首先真係好讚呢間餐廳的服務,非常有禮貌,又貼心。我們公司一行十多人,因老闆last day想搵地方食,又要近又要不太貴又要大家覺得安全,因疫情大家都不想去人多地方,所以搵到Cafe Bauhinia 可包起樓上,真的好理想。😊😊環境光猛、舒服、開陽,感覺清新。又不會有太大聲的音樂,又有獨立乾淨廁所。除價錢合理、環境一流、服務貼心外,食物不論賣相、味道、選擇都值得讚,真係cost effective 👍👍😊😊又快手,絕對推介💖💖老闆同事都食得開心。😊😊餐牌都好多選擇,午餐由$65至$90,有沙律有主食有肉有素有漢堡,包一杯花茶或咖啡,加$8可加餐湯。環境舒服,很不錯的選擇👍👍飲品方面除咖啡外,也有特別的花茶和其他特色飲品。好多都想試😊😊我們一行19人,有本地香港同事也有外國人同事,大家叫了不同食物,都好滿意😊😊加上在樓上包了場,比較自在,又不用與陌生食客一齊坐。太高興有些食物和飲品都忘記影相。低溫慢煮雞配黑松露醬配牛角包及沙律菜$80每個餐加$8有湯及一塊蒜蓉多士。湯ok, $8合理價錢和味道。蟹子菠菜汁配虎蝦仁意粉$80 😊 好多蟹子,汁夠多😊香煎龍利柳意粉配黑松露醬$90魚煎得香口,
首先真係好讚呢間餐廳的服務,非常有禮貌,又貼心。

低溫慢煮雞配黑松露醬配牛角包及沙律菜$80

]低溫慢煮雞配黑松露醬配牛角包及沙律菜

西蘭花忌廉湯

蟹子菠菜汁配虎蝦仁意粉$80 😊
好多蟹子,汁夠多😊
蟹子菠菜汁配虎蝦仁意粉

香煎龍利柳意粉配黑松露醬$90
魚煎得香口,份量亦夠😊
香煎龍利柳意粉配黑松露醬

大啡菇漢堡配薯條或沙律菜$90
大啡菇漢堡配薯條

藍蝶花配柚子茶
藍碟花很流行,所以試下,賣相夠特別同靚,飲落則是平時柚子茶味。

2020-03-13
]低溫慢煮雞配黑松露醬配牛角包及沙律菜
蟹子菠菜汁配虎蝦仁意粉
香煎龍利柳意粉配黑松露醬
大啡菇漢堡配薯條
2019-09-25 1438 瀏覽
Cafe Bauhinia系一個好適合歎下午茶噶地方,炎熱噶夏天,點翻杯芒果西瓜冰,好爽啊,然後再來多份挪威煙三文魚忌廉芝士青瓜牛角包,牛角包好好味,三文魚配搭青瓜,好清爽,不會覺得膩,一個完美噶下午茶!
2019-07-21 1452 瀏覽
在紛紛擾擾的日子,難得有一個地方靜靜地,比你享受一頓舒適寫意的午飯時間。沒有同人去迫書展,反而帶了一本小說來到呢度,一面睇書,一面食野。開頭都担心食少少野又阻人咁耐唔好意思,但呢度的老闆娘好好人,完全唔介意,重有時同我傾兩句計,但又會尊重我的自閉時間,唔會話阻住你睇書喎。個老闆娘重好靚女添喝著老闆娘調的蜜桃花茶,美味的意粉,寧寧靜靜咁洗滌心靈食物飲品質素唔錯,價錢唔貴,最緊要係環境舒適氣氛柔和,是上環絕妙的一間隱世小店

喝著老闆娘調的蜜桃花茶,美味的意粉,寧寧靜靜咁洗滌心靈

2019-07-21
2019-05-15 1688 瀏覽
諗住同朋友去西港城食午餐, 點知間O野執咗, 又唔想飲茶, 又唔想行咁遠, 點知係旁邊有依間O野... 完全唔駛等位. 入到去原來環境都好舒服, 有好多花O既擺設, 感覺好好. 食O野方面就真係麻麻, 牛角包又唔算太脆, 雞又冇乜味. 但係咖啡尚算可以接受。

入到去原來環境都好舒服, 有好多花O既擺設, 感覺好好.

2019-05-15
2018-09-16 3187 瀏覽
約了老公嘆下午茶,知道這間餐廳是花花的主題,我都特意穿上花花衫襯回環境。這餐廳由門外都門內都是充滿花花的,像走進花花世界,很令女孩心花怒放啊!😁這真是個拍美照的好地方,而且店入面的小擺設、花兒、熊bear bear公仔等,都可以成為拍照的道具。🤩店內的侍應很好人,還主動幫我們拍照呢!除了環境優美外,食物質素也很好!這裡的花茶、水果茶都很清新,甜度適中,適合女生!很欣賞它的下午茶,有較多鹹點的,而且味道很好,我們二人都把食物吃光了!不像別家的cafe以甜點為主,太甜太膩就會吃不下。從網上看到這裡的下午茶已轉了餐牌,不過真的想好好記下在這裡的快樂時光呢!☺️
約了老公嘆下午茶,
知道這間餐廳是花花的主題,
我都特意穿上花花衫襯回環境。

這餐廳由門外都門內都是充滿花花的,
像走進花花世界,很令女孩心花怒放啊!😁

這真是個拍美照的好地方,
店內的侍應很好人,還主動幫我們拍照呢!

除了環境優美外,
食物質素也很好!
這裡的花茶、水果茶都很清新,甜度適中,
適合女生!

很欣賞它的下午茶,
有較多鹹點的,而且味道很好,
我們二人都把食物吃光了!
不像別家的cafe以甜點為主,太甜太膩就會吃不下。

從網上看到這裡的下午茶已轉了餐牌,
不過真的想好好記下在這裡的快樂時光呢!☺️
2018-08-11 2036 瀏覽
Food was good and you could feel their sincere passion.The only thing that it lacked was speed, the food came mega slow and I didn't like the drinks as they tasted weird and artificially.The butterfly Jasmine tea was strange as it had milk in it.I am not a fan of pancakes in Hong Kong, but when these were bought over, you could smell that it was good and they were soft and fluffy.The Vegetarian burger was the typical rice and veg patty and the fries were quite nice as they were crispy with fluff

The Vegetarian burger was the typical rice and veg patty and the fries were quite nice as they were crispy with fluffy potato in the middle.
2018-07-23 1670 瀏覽
港島區係食野貴,今日俾我搵到間好食,價格又合理既店😁個日推介蟹子波菜汁配虎蝦仁意粉,本身見佢咁綠色健康都唔係咁想點,但係見樓下d人又有人食,一於試下😆而飲品方面就可以簡38$或樓下。所以點了Cappuccino ☕ 另有加一服務費✨想不到依個麵又幾好食,麵比較乾身,應該是師傅喜歡煮到乾身,麵有波菜味,而蝦仁🍤亦好新鮮,鮮甜👍🏻朋友點了黑松露醬配雜菌長通粉,好有黑松露香味,但不是太入味,加點水會好點,多少少黑松露汁就perfect ❗❗😋😋菇好多,足料👍🏻Cappuccino就唔會太苦,調得幾好😁朋友點了藍蝶花茉莉花奶茶,藍色好靚😍😍飲落同平時d奶茶差唔多,但有茉莉花香味,令人放鬆。總括而言,坐樓上會舒服一點👍🏻👍🏻服務態度ok
港島區係食野貴,今日俾我搵到間好食,價格又合理既店😁

Cappuccino就唔會太苦,調得幾好😁

總括而言,坐樓上會舒服一點👍🏻👍🏻服務態度ok
2018-07-16 1088 瀏覽
今日去左上環呢間cafe一入到去就聞到好香既野食味不過因為剛食完午餐 只係試左呢個滋潤花果茶同棉花脆撻花果茶主要有蜜桃同綠茶味 仲有啲蘋果粒 好好味👍🏻棉花脆撻就係朱古力撻表面有一層半熱溶左既棉花糖半溶嘅棉花糖夾半溶嘅朱古力非常配🤤有機會再試下其他食物先 haha
今日去左上環呢間cafe
一入到去就聞到好香既野食味
不過因為剛食完午餐
只係試左呢個滋潤花果茶同棉花脆撻
花果茶主要有蜜桃同綠茶味 仲有啲蘋果粒 好好味👍🏻
棉花脆撻就係朱古力撻表面有一層半熱溶左既棉花糖
半溶嘅棉花糖夾半溶嘅朱古力非常配🤤
有機會再試下其他食物先 haha

今日同朋友行PMQ,行下hea下又半日,未夠鐘返份part time就OP下附近有咩cafe,見不太難找,就沿路一直落到上環,見到一個好似花店嘅地方就到了。 一入到cafe已經被flamigo同好多花包圍住,好relax,高身嘅枱,有花,盆景擺設,地下做cafe,閣樓有得book “Floral Jamming”,環境好舒服。從事花藝的人總是特別細心的,單是menu已經設計精美,店家的特飲更是圖文並茂。 柚子雞翼配薯條(HKD48) 三隻雞翼塗上柚子醬,焗得皮脆之餘更添清新得微甜味道,薯條份量足,而且選用較粗身連皮的薯條,無添加good,猜店家採用Airfryer來炸薯條,所以碟沒有油淋淋,而每條薯條都脆卜卜。 紫薯芝士五穀牛角包 (HKD48) 牛角包加進健康五穀多一重口感,少一份邪惡^^中間塞滿幼滑紫薯蓉,外層帶一點芝士醎香,好味。 蘋果金寶撻 (HKD38) 撻皮很香牛油味,餡料蘋果肉甜味適中,因為有肉桂,所以只食了點撻皮。 蘋果茶 (HKD35) 細細杯,加了切粒蘋果,有點唔夠喉呢 藍蝶花茉莉花奶茶 (HKD38) 漸變天然藍蝶花顏色,聞落好香茉莉花味呢 因

柚子雞翼配薯條(HKD48)

紫薯芝士五穀牛角包 (HKD48)

蘋果金寶撻 (HKD38)

蘋果茶 (HKD35)

細細杯,加了切粒蘋果,有點唔夠喉呢

藍蝶花茉莉花奶茶 (HKD38)

漸變天然藍蝶花顏色,聞落好香茉莉花味呢

因為全是tea set, 只係加$18就有埋飲品,靜靜地睇花底者放空是不錯的。
題外話/補充資料: Floral Jam 首選地方
2018-04-04
  • 藍蝶花茉莉花奶茶
  • 紫薯芝士五穀牛角包
2018-05-13 755 瀏覽
😊😊😊一間很舒適,簡約,寧靜,優美的cafe,位於上環的角落, 食品都ok, 飲品非常美味!店內有鮮花嘅味道和裝飾。 是星期日下午hea 的好地方! 值得推介!
是星期日下午hea 的好地方! 值得推介!

2018-04-20 2232 瀏覽
又係星期五TGIF lunch既時間,搵到呢間cafe個樣好得,但朝朝落車行返公司都諗唔到果到附近有間甘既野,原來係西港城挖頭巷果到。由於人多訂左檯,所以餐廳一早就放低左隻熊仔陪食,入面環境真係唔錯,完全同出面係2個世界(出面有地盤起緊樓),都係一般cafe menu,主食都係沙律/意粉,由於果朝隊長食左個豐富早餐,飽到下晝,所以叫個雞肉沙律食,其他同事叫左意粉,夾左2舊試下,無乜味道,跟餐有湯,仲可以揀$38以下的飲品,好抵喎,因為可以揀果茶飲,我叫左個蘋果茶飲⋯⋯嗯,完全飲唔到有蘋果味,果肉還果肉,so call茶既野就好飲用柚子蜜果d野沖出黎,可能我諗多左,以為係一壺茶葉茶+蘋果肉😑⋯⋯做乜寫寫下個沙律,又無食評?因為一直都未到,雖然係慢煮啫,唔駛慢到成檯人食晒,我碟沙律都未到!?最後費事阻住同事開工,叫佢地返去先,我就要自己孤零零等埋個沙律食埋先返公司😭個沙律同我既心情一樣,食之無味,白烚雞肉,加埋本身都無味既沙律,真係棄之可惜⋯⋯
2017-11-29 3130 瀏覽
其實鐘意去cafe嘅吃貨們,應該都知道上環都有唔少好有特色嘅cafe🙃今次行過上環去左一間充滿住花嘅佈置嘅cafe,充滿住少女風,又係一間好岩打卡嘅地方。睇到嗰門口已經好有心思啦,餐廳入面仲有好多鮮花添叫左嗰黑松露長通粉同珍寶燒烤菇素漢堡🍔黎到真係好有驚喜,因為勁多黑松露勁香~而且菇類又好多,食極都唔完😝另外我朋友點左嗰素漢堡,之前好少係餐廳聽過有素漢堡,所以叫左嗰黎試下🙈又一個好有驚喜嘅組合,蘑菇好大好juicy,中間仲有一塊好特別嘅食品,唔係好識點形容,不過入面有啲健康米,粟米錦嘅,真係要試過先知有幾特別😝😝😝野飲方面就叫左宜家好流行嘅藍蝶花,人人都話對身體好,我嗰杯係藍蝶花青檸梳打,而朋友就叫左花果茶,甜甜地好好飲👍🏻整體黎講,值得一試👍🏻餐廳環境用好多鮮花好有心思,而食物質素都好好。另外一提,我見到佢地有set lunch menu,如果係嗰頭返工去食午餐都唔錯嘅選擇啊☺️
今次行過上環去左一間充滿住花嘅佈置嘅cafe
,充滿住少女風,又係一間好岩打卡嘅地方。

睇到嗰門口已經好有心思啦,餐廳入面仲有好多鮮花添

叫左嗰黑松露長通粉同珍寶燒烤菇素漢堡🍔
黑松露長通粉

黎到真係好有驚喜,因為勁多黑松露勁香~
而且菇類又好多,食極都唔完😝
珍寶燒烤菇素漢堡

黑松露長通粉
珍寶燒烤菇素漢堡
2017-11-28 2093 瀏覽
平時係上環食lunch 好似有好多選擇 但又唔揀唔到食咩好🙈 有朋友推介哩間充滿文青氣息既cafe!☕ 唔單只有afternoon tea 其實lunch menu都唔錯 餐湯餐包同飲品都有包埋🥐 點左滋潤花果茶同藍蝶花青檸梳打 好colourful🍹-黑松露醬配什菌長通粉 hkd$88除左有好多菇之外🍄 仲有好多黑松露 香氣滿溢 完全係增加左我既食慾😋 啱哂鍾意黑松露既我!-珍寶燒烤菇素漢堡配薯條 hkd$108食燒蘑菇最怕就係燒到勁乾🔥 哩個菇就無哩個問題 而且仲有好多汁💦 不得不提就係中間最有驚喜既素漢堡扒😸 個口感同味道都好似真既漢堡扒🍔-話說黎緊要出席好幾個wedding 最近要努力keep fit💪🏻 好多時都會揀以素為主既菜式 正正就咁啱哩間有我想食既野 幾特別唔洗餐餐salad咁慘😢 如果有留意哩間既facebook 有好多準新娘都會黎相約一班好姊妹黎哩度搞bridal shower👰🏻 諗起朋友仲搵緊場地wedding前要玩返晚 即刻提議左佢可以考慮下哩間💐😆
黑松露醬配什菌長通粉 hkd$88
珍寶燒烤菇素漢堡配薯條 hkd$108
2017-09-21 2146 瀏覽
隱藏於上環的花世界cafe有時食下午茶 就係想有個舒服既環境。真心覺得依度環境好好 入到來一陣花香 比好多花包圍住 環境超優美 超舒服。我地叫左一個Tea set 好精致 食物比我預期中超班 原壺🍍特飲 自己斟 好玩 👍🏻推介:極上和牛漢堡 個牛好juicy 💯黑松露雜菌意粉 用料十足 良心餐廳💯Carbonara 👍🏻臨走時老細話食tea set 有禮物送 我幾個台灣朋友超開心!老闆很好人,一個tea set 只有一份,但佢每人送左一份比我地。 值得讚! 有咩開心得過同三五知己向一個環境優美既地方下high tea 又食又拎. 會再來參加佢地d 手作班。
隱藏於上環的花世界cafe
推介:
極上和牛漢堡 個牛好juicy 💯
黑松露雜菌意粉 用料十足 良心餐廳💯
Carbonara 👍🏻

會再來參加佢地d 手作班。
和牛漢堡
Carbonara
黑松露雜菌意粉
2017-09-20
和牛漢堡
Carbonara
黑松露雜菌意粉
2017-06-10 2084 瀏覽
星期六放假,心情原本好好,揾左呢間d評語幾好,環境又幾靚既cafe,諗住黎個室內野餐。點知中晒伏!😤😤點知等左15分鐘,黎左兩杯好難飲嘅野飲。藍蝶花茉利花茶奶茶,剩係得奶加糖水既味。另外一杯,滋潤花果茶,有幾粒蘋果喺上面,野飲淡茂茂,冇乜味。其實嘢難飲都算嫁啦,點知等多30分鐘,啲嘢食先黎,仲要又凍又難食。蝴蝶酥係淋既,焗棉花糖係扁晒凍晒既,個多士條都係淋既,串燒係唔好食既,木糠布甸係溶既。我平時真係唔會用咁多時間寫食評,但為左大家唔好再俾d 評分呃左,我要寫我既體驗出來。如果你剩係為左環境靚,唔需要食物質素,就可以go for it😤

點知等左15分鐘,黎左兩杯好難飲嘅野飲。

2017-06-10