2021-02-26 896 瀏覽
2021年2月17日 星期三不知不覺放假已經放到年初六,每日都出去唔同親戚嘅屋企拜年,今日終於可以瞓到自然醒,然後同老婆一齊好休閒咁出街行下,首先我哋出到去尖沙咀搵嘢食先喺K11地下見到呢一間Cafe,一路都好想嚟呢度試吓,因為見到佢凍櫃既甜品同小食都好精緻,而且仲可以有法式crepe食添見到佢依家推出左新菜式,係龍蝦肉配秘製紐堡醬及香葱法式薄餅,睇賣相好似好吸引咁,不過因為老婆唔鐘意食葱,所以決定睇埋個餐牌有咩食先餐牌中英文都有提供,而且款式都幾多,就算crepe都有分鹹同甜,每一款都想試下,最後決定同老婆每人要一款share黎食,再各自要多杯飲品等咗大約10分鐘,估唔到最先到嘅係鹹薄餅west coast,其實係煙三文魚配奶油芝士、紅葱頭同菠菜,黎到嘅時候見到成個薄餅差唔多鋪滿晒成隻碟,一切開更加係嘩左一聲,裡面有勁多餡料,多到爆出嚟,每一啖都食到菠菜,而且混合左紅蔥頭同奶油芝士,所以味道好足夠之後有甜薄餅,蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕,冇諗過蘋果金寶都可以用嚟整薄餅,上面既醬汁同蘋果出奇地夾,味道唔會太過甜,食完鹹薄餅之後先食呢個真係岩岩好,每一啖都食到榛子醬同雪糕配上主角蘋果金寶
2021年2月17日 星期三

之後有甜薄餅,蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕,冇諗過蘋果金寶都可以用嚟整薄餅,上面既醬汁同蘋果出奇地夾,味道唔會太過甜,食完鹹薄餅之後先食呢個真係岩岩好,每一啖都食到榛子醬同雪糕配上主角蘋果金寶,明知食物好邪惡但偏偏又控制唔到食慾

飲品方面,我要左抹茶latte,嚟到嘅時候已經好香抹茶味,飲落去好順滑,完全冇抹茶嘅苦澀味,飲完之後好醒神

至於老婆就要咗鴛鴦Frappuccino,冇諗過可以有鴛鴦味,老婆話飲落去又出奇地配合,有奶茶嘅順滑同咖啡嘅香濃,仲要好夠凍添

雖然埋單價錢好似有啲貴,但係絕對係物有所值,期待下一次嚟嘅時候嘗試其他唔同味道嘅薄餅
2021-02-17
2021-02-24 138 瀏覽
相約好友行吓尖沙咀,見到呢間餐廳嘅法式薄餅好吸引!一於入去食個brunch!估唔到法式薄餅有鹹有甜,我哋決定咗鹹甜各一share食,我都係第一次食鹹味薄餅,估唔到鹹甜都各有驚喜🤩🔶Crepe St.Jacques一砌開勁多帶子湧出來,饀料十足,加上淡淡嘅芝士汁,突出帶子鮮甜味帶子非常彈牙👍🏻黑松露醬嘅份量唔少,一啲都唔吝嗇!食完真係會令人再三回味😋鹹味推介🔷Matcha & Berry Parfait 估唔到抹茶忌廉芝士同紅莓醬係咁夾🤩抹茶忌廉唔會苦澀味,加上碟嘅周圍都鋪滿果仁粒,令到口感變得更加有層次!仲有朱古力薄餅皮,質感咬落好煙靭!紅莓醬嘅酸甜香味,一解濃厚抹茶忌廉芝士嘅油膩感,真係令人越食越上癮,簡直好味到震😋就算唔係抹茶控都會愛上呢個味道🔸Ruby Mocha豐厚嘅泡沫加Ruby朱古力粒嘅點綴,單睇外表已經好吸引!咖啡味道屬於少甜,加上Ruby朱古力甜甜酸酸嘅味道,令到咖啡更加清香!🔹Match Latte重牛奶味,味道亦屬於少甜

🔶Crepe St.Jacques

🔷Matcha & Berry Parfait

🔸Ruby Mocha
Ruby  Mocha

🔹Match Latte
Matcha  Latto

重牛奶味,味道亦屬於少甜

Ruby  Mocha
  • Matcha & Berry Parfait
  • Crepe  St.Jacques
2021-02-19 506 瀏覽
Crepes are so diversified that you can enjoy them from breakfast and brunch to dinner and dessert. Whether you want a sweet treat or a savoury crepe, Cafe Crêpe has so much lovely selection for you to choose from, you can even build your own crepe by choosing your favourite fillings and toppings.Raspberry S’more (HK$89)👍👍👍👍The Raspberry S’more is the Crêpe of the Month. The melted dark chocolate, gooey and toasted marshmallow, the classic graham crackers, with the raspberry sauce brings a frui

Raspberry S’more (HK$89)
Raspberry  S’more

The Raspberry S’more is the Crêpe of the Month. The melted dark chocolate, gooey and toasted marshmallow, the classic graham crackers, with the raspberry sauce brings a fruity, tart flavour to the party in your mouth!
If you’ve got a sweet tooth, give this decadent s’more crepe a try!
Raspberry  S’more

Le Sunrise Crêpe (HK$85)
👍👍👍👍👍
Le  Sunrise  Crepe

True to its name, Le Sunrise comprises of all the brekkie goodness, with scrambled egg, bacon, spinach, avocado, Swiss and mayonnaise. This savoury crepe is gonna be a healthy one and really power up your day.

Le  Sunrise  Crepe

Matcha Latte (HK$48)
Matcha  Latte

As a fan of matcha, matcha latte is my comforting drink! The bitter and sweet taste was just perfect.

Latte (HK$32)
Latte

The crepes are always great to pair with a cup of latte.

Storefront

Interior

Menu

2021-02-18
Matcha  Latte
Latte
上次食過中環cafe crepe 覺得好味,今次同另一朋友去K11個陣又見到。佢話未試過,於是我地又去食左crepe。 尖沙咀呢間係自助風格,自行點餐、拎餐同餐具,仲有酒精搓手液,比起中環個間free d,可以慢慢坐,亦都唔洗收加一服務費。我地都係嗌左一咸一甜一齊share。當Lunch食所以選左咸crepe, French Onion Alcase, 一切開爆餡,好多洋蔥同煙肉,洋蔥有焦糖炒過,所以有陣甜味亦好香。再加上拉絲瑞士芝士,食落咸甜咸甜咁,都幾full,咸crepe原來食落都幾得意,!之後又食下甜,cinnamon Bun, 卷到似花卷,中間夾住多肉桂醬。好在佢除左面頭vanilla cream cheese上有提子乾,個crepe都夾住好多提子乾,咁樣就中和到甜味既膩感。望落以為好少野食好細份咁,但其實食完再加飲埋杯野已經好飽。呢邊好比較多OL黎食~Matcha Latte 朋友都話幾鍾意,抹茶味夠濃,奶夠香滑。我都試左佢一啖,覺得呢邊既抹茶味更濃。另外我叫左杯Latte,,奶同咖啡既比例落得幾好,唔會過多奶味。望見店外人回人往,我地就好寫意咁係度嘆,好奢侈呢~

望見店外人回人往,我地就好寫意咁係度嘆,好奢侈呢~
  • French Onion Alcase
2021-02-02 645 瀏覽
之前成日經過中環,都見到呢間💛鋪頭,不過都冇機會試,發現原來尖沙咀都有分店,就趁放lunch嘅時間過嚟食吓。地點都就腳嘅喺K11 ,一行入去就見到。我哋兩個人,鹹點甜點都各叫咗一份,再加埋一杯matcha latte同埋普通latte。兩份crepe都好大份,就算摺埋咗都大過一隻手掌。French Onion Alcase 一上到嚟就聞到好香嘅洋蔥甜味,原來佢入邊仲加咗焦糖,所以除咗平時熟洋蔥香味之外仲有一份焦香呀!剩係得甜味係唔夠嘅,食落口仲有少少脆嘅口感,原來係煎到又香又脆嘅煙肉粒,加埋軟淋淋嘅洋蔥,餅皮,芝士同忌廉,口感同味道都好豐富。就咁睇個樣一啲都估唔到原來咁有驚喜,真係禾稈冚珍珠。Cinnamon Bun同樣係用crepe,不過就卷到成個花之戀咁,咁有少女心,見到都要即刻打返個卡先!影完相就開餐啦,切開入邊見到啲餡已經流晒出嚟。香草忌廉芝士,聽個名都已經覺得好甜,但係估唔到臨放入口嗰一下,就聞到好香嘅冧酒味,完全將呢一個嘢食帶到去另一個境界,由8歲味道帶到去28歲嘅味道,甜得黎又有少少酒嘅甘苦,係大人嘅味道。唔知係好彩定唔好彩,因為我唔係好鍾意玉桂味,本身見到佢滿滿嘅玉桂粉

兩份crepe都好大份,就算摺埋咗都大過一隻手掌。

就咁睇個樣一啲都估唔到原來咁有驚喜,真係禾稈冚珍珠。

Cinnamon Bun同樣係用crepe,不過就卷到成個花之戀咁,咁有少女心,見到都要即刻打返個卡先!影完相就開餐啦,切開入邊見到啲餡已經流晒出嚟。香草忌廉芝士,聽個名都已經覺得好甜,但係估唔到臨放入口嗰一下,就聞到好香嘅冧酒味,完全將呢一個嘢食帶到去另一個境界,由8歲味道帶到去28歲嘅味道,甜得黎又有少少酒嘅甘苦,係大人嘅味道。唔知係好彩定唔好彩,因為我唔係好鍾意玉桂味,本身見到佢滿滿嘅玉桂粉其實有啲擔心,不過玉桂味其實唔係好出,咁就太好啦!

至於嘢飲方面,我諗係為咗配合返法式crepe呢一個食物主題,杯身都有特別設計,印咗一啲巴黎手繪街景,冇得去旅行,都可以頂下癮。呢個matcha latte,飲落口有好重香濃嘅綠茶味,絕對唔係出邊嗰啲用水溝嘅,不過就算唔甜,頭先食咗咁多芝士忌廉,都有啲滯,可能下次我就會試吓叫咖啡,應該會再夾啲😋。
  • French Onion Alcase
2021-04-03 6 瀏覽
😋Cafe Gourmand $98呢個Crepe係好濃黑朱古力同濃咖啡忌廉芝士整成既 仲配埋蘭姆酒汁 一開始都唔知咩黎 上網search 先知原來係rum製成既汁😛個Crepe餘溫令朱古力半融,入口香軟甘甜 而且上面兩個餅乾好好味 加埋味道好perfect本身有d擔心個crepe會好苦 但食落略帶甘甜 中意飲咖啡既人一要試下😎🌟: 6.5/10📣店舖有咸有甜既crepe 但小編都係覺得甜既crepe好似夾d 最好加埋個雪糕😆 中意食甜野一定要試下🤣-📍中環威靈頓街15B號地舖尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖
😋Cafe Gourmand $98
🌟: 6.5/10
📍中環威靈頓街15B號地舖
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖
2021-04-02 4 瀏覽
之前經過過呢間舖頭好多次都已經好想食,但見到門口勁多人排隊就卻步左,今次終於比我食到!.Butterscotch Apple Crisp $98我係一個超級鍾意食蘋果嘅人,所以見到佢有呢款crepe勁興奮。其實佢係類似apple crumble咁,crepe入面包住滿滿嘅蘋果配奶油醬。然後表面就一啲脆脆&焦糖醬,再加一球雲呢拿雪糕。我覺得crepe嘅餡料唔會太甜,份量亦都好多,配埋凍冰冰嘅雪糕一齊食好有層次。另外佢個雪糕都好好食,係食到有雲呢拿籽嘅。可惜嘅係我覺得suppose最好食嘅crepe有點太厚,唔夠香脆。整體而言呢啲嘢真係食到我超級飽,係對得住佢嘅價錢,不過我就未必會去再食第二次(主要係因為crepe嘅質地唔太啱我口味)。
Butterscotch Apple Crisp $98
呢日自己一個去咗k11食lunch 套餐都幾抵食,有crepe,湯同嘢飲個蕃茄湯超級香濃茄味,熱辣辣而且味道天然,應該冇點加糖落去煲,口味偏酸好清新開胃嘢飲我叫咗latte,個拉花好靚好有誠意味道方面都唔比咖啡專門店輸蝕咖啡夠曬香滑薄餅係油封鴨芝士口味個薄餅皮薄得來好有彈性,表面少少香脆而且食到蛋香同麥香味切開裡面有滿滿一梳梳嘅油封鴨肉,唔太肥但又充滿鴨肉個種獨特嘅香味加上芝士同其他配料非常香甜好食(食到仲有洋蔥同香蔥,d洋蔥好淋好甜)!鴨肉亦都同傍邊嘅黃芥末味道好夾上面仲好大方咁放多一球鴨肉同埋佢都幾大份,食完真係勁滿足環境算幾大,簡單整潔
呢日自己一個去咗k11食lunch

套餐都幾抵食,有crepe,湯同嘢飲

嘢飲我叫咗latte,個拉花好靚好有誠意

味道方面都唔比咖啡專門店輸蝕

咖啡夠曬香滑

薄餅係油封鴨芝士口味

個薄餅皮薄得來好有彈性,表面少少香脆而且食到蛋香同麥香味

鴨肉亦都同傍邊嘅黃芥末味道好夾
上面仲好大方咁放多一球鴨肉

同埋佢都幾大份,食完真係勁滿足

環境算幾大,簡單整潔
  • Latte
  • 油封鴨芝士crepe
2021-03-28 15 瀏覽
在心情苦悶既時候,總會想念n年前法國讀書的快樂日子,當時候無咩錢,出去食得最多就係crepe~幾歐咁就一餐,法國人整crepe,有咸也有甜,自從番香港後,就無咩點再食早幾日路經K11,遠遠聞到很熟悉的氣味,甜絲絲的,又喚醒了那些年的回憶小小的cafe,坐滿在寫意地閒聊的客人, 彷彿在巴黎街頭的小cafe,趁住有點時間,便找了個位置坐下餐廳是自助式,空間感十足,自行點餐、取餐和餐具,不用收加一服務費。我們點了一份咸一份甜share,Le Club $89公司法式薄餅 ,煙肉配芝士瑞士蕃茄入面的芝士非常多,一切就拉出絲!Crepe 厚薄適中,即叫即整!上桌時還在冒煙!食材雖然簡單但用料新鮮,竟然有驚豔的感覺!一個女生食完絕對是會飽肚的!Pear and Salted caramel $79肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬也是即叫即整!crepe,包住大量用肉桂汁煮過的啤梨肉,上面再淋上鹽味焦糖醬甜度剛好!啤梨的口感有點似蘋果!Latte $32奶泡打得很棉密!拉花也很工整,看了令人心情開朗!Mocha $32味道偏濃,帶點甜甜的朱古力味,和crepe非常合拍

我們點了一份咸一份甜share,

Le Club $89

公司法式薄餅 ,煙肉配芝士瑞士蕃茄
入面的芝士非常多,一切就拉出絲!
Crepe 厚薄適中,即叫即整!上桌時還在冒煙!

Pear and Salted caramel $79
肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬

Latte $32
奶泡打得很棉密!拉花也很工整,看了令人心情開朗!

Mocha $32
味道偏濃,帶點甜甜的朱古力味,和crepe非常合拍
2021-03-26 9 瀏覽
放咗工之後要等好耐先上堂,決定搵個地方可以坐下食少少嘢先睇落餐廳都唔算好大,不過呢個時間唔多人係自己搵位坐嘅,喺counter order完就會俾部咇咇機你返埋位等我揀咗Matcha & Berry Parfait + Matcha latte其實塊crepe都幾大塊,放入口仲暖暖地,即刻新鮮整入面仲充滿住抹茶cream, 每一啖都有,絕對冇偷工減料抹茶cream+周圍啲粒粒+莓+朱古力皮好好食!!食哂成塊都已經好飽!matcha latte就重奶味多過抹茶味,但都唔差~環境亦都唔錯,梳化坐得好舒服,真係好啱hea~下次再嚟試咸食
放咗工之後要等好耐先上堂,決定搵個地方可以坐下食少少嘢先

睇落餐廳都唔算好大,不過呢個時間唔多人

其實塊crepe都幾大塊,放入口仲暖暖地,即刻新鮮整
入面仲充滿住抹茶cream, 每一啖都有,絕對冇偷工減料
抹茶cream+周圍啲粒粒+莓+朱古力皮好好食!!

2021-03-25 18 瀏覽
呢間位於K11地下嘅小Café提供法式薄餅Crepe🫔沙律🥗蛋糕🍰咖啡☕讓人放輕鬆心情~法式薄餅Crêpe分為鹹點及甜點,全部即叫即整,保持餅皮軟熟🍗油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅 $109切開薄餅後香氣爆發出嚟♨️裡面嘅鴨髀肉好Juicy,Crêpe皮鎖哂肉汁喺裡面🤩切絲洋蔥煮到腍一腍,鹹鹹哋甜甜哋🍫朱古力味法式薄餅 $89🍵配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓醬🍓色彩繽紛令人心情悅愉起嚟🥰紅莓醬酸酸甜甜,連同開心果脆脆一齊食,Crêpe味道好夾!💁🏼‍♀️Lunch Set加$39有埋餐湯及咖啡, 加多$10upgrade 做signature selection紅寶石朱古力 $48有忌廉喺表面幾靚~味道甜甜的~😝抹茶鮮奶咖啡 $48採用日本宇治綠茶粉沖製,有濃濃嘅抹茶味,少少甜☺️

🍗油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅 $109

🍫朱古力味法式薄餅 $89
🍵配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓醬🍓

紅寶石朱古力 $48

有忌廉喺表面幾靚~味道甜甜的~😝

抹茶鮮奶咖啡 $48
採用日本宇治綠茶粉沖製,有濃濃嘅抹茶味,少少甜☺️
2021-03-25 9 瀏覽
Lunch Set +$39 with soup and coffeeWe ordered 1 Signature Sweet Crepes and 1 signature Savoury Crepes for our lunch. Crepe FrancaisPulled duck confit with gruyere cheese,fresh thyme, caramelized onions and Dijon mustard; crème fraiche and freshchives $109This is Savoury Crepe. Pulled duck was so juicy inside the crepe.Matcha & Berry Parfait $89Chocolate crepes, matcha crème cheese, pistachiogranola and raspberry reductionThis was so colorful crepe!! I love this so much! Crispy pistachio granola

Crepe Francais
chives $109

Matcha & Berry Parfait $89

Crispy pistachio granola and sour raspberry sauce.
The crepe color inside was matcha green🤣

Ruby Hot Chocolate $48
Too sweet for me, and it did not have so much chocolate taste

Matcha Latte $48
Matcha taste was rich but milk was too much.
2021-03-21 18 瀏覽
同老公試左cafe crepe ge brunch。11點左右,店內比較清靜,也坐得很舒服。我們2份crepe大概在order後15分鐘後完成。空餓食早餐的關係,我們忍不住立刻大咬一口。擺碟比想像中簡單大大片的crepe直接放左白色的碟上。對比起甜品的精緻造型,咸的crepe簡單很多。我們點的是Ham & Swiss Crepe with Arugula。一咬下去兩三層的芝士立即包覆了我們的味蕾,火箭菜和火腿在咀㬭後稍為中和一下芝士濃濃的口感。crepe的口感十分厚實。在没有餡料的部分可以吃到crepe本身的蛋香味。帶著炭烤味濃和微微果香的cappuccino降低芝士濃濃的肥膩感。cappuccino的奶泡相當的厚實。下次單點喝cappuccino都不錯。吃完整個Ham & Swiss Crepe已經十分飽。甜的crepe唯有下回再戰。

2021-03-01 68 瀏覽
今日小妹黎到尖沙咀K11 ART MALL一試想試好耐既Crêpe呢間店係採用自助形式 感覺更加FREE 同埋唔收取加一服務費添!甜既就食過 但咸既就真係未試過秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子Crêpe $118Crêpe即叫即製 記等要耐心等候餅皮非常鬆軟同帶有點點煙韌口感入面夾左超多細細粒但非常飽滿既帶子仲有小妹鍾意食既磨菇切片再加上芝士汁同黑松露醬 超級惹味同高質!可以一口接一口食唔停~/餐湯同LATTE都好好味佢蕃茄濃湯熱辣辣 好暖胃如果冬天飲 一定暖入心!而LATTE絕對拍得住出面其他COFFEE SHOP水準非常滿足既一餐有機會想試埋其他甜既Crêpe
今日小妹黎到尖沙咀K11 ART MALL

一試想試好耐既Crêpe
呢間店係採用自助形式
感覺更加FREE 同埋唔收取加一服務費添!

甜既就食過 但咸既就真係未試過

秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子Crêpe
[Lunch Set連餐湯同飲品] $118
Crêpe即叫即製
記等要耐心等候

餅皮非常鬆軟同帶有點點煙韌口感
入面夾左超多細細粒但非常飽滿既帶子

仲有小妹鍾意食既磨菇切片
再加上芝士汁同黑松露醬 超級惹味同高質!
可以一口接一口食唔停~
餐湯同LATTE都好好味

蕃茄濃湯熱辣辣 好暖胃
如果冬天飲 一定暖入心!

而LATTE絕對拍得住出面其他COFFEE SHOP水準
非常滿足既一餐
有機會想試埋其他甜既Crêpe

2021-02-25
2021-02-25 52 瀏覽
約左人係K11 見面,但佢又食左野入左呢間地面cafe 輕食~叫左一個set 有杯macha latte 佢飲另有一杯紅菜頭湯 和一個可麗餅share 食杯紅菜頭湯幾好飲~微微地酸幾好飲👍👍👍👍😍😍😍😍杯macha latte 朋友話正正常常咁今次係我第一次食可麗餅呢個係雞肉口味 有d芝士 火腿咁樣味道都唔錯 而且都幾飽 個餅軟軟QQ咁 另外我見有d係甜食可麗餅,女士應該好喜歡💕又多一個尖沙咀約朋友傾計輕食好地方
約左人係K11 見面,但佢又食左野
入左呢間地面cafe 輕食~
叫左一個set
有杯macha latte 佢飲
另有一杯紅菜頭湯 和一個可麗餅share 食

杯紅菜頭湯幾好飲~微微地酸幾好飲👍👍👍👍😍😍😍😍
杯macha latte 朋友話正正常常咁
今次係我第一次食可麗餅
呢個係雞肉口味 有d芝士 火腿咁樣
味道都唔錯 而且都幾飽 個餅軟軟QQ咁

另外我見有d係甜食可麗餅,女士應該好喜歡💕
又多一個尖沙咀約朋友傾計輕食好地方