天有紅雨訊號,我的朋友在東隧塞了接近一小時仍未能到達,但餐廳一定要我齊人才可入座。但當時已過預定時間,不能取消,但餐廳有位卻不讓我們進入~訂4個位當時已有3人到達了。就因爲openrice有這個不講人性的規定,遇上一個只講原則的不懂變通的店員,因爲我沒有食午餐,因爲已經一肚氣,食唔落了!有這麼愚蠢的條款加上不知哪間食肆會有這類不懂人性的店員,請問我應該再用openrice訂位嗎? 還是應該取消我的openrice 戶口?換了你是我,你會點做?可以給我提意見嗎?😤🤯😡
換了你是我,你會點做?可以給我提意見嗎?😤🤯😡
2023-06-17
2023-06-12 100 瀏覽
係零“0”,唔係英文字母“O”港式茶餐廳入面 🍹凍檸檬茶,即係Cold Lemon Tea,變成Cold檸Tea,伙計落單時會係紙仔到寫低簡稱 “C0T” 🤭👍👍餐廳係lubuds group旗下既一間日式輕食加港式美食既餐廳。。。。。。。。。又有兒童餐 喇!今次個擺盤好靚。內容有粟米杯🌽炸雞🐔腸仔🐥肉醬意粉🍝仲有士多啤梨🍓配忌廉泡芙。 我中意佢粟米真係好大杯,唔會肉多過菜🥦🥦,慘豬係個腸仔好似有啲overcooked 😅😅炸到爆晒 🤣值得讚👍👍既係跟餐可以飲鮮奶🥛🥛。。。。。。。。晚餐跟蘑菇湯 🍄🥬🧀 凱撒沙律 同飲品。個蘑菇湯好香好好飲,係直接用蘑菇打成,唔係“淨汁”,有啲菇肉咬下 😊😊。。。。。。。。🦀松葉蟹肉忌廉意粉🦀係媽媽最愛。用左蟹籽,蟹肉,仲有蟹膏 加忌廉炒出黎。😍勁香😍勁蟹😍勁正 👍👍 每一啖都食到蟹肉同蟹籽,好豐富,唔會好似平時啲蟹肉菜式得果少少。仲有兩粒露荀食下🤣🤣。。。。。。。。🥚卡邦尼忌廉意粉 🍝大仔禧禧上鏡😎好忌廉,忌廉到有少少粘口 😅😅 味道就OK,可以再有下次既。。。。。。。。🧀#焗酸忌廉芝士薯條 🍟,超熱辣辣!呢個好味,雖然已經唔脆,但係個忌廉芝士又香又
係零“0”,唔係英文字母“O”
值得讚👍👍既係跟餐可以飲鮮奶🥛🥛
。。。。。。。。
🧀#焗酸忌廉芝士薯條 🍟,超熱辣辣!呢個好味,雖然已經唔脆,但係個忌廉芝士又香又好味👍Like👍
2023-04-23 114 瀏覽
晚餐見唔駛排隊就入左去,叫左個牛油果煙三文魚蛋沙律三文治($88+10%)同澳洲羊架餐($268+10%) 首先牛油果煙三文魚蛋沙律三文治($88+10%),食一個冇飲品嘅$96三文治,當然希望有返一定水準。伴碟曲條薯條普通!麵包用格仔餅機烘過,都幾脆身!煙三文魚算大片!蕃茄同生菜都好重手!牛油果成碟加埋先得半個🙃但最最最無奈嘅係,蛋沙律竟然係分開,一片烚蛋加一pat沙律醬,我真係未見過🙄收人96蚊份,可唔可以俾多dd誠意😡 澳洲羊架餐($268+10%)-跟餐磨菇湯,凱撒沙律,餐茶,正常發揮羊架上枱都算大件,熟度要左3成,不過切落就知唔簡單,事關每件羊架都係俾筋包圍住,真係要大大力据落底,捽嚿肉幾刀先切得斷。之前食其他餐廳頂盡係一半係羊肥膏或者太熟,但未試過食係俾筋包圍住,切完都未係最衰,之後咬都咬到牙骹軟 食完e餐,e間餐廳真係唔會再去!又貴又唔值!

首先

牛油果煙三文魚蛋沙律三文治($88+10%),
食一個冇飲品嘅$96三文治,當然希望有返一定水準。
伴碟曲條薯條普通!
麵包用格仔餅機烘過,都幾脆身!
煙三文魚算大片!
蕃茄同生菜都好重手!
牛油果成碟加埋先得半個🙃
收人96蚊份,可唔可以俾多dd誠意😡

澳洲羊架餐($268+10%)

-跟餐磨菇湯,凱撒沙律,餐茶,正常發揮

食完e餐,e間餐廳真係唔會再去!又貴又唔值!
牛油果煙三文魚蛋沙律三文治
澳洲羊架套餐
2023-04-07 138 瀏覽
This fusion restaurant is located in Park Central in Tseung Kwan O and is one of my usual lunch spots. I love that their lunch sets offer delicious soup and salad, and you can top up your meal by adding up ard $20 to enjoy a nice cup of barista coffee.Smoked Salmon, Avocado & Egg Salad Sandwiches 牛油果煙三文魚蛋沙律三文治 6/10 ⭐️They were freshly pressed waffle sandwiches which made the outside crispy, and the ingredients were super fresh. Yet, there was too much mayonnaise and tasted quite normal as a whole
Lunch  set

They were freshly pressed waffle sandwiches which made the outside crispy, and the ingredients were super fresh. Yet, there was too much mayonnaise and tasted quite normal as a whole.
牛油果煙三文魚蛋沙律三文治

Cappuccino 8/10 ⭐️
ALWAYS love their coffees as you can have a cup of creamy and pretty barista coffee at a reasonable price.
Cappuccino

Pumpkin Soup (included in the set) 南瓜湯 — 跟餐餐湯 7/10 ⭐️
Creamy and smooth with pumpkin flavour and subtle sweetness.
跟餐餐湯及沙律

Salad (included in the set) 跟餐沙律 6/10 ⭐️
A tasty but a very normal canned fruit salad with canned fruit, fresh cucumbers, cherry tomatoes, hard boiled eggs and mayonnaise.
—-
Service: Staff were very nice and always offered to help 👍🏻
—-
Environment: lots of available seats even during lunch hours 👍🏻
—-
FYR: I have tried their “Caramelised Onion & Minced Beef Sandwiches with Cheese” and they were so good!!! So the food here in overall is nice, but it also depends on what you order.
—-
📍C0T (in Tseung Kwan O)
🚇 Tseung Kwan O
🕐 Weekday Lunchtime
⭐️ Food 7/10
💲HKD 100 - 150
2023-03-29
Cappuccino
  • 芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治
2023-02-25 520 瀏覽
將軍澳中心的【Cherry Tokyo Cafe】已經結業,現在變成另一間餐廳【C0T】。小編對餐廳名字有些好奇,回家後上去網站揾到「C0T – 是香港人之間獨特且廣泛通用的溝通用語。簡單的3個英文字元,足以承載著香港整個獨特的飲食文化」⋯⋯ 睇完都唔太明白名字由來,唔知佢講乜?再看清楚,原來餐廳名字的中間字母是數目字「0」,並非英文字母大楷「O」,再細心想一下 ⋯⋯ 終於明白原來是「C0T」,唔係「COT」!正是代表凍檸茶,也是傳統茶餐廳伙記落手寫單的「快碼代號」:「C」代表凍(cold)的意思;而「0」字的廣東話發音為「零」,與「檸」字發音相近;「T」就代表茶「Tea」。難怪招牌 logo 有杯凍檸茶!坐底望下,原來【Cherry Tokyo Cafe】只是換了名字,變成【C0T】,仍然是同一集團「Lubuds」。換了名字及裝修外,還有什麼不同呢? 午餐選擇有12款,價格$98~188 不等,包括沙律、餐湯及飲品。小編喜歡這裡的器皿都色彩繽紛又夢幻。好似這個【雜果碎蛋薯仔沙律】用了粉色的星型碟盛載。久違的雜果碎蛋薯仔沙律,兒時上港式餐廳必有的沙律。更難得竟然用上新鮮水果,有蘋果、菠
小編喜歡這裡的器皿都色彩繽紛又夢幻。好似這個【雜果碎蛋薯仔沙律】用了粉色的星型碟盛載。久違的雜果碎蛋薯仔沙律,兒時上港式餐廳必有的沙律。更難得竟然用上新鮮水果,有蘋果、菠蘿及火龍果!
雜果碎蛋薯仔沙律
雜果碎蛋薯仔沙律
【蟹肉南瓜湯】賣相普普通通,但原來有不少蟹肉,而且係有蟹味的,真係估唔到。
蟹肉南瓜湯
【芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治 $108】三文治已經切開一半,而且放在紙盒內,賣相整齊。配料豐富,有蕃茄、洋蔥、芝士、生菜、芝士、免治牛肉。
芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治
配料太豐富,但沒有竹籤拮住三文治,結果用手拿起三文治放進口不久,三文治好快散開。味道不錯、口感豐富,免治牛肉沒有根、又有肉汁。可惜麵包超級硬,咬唔開,最後只用叉把配料食完。
芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治
【香煎法國春雞伴白菌忌廉雞汁 $188】這個春雞切得唔太美觀,擺放又不太花巧,外型不似春雞,賣相不太吸引。配菜有薯角、豆、粟米芯及蕃茄,但都被春雞蓋住,沒有為春雞加上色彩,有些可惜。幸好春雞調味恰到好處,肉質尚叫嫩、又有肉汁,只是雞皮不夠香脆。
香煎法國春雞伴白菌忌廉雞汁
香煎法國春雞伴白菌忌廉雞汁
【Carbonara $108】望見碟意大利麵,終於沒有將雞蛋黃分開另上(編按:最近在不同的餐廳都食過 Carbonara,差不多全部都唔正宗,將雞蛋黃分開另上)。雖然炮製方法似乎比較正宗,但味道反而及不上之前幾間餐廳的出品。煙肉唔夠厚身、唔夠鹹香;醬汁的芝士味及蛋黃香味都唔夠、亦唔夠稠身。
Carbonara
Carbonara
小編眼見大部分食客都是住在附近的家庭客,雖然【C0T】價格定位合適,但是就少了兒童餐 ⋯⋯ 記得上手【Cherry Tokyo Cafe】有兒童餐,而且幾豐富。
2023-02-19
C0T
2023-02-18 164 瀏覽
將軍澳中心 Park Central 既 Cherry Tokyo Cafe 現已轉名做 C0T,帶嚟多款本土美食😘!無論係大蝦沙律、焗豬扒飯、經典扒餐、西多士定係雪糕紅豆冰,都採用外國優質食材,並利用摩登手法將香港經典味道升級復刻,等年青一代都可以品嚐到回憶嘅味道!相信好多香港人都會當焗豬扒飯係寶😃聽到個名都流口水!咁一定要試C0T嘅「焗芝士番茄厚切吉列豬扒飯」!豐滿嘅芝士🧀配上甜中帶酸嘅茄汁仲有激厚切又香脆嘅吉列豬,務求將最根本嘅味道帶畀大家, 為大家復刻回憶。C0T嘅草莓Pancake。鬆軟嘅Pancake配上新鮮士多啤梨🍓完全係嘗心悅目嘅一道甜品😘

相信好多香港人都會當焗豬扒飯係寶😃聽到個名都流口水!

2022-07-29
10 分鐘 (堂食)
2023-01-25 177 瀏覽
一直都想試𠵱間餐廳,所以趁假期約咗一班朋友嚟食,由於我哋一行八人,因此我哋仲特登訂定枱。點知去到現場,店員不但冇留枱畀我哋,仲要我哋即場攞飛,而且仲要等多兩張枱,咁要人一家大細喺門外等幾耐?更離譜嘅係店員完全係愛理不理嘅態度,而且店內其實仲有一部分枱未用,但唔知係咪因人手不足關係所以冇開。我哋喺門口商議對策嘅時候,店方不但要求我哋行開唔好阻住佢哋,仲單方面將我哋嘅訂枱取消,我唔明如果係咁佢哋做乜畀人訂枱,訂咗又有乜嘢意義。
2023-01-25
2023-01-02 154 瀏覽
💡將軍澳覓食-C0T-@將軍澳中心💡今日介紹呢間日系裝潢嘅西式咖啡店。平時路過,以為係一間普通嘅連鎖咖啡店,點知我哋叫咗四款食物,擺盤都好精緻,味道又有水準,性價比高!下午茶時段嚟到,除咗可以點Tea set,如果想full一d,又可以選擇番佢哋嘅Lunch set,配湯、沙律同埋飲品🥗🥘🍮☕️🍵🍀 蜜檸都有鮮奶油多士 $48呢個多士嘅外表有啲似格仔餅,但係就做得更加薄身,可以自己隨需要添加牛油(小編怕肥就唔落咁多喇🫣),作為輕食一流。「蜜」係代表蜜糖🍯,「檸」就代表檸檬皮🍋,隨意灑咗喺個多士上面,賣相美觀。🍀 法蘭西人厚多士 $68個名好搞笑,西多士配煉奶、楓糖同Nutella醬,隨意添加,可以單點或者混醬,賣相同樣精美。🍀 松露野菌意大利粉 (素)$108呢個係Lunch Set,所以配埋南瓜湯🎃同水果沙律,估唔到沙律細細碟,但係入面有好多種類既蔬果🥕🥒🍅,好健康。松露醬做得好creamy,配搭幾種野菌,好香。🍀 燒波蘿豬仔髀🍗 $88由於見到個餐牌上面既圖太吸引,所以點埋嚟試吓。4條豬仔髀下面放左4粒燒波蘿🍍,燒到香噴噴,連隔離枱都望一望😍 豬仔髀好淋身,醃得好入味,值得一試 👏🏻
💡將軍澳覓食-C0T-@將軍澳中心💡

2023-01-02
下午茶
  • 燒波蘿豬仔髀
2022-11-27 149 瀏覽
將軍澳中心近日開了新餐廳, 見門口menu的set lunch頗吸引, 便進去一試。餐廳是開放式, 地方闊落, 環境舒適。Set lunch包沙律、餐湯、主食和餐飲, 有多款選擇(飯、意粉、三文治和肉類), 沙律🥗絕對是誠意之作, 有數款新鮮生果; 番茄蟹肉湯🫕味道濃郁; 芝士焦糖洋蔥牛肉三文治🥪賣相和味道都不錯👍🏻; 薯條🍟外脆內軟, 連平日少吃薯條的我也食到唔停得口, 但美中不足是咖啡☕️偏苦, 不夠順滑。值得一讚是杯碟色彩繽紛, 見到已覺得好開心😄, 下次一定要試埋飯和意粉。
鮮果沙律,  番茄蟹肉湯
芝士蕉糖洋葱牛肉三文治
咖啡
鮮果沙律,  番茄蟹肉湯
芝士蕉糖洋葱牛肉三文治
2022-11-23 100 瀏覽
今日經過將軍澳中心,見到間開放式cafe,睇到出邊個餐牌好似幾吸引,又唔使等位,就入去試試。佢個松葉蟹肉忌廉意粉真係值得一讚,蟹肉味道突出,啲意粉掛滿忌廉汁再撈埋啲蟹肉,蟹籽一齊食,味道很豐富。士多啤梨及藍莓班戟賣相非常靚,有3塊班戟,每塊之間夾有🍓🫐仲有cream,好軟綿綿,甜道亦恰到好處。

2022-11-21 76 瀏覽
今日行完百萬行,順路經通將軍澳中心,就係入去搵食,行到C0T不太多人,坐位尚算寛敞,就入去醫肚。上菜用的碗碟顏色非常艷麗及吸睛。先來一個lunch set $108有餐湯,生果沙律,芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治,凍檸水。賣相不錯,免治牛肉入口即溶,非常juicy,但薯條偏鹹及有少許油淋淋之後想食甜品,見開始有Tea set,就諗往order個藍莓班㦸 Tea set,原來Tea set個價錢同menu入面價錢一樣,若要配飲品要再另外加$15錢,2樣加埋再貴過lunch set,結果單點就算了。買相及味道不錯。但價錢要$108偏貴!

先來一個lunch set $108
有餐湯,生果沙律,芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治,凍檸水。

買相及味道不錯。但價錢要$108偏貴!
2022-11-20
2022-11-06 129 瀏覽
焗豬扒飯豬扒無味,"乸"過的肉簡直係超唔尊重食物,米係珍珠米,但蕃茄味不痕不癢,欠highlight, 不合格卡邦尼味道正常,無伏位,但無新意個麻辣黑豚肉醬意粉,好唔夾好油唔好食。。。。好差!!!無之一湯及沙律係最可接受的咖啡無味cafe黎講呢杯啡唔合格結論:無下次

卡邦尼味道正常,無伏位,但無新意

湯及沙律係最可接受的

咖啡無味

cafe黎講呢杯啡唔合格

結論:無下次
2022-11-06
2022-09-18 270 瀏覽
將軍澳中心最近新開咗間cafe/ 西餐廳 裝修都ok 星期日晏晝去唔使排隊👍🏽 不過上餐時間就唔算快~-👫🏻午市二人餐 $468 佢有2個餐湯 1個salad 2個mains 2件cake 同2個$35以下嘅嘢飲 超豐富🤫-🫕是日餐湯-忌廉蜆湯入面有蟹肉 個海鮮味好refreshing🥹 幾甜 唔算creamy -🥗懷舊雜果大蝦碎蛋薯仔沙律水果有好多款! eg 火龍果 蜜瓜 車厘茄 菠蘿 紅蘿蔔等🤩 薯仔就唔算多 另外仲有啲細細粒嘅啫喱 蝦幾新鮮😌 -🥘焗芝士番茄厚切吉列豬排飯好重要 焗飯夠乾!!!😂 番茄味夠 幾多芝士🫠 雖然吉列個皮比個汁搞到唔脆 大部分都幾滑/ 厚 同埋塊豬扒都幾大 個飯超飽🥺 不過有啲似普通豬扒飯不過變咗吉列豬扒😂-🍖加拿大豬扒伴黑椒汁超推介🫶🏻🫶🏻 塊豬扒驚厚+彈牙+滑 真係一啲都唔乾🤡🤡 同埋佢本身已經有調味 鹹鹹哋 唔駛蘸黑淑汁都ok😝會encore!! -🧀🍰是日芝士蛋糕唔算甜/膩😂 出面啲cheesecake好多texture都好硬 但佢無😌 幾好食-🍎🧀🍰蘋果金寶芝士蛋糕好多蘋果粒😗 所以個蛋糕甜過原味+好重蘋果味👍🏽 個base都係cheesec

👫🏻午市二人餐 $468

🍖加拿大豬扒伴黑椒汁
是日芝士蛋糕/  蘋果金寶芝士蛋糕

🧀🍰是日芝士蛋糕
🍎🧀🍰蘋果金寶芝士蛋糕
好多蘋果粒😗 所以個蛋糕甜過原味+好重蘋果味👍🏽 個base都係cheesecake 搞笑嘅係佢個餅底好厚😂😂
latte

☕️嘢飲嗌咗latte就正常水準啦
單點~

🥪芝士焦糖洋蔥免治牛肉三文治 $108
麵包好薄+超脆😝 個人覺得免治牛肉一咬就散開好似欠缺啲口感🤦🏻‍♀️ 薯菜方面佢係幼薯條 外脆內軟👍🏽👍🏽 有少少調味粉但啲調味粉好似唔太有味

另外仲有沙律😂😂
食到呢個水準的確係out of expectation 值得一試🤭
是日餐湯-忌廉蜆湯
懷舊雜果大蝦碎蛋薯仔沙律
是日芝士蛋糕/  蘋果金寶芝士蛋糕
latte
2022-09-14 187 瀏覽
叫咗份沙律,百幾蚊 但係份量得嘅一碗左右, 係一碗沙律啊,空氣都佔咗三分二體積啦,又唔係特別好食。食咗咁耐外賣沙律,未試過尼個價錢咁少份量,真係當人老襯,以後都唔會再幫襯,太過分

2022-09-14
外賣送餐
2022-09-14 183 瀏覽
隔了一陣子來到將軍澳中心,發現又換了一遍新餐廳、今次來到C0T,日系設計、餐廳在商場正中間、半開放式感覺開揚舒服。先點杯野莓冰茶~晚市套餐包湯、沙律和飲品、都幾抵食。跟餐沙律為凱撒沙律、新鮮爽脆、加上麵包粒和煙肉碎、清新開胃。餐湯是南瓜蟹肉湯、有不少蟹肉在裡面、比想像中有誠意! 加拿大豬扒伴黑椒汁豬扒肉質爽滑、伴上黑椒汁味道調較剛好、伴碟的配菜亦好豐富。牛油果三文魚焗飯上面有滿滿的芝士、幼滑creamy, 三文魚粒和蘆荀的份量都好夠。草莓班戟賣相滿分、班戟亦好鬆軟、作為飯後甜品一齊share 就啱哂。

先點杯野莓冰茶~

晚市套餐包湯、沙律和飲品、都幾抵食。

餐湯是南瓜蟹肉湯、有不少蟹肉在裡面、比想像中有誠意!

加拿大豬扒伴黑椒汁
豬扒肉質爽滑、伴上黑椒汁味道調較剛好、伴碟的配菜亦好豐富。