158
53
14
等級3
59
0
2021-03-28 274 瀏覽
上年去Upper House staycation嘅時候,除package附送Cafe Gray Deluxe 嘅早餐同晚餐,先唔講食物水準,淨係食個景已經值回票價,可以清楚睇到對岸尖沙咀嘅景色同維港海景。當晚有鴨胸做前菜,三文魚做主菜,同cream brûlée 做甜品,職員嘅服務亦都好細心,食得非常之滿足。從食物到飲品嘅display 睇得出餐廳非常之有心思,而家冇咗都覺得有少少可惜,希望四月重開嘅係一間同人質素嘅餐廳啦。
更多
上年去Upper House staycation嘅時候,除package附送Cafe Gray Deluxe 嘅早餐同晚餐,先唔講食物水準,淨係食個景已經值回票價,可以清楚睇到對岸尖沙咀嘅景色同維港海景。

當晚有鴨胸做前菜,三文魚做主菜,同cream brûlée 做甜品,職員嘅服務亦都好細心,食得非常之滿足。

從食物到飲品嘅display 睇得出餐廳非常之有心思,而家冇咗都覺得有少少可惜,希望四月重開嘅係一間同人質素嘅餐廳啦。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-09-21
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
等級2
9
0
2021-02-22 299 瀏覽
Summary:View from restaurant: 6/10 (We were not window seated but the distanced sea view was nice)Renovation/Design:4/10 (Simple and clean.. Personal opinion the isle from entrance to reception resemblesa Church in a negative way, nothing to comment more on. Maybe it’s the designer’sintention to recreate the religious atmosphere) Atmosphere: 4/10(Tables are close and ones’ conversations can be heard)Service: 3/10(Receptionists are cold. See the reviews I had written for other 5-stars Hotelsresta
更多
Summary:


View from restaurant: 6/10 (We were not window seated but the distanced sea view was nice)


Renovation/Design:
4/10 (Simple and clean.. Personal opinion the isle from entrance to reception resembles
a Church in a negative way, nothing to comment more on. Maybe it’s the designer’s
intention to recreate the religious atmosphere) 


Atmosphere: 4/10
(Tables are close and ones’ conversations can be heard)


Service: 3/10
(Receptionists are cold. See the reviews I had written for other 5-stars Hotels
restaurants and Michelin restaurants.)


Food [comment from Tea set perspective, definitely not from lunch and dinner perspective
since the level of attentiveness and effort are different] (Taste 3/10 Plating 2/10
Ingredient 2/10)


Overall comments:

If you are a local HKer, I recommend here for friends gathering. View is nice. You have
better choice for family gathering and for a date. Would choose other comfy
& relaxing environment for wine & dine, chit & chat and romance.

If you are a tourist, see my comments above, it’s applicable. I would give you a headsup that
the cold service here is not representative for the good or even standard service
HK hotels provide.

If you had been to quite a few Michelin 3 stars restaurants in HK and around the world
like me, this is not a place that you will come again. However if I have time I
will try their lunch/dinner in order to give more holistic comments.

Details:

For Savories: See photos. No comment. (See the reviews I had written for other 5-stars Hotels
restaurants and Michelin restaurants)

For Sweets: See photos. No comment. (See the reviews I had written for other 5-stars Hotels
restaurants and Michelin restaurants)

Like me, if you are to kill the 1-2 hours after shopping in Pacific Place and before dinner, you can come here for tea. 
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
48
0
2021-01-15 525 瀏覽
聖誕節去左奕居staycation而奕居只有一間餐廳cafe gray deluxe位於酒店頂樓49樓擁有無敵海景亦都係米芝蓮餐盤推薦餐廳主要包辦晒奕居入面所有飲食除左早午晚三餐仲有提供下午茶加上價錢唔貴其實就算平時黎都吸引本身餐廳四道菜晚餐都只係每位六百幾更加難得既係佢地仲有個早段晚餐只for六點入席既客人用餐時間個半鐘提供三道菜晚餐而價錢更只係四道菜既一半以西餐晚市呢個級數既酒店黎講應該係平絕全香港今次package本身就只包早餐所以自費book左12月26日呢一個日子因為前兩日係只提供聖誕餐咁我諗早成三個月book位應該可以開開心心享受一個唔錯既聖誕夜掛點知個六點禁堂食就延長去到2021年成個聖誕晚餐計劃就落空左只有改食個比晚市更貴既聖誕brunch餐廳係49樓頂層出電梯就會見到餐廳logo電梯同餐廳中間有條橋望落去係其他樓層既客房突顯餐廳頂層既優勢唔知係聖誕特別安排定因為太多人用餐我地今日個brunch係安排係49樓既另一側sky lounge因為餐廳都係同一層而且sky lounge有時都會用黎作為私人宴會用途咁都無咩唔舒服既不過餐廳係年尾12月31日就會結束營運由2021年
更多
聖誕節去左奕居staycation而奕居只有一間餐廳
cafe gray deluxe
位於酒店頂樓49樓
擁有無敵海景
亦都係米芝蓮餐盤推薦餐廳
主要包辦晒奕居入面所有飲食
除左早午晚三餐
仲有提供下午茶
加上價錢唔貴
其實就算平時黎都吸引


本身餐廳四道菜晚餐都只係每位六百幾
更加難得既係
佢地仲有個早段晚餐
只for六點入席既客人
用餐時間個半鐘
提供三道菜晚餐
而價錢更只係四道菜既一半
以西餐晚市
呢個級數既酒店黎講
應該係平絕全香港


今次package本身就只包早餐
所以自費book左12月26日呢一個日子
因為前兩日係只提供聖誕餐
咁我諗早成三個月book位
應該可以開開心心享受一個唔錯既聖誕夜

點知個六點禁堂食就延長去到2021年
成個聖誕晚餐計劃就落空左
只有改食個比晚市更貴既聖誕brunch



餐廳係49樓頂層
6 瀏覽
1 讚好
0 留言


出電梯就會見到餐廳logo


電梯同餐廳中間有條橋
望落去係其他樓層既客房
突顯餐廳頂層既優勢
11 瀏覽
0 讚好
0 留言


唔知係聖誕特別安排定因為太多人用餐
我地今日個brunch係安排係49樓既另一側sky lounge
因為餐廳都係同一層
而且sky lounge有時都會用黎作為私人宴會用途
咁都無咩唔舒服既
不過餐廳係年尾12月31日就會結束營運
由2021年開始
會進行為期三個月既裝修
職員都話成件事好神秘
到而家都未知新餐廳係叫咩名
咁我唯有第二日食早餐先再正式參觀啦


臨走果時無人影既

17 瀏覽
0 讚好
0 留言


sky lounge位於49既一側
海景比餐廳霸佔左
呢邊就只有山景
平時開放比人hea下睇下書
並無其他酒店行政酒廊提供酒水既功能
聖誕節期間就用左黎做餐廳既延伸
擺左十張檯
限聚令之下可以坐二十人


我地就安排係火爐邊既一角
19 瀏覽
0 讚好
0 留言


唔知係臨時安排定點樣擺款都係一般
不過呢邊就有檯布而餐廳果邊係無既
檯上面都有d聖誕擺設
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

6 瀏覽
0 讚好
0 留言




我地身後既角落位
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

就係奕居引以為傲既設計
基本上所有客房同廁所都用上呢種轉角窗
有成270度風景可以欣賞
仲有少少海景可以望到


cafe gray deluxe既brunch只有一個roast set
其他都係散叫

127 瀏覽
0 讚好
0 留言


以為前菜,蛋同甜品都係每人一份
都算係有個四道菜可以食
侍應話比我地知其實全部都係揀一份黎share
咁就真係幾慳皮
計番落散叫個價都係差唔多
仲要無跟餐飲


前菜點左呢個terrine de campagne

Terrine De Campagne
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


中文意思就係唔知咩肉醬
純粹唔識揀又見佢最貴所以揀左
但係成件事都幾怪
件包係蛋糕型唔知點樣查醬
而空口食就仲怪
堅係唔識玩


另外煙三文魚班尼迪強就一齊上
Smoked Salmon Eggs Benedict
2 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢份就正路好多
都幾流心
不過每人就只有一隻


今次早左參觀廁所
奕居個廁所係堅靚仲有景睇
16 瀏覽
0 讚好
0 留言


而文華東方得個女廁靚
所以奕居個廁所絕對係我暫時去過最靚既


番到去已經見份主菜擺左上黎
我成日以為呢種級數應該係會等番埋位先上檯既
咁呢樣就差左少少
而且中間都無乜介紹菜式
只係純粹講一講道菜個名
10oz Organic Turkey Roulade
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


不過一睇見到除左火雞卷
仲有份三層架
今次樣樣都有兩份
都真係幾豐富
10oz Organic Turkey Roulade
1 瀏覽
0 讚好
0 留言


火雞卷靚仔同大份
唔鞋而且幾好食
用黎做聖誕餐唔錯

10oz Organic Turkey Roulade
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


呢份叫flatbread
我就唔識同pizza有咩分別
個餅底唔會好硬
配红莓都唔錯
10oz Organic Turkey Roulade
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


整到成份煙肉咁
其實係番薯黎
口感幾特別仲幾甜
呢份都好食
另外椰菜仔串都幾特別
10oz Organic Turkey Roulade
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


不過我係食肉獸
對菜係無味覺
最底層既沙律我就唔識評價了


因為預左三點拎房
所以係book左一點半
但其實入黎果時其他人都差唔多食完
到食主菜既時間就已經走晒
變左我地包場咁
好特別

24 瀏覽
0 讚好
0 留言


其實係度食野
可能仲舒服過係餐廳果邊
因為第二日去食早餐feel到佢d檯迫到密密麻麻都唔太舒服
不過果邊就會有海景


甜品揀左tiramisu
Raspberry Tiramisu
10 瀏覽
0 讚好
0 留言


share食就得番好細份
呢個一般


最後仲有送兩款朱古力
Chunks of Chocolate
6 瀏覽
0 讚好
0 留言


食唔晒佢係預左會打包送埋比你拎走
Chunks of Chocolate
2 瀏覽
0 讚好
0 留言




火雞set價值940
連加一平均每位517
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

之前酒店有出過七折gift card不過聖誕節用唔到所以無買


咁整體用餐係愉快既
除左無等就上菜同無介紹
小二服務都係貼心同好笑容既
環境亦都幾靚
有聖誕氣氛
唯一遺憾就只係無辦法係餐廳結束之前食一餐晚餐


坐係度等職員上黎幫我地checkin果時就係sky lounge等下影下相
15 瀏覽
0 讚好
0 留言


格離有座真火爐
15 瀏覽
0 讚好
0 留言


發覺upper house好鍾意玩火
入口都有兩座小爐


另外第二日有去cafe gray deluxe食早餐就貼埋正餐廳個環境出黎
呢邊檯同檯之間距離好少
相對好焗促

34 瀏覽
0 讚好
0 留言


餐廳一側用黎做酒吧
另一側係廚房
17 瀏覽
0 讚好
0 留言


餐廳真心係稱唔上寬敞舒適
同sky lounge係完全唔同既感受


雙人檯仲幾窄下

10 瀏覽
0 讚好
0 留言


想像唔到如果係度食brunch要點樣擺盤


呢邊就有海景
但講真49樓都唔算係特別高
其實都仲有好多大廈阻住晒
呢邊應該係bar

6 瀏覽
0 讚好
0 留言

11 瀏覽
0 讚好
0 留言

其實想睇海景
都係去番會展同四季住會比較好
金鐘可能望山會仲開心
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-12-26
用餐途徑
堂食
人均消費
$517 (午餐)
慶祝紀念
聖誕節
推介美食
Smoked Salmon Eggs Benedict
10oz Organic Turkey Roulade
10oz Organic Turkey Roulade
10oz Organic Turkey Roulade
10oz Organic Turkey Roulade
10oz Organic Turkey Roulade
等級4
104
0
2021-01-06 442 瀏覽
📍 Cafe Gray Deluxe金鐘金鐘道88號太古廣場奕居49樓Upper house cafe gray deluxe 既afternoon tea,長期full booking即日book都比我食到 雖然window seat 冇哂 但位於49/F加上大玻璃樓底夠高,睇到哂維港景色🏙✨Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set💰$285/per person ,$480 for 2茶家本身呢間cafe既cake同scone我都好中意 今次茶家 X Upper House 真係幾好 咸點同甜點味道都好平均 好精緻幾特別 甜點有綠茶cheese cake 好soft 每一樣都吾會好甜Scone吾會好乾 滿意👍🏻整體食到景,食物質素都算中上不錯😋同閨蜜👭男/女朋友尼就perfect池啦😍
更多
📍 Cafe Gray Deluxe
金鐘金鐘道88號太古廣場奕居49樓

Upper house cafe gray deluxe 既afternoon tea,長期full booking即日book都比我食到 雖然window seat 冇哂 但位於49/F加上大玻璃樓底夠高,睇到哂維港景色🏙

✨Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set
💰$285/per person ,$480 for 2

茶家本身呢間cafe既cake同scone我都好中意 今次茶家 X Upper House 真係幾好 咸點同甜點味道都好平均 好精緻幾特別 甜點有綠茶cheese cake 好soft 每一樣都吾會好甜
Scone吾會好乾 滿意👍🏻

整體食到景,食物質素都算中上不錯😋同閨蜜👭男/女朋友尼就perfect池啦😍
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • Afternoon  Tea  Set
等級3
75
0
𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘆 𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲🇫🇷🎑Love their cocktail 𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙖𝙮 𝙈𝙖𝙧𝙩𝙞𝙣𝙞 so so so much🥰🥰 This was my first time having a proper meal there and sadly would be the 𝙇𝘼𝙎𝙏 𝙈𝙀𝘼𝙇🥺. As u may be aware that Cafe Gray has closed on 1st Jan 2021 and will be replaced by a new restaurant in the 2nd quarter of this year. Located on the 49/f, 𝙁𝙖𝙗𝙪𝙡𝙤𝙪𝙨 𝙝𝙖𝙧𝙗𝙤𝙪𝙧 v𝙞𝙚𝙬 is always a highlight of Cafe Gray! We got a round sofa table instead of the window🪟, missed the chance to enjoy the view but it was comfortable.Apart from their sig
更多
𝗖𝗮𝗳𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘆 𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲🇫🇷🎑


Love their cocktail 𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙖𝙮 𝙈𝙖𝙧𝙩𝙞𝙣𝙞 so so so much🥰🥰 This was my first time having a proper meal there and sadly would be the 𝙇𝘼𝙎𝙏 𝙈𝙀𝘼𝙇🥺. As u may be aware that Cafe Gray has closed on 1st Jan 2021 and will be replaced by a new restaurant in the 2nd quarter of this year.


Located on the 49/f, 𝙁𝙖𝙗𝙪𝙡𝙤𝙪𝙨 𝙝𝙖𝙧𝙗𝙤𝙪𝙧 v𝙞𝙚𝙬 is always a highlight of Cafe Gray! We got a round sofa table instead of the window🪟, missed the chance to enjoy the view but it was comfortable.


Apart from their signature cocktail, their afternoon tea is so popular as well. I am not a dessert lover and finally made a reservation for lunch! Their booking was really full once they announced their closure. 𝘓𝘜𝘊𝘒𝘠 𝘔𝘌🍀


We ordered 𝐚-𝐥𝐚-𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 instead of the lunch set.


- 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟬 🥩🌟 (gaufrettes)

- 𝗞𝘂𝗻𝘇 𝗚𝗿𝗮v𝗹𝗮𝘅 𝗛𝗸$𝟮𝟱𝟬 🐟🎣 (selected spice mix, brioche)

- 𝗧𝗵𝗼𝗺𝗮𝘀 𝗙𝗮𝗿𝗺 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗖𝗵𝗼𝗽 𝗛𝗸$𝟯𝟲𝟱 🐑🍖🌟(armagnac, prunes, romanesco, pine nuts)

- 𝟭𝟮𝗼𝘇 𝗞𝗮𝗻𝘀𝗮𝘀 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗦𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗛𝗸$𝟱𝟰𝟬 🥩🐮(with sweet potato fries🍟, roasted bone marrow, sauce Bordelaise)

(🌟 𝙷𝚒𝚐𝚑𝚕𝚢 𝚛𝚎𝚌𝚘𝚖𝚖𝚎𝚗𝚍)


🥇
The 𝘾𝙝𝙖𝙢𝙥𝙞𝙤𝙣 of this meal goes to the...𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗖𝗵𝗼𝗽!!! Love the texture so much!!! So soft and juicy 🥰 Not really fat at all, love it!!!! 😋


🥈
The 𝙎𝙚𝙘𝙤𝙣𝙙 goes to the 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲🤩🥩! Love the combination of this dish badly!! The sauce with little sour🍋 and spicy🌶 , the texture of the meat🥩, the cute little quail egg🍳 and the waffle on the top🍪🤤💯


🥉
The 𝙏𝙝𝙞𝙧𝙙 goes to the 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗦𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻🥩! The texture of the steak was so good, perfect medium rare💯! But I am not a fan of “pepper”, the steak with heavy pepper flavour which not something I truly like💕


Overall, the experience was wonderful😍! Great service with nice food and drinks! Staff was so friendly and helpful! 👩🏼‍💼🧑🏻‍💼👨🏽‍💼🥰


Look forward to visit the new restaurant in coming spring☺️
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
77
0
2021-01-02 127 瀏覽
平日時間lunchtime要食好啲😋 借啲咦食返個business lunch😌🌟 Soft Shell Crab Tempura🌟軟殼蟹天婦羅外層幾鬆脆 好輕身 蟹肉味道鮮甜 係一個出色嘅天婦羅😆🌟 Braised Lamb Shoulder 🌟羊肉煮到好冧 一絲絲肉食落口 好嫩滑🥰面頭有炸薯仔片 為成個course加左層次 食到冧嘅羊肉 又食到脆口薯片 係個唔錯嘅配搭😚最後食少少朱古力做甜品 為成餐畫上完美句號💜
更多
平日時間lunchtime要食好啲😋 借啲咦食返個business lunch😌

🌟 Soft Shell Crab Tempura🌟
軟殼蟹天婦羅外層幾鬆脆 好輕身 蟹肉味道鮮甜 係一個出色嘅天婦羅😆

🌟 Braised Lamb Shoulder 🌟
羊肉煮到好冧 一絲絲肉食落口 好嫩滑🥰
面頭有炸薯仔片 為成個course加左層次 食到冧嘅羊肉 又食到脆口薯片 係個唔錯嘅配搭😚

最後食少少朱古力做甜品 為成餐畫上完美句號💜
137 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-10-23
等候時間
10 分鐘 (堂食)
等級2
13
0
2021-01-02 94 瀏覽
呢次係我第一次同埋最後一次試佢地既節日tea (其實之前想book佢地同茶家crossover既tea set, 但一直full哂😔)餐廳環境同裝修格局幾正! 多謝職員安排窗口位俾我, 等我可以邊嘆tea邊睇日落🌆跟住tea set就好快上碟鹹點方面 “Terrine de Campagne” (法式肉批) 肉質唔乾, 唔錯; 甜點方面, “Yuzu-coconut Dome” (柚子椰香蛋糕) 酸甜適中; “Gingerbread-chocolate Gateaux” (薑餅朱古力蛋糕) 酒味好香濃; 另外scone好似有d檸檬味, 又夠鬆脆另外原本想試埋mulled wine同mince pies, 但因為當時臨近6點(限客令)就放棄左唔緊要, 有靚海景同日落景搭夠希望新餐廳會更好啦!
更多
呢次係我第一次同埋最後一次試佢地既節日tea (其實之前想book佢地同茶家crossover既tea set, 但一直full哂😔)
餐廳環境同裝修格局幾正! 多謝職員安排窗口位俾我, 等我可以邊嘆tea邊睇日落🌆
5 瀏覽
0 讚好
0 留言

9 瀏覽
0 讚好
0 留言

跟住tea set就好快上碟
鹹點方面 “Terrine de Campagne” (法式肉批) 肉質唔乾, 唔錯; 甜點方面, “Yuzu-coconut Dome” (柚子椰香蛋糕) 酸甜適中; “Gingerbread-chocolate Gateaux” (薑餅朱古力蛋糕) 酒味好香濃; 另外scone好似有d檸檬味, 又夠鬆脆

節日下午茶
$310
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
Terrine de Campagne  (法式肉批)
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
Yuzu-coconut Dome (柚子椰香蛋糕)
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
Gingerbread-chocolate Gateaux (薑餅朱古力蛋糕)
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
scone
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

另外原本想試埋mulled wine同mince pies, 但因為當時臨近6點(限客令)就放棄左
唔緊要, 有靚海景同日落景搭夠

希望新餐廳會更好啦!
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-12-30
用餐途徑
堂食
人均消費
$310 (下午茶)
推介美食
節日下午茶
$ 310
Gingerbread-chocolate Gateaux (薑餅朱古力蛋糕)
scone
等級2
24
0
2020-12-31 90 瀏覽
12 月30 日,又到年尾,又是父親大人的生日。一早預訂了下午茶,帶了倆老來到即將轉營的餐廳,好榮幸今次安排了窗邊的座位,雖然要分2 枱,只是隔離,不太麻煩。除了 tea set ,我們還 order 了2 款三明治,一款是 Turkey sandwich , 另一款是 cheese toast with tomato soup 。我們帶著空肚來,一邊欣賞窗外無極海景,一邊期待食物上枱。當 Tea set 上枱時,就留意到小小的蠟燭放在一件甜品上,真是驚喜職員的細心💜,在我們商量下單食物時,我請壽星看看 menu .. 一句說話就可見到他們的專業,以及對生日那位一句的祝福語,真是窩心💜。高質素的食物,除了湯比較酸之外,服務周到,真希望未來能有機會再Tea 。。
更多
12 月30 日,又到年尾,又是父親大人的生日。一早預訂了下午茶,帶了倆老來到即將轉營的餐廳,好榮幸今次安排了窗邊的座位,雖然要分2 枱,只是隔離,不太麻煩。除了 tea set ,我們還 order 了2 款三明治,一款是 Turkey sandwich , 另一款是 cheese toast with tomato soup 。我們帶著空肚來,一邊欣賞窗外無極海景,一邊期待食物上枱。當 Tea set 上枱時,就留意到小小的蠟燭放在一件甜品上,真是驚喜職員的細心💜,在我們商量下單食物時,我請壽星看看 menu .. 一句說話就可見到他們的專業,以及對生日那位一句的祝福語,真是窩心💜。高質素的食物,除了湯比較酸之外,服務周到,真希望未來能有機會再Tea 。。
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-12-30
用餐途徑
堂食
用餐時段
下午茶
慶祝紀念
生日
推介美食
  • Afternoon  Tea  Set
等級4
156
0
2020-12-27 171 瀏覽
一直都視佢為High Tea打卡必到景點之一,可惜一路都未安排😔 直至收到消息話佢做埋今個月就唔做🤭 即刻打去book位,好彩都仲book到☺️ 食到佢最後嘅tea👏🏻Festive Afternoon Tea ($560 for 2)價格比之前提升少少,但分量都唔少😌 4個鹹個,4個甜點,再加多個scone😋😋😋整體表現唔錯,鹹甜點都好食👍🏼 鹹點最鐘意個無花果批😍 無花果嘅甜中果肉嘅鹹,好夾😋甜嘅幾款都好唔錯,生果口味唔會好甜,又清新😋飲品揀左Mocha☕️ 有個靚靚拉花,好高質😚幸運地喺佢結業前終於食到佢個tea,真係好滿意☺️ 野食好食,環境更加冇得彈😝 坐到個窗口位望到半邊維港景色😍 再加上餐廳低調但型格設計,真係影相都夠玩半日🙈 希望佢將來都會係間高質餐廳🥰
更多
一直都視佢為High Tea打卡必到景點之一,可惜一路都未安排😔 直至收到消息話佢做埋今個月就唔做🤭 即刻打去book位,好彩都仲book到☺️ 食到佢最後嘅tea👏🏻
8 瀏覽
0 讚好
0 留言

Festive Afternoon Tea ($560 for 2)
價格比之前提升少少,但分量都唔少😌 4個鹹個,4個甜點,再加多個scone😋😋😋
整體表現唔錯,鹹甜點都好食👍🏼 鹹點最鐘意個無花果批😍 無花果嘅甜中果肉嘅鹹,好夾😋
甜嘅幾款都好唔錯,生果口味唔會好甜,又清新😋
飲品揀左Mocha☕️ 有個靚靚拉花,好高質😚

幸運地喺佢結業前終於食到佢個tea,真係好滿意☺️ 野食好食,環境更加冇得彈😝 坐到個窗口位望到半邊維港景色😍 再加上餐廳低調但型格設計,真係影相都夠玩半日🙈 希望佢將來都會係間高質餐廳🥰

4 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-12-14
用餐途徑
堂食
用餐時段
下午茶
等級4
346
0
2020-12-22 283 瀏覽
Cafe Grey Deluxe will be closing soon and finally could come here for lunch during my holidays.Finally got to see their iconic corridor when going there.I didn't get the window seat but I got to admire the view for a while before the restaurant filled up.Their bread was warm and soft and it was quite nice for them substitute the butter with cream.The croquettes were fried just right and a crunchy exterior. Their salmon dish was bigger than most fish dishes. The sauce matched the salmon and it wa
更多
Cafe Grey Deluxe will be closing soon and finally could come here for lunch during my holidays.
11 瀏覽
0 讚好
0 留言

13 瀏覽
0 讚好
0 留言

Finally got to see their iconic corridor when going there.
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

22 瀏覽
0 讚好
0 留言

I didn't get the window seat but I got to admire the view for a while before the restaurant filled up.
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
Their bread was warm and soft and it was quite nice for them substitute the butter with cream.
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
The croquettes were fried just right and a crunchy exterior. 
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
Their salmon dish was bigger than most fish dishes. The sauce matched the salmon and it was exceptionally succulent.
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
The chocolate dessert was really rich but it was well balanced by the raspberries and the maple ice-cream.
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

I was quite full already and I only tried 1 of the chocolates. They kindly arranged for the remaining chocolate to be bagged and given like a gift.

Definitely recommend to go there before it closes.
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-12-21
用餐途徑
堂食
人均消費
$395 (午餐)
等級3
40
0
2020-12-21 321 瀏覽
好多人都話upper house正,加上係茶系主題,所以我同朋友都好想去試,無奈呢度真係太受歡迎,我地book檯最快都要兩個半月後先有得weekend high tea -0- 不過,算,試住其他餐廳都一樣~終於等到呢日,49樓居高臨下嘅景緻確實係令人目不暇給,每一個角落都可以感受到氣派同格調,high tea set $285 @配呢個景色真係值回票價!Teaset嘅甜點鹹點大部分都偏迷你,不過顏色同設計都係精緻同繽紛,唯一一個可惜位係唔食薑嘅我一定要食姜味scone,而鬆餅係我最期待的(本來)不過喜歡薑的話你會好開心,因為全個鬆餅都係滿滿的薑粒...🥺雖然全部食物都同茶有關係,不過鹹點的茶味唔係太突出,番茄撻最好食,好鮮甜!甜點就覺得綠茶burnt cheesecake同乳酪係真心正,而且好少地方有綠茶burnt cheesecake!總括而言個teaset幾靚幾清新,好彩結業前可以試到,期待Upper House 春季推出的新餐廳概念~
更多
好多人都話upper house正,加上係茶系主題,所以我同朋友都好想去試,無奈呢度真係太受歡迎,我地book檯最快都要兩個半月後先有得weekend high tea -0- 不過,算,試住其他餐廳都一樣~
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

終於等到呢日,49樓居高臨下嘅景緻確實係令人目不暇給,每一個角落都可以感受到氣派同格調,high tea set $285 @配呢個景色真係值回票價!Teaset嘅甜點鹹點大部分都偏迷你,不過顏色同設計都係精緻同繽紛,唯一一個可惜位係唔食薑嘅我一定要食姜味scone,而鬆餅係我最期待的(本來)不過喜歡薑的話你會好開心,因為全個鬆餅都係滿滿的薑粒...🥺
8 瀏覽
0 讚好
0 留言

雖然全部食物都同茶有關係,不過鹹點的茶味唔係太突出,番茄撻最好食,好鮮甜!甜點就覺得綠茶burnt cheesecake同乳酪係真心正,而且好少地方有綠茶burnt cheesecake!
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

總括而言個teaset幾靚幾清新,好彩結業前可以試到,期待Upper House 春季推出的新餐廳概念~
189 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
48
0
早排同bff 去左長期 full booking 嘅Upper House Cafe Gray Deluxe 食 afternoon tea set , 環境好唔洗講,49樓的維港景加樓底高,空間感十足😊 最重要係食物質素真心好,咸甜點都出色,本身唔好afternoon tea 都覺得好味,性價比超高!當日仲可以加錢free flow Rosé , 開心屎酒鬼(我😅)!不過原來佢做埋今個月就結業🙀 真可惜😔 如果想去嘅朋友快d book 嘞(不過唔知full 曬未)
更多
早排同bff 去左長期 full booking 嘅Upper House Cafe Gray Deluxe 食 afternoon tea set , 環境好唔洗講,49樓的維港景加樓底高,空間感十足😊 最重要係食物質素真心好,咸甜點都出色,本身唔好afternoon tea 都覺得好味,性價比超高!

65 瀏覽
0 讚好
0 留言

38 瀏覽
0 讚好
0 留言



當日仲可以加錢free flow Rosé , 開心屎酒鬼(我😅)!

不過原來佢做埋今個月就結業🙀 真可惜😔 如果想去嘅朋友快d book 嘞(不過唔知full 曬未)
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
118
4
2020-12-04 1291 瀏覽
今次介紹係長居Trip advisor香港區酒店排名第一位既奕居,奕居最出名就係佢個無敵維港窗景,日頭可以望住個景嘆下午茶,夜晚可以望住個夜景食法國餐fine dining。-🍰Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set💰$480/2人份 (👅: 9.5/10)茶莊英式下午茶,Upper house 同茶家合作,Sweets 有四款,Savouries 有四款,仲有一個 scone。1️⃣Fig, red oolong gelee 鹹點黎講,個人最鍾意羊奶芝士米餅,好重芝士味,Goat cheese 個味道喺口腔久久揮之不去,但未必啱嗰個人食,視乎食唔食得羶味,味道幾有 surprise。2️⃣Apple blossom verbena cured salmon煙三文魚同紅棗包都正常發揮,但兩樣嘢擺埋一齊冇好特別嘅火花,味道唔算好鹹。3️⃣Curried cauliflower無咩特別,冇好重咖喱味,成個 set 最冇印象既一道。4️⃣Nduja-tomato tartlet味道酸酸,作為開胃可以,撻皮正常。5️⃣Chestnut choux😍雲呢拿味嘅泡芙,泡
更多
今次介紹係長居Trip advisor香港區酒店排名第一位既奕居,奕居最出名就係佢個無敵維港窗景,日頭可以望住個景嘆下午茶,夜晚可以望住個夜景食法國餐fine dining。
-
🍰Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set💰$480/2人份 (👅: 9.5/10)
茶莊英式下午茶,Upper house 同茶家合作,
Sweets 有四款,Savouries 有四款,仲有一個 scone。
246 瀏覽
2 讚好
0 留言
Afternoon  tea  set
80 瀏覽
2 讚好
0 留言

1️⃣Fig, red oolong gelee
鹹點黎講,個人最鍾意羊奶芝士米餅,好重芝士味,Goat cheese 個味道喺口腔久久揮之不去,但未必啱嗰個人食,視乎食唔食得羶味,味道幾有 surprise。
26 瀏覽
2 讚好
0 留言

2️⃣Apple blossom verbena cured salmon
煙三文魚同紅棗包都正常發揮,但兩樣嘢擺埋一齊冇好特別嘅火花,味道唔算好鹹。
20 瀏覽
3 讚好
0 留言

3️⃣Curried cauliflower
無咩特別,冇好重咖喱味,成個 set 最冇印象既一道。
24 瀏覽
2 讚好
0 留言

4️⃣Nduja-tomato tartlet
味道酸酸,作為開胃可以,撻皮正常。
16 瀏覽
2 讚好
0 留言

5️⃣Chestnut choux😍
雲呢拿味嘅泡芙,泡芙外皮一咬就溶化,同出邊食到嘅泡芙完全唔同,口感滿足。
12 瀏覽
2 讚好
0 留言

6️⃣Chamomile and buttermilk verrine😍
小小檸檬味嘅乳酪,除左水果果肉之外,咬一個類似提子嘅果肉,但輕輕一咬肉汁就爆開,雖然得一粒但為乳酪加左唔小分。
2 瀏覽
2 讚好
0 留言

7️⃣Milk chocolate chantilly
個人唔太鍾意呢個甜點,入邊嘅朱古力餡實在太甜,搶過晒其他所有嘢嘅味道。
5 瀏覽
2 讚好
0 留言

8️⃣Matcha basque burnt cheesecake😍
個人覺得其中一樣好食嘅甜點,抹茶味同芝士味都足夠,外皮會有少少焦皮。
7 瀏覽
2 讚好
0 留言

9️⃣Ginger scone😍
正常發揮,雞蛋味牛油味覺得唔夠,雖然話係蜜餞糖薑,但薑味都唔係幾食到,不過搭配佢自家製嘅醬非常好食,尤其係佢個 raspberry jam,Clotted cream 正常。
4 瀏覽
2 讚好
0 留言
3 瀏覽
2 讚好
0 留言

-
🌟 以五星級酒店來講價錢公道,300 内。食物黎講唔錯,因為有芝士蛋糕同 scone,一定食得飽。
最出色係佢窗外嘅無敵維港景色,以食到 tea 既地步黎講算係香港數一數二,而且好在啲 seat 非常適合影相,數落去可能係 ritz-cartlon cafe100 但近窗位冇咁好影相。
❗Café Gray Deluxe將於12月31日結業,因為呢間餐廳嘅大廚要走,遲啲再開就會係風格可能完全唔同嘅另一間餐廳。
所以六日已經 full booking,想試就要 book 平日,但唔guarantee 到有window seat,服務員話book先會有priority。
-
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 9.5/10
💰消費: $480/2ppl for set (服務費: 10%)
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
Afternoon  tea  set
等級2
9
0
2020-11-30 504 瀏覽
Café Gray Deluxe 係Upper House 既49樓 餐廳可以望到維港景色 好開揚架👍🏻👍🏻對住維景食high tea 超正!!! 加上打卡一流👍🏻👍🏻👍🏻Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set $285/1 $480/2 呢個價錢係五星級酒店食下午茶來講都算抵👍🏻 佢一共有四款鹹點 四款甜點 鬆餅 同埋咖啡/茶P.S. 大家如果想坐window seat 既話記住book果時要講定
更多
Café Gray Deluxe 係Upper House 既49樓 餐廳可以望到維港景色 好開揚架👍🏻👍🏻對住維景食high tea 超正!!! 加上打卡一流👍🏻👍🏻👍🏻
28 瀏覽
0 讚好
0 留言

Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set $285/1 $480/2 呢個價錢係五星級酒店食下午茶來講都算抵👍🏻

佢一共有四款鹹點 四款甜點 鬆餅 同埋咖啡/茶

39 瀏覽
0 讚好
0 留言


P.S. 大家如果想坐window seat 既話記住book果時要講定
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • Afternoon  Tea  Set
等級3
30
0
2020-11-21 792 瀏覽
The Upper House Afternoon tea at Café Grey Deluxe 🍷呢度系其中一間維港海景最靚既餐廳!位於酒店既頂層49樓,望住維港,野食未黎已經飽左一半啦 😂 (誤。呢次既下午茶系同本地特式茶店 Teakha 茶・家合作既。鹹點方面就最中意佢既無花果紅烏龍茶啫喱配山羊芝士及米餅。芝士味超濃厚🤤 甜點就屬意抹茶日式芝士蛋糕,質感做得非常好👍🏻 沙沙既口感加上濃厚抹茶味,感覺好似食緊抹茶🤤
更多
The Upper House
Afternoon tea at Café Grey Deluxe 🍷
62 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢度系其中一間維港海景最靚既餐廳!位於酒店既頂層49樓,望住維港,野食未黎已經飽左一半啦 😂 (誤。呢次既下午茶系同本地特式茶店 Teakha 茶・家合作既。鹹點方面就最中意佢既無花果紅烏龍茶啫喱配山羊芝士及米餅。芝士味超濃厚🤤 甜點就屬意抹茶日式芝士蛋糕,質感做得非常好👍🏻 沙沙既口感加上濃厚抹茶味,感覺好似食緊抹茶🤤
42 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$270 (下午茶)