2024-03-18 236 瀏覽
假日閒時入西貢輕鬆下😀搵到呢間小店 高質得黎仲好有人情味❤️先講野食😋 大推All Day Breakfast 🍳 賣相唔錯 食落梗加係停唔到每一樣都好好好好好味👍🏻 必叫另外叫左個意粉 同樣出色Mocha 睇個樣都知得😋😋😋店員好親切 店內亦坐得舒服望住窗外真係可以坐足一日😚題外話 當日落住微微細雨 眼見門口有客人無帶遮店員竟送上長遮一把 叫客人用完先拎番店 人情味加晒分☺️☺️☺️總括嚟講 一定會encore ❤️❤️
假日閒時入西貢輕鬆下😀

2024-03-10
  • All  day  breakfast
  • Mocha
2024-02-04 330 瀏覽
揸車黎到西貢行下 行到海徬街有間cafe 店面比較細 但餐牌既野食好吸引 就試試佢吧⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰▪️ 全日早餐 All Day Breakfast $98香腸 煙肉 炒蛋 蘑菇 蕃茄 薯餅 茄汁豆 迷你牛角包 沙律菜 好豐富呀 而且係即叫即做好新鮮 因為會見到店員即場煮 每樣食材都好香口 滿足哂唔同口味▪️ 南瓜忌廉蟹肉意大利麵 $88意粉好掛汁 食到有南瓜肉同埋蟹肉 每啖都好入味 而且意粉煮得剛好 唔會太硬太淋 可以試試▪️ 招牌雞翼4件(可選十里香,香烤沙嗲) $52我地試左唔同味 雞翼係新鮮焗熱辣辣 十里香有甜甜地既味道 而沙嗲味就非常惹味 小食非常滋味

▪️ 全日早餐 All Day Breakfast $98

▪️ 南瓜忌廉蟹肉意大利麵 $88

▪️ 招牌雞翼4件(可選十里香,香烤沙嗲) $52
2023-07-14 721 瀏覽
《Cafe Alley》📍 西貢海傍街3號地舖呢間位於西貢嘅cafe雖然遠離鬧市但係都估唔到原來人都幾多😱,同埋個人覺得裡面嘅座位都偏少😣,所以如果要食就要早d去排定隊👍🏻‼️➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨All Day Breadfast $98(8/10)裡面包括有香腸、煙肉、蕃茄、炒蛋、沙律菜、蘑菇、薯餅、茄汁豆、迷你牛角包🥐個人覺得佢嘅蛋幾滑🍳、薯餅都幾脆🤤,整體上食落去都唔錯,都幾大份👍🏻✨mocha 235mL$35 350mL$40 (8/10)飲落去唔會好苦,整體都好順滑,咖啡味都好清香😋✨latte 235mL $33 350mL $38同樣都係好順滑,咖啡味相對膠濃,奶味都好香🤩➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨食物(8/10)✨環境(8/10)✨服務(9/10)
《Cafe Alley》
📍 西貢海傍街3號地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✨All Day Breadfast $98(8/10)
飲落去唔會好苦,整體都好順滑,咖啡味都好清香😋
✨latte 235mL $33 350mL $38
同樣都係好順滑,咖啡味相對膠濃,奶味都好香🤩
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✨食物(8/10)
✨環境(8/10)
✨服務(9/10)
平時我爸爸媽媽每逢放假都好鐘意去西貢行下放鬆下,特別Cafe 又多,又近海邊環境食完可以行吓咁而除咗西頁大街嘅Cafe,靜少少、人流冇咁多嘅海傍街都有間唔錯嘅小店💛爸爸媽媽係常客,仲知老闆Eric同老闆娘係Angel,真係Feel 到佢哋成日嚟🤣爸爸話鍾意呢度氣氛好,同樣係小店,但就由兩位老闆親力親為佢哋成日都好好笑容🥰,感覺好溫馨,食物同咖啡又有心思👍作為客都會覺得特別親切~ 所以會成日回頭幫襯﹗南瓜忌㢘雞肉意大利麵 $88Menu上面特別提醒會有少量蟹碎, 鮮蟹肉味道鮮味,意粉份量夠 南瓜醬味道自然清甜蕃茄蘑菇茄子意大利粉 $78茄子擺得好整齊,煮得軟腍蕃茄嘅味道都係好自然,又唔會太淡或者太濃,啱啱好意式芝士配素菜飯團配酸忌廉 $48估唔到素菜飯團係炸的😂😂好得意,食落外層硬脆,口感超香口入面熱辣辣又好Creamy,食落仲會拉絲😍味道都好味﹗呢個真係比較少食到,完全唔似飯團🤣芒果椰子蛋糕 $42榛子朱古力蛋糕 $42兩件蛋糕係唔算好大件,但食得出味道濃郁特別係芒果味最怕假,佢呢度係好天然清新嗰種~唔會死甜另外朱古力蛋糕嘅榛子味都好出,雖然價錢嚟講,Size唔算好大,但味道係好味的,
爸爸話鍾意呢度氣氛好,同樣係小店,但就由兩位老闆親力親為
佢哋成日都好好笑容🥰,感覺好溫馨,食物同咖啡又有心思👍
作為客都會覺得特別親切~ 所以會成日回頭幫襯﹗

南瓜忌㢘雞肉意大利麵 $88
Menu上面特別提醒會有少量蟹碎,
鮮蟹肉味道鮮味,意粉份量夠 南瓜醬味道自然清甜
南瓜忌㢘雞肉意大利麵

蕃茄蘑菇茄子意大利粉 $78
茄子擺得好整齊,煮得軟腍
蕃茄嘅味道都係好自然,又唔會太淡或者太濃,啱啱好

意式芝士配素菜飯團配酸忌廉 $48
估唔到素菜飯團係炸的😂😂好得意,
食落外層硬脆,口感超香口
入面熱辣辣又好Creamy,食落仲會拉絲😍
味道都好味﹗呢個真係比較少食到,完全唔似飯團🤣
意式芝士配素菜飯團配酸忌廉

芒果椰子蛋糕 $42
榛子朱古力蛋糕 $42
兩件蛋糕係唔算好大件,但食得出味道濃郁
特別係芒果味最怕假,佢呢度係好天然清新嗰種~唔會死甜
另外朱古力蛋糕嘅榛子味都好出,
雖然價錢嚟講,Size唔算好大,但味道係好味的,
個人會建議個餅底可以再實正啲就更好,而家吉落都係有啲鬆~

咖啡嘅賣相係格仔~好特別﹗
味道偏Nutty~ 都好香﹗
係我會覺得唔錯嘅咖啡。
Cappuccino

食物雖然係好正常,但意粉主食呢啲都唔過 $100,相比其他Cafe,都真係唔算好貴~
所以我都會話性價比嚟講都算OK㗎﹗加埋咖啡同甜品都唔算好貴地咁😛

不過呢度真。小店,位置唔多,外面好似得 1-2張戶外枱畀有毛孩嘅主人一齊坐~
但坐得都舒服的,更重要係有獨立廁所﹗
意式芝士配素菜飯團配酸忌廉
2023-04-14 668 瀏覽
小小的店鋪,內有大概十多個座位,離市中心有點距離,但環境舒適休閑;而食物因即叫即做,等待時間可能會比較長。全日奄列內有煙肉磨菇芝土奄列、薯餅、迷你牛角包、沙律菜及西班牙火腿,食物頗有水準。南瓜忌廉蟹肉意粉,內有大量蟹肉,忌廉香滑,但味道偏淡!美式咖啡,香濃有啡味,酸度不高。雖然整體水準未見突出,平平無奇,但價錢不算貴,有空經過,也不妨一試!Cafe Alley地址: 西貢海傍街3號地舖電話: 65636621
南瓜忌廉蟹肉意粉,內有大量蟹肉,忌廉香滑,但味道偏淡!
美式咖啡,香濃有啡味,酸度不高。
Cafe Alley
地址: 西貢海傍街3號地舖
電話: 65636621
2023-04-08
西貢自家製咖啡店☕️Cafe Alley @cafe_alley 西貢大街小巷中嘅寶藏café,嚟西貢嘅吃貨一定要支持 早餐正價餐牌( 全天候冇套餐提供)人均:$100-$200時間:早上時段都多人排隊,店內位置較少,或需拎籌等候入座 ❤️大讚!招牌雞翼4件(十里香)$42店主自家研發十里香口味,好特別。我個人認為仲好食過土匪雞翼!如果去Cafe Alley 嘅話一定要試吓😋 🥐全日早餐 $88性價比高全日早餐,都算飽肚。欣賞佢個迷你牛角包,誠意十足。 🍝鮮牛油果鴨胸意大利麵 $73健康唔油膩,比出面其他café一般意粉份量大,又一推薦! ☕️泡沫咖啡 (350ml) $37店主太有誠意啦,用格仔鋪上cappuccino,$37 但係一啲都唔hea! Bible rating: 9/10📍地址:Cafe Alley (西貢)西貢海傍街3號地舖

西貢大街小巷中嘅寶藏café,嚟西貢嘅吃貨一定要支持

早餐正價餐牌( 全天候冇套餐提供)
人均:$100-$200
時間:早上時段都多人排隊,店內位置較少,或需拎籌等候入座

❤️大讚!招牌雞翼4件(十里香)$42

🥐全日早餐 $88
性價比高全日早餐,都算飽肚。欣賞佢個迷你牛角包,誠意十足。

🍝鮮牛油果鴨胸意大利麵 $73
健康唔油膩,比出面其他café一般意粉份量大,又一推薦!

☕️泡沫咖啡 (350ml) $37

Bible rating: 9/10

📍地址:Cafe Alley (西貢)
西貢海傍街3號地舖
All  Day  Breakfast
泡沫咖啡
$150 (早餐)
All  Day  Breakfast
泡沫咖啡
  • All  day  breakfast
2022-12-18 943 瀏覽
二訪西貢呢間cafe,佢係位於大街盡頭嘅轉角位,小店大約有十幾個位,無太多花巧嘅打卡位~但最重要係兩次嘅食物好高水準,值得回訪!全日奄列[煙肉蘑菇芝士奄列/薯餅/迷你牛角包/沙律菜/西班牙火腿]擺盤好豐富好吸引!蛋皮柔軟唔乾,奄列切開入面芝士同忌廉好creamy,又唔會好漏,蘑菇亦好夾。伴碟嘅薯餅香脆,成碟都好好食。招牌雞翼 十里香口味唔夠喉又叫多份雞翼,好入味,香草味濃又熱辣辣,正常水準。Mocha店員知道我地想要棋盤格嘅拉花幫我哋轉,影相打卡超靚!同埋好飲一啲都唔酸,黑朱古力味香濃!

全日奄列
[煙肉蘑菇芝士奄列/薯餅/迷你牛角包/沙律菜/西班牙火腿]

招牌雞翼 十里香口味

唔夠喉又叫多份雞翼,好入味,香草味濃又熱辣辣,正常水準。

Mocha

2022-11-14 688 瀏覽
星期一西貢比想像中多人,難得呢間cafe靜靜哋,我哋揀坐室外窗口位(好彩係第一臺客人 之後陸續有客人🤓)唔要茄汁豆 番茄,其他嘢份量加咗少少,熱辣辣 正牛油果鴨胸意粉很特別,意粉好味😋沙嗲烤雞翼好juicy 必點!百香果疏打特飲可以少甜呢間可以encoreP.S. 服務態度nice

唔要茄汁豆 番茄,其他嘢份量加咗少少
,熱辣辣 正

牛油果鴨胸意粉很特別,意粉好味😋

沙嗲烤雞翼好juicy
必點!

百香果疏打特飲可以少甜

呢間可以encore

P.S. 服務態度nice
2022-10-30 569 瀏覽
放假無咩野做就入西貢行下,星期六周圍都人頭湧湧,不過最吸引我既就係呢度有唔少幾有特色既coffee shop,濃濃秋意下搵間自己中意既小店,叫杯咖啡喺outdoor享受下慢活生活,遠離塵囂都唔錯😊行到黃昏見有啲攰,經過橫街見到呢度門口位都幾舒服就揀左呢間簡簡單單就叫左兩杯咖啡:▪️Americano (350ml/ $34) ▪️Latte (350ml/ $37)其實呢度仲有野食,不過晚餐又唔打算喺度食,所以嘆完杯咖啡就走左,下次有機會可以早啲入黎食個brunch

行到黃昏見有啲攰,經過橫街見到呢度門口位都幾舒服就揀左呢間

簡簡單單就叫左兩杯咖啡:

▪️Americano (350ml/ $34)
Americano

▪️Latte (350ml/ $37)
Latte

2022-10-23
Americano
Latte
2022-07-05 1402 瀏覽
全日早餐 All day Breakfast大大份all day breakfast 性價比極高,而且超級好食,用嚟打卡就一流啦📷✨白汁蘑菇煙肉意大利麵意大利麵好creamy,麵條嘅軟硬程度適中,忌廉汁全部掛哂係每條麵到加埋啲黑椒同煙肉,味道夠濃厚👍🏻👍🏻本身想試吓藍芝士鹹牛肉意大利麵,太可惜賣晒冇得試,下次去一定要再叫🫢🫢百香果蜂蜜梳打特飲好濃百香果味,加埋蜂蜜好解暑,又唔會太甜太膩 下次去一定再嗌😋😋😋
全日早餐 All day Breakfast

白汁蘑菇煙肉意大利麵

百香果蜂蜜梳打特飲
2022-07-04
2022-06-20 862 瀏覽
周六到西貢行山, 特意比原定出發時間早一小時到西貢, 碰碰運氣cafe 有冇位 (再上兩個星期黎, 遠處見到門口已經有人排了隊, 即刻轉身揾左第二間餐廳), 當日好幸運, 最後一張二人枱比我地坐到呢Order了all day breakfast + mocha, 好有心機, 而且上面的配料都是暖的, 份量好大all day breakfast 味道很難做得不好, 正常正路水準, 要讚的係個攞盤好有心機整齊Mocha 味道不錯, 正常水準, 拉花圖案好靚呢提提大家, 只收現金, 好彩朋友有現金係身
), 當日好幸運, 最後一張二人枱比我地坐到呢

Mocha 味道不錯, 正常水準, 拉花圖案好靚呢

提提大家, 只收現金, 好彩朋友有現金係身
2022-06-05 775 瀏覽
熱死人的西貢一日遊:Þ到處都是打卡熱點🔥推介大家一間用心小店白色與木系為設計主題店舖雖小 但食物卻很非常好味有即吃即做的奄列套餐🤤奄列內有薯粒、牛油和脆脆煙肉碎又有口感又香味滿滿配上他們家特製的熱烤蜜糖香草雞翼這麼熱過去也是值得
熱死人的西貢一日遊:Þ
到處都是打卡熱點🔥
推介大家一間用心小店
白色與木系為設計主題
店舖雖小 但食物卻很非常好味
有即吃即做的奄列套餐🤤
奄列內有薯粒、牛油和脆脆煙肉碎
又有口感又香味滿滿
配上他們家特製的熱烤蜜糖香草雞翼
這麼熱過去也是值得
2022-06-05 570 瀏覽
西貢除左海鮮,仲有好多好高質嘅小店cafe㗎☕️ 呢間Cafe Alley 雖然係橫街入面細細地咁,但志在人唔多,環境舒服,可以慢慢坐🥰🥂❣️意式肉丸蘑菇意粉肉丸大大粒夠彈牙,意粉軟硬適中👍而個sauce就用左拿坡里醬,係以蕃茄作為基底再加上其他香料製成,酸酸地甜甜地,相信廚師係調味上都好用心,因為成個意粉調味剛剛好,唔會話太酸/太甜/太咸😋😋❣️全日奄列 All Day Omelette 好豐富!有炸得好香脆嘅薯餅、食落新鮮嘅沙律菜、咸咸地嘅Parma ham,甜甜地鬆軟嘅牛角包、芝士味好濃郁好重蛋香味嘅omelette☺️好飽足😋😋❣️Mocha❣️Latte拉花幾靚,咖啡好香濃☕️☕️👍

❣️意式肉丸蘑菇意粉

❣️全日奄列 All Day Omelette

❣️Mocha
❣️Latte
拉花幾靚,咖啡好香濃☕️☕️👍
2022-05-23 499 瀏覽
西貢有很多小小的cafe,座位不多但裝潢擺設都十分別緻,主要以白色和木系風格為主All Day Omelette材料非常豐富奄列餡料充足包括了芝士、蘑菇、火腿、煙肉薯餅炸得香脆而不油膩小小的牛角包鬆脆帶點牛油的香味和蜜糖的甜味還有火箭菜和幾塊parma ham,如果加點黑醋想必更完美茄汁肉丸意粉即叫即製,上碟是仍保持熱度肉丸彈牙配撘茄汁令胃口大開Iced Mocha咖啡上舖滿了忌廉但不會太甜,咖啡和朱古力的味道很平均,賣相亦十分討好店員非常友善有禮店外有一張吧枱的小小位置也可攜帶寵物順帶一提,小小的cafe只有一位廚師,食客需要預些時間,不過等候時間也不會太久正正適合慢活悠閒地享受

All Day Omelette材料非常豐富
奄列餡料充足包括了芝士、蘑菇、火腿、煙肉
薯餅炸得香脆而不油膩
小小的牛角包鬆脆帶點牛油的香味和蜜糖的甜味
還有火箭菜和幾塊parma ham,如果加點黑醋想必更完美

茄汁肉丸意粉即叫即製,上碟是仍保持熱度
肉丸彈牙配撘茄汁令胃口大開

Iced Mocha

店員非常友善有禮
店外有一張吧枱的小小位置
也可攜帶寵物

正正適合慢活悠閒地享受
2022-04-23 266 瀏覽
🌞Saikung Cozy Cafe 🏖 A small, cozy cafe located in Saikung, away from the bustling city where you can enjoy your morning breakfast or brunch☀️🍳All Day Omelette: filled with cheese, mushroom and ham… and there were SO MUCH FILLING!!! Egg wasn’t overcooked or dry at all 🤤 Loved the crispy hash brown and buttery croissant that came along with the omelette as well🤤
🌞Saikung Cozy Cafe 🏖

• Omlette