2024-08-18 164 瀏覽
完全无罪恶感,色香味俱全。环境优美。厨师用心制作。咖啡雪糕好好吃,窗外植物绿油油。心境分外放松。职员用心有礼貌。餐具很精致。地点交通方便。值得一试再试。合理价钱,高质享受。
2024-07-18 372 瀏覽
位於佐敦一間世外桃源既cafe—Cafe Bonita,餐廳內設有落地玻璃既設計,令室內採光度十足,配上窗外走廊放滿各種綠色植物既配搭,令整體氛圍清幽、自在又寫意🪴 而食物方面,主要以西式菜式為主,推介香辣蕃茄蝦扁意粉,香辣蕃茄醬汁配上新鮮蝦肉,意粉軟硬度剛剛好,食落非常開胃;而脆炸蕃薯條,炸得金黃香脆又好味,另外值得一讚既係,點左兩款特色咖啡既味道都相當唔錯,整體而言,係幾值得假日同朋友專程到訪既餐廳🍴
位於佐敦服務式住宅及酒店「木的地」三樓藏著超有氛圍的西班牙餐廳 ᴄᴀғᴇ ʙᴏɴɪᴛᴀ有透光度 ᴍᴀx 的窗邊位 平台放滿舒適植物陽光投射下來時好愜意𝟷𝟸:𝟶𝟶 ɴ.ɴ 起供應 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 跟主菜等幾款 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 從 ʜᴋᴅ 𝟾𝟾 起 整個超划算單點餐牌也有西班牙風小食 主菜 跟甜品等我們就點了好幾款嚐嚐看𓋪 sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ғʀɪᴇs𓋪 sᴀʟᴀᴅ ʙᴏᴡʟ    ᴡ/ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴ ʜᴏɴᴇʏ ᴅɪʟʟ ᴠɪɴᴀɪɢʀᴇᴛᴛᴇ沙律碗看賣相已經知道材料超豐富又健康有牛沙果 蘿蔔 青瓜 希臘芝士 藜麥 杏仁片等配上酸甜開胃特製檸檬蜂蜜油醋汁清新輕盈又帶點果腹感 女生很適合蕃薯條份量二人分享很滿足如果有茄汁 / 特色醬汁會更惹味𓋪 ᴘᴀᴇʟʟᴀ ( sʜᴀʀɪɴɢ )招牌西班牙海鮮飯每天限量供應鋪滿大蝦 青口 蜆 魷魚等鮮味十足的海鮮 飯粒呈完美金黃色 且吸收了海鮮的精華 整體的口感偏濕軟𓋪 ʟᴇᴄʜᴇ ғʀɪᴛᴀ甜品除了常見的肉桂多士跟 ᴄʜᴜʀʀᴏs 還有特色的西班牙炸牛奶 外面炸得酥脆 內裡則是嫩滑牛奶 小心燙口甜膩度不會太高 還可以灑上
位於佐敦服務式住宅及酒店「木的地」
三樓藏著超有氛圍的西班牙餐廳 ᴄᴀғᴇ ʙᴏɴɪᴛᴀ
配上酸甜開胃特製檸檬蜂蜜油醋汁
清新輕盈又帶點果腹感 女生很適合
蕃薯條份量二人分享很滿足
如果有茄汁 / 特色醬汁會更惹味
𓋪 ᴘᴀᴇʟʟᴀ ( sʜᴀʀɪɴɢ )
招牌西班牙海鮮飯每天限量供應

ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 坐在窗邊吃著超高 ᴄᴘ 值的 ʟᴜɴᴄʜ
享受了一個很 ᴄʜɪʟʟ 的悠閑中午
2024-06-30
2024-07-13 252 瀏覽
位於佐敦木的地酒店竟然搵到一間小清新環境坐得舒適 餐桌距離闊落透過落地玻璃望住綠色植物設戶外座位不過當日落雨並無開放▫️西班牙海鮮飯 ($288) (大)豐富海鮮鋪滿飯煱有大蝦、青口、蜆同魷魚🦐🦑海鮮非常新鮮熟度亦控制得剛好食落口彈牙飯粒煮得乾身有咬口不過如果海鮮汁可以滲更多落飯粒就更好~▫️Iberico ham番茄多士 ($128)咬落口起初覺得火腿同蕃茄兩隻味都比較搶但食完火腿都會喺口中留有餘韻▫️香煎美國頂級西冷牛扒伴法邊豆及脆炸番薯條($208)薄切牛扒依然煎得肉質粉嫩帶juicy🥩輕輕加點黑醋汁減膩炸番薯條更有驚喜🍠外層炸得鬆脆內裡藏住香甜番薯肉切成粗條更覺外脆內軟😋👍🏻▫️西班牙油條 ($68)層層疊起嘅擺盤好靚鬆脆 churro沾朱古力醬作結呢個甜品又飽又滿足🥰▫️COLUMBIA CATURRA ($68)飲品比食物更有驚喜哥倫比亞咖啡豆沖得有層次上顎嚐到荔枝味條脷嚐到回甘味仲有帶少少酸嘅aftertaste荔枝香氣會停留在口中😍▫️PINE SMOKED SOUCHONG BLACKTEA ($40)松煙香小種紅茶入口煙熏味勁濃味道會留喺口中兩款飲品味道特別令人好有記憶❤️❤️
位於佐敦木的地酒店
竟然搵到一間小清新
環境坐得舒適
餐桌距離闊落
透過落地玻璃望住綠色植物
設戶外座位
不過當日落雨並無開放
▫️西班牙海鮮飯 ($288) (大)
豐富海鮮鋪滿飯煱
有大蝦、青口、蜆同魷魚🦐🦑
海鮮非常新鮮
熟度亦控制得剛好
食落口彈牙
飯粒煮得乾身有咬口
不過如果海鮮汁可以滲更多落飯粒就更好~
▫️Iberico ham番茄多士 ($128)
咬落口起初覺得火腿同蕃茄兩隻味都比較搶
但食完火腿都會喺口中留有餘韻
▫️香煎美國頂級西冷牛扒伴法邊豆及脆炸番薯條($208)
薄切牛扒依然煎得肉質粉嫩帶juicy🥩
輕輕加點黑醋汁減膩
炸番薯條更有驚喜🍠
外層炸得鬆脆
內裡藏住香甜番薯肉
切成粗條更覺外脆內軟😋👍🏻
▫️西班牙油條 ($68)
層層疊起嘅擺盤好靚
鬆脆 churro沾朱古力醬作結
呢個甜品又飽又滿足🥰
▫️COLUMBIA CATURRA ($68)
飲品比食物更有驚喜
味道會留喺口中
兩款飲品味道特別
令人好有記憶❤️❤️
2024-07-03 238 瀏覽
Cafe Bonita 位於佐敦木的地酒店R 3樓,餐廳室外周圍都有擺設不同的植物,環境優雅,室外設有小花園,餐廳充滿大自然氣息,風格又清新又文藝,有如城市中的小綠洲。巴拿馬火腿及蜜瓜伴迷你馬蘇里拉芝士波巴馬火腿鹹香,配烤哈蜜瓜和馬蘇里拉芝士波一齊食,甜味中和了巴馬火腿的鹹味,味道恰到好處。香蒜蜆肉扁意粉意粉香氣撲鼻,蜆肉處理得好好,沒有沙,蜆肉飽滿新鮮,意粉火喉剛剛好,軟硬適中,蒜香味濃郁,每啖都食到濃濃的牛油蒜香味意粉非常出色。西班班海鮮飯(每日限量供應)海鮮飯配料豐富,有海蝦、魷魚、青口,蜆,海鮮新鮮鮮甜,海鮮飯飽滿且紅澄澄的米粒色澤,讓人忍不住食指大動。西班牙油條西班牙炸油條,外層沾上滿滿的砂糖,再沾上朱古力醬,極度邪惡。

巴拿馬火腿及蜜瓜伴迷你馬蘇里拉芝士波

香蒜蜆肉扁意粉

西班班海鮮飯(每日限量供應)

西班牙油條
2024-07-02 168 瀏覽
侍應服務態度好好👍🏻,會主動換碟同餐具。番茄蝦扁意粉有成四隻蝦😋,意粉醬汁微辣,好惹味🤩。意粉幾彈牙。西班牙海鮮飯真係值得一試😍😍。海鮮飯上面鋪滿海鮮,有魷魚圈、蝦、青口同蜆。啲海鮮好新鮮。西班牙飯有飯焦,好好食😋parma ham 有好多塊🤤🤤,連埋芝士波食會相對無咁鹹。芝士係淡芝士,唔會太重芝士味,所以感覺無咁飽膩。心太軟夠熱,外脆內軟🤩🤩。朱古力醬幾流心😋。🍽香辣番茄蝦扁意粉: HK $88🍽️西班牙海鮮飯(sharing portion):HK $288🍽️巴拿馬火腿及蜜瓜伴迷你馬蘇里拉芝士波:HK $148🍽️心太軟伴雲尼拿雪糕:HK $68
侍應服務態度好好👍🏻,會主動換碟同餐具。

心太軟夠熱,外脆內軟🤩🤩。朱古力醬幾流心😋。

🍽香辣番茄蝦扁意粉: HK $88
🍽️巴拿馬火腿及蜜瓜伴迷你馬蘇里拉芝士波:HK $148
🍽️心太軟伴雲尼拿雪糕:HK $68
喺城市嘅市中心,人煙稠密,氣氛節奏急促,有時連食飯都要趕頭趕命,所以難得放假,真係要放慢腳步,調整一吓自己嘅生活。嚟到位於佐敦嘅Cafe Bonita,可以話係城市中嘅世外桃源!由一踏入餐廳就感受到嗰種慢活氛圍,加上一杯香濃咖啡同精緻嘅食物,同城市嘅喧鬧,形成獨特嘅恬靜。脆炸田雞腿拌蛋黃醬Cafe Bonita用上脆炸嘅方法嚟烹調田雞腿,入口鬆脆,但肉質鮮嫩多汁,加上田腿部肉質嘅彈性,形成強烈對比。想Cafe Bonita亦額外附上鮮檸檬同微酸嘅蛋黃醫作調味,除咗增加味道層次,亦能減輕油膩感。香蒜蜆肉扁意粉意粉嘅烹調時間啱啱好,口感爽口。雖然意粉嘅口感一流,但主角仍然係份量十足嘅蜆肉。蜆肉大粒飽滿,非常鮮甜,加上香蒜吊味,更加惹味!西班牙海鮮飯西班牙海鮮飯真係唔簡單!飽滿嘅飯粒,粒粒分明,充滿口感之餘,仲索晒由蜆、魷魚,蝦同青口等海鮮煮成嘅湯汁,充滿鮮甜味。西班牙炸牛奶都係第一次食西班牙炸牛奶,炸牛奶細細嚿,相對無咁油膩,口感嫩滑。食嘅時候,仲可以加上少少肉桂粉,隨即變成另一種層次。

脆炸田雞腿拌蛋黃醬

香蒜蜆肉扁意粉

西班牙炸牛奶
2024-06-15
估唔到佐敦鬧市都有一個咁隱世嘅小花園💐今日放假想食個悠閒嘅午餐🌞嚟到呢間酒店嘅平台竟然有間隱世嘅Cafe🥰店舖不大但係環境已植物環繞感覺好舒服🌳完全遠離彌敦道既煩囂🤣食物方面以健康嘅地中海菜為主🗾味道同營養都平衡得好好💪🏻特別大推佢既西班牙飯👅比起唔少西班牙餐廳更加出色⭐️ Parma Ham and Melon with Boccocini Ball 🥓巴馬火腿配上蜜瓜係經典嘅餐前小食🍈 火腿嘅鹹香配上鮮甜嘅蜜瓜平衡啱啱好💚 配上芝士有一份獨有嘅幼滑感🧀⭐️ Salad Bowl with Homemade Lemon Honey Dill Vinegarette 🥗食清新啲就叫咗個沙律碗🍀配料用咗水煮蛋牛油果雜豆同各種蔬菜🥬豐富得來有營養藜麥杏仁同Feta Cheese都增加了口感🥜佢嘅檸檬蜂蜜油醋汁喺精粹🍋 甜中帶酸嘅味道既Refreshing又增加了沙律既層次呢⭐️ Paella 🥘呢道西班牙海鮮飯真係必點非常有水準🇪🇸有大蝦青口蜆同埋魷魚🦐海鮮嘅份量飽滿而且極度新鮮🌊調味唔過重每一種海鮮都食到自然嘅鮮味💙鮮甜既精華融入都每一粒飯粒⭐️ Torrijas 🍞係西班牙版嘅French T
Paella
⭐️ Paella 🥘
呢道西班牙海鮮飯真係必點非常有水準🇪🇸
Torrijas
⭐️ Torrijas 🍞
係西班牙版嘅French Toast充滿了蛋香🍳 加上肉桂嘅味道好特別同有層次🌾

⭐️ Columbia Caturra 🇨🇴
手沖咖啡嘅技術好出色☕️ 本身呢隻哥倫比亞咖啡豆比較清新😚但係萃取到佢帶荔枝同蜜糖嘅香氣🍯 香氣好豐富有記憶點
⭐️ Pine Smoked Souchong Black Tea 🍵
呢款紅茶口味比較成熟🥸一入口就有Smoky既煙燻香🔥慢慢就飲得出佢既回甘濃度恰到好處

Paella
Torrijas
2024-06-14 148 瀏覽
有時想靜靜地享受下me time,會搵一啲坐得舒服嘅cafe嘆番個lunch😌呢日去到佐敦Cafe Bonita,位處服務式住宅內,環境闊落,裝修雅致,出面仲有小花園🪴Lunch set包前菜、主菜、咖啡或茶,除咗意粉、沙律之外,估唔到招牌有西班牙海鮮飯😛是日精選前菜🥗紅菜頭沙律,平時怕食紅菜頭嘅我,呢個又啱我口味,混入清新嘅油醋汁之後,完全無草青味,好開胃😙🥘西班牙海鮮飯估唔到cafe都可以食到唔錯嘅paella😻一人份都幾多,飯粒夠乾身,底部做到飯焦口感,而且夠入味。海鮮份量不少,蜆肉海水味好出唔錯😋😋🍰每日精選甜品套餐另加$28有埋甜品,呢日係朱古力opera,質地實淨唔硬,可可味香濃不太甜😚☕️Flat White套餐包埋咖啡或英式茶,flat white香濃幾好飲👍🏻人均消費:$190推介指數(10分為滿分):8分

是日精選前菜

🥘西班牙海鮮飯

🍰每日精選甜品

☕️Flat White
套餐包埋咖啡或英式茶,flat white香濃幾好飲👍🏻

人均消費:$190
推介指數(10分為滿分):8分
2024-06-14
2024-06-14 111 瀏覽
Randomly discovered a new cafe in Jordan and decided to pay a visit with friend due to a sudden shower.The cafe itself is quite spacious with adequate spacing between tables, good for chit chat or business talks. Went through the menu, not a big scale menu, but surprisingly they serve a few options of Spanish delicacies like deep fried frog leg, paella and churros at a very reasonable price. But we were looking for a quick lunch, we turned out go for set lunch, serving with 4 options of mains, i

Went through the menu, not a big scale menu, but surprisingly they serve a few options of Spanish delicacies like deep fried frog leg, paella and churros at a very reasonable price. But we were looking for a quick lunch, we turned out go for set lunch, serving with 4 options of mains, including a paella!

The lunch set served with a small portion of salad as starter, main and a cup of coffee.
I ordered a salad bowl as main, HK$98, vibrant and healthy with various vegi including like half avocado! Dressing with impressive home-made sauce. Pretty nice and perfect portion for a lady.
My friend ordered a prawn pasta and generously served with 4 pieces of prawn at just HK$88, taste pretty good, what a deal!

There is an offer that you may top-up the meal with a dessert at HK$28, wonder if it will be churros, will give a try next time.

Overall it was a valuable lunch with good service, definitely will visit again next time.
  • Salad  Bowl
  • Shrimp  pasta
2024-06-01 168 瀏覽
見到呢間新開嘅餐廳食評唔錯,所以bookmark左,今日有時間就試吓啦!過咗lunch hour, 所以要散叫。主菜叫左西班牙海鮮飯同比目魚意大利飯。甜品叫左炸鮮奶同炸油條。飲品方面叫左兩杯黑芝麻鮮奶咖啡。可能因為今日比較多人,等左20分鐘,終於有咖啡飲。一見到已經好失望,無拉花都唔緊要。第一杯:呢堆泡唔知發生咩事第二杯: 唔知係唔係喺廚房攪完再拎出黎賣相唔得,可能味道搭夠呢!Ummm… 飲落就同普通既鮮奶咖啡一樣,芝麻味係零。再攪攪下杯咖啡……完,無下次官方圖片只供參考:

過咗lunch hour, 所以要散叫。
主菜叫左西班牙海鮮飯同比目魚意大利飯。
甜品叫左炸鮮奶同炸油條。
飲品方面叫左兩杯黑芝麻鮮奶咖啡。

可能因為今日比較多人,等左20分鐘,終於有咖啡飲。

一見到已經好失望,無拉花都唔緊要。

第一杯:呢堆泡唔知發生咩事

第二杯: 唔知係唔係喺廚房攪完再拎出黎

賣相唔得,可能味道搭夠呢!

Ummm… 飲落就同普通既鮮奶咖啡一樣,芝麻味係零。

再攪攪下杯咖啡……完,無下次

官方圖片只供參考:
2024-05-28 141 瀏覽
由於new join 新公司,呀姐好好咁請我哋成班同事食飯仲叫同事book埋枱lunch就嚟呢度後尾有同事先講,呢間係新開嘅cafe,佢係附近返church之後食過覺得好食,所以推介俾呀姐。於是我哋成個department浩浩蕩蕩咁就嚟team lunch勒。本身入到嚟其實個空間感係幾令我impressive嘅大家都知而家香港寸金尺土,唔搭枱又唔密質質嘅空間真係買少見少一嚟個就嚟咗個小食,就係個蕃薯條,其實就咁睇,我係唔想食,因為覺得好似好多油炸過咁同埋都係啲來貨野,味道都應該似好假點知一食落,真係好有蕃薯嘅甜味,同埋唔係似用好多油炸如果大家on diet緊,千其唔好試,因為食過一條,通常都忍唔住食第二條。然後就有個沙律,呢個沙律算係幾足料,啲藜麥唔算係亂俾,灑得幾靚。個汁係呢間餐廳自己調嘅蜂蜜刁草油醋汁,食落係中和咗頭先食蕃薯條嘅熱氣感。啲蝦我以為係啲雪藏野,點知佢入口好爽口,而且無雪味,應該似係用新鮮,呢下幾impress到我呢個又係唔好睇外表,因為我諗咗好耐食唔食,唔明點解啲飯要粉紅色咁low 後尾我同事係強烈推介呢個,佢話條魚勁似銀雪魚又唔腥的確,入口皮脆肉嫩,而且啲粉紅色嘅r
由於new join 新公司,呀姐好好咁請我哋成班同事食飯
仲叫同事book埋枱lunch就嚟呢度

本身入到嚟其實個空間感係幾令我impressive嘅

同埋都係啲來貨野,味道都應該似好假
點知一食落,真係好有蕃薯嘅甜味,同埋唔係似用好多油炸
脆炸蕃薯條

沙律碗伴自家蜂蜜刁草油醋汁

後尾我同事係強烈推介呢個,佢話條魚勁似銀雪魚又唔腥
的確,入口皮脆肉嫩,而且啲粉紅色嘅risotto係用紅菜頭汁整出嚟,
用意其實係咁大舊魚肉入口係有啲漏,但呢個risotto清新嘅口感完全中和返。
烤焗杏仁蒜香比目魚配紅菜頭燴意大利飯
最後呢個令大家引頸以待嘅經典西班牙海鮮飯,海鮮用料足,而且味道係唔錯
不過當然唔夠我鍾意嘅另一間西班牙餐廳比,畢竟人家的Paella賣緊4百幾
呢度勝在仲係即叫即焗,性價比高,賣緊百幾蚊 jar ~
西班牙海鮮飯
呢餐飯之後,我自己仲諗住book母親節飯,however ,當時已經full booking 了
但呢間我bookmark咗下次還是會再嚟。
2024-05-06
脆炸蕃薯條
沙律碗伴自家蜂蜜刁草油醋汁
烤焗杏仁蒜香比目魚配紅菜頭燴意大利飯
2024-05-28 126 瀏覽
見係新開餐廳一直係收藏list裡邊今日終於去試有set lunch叫左個牛扒試下首先到既係前菜(即係南瓜沙律)一食就覺得唔錯喎最上層係一角番茄之後係南瓜蓉下層就係新鮮既沙律菜配上微酸既醬汁都幾開胃下咁自然會好期待主菜主菜係有牛扒 炸番薯條 同豆角炸番薯條好脆豆角都幾有蒜香味 但油左少少牛扒就比想像差我落單前特登問左下牛扒可唔可以揀幾乘熟職員話默認5成我都ok結果食落似7成 同埋勁多筋雖然牛肉味都幾香 但都救唔番個熟度最後額外加錢 加28蚊 叫個甜品芒果蛋糕一上已經好失望完全無攞盤有一粒藍苺 4份1粒士多啤梨再加件蛋糕個蛋糕重點係完全未退冰硬到叉唔入同職員講 佢地落入廚房加熱番出到黎都係叉唔入上層下層就好少少但其實都係食到芒果層有冰感碎冰最底層既蛋糕都碎左上層就完全放棄左個職員話呢個最上層係芝士面會比出面食開既硬但未解凍好既蛋糕同真係芝士蛋糕既硬到係會有明顯分別但職員好似當人前世未食過甜品咁唔識分兩者既分別
見係新開餐廳
一直係收藏list裡邊
今日終於去試
有set lunch
叫左個牛扒試下
首先到既係前菜(即係南瓜沙律)
一食就覺得唔錯喎

南瓜沙律
牛扒
芒果蛋糕
2024-05-27 145 瀏覽
最近有一家新的咖啡店在佐敦木的地酒店公寓三樓,環境非常適合吃早午餐跟下午茶。咖啡非常不錯西班牙火腿番茄麵包,在西班牙常見,番茄泥加了一點蒜,吃起來更香,火腿亦不錯。點了不是一人份量的西班牙海鮮飯,店員一直提醒海鮮飯份量很大,但其實並沒有,除非是非常胃口小,不然兩人是可以再多點一份主菜。海鮮除了青口都很新鮮,青口煮太久有點太小,希望他們能改善。蒜香蜆肉意粉值得點,用的蜆肉新鮮沒沙,意大利麵軟硬亦煮得剛好。兩款甜點,炸鮮奶跟肉桂條,比較喜歡炸鮮奶。看到他們還有窩夫跟肉桂多士,下次會想吃吃看。

咖啡非常不錯

2024-05-09 493 瀏覽
這間是位於木的地 Residence 3樓 ,要有住客咭才能入內,但大厦內有保安職員開門給我們,並引領乘搭上cafe。原來這是間只招待會員的cafe,坐下不久便有員工協助我們即時入會,免會費並沒有其他優惠。剛開業幾天,故人不多,落地窗環境開揚,地方優雅寧靜,另設有户外座位,室內還有TV供食客觀看,員工熱誠,整體感覺蠻好。😄💥lunch set 👉前菜+主菜+飲料>>南瓜蓉配羽衣甘藍👉南瓜蓉甜香,羽衣甘藍新鲜>>雞肉雜菌意大利飯👉雞肉軟淋,飯硬度適中,整體口感creamy。>>西班牙海鮮飯👉足料有蝦,蜆,鱿魚,青口,鮮味一般,配醬汁微帶酸的飯,頗為促進食慾😂>> Cappuccino拉花美,濃郁,奶泡creamy。😋

💥lunch set 👉前菜+主菜+飲料
>>南瓜蓉配羽衣甘藍👉南瓜蓉甜香,羽衣甘藍新鲜

>>雞肉雜菌意大利飯👉雞肉軟淋,飯硬度適中,
整體口感creamy。

2024-05-02