2020-05-19 67 瀏覽
今日黎左天際中心開會,沿途都唔見有餐廳諗住要餓到收工啦原來呢度有間隱世CAFE!!係不見天既OFFICE入面開會開左幾粒鐘,一去到見到有 OUTDOOR 又有帳篷即刻坐低放空一下先~~平時飲咖啡都無時間睇MENU,都係 cappuccino latte 走唔甩係呢個咁 CHILL 既環境都想試下新野,店員推薦 Dirty凍奶加上 shot,要大啖少少飲入口先飲到咖啡油,再到牛奶,層次感好好,佢地既咖啡仲有淡淡既朱古力味無冰又唔會沖淡咖啡本身既味道,真的不錯喝!!跟住到野食啦,<鮮赤米蝦濃湯海鮮烏冬 >都估唔到一間咁文青既CAFE 除左輕食都有其他選擇  湯頭非常濃郁既蝦味,食得出係心機之作烏冬亦係我喜歡既粗身手打鳥冬係工作時間有個咁寫意既地方,可以忙裡偷閒,飲品食物亦唔錯,放假都一定會再黎
今日黎左天際中心開會,沿途都唔見有餐廳諗住要餓到收工啦

原來呢度有間隱世CAFE!!

即刻坐低放空一下先~~

凍奶加上 shot,要大啖少少飲

無冰又唔會沖淡咖啡本身既味道,真的不錯喝!!

跟住到野食啦,<鮮赤米蝦濃湯海鮮烏冬 >
都估唔到一間咁文青既CAFE 除左輕食都有其他選擇
湯頭非常濃郁既蝦味,食得出係心機之作
烏冬亦係我喜歡既粗身手打鳥冬

2020-05-19 34 瀏覽
剛搬黎葵興就發現了一間隱世cafe,成間 cafe 都充滿住可愛啊兔兔😍而且仲有戶外地方,環境相當舒服。今日天氣有點風幾舒服,所以我選擇坐係戶外,感覺好 relax,由於食物選擇都有好多,我有點選擇困難😅 終於叫咗個煙三文魚蛋沙律牛角包配薯條,加杯玫瑰梳打,個牛角包好鬆軟配埋三文魚蛋沙律簡直係絕配,而且價錢相當抵食,都只係$70👍🏼,哩到仲有午餐、下午茶、意粉、沙律、burger 同好多唔同嘅小食,好多都好吸引,我一定要帶朋友仔再黎試埋其他嘅野食😋 由於有戶外嘅地方,見到有好多人都帶狗狗黎,佢地應該係哩到嘅熟客仔,見到餐廳姐姐就好熱情咁衝過去,哩到真係一個好正嘅地方,令人心情好放鬆。
2020-05-19
2020-05-19 22 瀏覽
坐落葵涌工廠區,雖然唔近地鐵站,不過附近有好多工廠大廈,lunch時段都算多人🙈竹炭雞肉漢堡幾好味😋配埋香脆薯條同茄醬,個sauce幾正👍🏻泡沫朱古力稍甜,不過睇落幾靚Cafe幾環保,用紙飲管同環保匙羹同刀價格同普通cafe差唔多或者稍平
泡沫朱古力稍甜,不過睇落幾靚
Cafe幾環保,用紙飲管同環保匙羹同刀
價格同普通cafe差唔多或者稍平
  • 竹炭漢堡薯條
2020-04-13 248 瀏覽
用外賣APP 叫左個煙肉白菌卡邦尼長通粉,上黎openrice 睇見賣相唔差就試下啦,點知送到黎白菌仲多過長通粉,都算啦。成碟長通粉所有野完全無撈過既,汁係個底,白菌佔左半個盒,煙肉得個少少,啲長通粉就一滴汁都無 連撈埋啲野既動作都唔做 係咪hea 到咁?
連撈埋啲野既動作都唔做
係咪hea 到咁?
2020-04-13
15 分鐘 (外賣送餐)
2020-02-19 461 瀏覽
試過這間餐廳幾次都覺得食物質素不錯,今日在家工作,終於再到餐廳享受一下寧靜午餐。舖頭環境舒適,悠閒。我叫了一份日式咖哩牛筋飯和咖啡。咖哩味道甜中帶微辣,牛肉鬆軟但有口感,我非常喜愛。根據主廚解釋,醬汁是結合日式和泰式咖哩而成。另外杯咖啡並不是隨便一杯,而是有劃花的,好專業,在其他地方要幾十元才可喝到,這裡跟餐只加10元,非常抵。下次有空一定再來。飯前飯後更可在附近漫步一下。
2020-02-19
2020-02-17 229 瀏覽
Weekend 4:00pm黎到葵涌分店得一枱人 可以靜靜地tea😎-🍔雞扒竹炭漢堡包配薯角 $55包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️雞扒絕對係呢個漢堡嘅靈魂❣️外皮香脆 咬落去勁多肉汁d肉又嫩 配埋他他醬真係好好味🤤竹炭包聽到好健康 但食落同普通漢堡包皮冇乜分別,但自我感覺良好先😛🙈-🥐三文魚蛋沙律牛角包配薯角 $50都係包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️我覺得牛角包林左少少,正正常常 冇乜特別 唔會wow一聲但佢地個雞扒竹炭漢堡包就真係wow一聲!🧡-另外好耐之前食過一次 佢地d薯條 炸得好好食 不過店主話今日12:00-3:00超多人 賣哂d薯條 所以轉左薯角但我覺得都係薯條最好味🤫
🍔雞扒竹炭漢堡包配薯角 $55
包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️
雞扒絕對係呢個漢堡嘅靈魂❣️
外皮香脆 咬落去勁多肉汁d肉又嫩 配埋他他醬真係好好味🤤

🥐三文魚蛋沙律牛角包配薯角 $50
都係包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️
我覺得牛角包林左少少,正正常常 冇乜特別 唔會wow一聲
但佢地個雞扒竹炭漢堡包就真係wow一聲!🧡
另外好耐之前食過一次 佢地d薯條 炸得好好食
但我覺得都係薯條最好味🤫
  • 雞扒竹炭漢堡包
2019-10-22 936 瀏覽
試過元朗cafe52,出品都不錯,無奈人比較多同擠迫。自己又唔係住元朗,想再去食不如就去佢葵涌分店啦。地點位於半山位置,好彩有揸車,唔係就有排行。上次食咗意粉,今次改一下口味食雞扒burger。漢堡包用上黑色的竹炭包,其實同普通漢堡包味道沒有分別,但賣相就比較出眾,唔打得都睇得啊。個雞扒煎得剛剛好,帶點香草味夠juicy又脆口,正呀。另外,不得不提跟個burger的粗身薯條,口感一流,同一般快餐的,不能相比。建議坐門口的戶外座位,秋涼微風輕吹,又寫意又舒服。

地點位於半山位置,好彩有揸車,唔係就有排行。

建議坐門口的戶外座位,秋涼微風輕吹,又寫意又舒服。
2019-09-10 834 瀏覽
其實我已經差唔多每個星期都會去幫襯一次因為住喺附近週末唔想嗌外賣嘅時候其實佢係一個好好嘅選擇而且佢好味得來其實亦都唔貴同埋有陣時午餐下午茶都會有其他特別選擇餐牌亦都會唔會短時間就會轉一次所以都唔會冇新鮮感咁今次我就去試咗佢個吉列蝦嘅蕎麥冷麵咁佢本身個名因為唔係印係餐牌上面所以我都唔太記得大概就60幾支$70左右嘅咁重點就係佢嘅味道啦咁佢本身嘅冷麵汁配蕎麥面都做得非常好本身個冷麵夠凍 成件事唔會差得去邊而且夏天食嘅時候仲會覺得好Fresh佢另外仲配左少少車厘茄咁成個面唔會覺得好單調泛味不過比較可惜嘅係隻吉列蝦咁我就覺得入邊蝦肉唔夠多外面炸皮亦都比較厚但佢因為係即叫即炸 咁口感唔會爭得去邊只不過我覺得可以做得更好咁整體上其實都係好好食嘅我依然都係會每個星期都會幫襯同埋佢本身鋪頭嘅環境都好清靜如果去食個下午茶 坐喺露天位置吹下風其實都好舒服而且如果係帶埋狗狗散步坐喺出邊亦都可以嘅咁喺隔離青山道散完步坐低飲杯嘢其實都唔錯㗎
其實我已經差唔多每個星期都會去幫襯一次

如果去食個下午茶 坐喺露天位置吹下風其實都好舒服
而且如果係帶埋狗狗散步坐喺出邊亦都可以嘅
咁喺隔離青山道散完步坐低飲杯嘢其實都唔錯㗎
2019-05-29 1224 瀏覽
屋企方圓百里,得呢間餐廳,已經幫襯過好多次,今日決定寫個食評地點方面,真係幾隱世,喺青山公路工廠區,唯一一間地舖餐廳,分戶外同戶內區戶外區氣氛會較好,不過我怕蚊,次次都係揀戶內坐由於位置比較隔涉,即使晚餐時間去,都係唔多人,好好 hea👍嘢食方面,性價比好高!!!餐廳劃一,無論午餐/晚餐,價錢都係一樣意粉同burger set 都係$50-$60左右晚餐黎講,抵食~Burger 系列多用竹炭面包,感覺上比較健康,多料,同埋調味好足🤤用黎打卡都ok好睇👍不過個人黎講,都係中意意大利粉多啲,無炸薯條咁熱氣同肥膩不過餐廳逢星期日同公眾假期休息,想去嘅朋友留意返😆

戶外區氣氛會較好,不過我怕蚊,次次都係揀戶內坐

嘢食方面,性價比好高!!!
餐廳劃一,無論午餐/晚餐,價錢都係一樣
意粉同burger set 都係$50-$60左右
晚餐黎講,抵食~

用黎打卡都ok好睇👍

雞扒竹炭漢堡伴薯條

不過個人黎講,都係中意意大利粉多啲,無炸薯條咁熱氣同肥膩
煙三文魚意粉

不過餐廳逢星期日同公眾假期休息,想去嘅朋友留意返😆
煙三文魚黑松露意大利飯
2019-05-29
雞扒竹炭漢堡伴薯條
煙三文魚意粉
煙三文魚黑松露意大利飯
  • 吉列和牛竹炭漢堡
2019-02-13 1582 瀏覽
係葵涌區好難搵到似樣d既野食,但外賣仲要好食既就更加難!我用熊貓速遞叫左雞肉意粉加杯凍啡,原本等成粒鍾都預佢d野食黎到會凍晒同唔會太好食!!點知佢用個保溫盒裝住d野食都保持到個熱度,更加意外驚喜既就係食物質素冇下降到好好食!雞肉切開左一粒粒咁咬落去口感好淋,加埋d蒜香辣落去雞肉味道提升左唔少,另外d磨菇同個意粉好夾!杯薄荷凍咖啡既薄荷味恰到好處唔會搶左咖啡既味,份量都好大食得好飽!價錢堂食平均大約66到70蚊(外賣貴小小)整體黎講都好好10分我會比9分。
新鮮白菌雞肉意粉
新鮮白菌雞肉意粉
2019-02-05 978 瀏覽
係青山公路旁邊,俾新型工商業大廈包圍住既cafe 52除左室內仲有戶外露天位環境好通風又有大傘,就算熱天坐門口都好舒服☺️主要都係做office 客lunch 生意,附近選擇唔多,但cafe 52獨市下都keep 到高質素🤓平時多數食佢既午餐飯set,今日時間夾到可以試下下午茶韓式醬吉列豬扒三文治配薯條平時轉飲咖啡或朱古力要額外加錢,但下午茶時段免費轉飲,正😍今日三文治賣哂所以轉左漢堡,豬扒外皮好脆,冇油益味,應該唔係翻炸廚房不嬲都足料!韓式甜辣醬加大大啖cream cheese,大大塊蕃茄青瓜食落去口感十足👍🏻薯條炸得好香,調味只有黑椒同鹽,其實只要新鮮,簡單調味都好夠啦~朋友叫既香辣肉醬熱狗$38就有大大隻熱狗啦!😆仲要一啲都唔馬虎,肉醬混埋洋蔥好惹味,佢上面啲芽菜仔都好新鮮呀!熱朱古力同熱綠茶鮮奶本身唔係特別鍾意綠茶鮮奶,但哩度陣味調得唔錯,唔會太甜👍🏻總括黎講性價比好高,侍應們服務亦非常細心☺️仲有儲分卡,食滿$40有印仔一個,儲齊10個就可以換$60以下既食品一個啦!
係青山公路旁邊,俾新型工商業大廈包圍住既cafe 52
除左室內仲有戶外露天位
環境好通風又有大傘,就算熱天坐門口都好舒服☺️

平時多數食佢既午餐飯set,今日時間夾到可以試下下午茶
韓式醬吉列豬扒三文治配薯條
平時轉飲咖啡或朱古力要額外加錢,但下午茶時段免費轉飲,正😍

韓式醬吉列豬扒三文治碗薯條

香辣肉醬熱狗

朋友叫既香辣肉醬熱狗
$38就有大大隻熱狗啦!😆

熱朱古力、熱綠茶鮮奶

熱朱古力同熱綠茶鮮奶
本身唔係特別鍾意綠茶鮮奶,但哩度陣味調得唔錯,唔會太甜👍🏻

韓式醬吉列豬扒三文治碗薯條
香辣肉醬熱狗
熱朱古力、熱綠茶鮮奶
2018-12-14 897 瀏覽
晚市套餐同menu上主菜都會配熱檸茶/水選擇亦都唔錯有飯 意粉 burger 沙律我因為好肚餓想有d汁撈飯到肚所以就揀左咖哩雞柳飯除左雞柳佢仲有翠肉瓜同茄子蔬菜同肉既比例1:1非常健康咖哩味道亦有層次 唔會太濃唔會太淡剛剛好分量亦都夠我撈哂d飯餐廳份量控制得唔錯個咖哩同個飯望落唔係好大碟但食完就剛剛好夠飽餐廳係落完單然後比錢我地食完幫我地收碟個陣店員都好nice同我地講慢慢坐再加個親切笑容氣氛好好唔會趕客
晚市套餐同menu上主菜都會配熱檸茶/水

店員都好nice
同我地講慢慢坐再加個親切笑容

氣氛好好唔會趕客
2018-12-10 652 瀏覽
葵涌有一間好偏僻的Cafe 叫Cafe 52是在差不多進去石籬那邊青山公路的旁邊沒想到在那麼偏僻的工廠大廈地下有一間那麼有特色的西餐在這裡真的十分方便在工廠區工作的人而且不用經常吃那些平平常常的碟頭飯跟飯盒這麼的午餐經常都好快就賣光這次我就點了白咖哩吉列豬扒飯配香滑炒蛋這裡的白咖哩是十分合我的口味不會辣而是帶香跟濃郁的味道而且吉列豬扒不會炸得太乾加上這裡的配菜都很好吃特別是茄子把香滑炒蛋跟飯沾一點白咖哩送入口中應該沒有人會不喜歡吧這裡還有戶外的坐位也有貼心的有遮陽傘不怕下雨跟大太陽
葵涌有一間好偏僻的Cafe 叫Cafe 52

把香滑炒蛋跟飯沾一點白咖哩送入口中應該沒有人會不喜歡吧
這裡還有戶外的坐位
也有貼心的有遮陽傘不怕下雨跟大太陽

2018-11-17 691 瀏覽
放假落雨無咩做,都係搵個地方tea下去葵廣shopping前,緊係睇下自己bkmark左咩葵青區cafe la見到呢間cafe 52環境幾好又有堆兔仔relax一流牙 間野唔算就腳附近無mtr+停車場所以我地都行左陣先到餐廳分室內+外位入面d牆有好多兔仔,如果合照向牆一定會影到隻由於行得太耐有d熱,所以直接衝左入室內當時得一兩枱人去到3點幾下午茶時間星期六都仲有下午茶(好多都得散叫)價錢都相宜叫左個吉列豬扒三文治(韓式汁)拼薯條同常餐配多士薯條無咩特別豬扒包份量唔算大入面除左豬扒仲有d菜豬扒我男友話似麥樂雞韓式汁指ge係甜辣醬對食開譚仔十小辣ge我黎講都可以接受特別ge係除左包面有芝士,d汁上面仲有d芝士,感覺芝士味突出常餐配多士可以揀長通粉/意粉蕃茄湯/豬骨湯配料可揀兩款唔記得影低我揀左火腿+菇味道不過不失飲品 跟餐(涷飲+5)朱古力咖啡咖啡味突出,整杯味道偏苦綠茶牛奶 (跟餐+0)唔係綠茶控ge我,飲到綠茶ge甘,但仲可以接受相信綠茶控ge人會覺得偏淡。各位經過都可以chill下牙
放假落雨無咩做,都係搵個地方tea下

見到呢間cafe 52
環境幾好
又有堆兔仔
relax一流牙

間野唔算就腳
附近無mtr+停車場

所以我地都行左陣先到

餐廳分室內+外位

入面d牆有好多兔仔,如果合照向牆一定會影到隻

由於行得太耐有d熱,所以直接衝左入室內
當時得一兩枱人

去到3點幾
下午茶時間
星期六都仲有下午茶(好多都得散叫)
價錢都相宜

我揀左火腿+菇

味道不過不失

朱古力咖啡

飲品
跟餐(涷飲+5)
朱古力咖啡
咖啡味突出,整杯味道偏苦

綠菜鮮奶

綠茶牛奶 (跟餐+0)
唔係綠茶控ge我,飲到綠茶ge甘,但仲可以接受
相信綠茶控ge人會覺得偏淡。

各位經過都可以chill下牙
2018-11-17
吉列豬扒(韓式汁)三文治配薯條
2018-11-10 349 瀏覽
咁啱經過呢度,見到呢間餐廳做埋夜市就入左去食啦,因為之前食過午餐都ok今日係星期六 所以餐牌就冇精選套餐只有晏晝食嘅餐牌,但都好多選擇我就叫咗一份牛肋肉條飯牛肋肉好淋,個汁都好好味大大份好抵食👍🏼朋友仔叫咗吉列和牛漢堡配薯條都好厚同未都好濃,但如果唔係吉列會好啲大家都食到好飽😸我個飯加咗8蚊配個花茶都正正常常😸
咁啱經過呢度,見到呢間餐廳做埋夜市
就入左去食啦,因為之前食過午餐都ok

今日係星期六 所以餐牌就冇精選套餐
只有晏晝食嘅餐牌,但都好多選擇

我就叫咗一份牛肋肉條飯
牛肋肉好淋,個汁都好好味
大大份好抵食👍🏼
朋友仔叫咗吉列和牛漢堡配薯條
都好厚同未都好濃,但如果唔係吉列會好啲
大家都食到好飽😸
牛肋條飯