2019-07-05 3975 瀏覽
生日, 其實有好多優惠架! 除左大家都知生日正日可免費去海浪公園外, ICC的天際100香港觀景台都有生日優惠!!!! 可以同最愛, 過返個最「高」興的生日節目~~今次我地選下午時段去, 可以輕輕鬆鬆食蛋糕同下午茶, 再貪心地欣賞埋日落先走架~~~~ 天際100香港觀景台的Café 100由The Ritz-Carlton主理, 平時去酒店食AFTERNOON TEA, 無六百都走唔到, 而且又怕小朋友會嘈到周圍既人.....觀景台中的Café 100, 就感覺RELAX D, 走動地方又大, 靚景任影唔嬲,  無時間限制添!!!! 我地買既 #生日套票 ,  已經有1個 Café 100 半磅朱古力蛋糕小朋友一見到個蛋糕已經狂流口水!! The Ritz-Carlton喔, 品質當然非常高~ 好滑好濃的朱古力MOUSSE, 配埋香軟海綿蛋糕, 甜到入心~~ 再點埋杯咖啡及鬆餅下午茶~ 美食靚景好氣氛!! 一家人過左個又開心又「高」慶的生日呢~!!!雪糕都非常好吃!香濃牛奶味+芒果味, 好有夏天感覺!Café 100 最高慶生日套票 價錢: $298 (只限香
生日, 其實有好多優惠架!
除左大家都知生日正日可免費去海浪公園外,
ICC的天際100香港觀景台都有生日優惠!!!!
可以同最愛, 過返個最「高」興的生日節目~~

今次我地選下午時段去,
可以輕輕鬆鬆食蛋糕同下午茶,
再貪心地欣賞埋日落先走架~~~~

平時去酒店食AFTERNOON TEA, 無六百都走唔到,
而且又怕小朋友會嘈到周圍既人.....

觀景台中的Café 100,
就感覺RELAX D, 走動地方又大, 靚景任影唔嬲,
無時間限制添!!!!

我地買既 #生日套票 ,
已經有1個 Café 100 半磅朱古力蛋糕

小朋友一見到個蛋糕已經狂流口水!!
The Ritz-Carlton喔, 品質當然非常高~
好滑好濃的朱古力MOUSSE, 配埋香軟海綿蛋糕,
甜到入心~~

再點埋杯咖啡及鬆餅下午茶~
美食靚景好氣氛!!
一家人過左個又開心又「高」慶的生日呢~!!!

雪糕都非常好吃!
香濃牛奶味+芒果味, 好有夏天感覺!

Café 100 最高慶生日套票 價錢: $298
(只限香港居民喔)
已包2張成人入場門票+1個Café 100 半磅朱古力蛋糕
購買套票其中一人必須為生日月份壽星
同行最多2位朋友可以7折購買正價門票

想知更多可以去SKY100官網睇睇~

2019-06-18 2811 瀏覽
393米高空的驚喜生日同好朋友由細識到大,但係又好似從來未兩個人一齊慶祝生日,次次都一大班人一齊慶祝今年生日諗住俾個驚喜佢就上網睇下有啲咩生日優惠 咁啱見到Sky100 既 Café 100 有生日優惠就諗住俾個驚喜佢諗住可以係個好舒服嘅環境同佢傾吓計傾下心事同埋想祝賀佢就嚟結婚啦由細識到大,知道佢終於搵到Mr Right 真係好戥佢開心,不過可惜嗰日我同佢都唔舒服,兩個個樣都好殘所以冇乜點影相「Café 100 最高慶生日套票」其實真係幾抵平時上去Sky100 一張成人門票都要$188而家 $298 已經包括 2 張成人入場門票 + 1 個Café 100 半磅朱古力蛋糕個朱古力蛋糕足夠 2-4 人食用個蛋糕仲要係 Ritz Carlton 出品,好香濃好幼滑因為未食 lunch 所以叫多個甜品叫左個最後武士(抹茶窩夫、紅豆、草莓、北海道牛乳雪糕)抹茶窩夫好香,最重要係牛奶雪糕好香滑朋友仔好鍾意食佢開心就好啦有時間既話不妨留到夜晚睇埋個夜景啦
393米高空的驚喜生日

同埋想祝賀佢就嚟結婚啦

「Café 100 最高慶生日套票」其實真係幾抵
平時上去Sky100 一張成人門票都要$188

個朱古力蛋糕足夠 2-4 人食用
個蛋糕仲要係 Ritz Carlton 出品,好香濃好幼滑

因為未食 lunch 所以叫多個甜品
叫左個最後武士(抹茶窩夫、紅豆、草莓、北海道牛乳雪糕)

抹茶窩夫好香,最重要係牛奶雪糕好香滑
朋友仔好鍾意食
佢開心就好啦

有時間既話不妨留到夜晚睇埋個夜景啦
2019-06-02
優惠券
  • 朱古力蛋糕
2019-09-29 126 瀏覽
在網上預訂 週末brunch, 分量相當多, 用了亦很有水準, 煙三文魚 使用切得比較厚身的, 巴馬火腿 是沒有筋的, 鮮奶是新鮮的, 應該係脫脂奶, 因為 三個人同去, 三個主菜都試過, 班尼迪蛋加上班馬火腿, 調味得很好吃, 大蝦寬條麵 有五隻大蝦, 最驚喜的是面汁, 非常creamy, 雪糕窩夫 用紫薯軟雪糕, 可能是軟雪糕, 紫薯味不是很濃, 但是 服務員的態度非常好, 見我們的雪糕很快溶化了, 主動請我們吃新口味的 巨峰提子軟雪糕, 好有提子味, 聽說是限定的, 喜愛提子的要快啲去試。 可能因為社運期間, 沒有多少遊客, 我們被安排窗邊的位置, 環境非常清幽。 我個人覺得, 在現時少了自由行, 在這個地點用餐, 100層的景觀+ 高級酒店的食物水平+ 親切的服務態度+ 寧靜舒適的環境, 就只能在這個時間享受得到。 人均消費不用500元, 吃得非常飽, 仲畀你坐足半日。 此外, 這cafe 是 Ritz Carlton 營運的, 但沒有樓上的拘謹, 非常適合度假 過休閒的半天。
2019-09-29
  • 意式蒜香大蝦闊條麵配龍蝦忌廉汁
2019-09-21 267 瀏覽
近月來其實心情都比較鬱悶,有心朋友仔提議一起去談談心、看夜景,原來想提早給我慶生啊!而且是來在393米高空的天際100呢!!曾經在白天時也來過Café 100 吃下午茶,想不到晚上這裏燈光變得很暗,應該是方便看夜景吧~ 觀景台這邊除了廣闊的維港夜景外,巨大的玻璃窗上還播放著煙花,絕對能以假亂真呢!Café 100晚上時也有另一番單感覺呢!紫藍tone調的燈光,甚有情調,很適合傾偈談心啊!! 拍出來的照片都是紫紫藍藍的浪漫色調,無需加filter呢>D< 不過現場其實比相片中光亮些的。雖然是晚飯時段,但胃口不大好,order了個輕食再加上這個生日蛋糕,應該差不多了^^這個朱古力生日蛋糕看來很有藝術感呀!原來是半磅的size(沒有可能吃完吧!??)最重要的環節當然是許願吹蠟燭啦!希望香港的紛亂可以儘快得到解決,壞人們可以得到懲治,社會重回正軌!!天際海盜 - 煙三文魚、忌廉芝士、檸檬、水瓜柳、紅洋蔥、茴香在吃蛋糕前,還是先吃點鹹味^^這個天際海盜包面烘烤得很鬆趣,不會太硬(很怕吃到像石頭硬的) 一咬下去煙三文魚及忌廉芝士很濃郁,然後滲出點點清新的檸檬酸味,化解了濃膩的感覺,

而且是來在393米高空的天際100呢!!

Café 100晚上時也有另一番單感覺呢!
紫藍tone調的燈光,甚有情調,很適合傾偈談心啊!!
不過現場其實比相片中光亮些的。

這個朱古力生日蛋糕看來很有藝術感呀!
原來是半磅的size(沒有可能吃完吧!??)
意大利烤包(配薯片)

意大利烤包

在吃蛋糕前,還是先吃點鹹味^^
一咬下去煙三文魚及忌廉芝士很濃郁,然後滲出點點清新的檸檬酸味,化解了濃膩的感覺,吃完後滿口茴香的味道!
朱古力蛋糕

知道Café 100 是by The Ritz-Carlton的,聽說蛋糕甜品都不錯!
朱古力控一定不能錯過這個朱古力蛋糕呀!!

上層由多個立體水滴慕絲cream組成,後面插上多片朱古力薄脆,還有矜貴的金泊,造型具藝術感又華麗❤ 底層是朱古力brownie蛋糕。

朱古力慕絲超級幼滑又濃郁,第一口有驚艷感覺啊!底層brownie蛋糕不會太厚硬,帶點鬆化,配合幼滑的慕絲及crunchy的朱古力薄脆片,有三重口感呀!! 朱古力控必定喜歡!

建議蛋糕要配茶或不加糖的咖啡,否則可能會太甜膩啊!
WG茶 - 伯爵茶

我order了香氣怡人的伯爵茶,配上朱古力蛋糕非常match,消滯又減甜膩^^
朋友說她的大吉嶺茶也很清香,很不錯呢!!
題外話/補充資料: 年紀越大,越覺得生日過得特別快,眨下眼又大一歲了(哭)! 感謝朋友仔的安排及陪伴,希望今年在天際高空許的生日願望會實現呀!!
2019-09-05
$239.5 (晚餐)
意大利烤包(配薯片)
朱古力蛋糕
WG茶 - 伯爵茶
  • 伯爵茶
最近CAFÉ 100 出了新的 TEA-SET, 這是主題是:飛嚐喜悦夏日下午茶 之前生日來過一次SKY 100 風景好美, 就一直想再來一次! 剛好朋友這陣子忙完有空就陪我一起來享受 TEA-SET 啦! 可以跟姊妹一起邊看著美景邊聊天喝茶一下午!我點了泡沫咖啡 Cappuccino, 上面會有CAFÉ 100的拉花呢!接著下午茶一上桌就超美的! 趕緊拿相機狂拍!拍著拍著太陽就出來了~ 所以決定換到後方位置享用, 不怕曬太陽接著來看看TEA-SET有什麼吧! 最底層是英式鬆餅配果醬及奶油忌廉第二層 有3款咸點第三層 是甜點 頂層也是甜點朋友說第一個一定要先吃鬆餅 所以就先來試試吧! 先切開塗上一點奶油忌廉 外脆內軟的口感,搭配上奶油忌廉更綿密 好好吃!接著吃鹹點吧! 醃製三文魚及細香葱三文治 其實我不大吃三文魚,不過看他小小一塊就吃了吧! 結果發現好好吃! 不但沒有魚腥味,搭配沙律醬,很剛好!雞肉及紅波椒沙律包 軟嫩嫩的,味道很棒!意大利火腿配水牛芝士及蜜瓜 用玻璃杯裝著好精緻 第一口吃到的是我超愛的水牛芝士呀! 微微芝士香吃起來很香滑~ 意大利火腿的鹹味和蜜瓜的甜味吃

最近CAFÉ 100 出了新的 TEA-SET,
這是主題是:飛嚐喜悦夏日下午茶
之前生日來過一次SKY 100 風景好美,
就一直想再來一次!
可以跟姊妹一起邊看著美景邊聊天喝茶一下午!

我點了泡沫咖啡 Cappuccino,
上面會有CAFÉ 100的拉花呢!

接著下午茶一上桌就超美的!
趕緊拿相機狂拍!

拍著拍著太陽就出來了~
所以決定換到後方位置享用,
不怕曬太陽

接著來看看TEA-SET有什麼吧!
最底層是英式鬆餅配果醬及奶油忌廉

第二層 有3款咸點

第三層 是甜點

頂層也是甜點

朋友說第一個一定要先吃鬆餅
所以就先來試試吧!
先切開塗上一點奶油忌廉
外脆內軟的口感,搭配上奶油忌廉更綿密
好好吃!

接著吃鹹點吧!
醃製三文魚及細香葱三文治
其實我不大吃三文魚,不過看他小小一塊就吃了吧!
結果發現好好吃!
不但沒有魚腥味,搭配沙律醬,很剛好!

雞肉及紅波椒沙律包
軟嫩嫩的,味道很棒!

用玻璃杯裝著好精緻
第一口吃到的是我超愛的水牛芝士呀!
微微芝士香吃起來很香滑~
意大利火腿的鹹味和蜜瓜的甜味吃起來很清爽!
很有夏天的感覺

接著是甜點啦!

港式奶茶慕斯
我們覺得味道比較像朱古力慕斯,
我和朋友正想著為什麼是港式奶茶慕斯呢?
換個角度看才發現這個朱古力是奶茶杯形狀的!
好有心機呀!而且奶茶杯好好味!

芒果布丁,柚子芒果莎莎
味道有點像楊枝甘露,
芒果味酸酸甜甜的很好吃!

到最後一層啦!
有點捨不得,都好好吃!

荔枝啫喱,雲呢拿慕斯
這個啫喱非常清甜,有荔枝果肉的口感!
雲呢拿慕斯非常香滑,
甜甜的味道和荔枝意外的搭配!
是我最喜歡的一道!

紮實的口感散發著淡淡甘筍的香氣
當最後一個,不會太甜
做一個完美的Ending~

享用完TEA-SET可以慢慢嘆美景,
和參觀 SKY 100,當個一日觀光客
2019-09-12 174 瀏覽
今次帶朋友嚟到sky100,體驗Café 100 最高慶生日套票🎊🎁😘一直都無講佢知我地去邊慶祝,佢真係估吾到我地會走上黎sky100慶祝,佢超驚喜!!!!!!!!!!價錢方面個人覺得吾貴$298>包括2張成人入場門士同埋購買套票+1個Café 100 半磅朱古力蛋糕🍰夠晒兩個人食不過以為會有生日歌,之後職員就禁拎個蛋糕出來,有啲令我不知所措,不過吾緊要好彩朋友背住蛋糕,驚喜都好成功最後我地兩個瘋狂係sky100影相留念,的確係一個幾特別既體驗

2019-09-11 113 瀏覽
同朋友識咗咁多年,今次搵個靚景來慶祝😍393米高空吹蠟燭🕯️🎂 呢個package真心推薦😁 $298hkd 包半磅蛋糕再加兩張Sky100入場券! 只限香港身分證及當月生日才可享有🤩平時成人一張入場券$188 (上網購買會有優惠)而家包埋個蛋糕都係$298係咪好吸引呢😍蛋糕真心好食,個朱古力mousse 真係令我印象深刻,分量足夠四人食🤩入面仲有其他輕食可以叫,換卷嘅時候佢哋都有比八折coupon可以喺入面使用👍🏻(只限食物有折扣) ‼️分別叫了意大利烤餅天際海盜 🏴‍☠️ $93主要為煙三文魚,忌廉芝士飛天小豬🐷 $93手撕烤豬,炒洋蔥,捲心菜味道一般不過不失另外叫了大吉嶺和伯爵茶$44友人覺得伯爵茶味道很淡最後個環境梗係值回票價啦👍🏻👍🏻Café 100 by The Ritz-Carlton, Hong Kong 最高「慶」生日套票 (“套票”)於2019年5月17日至2020年1月2日(“優惠期”)期間於天際100官方網站發售
同朋友識咗咁多年,今次搵個靚景來慶祝😍
只限香港身分證及當月生日才可享有🤩

分別叫了意大利烤餅

天際海盜 🏴‍☠️ $93
主要為煙三文魚,忌廉芝士
飛天小豬🐷 $93
手撕烤豬,炒洋蔥,捲心菜
味道一般不過不失
另外叫了大吉嶺和伯爵茶$44
友人覺得伯爵茶味道很淡

最後個環境梗係值回票價啦👍🏻👍🏻

2019-09-03
Café 100 by The Ritz-Carlton 今次又有新TEA-SET,估唔到咁既價錢,竟然有個咁高質既TEA食,簡直係人生最「高」享受既下午茶。今次呢個SUMMER AFTERNOON TEA SET唔算貴,只係HK$398(2位連飲品)  講返今次個TEA有咩食先,呢個TEA-SET有3款咸點,4款甜點連同1款鬆餅食TEA-SET,第一件事一定係食鬆餅先,因為鬆餅就係最能取決到到底呢個TEA-SET到底好唔好食佢呢度個SCONE唔會話太大個,唔會因為食呢粒野再飲兩啖野就會飽左個D個SCONE係外脆內軟的,同呢個奶油忌廉配合埋一齊,完全係PERFECT!!!所以我因為呢粒SCONE,又食晒成舊既奶油忌廉。LOL之後就係上一層既咸點,左邊係醃三文魚加蔥三文治,右邊係雞肉紅波椒沙律卷呢兩個個味道上都無話特別好食或者係唔好食,不過至少個三文魚唔會有魚腥味個種唔新鮮既感覺不過個沙律醬個比例好夠,所以唔會話食落口都無晒其他材料既味道,呢個都係值得一讚既。而個雞肉紅波椒沙律卷,唔知點解我食落口諗起卡巴卷,可能係個層卷皮既關係,個質感的確有D似似地XD不過呢個都係好食既,唔會過咸,但其
SUMMER AFTERNOON TEA SET

簡直係人生最「高」享受既下午茶。

鬆餅配奶油忌廉

所以我因為呢粒SCONE,又食晒成舊既奶油忌廉。LOL
左邊係醃三文魚加蔥三文治,右邊係雞肉紅波椒沙律卷

不過呢個都係好食既,唔會過咸,但其實呢兩款咸點,真係好想再食多一件咁XD
意大利火腿配水牛芝士加蜜瓜

玻璃杯仔裝既就係意大利火腿配水牛芝士加蜜瓜。呢個要特別講,因為呢個係3款咸點黎講係最最最好食。
佢個粒水牛芝士係勁好食勁滑仲帶陣陣既芝士香,又係個D食完想一食再食個種,至於個意大利火腿同個蜜瓜
令到成串野食落去個味道係由個種淺入深既感覺,我都唔知可以點形容比大家聽,微微芝士香加火腿再加埋甜甜蜜瓜
仲有係個底度既沙律襯托住,成串野真係非筆墨所形容!!!
芒果布丁柚子芒果莎莎

之後就開始係甜點,芒果布丁柚子芒果莎莎同埋港式奶茶 MOUSSE,可能頭先串野太好食,變左呢2款甜點即時比下去
前者莎莎個味道有點似楊枝甘露,可能因為個芒果帶酸又帶甜既關係,個布丁都算係滑身個種啦。
港式奶茶 MOUSSE

至於呢個港式奶茶 MOUSSE,呢個我老實講,唔係太似港式奶茶味,我同我朋友都覺得似係個朱古力 MOUSSE,
但佢比較有心機既地方就係佢用朱古力整左個茶杯形狀既野去裝住個 MOUSSE,咁呢個為返呢個 MOUSSE CUP加返少少分。

甘筍忌廉芝士蛋糕

最後就係最頂層既甘筍忌廉芝士蛋糕同埋荔枝JELLY加VANILLA MOUSSE,呢個蛋糕我本人就唔覺得太似芝士蛋糕既質感
反而似返一件普通CUPCAKE仔既感覺,但甘筍味係突出既,咁佢作為一個甜點都可以夾到入呢個TEA-SET度既。
荔枝JELLY加VANILLA MOUSS

最後就係呢杯荔枝JELLY加VANILLA MOUSSE,呢個係為呢個TEA既甜品PART拎返唔少分數。
呢個荔枝JELLY非常出色,佢完全做到個種荔枝勁清甜個隻味道出黎,係個口度會朗朗下,好清新既感覺
之後再食一啖雲呢拿MOUSSE,加返呢一份香甜又軟滑既感覺落去,唔係我誇張,我想講呢個感覺得BALANCE到既
清新加上一份甜,為呢個TEA-SET畫既一個句號,佢真係一個唔錯既甜點!

加上呢度個TEA係由1200-1700,我同我朋友一日坐到黑咁XD,望住呢個VIEW真係好爽好正好開心。

題外話/補充資料: 唔知佢呢個SET會去到幾時,想去試下既朋友就要快啦!
2019-09-05
SUMMER AFTERNOON TEA SET
鬆餅配奶油忌廉
意大利火腿配水牛芝士加蜜瓜
荔枝JELLY加VANILLA MOUSS
  • 荔枝JELLY加VANILLA MOUSSE
二人份的【飛嚐喜悦夏日下午茶】 份量適中! 先來甜點: Hong Kong milk tea cup 港式奶茶慕斯Carrot cake cream cheese frosting 甘筍忌廉芝士蛋糕 Lychee jelly, vanilla mousseline 荔枝啫喱,雲呢拿慕斯Mango pudding, pomelo mango salsa 芒果布丁,柚子芒果莎莎 鹹點方面也有3款: Chicken and soft pepper salad wrap 雞肉及紅波椒沙律卷Marinated salmon and chive sandwich 醃製三文魚及細香葱三文治Prosciutto with mozzarella and melon skewer shooter 意大利火腿配水牛芝士及蜜瓜 Scones with jam and clotted cream 英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 醃製三文魚及細香葱三文治 三文治很可口!內有醃製過的三文魚~ 加上晶瑩剔透的魚子,味道跟賣相都好好! 另外,這個荔枝啫喱雲呢拿慕斯很好吃呢! 上層是雲呢拿慕斯,下層就是荔枝啫喱。 味道有層次
二人份的【飛嚐喜悦夏日下午茶】

鹹點方面也有3款:
雞肉及紅波椒沙律卷

英式鬆餅配果醬及奶油忌廉

醃製三文魚及細香葱三文治
三文治很可口!內有醃製過的三文魚~
加上晶瑩剔透的魚子,味道跟賣相都好好!

另外,這個荔枝啫喱雲呢拿慕斯很好吃呢!
上層是雲呢拿慕斯,下層就是荔枝啫喱。
味道有層次~
先是甜甜的雲呢拿慕斯,及後就是爽口、很fresh的荔枝啫喱
很開胃!夏天消暑一流!

而另一款鹹點我同樣喜歡!
意大利火腿配水牛芝士及蜜瓜
超甜蜜瓜跟 Parma ham 一向都是絕配!
原來加上水牛芝士後,口感會更進一步!

最後喝一口 cappuccino!
簡直是完美的一天!^^
2019-07-16
2019-08-22 109 瀏覽
幾時都話最佳嘅放鬆心情方法就係吃美食!今次特登叫埋好友一齊上到100F食下午茶1早就上網訂好票, 唔洗等位就有得食, $609/2位包埋門券, 仲要唔洗加一!天公做美, 天氣好好個VIEW好靚呀~我肯定係度食TEA絕對係全港最好VIEW之一杯Cappuccino有埋個LOGO, 靚靚TOTAL 8款精美茶點Savories 有3樣Sweets 佔多D, 啱晒女仔~我自己特別推薦意大利火腿配水牛芝士及蜜瓜 港式奶茶慕斯 芒果布丁,柚子芒果莎莎 我地由3點坐到6點, 食完再係周圍行到日落,我地睇埋日落先走, 過咗個開心下午
幾時都話最佳嘅放鬆心情方法就係吃美食!
今次特登叫埋好友一齊上到100F食下午茶
1早就上網訂好票, 唔洗等位就有得食,
$609/2位包埋門券, 仲要唔洗加一!

天公做美, 天氣好好個VIEW好靚呀~
我肯定係度食TEA絕對係全港最好VIEW之一

杯Cappuccino有埋個LOGO, 靚靚

TOTAL 8款精美茶點
Savories 有3樣
Sweets 佔多D, 啱晒女仔~

我自己特別推薦

我地由3點坐到6點,
食完再係周圍行到日落,
我地睇埋日落先走, 過咗個開心下午

2019-08-20 107 瀏覽
要觀賞香港景色,真心推介要到天際100,可以從高處俯覽大半個香港,而且不限時間,可以欣賞從日光,黃昏到夜晚下的不同視覺。更加要推介是,它們的餐廳: Cafe 100水準很高因為附屬 Ritz Carlton 啊! 除了普通坐位,還有玻璃窗的高座適逢仔仔生日,知道他們新推出了港人生日月優惠,港幣300元不到就已經包括2張成人入場卷 (正價需要$188一位) + 1個朱古力慕絲生日蛋糕,看到也流口水吧這次故事選擇下午茶時段上來,當然順道點了下午茶套餐,3層高的美點配上2款飲品另單點了一份雪糕窩夫背景是整個香港景色呢!值得一提的是,這還不設時限,所以除了見証太陽下山的美景,由朝早到夜晚,連餐廳的氣氛也大大不同,實在值回票價啊

更加要推介是,它們的餐廳: Cafe 100

水準很高因為附屬 Ritz Carlton 啊!

除了普通坐位,還有玻璃窗的高座

另單點了一份雪糕窩夫

背景是整個香港景色呢!

2019-08-11
2019-08-20 92 瀏覽
一直都好想去試The Ritz-Carlton嘅tea ,但一直都未有機會 終於今年生日月可以嚟試下 今次友人買左兩張套票($608) ,套票係包括 兩張SKY100入場門票 再加一張TEA SET TICKET.好耐都無上過去 但今日天氣嘛嘛地 所以都係行左一圈就即刻搵位坐低 ,但原來我地想book個間吾係呢間 而係CAFE 103 ,但誤打誤撞左嚟左呢間 質素都吾錯 , 同朋友都係叫左earl grey tea,呢度係用TWG TEA BAG 味道好好飲 ~呢個TEA SET 雖然款式吾係好多 但係都夠飽 , 呢款Tea set有最常見嘅Scones 配果醬奶油 呢個亦都係我最期待的 因為普遍都幾好食 另外四款甜食:港式奶茶慕斯、荔枝啫喱配上雲呢拿慕斯、芒果布丁配柚子芒果莎莎同鬆軟的甘筍忌廉芝士蛋糕   ,三款鹹點:雞肉及紅波椒沙律包、醃製三文魚及細香葱三文治、意大利火腿配水牛芝士及蜜瓜,但我地兩個最鍾意食嘅都係芒果布丁配柚子芒果莎莎 有啲似楊枝甘露嘅感覺 對住呢個view,實在太舒服 可以同朋友暢所欲然亦能夠好好放鬆一下 但依然想試係佢樓上的cafe 103

但依然想試係佢樓上的cafe 103
2019-08-17