2016-08-30 329 瀏覽
上星期五晚,同兩個朋友去左尖沙咀間BV Kitchen & Bar happy friday一下。 間bar位置有少少隔涉,位於山林道最督督,唔係有朋友推介+帶路都唔知山林道有間咁好氣氛既bar。 餐廳地方闊落,仲有個廂房有karaoke, 飛標玩,啱哂想包房開party既朋友。北海道帶子沙律 ($118)我地首先點左一份帶子沙律做starter。雖然個名係沙律,但佢唔係好多菜個款,而係以帶子為主既前菜,配以底下酸酸甜甜既蕃茄sauce。帶子上面仲有魚子醬,賣相100分。 味道方面,帶子微微煎過,唔會煮得太熟,所以帶子裏面仲好嫩滑,而且非常鮮甜。配合埋個蕃茄sauce食仲有一種泰式風味,好正。 龍蝦蟹肉意大利粉 ($218)大推既菜式! 龍蝦汁非常濃,waiter話係由原隻龍蝦收汁收成,唔係普通街買既醬,絕對真材實料! 濃郁既鮮龍蝦汁沾滿每條意粉,好好味! 仲有啖啖既龍蝦肉同蟹肉,令意粉整體既鮮味提升,真係係一分錢一分貨的美味呀! 下次再黎一定會encore依個意粉!! 西班牙伊比利亞黑毛豬柳 ($288)黑毛豬都好有驚喜,佢唔單止presentation精緻,仲好好味。廚師

北海道帶子沙律 ($118)

龍蝦蟹肉意大利粉 ($218)

西班牙伊比利亞黑毛豬柳 ($288)

黑毛豬都好有驚喜,佢唔單止presentation精緻,仲好好味。廚師將豬柳煮到七八成熟,keep住內裏既肉粉嫩又不失肉味。
另外好欣賞佢既配菜。南瓜好甜而且煮到好淋,仲有蕃茄仔表面有層香料,食detail就係依d。推介大家連埋伴碟既海鹽一齊食,會令成碟菜式既層次提升。
慢煮穀飼牛面脥肉(8oz) ($288)

原來牛面脥既texture好似牛腩,不過就再淋d。8oz既份量比相象中多,可能因為肉味濃,所以食幾啖已經有d濟。女仔既話建議2~3個share黎食。
Day Dream ($108)

Happy Friday當然唔少得嗌返杯cocktail。我叫左杯Day Dream (Lychee and Melon Flavor with a hint of milk)。依杯cocktail好易入口,偏甜同fruity,酒味唔算好濃,啱晒女仔飲。
Blue Aurora ($108)

另一個朋友點左Blue Aurora (Rum base with peach with mint pepper)。賣相最靚,有幾個層次既藍。朋友話酒味唔算嗆,好易入口。
BV Teenage ($118)

朋友點左相信係餐廳既招牌 - BV Teenage (Rum with fresh kiwi, sour apple with a hint of mint),賣相好fresh好足料。試左一啖,冇我杯Day Dream咁甜,酒味相對出d。
值得一提係bv kitchen bar有駐場歌手,彈住結他自彈自唱,我地去個晚幾乎首首都全場合唱,超級好氣氛!
下次放工想鬆一鬆,一定會再黎。
  • 龍蝦蟹肉意粉
  • Day  Dream
2016-08-26 287 瀏覽
走到尖沙咀山林道既盡頭有呢間想食好耐既餐廳有live band聽,不過未開始黑松露芝士薯條薯條切得粗身,上面有溶左既芝士雖然芝士味唔算好濃郁,但可以做到拉絲效果食完唔會漏,黑松露淡淡滲出,慢慢細味先可以食到黑松露味作為餐前小食份量都算大,整體不過不失小食拼盤拼盤食物好多元化,有炸魚柳,洋蔥圈,芝士蝦餅,雞翼,粟米脆片炸物炸得脆身香口,醬汁都唔錯BBQ汁雞翼雞翼好大隻,又厚肉,bbq汁亦都好惹味黑松露野菌意大利飯配燒大菇好香既黑松露味,飯濃郁creamy,質感偏硬,有咬口,夠煙韌飯仲有好多菇片,菇好爽口,冬菇水份超多黑松露虎蝦卡邦尼意大利粉配溫泉蛋虎蝦還算大隻,而黑松露味香口,令整個意粉變得濃味而個溫泉蛋雖然好細隻,不過仍有流心效果,可以撈到整個意粉
走到尖沙咀山林道既盡頭有呢間想食好耐既餐廳
有live band聽,不過未開始
黑松露芝士薯條
薯條切得粗身,上面有溶左既芝士

雖然芝士味唔算好濃郁,但可以做到拉絲效果
食完唔會漏,黑松露淡淡滲出,慢慢細味先可以食到黑松露味

作為餐前小食份量都算大,整體不過不失

小食拼盤

炸物炸得脆身香口,醬汁都唔錯

BBQ汁雞翼
雞翼好大隻,又厚肉,bbq汁亦都好惹味
黑松露野菌意大利飯配燒大菇

飯仲有好多菇片,菇好爽口,冬菇水份超多

黑松露虎蝦卡邦尼意大利粉配溫泉蛋
虎蝦還算大隻,而黑松露味香口,令整個意粉變得濃味

而個溫泉蛋雖然好細隻,不過仍有流心效果,可以撈到整個意粉
2016-08-26 255 瀏覽
山林道有間小小西餐廳 不時有live band表演 情調十足! 星期五當然要飲番杯 點左佢地既signature BV Teenage 有奇異果同蘋果mix埋rum酒 味道清新 BV snack combo $198 一次過滿足晒貪心既我 拼盤有炸洋蔥圈 炸魚塊 芝士蝦餅 辣汁雞翼 同cheese nacho 炸魚塊好鬆軟 蝦餅爆芝有驚喜 一班朋友飲杯酒嘆個platter so chill 澳洲黑安格斯牛西冷 (10oz) $268 完美既五成熟 粉嫩嫩賣相非常吸引 而且rest得好足夠 肉汁成功鎖住 西冷肉味非常重 唔算多筋 10oz份量十足都幾大件架 配菜既焗薯都非常出色!地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈2號地舖

有奇異果同蘋果mix埋rum酒 味道清新

BV snack combo $198

同cheese nacho

澳洲黑安格斯牛西冷 (10oz) $268

配菜既焗薯都非常出色!

地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈2號地舖
早前友人工作忙碌, 無時間約出來食飯, 忙碌完後, 終於可以見下面, 傾下計, 我地去了位於尖沙咀的BV Kitchen & Bar食飯. 我地先點了湯, 我選了泡沫龍蝦湯. 湯是用咖啡杯承載着, 份量唔算多, 飲幾啖便飲完. 湯非常濃郁, 入口時感受到濃濃的龍蝦香味. 湯幾滑身, 味度偏向咸一點, 啱晒愛食濃味的我. 湯裡有一隻龍蝦蝦鉗, 啖啖肉, 而且肉質夠彈牙和鮮美. 慢煮穀飼牛面脥肉. 賣相好精緻. 薯菜擺放也好有心思. 經過慢煮的牛面脥肉, 非常鬆軟和腍身. 最重要是全熟, 充滿肉汁, 又唔硬和乾, 啱晒我食. 蕃茄多汁又甜. 只食肉就無咁好, 而薯菜起中和作用. 黑松露野菌意大利飯配燒大菇. 我本身鍾意食意大利飯. 上枱時已經香味撲鼻. 飯面放了不同的菇. 大菇夠多汁, 也幾厚身, 完全不覺得乾身. 而意大利飯的軟硬度對我來講略為硬了一點. 但味道調教適中, 而且同大菇好夾. 現場仲有人唱歌, 增加了店內的氣氛.

我地先點了湯, 我選了泡沫龍蝦湯.

湯是用咖啡杯承載着, 份量唔算多, 飲幾啖便飲完.

湯非常濃郁, 入口時感受到濃濃的龍蝦香味.

湯幾滑身, 味度偏向咸一點, 啱晒愛食濃味的我.

湯裡有一隻龍蝦蝦鉗, 啖啖肉, 而且肉質夠彈牙和鮮美.

慢煮穀飼牛面脥肉.

慢煮穀飼牛面脥肉
賣相好精緻.

薯菜擺放也好有心思.

蕃茄多汁又甜.

只食肉就無咁好, 而薯菜起中和作用.

黑松露野菌意大利飯配燒大菇.

我本身鍾意食意大利飯.

上枱時已經香味撲鼻.

飯面放了不同的菇.

大菇夠多汁, 也幾厚身, 完全不覺得乾身.

而意大利飯的軟硬度對我來講略為硬了一點.

但味道調教適中, 而且同大菇好夾.

現場仲有人唱歌, 增加了店內的氣氛.

慢煮穀飼牛面脥肉
有時候工作的壓力,真的令人喘不過氣來。星期日總是喜歡與朋友HAPPY HOUR一下,如果你有看過我的文章,S先生是我的三歲認識的好友。他確是一個勤力的伙子,加班與讀書已經佔了他的大部分時間。香港被譽為「壓力城市」真的沒有說錯吧!是夜選擇「山林道」的一間餐廳為好友抒緩一下壓力。 BV Kitchen在「山林道」的盡頭,就在BBQ7080的隔鄰。雖然我是一個韓迷,不過今晚想找個舒適地方。入內滿滿浪漫的氣氛,並有長長的吧檯放有不同種類的酒類。我想係時候要飲過痛快,耐何明早又要上班再次打消我的念頭。 店員遞上餐牌有湯、主菜、小食、麵飯類等,還有酒類餐牌多不勝數。點菜過後,看到有駐場的歌手唱歌,用心唱出美妙歌聲;S先生也覺得這位現場歌手讚得一讚,可見平時有壓力的他都能暫時放下。 脆炸手指魚薯條 $108首先到來是一盤炸物,薯條炸至金黃色不會有半點油份而且鹽度適中。脆炸手指魚外脆內軟,魚肉熱辣辣配上微酸的沙律汁,香口四溢真的令人吃過不停。 日本迷你南瓜配北海道帶子意大利飯$198本個的日本迷你南瓜盛載意大利飯,飯質半硬身剛剛好。沾滿南瓜蓉的意大利飯,口感Creamy又美味。原隻北海道帶子煎至香口並

脆炸手指魚薯條 $108

脆炸手指魚薯條
日本迷你南瓜配北海道帶子意大利飯$198

本個的日本迷你南瓜盛載意大利飯,飯質半硬身剛剛好。沾滿南瓜蓉的意大利飯,口感Creamy又美味。原隻北海道帶子煎至香口並沒有過火,與意大利飯極為匹配。

水牛城雞翼 $88

雞翼有水牛城或燒烤味之分,水牛城是我心水之選。的確沒有選錯,一碟有六隻,每人三隻大滿足。水牛雞翼的味道完全刺激味蕾,不過確實帶酸的味度令人胃口大動。

水牛城雞翼
Pussy Foot $78

好友選擇沒有酒精的飲品,原因回家又要再工作,真心香港人真的工作狂。只喝了一口,極重的奶味的感覺,不是我杯茶。

Pussy Foot
Shirley Temple $78

檸檬梳打配上香橙汁,無論顏色與味道也是我喜歡的。

Shirley Temple
聽著美妙的歌聲與輕鬆自在的環境,心情與壓力理應放下一陣子吧!臨走前更聽出歌手唱出「生日歌」,如果此地興祝生日也是不錯的選擇。

2016-08-14
脆炸手指魚薯條
水牛城雞翼
Pussy Foot
Shirley Temple
2016-08-23 179 瀏覽
同幾個同事放工係尖沙咀,就是但搵左間西餐醫肚,於是上openrice就搵左山林道既Bv Kitchen一入到去個環境幾有格調,燈光都幾柔和,係餐廳既corner有個LIVE BAND,比客人可以一邊吹水,一邊聽music relax一下。黑松露芝士薯條,一坐低就叫個薯條過下口引,係度既薯條都幾粗,食落都幾有口感,上面有車打芝士加黑松露,感覺上薯條都食得特別矜貴。鹽燒豬肋骨,平時就食得醬汁燒豬肋骨多,今次用鹽燒,果然比到我地驚喜。豬肋骨外層焦香,滲出淡淡鹽香,肉汁也能夠鎖住,由於是廚師是由生肉慢慢燒成,所以製作時間比較長,但係一定比到你驚喜。黑松露野菌意大利飯配燒大菇,哩個飯,我同班朋事異口同聲都勁比like佢,原因好簡單,佢用既黑松露非常之香,未放上台面,已經嗅到濃濃松露香,配料都係一大突破,大菇足足有我半隻手掌咁大,入面口仲有好多水份必哂出黎

2016-08-23 196 瀏覽
餐廳大部分的食物 都是很適合香港人健康的口味 所以不得不提 日本迷利南瓜配北海道意大利飯 真係超好食 食多都唔怕肥 因為啲帶子好鮮好甜 而且滑 煎得都好香 加埋南瓜的汁及甜味 令到整個飯的口感加強了很多 南瓜同埋地很鮮甜 汁都很多很豐富 黑松露虎蝦卡邦尼配温泉蛋 $238 呢個食落都好light 但又不失卡邦尼的濃味 而且啲蝦都好香好甜 仲有啲黑松露 食落就會更加好味 食左個BURGER係有鵝肝既 而且個包係堅脆口 好岩中意咬野既我 中間仲有牛 食左之後都真係好飽 但$300到一個人可以食到咁多野 仲係樣樣都好食 真係不錯 真係好大個鵝肝
餐廳大部分的食物

仲係樣樣都好食

真係不錯

真係好大個鵝肝
2016-08-22 281 瀏覽
食物真心幾貴對一個剛畢業既薯仔食物又太'喊'不過職員服務幾好但咁既價錢食既食物我個人覺得唔值因為慶祝生日所以先食得咁豪但認真個人無好鐘意不過有live歌聽所以就叫值回票價既不過我唔會再去哈哈有人請都唔想去
2016-08-21 169 瀏覽
BV KITCHEN位於山林道盡頭的一間BAR,在網路上滿多人介紹的一間bar,前陣子終於有機會試試。餐廳空間不算大,燈光較暗,蠻有氣氛BV Teenage用奇異果加蘋果及酒調製成沙冰飲品,酒味不太濃,反而果汁味甚突出蟹肉大蝦沙律主打以無基因改造、無養藥、乾淨零污染、營養價值高的「水耕菜」,黃色的是帶有檸檬味的分子製作,配上沙律有不錯的味道,蟹肉鮮甜,大蝦很爽口彈牙香脆原隻辣墨魚配墨魚汁意大利粉一整隻墨魚的份量十足且相當入味,意大利粉帶一點微辣,相當惹味。香煎三文魚、脆炸軟殼蟹、飛魚子蛋黃醬軟殼蟹炸得蠻脆,但整碟精華是香煎三文魚,香味十足,肉質滑溜,但美中不足的是鹹了一點,希望能改進一下
BV KITCHEN

餐廳空間不算大,燈光較暗,蠻有氣氛
BV Teenage
蟹肉大蝦沙律
香脆原隻辣墨魚配墨魚汁意大利粉
香煎三文魚、脆炸軟殼蟹、飛魚子蛋黃醬
2016-08-20
今晚陪個朋友四圍去,主要是捉精靈,所以周圍行下,揾下check point咁~ 行到累了,就揾間餐廳坐下醫下個肚。坐低先發現原來呢間餐廳收費都唔平,可能同佢有live music有關係!因為餐廳的裝潢佈置其實看不出收呢個價錢。 駐場歌手看來不是香港人,全晚都是唱英文歌,水準一般,未算好好聽,不過不難聽同不算太吵鬧,也算可以,都仲傾到下計的。 咁坐低左就唔好唸咁多,食左先!貴小小但好食的就無所謂啦! 先來個BV 小食拼盤試一試水温先!拼盤包括脆炸手指魚、 水牛城雞中翼、 芝士脆粟米片、 炸洋蔥圈、 芝士脆蝦餅。 芝士脆粟米片炸得非常脆口,比薯塊較硬身的口感再配以濃香芝士醬,格外好食! 芝士脆蝦餅由很多蝦肉堆成厚厚的一塊,鮮味和彈性都十足! 水牛城雞中翼以辣醬的口味帶來滿口刺激感~ 脆炸手指魚外脆內軟,魚肉入口即融,外皮又炸得夠薄脆,口感十分好。 炸洋蔥圈是小食中最正的,不單沒有油膩感,一咬鬆化,脆口十足火喉剛好,洋蔥亦夠熟帶甜味。 泡沫龍蝦湯就比想像中細碗好多!老實說,以68元收費來說有點不合理的感覺! 儘管有龍蝦尾肉,湯亦夠鮮,龍蝦味十足,好飲是挺好飲的。 慢煮黑安格斯牛柳賣相精

咁坐低左就唔好唸咁多,食左先!貴小小但好食的就無所謂啦!

芝士脆蝦餅由很多蝦肉堆成厚厚的一塊,鮮味和彈性都十足!

水牛城雞中翼以辣醬的口味帶來滿口刺激感~

儘管有龍蝦尾肉,湯亦夠鮮,龍蝦味十足,好飲是挺好飲的。

慢煮黑安格斯牛柳賣相精緻可人,有構圖,睇得出每個細節位都做得好好,好似蕃茄,應該有用佳能保鮮吧?!飽滿到令人想一口吞下的姿態!

慢煮牛柳熟成剛好,保持到肉質的水份,而且肉味香濃,味道很不錯。惟一美中不足是有少少筋。
2016-08-19 141 瀏覽
朋友生日5個女仔去食生日飯地方唔大但d野食都唔錯芝士薯條同拼盤好好食!素魚手指有驚喜!!!勁唔似素好好食!底既薯泥好滑!大蝦卡邦忌尼淡左少少!南瓜帶子意大利飯,好香南瓜,但我一般南瓜所以我覺得一般但整體唔錯!
朋友生日5個女仔去食生日飯
地方唔大但d野食都唔錯
芝士薯條同拼盤好好食!
素魚手指有驚喜!!!勁唔似素好好食!底既薯泥好滑!
大蝦卡邦忌尼淡左少少!
南瓜帶子意大利飯,好香南瓜,但我一般南瓜所以我覺得一般
但整體唔錯!
2016-08-19 169 瀏覽
同朋友黎山林道諗住食雞煲點知佢話怕熱氣行到街尾見依間酒吧好似有野食黎到酒吧叫野飲先Hoilday $88其實係菠蘿同蘋果汁頂層的沙冰係熱情果飲落甜得黎有啲酸上面白色既係用糖整碎做裝飾閃閃地幾靚Refreshing $88飲落真係好清新將青瓜同荔枝打溶再加雪碧等我放假都試下整番杯先水牛城雞中翼 $88旁邊既菜係用水耕菜水耕菜《見佢餐牌有頁特別介紹零污染、獨立包裝即開即食食落感覺上又好似新鮮啲雞翼煎得幾香澳洲黑安格斯牛肉眼 $268選擇左六成熟外層有啲海鹽,更加帶出肉味牛肉眼切條上,食果時幾方便旁邊放左焗薯、蔬菜配紅菜頭汁食完肉眼再食蔬菜可減低油膩感日本迷你南瓜配北海道帶子意大利飯 $198意大利飯軟硬度岩岩好南瓜汁之餘,旁邊的南瓜仲可以用匙羹食埋啲肉整體野食都幾好味餐廳內又有人現場自彈自唱下次同朋友慶祝生日都可以再黎依度
同朋友黎山林道諗住食雞煲
等我放假都試下整番杯先
水牛城雞中翼 $88
旁邊既菜係用水耕菜
水耕菜《見佢餐牌有頁特別介紹
零污染、獨立包裝即開即食
食落感覺上又好似新鮮啲
雞翼煎得幾香
澳洲黑安格斯牛肉眼 $268
選擇左六成熟
外層有啲海鹽,更加帶出肉味
牛肉眼切條上,食果時幾方便
旁邊放左焗薯、蔬菜配紅菜頭汁
食完肉眼再食蔬菜可減低油膩感
日本迷你南瓜配北海道帶子意大利飯 $198
意大利飯軟硬度岩岩好
南瓜汁之餘,旁邊的南瓜仲可以用匙羹食埋啲肉
整體野食都幾好味
餐廳內又有人現場自彈自唱
下次同朋友慶祝生日都可以再黎依度
2016-07-16
2016-08-18 163 瀏覽
同好友吃飯慶祝生日,果真三個女人一個虛! 除了談天説地,食物和環境都好重要架!星期五晚好多餐廳都有限食時間,呢間就無,可以盡情地傾計。餐廳在山林道盡頭的角落,地方不大,枱和抬之間好密,有少少迫挾感。live band 其實也不算是band, 只有一個人(我見到好似係)在自彈自唱英文歌。由於地方細,所以都幾嘈,講野要大聲D,如想同朋友傾心事的可能不太適合。吧枱有頗多酒類選擇,但我們不喝酒,齋食。先來一個蟹肉大蝦沙律, 又幾好味喎😋😋賣相都唔錯,可惜唔記得影相。帶子南瓜意大利飯-好濃郁和好rich 的南瓜,帶子漲卜卜,但係D飯硬左D炸煙肉芝士薯蓉丸熱辣辣,好味!黑毛豬柳造型有心思,豬肉好味,side dish 都正,但份量少德國香腸拼盆有5條,跟泰式鷄醬和黑椒醬。我對於香腸興趣一般,其中一條好辣,朋友唔食得辣,所以我食晒🙄呀,侍應姐姐態度很好,仲成日笑添👍總括來說,食物不錯,如地方可坐得舒適D會更好。

吧枱有頗多酒類選擇,但我們不喝酒,齋食。

先來一個蟹肉大蝦沙律, 又幾好味喎😋😋
賣相都唔錯,可惜唔記得影相。

帶子南瓜意大利飯-
好濃郁和好rich 的南瓜,帶子漲卜卜,但係D飯硬左D
炸煙肉芝士薯蓉丸
熱辣辣,好味!
黑毛豬柳
造型有心思,豬肉好味,side dish 都正,但份量少
德國香腸拼盆

呀,侍應姐姐態度很好,仲成日笑添👍

總括來說,食物不錯,如地方可坐得舒適D會更好。

2016-08-17 1172 瀏覽
今日去左山林道覓食, 想傾下計聽下歌於是去左呢間BV。除左有live band之外, vip房仲有鏢機玩添。 Refreshing (mocktail) - 由於呢排都有d酒精過敏, 唯有叫杯冇酒精mocktail啦。呢杯入面用左青瓜, 荔枝同雪碧, 名符其實refreshing。Salmon with crab meat salad - 三文鱼香煎後香脆入味, 蟹肉令沙律鮮味更突出, 沙律菜則用上了本地水耕菜好新鮮, 蕃茄仔好甜。 Hokkaido Scallops Salad - 北海道帶子上再加上一層蟹籽味道非常突出, 配上特製酸辣醬汁包埋生菜一齊食感覺好泰色fusion。 Spicy Squid Pasta - 用左原隻香煎墨魚配上墨汁意大利粉。墨魚非常香口惹味一d都唔“un”,辣度算適中。Daily Dessert (臻子無蛋朱古力蛋糕) - 食入口有d似mud cake但無甘甜,份量大大件都抵食。Daily Dessert (New York Cheesecake) - 相對芝士味唔算太濃, 不過不失。
2016-08-17 124 瀏覽
今次同朋友來BV都係得一次 好有氣氛我朋友大贊話好過上次嗰間L字頭餐廳。良好的服務態度,食物質素又好。值得要講系佢主菜成數好過其他餐廳。一定會去多次大家一定要去看看啦
今次同朋友來BV都係得一次

好有氣氛
我朋友大贊話好過上次
嗰間L字頭餐廳。
良好的服務態度,食物質素又好。
值得要講系佢主菜成數

好過其他餐廳。