天際100香港觀景台(sky100 Hong Kong Observation Deck)是香港最高的室內觀景台,Cafe100 by The Ritz-Carlton就設在觀景台的西面,可一邊享用餐點,一邊俯瞰香港景色。天氣良好的話,還能欣賞夕陽西沉的美景!Cafe100 by The Ritz-Carlton靠近窗邊的望海吧枱位不多,要提前預約時remarks坐窗邊位才可啊!趁著復活節假期,老公一早預約了套票 (HK$569/兩位),包括觀景台的門票及這一頓下午茶。復活節下午茶套餐的原價是HK$468/兩位,飲品包咖啡或茶。下午茶層架的造型正正就是天際100的外觀,用後方的海景作背景,打卡一流~~飲品選了cappuccino,面層以朱古力粉灑上CAFE100字樣!先享用底層的鬆餅及鹹點,英式鬆餅配果醬及奶油忌廉,鬆餅容易切開,口感夠鬆化,牛油味不會太重。配clotted cream及士多啤梨果醬,果醬不會太甜但又未至於好香士多啤梨味!紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬,這類型的鹹點非第一次試,但今次的餡料配搭比起上次試過的好吃!外層夠脆,意大利飯不會太濕,味道搭配幾滋味~~烤南

cappuccino

英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
烤南瓜雞肉迷你漢堡
烤南瓜雞肉迷你漢堡,較為遜色的一道鹹點。沒有醬汁,較為乾身,雞肉香及南瓜的甜都不太嚐到。
煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷
煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷,煙三文魚淡淡的鹹香與軟芝士的味道相配合,瑞士卷軟熟又不會太甜。瑞士卷卷著煙三文魚與軟芝士一起吃,味道在口腔內溫和的散發著香氣!好味!
傳統雞蛋松露沙律法式泡芙
傳統雞蛋松露沙律法式泡芙,法式泡芙 (éclair) 烘烤得夠酥脆,本來加入雞蛋沙律做餡料已足夠穩陣,加上松露增添香氣!細細件的骰已咬又夠脆口,味道不錯~~~

為配合復活節主題,甜點都加上小小的裝飾,讓人感覺春意暖溢

檸檬蛋糕
檸檬蛋糕,徹頭徹尾的充滿檸檬味!!蛋糕頂加上象徵著春天到臨的櫻花造型朱古力,與檸檬的清新都幾配合!蛋糕部份的檸檬味清香而不甜,蛋糕質感濕潤而不鬆散,黃色的朱古力塊都帶有檸檬味!
柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕則配上復活蛋造型朱古力,柚子味同樣清香,芝士蛋糕軟滑而不膩,是今餐最好吃的甜點啊!!

綠茶朱古力杯
綠茶朱古力杯
綠茶朱古力杯用上公雞造型朱古力,綠茶味道香濃不甘,底層的朱古力醬另有乾坤!帶有微微的酒香,中和綠茶醬與朱古力醬帶來的甜膩感~~

整體來說,鹹點與甜點的味道都幾好食,只得一款鹹點不太滿意~~邊嘆下午茶,邊鳥瞰香港,確實幾chill~~~惜是次到訪天際100時的天氣一般,未能欣賞日落晚霞啊!
2021-04-05
檸檬蛋糕
柚子芝士蛋糕
係香港要搵到似日本既感覺,不妨可以去位於九龍站上蓋既天際100 。⛅️只要加少少想像力,都同大阪阿陪野HARUKA300有幾分相似(雖然無咁高)。😆上去食個LUNCH,影下相,睇埋日落~可以消磨一個下午,係幾唔錯既活動。👍🏻之前係新地APP用積分換左張優惠券,憑券即可以優惠價$376換購美饌套票兩份。只要到天際100 票務部換領就可以,流程真分方便。✨✨✨✦✦✦美饌套票套票✦✦✦1️⃣ 天際100 成人標準門票兩張2️⃣ 意大利烤餅 或 窩夫 或 精選盅式飯 或 意大利麵兩份3️⃣ 指定飲品一杯✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*Café 100位於海拔 393 米高,其設計靈感源自法國露天咖啡店休閒舒適的氛圍,由香港麗思卡爾頓酒店營運。環境尚算舒適,有單向窗邊位及普通四人座。下午時份黎到,有50%以上客人都食緊High Tea Set,人氣都唔差。很可惜,接下來我要分享既係一篇負評😌☹️☹️☹️。。。*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*餐廳用「先點餐、後入座」形式。在旁睇餐牌同時,職員三次叫我地要SCAN「安心出行」/填紙先,態度帶點「命令式」。絕對明白係必要步

✦✦✦美饌套票套票✦✦✦
1️⃣ 天際100 成人標準門票兩張
3️⃣ 指定飲品一杯
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*

餐廳用「先點餐、後入座」形式。在旁睇餐牌同時,職員三次叫我地要SCAN「安心出行」/填紙先,態度帶點「命令式」。絕對明白係必要步驟,但職員態度確實令客人有一種壓迫性,禮貌一般。

點餐後,職員用眼神示意入座位置,無人帶位,似快餐。雖然當日陰天大霧,外面景色未見清晰,但亦有查詢:「請問可否安排到窗邊位?」職員回應窗邊位置只會優先預留俾網上訂購套票既客人,一般WALK IN客人比較難安排到。眼見多張枱都放左"RESERVE"牌,而無人坐,感覺奇怪 (就當疫情安排/真係有客訂左未到)。FINE...我地都尊重餐廳安排。

*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*

入座後職員無為我地準備餐具,桌上只有一盤花。相反無人坐既RESERVE TABLE就放好哂所有SETTING。究竟係咪網上訂購套票既先係客人?WALK IN既就唔係客人?基本上係零服務。

上菜時,食物無連同餐具一齊上。到職員發現時,就咁拎左一隻羹直接放枱面上,連紙巾都無一張塾住。

*-。-。-。-。-。-。-。-。--。-*

食物方面分別叫左 #海鮮扭紋粉配忌廉汁 及 #日式和牛飯配洋葱蒜蓉汁精選盅式飯 。賣相無因為SKY100而特別設計過,擺盤HEA過普通CAFE。餐飲叫左#Latte 及 #Americano 。同類型飲品,一杯有灑粉,一杯無,奇奇怪怪。

食物質素同味道方面,同以往係K房食到既水平差不多,非常失望。海鮮扭紋粉當中指既海鮮有蝦仁、魚柳、魷魚片。食得出所有食材都係雪藏野,口感又硬又實,唔太新鮮。牛肉飯味道正常,同快餐店質素差不多。無論賣相、味道、材料,無一樣野值得讚,性價比極低。
海鮮扭紋粉配忌廉汁
日式和牛飯配洋葱蒜蓉汁精選盅式飯

綜合以上,我完全感受唔到網頁上所講既「香港麗思卡爾頓酒店的傳奇服務」。失望之餘亦唔會再有下一次。。。但其餘SKY100工作人員服務絕對無問題,以上只係就Café 100作出評論。

2021-04-17
2021-09-27 0 瀏覽
生日一年一次,朋友就安排左W Hotel staycation,咁晚餐就book左呢度,諗住睇住日落chill下,其實之前都嚟過,但係lunch time,仲要係11:30,當時環境好舒服,夜晚就真係第一次,首先夜晚係非常咁嘈!我地預先上sky 100官網訂左個生日套票,包2張sky100門票,一個蛋糕,2杯飲品,但就限時1小時,咁訂位時都問埋如果我地會叫嘢食可唔可以坐耐啲,當時係個男嘅聽電話,話“咁都可以俾你坐多半個鐘至一個鐘嘅!”咁好啦!去到餐廳,安排左window set俾我地,呢度係半自助形式,要自己出去叫野食,menu唔多選擇但ok嘅!落完order,收銀提醒我用餐時間一個鐘,咁我就同佢講返booking時嘅溝通,點知佢話“唔得嘅,限左一個鐘就一個鐘!”態度唔友善嘅,但我覺得無謂爭拗,所以都接受左!坐返埋枱,唔夠5分鐘,蛋糕出現😳我哋明明落咗order,但就甜品先來。。。。。。咁都禮貌地同但講番我哋想食咗熱食先,蛋糕可18:45上(我地book1 8:00)!我地叫左個pizza同闊條麵,食物質素係一般,pizza餅底係濕嘅,軟林林但配料味道好味如果餅底係脆嘅即焗嘅會好味好多
我地叫左個pizza同闊條麵,食物質素係一般,pizza餅底係濕嘅,軟林林但配料味道好味如果餅底係脆嘅即焗嘅會好味好多!闊條麵入面有蘑菇蕃茄之類,闊條麵份量少!
食完我地就諗,時間咁趕,不如問下可唔可以蛋糕takeaway,可以返酒店房慢慢影相開心吓!咁問咗收銀個女仔佢話都係幫你包好可以擁走,咁我哋就就決定擁走,再嗌多個窩夫食啦!
士多啤梨窩夫夠蛋味,但都係唔夠脆都係軟林林嘅窩夫,雪糕係用北海道牛乳雪糕配搭味得非常好!
準時19:00離開!
好喇,返到酒店,打開個蛋糕盒,但原來佢只係用個外賣盒將個蛋糕放入去,但size根本係唔啱嘅,好失望!
我哋攞返個蛋糕出嚟嘅時候要切走個核突邊先可以再影相!😢😢😢
總共我地4個人成餐飯係order左:生日套票(蛋糕+2杯茶包花茶),Pizza,闊條麵,兩杯軟雪糕,士多啤梨窩夫,兩杯飲品!共$820,其實食埋個view,原本價錢ok嘅,但service扣哂分!
Sky 100生日套票
2021-09-18
2021-09-10 351 瀏覽
甜品比想像中很難食。價錢完全不值。服務態度也比較差。最好是個海景。飽覽整個風境。食物真的要改善一下。下午茶甜品應該要做得好些。現在的是太甜,有些也很硬,很難入口。
甜品比想像中很難食。價錢完全不值。
服務態度也比較差。
最好是個海景。飽覽整個風境。
食物真的要改善一下。
下午茶甜品應該要做得好些。
現在的是太甜,有些也很硬,很難入口。
2021-09-10
  • Tea  set
今次再次到訪Sky100,發現waffle menu換左,上次係coconut waffle,今次係斑蘭waffle。同coconut waffle一樣係咁香,同芒果,雪糕依然咁夾🍦
2021-09-02 452 瀏覽
去Sky100 遊走,順便預訂番一個Tea Set。一個靚景,總應該優閒地吃一個甜點🍮。不過Tea set 沒有什麼特別。但美景搭夠。服務人員友善反而餐牌上的士多啤梨窩夫拼雪糕很好吃呢。
反而餐牌上的士多啤梨窩夫拼雪糕很好吃呢。
Tea  set
2021-09-02
2021-08-30 173 瀏覽
今天帶囝囝和好友們到Sky100觀景,順便在餐廳吃中午飯。首先叫了一個雞肉Pizza。味道十分好,雞肉香脆,芝士拉絲,份量多,整體十分吸引,令人一吃再吃。其次,我們叫了一個辣醬焗飯配薯片。焗飯配搭得十分好,份量剛好,而且旁邊的薯片十分加分,香脆之餘,上面有糖粉,又甜又咸的,十分惹味,大讚!再者,我們叫了一個寶貝甜心,窩夫。這是一個焗得很好吃的窩夫,而且是蛋糕般的口感,中間軟糯,上面的牛奶雪糕也充滿牛奶的香氣和味道,士多啤梨不會很酸,正!
今天帶囝囝和好友們到Sky100觀景,順便在餐廳吃中午飯。
雞肉pizza

再者,我們叫了一個寶貝甜心,窩夫。

2021-08-29
2021-08-21 289 瀏覽
服務態度惡劣.價錢食水好深,賣貴出面起碼30元有多,懶係高級,有好多位唔俾人坐,全部都話係已預訂又唔俾人walk in,行左幾個圈都冇人坐低😃酒店甘既質素,真係送俾我都以後唔會再黎。。。👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2021-08-15 567 瀏覽
今次特登揀一個有海景嘅地方食下午茶,所以就book咗cafe100 by The Ritz-Carlton試吓!呢度位於100層高,居高臨下食tea特別正,順便做埋遊客打卡一流餐廳入口處,樓底高好餐牌我哋order 咗夏季限定「Café 100 夏日下午茶 」佢嘅層架造型係參照返sky101製造,一共有四層最上層:甜品椰子芒果杯,顏色好靚,好香椰子味,食落幾清新唔會太甜第二層都係甜品:石榴香蕉慕絲蛋糕 & 熱帶芝士蛋糕 我幾鍾意呢度嘅甜品安排因為唔會好甜同埋好滯~石榴香蕉慕絲蛋糕入口軟棉,配埋石榴酸酸甜甜幾開胃第三層: 深海藍蟹肉沙律三文治配柑橘醬,鄉村野菌肉批配酸漬菜 & 香草芝士藜麥球香草芝士藜麥球芝士味好香濃,配搭埋藜麥健康又特別,呢個係我最鍾意最底層:英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 & 焗洋蔥煙肉蛋餅英式鬆餅都幾鬆化,配埋佢嘅果獎都好好食

餐廳入口處,樓底高好

餐牌

佢嘅層架造型係參照返sky101製造,一共有四層

第二層都係甜品:石榴香蕉慕絲蛋糕 & 熱帶芝士蛋糕
我幾鍾意呢度嘅甜品安排

最底層:英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 & 焗洋蔥煙肉蛋餅
英式鬆餅都幾鬆化,配埋佢嘅果獎都好好食
2021-08-12 430 瀏覽
早前工作極度忙碌,有感與家人相處的時間少了,適逢上星期沒有太忙就跟媽媽和女兒,三代同堂去吃個優雅的下午茶。還記得4年前帶著還是嬰兒的女兒跟妹妹和媽媽一起到訪Sky100參觀拍照,還有到Cafe 103吃下午茶,味道讓我印象深刻,所以今次我們回到Sky100,品嘗Cafe 100的下午茶,同樣也是出自於The Ritz-Carlton啊!Cafe 100 by The Ritz-Carlton 位於天際100,除了可以360度欣賞香港全景外,於暑假期間更設有SmarTone「5G LAB@天際100」,提供不同打卡位讓大家拍照,及試玩各種5G科技應用。很有心思的tea set架原來是仿照Sky100的外觀設計,下午茶食品則以時令食材設計出色彩繽紛又精緻的鹹甜點,味道有點驚喜!8款點心包括:深海藍蟹肉沙律三文治配柑橘醬、鄉村野菌肉批配酸漬菜、香草芝士藜麥球、焗洋蔥煙肉蛋餅、熱帶芝士蛋糕、椰子芒果杯、石榴香蕉慕絲蛋糕、英式鬆餅配果醬及奶油忌廉窗外海景配襯著精緻美食,感覺優雅高貴,令人賞心悅目。可惜的是天色不太好,有時候下雨,有時候有霧,天氣變幻莫測,遇到有陽光要趕快拍照啊!

Afternoon Tea  Set

8款點心包括:

Afternoon  tea  set

Afternoon Tea  Set
Afternoon  tea  set
  • Tea  set
2021-08-04 412 瀏覽
今日難得去左位於環球貿易廣場100樓的Sky100,更係唔會錯過裡面的Cafe100。 從Cafe100高處眺望香港繁忙街景,美景盡入眼簾。我叫左杯Cuppucino,坐在舒適環境下嘆咖啡,更可細看日落風景,簡直是人生一大樂事。

2021-07-20 875 瀏覽
次次見到人哋打卡,心諗究竟係邊度可以食到咁靚海景嘅下午茶。終於知道原來係sky100入面。一去到門口,同職員講你食下午茶,就會有專人帶你去搭lift上去。一上到去已經坐滿人,好彩一早book咗位,先可以坐窗口位置。所以大家如果想坐窗口位置望無敵海景,記得預先預約。如果唔係就冇得坐。由於一早買咗下午茶套票,去到佢就會直接比tea set你,同埋兩杯咖啡。不過真心坦白講,黎得呢度食,都係食佢個景,而唔係食食物質素。所以佢嘅下午茶食物質素,真心一般,有待改善。食完野之後仲可以環繞360度望吓香港景,都算係咁啦。總括而言,嚟打卡呃like,都值得推介。但唔好期望嘢食會好食。哈哈。

食完野之後仲可以環繞360度望吓香港景,都算係咁啦。

2021-07-06
2021-07-19 664 瀏覽
不知不覺,下午茶慶生已變成了我的傳統。因自由身關係,時間不好約,所以好友謝太早在生日前幾個月已千叮萬囑我留期。還預早個多月為我預訂了在sky100,由Ritz Carlton HK 供應食品的Cafe 100。鹹甜點都非常出色👍🏼多謝謝太❤️謝太溫馨提示:需要提早一星期訂位,餐廳非常忙碌,謝太試過打20次電話都冇人聽,建議11:30am 開門前半小時打電話訂位。成功率會高好多😉𝗖𝗮𝗳é 𝟭𝟬𝟬 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷Smoked salmon mascarpone mousse Swiss roll 傳統雞蛋松露沙律法式泡芙Classic egg and truffle salad éclair烤南瓜雞肉迷你漢堡Roasted pumpkin and chicken mini burger紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 Beetroot and feta arancini with saffron mayonnaise 柚子芝士蛋糕 Yuzu cheesecake綠茶朱古力杯Matcha chocolate shot檸檬蛋糕L
多謝謝太❤️

柚子芝士蛋糕 Yuzu cheesecake

綠茶朱古力杯Matcha chocolate shot

檸檬蛋糕Lemon confit cake

英式鬆餅配果醬及奶油忌廉Scones with jam and clotted cream
2021-06-30
  • 紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 Beetroot and feta arancini with saffron mayonnaise
2021-07-10 653 瀏覽
tea set with sky100 tickets $489 for two, no service chargeThe view was excellent. It is very relaxing to look at the sea and the sky while enjoying the tea set. Don’t expect too much about the taste of the food- not five stars but they are very presentable and the taste is okay. Plenty of drinks to choose from— tea is tea wg with lots of varieties. You can refill hot water so you can really enjoy the tea and the view for a long long time. The latte is not good— too milky with little taste of co

The latte is not good— too milky with little taste of coffee.

The view from Sky100 is excellent and
it’s not crowded on weekdays. Love this place!
2021-07-10 433 瀏覽
網上見有優惠平日 $489 兩位既 tea set 仲要免加一,包埋上 sky 100 入場票,諗住好著數,點知中伏!除左個 view 之外,其他真係零分!唔好以為 cafe 100 由酒店其下餐廳一定好食,食物質素真係想象唔到咁差。首先餐廳係以 open area …類似快餐形式,先購票,後送上食物,完完全全感覺似快餐店!我預先訂位,所以安排左近窗邊位置,所以加返d分。好喇…入座後,職員送上所謂以 ICC 作主題既古銅色下午茶架,標榜呢個全港最高大廈外型的特式,老實講…十分核突,完全冇美感,不過都要打下卡既!食物分別有:鹹甜點各四款;鹹點包括味道濃郁的煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷傳統雞蛋松露沙律法式泡芙烤南瓜雞肉迷你漢堡紅菜頭菲達芝士意大利飯球配番紅花蛋黃醬 甜點則包括有櫻花造型的檸檬蛋糕甜味剛好的綠茶朱古力杯香滑的芝士蛋糕和配上果醬奶油忌廉的英式鬆餅食物質素超乎想像地唔好食,好似放左好耐既隔夜口感。呢個 tea set 係唔包飲品,連最簡單既茶或啡都冇,要自己購買,都冇所謂喇,但係職員唔會 serve 你,係要自己去 counter 自己比現金買,仲要係樽裝飲品或好明顯既即飲果汁,盡
除左個 view 之外,其他真係零分!

我預先訂位,所以安排左近窗邊位置,所以加返d分。

食物分別有:
鹹甜點各四款;
鹹點包括味道濃郁的煙三文魚意大利軟芝士瑞士卷

甜點則包括有櫻花造型的檸檬蛋糕
甜味剛好的綠茶朱古力杯
香滑的芝士蛋糕和配上果醬
奶油忌廉的英式鬆餅

食物質素超乎想像地唔好食,好似放左好耐既隔夜口感。

呢個 tea set 係唔包飲品,連最簡單既茶或啡都冇,要自己購買,都冇所謂喇,但係職員唔會 serve 你,係要自己去 counter 自己比現金買,仲要係樽裝飲品或好明顯既即飲果汁,盡顯快餐風格!

由於用餐位置係open area,只係用矮圍欄分隔,而且冇 waiter, 所以就算唔係餐廳顧客(一般遊人)都自出自入地進入用餐範圍除低口罩走近窗邊或食客附近影相,感覺唔係幾好,呢點真係要改善下。