2020-01-01 121 瀏覽
唔去得landmark食龍蝦意粉,嚟咗呢間試下。價錢同landmark差唔多,味道唔錯,龍蝦好鮮美,有一隻細龍蝦分兩邊;意粉軟硬適中,比想像中好,但欖欖油落多咗少少。份量同Landmark個個差一倍,男士食完都唔會飽。服務態度真心差,唔主動俾水客飲,又唔加水,上咗菜之後基本上係完全唔理個客。有餐茶又唔一早提醒,有紅酒白酒揀唔錯,但係waitress淨識問要唔要甜品。服務我會俾2/10,食物7/10
2019-12-28 2514 瀏覽
食Crepes做午餐 你聽過未?1️⃣當你唔係好肚餓時 or2️⃣當你午餐唔想又食飯和麵時咁就試下約朋友食高質的 #法式薄餅 #高麗餅 ..一個lunch set有湯/salad + 茶/咖啡都只不過加多39蚊🥳不過認真認爲唔一定要加😕1️⃣紅菜頭湯幾乎無菜渣 好順滑2️⃣茶或咖啡就有點普通 唔飲都得.黎到這店唔可以唔叫法式薄餅!法式薄餅並不薄 微厚 帶來飽肚感🤩濃郁的蛋香味 與 少許煙韌的口感😚.🐚Set Crepe St. Jaques $159🐚咸味法式薄餅: 黑松露香煎帶子法式薄餅有一大粒帶子🥰驚喜: 薄餅裏有好多粒小帶子😇.🦆Set Crepe Francais $165🦆咸味法式薄餅: 油封鴨配格魯耶爾芝士講到店裏的大熱 一定係鴨腿薄餅☺️同樣地 一看照片 有點失望因我以爲只有鴨腿和薄餅 怕唔夠飽驚喜: 薄餅裏有肉絲 飽肚感😌.🐚Set Linguine Vongole 蒜香蜆肉扁意粉 $145🐚建議食法式薄餅 因扁意粉不夠特別 有點普通蜆肉的份量算多 也算新鮮😄蒜頭與橄欖油包圍著扁意粉🙂.🐳Set Pan Fried Sole 香煎龍脷魚柳 $129🐳厚炸魚柳配上Salad係健康的選擇😇
食Crepes做午餐 你聽過未?
1️⃣當你唔係好肚餓時 or
2️⃣當你午餐唔想又食飯和麵時
咁就試下約朋友食高質的 #法式薄餅 #高麗餅 .
一個lunch set有湯/salad + 茶/咖啡
都只不過加多39蚊🥳
不過認真認爲唔一定要加😕
1️⃣紅菜頭湯幾乎無菜渣 好順滑
2️⃣茶或咖啡就有點普通 唔飲都得
黎到這店唔可以唔叫法式薄餅!
法式薄餅並不薄 微厚 帶來飽肚感🤩

Crepe St. Jaques
  • crêpe francaise
  • Crêpe  Française
2019-12-18 190 瀏覽
被吸引入Cafe Crepe的原因是它面向店外的crepe counter。本以為是一間小小的法國餐廳,但原來是有兩層的(另設洗手間在地庫)。晚餐總不可能只吃crepe,於是點了三文治、意粉和小食。火腿芝士法式三文治的法包微脆、內裡鬆軟,不會吃到牙骹痛,swiss cheese濃郁美味,加入酸瓜和醬汁,如果餐廳在office附近,這個三文治應該會是我常吃的lunch。蒜香蜆肉扁意粉,意粉煮得剛好,調味適中,不過吃到最後略嫌olive oil下得有點多。薯條熱辣辣炸起,沒有可挑剔之處。兩個人吃了兩個主菜也幾飽,所以只可選一款crepe,實在是很難下決定。在蘋果金寶配奶油醬及雪糕和肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬之間選了後者,主要原因是天氣很冷決定放棄雪糕!這裡的crepe是厚身版本,很實在的感覺,愛吃crepe皮的我大喜,肉桂烤啤梨軟身香甜,榛子碎帶來脆脆口感,是討好的配搭。中環晚餐來說,價位適中,也坐得舒適。
晚餐總不可能只吃crepe,於是點了三文治、意粉和小食。
薯條熱辣辣炸起,沒有可挑剔之處。

中環晚餐來說,價位適中,也坐得舒適。
2019-12-12
2019-12-17 139 瀏覽
今晚放工後到中環買點東西,便順道約了在中環上班的朋友吃飯,她知我喜歡吃甜品,特別推介了這家吃crepe的専門店。 餐廳分成三層,地下和一樓都是用餐區,一樓還有吧檯,可以一路吃著甜品一路看著人來人往的中環,也挺chill的。臨近聖誕還加添了聖誕裝飾。餐廳提供甜和鹹的crepe,還有少量西式食品,可吃正餐。蒜香蜆肉扁意粉,意粉炒得乾身,加上大量蒜蓉十分惹味,蜆肉肥美,意粉彈牙且滲著蜆的鮮味。香炸薯條,上檯的時候還感受到它的熱氣,新鮮炸起非常脆口。火腿芝土三文治,除了火腿芝士,還加入了火箭菜和酸青瓜,餡料豐富。醬汁方面是芥末牛油,這我還是第一次品嘗,原來配搭三文治很匹配。肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬,pancake皮煙煙韌韌很好吃,薄餅中間包著啤梨和果仁碎,有多重口感,肉桂味不會太濃,焦糖醬加了海鹽也剛好中和甜味,crepe果然做得非常出色。如果冬天不想吃冷冰冰的甜品,這家店也是不錯的選擇。

餐廳提供甜和鹹的crepe,還有少量西式食品,可吃正餐。

香炸薯條,上檯的時候還感受到它的熱氣,新鮮炸起非常脆口。

如果冬天不想吃冷冰冰的甜品,這家店也是不錯的選擇。
2019-12-16 129 瀏覽
法國菜Crepe Français 油封鴨配格魯耶爾芝士🌮🦆🧀️鴨脾juicy肉質軟腍,加埋蜜糖洋蔥,半溶既芝士🤤,咸咸甜甜非常好食 。❤️配埋杯紅酒,立即似飛咗去法國咁嘅享受呀!🥰🥰 頂級美國牛扒配薯條又大又厚medium rare👍👍嫩得黎有肉味。😋 薯條不油乾身👏🏻Signature Burger七成熟漢堡,滿滿嘅肉汁配芝士煙肉、蕃茄片、蘑菇、紅洋蔥......沙律🥗清新爽脆能中和食物的油膩。🤩
法國菜
Crepe Français
油封鴨配格魯耶爾芝士🌮🦆🧀️

頂級美國牛扒配薯條

Signature Burger

沙律🥗清新爽脆能中和食物的油膩。🤩
2019-12-12 127 瀏覽
跟友人喺中環嗰邊行左陣街,有少少肚餓但又想食甜品,就搵左間西式餐廳試下~~餐廳細細間但好乾淨舒服,因為時間尚早所以又無乜人,好適合我地可以靜靜地傾下計👍🏻餐湯每日都唔同,主打無肉、素嘅~今日係紅菜頭蕃茄湯,係我鍾意嘅,所以點左試下,今次出色嘅地方係湯裏面嘅蕃茄粒好有口感,味道當然都不在話下,誠意十足!再叫左蒜蓉蝦紐紐粉,出乎意料地有兩塊好好味嘅蒜蓉包附上,即時加晒分!甜品點左個法式甜味Pizza,黑朱古力附帶少許酒味,有點似Pancake嘅感覺,滿足晒想食甜點嘅口味👍🏻👍🏻

2019-12-05
  • cafe  gourmand
2019-12-07 153 瀏覽
今天klook有優惠,才$21一塊。指定Hong Kong Crepe。這個Hong Kong Crepe不在餐牌上,理念和港式奶醬多相似,就是花生醬和煉奶,味道很甜,是作為甜點比較適合。用的是低筋麵粉所以口感煙韌,撇除很甜這一點其實也很好吃的。
今天klook有優惠,才$21一塊。
指定Hong Kong Crepe。
Hong  Kong  Crepe
用的是低筋麵粉所以口感煙韌,撇除很甜這一點其實也很好吃的。
10 分鐘 (堂食)
下午茶
Hong  Kong  Crepe
2019-12-06 161 瀏覽
今日去開中環度睇戲,經過蘭桂坊睇睇附近有啲咩可以去坐低食下野享受下。經過見到一間係食crepe 講真係香港都好少見到一間鋪頭係有即場製作法式crepe 又有法國菜食嘅西式餐廳。 見到大大嘅玻璃窗一陣陣嘅香味,梗係吸引到我地坐入去享受一番叫咗好多唔同嘅嘢食,主菜叫咗個香蒜蜆肉意粉,果然係好味😋,唔會像一般嘅香蒜意粉味道太濃,最重要嘅係好多蜆肉仲要係全部都大大粒。我哋叫咗個法式麵包配芝士brie..很久沒吃過熱熱熱的法包,呢個特別之處係芝士還會放在鐵板上熱熱的,最啱啲冷冷嘅天氣,令到芝士溶喺麵包上,真係非常之滿足最後梗係叫咗個甜品crepe 美利道香味已經傳咗出嚟,配上店裏自製嘅士多啤梨醬,食一個其實真係唔係好夠不過真係太飽🥰🥰🥰🥰最後仲享受埋香噴噴嘅即磨咖啡, 呢個午餐都完美滿足😘😘

最後仲享受埋香噴噴嘅即磨咖啡, 呢個午餐都完美滿足😘😘
2019-12-05 102 瀏覽
一時興起想食Burger 所以放工便去左呢到Dinner第一次來食 環境算幾好坐叫左佢地既Signature Burger $138 & 有汽鮮橙汁 $48Signature Burger 好足料大份 除左牛肉做主角外 仲有煙肉 生洋蔥 蕃茄 菇 有拉絲既Chesse等 牛肉幾cm厚 juicy又夠味 夾埋其他D料口感更豐富而且仲會配埋幼身既薯條 薯條即炸又熱又脆又夠薯至於飲品叫左汽鮮橙汁 就似鮮橙汁配soda water 有汽水既野飲可助清熱氣 而且唔會太甜好清新 岩哂我口味埋單$205 係中上環以呢個份量同質素 真係算幾合理 本身想試埋呢到既Crepe 但因為真係太飽 所以無緣一試另外見到隔離檯叫既set dinner都好足料大份 炒粉意賣相都好好 下次可以再試!
一時興起想食Burger 所以放工便去左呢到Dinner
第一次來食 環境算幾好坐

牛肉幾cm厚 juicy又夠味 夾埋其他D料口感更豐富

而且仲會配埋幼身既薯條 薯條即炸又熱又脆又夠薯

埋單$205 係中上環以呢個份量同質素 真係算幾合理

本身想試埋呢到既Crepe 但因為真係太飽 所以無緣一試
2019-11-25 186 瀏覽
食完晚餐就見到對面有crepe食 另一個胃催促下即刻衝左過去💨 餐廳環境偏暗 大部分為2人對坐位置👯‍♂️ 提供咸及甜crepe選擇🤜🏻🤛🏻 充滿喜悅感諗住一crepe一飲品 然後眼大睇過龍之下叫左2款甜crepe🙄... 🍌新鮮草莓及香蕉 $89切開滿滿草莓同香蕉 可能因季節已過 草莓帶酸 crepe面灑上砂糖增加甜味 餅皮厚身算不上煙韌🍫紅寶石香蕉朱古力 $88 紅寶石實質是帶紫紅色既牛奶朱古力 香蕉為額外收費配料 味道一般整體感覺普通 尤其好多配料都需要額外收費顯得有點不值
🍫紅寶石香蕉朱古力 $88
整體感覺普通 尤其好多配料都需要額外收費顯得有點不值
2019-11-23 1060 瀏覽
中環威靈頓街這間Cafe Crepe 的法國薄餅,沒有法國人的精緻,但薄餅香㰱和餡料豐富,倒算不俗。法國薄餅有鹹有甜,先來品嚐一下鹹味薄餅。黑松露香煎帶子法式薄餅 (St. Jacques)還以為只有兩塊鋪滿黑松露的帶子,原來薄餅內勁多帶子碎肉,鹹味就由入面的白芝士醬散發出來。公司法式薄餅 (La Club 99)外型無可再簡單,其實很有內涵,很喜歡雞肉、煙肉、蕃茄跟鹹薄餅一同吃的味道。絕對是一份糧吃得飽足的鹹薄餅。吃完鹹味的法式薄餅,當然一定要吃甜味,當作甜品。蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 (Butterscotch Apple  Crumble)這一份甜薄餅令人以外,牛油雪糕跟薄餅內的香脆蘋果蓉交織下,原來是甜品中的極品。芝士蛋糕配草莓 (Cheesecake 89 + Strawberry)其實這一份不算差,只可惜吃完 Apple Crumble 後,無奈被比下去,士多啤梨顯得有點酸,應該先來這一份。整體來說,這店的法式薄餅雖然不是精品,味道其實不錯,價錢就一般中環價吧。@ Eaten by CalvinCanEat.com

法國薄餅有鹹有甜,先來品嚐一下鹹味薄餅。

黑松露香煎帶子法式薄餅 (St. Jacques)

黑松露香煎帶子法式薄餅

公司法式薄餅 (La Club 99)

公司法式薄餅

吃完鹹味的法式薄餅,當然一定要吃甜味,當作甜品

Butterscotch Apple  Crumble

Cheesecake 89

@ Eaten by CalvinCanEat.com
Butterscotch Apple  Crumble
2019-11-12 227 瀏覽
星期日傍晚接近6點嘅時候,餐廳冇咩人😅其實同行友人一早做咗功課,睇咗OpenRice 好多食評及推介至來,所以❤️中大約知有乜好食😋其實甜薄餅好食預咗,佢喊嘅都好食,有D喜出望外😆😆好好彩,我地揀嘅野全部都好好食😋真心估唔到😅正!精選餐湯,蕃茄湯,好濃,味道酸酸地,開胃👍🏻主菜:油封鴨配格魯耶爾芝士,真係估唔到咁好食,肉質鮮嫩,鴨腍,入面餡料同薄餅好夾,D洋蔥連平時唔食嘅人都忍唔住食,正呀👍🏻👍🏻👍🏻希臘式甜品:法式薄餅-開心果、核桃及蜂巢配香草雪糕,呢個一樣咁好味😋餐茶:伯爵茶
星期日傍晚接近6點嘅時候,餐廳冇咩人😅

其實甜薄餅好食預咗,佢喊嘅都好食,有D喜出望外😆😆

好好彩,我地揀嘅野全部都好好食😋真心估唔到😅正!

精選餐湯,蕃茄湯,好濃,味道酸酸地,開胃👍🏻

餐茶:伯爵茶
2019-11-10
2019-11-04 163 瀏覽
As a huge fans of CrêpeCafe Crêpe is one of the restaurant I enjoy most.The location is perfect for me. Grab a bite before go for rounds of drinks 🍷 Or after happy hour and fill up my tummy with yummy Crêpe They have set dinner which is value for money!
As a huge fans of Crêpe

𝘈 𝘵𝘰𝘵𝘢𝘭 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘪𝘦𝘯𝘤𝘦 𝘰𝘧 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦, 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘤𝘳ê𝘱𝘦𝘴, 𝘭𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳, 𝘮𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘪𝘯𝘦, 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘴𝘰 𝘪𝘯𝘯𝘰𝘷𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩. 🌸響中環見到佢開咗一段時間,主打法式Pancake,佢仲有其他Menu㗎,今次點了Set Dinner,🌊藍青口用白酒調味唔會太濃,保留青口原有鮮味,🦞龍蝦天使麵都簡單地以Olive oil and Parsley 調味,食海鮮唔係食味精,鮮味最緊要,最後叫嘅Pancake🥞記住襯熱食去感受嗰層薄餅嘅鬆軟,餐廳內裡環境氛暗浪漫🌌。🤤🤤🤤💛💛💛
2019-10-09
用餐優惠
信用卡優惠
  • Crêpe  Française
2019-10-30 117 瀏覽
這間餐廳位置很好找,中環港鐵站D出口,步行不需5分鐘就到。今天就在附近工作,路過發現有法式薄餅,很久沒有吃這款甜點,所以決定晚餐在這裡解決。主餐牌除了有意粉,還有兩款漢堡:精選漢堡、羊奶藍芝士漢堡。其實我對"oz"這個量詞沒什麼概念,見到精選漢堡8oz﹐比另一款大,價錢又不是相差太遠,就點精選。原來8oz很大件,整個漢堡包的高度與載蘋果汁的杯差不多。 麵包鬆軟,我點的漢堡扒是7成熟,剛好呈粉嫩色、飽滿多汁。食材的擺放層次都看得出很有心思,芝士在最上層,半溶的狀態往下跑,很有視覺效果。煙肉被芝士黏著,磨菇夾在煙肉與漢堡扒之間,盡得精華。洋葱、蕃茄在最底,吃的時候,味蕾會先嚐到它們的清新。很棒! 甜品我點了肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬法式薄餅。肉桂蘋果比較常吃得到,啤梨比較少有,原來也很好吃,加了我最愛的果仁碎,香甜美味。薄餅弄得柔軟帶有蛋香,是水準之作。
這間餐廳位置很好找,中環港鐵站D出口,步行不需5分鐘就到
。今天就在附近工作,路過發現有法式薄餅
,很久沒有吃這款甜點,所以決定晚餐在這裡解決

,整個漢堡包的高度與載蘋果汁的杯差不多
。 麵包鬆軟
,我點的漢堡扒是7成熟,剛好呈粉嫩色、飽滿多汁
。食材的擺放層次都看得出很有心思
!