2024-09-08 0 瀏覽
星期六到訪的,可能係落雨關係,大概等了30分鐘左右就有位,唔算太多位。大部分的食物感覺都很好吃而邪惡 ,價錢亦都係正常cafe水平幾番掙扎後叫左🏷️蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108 蟹籽多到很澎湃😍🏷️A Big Breakfast $138 份量很大而且很多不同配料🏷️Tiramisu Latte $60 想食tiramisu 又可以喝咖啡一舉兩得!如果住附近可以值得再去👍下次要試吓hello tiramisu croffle☺️
幾番掙扎後叫左
🏷️蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $108
蟹籽多到很澎湃😍

🏷️A Big Breakfast $138
份量很大而且很多不同配料

🏷️Tiramisu Latte $60
想食tiramisu 又可以喝咖啡一舉兩得!

2024-08-31
  • 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
2024-09-03 245 瀏覽
一間簡約風格咖啡店,啲餐點融合咗傳統同創新元素。▪️ 桂花蜜糖鮮奶咖啡 Osmanthus Honey Latte ▪️ C$48呢杯桂花蜜糖鮮奶咖啡奶味太好,咖啡好唔夠,好似 single shot 或 half shot 咁嘅濃度。飲得出個調味喺桂花糖水加蜜糖,比起其他有啲cafe開始用鮮花/鮮香草,遜色得多。▫️ 橙啡 Oranffee ▫️ $58橙啡呢杯嘅咖啡味相當突出,用嘅咖啡豆帶有強烈嘅果香,尤其係蔓越莓味好明顯。橙味帶出酸酸甜甜嘅口感,整體都幾balance。▪️ 是日蛋糕 - 菠蘿抹茶蛋糕 ▪️ $68呢款菠蘿抹茶蛋糕入口後食落有啲似鳳梨酥,咬咗陣先發現呢種微妙嘅相似感。不過蛋糕入面嘅抹茶味偏淡,唔算好突出,但菠蘿嘅甜味啱啱好,配合蛋糕嘅質感,整體味道比較清淡,適合鍾意細膩口感嘅人。舔脷指數:5.5/10 🙃📍 By The O Studio (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下2號舖
一間簡約風格咖啡店,啲餐點融合咗傳統同創新元素。

桂花蜜糖鮮奶咖啡

橙啡

▫️ 橙啡 Oranffee ▫️ $58
菠蘿抹茶蛋糕

▪️ 是日蛋糕 - 菠蘿抹茶蛋糕 ▪️ $68

舔脷指數:5.5/10 🙃

📍 By The O Studio (元朗)
橙啡
菠蘿抹茶蛋糕
2024-07-14 976 瀏覽
今次都係元朗搵食😀9:30 到去到,有早餐menu 都係幾十蚊有交易👍🏻飲品就要散叫,叫左-橙皮季古力鮮奶咖啡好特別!淡淡橙香又不失咖啡味,飲落好順滑👍🏻埋單都係一百頭!可能早餐黎講係貴,但去cafe 就應該唔算貴吧受重點野食係食得飽,咖啡好飲❤️

今次都係元朗搵食😀
9:30 到去到,有早餐menu 都係幾十蚊有交易
2024-06-25 1838 瀏覽
By The O Studio (元朗)📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下2號舖有咩驅使我每星期最少食一次嘅 cafe 🙈🙆🏻‍♀️價錢係咪好平 ? 其實都貴嫁 如果好似我咁每次叫一個主食加 一杯飲品💁🏻‍♀️其實都 HKD160 一餐💁🏻‍♀️但佢個明太子意粉 的確令我成日心心念念🙈每個星期都想食一次🙈朱古力鮮奶咖啡 $48佢嘅朱古力味係淡淡的 但係飲到中/後 先會飲得多D 朱古力味橙皮朱古力鮮奶咖啡$ 54係朋友叫嘅🙈所以我就介紹唔到 但朋友表示推介👍🏻話一試就會愛上💁🏻‍♀️抹茶鮮奶咖啡$58佢嘅抹茶唔係苦澀個種 如果配意粉黎講 會覺得佢岩岩好tim自家制焦糖鮮奶啪啡$60如果係嚴重愛甜嘅人必點👍🏻👍🏻佢嘅焦糖好得意就甘咬會覺得好脆口 如果你放係到唔理 d 脆脆會溶落咖啡到🙈🙈佢嘅甜會令到心靈好滿足就好似我甘 成日都點 因為🙄有好👎🏻嘅同事 唔食餐好 真係對唔住自己提拉米蘇咖啡$60呢個我都大推👍🏻佢真係有種食緊cake 嘅感覺 層次分明 👍🏻是日手工蛋糕$68要睇個日cafe 供應D咩🙈個日我係食左柚子 巴斯克🙈唔會話好膩 加埋雪糕👍🏻👍🏻盤子大早餐$138呢個又係大癲牛角窩夫 菠
By The O Studio (元朗)
📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下2號舖

有咩驅使我每星期最少食一次嘅 cafe 🙈🙆🏻‍♀️
價錢係咪好平 ?
其實都貴嫁

因為食物嘅修量唔少

以呢個價錢 呢個質數 呢個份量 👍🏻👍🏻👍🏻
算叫抵食 當然唔係日日lunch 都食甘貴 🙈

但間唔中食下👍🏻👍🏻👍🏻
#karlee90s #bytheostudio #盤子工房 #cafe #元朗 #元朗西 #盤子大早餐 #coffee #自家制 #ighk #hkig #foodiehk #hkfoodie #foodieblogger #bloggerfoodie
外賣送餐
2024-06-19 1349 瀏覽
早前到訪過大圍店,幾次到訪元朗都大排長龍,今次終於堅持食到。本身要等10張飛以為有排,點知行開咗半個鐘已經過咗。建議大家乖乖地喺度等,其實都幾快。貫徹大圍本店嘅特色棱角木pattern,食物水準保持。❃ 𝙰 𝙱𝚒𝚐 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟹𝟾分量足夠2人,即叫即整,好快上枱。最驚艶係牛角包窩夫,外脆內軟,滑蛋加咗成𡙡黑松露,非常足料。❃芝腐巴 = 芝士豆腐巴斯克芝士蛋糕 $𝟻𝟾非常特別配搭,估唔到好match,伴以雪糕,完全唔膩,推介𖤐ˊ˗ ❃橙啡 $𝟻𝟾兩個layer,好適合打卡,可以試左上層既咖啡,之後mix埋,另一種風味,好夾ᵎᵎᵎ

貫徹大圍本店嘅特色棱角木pattern,食物水準保持。

❃ 𝙰 𝙱𝚒𝚐 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟹𝟾

❃芝腐巴 = 芝士豆腐巴斯克芝士蛋糕 $𝟻𝟾

❃橙啡 $𝟻𝟾
2024-06-08
  • 盤子大早餐
  • 芝麻豆腐巴斯克
2024-04-21 1400 瀏覽
🌻推薦指數:牛油果煙三文魚Egg Benedict: 8.5/10Tiramisu croffle: 8.5/10Caramel coffee: 7.5/10Orange coffee: 7.5/10服務:8/10環境:8.5/10整體評分:8/10食評︰1. 牛油果煙三文魚egg benedict︰熱香餅做底,一邊放上用煙三文魚包住嘅溫泉蛋,另一邊就係放左花形牛油果,花開並蒂,打卡一流😍 。醬汁酸甜開胃,周圍仲有啲穀麥又脆又有咬口。2. Tiramisu Croffle︰啡色tiramisu再加埋心型餅,賣相靚,岩哂打卡!Croffle酥脆,面層嘅cream細滑又唔濟。另外有一小杯espresso咖啡淋落去,增加濃郁咖啡香氣☕。3. Caramel coffee︰焦糖脆脆本身偏甜,浸落去咖啡中和咖啡嘅苦澀味就岩岩好。4. Orange coffee: 外觀吸引,上層啡色下層橙色,仲有塊乾橙片插喺杯口,外型啱哂打卡。咖啡嘅苦澀配上橙味調製,味道非常獨特。#BytheOStudio #元朗 #香港 #香港美食 #香港好去處 #cafe #美食推薦 #香港必食 #打卡 #美食分享 #向日葵
🌻推薦指數:

牛油果煙三文魚Egg Benedict

Tiramisu croffle

Caramel coffee

Orange coffee

#BytheOStudio #元朗 #香港 #香港美食 #香港好去處 #cafe #美食推薦 #香港必食 #打卡 #美食分享 #向日葵  #sunflowers  #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #yuenlong #hkfoodlover #hkfoodshare #discoverhongkong #discoveryuenlong
紀念日
牛油果煙三文魚Egg Benedict
Tiramisu croffle
Caramel coffee
Orange coffee
【有特色全日早餐✨盤子工房分店😍】//////由屯門開到元朗嘅Cafe 歡呼聲依然好高 味道都keep到水準🤩佢哋主打全日早餐 大碟到張枱都就嚟唔夠位擺🤣配料有別於坊間嘅咖啡店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).✨班尼迪克蛋早餐Egg Benedict ($128)✨素素地早餐Green Breakfast ($128)✨桂花蜜糖鮮奶咖啡 ($44)|切開班尼迪克蛋 蛋漿流心畫面好澎湃😁配搭三文魚以及牛油果 清新組合班戟鬆軟帶有淡淡蜜糖甜味🥞|素早餐有香濃黑松露味嘅滑蛋~菠菜芝士薯仔波波有惹味薯仔蓉🥔窩夫代替牛角包口感輕盈 外脆内軟可惜番茄上嘅芝士凝固咗 發揮一般…|咖啡有桂花花瓣點綴 散發花香氣味蜜糖鮮奶甜度適中 入口感覺温和👍🏻———-📍By The O Studio (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下2號舖
【有特色全日早餐✨盤子工房分店😍】
//////

✨班尼迪克蛋早餐Egg Benedict ($128)
✨素素地早餐Green Breakfast ($128)
✨桂花蜜糖鮮奶咖啡 ($44)

|切開班尼迪克蛋 蛋漿流心畫面好澎湃😁
配搭三文魚以及牛油果 清新組合
班戟鬆軟帶有淡淡蜜糖甜味🥞

|素早餐有香濃黑松露味嘅滑蛋~
菠菜芝士薯仔波波有惹味薯仔蓉🥔
窩夫代替牛角包口感輕盈 外脆内軟
可惜番茄上嘅芝士凝固咗 發揮一般…

|咖啡有桂花花瓣點綴 散發花香氣味
蜜糖鮮奶甜度適中 入口感覺温和👍🏻

———-
📍By The O Studio (元朗)
2024-03-09
  • 盤子大早餐
2024-04-04 574 瀏覽
又找到一間我可以Encore既Cafe我90%都係會order All day Breakfast的所以只有All day Breakfast夠出色我一定會記住😌😌試過好多唔同款式既All day但我真係比較抗拒Smoked Salmon☹️但呢間既All day….我係食清光呀🤤🤤🤤🤤🤤我點咗Green Breakfast有Croffle, 菠菜芝士薯仔波, 牛松露炒蛋, 牛油果, 大啡菇, 芝士蕃茄, 沙律菜🤤全部都係我喜歡食架🤤🤤🤤所以我深深放入我腦袋裏的食物地圖了🤤🤤Drink同樣出色除非想打卡 否則我係唔會飲咖啡的🫠而呢到既Non Coffee Series都係好吸引我今次試咗Rose Earl Grey Tea好清香🤤🤤🤤🤤🤤因為係閒日朝早過黎所以人少少 坐得好舒服
又找到一間我可以Encore既Cafe
所以只有All day Breakfast夠出色
我一定會記住😌😌

試過好多唔同款式既All day
但我真係比較抗拒Smoked Salmon☹️
但呢間既All day….
我係食清光呀🤤🤤🤤🤤🤤

好清香🤤🤤🤤🤤🤤

因為係閒日朝早過黎
所以人少少 坐得好舒服
2024-04-02
$180 (早餐)
  • Green  Breakfast
2024-03-13 771 瀏覽
試左佢個盤子大早餐,品種都幾豐富,每樣嘢味道都唔錯,而且係新鮮整,份量都夠,食曬之後係夠飽嘅。不過呢個餐無配嘢飲,要另外叫。全單不設加一,斟水同埋單都要自己黎。鋪頭唔算大,都係擺左細台。
不過呢個餐無配嘢飲,要另外叫。
全單不設加一,斟水同埋單都要自己黎。
鋪頭唔算大,都係擺左細台。
盤子大早餐
盤子大早餐
𓍯 Basque & Breakfast | ☕️ By The O 🧡 𓂃 Bytheostudio is a must-visit for cafe-hoppers in Yuen Long ☕️ Signatures include the hearty 𝗔 𝗕𝗶𝗴 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 , a hearty ADB made of truffle scramble, portobello, sausages & croffles 🧇 creamy eggs, crunchy waffles and soft portobello all contribute to a wealth of textures and flavours 🫶For drinks, the 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗳𝗲𝗲 🍊 is a refreshing choice for those with a fruitier preference, it’s lightly fragrant orange flavour complements well with the coffee ☕️ Cake of the day was

Cake of the day was a nice basque cake that was smooth, creamy and not too sweet, def hope it comes back on the menu soon!

The woody aesthetics add to the cosy vibes 🤎 they also have another branch in Tai Wai!

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱

✧ A Big Breakfast ($138)
✧ Oranfee ($50)
✧ Today’s Cake ($58)
✧ Iced Latte ($44)
𖤥 By The O Studio @bytheostudio
2024-02-19
  • A  Big  Breakfast
  • Oranfee
搬左入元朗都幾個月成日都四圍揾下有咩好食 又抵食前排有朋友介紹呢間cafe😽話一定要試杯🍊橙啡心諗的好奇怪咁…但都試下咖啡同橙汁混合 原來都幾好飲🫣今次三個人食 三個意粉🍝真係有d多😹下次叫2個都得但真係好好食😋三個都~分別叫咗黑松露/蟹籽蟹肉/卡邦尼再叫左水牛城雞亦我鐘意佢唔係冧晒d汁落去咁樣好食好多~😛🥳😋價錢係抵食夾大份啊~📍By The O Studio (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下2號舖#yuenlong#cafe#bytheo#元朗#sponsored#brandcollaboration#influencerwanted#collab#sponsoredpost #partnership #ambassador#collaborate#brandambassador #sponsorshipopportunity
搬左入元朗都幾個月
成日都四圍揾下有咩好食 又抵食
前排有朋友介紹呢間cafe😽
話一定要試杯🍊橙啡
心諗的好奇怪咁…但都試下
咖啡同橙汁混合 原來都幾好飲🫣

今次三個人食 三個意粉🍝真係有d多
😹下次叫2個都得
但真係好好食😋三個都~
分別叫咗黑松露/蟹籽蟹肉/卡邦尼

再叫左水牛城雞亦

我鐘意佢唔係冧晒d汁落去
咁樣好食好多~😛🥳😋
價錢係抵食夾大份啊~

📍By The O Studio (元朗)
2024-02-20 697 瀏覽
今日星期六想食得好少少嘅brunch不過呢間真係長期都好多人排隊我地都等咗成差唔多一個鐘先有位我地order咗4樣野食不過佢地d枱都幾細差d放唔到咁多我地order咗一個all day breakfast 同牛油果煙三文魚egg benedict兩個都咩可以挑剔都不錯而且都好打卡欣賞佢egg Benedict 有d甜甜酸酸嘅脆脆另外我地order咗水牛城雞翼不過呢個就唔太睇好因為同expect有出入只係醬另點而橙咖啡就非常出色而且都幾特別呢個大推
今日星期六想食得好少少嘅brunch

而橙咖啡就非常出色
而且都幾特別
呢個大推

2024-02-18 498 瀏覽
元朗人推介此店比我,於是去試試💖食左明太子忌廉意粉推介,撈蟹籽、明太子忌廉後沾滿每條意粉,份量足,食得滿足💖芝士浴浴單邊雞翼雖然係單邊,但雞翼唔係細細隻,亦都做得好脆口,配上醋汁沙律菜,減輕油膩感💖親愛的提拉米蘇牛角窩夫賣相好吸睛,提拉米蘇亦很滑,唯牛角包窩夫頗硬身,未能外脆內軟,美中不足💖桂花蜜糖鮮奶咖啡淡淡桂花香,新體驗,好飲嘅亦都想評下服務,初八星期六下午幫趁,都要排隊,真心樓面男仔服務一流,眼見登記、帶位、落單、上菜、收搭一腳踢,目測全場約廿個位,兼要顧及內外客,真不易,因為,以我張檯為例,要暖水、額外叉子、又糖、又後上甜品,態度都十分好,讚👍🏻!
元朗人推介此店比我,於是去試試
💖食左明太子忌廉意粉
推介,撈蟹籽、明太子忌廉後沾滿每條意粉,份量足,食得滿足
💖芝士浴浴單邊雞翼
💖親愛的提拉米蘇牛角窩夫
💖桂花蜜糖鮮奶咖啡
淡淡桂花香,新體驗,好飲嘅
明太子忌廉意粉
雙重芝士浴浴單邊雞翼
明太子忌廉意粉
雙重芝士浴浴單邊雞翼
2024-02-04 387 瀏覽
今日入來元朗搵食cafe佈局有格調,環境舒服的,不過我將近3點過來,都要稍微等下位。因為本身唔太中意煙肉同煙三文魚,所以叫左個全素全日早餐。由於即叫即整,所以個炒蛋好夠熱!口感都夠creamy,黑松露分量都算多。芝士番茄,有可能係因為我食的時候,已經凍左,所以芝士已經凝固,而且牛角窩夫唔算酥脆。整體來講,如果5分滿分,可以比3.5-4分。呢個蟹子明太子意粉,蟹子分量好多,岩曬我呢d蟹子愛好者。味道都不錯,可以比4分。橙啡,橙味偏重,完全飲唔到咖啡的苦味。對於唔重要苦的朋友,可以一試!!檸檬薑茶,無咩特別,就係茶包沖水,薑味夠,檸檬味唔特出
今日入來元朗搵食

檸檬薑茶,無咩特別,就係茶包沖水,薑味夠,檸檬味唔特出
2024-02-04
2024-01-15 414 瀏覽
週日·治癒忙碌的一週☁️❥盤子大早餐($138)品類多樣外型悅目,各類食物嘅味道都標準發揮✨特別矚目位係以牛角窩夫作為碟中澱粉類。牛角口感酥酥軟軟,外層微微香甜超喜愛🤍❥蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉忌廉包裹住每條意粉,配以脆卜卜嘅蟹籽同蟹肉絲,每一啖入口除左「濃厚」都係「濃厚」同「濃厚」🤣唔怪得幾乎每枱都叫👍🏻❥親愛的提拉米蘇牛角窩夫牛角窩夫牛油香明顯,跟上一球雪糕放入嘴係經典嘅美味😝另外有一杯濃縮咖啡,可以除個人喜愛調節咖啡濃度,如果酒味可以突顯D會再滿足D😳❥焦糖鮮奶咖啡焦糖塊單食甜甜脆脆,融化係咖啡入面又賦予左一陣獨特嘅焦香味,上品之作🤎
週日·治癒忙碌的一週☁️

❥盤子大早餐($138)

❥蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉

❥親愛的提拉米蘇牛角窩夫