2021-08-13 1205 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5再來要介紹文華東方Staycation套餐已包含的第三餐 - 下午茶餐 🤗 地點同樣是Cafe Causette,同樣提供五星級的食物和服務,同樣讓客人有賓至如歸的美好餐飲體驗~下午茶餐包括兩款鬆餅 🥠、多款三文治🥪和三款甜點🍰,還有各款茗茶或咖啡供選擇。食品組合看似簡單,但水準依然,加上餐廳悠閑的氛圍,簡直就是培育貴婦閑情逸致的好地方 😍 那天,我們還在餐廳碰見千億新抱呢!😬💋 Staycation Experience Afternoon Tea🥠 原味鬆餅、提子鬆餅 (配)玫瑰花果醬、牛油忌廉 終於一嚐文華鬆餅和鼎鼎大名的玫瑰花果醬,嘩!不得了!🤤 鬆餅牛油味香濃,質感既香脆又鬆化,先塗上牛油忌廉,味道清新,感覺香滑,再塗上玫瑰花果醬,整體甜度剛剛好,帶著清香的玫瑰花味,美味昇華,果然是五星級享受 🌹🥪 車打芝士火腿三文治、煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治、雞蛋沙律青瓜三文治、烤牛肉辣根西洋菜三文治、法式松露芝士火腿多士各款三文治各有特色,鬆軟的麵包夾
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

🥠 原味鬆餅、提子鬆餅 (配)玫瑰花果醬、牛油忌廉

各款三文治各有特色,鬆軟的麵包夾著不同餡料,有爽口、有甘香、有味濃、有魚油香,各適其適~

🍰 1963文華芝士餅、菠蘿熱情果撻、法式66%黑朱古力蛋糕
不可不吃的當然包括encore 1963芝士餅,美味程度前一篇文章已介紹 😋 再來一個甜酸味道平衡得很好的菠蘿熱情果撻,內餡不會太甜,撻皮酥香 🥧 最後以香滑順口又帶回甘的黑朱古力蛋糕做結尾 🍫,幸福感滿滿~

☕️ 茗茶
我們選了「文華東方傳奇茶」,其實是烏龍茶帶雲呢拿和焦糖味,略略帶甜,味道很不錯 👍🏻
2021-08-11
紀念日
  • Scones
  • 文華下午茶
2021-08-12 248 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5Staycation的早餐我們選擇到酒店另一間餐廳享用,Cafe Causette提供3款早餐套餐讓客人選用,2款西式、1款中式,我和老公選了精選早餐(西式)和中式早餐各一,打算分甘同味~ 😋 值得一提:餐廳的員工非常有禮貌、服務周到,常問我們要不要加麵包,又主動幫我們拍照,更會詢問食物質素如何等,五星級的服務水準真的要一讚 👍🏻👍🏻💋 精選早餐選擇這個套餐完全是因為那聞名已久的法式西多士 😍 多士外層香脆,上面灑上糖粉,再舖滿香蕉片和杏仁片,配上半溶牛油,還有英國有名的Tiptree純蜂蜜同吃,我終於知道它為何會成為文華早餐的「必點」項目!👍🏻 多士整體口感豐富,層次綿密,而且味道一流,香氣撲鼻,令人吃不停口 😋😋 套餐還包括鮮果拼盤 🍉、全脂乳酪 🥛、冷肉盤配蜜瓜 🍈、麵包 🥯 和鮮果汁🍹,用料上乘又新鮮,非常滿足~ 💋 中式早餐精選點心拼盤有叉燒包、蝦餃、燒賣和粉果,另外還有雞粥、豉油王叉燒韭黃炒麵、清炒時蔬和鮮果拼盤,全部用料上乘、味道佳,熱烘
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 精選早餐

💋 中式早餐
精選點心拼盤有叉燒包、蝦餃、燒賣和粉果,另外還有雞粥、豉油王叉燒韭黃炒麵、清炒時蔬和鮮果拼盤,全部用料上乘、味道佳,熱烘烘上檯,真的既窩心又讓人滿意~
2021-08-11
早餐
法式西多士
🇭🇰Cafe Causette·Three-course Set Dinner呢個就係我地MO staycation pacakge入面包既晚餐 我地見佢本身都係係食tea個個地方食 所以本身無超大期望 點知最後食得超開心😍😙😙佢連個麵包都超好食 配埋佢個類似pesto既醬超惹味 不過最後今餐太豐富啦 所以我哋最後都冇食晒個包🤣·Seafood Platter佢呢個海鮮一上檯嚇親我地 我地以為佢係四人份LOL😂😂佢全部海鮮都超級新鮮 尤其係佢隻龍蝦係超級大隻 而且質感好好 超甜超彈牙🦞🤤🤤之後佢個蟹鉗又係超好食 而且佢係幫你bok開埋 所以係可以一啖拍落口 超滿足🦀️之後佢啲生蠔係細隻啲個啲黎既 但係都超新鮮 而且佢開都開得幾乾淨係礦物味嗰種嚟既🦪😌之後佢鮑魚 蝦 同埋青口都係好新鮮 唯一係個青口雪得凍咗少少 而且佢呢度係連個檸檬都揀得超靚 佢完全唔會澀 就咁滴少少已經超級調味 佢另外仲有個shallot vinegar都好夾😍😍🤤·Lamb Cutlet l Confit Duck Leg之後其實個餐preset左係一個牛柳配鵝肝嘅 但係因為我男朋友唔食牛 所以我哋就轉左食呢兩樣😎佢個
🇭🇰Cafe Causette
Three-course Set Dinner
Seafood Platter
Seafood  Platter
Lobster

l Confit Duck Leg
Confit Duck Leg

之後其實個餐preset左係一個牛柳配鵝肝嘅 但係因為我男朋友唔食牛 所以我哋就轉左食呢兩樣😎佢個羊扒真係超出色 佢係煮到啱啱好 中間仲係粉嫩嫩 超級juicy 而且佢肉味濃得黎唔會話好騷 我地兩個都好鍾意😍😍佢側跟嗰慢煮羊肩肉其實都ok既 不過切開左就無咁juicy 會乾少少咁🤭佢另外個油封鴨髀都唔錯 佢個皮係整到好脆 而且唔會太油 之後佢伴碟啲薯條都炸到岩岩好 不過我地實在太飽啦 所以真係食唔晒🤣🤣
Strawberry Meringue
Strawberry Meringue

佢呢個甜品就唔係真係話太啱我口味 尤其我個日真係好飽😂雖然佢個蛋白都係打得好靚嘅 但係我自己都係覺得偏甜少少 不過佢入邊啲士多啤梨超甜 超好食🍓
#rbyeat #rby好去處 #rbystaycation
#rby西餐
Lobster
Confit Duck Leg
麵包
2021-07-24 281 瀏覽
🇭🇰Cafe Causette·White Truffle Treasure Afternoon Tea $736 for two我地個MO staycation pacakge仲包埋呢個signature既tea set 佢既甜點同scones都做得相當出色 不過佢個層架影相就麻麻地好睇啦🙊😂😂·Scones佢呢度兩款scones都做得好好食 質感好好 尤其係佢raisin個scones入面既果乾超級飽滿 口感好好😙😙之後佢既rose petal jam果然名不虛傳 超岩我自己口味 佢係帶有淡淡玫瑰香 好natural 唔會好似食緊精油咁 我自己好中意🌹之後佢個甜度都岩岩好 食完成個人都甜甜的🥰·Sandwiches l Hot Savoury之後佢D三文治我自己就覺得無咩驚喜 最好味係佢個車打芝士火腿 佢塊芝士超級鹹香🧀其他煙三文魚同雞蛋沙律就中規中矩啦🤣之後鹹點仲有個 呢個都唔錯既 佢個多士烘到好脆 而且松露味都幾出😙😙·Desserts之後佢地既甜點三款都好好食 佢呢度個芝士餅同佢地送上房個個藍莓芝士蛋糕又有少少唔同 佢呢個奶味更濃 芝士味都突出D 而且佢面頭D cream打得
🇭🇰Cafe Causette

Scones
scones

Sandwiches
sandwiches
l Hot Savoury

Desserts
66%朱古力蛋糕

之後佢地既甜點三款都好好食 佢呢度個芝士餅同佢地送上房個個藍莓芝士蛋糕又有少少唔同 佢呢個奶味更濃 芝士味都突出D 而且佢面頭D cream打得超靚 連埋個蛋糕食超級順滑😍😍之後佢個柚子雲呢拿撻都超級好味 佢成個感覺好輕盈 撻底都做得好好食🍊最後佢個黑朱古力蛋糕同佢個樣一樣都係超級rich 食落超級濃郁 我地兩個都好中意🥰
mocha
scones
66%朱古力蛋糕
mocha
2021-07-14 1081 瀏覽
好耐之前食過文華Clipper Lounge 嘅下午茶, 覺得好唔錯,今次覺得大不如前,😮‍💨今次係Staycation package 包埋嘅XOVE X 文華嘅 Afternoon Tea,同正價入座嘅咸甜點只少兩款左右,即係話staycation嘅食物質素係同正價嘅一樣。酒店安排我地係Cafe Causette 享用下午茶。環境都寬敞開揚,採光度十足,同朋友傾計對住陽光都幾刺眼,要揀第二個方向嘅位,裝潢好似普通餐廳咁,我都係比較喜歡快船廊嘅環境。洋甘菊茶😁咸點🥪車打芝士三文治火腿🥪煙三文魚草忌廉裸麥三文治🥪雞蛋沙律青瓜三文治🥪烤牛水辣根西洋菜三文治🥪法式松露芝士火腿多士以上嘅三文治麵包除了雞蛋沙律同松露芝士外都較乾同硬😮‍💨,味道冇太大驚喜😅覺得最好食嘅係雞蛋沙律青瓜三文治同松露芝士火腿多士,發揮正常。甜品🍰1963文華芝士餅一貫嘅水準,好食🥧柚子雲呢拿撻以cream為主,又唔算太膩嘅,入面有粒粒柚子皮,可清新一下而且口感幾好。🍫法式66%黑朱古力蛋糕朱古力夠香濃,慕絲順滑。傳統鬆餅,提子鬆餅鬆餅係最失望,唔熱又乾又硬又冇牛油香,真係唔得😮‍💨😮‍💨文華鬆餅唔係話岀名嘅咩?!玫瑰
今次係Staycation package 包埋嘅
XOVE X 文華嘅 Afternoon Tea,
同朋友傾計對住陽光都幾刺眼,
要揀第二個方向嘅位,
裝潢好似普通餐廳咁,
我都係比較喜歡快船廊嘅環境。
洋甘菊茶😁

🍰1963文華芝士餅
一貫嘅水準,好食
🥧柚子雲呢拿撻
🍫法式66%黑朱古力蛋糕
朱古力夠香濃,慕絲順滑。

傳統鬆餅,提子鬆餅
玫瑰花士多啤梨醬
個醬都有好多果肉,好味嘅。

牛油忌廉
賣相麻麻,望落好乾。

希望餐廳見到會有改善啦,應該有排都不會再來了🥲
The highlight of the stay was the dinner at Café Causette, the food was very good thank to the chefs but an equally big part was played big our server Jacky Wong.  He was very attentive to all our request, such as putting the watermelon aside from the prawn salad, and changing the desert    to accommodate our dietary needs (set menu desert was changed to fruits and crème brûlée).Originally, my mother decided to change her desert from the set menu's pana cotta so that my sister, who was having in

Originally, my mother decided to change her desert from the set menu's pana cotta so that my sister, who was having in-room dining so she could also try the crème brûlée. To our surprise, Jacky offered an additional crème brûlée without having to change the desert, and kindly arranged for it to be  brought it up to our room so my sister could try it. Within 10 minutes she send a phot showing she had received the crème brûlée.

The other dishes were good such as the parma ham starter that thick slices of parma ham ( not too dry and not too salty), and the Iberico pork chop was  juicy, tender and aromatic (wok hay).

The breakfast at Café Causette was more mediocre. Their french toast looked so good in pictures so my expectations were high. Although the                 french toast looked good, it was BLAND.  I don't understand how it good have colour when it tasted so little of something - not even much of an egg  flavour?!

Is it too much to ask for a nice homey cinnamon french toast?

The western breakfast was fine, but I think most of it is down to good ingredients rather than chef's skill.

I have heard the Chinese breakfast is pretty bland, and it doesn't look good in pictures so I didn't even bother to        order it.

Overall I wouldn't come for the breakfast, and maybe I would re-consider coming back for dinner.
2021-08-31
試食活動
  • NA
2021-08-26 0 瀏覽
網上得知文華酒店做緊promotion,食desert tea set 有護膚品送,當然都聽聞文華tea set好出名,抵食好味,於是book 去試下。好耐冇試酒店既high tea.首先揀左飲品先,有唔同既中式茶或花茶選擇,tea set 包含4個scones, 真心文華scones 真係好好味,熱辣新鮮,再塗上特製香味濃郁既玫瑰jam, 一食難望。另外還有幾款簡單的三文治,最後係4款甜品,每一款都好好味,不會太甜,合曬我唔鐘意太甜的食客。甜唔芝士餅好香好滑、柚子檸檬達,賣相粉粉的,味道亦好清新爽朗、朱古力餅,文華都出名朱古力,味道濃亦不會太甜,甘甘地苦苦地非常好,最後係Xove護膚品賣相的甜點,外層原來都係朱古力做成,裝左cream,蓋里面有一粒粒紅色酸酸甜甜的糖。
MO tea set 🫖🍰Staycation package 包埋的tea set7月做緊 Xove護膚品聯乘✨所以層架最上層cake都配合返主題不過偏甜🙈 食唔哂咸點& scone 一如以往好食🥰三文治雖然十年如一日但唔知點解就係中意食🙈Scone 外脆內鬆軟 食完唔黐牙剛剛好😋飲品叫左兩壺茶🫖第一次試Lapsang Souchong (正山小種)味道好濃 有煙燻味 幾特別☺️ 除左tea set係 xove主題入住時仲送左一set xove 護膚品仲有試做優惠卷🤗
MO tea set 🫖🍰

但唔知點解就係中意食🙈

Scone 外脆內鬆軟
食完唔黐牙剛剛好😋

飲品叫左兩壺茶🫖
第一次試Lapsang Souchong (正山小種)
味道好濃 有煙燻味 幾特別☺️

除左tea set係 xove主題
入住時仲送左一set xove 護膚品
仲有試做優惠卷🤗
2021-07-28 414 瀏覽
XOVE WHITE TRUFFLE TREASURE AFTERNOON TEA 白松露貴寶下午茶玫瑰覆盆子奶黃雲呢拿甜點柚子雲呢拿撻 ~不太甜,清香柚子味1963文華芝士餅法式松露芝士火腿多士Scone 不及半島,但玫瑰果醬非常出色
白松露貴寶下午茶

玫瑰覆盆子奶黃雲呢拿甜點
柚子雲呢拿撻 ~不太甜,清香柚子味

法式松露芝士火腿多士

Scone 不及半島,但玫瑰果醬非常出色

2021-07-20 256 瀏覽
前日係小妹好朋友黎到呢個世界既記念日(朋友話只要唔係叫過生日就年年都咁後生年年18歲☺️) 小妹同佢咁老友又怎會虧待佢呢!我知道朋友鐘意文華酒店,上網做左下資料蒐集,發現原來文華東方酒店既閣樓既有一間性價比極高既餐廳叫做 café causette ,然後我就Book左個靚位~ 諗住比朋友一個小Surprise🧡。『記念日』當天我先同朋友講話去中環等,佢仲話我神神秘祕咁做,去到文華東方酒店樓下佢望住我,我又望住佢哈🤪。由酒店門口行到去餐廳嘅環境都唔使睇啦文華東方酒店當然又靚又高級🤭我地今次坐窗口位置,座位可直望中銀大樓,環境氣氛非常不俗😚亦都好細心地問我們有什麼需要呀‥超有需要飲杯水先嗎? 座位可以嗎?需要其他要求嗎?🤣又好有耐性咁問我地選擇什麼晚餐,告訴我們菜單上有哪一些推薦!服務一個字~好🧡。🥯餐前麵包麵包外脆內軟,麵包伴著香草醬,跟我們平常吃過法式焗蝸牛的醬汁類似,味道出奇地搭配😍算是一個特別之處~還可以無限refill啊!不過溫馨提示大家我同朋友3 course dinner食左一個餐前面包已經十分之飽了,小心不要眼闊肚窄「大嘥鬼」👻。Appetisers 🥣海鮮菠菜豆腐羹豆腐

🥯餐前麵包

Appetisers
🥣海鮮菠菜豆腐羹
豆腐嫩滑,香豆味, 加埋啖啖海鮮肉,大滿貫⭐️

🥗巴馬火腿伴無花果沙律
呢款沙律比較少見,值得一點呢😚果然,甜甜的無花果,配埋少少鹹的Parma ham🥗味道好夾,感覺好清新

Main
🐏香烤羊扒拼慢煮羊肩肉配香蒜薯薯蓉及青豆
medium 熟,羊架非常juicy, 外表煎得很香, 內裡有豐富既肉汁, 食到羊既鮮味, 而慢煮羊肩肉就好夠嫩滑而不失咬口!而且兩者一d都唔羶,羊既脂肪分佈亦很平均, 整體非常滿意💯

🐮安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯條🍟
五成熟嘅粉紅色,望到都開心,加上牛味濃郁,肉軟又緊密,肉質夠嫩,表面嘅煎到香口,簡直啖啖都係精華嚟,而佢既法式香草牛油係同雙得益彰,倍添香氣之餘又不失牛味😝薯條呢,炸到外脆內軟,簡單中顯出不平凡

🍮甜品及品茗
🍫特濃朱古力慕絲配可可脆粒
香濃朱古力蛋糕,外層的朱古力慕絲細滑,口感濕潤,內包著朱古 力蛋糕,鬆軟有彈性,中間還有可可粒,口感搭配有層次🧁

🍨荔枝覆盆子忌廉泡芙
覆盆子不酸,泡芙皮不膩,忌廉也非常的香,反倒是荔枝味不突出和泡芙皮有點太軟,已算是整頓飯中有點失色的一道菜🤣

🍵earl grey 伯爵茶及☕️Ceylon Orange Peko 錫蘭茶
伯爵茶特有既香味加上錫蘭茶特有既苦果配搭上靚靚茶壺造就一個完美Happy Ending , overall 絕讚😍

最後真係要特點點名餐廳經理Dermot既服務非常一流👍🏻不論係對食物既了解同對客戶無微不至都非常令人驚艷!大家如果有興趣訂位又想有一流服務既話可以msg我拎Dermot電話去訂位啊~🤟🏻
🍫特濃朱古力慕絲配可可脆粒
2021-07-15
宵夜
2021-07-14 246 瀏覽
Dinner at Cafe Causette located in Mandarin Oriental centralStandard hotel quality food and services.Tuna salad: fresh veggies, great portion as well, not quite enjoy tuna personally, i guess the Caesar salad would taste betterClub sandwich: averageHainan chicken rice: pretty good, really enjoyed the chicken oil rice, the soup as not bad too!! Price: $3-400 pp for dinner

Club sandwich: average

Price: $3-400 pp for dinner
2021-07-13 256 瀏覽
4月份生日嘅時候經Kkday book左個文華閣staycation ❤️❤️除咗文華閣食足早+下午茶+happy hour任飲之外,仲送埋cafe 嘅tea set^^呢個月份佢哋做緊一個叫做尋味亞洲主題嘅tea 講真個賣相係OK嘅,不過鹹點就一般般,除咗個鮑魚酥比較有少少驚喜之外其他都一般入邊冇佢最出名嘅scones 同埋玫瑰花醬所以就有少少失望,不過因為係套餐嘅關係有得包埋試下其實都開心🥳 員工服務好好加上坐得舒服 所以整體感覺良好❤️
呢個月份佢哋做緊一個叫做尋味亞洲主題嘅tea
入邊冇佢最出名嘅scones 同埋玫瑰花醬
所以就有少少失望,不過因為係套餐嘅關係
有得包埋試下其實都開心🥳 員工服務好好
加上坐得舒服 所以整體感覺良好❤️
2021-04-13
𝐻𝑜𝓉𝑒𝓁 𝒾𝓃 𝒞𝑒𝓃𝓉𝓇𝒶𝓁🌟 𝑴𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒊𝒏 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 文華下午茶 ($358 𝒑𝒆𝒓 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏)想試左好耐文華既𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢,今次朋友生日,一於黎試下😍預早一星期就𝘣𝘰𝘰𝘬到。今次安排左係𝘤𝘢𝘧𝘦 𝘤𝘢𝘶𝘴𝘦𝘵𝘵𝘦 食(快船廊都有得食既)呢道既環境好𝘨𝘳𝘢𝘯𝘥好靚,仲留左個𝘸𝘪𝘯𝘥𝘰𝘸 𝘴𝘦𝘢𝘵 比我地😆 雖然冇咩特別靚景,望住對面𝘤𝘩𝘢𝘯𝘯𝘦𝘭😂😂另外,酒店都準備左口罩套同濕紙巾比食客💪今次叫左佢最𝘵𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 既𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵。佢既𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 係用三層架黎𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦,𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦就另外上。𝘛𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 內包左𝘚𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴,𝘏𝘰𝘵 𝘚𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺,𝘗𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴,𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘬𝘦𝘴同埋𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴。我本身勁鐘意食𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦,而文華下午茶最出名既就係鬆餅同自家製既玫瑰花果醬😍今次食完最念念不忘既都真係呢2樣😚𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 有原味鬆餅同提子鬆餅兩款,提供左𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 同玫瑰花果醬。剛上枱時個鬆餅仲係熱辣辣,望落賣相正常,一咬落去蛋香味重同埋夠鬆軟😆加埋𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 勁好味呀!!!好似有英國食𝘵𝘦𝘢既感覺😚
𝐻𝑜𝓉𝑒𝓁 𝒾𝓃 𝒞𝑒𝓃𝓉𝓇𝒶𝓁

另外,酒店都準備左口罩套同濕紙巾比食客💪

𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 有原味鬆餅同提子鬆餅兩款,提供左𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 同玫瑰花果醬。剛上枱時個鬆餅仲係熱辣辣,望落賣相正常,一咬落去蛋香味重同埋夠鬆軟😆加埋𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 勁好味呀!!!好似有英國食𝘵𝘦𝘢既感覺😚加埋個玫瑰花𝘫𝘢𝘮之後又係另一個感覺,真係食到𝘥玫瑰花瓣,有𝘥莓味甜甜地好清香,配原味既𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦 勁夾。💯

或者係因為個𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦太出色,我覺得其餘既咸點都比較普通。

甜品方面又係大滿足,樣樣都好𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵,唔知食邊樣先好。最欣賞佢既牛奶朱古力蛋糕,佢既朱古力味勁濃好好味😋薑餅香橙果仁蛋糕🍰就𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩得黎又𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩得幾好。

野飲方面,試左𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦既文華東方茶。呢個茶係用左唔同既茶葉(唔係茶包)同香料𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥出黎,飲落去有一陣好香既薰衣草同橙味,食完甜野好解膩🥰🥰🥰🥰飲完仲幫我𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭 左水🤣

兩人𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 份量頗多,最後食唔晒侍應𝘱𝘢𝘤𝘬得好靚咁比我打包。😌好滿足既一餐😋🍰🎂

📍 𝗖𝗮𝗳é 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘁𝘁𝗲, 𝙈𝙖𝙣𝙙𝙖𝙧𝙞𝙣 𝙊𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡, 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜
5 𝘊𝘰𝘯𝘯𝘢𝘶𝘨𝘩𝘵 𝘙𝘰𝘢𝘥 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭, 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭

#foodie #hk #hkfoodie #hkeats #hkeat #foodlover #chill #cafe#香港美食 #852food#followme #photooftheday #instagood #me#foodie #foodporn#foodholic #topcitybiteshk #eatgoodfood #eatgoodwest #eateateat#metime #hkiger #happy #食好西#eatgoodfeelgood#相機食先 #exclusive #foodstagram#afternoontea #hongkong
2021-07-03 414 瀏覽
對上次係文華食下午茶係上年十二月嘅時候,甜品因為季節關係唔太啱口味,但整體都好高質,所以今年4月再訪❤️今次再訪決左去文華嘅Cafe Causette,個人覺得環境同採光度都比Clipper lounge 優勝,可能有自然光,所以影人嘅話Cafe Causette比較靚,但影食物我覺得都係Clipper lounge 靚啲🙈順帶一提~兩間餐廳嘅afternoon tea其實都係一樣㗎😋咸點唔錯,Scone配玫瑰果醬真心一流😻而今次同上次唔同嘅係,甜品真係好出色,我同朋友都覺得好好食!呢類下午茶能夠件件都好食,真係好難得😭唔怪得明明打卡位唔多,但都唔少人會去食,去得真係為咗食多過影相😝可惜美中不足係好大件,我覺得細細件會靚啲+方便食,依家影完相之後都係要搵staff拎番入廚房切,我好希望佢哋之後可以出番細件嘅甜品🙈至於服務方面Cafe Causette都一樣好好,同行友人其間唔係太舒服,佢哋好貼心主動帶佢去廁所,同埋見佢好耐未出黎都有幫手睇下咩事❤️不過如果唔計呢樣,整體都係覺得Clipper lounge嘅服務更專業,並唔係Cafe Causette唔好,而係Clipper Lounge

至於服務方面Cafe Causette都一樣好好,同行友人其間唔係太舒服,佢哋好貼心主動帶佢去廁所,同埋見佢好耐未出黎都有幫手睇下咩事❤️不過如果唔計呢樣,整體都係覺得Clipper lounge嘅服務更專業,並唔係Cafe Causette唔好,而係Clipper Lounge 年紀大少少嘅叔叔似乎係留意客人需求同說話方面更加熟練(唔知咁形容啱唔啱😹原諒我詞彙貧乏),有機會一定再去🥰
一直都好想試文華東方既下午茶,之前見到4月既staycation package有包tea就即刻book左。文華有兩間餐廳可以食到Afternoon Tea,包括:快船廊及Cafe Causette。而今次酒店就安排左我地去Cafe Causette。依間餐廳環境寬闊,採光度十足,我地被安排坐窗邊位仲可以欣賞到中環街景~最值得一讚係店員既服務態度真係好好!原本我既package係包中式下午茶,但我誤以為訂左西式下午茶,店員就話唔啱食可以轉,仲即刻入廚房叫廚師安排。而且仲好主動逐台幫手影相,亦會揀好角度、執靚tea set位置先影相,服務真係好加分!✨ Mandarin Afternoon Tea♡ 鹹點❀ 車打芝士火腿三文治❀ 煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治❀ 雞蛋沙律青瓜三文治❀ 烤牛肉辣根西洋菜三文治❀ 意式巴馬火腿番茄羅勒香蒜醬多士鹹點味道不過不失,當中最特別係另外分碟上既意式巴馬火腿番茄羅勒香蒜醬多士。多士烘得微熱又脆,parma ham鹹香味適中,配上清新既番茄羅勒香蒜醬可以中和火腿既鹹度。車打芝士火腿及雞蛋沙律青瓜三文治味道普普通通。煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治既煙三文魚唔會太咸

✨ Mandarin Afternoon Tea

♡ 鹹點

❀ 車打芝士火腿三文治
❀ 煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治
❀ 雞蛋沙律青瓜三文治
❀ 烤牛肉辣根西洋菜三文治
❀ 意式巴馬火腿番茄羅勒香蒜醬多士

鹹點味道不過不失,當中最特別係另外分碟上既意式巴馬火腿番茄羅勒香蒜醬多士。多士烘得微熱又脆,parma ham鹹香味適中,配上清新既番茄羅勒香蒜醬可以中和火腿既鹹度。車打芝士火腿及雞蛋沙律青瓜三文治味道普普通通。煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治既煙三文魚唔會太咸,但裸麥麵包較乾。烤牛肉辣根西洋菜三文治款式較特別,但食落烤牛肉偏乾。對鹹點整體有點失望,全部都係三文治或多士會較膩,如果多d款式就好~

♡ 甜點

❀ 1963 文華芝士餅
❀ 士多啤梨開心果杏仁撻
❀ 法式66%黑朱古力蛋糕
❀ 芒果椰子慕絲
❀ 傳統鬆餅 & 提子鬆餅
(配玫瑰花果醬&牛油忌廉)

文華享負盛名既scone & cheesecake果然名不虛傳!影完一陣相,scone仲係微熱,牛油味香,外層鬆脆,內層鬆軟,食落唔會乾身及唔易碎。玫瑰花果醬酸酸甜甜,草莓味濃,散發出淡淡既玫瑰花香,清香又唔會太甜,而clotted cream質感輕身,奶香味重,兩款醬配埋scone食味道好夾。文華cheesecake口感輕盈,好軟滑,芝士味香濃又唔會太膩。而士多啤梨開心果杏仁撻味道都幾有驚喜,有香濃既開心果醬,加上酸酸甜甜既士多啤梨,唔會太甜。法式66%黑朱古力蛋糕有濃濃既朱古力味,食得好滿足,但食多幾啖會較膩。芒果椰子慕絲最上面係棉花糖,而下層就有芒果朱古力脆皮包住椰子慕絲,中間亦有一層有芒果果肉既芒果醬,味道幾清新

♡ Tea

❀ Ceylon Orange Pekoe
❀ Jasmine with Flowers

Ceylon Orange Pekoe飲落果味重,帶點酸味,好啱解膩。而Jasmine with Flowers茶味較重,帶點清香既茉莉花味

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆
👅味道:⭐️⭐️⭐️💫
📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💎CP值:⭐️⭐️⭐️💫
(5⭐️為最高分)
  • afternoon tea set