2021-06-25 833 瀏覽
呢排真係好鍾意食crepe,尋日黎到中環呢頭,都選擇食crepe做lunch。L’Epicurien $125呢份crepe有Prosciutto, brie, tomatoes, basil puree and egg,材料豐富。風乾火腿同芝士都充滿鹹香,啲番茄粒就好清新,加埋雞蛋,味道豐富。Basil味道好濃郁,好香。Matcha & Berry Parfait $99呢款有Chocolate crepes, matcha cream cheese, pistachio granola, raspberry reduction. 店員仲額外送左球抹茶雪糕比我地,雪糕好軟滑,抹茶味濃,開心。抹茶味同cream cheese味好夾,再加埋granola增加口感,食呢個真係大滿足。Raspberry reduction酸酸地,平衡crepe嘅甜味,正。London Fog $45呢杯係朋友飲嘅,伯爵茶味香,配埋奶泡,入口順滑。Golden Latte $46係一杯有Turmeric同maple syrup味嘅latte,幾特別。唔會太甜,味道香濃,好飲。呢餐真係好好味,大滿足。

L’Epicurien $125

Matcha & Berry Parfait $99

London Fog $45
呢杯係朋友飲嘅,伯爵茶味香,配埋奶泡,入口順滑。

Golden Latte $46

呢餐真係好好味,大滿足。
2021-06-24
2021-05-26 2691 瀏覽
記得早年,都講緊喺4年前嘅事,晌中環試過一家法式清新小店,又喺主打法式薄餅,有鹹亦有甜,印象都幾唔錯,亦喺第一次試鹹嘅法式薄餅。今日嚟到「Cafe Crepe」,又可以重溫一下鹹味法式薄餅嘅滋味。其實,晌門面已經見到佢哋整法式薄餅個廚房,師傅就不停手密密製作,所以,一入門口,就聞到陣陣嘅香氣。餐廳分兩層,地下因為間開一半做廚房,所以,用餐區唔算大,目測大概10個位左右,但環境裝修幾唔錯,走簡約路線,有種細細哋法式咖啡室嘅感覺。拾級而上,上到二樓,因為嚟得早,所以,二樓就未有客人。地方就大好多,座位亦多好多,牆上掛有少少畫作作點綴,近尾一排吧位枱櫈,最合適嘆嘆咖啡,睇吓街景。本來都影咗個餐牌俾大家參考,但大大張啲字又細,而臨走見有啲紙本嘅細細張被人拎,就索性掃描出嚟俾大家參考。法式薄餅當然喺主打,仲有早餐、湯品、沙律、法式三文治、漢堡、意大利麵,以及各式飲品,選擇也頗多元化。鮮奶咖啡 $32先嚟一杯心水嘅鮮奶咖啡,餐牌已寫到明喺意大利進口Lavazza咖啡豆,當然,質素唔差得去邊,加上咖啡師嘅好手勢,天鵝拉花非常靚,線紋好細緻,咖啡面平滑無起泡粒。完全無攪過,入口口感卻非常均勻,咖啡嘅醇
鮮奶咖啡 $32

先嚟一杯心水嘅鮮奶咖啡,餐牌已寫到明喺意大利進口Lavazza咖啡豆,當然,質素唔差得去邊,加上咖啡師嘅好手勢,天鵝拉花非常靚,線紋好細緻,咖啡面平滑無起泡粒。完全無攪過,入口口感卻非常均勻,咖啡嘅醇香度高,每一口嘅餘韻仍盤旋於口腔,絕不失禮於一啲大咖啡店。
鮮奶咖啡
黑松露香煎帶子法式薄餅 $139

唔好以為淨喺得面頭兩大粒帶子,其實,法式薄餅內就包住好多帶子及蘑菇,並以白汁及松露油處理過。先分享吓薄餅面嘅帶子,大大粒,好爽口,香煎過加埋黑松露醬,份外滋味;而法式薄餅內餡嘅鮮野菌,唔喺罐頭貨,有菌香,配以爽口嘅帶子粒粒,以及帶濃香嘅白酒忌廉汁,同埋啲芝士碎,食味真喺好唔錯,而薄餅皮又軟熟、又有蛋香。咪睇塊薄餅扁扁哋咁,份量可不少,幾飽肚吓。
黑松露香煎帶子法式薄餅
雖然只喺偷得浮生半日閒嘅一餐,但嘆到一杯咁有水準嘅鮮奶咖啡及食到同樣高質嘅法式薄餅,無機會到法國,都感受法式嘅美味之旅。
鮮奶咖啡
2021-05-10 1318 瀏覽
下班後與到友人工作附近的餐廳吃薄餅,友人推介這裏的法式薄餅,與外面吃到的薄餅截然不同。這間專門做法式薄餅的餐廳,原來有晚市套餐,一個西餐加錢便可嚐到薄餅,我和朋友當然不會錯過。先點一個田園沙律,從食物的外觀已知道蔬菜十分新鮮。深綠色的新鮮幼羽衣甘藍,比一般的羽衣甘藍沙律更細緻爽脆。配上新鮮藍莓、紅蘿蔔絲、紅蔥頭和士多啤梨片,帶出蔬果的新鮮和多重爽脆口感和甜味。主菜蒜香蜆肉扁意粉(套餐$198)掛上各款調味料如香草、蒜蓉,加上整齊圍繞意粉的蜆肉,賣相甚佳。蜆肉粒粒飽滿肥美鮮甜,量多,可嚐到一口蜆肉、一口意粉。意粉掛上香草,煙煙韌韌,口感出色。看到這款法式薄餅開心果、核桃及蜂巢配香草雪糕(+$99),可能會覺得是薄脆口感,其實剛剛相反,這款薄餅有點像薄版熱香餅,有如熱香餅的麵粉和蛋香,口感略帶煙韌。在這裏,香草雪糕的作用如醬汁,為薄餅加添濕潤和雪糕的冰甜。而開心果和核桃粒,為香軟的薄餅增加果仁的香脆。這款是甜味法式薄餅,還有其它鹹味法式薄餅可試。另外點了一杯熱榛子朱古力($48),柔滑的忌廉鋪滿朱古力表層,朱古力的甜度和份量適中,濃香柔滑。由於朱古力熱度十足,令人更能嚐到榛子和朱古力的濃香

田園沙律

榛子朱古力

另外點了一杯熱榛子朱古力($48),柔滑的忌廉鋪滿朱古力表層,朱古力的甜度和份量適中,濃香柔滑。由於朱古力熱度十足,令人更能嚐到榛子和朱古力的濃香。如果配法式薄餅,作為一個下午茶也不錯。
題外話/補充資料: 加一服務費
2021-05-06
田園沙律
榛子朱古力
2021-04-21 1361 瀏覽
記得以前去親Paris做野每次都要去餐廳食crepe 估唔到係香港都搵到Paris既味道! 講緊既係位於中環威靈頓街既「Cafe Crepe」 閒日同朋友未夠7點就去到 時間尚早 好快就有得入座喇我地兩個女人仔夜晚食得唔多 所以叫左一個set dinner share 再加一個crepe跟餐既田園沙律 Signature Salad羽衣甘藍加上士多啤梨、藍莓、紅蘿蔔絲及紅蔥頭等多款新鮮既蔬菜水果 配以蜜糖意大利香醋 美味又健康 清新既口味亦打開左我地既味蕾 為品嘗之後既美食做好準備是日餐湯係南瓜湯 濃濃既南瓜香味 口感濃稠 裡面有滿滿既南瓜蓉 南瓜迷必試蒜香蜆肉扁意粉好香蒜香味 蜆肉份量好多 值回票價既菜式意粉既口感掌握得好好 軟硬程度適中好驚喜 本身覺得呢度主打食crepe 冇諗過佢既意粉都咁出色好喇 到甜品時間喇!甜味法式薄餅:開心果、核桃及蜂巢配香草雪糕口味店員話呢度所有Crepe都係即叫即整 Crepe既口感好好 食落邊位脆口 中間部分就煙煙韌韌 配上又香又有咬口既開心果同核桃 加埋香草雪糕 層次非常豐富 好滿足既一餐❤️

講緊既係位於中環威靈頓街既「Cafe Crepe」
閒日同朋友未夠7點就去到 時間尚早 好快就有得入座喇

跟餐既田園沙律 Signature Salad

好香蒜香味 蜆肉份量好多 值回票價既菜式
意粉既口感掌握得好好 軟硬程度適中
Linguine  Vongole

好喇 到甜品時間喇!
甜味法式薄餅:開心果、核桃及蜂巢配香草雪糕口味
店員話呢度所有Crepe都係即叫即整
Crepe  Grecque

好滿足既一餐❤️
Linguine  Vongole
Crepe  Grecque
2021-02-16 2505 瀏覽
年初四、2月15日、公眾假期、星期一的中環、人流本身就不多, 加上這是後街內的一家小小的店,只有十來個座位, 最合年初四的清晨,福福郎和朋友來靜靜的吃一個早餐。。。Omelette Basque $119為什麼我會選這個早餐? 就是被它名稱上的「西班牙」三字吸引著。。。 記得很多年前去過西班牙的巴斯克地區,看到 「chorizo」這個字 便想起了當年在西班牙吃著用 chorizo 辣肉腸做的精緻多元Tapas (小食) 和 喝著sangria 水果紅酒 的畫面,美好時光一下子全部都在腦海浮現出來了 !! 真的,到現在還歷歷在目、記憶猶新!話說回頭 ,這個西班牙巴斯克式(Basque style)奄列裏面有蝦、西班牙辣肉腸 chorizo、white cheddar 白芝士、 julienne peppers及炒洋葱等,配料十分豐富。。。奄列用了三隻雞蛋製作, 一切開熱辣辣的蛋皮,便會看到裏面豐富的餡料, 雖然外觀跟其他的奄列沒有什麼分別, 但吃下去的時候, 半瘦帶肥的辣肉腸片帶出了一種鹹鹹香香的味道, 有一種吃家鄉臘腸的感動, 忽然感受到一股很「牛亅的過年氣氛!Crêpe of the

Omelette Basque $119

Crêpe of the month - Chestnuts $89

這個是店家的推介。。。 Signature Sweet 法式甜薄餅 !

其實好多人不知道, 這種薄餅甜的才叫Crêpe , 鹹的應該是叫 Galette 。。。 不過既然這是一家加拿大餐廳, 那就入鄉隨俗,不作考究了!

栗子蓉有一些甜。。。 幸好餅皮沒有很甜,剛好中和了兩者的甜味,balanced 了!

過新年偶然讓自己放肆一下, 吃點sweet tooth, 心情也會變得開朗一點!

農曆新年特撰:
凍鴛鴦(Yuen Yeung) Frappuccino $58

這個做得不錯! 我覺得很有驚喜。。。
店員說這個是農曆新年的限定飲品 , 那麼特別,當然要一試!

西式奶茶混咖啡。。。 坦白說,咖啡味是比較「搶鏡亅的, 但伯爵茶味剛好中和了咖啡的苦澀味, 店家也沒有弄得飲品很甜、很 feminine, 相反還保留了一點點 雄性咖啡豆剛強的性格 , 卻又矛盾地加了冰。。。把它做成一道凍飲 ,so paradox & contradictory 。。。 But ,其實 不用想得太複雜,就當回它是一杯好喝的凍咖啡就夠了!

Hm... 一口喝下去很清新、很解渴,可以說是味道調配得剛好, 很配合我今天的奄列早餐和 合我口味!

。。。🦉

最後,就祝大家有一個平安、愉快、健康的新年!
食完 Café ,就可以飛! (爛 gag,一笑😄😉)

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2021-02-15
$180 (早餐)
紀念日
  • 凍鴛鴦(Yuen Yeung) Frappuccino
2021-07-10 3 瀏覽
🔻Butterscotch Apple Crumble $109即叫即製 餅皮薄身帶少許煙韌未食已經聞到香濃嘅玉桂味🥰裏面包裹住蘋果蓉 酸酸甜甜 幾清新配上焦糖脆脆同醬汁味道豐盈好好味😋 但多食難免會覺得膩呢個時候 面頭既雲呢拿雪糕除咗解暑重可以起到中和甜味作用👍🏻-🔻榛子朱古力 $48非常香濃 唔會過甜 推薦❤️——————————————————by C (8/10)
即叫即製 餅皮薄身帶少許煙韌
重可以起到中和甜味作用👍🏻

🔻榛子朱古力 $48
非常香濃 唔會過甜 推薦❤️
——————————————————
by C (8/10)
  • Butterscotch Apple Crumble
2021-06-26 32 瀏覽
@cafecrepehk 𝙗𝙧𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙝𝙤𝙣𝙜 𝙠𝙤𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙘𝙧𝙚𝙥𝙚! 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙢𝙚𝙣𝙪 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙝𝙖𝙨 𝙖 𝙬𝙞𝙙𝙚 𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙤𝙛 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮 𝙘𝙧𝙚𝙥𝙚, 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙘𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨. 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞𝙤𝙪𝙨😋.去開中環終於可以一試我bookmark左好耐主打食法式crepe既餐廳,咸crepe揀左個用辣肉腸、蝦同車打芝士做餡既,望落平平無奇但食落好驚人,煙韌既餅皮夾住海量半溶芝士,加埋紅椒同洋蔥,口感味道豐富!另外抹茶紅莓crepe都唔錯既但就冇乜驚喜,睇黎咸crepe出色啲👀 飲品方面選擇都好多,除左咖啡、果汁、茶之外仲有特別啲嘅梳打同奶昔,可以一試~
Matcha&Berry Parfait
Matcha&Berry Parfait
Ruby Frappuccino's
Perpignan Chorizo
Very impressed by this chic resto in Central! Founded in Vancouver, this French-inspired brand has expanded its business to Hong Kong recently, offering a wide variety of crepes that you might not have seen in menus elsewhere.Let’s start with their signature savoury crepe!L’epicurien $125Consisting of prosciutto, brie & basil purée, tomatoes and egg, this flavour-packed crepe was unexpectedly good! I thought it would be really salty, but I was pleasantly surprised that the prosciutto was milder

L’epicurien $125
Consisting of prosciutto, brie & basil purée, tomatoes and egg, this flavour-packed crepe was unexpectedly good! I thought it would be really salty, but I was pleasantly surprised that the prosciutto was milder than most of the dry-cured ham that I’ve had before. Instead, it was subtly sweet and nutty, well complemented by the aroma of Brie, basil and egg. What’s more, the diced tomatoes added freshness and slight sourness to the crepe, balancing out the saltiness. Texture-wise, the smooth and moist consistency of the crepe went so well with the soft fillings. Heaven in every bite!

L’epicurien

Then, here comes the dessert!

Butterscotch Apple Crumble

Filled with diced red apples, the crepe is topped with house-made butterscotch sauce, toffee crisps, oat crumble, and last bite not least, a scoop of vanilla ice cream. It’s so satisfying because of the contrasting texture of crunchy cobbler toppings with caramelised apple fillings and soft and delicate crepe. Juxtaposed to the warm crepe, the cool ice cream would surely elevate your senses and, when it slowly melted, add amazing fragrance to it!

Butterscotch Apple Crumble

Finally, let’s talk about the drinks!

Affogato $58
Vanilla gelato + espresso: Actually I don’t really like the texture of it because the resultant mixture was pretty thick and sweet despite the bitter espresso. So I’d rather stick with latte/cappuccino.

Affogato

We also ordered a cup of mojito at $58.
2021-06-25 35 瀏覽
中環著名地標之一🗺以巴黎法式薄餅聞名 店內裝飾亦以傳統為主有鹹/甜薄餅可選 飲品亦有咖啡/茶/朱古力~煙三文魚配奶油芝士法式薄餅 $129煙三文魚新鮮鮮甜 配埋菠菜🥬 幾好味😋薄餅餅皮煙韌 好軟熟😚即叫即做 熱辣辣👏🏻新鮮草莓配香蕉法式薄餅 $89甜點首選😍集合最鮮甜既草莓🍓+香蕉🍌呢個組合 真係味道上嘅大滿足 保證好食🤤入面冇加額外醬料 盡情地享受甜既🍓🍌🤪黃金冰冰樂配楓糖漿/薑黃 $58打破傳統既星冰樂 加入左薑😳味道好特別但都幾重薑味 配埋楓糖漿 會易啲入口😆榛子凍朱古力 $48好濃郁嘅朱古力香味 配埋🌰 經典之選☺️
中環著名地標之一🗺
以巴黎法式薄餅聞名 店內裝飾亦以傳統為主
有鹹/甜薄餅可選 飲品亦有咖啡/茶/朱古力~

煙三文魚配奶油芝士法式薄餅 $129

榛子凍朱古力 $48
好濃郁嘅朱古力香味 配埋🌰 經典之選☺️
  • 榛子朱古力
2021-06-24 21 瀏覽
so excited to try this restaurant because i absolutely adore crepes!!😍😍 i had this pear and salted caramel crepe and it did not disappoint🍭 this crepe has some cinnamon roasted pear which melts in your mouth and taste absolutely fabulous👌🏼
超耐無食法式薄餅啦!今日去左中環呢間位於威靈頓街既Café Crêpe食返餐先。Special Lunch Set係平日先做,有六款主菜,分別有意粉,魚柳,油封鴨,漢堡,同一款法式薄餅。價錢由$129至$169不等,另加一。包餐湯或Mix Green Salad,同咖啡或茶。唔夠喉亦可加錢叫甜味法式薄餅。Mix Green Salad(跟餐)是日餐湯係西蘭花薯仔湯,唔係好啱口味,所以我哋都揀左Mix Green Salad。Mix Green Salad係一碗新鮮沙律菜,少少蕃茄同洋蔥片。加左好多黑醋,好味道!黑松露香煎帶子法式薄餅 $155 另加一法式薄餅係必試,一上枱已經聞到好香嘅黑松露味。薄餅面頭有兩隻香煎帶子,雖然細細隻,但係煎得皮脆肉嫩又鮮味,伴帶子有一pat黑松露醬,用嚟點薄餅食正。薄餅係少少厚身同綿腍嗰隻,包住好多細細粒嘅帶子,蘑菇片同綠洋蔥,特別一提係個汁好滑又香,應該係蘑菇醬再加松露油同白酒。薄餅上面仲灑上瑞士芝士碎同加左少量沙律菜。我好鍾意呢款薄餅,黑松露味好香而帶子份量都重手。精選漢堡 $159 另加一呢個精選漢堡份量好大,上面塊包烤過黎,加埋好多黑白芝麻粒,好香

Mix Green Salad

Mix Green Salad(跟餐)

黑松露香煎帶子法式薄餅 $155 另加一

精選漢堡 $159 另加一

精選漢堡

呢個精選漢堡份量好大,上面塊包烤過黎,加埋好多黑白芝麻粒,好香脆。
精選漢堡

自家制漢堡扒幾大塊,服務員建議medium,我當然照跟。塊扒肉汁豐富,都可以。其他配料仲有Arugula沙律,番茄,紫洋蔥,煙肉(不過唔係脆嗰隻),白色車打芝士,蘑菇同Mustard fig aioli汁。酸青瓜另外上,方便唔食青瓜嘅人士。成個漢堡都唔乾,我食左半個都好飽。精選漢堡配幼身脆薯條跟茄汁,薯條新鮮熱辣炸起,仲有皮係度,都幾好食。

榛子朱古力 跟餐加$10 紅寳石朱古力 跟餐加$10 另加一

榛子朱古力, 紅寳石朱古力

加$10升級左兩杯餐飲做熱朱古力,叫左榛子朱古力同紅寳石朱古力。首先兩套茶杯超靚,兩杯熱朱古力上面都加左一大pat忌廉,紅寳石朱古力就加左少少粉紅色嘅朱古力碎。兩杯朱古力都好香滑,加埋啲忌廉好邪惡。榛子朱古力既榛子味好香又唔過甜,而紅寳石朱古力有少少熱溶朱古力咬吓。飲完兩杯朱古力好似食咗甜品咁。
榛子朱古力, 紅寳石朱古力

咁耐冇黎,今次啲野食好得,服務亦係中環效率,九個字內食完,期待下次黎試新野。
2021-06-22
Mix Green Salad
2021-06-21 29 瀏覽
🤍Butterscotch Apple Crisp ($109)佢d 蘋果肉好多,雖然佢係甜,但唔係死甜,而係因為Butterscotch所以甜,但係完全係可以接受既甜!d雪糕配埋個crepe同蘋果果肉食好正!評分:4.423/5🤍West Coast ($129)呢個鹹crepe既菠菜同我食開既中式菠菜唔太一樣,但佢完全無沙律菜既草青味,好有新鮮感!佢d煙三文魚配埋d cream cheese食好夾。評分:4.224/5🤍Nutella Hot Chocolate ($48)佢個Nutella 味好出,同埋朱古力味都好濃,唔甜,唔錯!評分:4.181/5

評分:4.423/5

🤍West Coast ($129)
評分:4.224/5

🤍Nutella Hot Chocolate ($48)
評分:4.181/5

放Lunch食好野,喺香港第一次食Crepe。環境都唔錯,總共有兩層,所以位置都唔少嘅🤟🏻。成個環境好CHILL,又有WIFI🥰。有意粉有Crepe食。蒜香蜆肉扁意粉 $158蜆肉好大粒,我無諗過比平時其他地方食開既都大粒,我仲諗住中環蜆肉唔會有依個Size😂。份量唔少,總共有十幾粒。扁意粉好食,絕對唔係煮到淋晒🤪。不過多啲汁會好食啲,因為食到半路有啲乾,同埋好似有少少淡🧐。蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $109好!食!到!痴!線!😍絕對食到一粒粒蘋果,仲要好多,就算係邊邊位都有蘋果架😚。Crepe大件又好食,當啲雪糕溶溶地夾埋個Crepe咁食好正,我諗我下次去都會揀一樣💗。依個配搭真係好岩!甜點就緊係甜,少少甜都接受唔到就唔好嗌啦😂。意式雪糕加特濃咖啡 $58我好鍾意Affogato,如果間餐廳有得嗌,我就一定會嗌😛。食完Crepe既雪糕都唔夠,就想飲Affogato。依到既比平時飲開既苦,同雪糕好夾,兩者配合下好好飲☺️。值得嗌!仲嗌左凍榛子朱古力 無影相😂埋單$408.1(包加一)

蒜香蜆肉扁意粉 $158

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $109

意式雪糕加特濃咖啡 $58

仲嗌左凍榛子朱古力 無影相😂

埋單$408.1(包加一)
2021-06-15
2021-06-04 55 瀏覽
喺中環地鐵站附近見到呢間專門整crepe嘅店😍 朋友話要試下! 👍🏻 風乾火腿,布里芝士配羅勒醬,鮮茄及蛋 $125L'Epicurien😋Crepe 幾大份,好足料! 芝士味🧀非常香濃仲有點拉絲😍 風乾火腿唔會太鹹, 幾惹味! 加埋鮮茄同蛋係絕配! 👍🏻 朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士,開心果脆脆及紅莓醬$99 🍫🍵Matcha & berry parfait呢個薄餅非常有驚喜! 唔會過甜,有紅莓醬酸酸味味非常開胃! 😊 好鍾意加咗開心果脆脆,幾特別,抹茶忌廉芝士香滑濃郁🥰😋😍 朱古力味薄餅好正! 意式雪糕加特濃咖啡$58🍦Affogato意式雪糕香滑同比較甜,有重牛奶味!🥛  咖啡分開飲的話味重得來有點苦澀,但係連埋雪糕食就味道剛剛好! 😍👍🏻 唔會太甜或太苦! 就算平時冇任開咖啡嘅人都可以飲呢個! 紅寶石鮮奶咖啡$48 ☕Ruby Mochacream好綿密上面有部滿咗粉紅色嘅ruby朱古力, 朋友建議快啲食咗上面嘅cream先如果唔係就會塌,mocha嘅咖啡味非常濃郁,雖然係熱咖啡但係份量好大杯! 😍😍😍

風乾火腿,布里芝士配羅勒醬,鮮茄及蛋 $125
L'Epicurien😋

Matcha & berry parfait

意式雪糕加特濃咖啡$58🍦
Affogato

紅寶石鮮奶咖啡$48 ☕
Ruby Mocha

下午跟朋友來食Crepe,法式薄餅在香港比較少食到,餐廳設於中環,相信光顧的食客以外國人居多。餐廳除了咸、甜法式薄餅外,還有三文治、沙律、pasta等主食供應。點了:黑松露香煎帶子法式薄餅、草莓芝士蛋糕薄餅。黑松露香煎帶子法式薄餅這個配搭真的太夾了,黑松露醬香氣十足,面上舖了兩片香煎帶子,裡面的餡料也很是滿滿的!真是啖啖帶子肉!草莓芝士蛋糕薄餅友人點的甜味薄餅同樣十分出色,裡面也是滿滿的草莓及忌廉芝士餡料,味道酸酸甜甜,即使一個人吃也不會膩,酸甜的味道令你一口接一口地吃。另外還點了Jade Frappuccino, Lime Soda飲品兩杯。Jade Frappuccino是抹茶冰底加上黑朱古力碎,是十分消暑的一杯飲品;而Lime Soda真的很夠酸,沒有添加額外的糖漿,解濟一流啊!兩杯飲品各有千秋,而且重點是這裡的飲品都是微甜配方,很適合本人。餐廳的食物質素很不錯,會再來光顧的。

點了:黑松露香煎帶子法式薄餅、草莓芝士蛋糕薄餅。

St.  Jacques  Crepe
裡面的餡料也很是滿滿的!真是啖啖帶子肉!

草莓芝士蛋糕薄餅
草莓芝士蛋糕薄餅