2018-10-10 652 瀏覽
工廈都有美味象拔蚌蟹肉沙律 - 象拔蚌幾爽脆,蟹肉沙律好鮮甜,成個沙律都幾好食呀。食完沙律,開晒胃呀!忌廉蘑菇湯 - 蘑菇幾香濃,又加上松露,不錯。配合住自家制麵包黎食,係幾好架。牛柳大蝦 - 牛柳雖然煮得熟咗少少,不過都唔會太韌,有牛肉香氣。至於大蝦,用牛油煮得幾香,爽脆。最後就係甜品喇!有梳乎厘,特濃朱古力蛋糕,肉桂蘋果卷同檸檬批。樣樣都好食,唔合太過甜,而且每一款嘅味道都互相配合,食晒咁多款都唔會太膩,的確不錯。
工廈都有美味

2018-08-25
2018-08-29 289 瀏覽
黎之前已選定餐,因為同老闆食飯 安排好晒先好啲!同餐廳夾左好耐食咩,老闆都盡量迎合我哋嘅口味,又唔會收額外charge 好均真係lunch嗌左啲dinner set, and had some special requests lobster salad very yummy and fresh! 本賽嘅腌青瓜好出色!比起主角仲有驚喜,有種開胃嘅酸。 然後我唔係特別好魚子醬~呢個法式番茄湯伴意大利雲吞好特別!一開始見到佢個樣好清 有冇乜番茄食 有啲失望 但原來佢個湯番茄味都好濃最特別係佢個意大利雲吞 一咬開有種檸檬香氣 只係香茅味 其實冇包啲咩料,或勁正我個揀咗美國牛柳伴大蝦,老闆介紹話美國牛柳係優質啲 所以貴啲,咁我諗住試吓 但係覺得一般!!期望太高 冇咩牛味而且太熟~佢冇問我地要幾多成熟但係唔係話差嘅不過佢嗰個黑松露汁勁正!我本身勁鍾意黑松露啲味!所以點左之後成件事會開心好多 我嗌左多菜,估唔到佢會免費俾多啲菜我值得一讚!不過如少油啲就好soufflé 發得好靚不過食啦得個甜味 唔使試都得 跟餐要跟$30~另外店員嘅服務好好好細心!我完全冇嗌過佢針水 都keep住有水飲鋪面細細照顧

美國牛柳
期望太高 冇咩牛味而且太熟~佢冇問我地要幾多成熟
但係唔係話差嘅
我嗌左多菜,估唔到佢會免費俾多啲菜我
值得一讚!不過如少油啲就好
soufflé 發得好靚
不過食啦得個甜味 唔使試都得 跟餐要跟$30~

鋪面細細照顧周到
2018-08-27 169 瀏覽
香煎鴨肝配慢煮菠蘿慢煮菠蘿,非常清甜juicy,而且無渣,令人欲罷不能。鴨肝外層香口,入口即溶,龍蝦忌廉湯湯偏杰身,一啖啖的湯,有香濃的龍蝦味,滿足。麵包麵包鬆軟,鬆軟的程度有點像吃蛋糕的海綿感,一條條細少的香草乾,均散發著淡淡的迷迭香。自家制墨魚汁麵配香煎帶子和羅勒香草蕃茄汁墨魚麵口感煙韌剛剛好,配上茄汁及芝士,有芝士的香及蕃茄的鮮甜。最畫龍點睛的是正中的帶子,帶子面煎得少少焦香,內裡非常爽彈帶海水的鮮味,專業的廚子,時間掌握得恰到好處。香煎印度洋老虎海蝦配蒜蓉香草蕃茄汁虎蝦好爽口呀,配上鮮甜的蕃茄汁,蕃茄汁煮得淋身之餘帶粒粒茄肉,口感豐富。

香煎鴨肝配慢煮菠蘿
慢煮菠蘿,非常清甜juicy,而且無渣,令人欲罷不能。
鴨肝外層香口,入口即溶,

龍蝦忌廉湯
湯偏杰身,一啖啖的湯,有香濃的龍蝦味,滿足。
麵包

2018-08-26 141 瀏覽
約左友一起聚、朋友提議去工業大廈食慢煑,第一感覺又係工業大廈!不太喜歡!不過當我去到,呢間工業大廈比較乾淨同埋有客𨋢可以坐,令我開始有心情去欣賞週邊!入到去呢間餐廳,佈置好優雅,大概有十數枱,空間好寬闊!👍食物預先訂左,所以吹水一陣便有嘢食👏頭盆揀左象拔蚌配芝麻醬同蟹肉沙律,好味,象拔蚌好彈牙,芝麻醬加埋蟹肉沙侓一齊食,带出蟹肉味😋湯揀左洋蔥湯,用杯盛裝,加上一塊芝士,味道一流!仲有麵包配黑醋,食完已經好满足!主菜係慢煮羊後膝、當羊膝上枱好興奮、好大個加埋可以用飲管吸埋羊膝內的骨髓,頓時覺得吸左好多骨膠原😁配埋啲蔬菜一齊、食完好幸福的感覺!!甜品有梳乎厘、檸檬餠、朱古力餅,全部都好吸引又好味道!加埋咖啡,是一餐完美的一餐!
入到去呢間餐廳,佈置好優雅,大概有十數枱,空間好寬闊!👍

食物預先訂左,所以吹水一陣便有嘢食👏

甜品有梳乎厘、檸檬餠、朱古力餅,全部都好吸引又好味道!

加埋咖啡,是一餐完美的一餐!
8月之星一齊慶生. 大家都係覲塘返工. 為咗方便所以係覲塘覓食. 其實之前有朋有介紹過覲塘毅力中心有間慢煮西餐唔錯. 咁所以就決定去呢間 "C.O.W.  Dinning" 雖然係位於工廠大廈. 但由樓下到2樓 C.O.W. Dinning. 都係非常乾淨. 入到餐廳就更加有驚喜. 餐廳牆壁掛上好多好靚嘅畫. 座位非常寬闊. 地磚七彩顏色. 燈光有少少昏暗. 餐廳應該只做套餐. 唔多覺有散叫. 大家可以參考一下餐牌我地叫咗5道菜落好單之後,職員送上一客餐前小食, 名為「意大利芝士卷」呢道小食係用意大利青瓜、意大利黃瓜捲住一CREAM CHEESE ,兩片瓜都切得好薄,入口好爽脆,而CREAM CHEESE 軟滑香濃,配搭唔錯。前菜有兩款的. 由於我地有兩人. 所以可以2款都揀. 大家SHARE食香煎鴨肝配慢煮菠蘿鴨肝外脆內軟. 入口即容. 甘香鴨肝味道. 慢煮菠蘿第一次食. 未食已聞到菠蘿香. 食菬軟綿綿. 象拔蚌配日式芝麻醬汁和蟹肉沙律整碗都係象拔蚌. 爽及脆. 非常鮮味. 蟹肉味道完全覆蓋我整個口腔. 配上芝麻醬冇得彈餐湯都係有2款選擇. 唔洗唸, 要晒2款香澴蟹忌廉湯橙色的蟹忌廉
餐廳應該只做套餐. 唔多覺有散叫. 大家可以參考一下餐牌
我地叫咗5道菜

象拔蚌配日式芝麻醬汁和蟹肉沙律

餐湯都係有2款選擇. 唔洗唸, 要晒2款
香澴蟹忌廉湯
橙色的蟹忌廉湯, 味道非常濃郁. 蟹嘅香味溶入咗湯裡面.

焗法式洋蔥湯
只可用清甜嚟形容呢個湯. 洋蔥勁香甜.湯上面鋪上薄薄芝士.  (望落好似咖啡杯

餐湯要配飽的. 廚師自製意大利飽及脆條. 麵包煙靭. 脆條香脆

自家製意大利粉配巴馬火腿和牛肝菌蕃茄忌廉汁(個名好鬼長)
自家製意大利粉抵讚. 麵質剛好又彈牙, 巴馬火腿又好多, 味道甘香. 配上牛肝菌蕃茄忌廉汁, 我地兩個都非常鍾意. 好好味呀

自家製墨汁麵配香煎帶子羅勒香草蕃茄汁
墨汁麵, 同樣麵質口感一流. 但就沒有墨汁香味. 但配上羅勒香草蕃茄汁. 另到意份有另一個口感. 帶子厚肉又甜

慢煮西班牙杜洛克黑豚豬架配黑醋汁
黑豚豬架, 煎得剛熟,呈粉紅色,又容易切開,由於係慢煮關係, 所以保留肉汁,非常juicy. 而且帶有香濃豬味又唔羶, 配上黑醋汁, 食落唔漏. 再加上有一串翠肉瓜/蘑菇/車厘茄.
香煎印度洋老虎海蝦配蒜蓉香草蕃茄汁
印度洋老虎海蝦有3大隻. 肉厚又爽. 每隻都去晒殼,食起上嚟非常方便。配上蒜蓉香草蕃茄蓉,絕配.
每一份主菜, 廚師都會放上一串翠肉瓜, 鮮蘑菇, 車厘茄串. 田園風味十足.

最後就係甜品出場時間, 由於我地兩位都係8月之星, 所以我特別要求職員係甜品上寮上我地兩個名及Happy
 Birthday. 職員送上甜品時還點上蠟燭. 實在太開心了.
甜品一份有四款不同的美食.

梳乎厘-完全入口即溶, 非常香濃蛋白味道. 絕對好食過有間老字號的乎厘
慢煮蘋果卷-其實蘋果卷做得唔錯. 玉桂味濃, 蘋果香甜.

青檸撻-香香嘅青檸味, 清新, 少少酸. 食落有青檸蓉. 味道唔錯

朱古力撻-非常非常香濃朱古力, 食咗又唔覺漏. 大愛.

**職員會提議我地由淡味開始食到最後的朱古力撻的. 咁棣就可以食到每款不同的味道**
題外話/補充資料: 職員溫文有禮. 由於係工廈, 所以到晚上時會關了正門. 職員會送客人到life口, 再教大家點樣行出大路. 抵讚
生日
2018-08-16 165 瀏覽
觀塘隱世美食好多,大多林立係工廠大廈裏面。 我同女友今次就走左C.O.W.Dining度食慢煮菜式。入到食店裏面,裝飾簡約,牆上掛住好多唔同有趣既畫。店員細心解釋menu既餐單同會解釋食物既製造過程,一路食一路學野。最尾我地就要左一個5道菜既晚餐。先黎既係意大利芝士黃瓜卷,味道清甜,口感唔錯,店員話係開胃前菜。頭盤就係香煎鴨肝配慢煮菠蘿同埋波士頓龍蝦配檸檬橄欖汁和俄羅斯魚子醬。 個菠蘿係慢煮既,裏面既纖維都已經溶化哂,口感明顯好好多。鴨肝好肥美,但係夾埋個菠蘿一齊食就無左個種油膩感。個龍蝦肉好鮮甜,賣相又一流,令我地好期待每一道菜。接著而黎晚就係個餐湯有焗法式洋蔥湯和野菌忌廉湯。個洋蔥湯係用杯裝晚,湯上面有塊厚厚既芝士洋蔥,湯就比較濃,洋蔥味十足。個忌廉湯既口感比較滑,忌廉味咁厚。另外,我地有自制意大利麵包佐送餐湯,口感鬆軟,正,仲可以點橄欖油黑醋。跟住黎既就係個意粉,有自家制墨魚汁麵配香煎帶子和羅勒香草蕃茄汁同埋自家制意大利粉配巴馬火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁。 帶子好大粒,啖啖肉,墨魚汁麵好滑,味道唔錯,配味蕃茄汁無得頂。個巴馬火腿意粉都好好味,不相伯仲。個主菜就係慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁
觀塘隱世美食好多,大多林立係工廠大廈裏面

。最尾我地就要左一個5道菜既晚餐。

。另外,我地有自制意大利麵包佐送餐湯,口感鬆軟,正
,仲可以點橄欖油黑醋。

。個巴馬火腿意粉都好好味,不相伯仲

個主菜就係慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁同埋香焗鱸魚柳配香草白酒牛油汁。慢煮牛柳真係比較肉質鮮嫩,好稔唔韌,無得頂
。仲可以有唔同醬俾你點佐送如芥末,芥末籽醬同薄荷醬。至於個爐魚好大塊,肉質都好鮮味,啖啖肉
,食指大動

食完個主食,點可以無甜品呢。我地有個甜品拼盤有梳乎里,慢煮蘋果卷,青檸撻,朱古力撻。而個次序要由梳乎里到朱古力撻,因為個味道係愈來愈濃,會愈刺激我地晚味蕾

整體黎講,真係好好味,慢煮既烹調特色令到個食物味道同口感有大躍進。
意大利芝士黃瓜卷
波士頓龍蝦配檸檬橄欖汁和俄羅斯魚子醬
自制意大利麵包
香焗鱸魚柳配香草白酒牛油汁
慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁
甜品拼盤有梳乎里,慢煮蘋果卷,青檸撻,朱古力撻

2018-08-11
  • 慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁
  • 香焗鱸魚柳配香草白酒牛油汁
  • 自家制意大利粉配巴馬火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁
  • 自家制墨魚汁麵配香煎帶子和羅勒香草蕃茄汁
  • 甜品拼盤
  • 焗法式洋蔥湯
  • 野菌忌廉湯
2018-08-14 3467 瀏覽
差唔多喺一年前嘅時間,曾到訪過觀塘駱駝漆大廈一家主打「慢煮」(真空低溫烹調)嘅餐廳,印象非常好,慢煮,喺我覺得一種非常好嘅烹調方式,讓食材得以保留所有營養,亦令其質感變得更鮮嫰。最近,從友人口中得知,觀塘有另一家餐廳同樣以慢煮為賣點,而且,更有自家製手工意大利麵,啱晒我嘅口味啦。故此,相約友人到訪,跟牛完全無關喺嘅意大利餐廳「C.O.W. Dining」。友人第一次到廠廈餐廳用餐,所以,嚟到「C.O.W. Dining」佢話有點點獵奇嘅感覺,皆因由地下、走廊通道都好「廠廈」,但一入到餐廳,就有種煥然一新嘅感覺。室內嘅裝修,下半身牆以深啡色木板作配置,而上半身牆則鬆上淡紫色,仲掛上唔少晌荷里道常見而帶有諷刺意味嘅油畫,雖然跟環境唔算好夾,但相信喺店主嘅偏好,藝術嘅嘢小弟自認識條鐵。不過,襯以柔和嘅燈光,加上枱上嘅蠟燭燈,整體氣氛都幾有情調架。然而,個人覺得最有特色喺啲地磚,草綠配襯橙啡,圖案有種復古味道,又有點似啲外國大教堂嘅地磚。餐牌裡顯示出店家只賣套餐,無散點嘅菜式,而套餐簡單嚟講分3道菜及5道菜套餐,仲有一款5道菜嘅套餐喺全素添。而定價範圍比較闊,部份更做緊8折優惠,但要溫提一下,
餐牌裡顯示出店家只賣套餐,無散點嘅菜式,而套餐簡單嚟講分3道菜及5道菜套餐,仲有一款5道菜嘅套餐喺全素添。而定價範圍比較闊,部份更做緊8折優惠,但要溫提一下,暫時餐廳仲只喺收現金,記得帶足錢埋單
而晌餐牌內頁,強調佢哋供應細緻嘅扒類、慢煮菜式及自家製手工意大利麵,故此,揀餐時大可以呢幾方面作為考量點。
餐廳設有wifi,密碼大方楝個牌晌餐枱上,唔使嘥大家時間問職員。其實,我都唔喺好明,時下好多餐廳都已經有提供免費wifi,但大多數都唔會主動披露個密碼,有啲我試個寧願麻煩啲由店員幫你输入,都唔會講俾你聽。
前菜小點

落好單之後,會額外醒一客餐前小點俾客人過過口癮,名為「意大利芝士卷」,每上一道菜,店員都會略作介紹,呢道小點喺搵咗意大利青瓜、意大利黃瓜捲住一小嚿忌廉芝士而成,兩片瓜都刨得好薄,入口好爽脆,而忌廉芝士則軟滑香濃,配搭不俗。
香煎鴨肝配慢煮菠蘿

前菜有兩款,如果兩個人嚟就唔使心煩,就試晒兩款。現場燈光確喺有啲昏暗,希望大家唔好介紹小弟今次啲相有點暗。件鴨肝都幾厚身吓,煎得好香,做到外脆內綿,口感豐腴,確喺有種入口即化嘅感覺,而且,完全無筋,喺質素高嘅貨色,沾點點蘋果醬,去膩而更清爽;更特別嘅喺件碟嘅菠蘿採用慢煮,第一次試慢煮蔬果,入口鮮甜,口感軟腍而無渣。
波士頓龍蝦配檸檬橄欖油和俄羅斯魚子醬

呢道絕對喺矜貴嘅前菜,又波士頓龍蝦,又俄羅斯魚子醬,而且,賣相非常之靚。龍蝦拆咗肉,配檸檬橄欖油,蝦肉爽口彈口之餘,有鹹鮮嘅海水味,再有啲檸檬清香,頗特別。加上魚子醬,就令個鹹味更具層次。呢道菜道以青瓜做慢煮,爽脆之餘,味道極之清甜
自家製麵包

食完道前菜,就送上麵包,用作配襯隨之上枱嘅餐湯。兩款麵包:意大利麵包條及意大利香草包,店員特別強調麵包都喺師傅自家製,真喺誠意十足。而後者,更喺個人好喜歡嘅包款,小弟曾在外學整呢款包,所以,食得出其做法正宗,就喺發酵完第三次後,晌包面淋上一朕橄欖油及灑上海鹽粒再焗,依家出面好多時食到嘅都喺來貨,絕大部份均缺少呢兩個元素,只喺簡單把香草混入高筋麵粉搓包而已。個香草包唔止軟綿,又富香草味,油潤兼帶有海鹽嘅鹹味,一知字總結:
野菌忌廉湯

餐湯次一本來喺一道蟹湯,但貨源關係,改為野菌忌廉湯,友人反而話仲啱佢。個湯嘅菌香味好強,上到枱未飲都已經聞到,小試一口,果然菌味濃郁,質感細膩,好有水準嘅出品。
焗法式洋蔥湯

而我就揀法式洋蔥湯,亦喺小弟喜愛嘅湯品之一,以小玻璃茶杯盛載,而非常見嘅瓦碗,多一份別緻。面層薄薄烘軟嘅芝士,配以法包,吸滿湯汁,軟軟綿,至於個湯,帶有好勁強嘅洋蔥香甜味,更喺丁點澀味都無,好飲。
自家制墨魚汁麵配香煎帶子和羅勒香草蕃茄汁

既然意大利麵喺店家嘅撚手嘢,套餐當然會有啦,呢一道小主菜份量恰好,正正俾大家試到,卻唔會太飽肚。墨魚汁麵本身就唔會真喺有太大味道,所以,個羅勒香草蕃茄汁好突出,羅勒好幽香,蕃茄好鮮活,而帶子極之爽彈。
自家制意大利粉配巴馬火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁

一家橙色嘅牛肝菌蕃茄忌廉汁頗特別,香香甜甜嘅感覺,好濃郁,好幼滑,掛滿落每炷意大利麵之上,而麵條口感一流,煙韌而有咬口,加上巴馬火腿帶出嘅鹹香,比煙肉嘅質感更細膩,整個配搭都好出色。
慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁 $448

呢款5道菜晚餐嘅定價就視乎所揀嘅主菜,友人喺肉痴,牛柳就最合佢心水。由於友人喺第一次慢煮嘅肉,所以,極為驚喜,牛柳嘅色澤呈嫩粉紅,卻完全無血水滲出,質感嫩滑到不得了,且肉味濃,蘸上紅酒汁,點點紅酒香,非常合襯。
香煎印度洋老虎海蝦配蒜蓉香草蕃茄汁 $468

小弟嘅主菜喺印度洋虎蝦,果然喺唔同啲,每隻海蝦都非常大隻,甚有睇頭,一客有3大隻,而且,每隻都去晒殼,食用方便。啲蝦肉好彈牙,極有蝦味,底下墊咗大量蒜蓉香草蕃茄蓉,酸香鮮活,配蝦都好襯。
香煎印度洋老虎海蝦配蒜蓉香草蕃茄汁
佢哋嘅主菜唔止主食材用料不賴,就連配菜,亦花咗唔少心思。先喺伴有一串燒翠玉瓜、鮮蘑菇及車厘茄串,再有啲田園時蔬及薯蓉,時蔬中嘅蘿蔔更喺以慢煮方式處理,咬落清甜、水潤、無渣,薯蓉亦打得滑溜
甜品拼盤

套餐本來只包一款甜品,但店主好人,索性俾齊4款我哋試,成道拼盤形式登場,分別喺原味嘅梳乎厘、慢煮蘋果卷、青檸撻及朱古力撻,呢個亦喺建議食嘅先後次序。事後再跟店員傾開,原來就連甜品都喺師傅自己整,絕不用來貨,真喺誠意可嘉。
甜品拼盤:梳乎厘、慢煮蘋果卷、青檸撻及朱古力撻
梳乎厘成本唔高,但就喺手工嘢,兼且無得事前整定,因為蛋白打起攤耐咗唔用會化,又要即焗,睇見個梳乎厘焗得咁高咁挺身,就知蛋白打得夠起,入口綿密,輕盈細緻
;慢煮蘋果卷以酥皮做卷皮,咬落酥脆香口,而裡面唔止有蘋果,比一般只加提子仲多咗唔少乾果及果仁粒,增強咬口感,但個人就覺得啲蘋果用唔用慢煮都應該分別不大;兩款撻都做得出色,先講青檸撻,撻底夠薄而平均,喺手勢,餡心嘅青檸果蓉醬柔軟而清爽,面層更刨咗唔少青檸菁,散發出青檸嘅獨有酸香味
;最後品嚐喺朱古力撻,朱古力味濃郁得緊要,帶微微甘苦,比睇起嚟更軟滑,總結而言,4款甜品都確有一手。
咖啡、檸茶

友人就喜歡凍檸茶,小弟就選擇醇香嘅熱咖啡,喺配甜品嘅最佳拍檔。雖然餐飲只包基本啡茶,但亦可以加$15轉其他特色咖啡。
咖啡、檸茶
整晚嘅菜式可以講都無乜太大挑剔,每道菜嘅用料、烹調技巧都甚有水準,亦見大廚花咗唔少心思晌啲細節位
。服務方面亦都好到位,換碟、添水呢啲基本嘢就唔在講,因為今晚未算好滿,所以,安排客人分散啲坐,讓大家都更感寧靜,上菜速度恰好,食到中段,更不時詢問客人上菜使唔使慢啲作調整,都喺企晌客人角度睇問題。
2018-08-12 100 瀏覽
係觀塘番工..日日lunch 都要諗食咩,通常都係黎黎去去都食果幾間,食到厭了。呢日有同事話有間食慢煮既餐廳,聽說幾好食,就跟住呢位同事去搵食。觀塘近來有好多係工廈開既餐廳,口碑都唔錯,呢間算是其中一間吧。點完餐,服務員就放上餐包同湯,仲好細心問要唔要黑胡椒,頗細心的呢個係南瓜湯,入面有少少杏仁粒,好香好好味。跟住就黎沙律,味道普通。呢個係慢煮牛柳,味道不錯,充滿肉汁,我平時好少食慢煮既食物,呢次真係大飽口福。飲品我揀左熱咖啡,呢個咖啡幾香,唔會好酸所以我今次冇落奶無落糖咁飲都ok,, 呢個餐真係好多野食,我飲完個湯都飽左7成。呢間餐廳裝修簡單,環境坐得舒服,值得再黎

呢個係南瓜湯,入面有少少杏仁粒,好香好好味。

跟住就黎沙律,味道普通。

呢間餐廳裝修簡單,環境坐得舒服,值得再黎
2018-08-11 1832 瀏覽
這間私房菜裝潢很有特色,牆上掛了很多中國藝術畫家岳敏君的畫作。枱與枱之間有一段詎離,感覺也舒服,因為坐位不算多,所以一定要訂座,侍應招待也很好。意大利粉和麵包都是自家製,最喜歡它是以慢煮來烹調食物,原來餐廳是免收開瓶費和切餅費,所以很適合一班朋友聚會。我們選了$428和$598的五道菜晚餐,還有八折優惠很划算。意大利芝士卷這是廚師送的前菜,用青瓜、黃瓜、茄子包著芝士卷,吃起來感覺很清新。香煎鴨肝配慢煮菠蘿鴨肝煎得外脆內軟,清甜的菠蘿是慢煮的,纖維會溶解了,所以吃時沒有渣滓,沙律菜也很新鮮。香焗法式保雲蘇紐西蘭青口配沙律青口不算很鮮味,雖然這種焗法很香口,但不是我喜歡的煮法。自家製意大利海鹽香草包熱辣辣,外層烤得鬆脆,內裏濕潤軟綿又有質感,配上優質黑醋很美味。焗法式洋蔥湯洋蔥湯有很多洋蔥,有洋蔥香和甜味,麵包吸收了洋蔥湯的精華,加上芝士吃起來口感很豐富。野菌忌廉湯最喜歡它是熱燙燙的,入口質感幼滑,不過野菌味不算很濃。自家製意大利式雲吞配龍蝦肉和海鮮餡料雲吞皮有少許硬,但餡料就很豐富和美味。自家製意大利粉配巴馬火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁意粉份量不多,質感也不錯,醬汁濃稠,相對下巴馬火腿和牛肝菌
香焗法式保雲蘇紐西蘭青口配沙律
香焗法式保雲蘇紐西蘭青口配沙律
青口不算很鮮味,雖然這種焗法很香口,但不是我喜歡的煮法。
自家製意大利海鹽香草包
野菌忌廉湯
最喜歡它是熱燙燙的,入口質感幼滑,不過野菌味不算很濃。
自家製意大利式雲吞配龍蝦肉和海鮮餡料
雲吞皮有少許硬,但餡料就很豐富和美味。
自家製意大利粉配巴馬火腿、牛肝菌蕃茄忌廉汁
意粉份量不多,質感也不錯,醬汁濃稠,相對下巴馬火腿和牛肝菌份量便很多。
慢煮挪威三文魚柳配番紅花忌廉汁
慢煮三文魚中間有少少生很嫩滑,是我最喜歡的生熟度,外皮煎得香脆,真的不錯。
慢煮美國極佳級牛柳配黑松露菌汁
慢煮能鎖住肉汁,所以三成熟的牛柳很嫩滑,牛味也很濃郁。
甜品拼盤和海鹽焦糖咖啡
甜品拼盤和海鹽焦糖咖啡
青檸撻不會太酸,吃時有點青檸皮感覺更清新,如果撻底能脆一點就更好。
朱古力撻有少許甜了一點,朱古力味也很濃郁,撻底也是不夠脆。
梳乎厘算做得不錯,很鬆軟又不會太甜。
慢煮蘋果卷的蘋果餡很香甜。
海鹽焦糖咖啡
餐飲加$15可升級為特飲,咖啡香味濃醇,加上海鹽焦糖很特別。
自家製意大利海鹽香草包
2018-08-09 1166 瀏覽
老公今次有比驚喜我,竟然帶左我去食5 道菜嘅西餐,但地點估唔到係觀塘工業中心,原先想拍車係該工業中心,點知保安話兩小時$180 叫我地拍隔離,直上2/F終於揾到餐廳門口,入內裝修好復古,感覺似懷舊上海廳感覺,而且已經有幾枱客人進餐中,安排坐低後比menu同介紹,原來還有3 或5道菜選擇的! 我地咁鐘意食更係試5道啦 推廣期還有8折 選擇性大,每道菜也可自由選,價錢有非常親民!先黎個開胃小食意大利青瓜茄子包著芝士,青爽口味。頭盤 香顫鵝肝配慢煮菠蘿鵝肝煎得剛好,外層微微焦香內濃郁鵝味,而慢煮菠蘿就香甜而且帶有菠蘿蜜香軟!竟然有我最喜愛嘅法式焗洋蔥湯,當然要揀啦,其實還有香濃蟹湯,不過賣相都被吸引到,燒溶左芝士面,原有洋蔥甜味一樣keep到!自家製墨魚汁麵配香煎帶同羅勒香草蕃茄汁口感有層似,帶子煎得剛熟軟滑又鮮甜,蕃茄酸甜醬超醒胃配較淡口嘅墨魚汁麵。麵質煙韌有彈性! 慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁何其嫩滑又淋仲保留牛味,配埋紅酒汁更Juicy 配菜伴盤都豐富跟薯蓉,西蘭花,翠玉瓜磨菇同車尼茄多種蔬菜,十分滿意!最後甜品有多款老公揀左佢鐘情嘅朱古力韃,朱古力好Rich同creamy而且好滑,唔會過
推廣期還有8折

選擇性大,每道菜也可自由選,價錢有非常親民!

先黎個開胃小食
意大利青瓜茄子包著芝士,青爽口味。

頭盤
香顫鵝肝配慢煮菠蘿

自家製墨魚汁麵配香煎帶同羅勒香草蕃茄汁

最後甜品有多款
老公揀左佢鐘情嘅朱古力韃,朱古力好Rich同creamy而且好滑,唔會過甜,💯❣

我反而太飽想食d偏酸嘅甜品幫助消化,所以叫左青檸韃,好香青檸味食落較酸,勁消滯,好滿足,甜品做得出色!

最後免費茶or咖啡 完滿嘅五道菜終結

熱檸茶
2018-08-06
2018-08-09 96 瀏覽
Lunch放飯又係到處覓食GE好時候,同事強力推介呢間位於觀塘工廈的隱世慢煮西餐廳,於是就黎試下你啦!門口裝修同一般工廈餐廳差唔多!裝潢簡潔,燈光較暗,絕對係一個談情好地方 呢間餐廳主打慢煮烹調,而D意大利粉同麵包都係每日自家新鮮製造,非常有心思。揀好食咩後,侍應就送上前菜 "三文魚沙律",份量適中,好開胃!然後是日餐湯係超好味GE "南瓜湯" ,配上佢自家製GE蒜蓉包,好鬆軟好香! 南瓜湯味道濃郁,配上一粒粒ge杏仁,好有口感! 十份美味!主菜方面我叫左D. 自家製義大利式雲吞配龍蝦肉和海鮮餡料 $135首先,第一次食咁大舊的自製雲吞,咬落去個雲吞皮係唔同D ge! 入面GE龍蝦肉同海鮮餡好惹味!簡簡單單又健康! 想食得清淡D GE你呢個係不錯GE選擇!

南瓜湯味道濃郁,配上一粒粒ge杏仁,好有口感! 十份美味!

簡簡單單又健康! 想食得清淡D GE你呢個係不錯GE選擇!

2018-08-08
2018-08-08 725 瀏覽
終於又到週末,忙碌工作後,間唔中同老公都會食餐好d, 因為食好野真係令人開心d朋友介紹呢間意大利菜,有3或5 courses,好豐富首先黎餐前小食,意大利芝士卷,外層用青瓜黃瓜包住芝士,可以一啖食哂,嘩~芝士味好濃香煎鴨肝,入口如泥般的柔嫩細緻,味濃豐腴伴菜係鮮菠蘿+沙律,侍應話菠蘿,係用慢煮形式煮成,而且無加其他糖份,入口軟腍無筋,口感同無慢煮過既菠蘿截然不同,可減鴨肝既油膩而另一就前菜係波士頓下龍蝦配檸檬橄欖油汁, 龍蝦肉質緊實,鮮甜多汁,加上俄羅斯魚子醬加添貴氣意式香草海鹽包,係廚師自家製,含濃厚既香草味野菌忌廉湯,口感滑溜creamy,口感不錯, 雜菌味超濃而洋蔥湯, 深竭色的湯上面放左一塊麵包,上面融滿了金黃的芝士,拉出一條條芝士絲,麵包吸收洋蔥湯汁,味道不只濃厚,而且口感層次豐富墨魚汁意粉,帶子煎成半生熟,內裡軟心,配廚師自家製既墨汁意粉,口感煙韌,一咬就知同普通意粉口感唔同,配上羅勒香草番茄汁,顏色上突出另一個意粉,芝士味濃厚, 配巴馬火腿,口感creamy香煎鱸魚,鱸魚本身營養豐富,鱸魚肉質鮮甜加上香煎脆口,配香草白酒牛油汁,令整體更香,味道非常調和慢煮西班牙黑豚豬扒配

朋友介紹呢間意大利菜,有3或5 courses,好豐富

香煎鴨肝,入口如泥般的柔嫩細緻,味濃豐腴

意式香草海鹽包,係廚師自家製,含濃厚既香草味

野菌忌廉湯,口感滑溜creamy,口感不錯, 雜菌味超濃

另一個意粉,芝士味濃厚, 配巴馬火腿,口感creamy

慢煮西班牙黑豚豬扒配黑醋汁
黑豚豬扒連骨好大舊, 巨型有厚實, 表面煎得微微之煎香,淋上黑醋汁,賣相吸引 肉質軟腍,裏面剛熟,呈粉紅色,很容易切開,一邊切一邊滲出不少肉汁,極juicy

而旁邊四款配菜,掛列整齊,又有心思,其中白蘿蔔都係用慢煮整,充滿水份
仲有蔬菜串同薯仔,都好多水份

甜品拼盤
有梳乎里,慢煮蘋果捲,青檸撻,朱古力撻,按次序由最淡至濃食

梳乎厘,鬆泡泡既外型,充滿空氣感,入口輕型口感

慢煮蘋果捲,蘋果肉切成一片片,入口比蘋果蓉更有口感

青檸撻,酸甜嘅清檸味喚醒味蕾,幾清新

朱古力撻,酥脆既餅底,朱古力味好重,好正

最後仲包埋飲品,熱檸茶同凍咖啡

呢個晚餐好豐富,真係棒住個肚走,下次都係食3 courses 就夠
2018-08-08 61 瀏覽
慢煮猶如魔法一樣,任何食物只要冠上慢煮方法差不多已經保證肉質柔軟嫩滑。之前曾試過另一觀塘工廈慢煮西餐,品質令人滿意。今次好友介紹C.O.W. Dining的慢煮西餐及自家製意大利麵,可以作一比較。毅力工業中心不難找,就喺創紀之城六期隔離,平日毅力工業中心地下尚算人流暢旺,不過一到夜晚地下店舖收舖後就比較幽靜。若果沒有好友介紹,真的不知道樓上尚有餐廳營業。餐廳裝修很有格調,磚紅色的牆身,配上略帶誇張表情的卡通人物畫作。椅子的顏色綠紫相間,襯上昏暗的燈光及抒情音樂,實在很適合談心。晚餐餐牌有三道菜或五道菜晚餐,或精選晚餐,或每月推介及素菜晚餐。好友之前介紹五道菜晚餐,就點選一樣的好了。青瓜芝士卷上第一道菜之前,端上特式小食青瓜芝士卷。青瓜批成長片狀捲上類似水牛芝士,一啖入口清新煙韌。象拔蚌配日式芝麻醬汁及蟹肉沙律兩款前菜各選一款,象拔蚌切成條狀配上青瓜條及日式芝麻醬,爽脆中又帶有芝麻醬的甜味。蟹肉沙律食出絲絲蟹肉,很真材實料。香煎鴨肝配慢煮菠蘿另一前菜香煎鴨肝很嫩滑肝味重,配上特制慢煮菠蘿,慢煮菠蘿與一般的燒菠蘿很不同,慢煮菠蘿表面依然充滿水份,內裡猶如有糖心效果,想不到慢煮可以應用在生果

青瓜芝士卷

象拔蚌配日式芝麻醬汁及蟹肉沙律

香煎鴨肝配慢煮菠蘿
另一前菜香煎鴨肝很嫩滑肝味重,配上特制慢煮菠蘿,慢煮菠蘿與一般的燒菠蘿很不同,慢煮菠蘿表面依然充滿水份,內裡猶如有糖心效果,想不到慢煮可以應用在生果上。

自家製focaccia
Focaccia製作過程中加入橄欖粒及迷迭香,麵包本身就帶有香味,面底香脆。

香濃蟹忌廉湯
焗法式洋蔥湯
兩款湯都恰到好處,蟹湯蟹味濃郁忌廉香滑,法式洋蔥湯則很傳統,洋蔥味道很清甜很濃縮,兩款湯都很喜愛。

自家製墨汁麵配香煎帶子羅勒香草番茄汁
自家製意大利粉配巴馬火腿及牛肝菌番茄忌廉汁
自家製意大利麵比機製的軟滑,墨汁麵配羅勒香草番茄汁很清酸提味,巴馬火腿及牛肝菌番茄忌廉汁意大利麵則味濃惹味。

慢煮挪威三文魚配番紅花忌廉汁
慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁
兩款主菜都用慢煮方法烹調,能夠鎖住肉汁,令三文魚及牛柳均外脆內軟,肉質柔軟嫩滑。配菜很有特式,每款菜都只有一口,一碟主菜已經有八種不同配菜,實在很有心思。

甜品拼盤
甜品拼盤有梳乎里、青檸撻、朱古力撻及慢煮蘋果捲。梳乎里很蓬鬆,很有空氣感,鬆軟可口。慢煮蘋果捲酥皮鬆脆,蘋果粒清甜,加上合核碎很有咬口。青檸撻及朱古力撻味道很真實,猶如食青檸及朱古力的味道。各款甜品均令人驚喜。

最後來上一杯咖啡,味道香醇,很愜意的一頓晚飯。
2018-08-07
紀念日
食完之後.. 真心想介紹比大家👇👇係一間對食物質素有堅持同執著既工廈私房菜小店👨🏻‍🍳帶有神秘又漫不經心既氛圍..環境既私密度頗高呢度主打慢煮菜式同自家製意粉🍝**想食慢煮既朋友, 一定要提前(最少幾小時)落單..否則, 你可能要坐係餐廳等2-3個鐘...🕒😅先走到毅力工業中心, 行入正中間就會見到幾架lift~私密度頗高的設計, 係門口係望唔到餐廳入面既情況~餐廳內部, 不論牆身, 餐枱, 定音樂都充滿懷舊風而且要讚呢度既服務好好👩員工好親切同主動咁向食客介紹食物特色同煮法亦都好貼心咁比籃客人裝個人物品呢度掛既畫作都好有特色~~餐前小食:: 意大利芝士卷微微凍的芝士味同意大利黃瓜好夾🥒兩者份量配合得岩岩好好鐘意佢加左青醬十分清新💚Appetizer:: 象拔蚌配日式芝麻醬汁和蟹肉沙律連沙律內既青瓜絲都係慢煮而成...麻醬當然也令菜式生色不少😋蟹肉超香, 加左洋蔥粒好夠味同開胃💚Appetizer:: 香煎鴨肝配慢煮菠蘿呢度既所有水果都係慢煮🍍菠蘿食得出特別鮮甜同完全無渣架~~~~鴨肝油脂感夠 好香同juicy而拌碟既黑醋沙律就夠開胃~Appetizer:: 香焗法式保雲蘇紐西蘭青口配
食完之後.. 真心想介紹比大家👇👇
係一間對食物質素有堅持同執著既工廈私房菜小店👨🏻‍🍳
帶有神秘又漫不經心既氛圍..環境既私密度頗高
呢度主打慢煮菜式同自家製意粉🍝
先走到毅力工業中心, 行入正中間就會見到幾架lift~
私密度頗高的設計, 係門口係望唔到餐廳入面既情況~
餐廳內部, 不論牆身, 餐枱, 定音樂都充滿懷舊風
亦都好貼心咁比籃客人裝個人物品
呢度掛既畫作都好有特色~~
微微凍的芝士味同意大利黃瓜好夾🥒兩者份量配合得岩岩好
好鐘意佢加左青醬十分清新💚
Appetizer:: 象拔蚌配日式芝麻醬汁和蟹肉沙律
蟹肉超香, 加左洋蔥粒好夠味同開胃💚
鴨肝油脂感夠 好香同juicy
而拌碟既黑醋沙律就夠開胃~
Appetizer:: 香焗法式保雲蘇紐西蘭青口配季節性沙律
青口本身鮮甜, 面頭淋上大量麵包糠..特別香脆, 不過亦略嫌乾身
意大利香草海鹽包&脆卜卜
意大利香草海鹽包🥖🥖係餐廳師傅每日新鮮自家製的!
口感實在又有彈性既包!!😍
有好突出既Rosemary芳香🌱
同埋鐘意佢有適量既海鹽咸味💙覺得唔沾黑醋仲正!
而另一款脆卜卜對比之下就無乜特別無乜味....要沾黑醋😝😝
Soup:: 焗法式洋蔥湯
Soup:: 焗法式洋蔥湯😍
超吸睛!!!! 望落以為會好濃好咸 但飲落無望落咁咸 ...較清淡..個人覺得不錯呢~
而且呢隻玻璃杯非常能夠保持住湯既溫度
而面頭既芝士望落好多但食落就唔算多... 但有拉絲🧀🧀
p.s. 芝士同湯之間既係麵包🍞建議要快d食左先呀 如果唔係會浸得過淋架
Soup:: 野菌忌廉湯
估唔到普通既款式都做得好好! 一飲已經飲到超濃郁既蘑菇香.. 湯質地亦都特別幼滑~ : )

見到前菜同湯已經咁多野.. 其實真係會幾飽架~
但因為黎緊既主食碟頭都會比較細, 所以前菜食定飽d係正確!!
Pasta:: 自家製意大利式雲吞配龍蝦肉和海鮮餡料
大大件意大利雲吞包住大大件龍蝦肉, 龍蝦味夠突出🤤
淋面既龍蝦汁都好香濃... 雲吞口感又唔算特別煙韌
Hams好夠咸香味😍
呢個醬汁幾creamy, 又唔太咸, 唔會蓋過Hams的咸香味
**欣賞店家對飲食既熱誠..自家研製醬汁同造意粉
所以食到既味道同口感都唔會係出面搵到: )

過左20分鐘之後. . . . . . . . . . . . . . . . . .
主角:: 係要等等先至會出場既~~~
4碟慢煮菜式終於登場喇☺☺☺☺
Five Course Menu - Main:: 慢煮美國極佳級牛柳配黑松露菌汁 $598 x 80% Off = $478🥩
牛柳肉質軟嫩不在話下.. 完全無筋無肥是重點!! 可以放心大大啖咁食😋
不過醬汁味道無想像中咁突出.. 對個醬汁有少失望
Monthly Promotion Menu - Main:: 慢煮挪威三文魚柳配蕃紅花忌廉汁 $238/Head🐟
呢一款既調味較清淡~ 有少許海鹽: > 塊三文魚皮煎得幾香!
但係食入口就無乜油脂... 岩注重健康既朋友😆
Monthly Promotion Menu - Main:: 慢煮法式美國牛肋條 $238/Head
平時麻麻牛肋條因為唔鐘意太多筋既感覺
但呢個腍得黎無筋😍😍醬汁入味唔會過咸
推介
Monthly Promotion Menu - Main:: 慢煮西班牙黑豚豬架黑醋汁 $238/Head
係家人同我都非常欣賞的一款❣黑醋汁好香同惹味...配較膩既豬肉係好岩既選擇
見到微粉紅既豬肉就知道肉質鮮嫩
豬肉好滑身 完全唔鞋口,,, 呢個好好味!!⭐
要特別講埋呢度既配菜蔬果呀....🥦🥒🍆🍍
因為呢度既蔬果全部都係慢煮而成架... 真係每一件都唔可以放過😂
最最最鐘意係呢度既薯仔!!! 味道同爽口度都超級好~
最後我地食埋個 甜品拼盤$98
員工提醒要順次序由淡味到濃味咁食😊
(細)梳乎里-->(半份)慢煮蘋果捲-->(半份)青檸撻-->(半份)朱古力撻
- 梳乎厘唔會太空氣🌬反而有少少煙韌既口感 我地幾鐘意
- 蘋果捲既皮超薄脆.. 加上好raw既蘋果肉 幾香甜清新🍎
- 檸檬撻係我一貫喜歡既味道 很清新🍋但唔算有驚喜~
- 當食到尾以為會好滯既時候, 呢個朱古力撻竟然相當有驚喜❣
朱古力超幼滑唔會過甜.. 仲keep住凍身.. 而撻底本身都好香😋
如果散叫既朋友好推薦食朱古力撻
餐飲
最後飲埋餐飲就結束呢一餐既滿足又有誠意既慢煮私房菜: )👨‍🍳👨‍🍳
我地覺得呢度有種逃離塵囂世俗既感覺.. 而每一道菜都會令人不其然咁期待住下一道: )
單係呢一種心理享受已經覺得呢度好適合香港人黎享受 (請好好享受, 而不是破壞..)
加上多款高質食物 價錢亦非常合理
十分建議觀塘區(或不是觀塘區)既朋友黎食飯: )
p.s. 溫提:: 一定要預先訂位,,, 食慢煮既話一定要預先落單同比訂金!

(Menu已經upload左^^!)
2018-07-31
意大利香草海鹽包&脆卜卜
2018-08-05 793 瀏覽
餐廳裡面不算很大,但裝潢簡潔燈光較氛暗 帶點浪漫,蠻有情調的餐廳 店員建議套餐會比較豐富5道菜餐譜價格約 $358-598不等(價格以主菜而定),有8折優惠已包餐前小食,餐湯,主菜,甜點跟飲料餐前小食,青瓜意大利芝士捲小小一個,原粒芝士,很是滿足前菜香煎鴨肝配慢煮菠蘿鴨肝吃來柔軟滑膩,幾乎入口即溶慢煮菠蘿清甜無渣,稍稍中和了鴨肝的油膩感 自家製麵包微暖的烤麵包,表皮微脆沾少量黑醋同吃已經很滋味自家製意大利式雲吞配龍蝦肉和海鮮餡料 雲吞質感結實與鹹鮮龍蝦肉齊吃更感平衡法式芝士洋蔥湯洋蔥湯超級濃郁內裡洋蔥絲入口即化,最上層更有煙韌具嚼勁芝士讓整體更香口惹味主菜,慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁用慢煮的方法鎖住了裡面的肉汁慢煮牛本身肉質好的關係看似血淋淋,一般不敢吃生牛肉的人可能會有所畏懼但千萬不要被它的外表擊退牛柳肉質鬆化不帶筋,肉味濃而肉汁豐富值得一讚的是它們的配菜都有花心思另一個主菜慢煮三文魚柳配番紅花忌廉汁三文魚柳肉質嫩滑,兩邊稍稍輕煎,只略加調味用上這個作為結尾實在是最好不過梳乎厘口感輕盈,蛋香味濃,重點是不會太甜膩 朱古力撻朱古力香濃醇厚,濕潤度也是剛好,餅皮鬆脆不黏牙吃起來一點都不膩 這
餐廳裡面不算很大,但裝潢簡潔燈光較氛暗
帶點浪漫,蠻有情調的餐廳

店員建議套餐會比較豐富
5道菜餐譜
價格約 $358-598不等(價格以主菜而定),有8折優惠

已包餐前小食,餐湯,主菜,甜點跟飲料

餐前小食,青瓜意大利芝士捲
小小一個,原粒芝士,很是滿足

前菜
香煎鴨肝配慢煮菠蘿
鴨肝吃來柔軟滑膩,幾乎入口即溶
慢煮菠蘿清甜無渣,稍稍中和了鴨肝的油膩感

自家製麵包
微暖的烤麵包,表皮微脆沾少量黑醋同吃已經很滋味

雲吞質感結實與鹹鮮龍蝦肉齊吃
更感平衡

法式芝士洋蔥湯

洋蔥湯超級濃郁
內裡洋蔥絲入口即化,最上層更有煙韌具嚼勁芝士
讓整體更香口惹味

主菜,慢煮紐西蘭牛柳配紅酒汁

用慢煮的方法鎖住了裡面的肉汁
慢煮牛本身肉質好的關係
看似血淋淋,一般不敢吃生牛肉的人可能會有所畏懼
但千萬不要被它的外表擊退

牛柳肉質鬆化不帶筋,肉味濃而肉汁豐富
值得一讚的是它們的配菜都有花心思

另一個主菜慢煮三文魚柳配番紅花忌廉汁
三文魚柳肉質嫩滑,兩邊稍稍輕煎,只略加調味

用上這個作為結尾實在是最好不過
梳乎厘
口感輕盈,蛋香味濃,重點是不會太甜膩

朱古力撻
朱古力香濃醇厚,濕潤度也是剛好,餅皮鬆脆不黏牙
吃起來一點都不膩

這餐真的是近期食過最滿意的西餐