2019-10-29 115 瀏覽
呢餐係中環 Café Crêpe食法國菜。咁就一定要叫番個油封鴨食先得😄點咗呢隻🦆🍗🤣油封鴨配格魯耶爾芝士~鴨腿肉是經過封存處理的肉,故肉質吃起來比較酥軟,肉中帶有特色香味🤤😋Crêpe裡面除了有啖啖鹹香嫩滑的油封鴨肉,還有🧀碎,連同面層的焦糖洋蔥、百里香同獨特的法式芥末醬一齊食。確實不錯😋🍷有牛食的地方,我都一定會點😂叫咗份頂級美國牛扒同埋個精選漢堡包 Signature 🍔 🍴份頂級牛扒厚切order 要5成熟,火候剛剛好👍一口咬下落去,有爆汁的感覺,肉質超嫩滑牛味香濃👏🏻份幼長狀薯條炸得亦十分脆口👍最後食埋個Signature Burger,用的是安格斯牛肉,厚厚的五成熟漢堡煎得JUICY軟腍,肉味濃郁,配埋油香滿滿的煙肉,再加上鬆軟麵包及特調醬汁,滋味到無人能擋! 正呀🥰
2019-10-26 122 瀏覽
同男朋友係中環行過一間專食crepe嘅餐廳❤️ 比佢吸引左入到去環境幾浪漫,牆上排住一些法國的畫🎨呢度的Hong Kong special set dinner $198-$329除咗有餐飲外仲有沙律、餐湯同main course 仲可以加錢要個crepe😍😍🦞新鮮龍蝦肉扁意粉set $298龍蝦肉幾新鮮、幾彈牙,意粉都煮得唔錯🐄頂級美國牛扒配薯條set $329連我牛魔都覺得好味的西冷,唔會太老太柴😌😌無得輸❤️🥞開心果、合桃及蜂巢配香草雪糕 $99好鬼正❗️必食❤️👅 滿滿嘅開心果同合桃中和左雪糕🍦嘅甜味 唔會太溜🥰
同男朋友係中環行過一間專食crepe嘅餐廳❤️
比佢吸引左
入到去環境幾浪漫,牆上排住一些法國的畫🎨
除咗有餐飲外仲有沙律、餐湯同main course
仲可以加錢要個crepe😍😍

🦞新鮮龍蝦肉扁意粉set $298
龍蝦肉幾新鮮、幾彈牙,意粉都煮得唔錯

🐄頂級美國牛扒配薯條set $329
連我牛魔都覺得好味的西冷,唔會太老太柴😌😌
無得輸❤️

🥞開心果、合桃及蜂巢配香草雪糕 $99
好鬼正❗️必食❤️👅
滿滿嘅開心果同合桃中和左雪糕🍦嘅甜味
唔會太溜🥰

2019-10-14 226 瀏覽
✔薯條好脆,停吾到口。。。。😫😫😫✔沙律好新鮮👌👌✔蜆意粉,蜆好鮮甜,蒜好好好香😋😋😋,意粉食落吾油🤔🤔🤔🤔!!!✔法式薄餅,nut好滿足,雪糕配薄餅好味吾太甜,係個醬個人覺得甜左少少但可以接受✔咖啡當然 👍👍👍✔服務要求會比水,又吾會吹你快d食完✔環境較暗吾係燈光火著,所以都幾relax⁉️如果要傾心事就未必太適合,因為枱同枱距離好近,一定聽到隔離講咩。整體感覺,都算舒服係中環呢個價錢已經抵,有機會,會再幫襯!😍😍😍😍
✔薯條好脆,停吾到口。。。。😫😫😫
✔沙律好新鮮👌👌
✔咖啡當然 👍👍👍
✔服務要求會比水,又吾會吹你快d食完
✔環境較暗吾係燈光火著,所以都幾relax
整體感覺,都算舒服係中環呢個價錢已經抵,有機會,會再幫襯!
😍😍😍😍

2019-10-14
  • Crepe  Grecque
2019-10-11 205 瀏覽
上星期喺中環收工夜晚同同事喺附近餐廳打算食埋晚飯先返屋企,咁啱路經呢間西餐嘅小店就入咗去原來佢哋嘅主打係法式薄餅,另外亦都有其他例如係意粉同埋漢堡嘅選擇我就叫左呢間餐廳嘅精選漢堡,個漢堡大道一上枱有啲嚇親,喺中環百幾蚊嘅價錢絕對算係好平,另外佢哋嘅薯條係我最鍾意嘅連皮薯條,而且都係新鮮炸起,每一條都新鮮香脆熱辣辣!另外佢嘅主角漢堡入邊嘅漢堡扒都非常多肉汁,大概五成熟左右,另外佢嘅漢堡包皮係微微烘過,再加上佢哋新鮮嘅蔬菜同沙律醬,層次感非常豐富,$150都唔使,我覺得係中環講真係非常超值,值得再嚟!

2019-10-11 210 瀏覽
中環果然是臥虎藏龍的地方細細間的CAFE - CAFE CREPE位於威靈頓街想不到竟然是來自加拿大的過江龍主打正宗法式班戟CREPE就是法文班戟的意思於中環這弱肉強食的地方,果然要有實力才可以屹立不倒店內的廚房開放式十分衛生早在七月於某APP的快閃活動買下兩張優惠券一張是外賣自取咖啡買一送一 - 可選Latte或者Cappuccino另一張是港式可麗餅跟朋友都選擇了Latte以為只是一杯平平的Latte想不到第一口喝下,感到與平常連鎖店的大為不同咖啡味濃,口感很滑一查之下,發現咖啡豆是用老牌子Lavazza的Lavazza獨有的純種意大利咖啡味真不是假至於港式可麗餅,可說是中西合璧的菜式入面塗滿了花生醬吃起來就像格仔餅但因可麗餅關係,沒有格仔餅那麼膩
中環果然是臥虎藏龍的地方
細細間的CAFE - CAFE CREPE位於威靈頓街
想不到竟然是來自加拿大的過江龍
主打正宗法式班戟
CREPE就是法文班戟的意思
於中環這弱肉強食的地方,果然要有實力才可以屹立不倒
店內的廚房開放式十分衛生
早在七月於某APP的快閃活動買下兩張優惠券
另一張是港式可麗餅
跟朋友都選擇了Latte
以為只是一杯平平的Latte
想不到第一口喝下,感到與平常連鎖店的大為不同
咖啡味濃,口感很滑
一查之下,發現咖啡豆是用老牌子Lavazza的
Lavazza獨有的純種意大利咖啡味真不是假
至於港式可麗餅,可說是中西合璧的菜式
入面塗滿了花生醬
吃起來就像格仔餅
但因可麗餅關係,沒有格仔餅那麼膩
2019-10-10
5 分鐘 (外賣自取)
2019-10-11 105 瀏覽
it has been a nice time while you are out all day long and bust working life with speed.This couldn't express my word so clear for the taste and feel of this fantastic restaurant.it was like that, fds invite me to a dinner and I accepted. first time to this rests and I had a real strong impression.all the food and taste were extremely well , very fresh and good match. waiters were very nice and helpful. they would explain how the dishes made and what is inside. even they are very well trained on

all the food and taste were extremely well , very fresh and good match. waiters were very nice and helpful. they would explain how the dishes made and what is inside. even they are very well trained on food and drinks, they can described all the way down from ingredient to the food in front of you.

all the rests is clean and tidy. atmosphere is good, you can be romantic or chill. I heard that they are highly monitoring themselves as in quality and service.  I personally agree so. this could be a 5 stars restaurant in Hotel class.

PS> try those dessert ! please!

I would like to re-visit this shop and recommend to others
2019-08-01
2019-10-08 195 瀏覽
同2個朋友去開中環,路過見到呢間食pancake,就決定入去試下。地理位置:地鐵站行去大約10分鐘店舖:呢到有2層,坐既位置都唔算好迫。地面個層full 左,安排左我地上2樓食物:味道岩岩好,份量夠,又足料。我地3個人,叫左3個餐。2鹹1甜。服務:都算可以既。幫我地既係個應該唔識中文既人。一開始有個服務生係2樓,但係唔知係咪樓下個層好忙,定唔想阻住我地,中途就冇左人,想搵人,要落樓下搵。(2樓等我地一枱)到上晒食物之後,佢俾左個鐘仔我地,話如有需要人,㩒下就可以..(唔知點解一開始唔俾我地呢🤔?)價錢:3份野食,3杯野飲,埋單大約$550,但係足料。所以感覺可以。

地理位置:
地鐵站行去大約10分鐘

店舖:

食物:

服務:
都算可以既。
幫我地既係個應該唔識中文既人。

價錢:
2019-10-03 2054 瀏覽
.遲有遲食😅 話說來自溫哥華既過江龍crepes專門店,喺香港開左全亞洲第一間分店🌮 雖然已經開左一段時間,但味道依然保持水準,甜嘅鹹嘅crepes都有得食,保證唔同你喺葵廣旺中食到嘅有天淵之別😂·Crepe既麵粉蛋漿由溫哥華直送,所以同平時食開既薄脆口感不同,佢既質感係帶微微既厚度,蛋香味非常濃郁,口感係比較煙韌嗰種💕·3 course Hong Kong Special Set Dinner當日Starter可揀紫薯湯/田園沙律,仲配一杯house wine/啡或茶🍷🍵·☆ Crepe Francaise HKD$198油封鴨配格魯耶爾芝士🦆 Crepe上面有一件油封鴨脾,並配有蜜糖洋蔥一齊食。軟韌既餅皮內有滿滿既鴨肉醉及半溶既格魯耶爾cheese😋 起初都有諗過咁既配搭會唔會唔係咁match呢⁉️ 估唔到原來咁有驚喜,Crepe醬汁雖然唔多,但惹味既鴨肉充滿豐富肉汁,同半溶既芝士一齊食夠哂creamy🤤🤤 而鴨脾肉質軟腍,一推開已經可骨肉分離,但味道偏淡,若果再濃味啲會更加perfect!·☆ 頂級美國牛扒配薯條 HKD$329牛扒好有份量,大大塊厚切放喺木板上🤩 叫左5成熟啱

☆ Crepe Francaise HKD$198

☆ 頂級美國牛扒配薯條 HKD$329

牛扒好有份量,大大塊厚切放喺木板上🤩 叫左5成熟啱啱好。旁邊既薯條先係精髓,薯條屬幼長狀,質感非常鬆脆,一路食都keep住脆口👍
☆ 肉桂配甜酒及香草忌廉芝士 +$79

Crepe形狀包成圓捲狀,內裡超級creamy,爆多濃郁既cream cheese💕🧀 食落滲出微微甜酒香味,表面灑上肉桂粉,但肉桂味道不算突出。
2019-09-30
  • Crêpe  Française
2019-10-03 273 瀏覽
Crepe Grecque 💲99 (Set Dinner)Crepe Francais 💲198 (Set Dinner)Chicken Cordon Bleu💲119Cava tapo de Cannes 💲168✅ 招牌Crepe Grecque用料豐富 甜薄餅上面有雲呢拿雪糕配蜂巢、開心果同核桃🧚🏻‍♀ 美食當前🤔 健康企埋一邊🤣✅ 油封鴨處理得好好 鴨肉纖維切開既時候會自動鬆散🍃 食落好腍😋 旁邊仲有焦糖洋蔥調味👩‍🍳 下面個鹹薄餅夾埋鴨肉 味道新鮮🔆❔ 送餐速度快 但餐廳既碗碟比較大件而兩人枱較細小😯 進食比較困難😅👅Taste:3.5/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♂Service:3.25/5👁‍🗨Stylishness:3/5
Chicken Cordon Bleu💲119

👁‍🗨Stylishness:3/5
Chicken Cordon Bleu
Cava tapo de Cannes
2019-09-26
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
Crepe Grecque
Chicken Cordon Bleu
2019-09-26 232 瀏覽
A 3 course dinner set from this cozy French Cafe 🤤😋 ..Lobster LinguineLook at the fresh out of shell lobster tail on top of the linguine with parsley, lemon juice and cracked red chillis. So yummy 😋 .Mixed mushroom soup.So creamy and taste gooooood. 😊.Anyone like to share some? 😋

Lobster Linguine
So yummy 😋 .

Mixed mushroom soup.

Anyone like to share some? 😋
2019-09-24 206 瀏覽
我同阿妹都鍾意食crepe ,有一日就特登約埋去順便有嘢交收,老公又話要去。呢間來自加拿大嘅 cafecreprhk 之前阿妹食過話好食。今次叫咗3個Hong Kong Special Dinner Set share, 再加2個甜味crepe🤤🤤 Crepe Francais/Lobster Linguine/Steak & Fries (+ grilled lobster tail)/Crepe Grecque/Crepe with Nutella Crepe Francais 除咗面頭有半隻duck confit 之外,其實crepe 裡面都夾咗好多肉同芝士㗎,龍蝦都唔會煮得太熟 仲係好嫩。平時我麻麻地食幼薯條,不過呢個好食呀,面頭灑咗調味粉的。佢地個set 餐飲仲可以配生啤,呢晚係1664, 老公話嚟呢度食連happy hour 都可以慳返Crepe Grecque 面頭有粒真honeycomb, 仲有果仁碎,跟住食食下又有少少酸酸地嘅檸檬味,最鍾意食呢個🥰🥰其實crepe 配Nutella又係無法抗拒嘅組合,最後得出結論係 #cafecrepehk 嘅crepe 無論鹹同甜

Crepe Grecque 面頭有粒真honeycomb, 仲有果仁碎,跟住食食下又有少少酸酸地嘅檸檬味,最鍾意食呢個🥰🥰其實crepe 配Nutella又係無法抗拒嘅組合,最後得出結論係 #cafecrepehk 嘅crepe 無論鹹同甜都好好食。寫呢個post 個心又掛住啲crepe 了。
2019-09-23 194 瀏覽
早排諗住同兩個朋友食生日lunch,其中朋友話去過呢間餐廳覺得唔錯,所以今次就帶埋我嚟食呢間餐廳午市係有set Menu嘅,價格定位係$150左右 嗌set包飲品同沙律(可以轉湯),西餐嚟講都唔算特別貴講下嘢食質素先,沙律唔算別出色,用咗balsamic vinegar 調味,正常發揮啦都好難好好味嘅主食就不得了,我同朋友都三個main都好好味我地嗌咗黑松露蘑菇扁意粉、辣肉腸意粉同埋油封鴨配格魯耶爾芝士法式薄餅先講講個黑松露意粉,醬汁非常Creamy,黑松露都冇同你慳,一上枱就聞到好大浸味,正呀辣肉腸意粉都同樣出色!上面有蒜蓉調味,好惹味架而且份量唔細,我哋三個女仔都食唔晒終於到我最期待嘅油封鴨法式薄餅!唔好睇佢個薄餅好似好扁咁,其實入邊係包左芝士同埋好多鴨肉啖啖肉,好滿足,下次一定要再食呢個薄餅成餐飯近乎完美,唯一要挑剔可能係杯餐飲。我叫咗一杯熱奶茶,但係奶同茶嘅比例非常唔平均茶味一啲都唔出,成杯野淡到好似水咁我飲咗兩啖就冇再飲啦

呢間餐廳午市係有set Menu嘅,價格定位係$150左右
嗌set包飲品同沙律(可以轉湯),西餐嚟講都唔算特別貴

都好難好好味嘅

主食就不得了,我同朋友都三個main都好好味

辣肉腸意粉都同樣出色!上面有蒜蓉調味,好惹味架
而且份量唔細,我哋三個女仔都食唔晒

終於到我最期待嘅油封鴨法式薄餅!
唔好睇佢個薄餅好似好扁咁,其實入邊係包左芝士同埋好多鴨肉
啖啖肉,好滿足,下次一定要再食呢個薄餅

茶味一啲都唔出,成杯野淡到好似水咁
我飲咗兩啖就冇再飲啦

5 分鐘 (堂食)
  • Crêpe  Française
2019-09-22 162 瀏覽
去中環威靈頓街食Crepe(法式班戟),餐廳有好多款式選擇,有鹹有甜的法式班戟,我可以一次過滿足兩個願望喇!門口就係open kitchen, 先叫了煙三文魚配奶油芝士咸味法式薄餅$129,cream cheese 味好香滑,配上煙三文魚、菠菜和洋蔥,加小小檸檬更佳,薄餅外皮熱㷫㷫,又香脆。薯條$35加了一份薯條,好香脆,連埋薯仔皮好脆口,而且切到好幼身。甜品叫了Butterscotch Apple crisp蘋果肉配呍喱拿雪糕甜味法式薄餅$109蘋果味清香混合脆脆餅碎,香甜,夾埋軟熟的薄餅,好有嚼口,加埋雪糕一齊食,享受。
去中環威靈頓街食Crepe(法式班戟),

門口就係open kitchen,

薯條$35

加了一份薯條,好香脆,連埋薯仔皮好脆口,而且切到好幼身。

2019-09-14
2019-09-12 246 瀏覽
今日接男朋友收工之後我哋一齊去食crepe, 想食呢一間好耐㗎啦 因為時間方面比較難就 我哋今晚都成10:00pm先去到 hahahaCrepe 好好味 好有口感。有蘋果粒喺入邊好好味 好香! 仲有香草味雪糕好香滑 108 價錢都ok 因為地點喺中環。合理! ☝️🥰🤭Burger 🍔 都好好味 hkd138 大大份仲有薯條!好味。好香👅👅👅杯嘢飲我哋朱古力味奶昔。oh my god. Supper fat ! Haha 整體來講都好好味既 坐得舒服不錯 Will come back again and recommend friendssss can visit together! Highly recommend their hot item (must try) <crepe! > 💚💙🥰 睇相最實際! 🤤🍔🍡🍢🍨🍧🍰
今日接男朋友收工

我哋今晚都成10:00pm先去到 hahaha

Crepe 好好味 好有口感。有蘋果粒喺入邊好好味 好香!
仲有香草味雪糕好香滑 108
價錢都ok 因為地點喺中環。合理! ☝️

整體來講都好好味既 坐得舒服

不錯

💚💙🥰

睇相最實際! 🤤🍔🍡🍢🍨🍧🍰

• crêpe francaise
2019-09-12 202 瀏覽
是日本人生日,來到了這間一直都很想試的餐廳聽聞CREPE質素很高,是正宗的法式CREPE店面小小,燈光是暗暗的帶點氣氛,環境頗清靜舒適生酮卡布拉沙律 KETO COBB SALAD $98生酮簡單而言,就是高脂肪、高蛋白質及少澱粉質所以這個沙律也有不少火腿、雞蛋和藍芝士味道主要不是靠DRESSING而是藍芝士個人接受到藍芝士,所以覺得不錯精選漢堡 SIGNATURE BURGER $139選漢堡的環節,愁緒了很久,二人都想食個BURGER友人M怕藍芝士,羊奶藍芝士漢堡沒法選本人牛肉不了,但精選漢堡有牛肉千鈞一髮之際,經理主動過來說可以為我們將牛肉轉雞肉,相當感動漢堡的包烘得微熱,雞肉頗嫩,材料十足女生一人一半,再食點薯條都飽了薯條粗度與金拱門相若,炸得香脆蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $109 BUTTERSCOTCH APPLE CRUMBLECrêpe的皮厚薄適中,蘋果滿滿的藏在裡面高質的是香草雪糕,香草味很香濃,不會很甜和熱的Crêpe一起食,口感一冷一熱,過癮不過新鮮青檸梳打 FRESH LIME SODA $48不含糖,口味健康,很適合不愛甜飲的本人總括而言,覺得這裡CP值很高
是日本人生日,來到了這間一直都很想試的餐廳
聽聞CREPE質素很高,是正宗的法式CREPE

店面小小,燈光是暗暗的帶點氣氛,環境頗清靜舒適

生酮卡布拉沙律 KETO COBB SALAD $98
生酮簡單而言,就是高脂肪、高蛋白質及少澱粉質
所以這個沙律也有不少火腿、雞蛋和藍芝士
味道主要不是靠DRESSING而是藍芝士
個人接受到藍芝士,所以覺得不錯
生酮卡布拉沙律 KETO COBB SALAD

精選漢堡 SIGNATURE BURGER $139
選漢堡的環節,愁緒了很久,二人都想食個BURGER
友人M怕藍芝士,羊奶藍芝士漢堡沒法選
本人牛肉不了,但精選漢堡有牛肉
千鈞一髮之際,經理主動過來
說可以為我們將牛肉轉雞肉,相當感動
漢堡的包烘得微熱,雞肉頗嫩,材料十足
女生一人一半,再食點薯條都飽了
薯條粗度與金拱門相若,炸得香脆
精選漢堡 SIGNATURE BURGER
精選漢堡 SIGNATURE BURGER

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $109
BUTTERSCOTCH APPLE CRUMBLE
Crêpe的皮厚薄適中,蘋果滿滿的藏在裡面
高質的是香草雪糕,香草味很香濃,不會很甜
和熱的Crêpe一起食,口感一冷一熱,過癮不過
蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕BUTTERSCOTCH APPLE CRUMBLE

新鮮青檸梳打 FRESH LIME SODA $48
不含糖,口味健康,很適合不愛甜飲的本人
新鮮青檸梳打 FRESH LIME SODA

總括而言,覺得這裡CP值很高
味道水準和服務質素也不錯,尤其是Crêpe
伴隨的雲呢拿雪糕很香,比想像中出色,想一再ENCORE
建議食量小的女生們可把戰鬥力放在甜品的CREPE上
其實這裡也有鹹味的Crêpe,本人打算留待下次再試