2019-04-24 542 瀏覽
今天經過灣仔道,發現到這間韓式店,便叫了外賣嘗一嘗。店裹沒有坐下的空間,主要是做外賣的。可能是午飯原因,很多人都是買意粉,買年榚和炸雞比較少。原本想試一下紫菜包飯,無奈已經賣完了,最後選了年糕和炸雞。芝士炒泡菜年糕,基本上汁比年糕多很多,而且十分辣,上面的芝士還融成了一塊 ,沒有太多的芝士味。韓式炸雞,雞皮炸得非常脆,肉質也沒有太老。可惜套餐只包括三塊,份量有點少。總結來說,味道還是可以接受,但性價比略高了一點。
今天經過灣仔道,發現到這間韓式店,便叫了外賣嘗一嘗。

原本想試一下紫菜包飯,無奈已經賣完了,最後選了年糕和炸雞

總結來說,味道還是可以接受,但性價比略高了一點。
2019-01-14 453 瀏覽
We went to this shop to try their fried chicken. There was no lineup so the wait was quick. After ordering, they fry the chicken on the spot. Therefore, when we received the food, it was fresh and warm. The chicken came with the sweet plum sauce and I recommend eating the chicken with it because it's tastier. The guy working there was quite nice, so overall, service was good. We didn't sit inside because of a lack of space. I am definitely interested in returning to try their other items and have their chicken again.
外賣自取
2018-11-13 462 瀏覽
今日同隔離位同事都冇帶飯就諗住試下用網上外賣平台訂LUNCH, 其實我都係第一次用, 見佢有張50蚊COUPON就試下啦, 見到附追餐廳彈出黎比較吸引既係呢間韓國CAFÉ, 於是就打左2個SET, 運費 $20, 減左DISCOUNT $50, TOTAL $102,很花算。因為公司送外賣唔可以送到上黎, 最後同個送貨司機搞左一輪先拎到餐, 呢個係有點麻煩, 不過佢態度好好, 所以沒有不快既事情發生。套餐A $6810件韓式紫菜包飯3件韓式炸雞道地冬瓜茶套餐B $64韓式芝士年糕3件韓式炸雞道地極品解茶紫菜包飯幾好味, 炸雞只係雞搥仔, 比想像中細, 但送到黎既時候都仲熱, 而且味道不差, 都算可以。但個韓式芝士年糕就真係麻麻地, 味道怪怪。總結係如果冇50蚊COUPON, 好難接受呢個LUNCH要70幾蚊。

套餐A $68

3件韓式炸雞
道地極品解茶
外賣送餐
2018-07-18 625 瀏覽
好辛苦行過去,發現原來鲷魚燒已經冇左好耐😭😭😭😭😭😭😭乳酪雪糕都冇😭😭😭😭😭行咁遠就係為左食鯛魚燒😭😭😭😭超失望😭😭😭😭
好辛苦行過去,發現原來鲷魚燒已經冇左好耐😭😭😭😭😭😭😭
乳酪雪糕都冇😭😭😭😭😭
行咁遠就係為左食鯛魚燒😭😭😭😭
超失望😭😭😭😭
2017-07-09 1612 瀏覽
話說王子很喜歡到灣仔道買雞蛋仔吃,有一次意外經過這一間小店,實在被他們的外賣價錢吸引住。現今的香港,繁榮的灣仔區,還有$30的外賣飯盒嗎?有!真的有!我吃過幾次,味道還不錯呢!我買外賣絕少舉筆寫野,但看完這間小店的食評,原來還有人專程來買雪糕,實在忍不住為這店舖更新一下他們最新的餐牌及食物。問過老闆之前其實主打韓式美食,但最近加插了12款焗飯和炒意粉,價錢有$30至$45,但雪糕已經停止售賣了。小店的焗飯多數已經煮好保溫,意粉會即場炒熱,大概需要等5-10分鐘,由於店舖比較細小,門外道路亦比較狹窄,建議午市時間預先打電話落單會比較好。今次點了菠菜焗龍利魚飯$30,菠菜鴨胸炒意粉$30,煙三文魚忌廉汁天使麵$30,BB薯塔$9。一打開這份菠菜焗龍利魚飯份量十足,一大片龍利魚認真誇張,沒有雪藏味道,微鹹的白汁簡單調味,味道不錯,抵食之選。至於煙三文魚忌廉汁天使麵就不知道為什麼變了意粉,意粉質地不錯,但煙三文魚也奇怪變了熟三文魚,也許怕夏天會容易變壞吧。雖然外表不太吸引,但味道還是可以的。而我最喜歡他們的炒意粉,雖然不算貴價意粉,但是味道也不錯啊!廚師炒完也不感油膩,意粉軟硬適中,六片鴨胸簡

BB薯塔$9。

而我最喜歡他們的炒意粉,雖然不算貴價意粉,但是味道也不錯啊!廚師炒完也不感油膩,意粉軟硬適中,六片鴨胸簡單好味,若果菠菜的份量能夠多一點會更好,總括而言,物超所值。

最後還有我極度推介的BB薯塔,廚師用油炸到脆卜卜,跟我在韓國吃過的一樣美味,十個讚!
  • 菠菜焗龍利魚飯
  • 菠菜鴨胸炒意粉
  • BB薯塔
2017-06-25 835 瀏覽
在附近吃完晚餐,約9時許,留甜品肚專程和朋友到此想吃鯛魚雪糕,跟著地址找著,找來找去不見蹤影,唯有改到轉角傳統甜品店。吃完出來死心不息再路經枱頭終於看到店名,豈料關了門... 失望!明明資料顯示開到晚上11時的,究竟這店是否已經不再營業呢?!

2017-06-25
  • (原味)低脂乳酪雪糕鯛魚燒
2017-05-05 796 瀏覽
去上堂在附近找吃。有越南菜、港式小食、麵包店等等,千㨂萬㨂怎會㨂中這間。很多學生排隊,都是買熱食,有意粉、焗飯等。早陣子吃了個美味的紫菜包飯,起了心癮。雖然$28相比其他$30意粉配飲品有點貴,但還是選了。店員找錢後便拿出早已包裝好的透明膠盒。打開見珧賣相,連錫紙都沒有,有少少失望。紫菜包飯本身已不太好吃,飯腍至見不到一粒粒,包著的材料普通,連調味都沒有。說服自己健康過食粢飯。怎料吃到最後兩件,中間夾著一隻巨型昆蟲,即時想嘔。吃過這麼多餐廳,第一次發生,好恐怖。

吃過這麼多餐廳,第一次發生,好恐怖。
2017-03-06 786 瀏覽
本來想試一試他們的魚仔雪糕,但已經沒有出售了!不過我對另外兩款食物有興趣就是他們的韓式壽司同埋韓式炸雞!首先是試韓式壽司,入面有五款材料有雞蛋日本蘿蔔蟹柳青瓜同埋好似火腿。飯柔軟不硬,紫菜不是油油的那種反而適合我減肥,而且這壽司又飽肚味道又啱啱好。跟着就是試炸雞了,皮很薄炸得脆脆的,味道剛剛好!咬開之後入面都很juicy! 我看到他近來沒有賣雪糕,反而門口貼了很多餐單是賣飯盒的,可能真是生意難做要賣多些款式?!我見很久沒有人上載資料,於是便更新一下,好讓多些去幫襯!不想小店如果沒有生意的話又會少一間的了。12點前落單仲送飲品?如果$30一個飯真係抵喎仲送飲品!大集團都起碼成$40幾蚊一個飯,希望佢可以繼續做落去。其實呢個價錢平平哋都啱附近嘅學生哥幫襯又可以有小食食,十元八塊有得淺嚐唔錯唔錯!

韓式紫菜包飯x韓式炸雞三件
韓式炸雞
現在有多款飯吃價錢便宜
2017-03-06
3 分鐘 (堂食)
韓式紫菜包飯x韓式炸雞三件
韓式炸雞
現在有多款飯吃價錢便宜
2016-07-21 1096 瀏覽
🎏 粒粒紫薯鯛魚燒 $40脹卜卜既鯛魚燒,即叫即整,大約5~10mins出爐啦☺️原條魚魚影相真係好吸睛🌝上面有支Oreo既百力支,即製既熱辣辣鯛魚燒+埋凍冰冰既yogurt。Yogurt冇雪糕咁肥 你懂的😈yogurt唔會太甜岩岩好😋食左半yogurt食到魚燒啦,脆邊喎😍好驚喜啊💜好有蛋香,食多小小有粒粒紫薯係入面啊,食到條魚尾仲脆卜卜😋

🎏 粒粒紫薯鯛魚燒 $40

2016-01-22 846 瀏覽
而家好多地方都有雪糕雕魚燒食,今次就試下呢間!呢間既雕魚燒好大件,雪糕份量都好多!我覺得幾抵食雕魚揀左原味,其實味道同質感同雞蛋仔一樣,外脆內軟,蛋味都幾香!餡揀左紅豆,原來係紅豆泥,仲以為會有一粒粒咁架~紅豆泥比較甜,但配埋雪糕一齊食都OK~雪糕有原味乳酪同抹茶,我就揀左原味乳酪味道偏酸,有奶香,質地非常香滑,好味但就溶得非常快,所以食得有D狼狽呀~最頂插住係兩粒沾了朱古力醬既青提子,提子清甜爽脆~下次要試抹茶味雪糕
而家好多地方都有雪糕雕魚燒食,今次就試下呢間!
呢間既雕魚燒好大件,雪糕份量都好多!我覺得幾抵食
雕魚揀左原味,其實味道同質感同雞蛋仔一樣,
外脆內軟,蛋味都幾香!

餡揀左紅豆,原來係紅豆泥,仲以為會有一粒粒咁架~
紅豆泥比較甜,但配埋雪糕一齊食都OK~

雪糕有原味乳酪同抹茶,我就揀左原味乳酪

最頂插住係兩粒沾了朱古力醬既青提子,提子清甜爽脆~

下次要試抹茶味雪糕
2015-12-20 687 瀏覽
係韓國食過魚仔雪糕無乜特別,見佢有芝士炒年糕早就想試,果日放工餓到就暈即刻去試下。一入去就俾錢之後先視察環境已經心知不妙,舖面一眼睇曬點解無可以炒年糕嘅爐嘅?果然此時見店員由雪櫃拎啲野出黎放入微波爐,幾分錢後我就有個製成品啦啲年糕太淋完全無口感,咬落一團粉.....幸好個醬多甜少辣幾好味,芝士多又好食,不過我邊食邊望住隔離兩個舖位嘅腸粉王10蚊有3條,早知食腸粉好過。

2015-12-16
5 分鐘 (堂食)
2015-11-10 485 瀏覽
平時行過都心思思想試,見團購有做優惠,即刻買左黎試!好抵又好食!個魚型餅即叫即做,之後加乳酪雪糕,選左紅豆蓉,朱古力醬!Yummy!因個餅係即整,所以真係冷熱交融!食到底有紅豆蓉,唔係太甜同好假個啲紅豆!食完之後再買多兩張團購,下次行開去再食!
食完之後再買多兩張團購,下次行開去再食!
外賣自取
2015-10-17 443 瀏覽
.............1. 朱古力紅豆鯛魚燒雪糕 $32 👍👍👍👍💋 (5分滿分)2. 原味紫薯鯛魚燒雪糕 $32 👍👍👍👍💋 (5分滿分).............1.#朱古力 皮比#原味 皮好👍好濃朱古力味2.#紫薯 吾似紫薯 似紅豆😂3.叫紫薯 吾知點解會有d#抹茶 好明顯無抹過個spoon就整落去4.#cwb 店 好似比#mk 店 貴.............其實其實 #食家恩 姐係我😂終於終於食晒 全港 我所知有供應#鯛魚燒#雪糕 的舖頭啦😈排名如下:1. #cafeaboong 2. #taiparfait 3. #norayokcafe其實每間都係吾同既鯛魚燒口感 不過呢 個人較喜歡依間👉總結: 每一間都係食過一次就夠了😂吾會安哥1. #cafeaboong👍👍👍👍😗 (5分滿分)#鯛魚燒皮 :較似#雞蛋仔 和 #格仔餅 此兩類食物係我至愛 所以已經較高分#份量 :是3間中最大的一個 當然適合#大胃王 的我#雪糕 :#乳酪雪糕 無其他的酸 易入口#紅豆 :好淋 幾香 係溶吾係粒 我係#紅豆控#服務員 :態度好兇 食乜?咩味?啦!😂3句finish👉總結: 每一間都係食
.............
2. 原味紫薯鯛魚燒雪糕 $32 👍👍👍👍💋 (5分滿分)

1.#朱古力 皮比#原味 皮好👍好濃朱古力味
2.#紫薯 吾似紫薯 似紅豆😂
4.#cwb 店 好似比#mk 店 貴
排名如下:
其實每間都係吾同既鯛魚燒口感 不過呢 個人較喜歡依間

👉總結: 每一間都係食過一次就夠了😂吾會安哥

1. #cafeaboong👍👍👍👍😗 (5分滿分)

#份量 :是3間中最大的一個 當然適合#大胃王 的我
#雪糕 :#乳酪雪糕 無其他的酸 易入口
#紅豆 :好淋 幾香 係溶吾係粒 我係#紅豆控
#服務員 :態度好兇 食乜?咩味?啦!😂3句finish

👉總結: 每一間都係食過一次就夠了😂吾會安哥
2015-09-15
15 分鐘 (外賣自取)
2015-08-26 357 瀏覽
經過旺角都會見到有人龍等,見個外形都好得意,真係好想試,但見有人龍,加上唔係幾想等,所以走係冇食到。見有團購,所以買黎試食下。見餐廳名叫Cafe,以為有得坐下,因為行到有啲攰。魚仔有味揀,餡料我揀左紅豆,幾好食。但乳酪雪糕同呢舊魚完全格格不入,好怪。如果雪糕係普通軟雪糕就會好唔同。
經過旺角都會見到有人龍等,
見個外形都好得意,真係好想試,
但見有人龍,加上唔係幾想等,所以走係冇食到。

見有團購,所以買黎試食下。
見餐廳名叫Cafe,以為有得坐下,
因為行到有啲攰。

魚仔有味揀,餡料我揀左紅豆,幾好食。
但乳酪雪糕同呢舊魚完全格格不入,好怪。
如果雪糕係普通軟雪糕就會好唔同。
乳酪雪糕超怪
2015-08-26
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2015-08-07 568 瀏覽
鯛魚燒雪糕旺角開既係第一間店, 之前都想去食, 但次次最後都食左honey creme ...其實幾個星期前見到灣仔又有間鯛魚燒雪糕, 但係就唔知係咪同一間 ...居然我今日上網見到有團購, 見到應該係同一間, 所以就買左...即日團購即日lunch用...位置係膠粉皇/辣嗎隔離...我叫左 原味雪糕奶皇肚朱古力魚...佢即叫即做, 所以都預左要等...舖頭比較小, 無所謂, 我邊行邊食嫁啦...收銀哥仔仲提我小心熱tim...明明就有用風機幫我吹左陣 ...原味雪糕奶皇肚朱古力魚: 仲係熱熱雪糕上面有d脆片, 無大影響, 但多左三隻色之後樣就靚好多 ......先食雪糕, 其實係foyo, 酸味重既foyo, 而且無稀nel nel...幾開胃, 我鐘意 !!份量就還好, 比我想像中少, 但都算係多...之後食個兩粒丸...整個時佢係開朱古力fountain整, 本身係(無核)青提黎...提子crispy and firm, 唔係放到淋哂個d漏氣提子 ...食食下手指有d凍, 原來係滴左少少落手指...不過呢個時候就發現條魚好似joker咁裂口 ...所以我就再加快食

位置係膠粉皇/辣嗎隔離...

我叫左
原味雪糕奶皇肚朱古力魚...

...
原味雪糕奶皇肚朱古力魚
...所以我就再加快食...食完foyo就係條魚啦, 條魚真係有朱古力味
, 唔似街邊假雞蛋仔...咬落去都軟, 軟得黎好紮實, 有d似蛋糕, 食完會有d飽
...食到近魚尾奶黃就出現啦!! 奶黃比較淡, 無咩吉士味, 甜味都唔多(之後先知係特登既少甜奶黃)...最重要其實係比較稀, 好watery, 會似醬既質地
...早知叫紅豆啦!!

有團購無錯係平左, 但係我覺得可以再平d...而且原價我就未必會捨得食
...不過等我買多幾張省住用啦...
2015-08-07
5 分鐘 (堂食)