次叫呢款飲品,我一向都喜歡飲洋甘菊,所以今次見到有呢款飲品就點了。個味幾特別同清新,喜歡作新嘗試的朋友都可以試試。總結尼講呢間cafe都值得一去,坐得又舒服。
聽朋友提起過這間cafe, 今晚特地去吃晚餐。

首先來的是小食:炸單骨雞中翼($58)

單骨雞翼非常方便食用,味道酸酸甜甜地都幾特別。

然後上的是主菜:燒美國安格斯封門牛柳($218)

飲品我叫左:洋甘菊奶綠($46)

個味幾特別同清新,喜歡作新嘗試的朋友都可以試試。

總結尼講呢間cafe都值得一去,坐得又舒服。
2022-05-11
2022-05-14 29 瀏覽
話說今晚在此小店附近商場取貨,發現了這間開業不久的Cafe小店, 在夜晚既工廈街上,此店既燈光及內裏的裝潢吸引著我既目光向店內多看兩眼小店內有set dinner供應,除了order安格斯封門牛柳價錢比較高外,order其他主菜都是價錢實惠的。蝶豆花檸檬薄荷梳打,味道清新,甜甜地,開餐前先飲上一啖,可先清清味蕾帶子刺身薄片, 片片帶子都是鮮甜無比,加上適量欖油及配菜,簡單又好味田園沙律,所有蔬菜咬落去都”爽爽‘’聲,有種剛剛係塊田到摘出來即食慢煮黑毛豬,wowww好欶滑,這樣既煮法絕對可以keep到豬既鮮味,再以薯蓉伴食,份量充足!黑松露炒意粉,不用特別再講,黑松露本身既菇香味一放上枱已經芳香四射可以一提,架車人土可以泊車在外,透過玻璃門方便觀看外面情況

可以一提,架車人土可以泊車在外,透過玻璃門方便觀看外面情況